Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Egy kiállítás gyilkosai

2013.01.20. 15:35 | Írta: demfanni

bloody-knife.jpg21 szoba, hátborzongató gyilkosságok, felejthetetlen látványvilág. Ha röviden kellene jellemeznem a 2012. november 16-ától „átélhető” Murder kiállítást, valószínűleg ezekkel a szavakkal élnék. Ezt a tárlatot ugyanis nem csak megnézzük, hanem kicsit a részeseivé válunk a rémtetteknek.

Mindent a szemnek, fülnek, idegrendszernek

Elsősorban a lenyűgöző technika az, ami miatt felejthetetlen élményt nyújt a kiállítás, mert hazánkban még mindig hódítanak a hagyományos, néhol halálosan unalmas tárlatok. Mindenki ismeri az érzést, amikor fásult tekintettel végigballagunk a mértani pontossággal megtervezett, ugyanolyan vitrinek között, és a harmadik terem után már számunkra is ijesztő érdektelenséggel szaporázzuk a lépteinket. Az agyunkról nem is beszélve, ami persze folyamatosan „egyik ajtón be, másikon ki”- játékot űz az újdonsült információkkal.

A Murder mintegy megálljt parancsol ennek a gyakorlatnak, és hetykén bemutat a veterán „kollégáknak”. Amint belépsz az első szobába, máris hatalmába kerít és magával ránt a tárlat hangulata. Persze, hatásvadász… és még sorolhatnám a jelzőket, de élvezhető! Nincs is ezzel semmi baj, a 21. században élünk. Ami nem elég látványos, nem elég „3D-s” az már lassacskán átcsap a dögunalom kategóriába. (Nem kezdenék el moralizálni, hogy ez jó-e, vagy sem.)

Vigyázz, kész, borzongás!

Történelmi sorrend szerint kísérhetjük figyelemmel világunk főgonoszait, s hallgathatjuk rémtetteik arzenálját. Talán nem lövök le nagy poént azzal, hogy végig az audioguide mesél nekünk. Ezt természetesen mély, búgó férfihangon teszi, hiszen Michael Jackson Thriller klipje óta tudjuk, hogy a narráció csakis ilyen lehet, ha félelemkeltésről van szó.

A kiállítás így minden érzékszervünkre erőteljes hatást gyakorol. A szobák a gyilkosságok helyszíneiként vannak berendezve, a látvány magáért beszél. Azért mégis csak más, ha az ember úgy érzi, részese a történéseknek! Ezt még jobban segíti az egyedülálló fénytechnika, a tárlat mindig eléri, hogy oda nézz, ahová kell. Az elején, mielőtt belépsz, ugyan elmondják, hogy a kiállítás dokumentarista jellegű, és senki nem fog megijeszteni, és előugrani egy sötét sarokból, én valahogy mégis folyamatosan ezt vártam.

Mindenesetre nem ajánlanám a látogatását gyengébb idegrendszerű embertársaimnak, vagy gyilkosságok terén nagy tudással rendelkező „szakértőknek”. Miért? Nyilván lehet rajta fogást találni, ha szeretnénk. Azonban szerintem nem érdemes keresni, mert a kiállításnak nem az a célja, hogy valamiféle „rendőrakadémiai tananyag” túlmodernizált torzója legyen. A lényege a szórakoztatás, azt pedig kitűnően hozza az elejétől a végéig.
A kb. 1 órát igénybe vevő „rémbolyongás” után elég megviselten lép ki az ember. Vészesen a hatalmába kerít a „az élet rémesebb dolgokat produkál, mint a kitaláció” és a hasonló klisék áradata, s amikor kilépsz az utcára, enyhe üldözési mániával méregeted embertársaidat. Persze, tudod, hogy ez csak egy kiállítás, és előreláthatólag senki nem fog a sarkon baltával lekaszabolni, de azért… körülnézel.

4 komment

Címkék: kult murder murder kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr55022745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kizsgabi 2013.01.21. 00:12:18

Elég vicces ezt a marketingcikket látni itt az index2-n, lévén, hogy november 30-i indexes cikkében SIXX rommá ekézte (ennek a szókapcsolatnak nincs értelme, tudom, de azért értitek...) ezt a kiállítást.

index.hu/kultur/2012/11/30/sorozatgyilkosnak_del-amerikaban_jo_lenni/

Nu azért megnéztem persze, hülyegyerek kíváncsi volt még így is...egész, egész gagyesz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.21. 09:12:33

eddig se akartam elmenni, de te se hoztad meg hozzá a kedvem...

Lenart33 2013.04.13. 15:38:59

Micsoda otromba hozzászólások! Akit nem érdekel a téma, az minek van itt?
süti beállítások módosítása