Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Ösztöndíj-gate Szegeden: mi mennyi?

2011.03.12. 07:00 | Írta: kilgore_trout

 
Március nyolcadikán, a nemzetközi Zoltán- és Nőnapon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói megdöbbenve pislogtak az egyetemi tanulmányi rendszer pénzügyi részét olvasgatva. Láthatták, hogy március tizedikén jönnek a tanulmányi ösztöndíjak, és azt is látták, mennyi jut nekik idén.

A döbbent pislogás annak szólt, hogy az összeg nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyit mindenki kikalkulált az előző félévek díjazásai és a saját teljesítménye alapján. Egy egyszerű példával élve: tavaly a legjobban teljesítő történészhallgató 40050 forintot kapott, ugyanerre a teljesítményre idén maximum 23400 forint járt. Az Alternatíva egy kicsit utánajárt a dolgoknak.

A hallgatók természetesen egyből aktivizálták magukat Facebookon, és másnap egy kisebb küldöttség ment békésen érdeklődni az EHÖK Szentháromság úti irodájához, ahol nem kaptak kielégítő tájékoztatást az ügy hátteréről. Az elsődlegesen hangoztatott magyarázat szerint a tavaszi félévben ugye az elsősök is kapnak már ösztöndíjat, akik az őszi félévben értelemszerűen nem kaptak tanulmányi ösztöndíjat. A másik, ezzel párhuzamos magyarázatot többek között a BTK-HÖK kötelékébe tartozó Mechler Ákos említette és magyarázta a kar fórumán (részletesen a Félpénzünk blogon olvasható): 2010 szeptemberében hatályba lépett „az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szabályzata a tanulmányi ösztöndíj feltételeiről és megállapításáról", melynek pénzügyi lényege, hogy egy kalapba megy bele az összes Kar tanulmányi ösztöndíjra fordítható keretösszege.

Némi számolgatás (itt még több) után

hamar kiderült, hogy az előző félévben kiutalásra került nagyjából 113 millió forint/hó összeg helyett a tavaszi félévben csak 86 millió forint/hó körüli összeget osztanak szét több hallgató között, mint az őszi félévben. Lehet számolgatni: itt megtalálható az előző, itt pedig az idei félév ösztöndíjtáblázata. Ebben a kérdésben az EHÖK az Alternatíva kérdéseire adott válaszlevelében a Hallgatói Szolgáltató Irodához irányított bennünket, de azt is értésünkre adták, hogy a valódi kérdés nem a mostani csökkenés, hanem az, hogy az előző félévben miért volt ennyivel több.

Külön öröm, hogy az EHÖK nem jelezte előre, hogy az összegek ilyen drasztikusan fognak csökkenni, ez pedig - tekintve, hogy feltehetően nekik is feltűnt ez az apró dolog - komoly érzéketlenségre vall. A hallgatók ugyanis a korábban megszokott összegekkel számoltak, így most nem kevesen kerülnek nehéz helyzetbe. Az EHÖK sajtófőnöke, Kovács Tamás levelében tájékoztatott minket, hogy a fent említett változásról cikkezett a SZTEreo című egyetemi lap, illetve egyéb kari lapok is. A konkrét összegek alakulásáról pedig az EHÖK nem, csak a kérdésben illetékes HSZI adhatott volna tájékoztatást.

Kovács Tamás azt is említette,

hogy a különböző fórumokon elindult szervezkedés szervezői és fő résztvevői szinte kizárólag első éves hallgatók, akik nem tagjai a kari HÖK-ök fórumainak, sem az EHÖK hivatalos Facebook-oldalának. A probléma ezzel az, hogy ebben a formában nem igaz: a Facebook-csoport alapítói és a hozzászólók nagy része (jómagamat is beleértve) felsőbbéves hallgató. Ezt a félreértést időközben sikerült tisztázni.

Az EHÖK levele és nyilatkozataik alapján azt gondolhatnánk, hogy itt nincs is semmiféle ügy: állításuk szerint általános jelenség az ösztöndíjak ilyen mértékű tavaszi féléves csökkenése. Ez természetesen igaz lehet, az egyetlen fennmaradó kérdés az, hogy ebben az esetben miért váltott ki pont idén ekkora felháborodást az összegek alakulása. Ezzel együtt Kovács Tamás azt is megjegyezte, hogy az SZTE-n a legmagasabbak a tanulmányi ösztöndíjak, amik más egyetemeken az őszi félévben sem haladják meg a 20-25000 forintos összeget.

A szegedi EHÖK körül mostanában nem ez az egyetlen probléma: február végén a Népszabadság cikkezett a GTK-HÖK körüli gyanús ügyek kapcsán a szervezetről, jelenleg pedig a kollégiumok fölötti felügyelet joga körül alakul az újabb történet. A képen a szegedi diákok szerdai spontán megmozdulása látható, a felvétel Varga Zoltáné.

1 komment

Címkék: felsőoktatás szeged ösztöndíj hök

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr62730044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélszájú 2011.03.17. 23:26:20

minden bizonnyal a HÖKösök isszák el majd hányják sarokba a lóvét, dörzsölt pénzszerzők akkor már tavaly is azt művelték (azt hiszem), hogy pár hónappal később utalták ki a pénzt, és tökömet rá, hogy addig lekötötték, a kamatot meg besodorták és kokaint szippantottak vele szép komótosan
süti beállítások módosítása