Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

A remény tüntetése

2016.02.13. 17:07 | Írta: trg

A mai tüntetés reményteli volt. Ilyesmit utoljára a diáktüntetésekről írtam, de azokban, mint az elmúlt években oly sok dologban, csalódnom kellett és utána már csak a kiábrándultság maradt. Ezt a kiábrándultságot éreztem a választások idején, a netadós tüntetésekkor és szinte mindig, amikor felmerült az, hogy valamely társadalmi csoport kiállna a kormánnyal szemben.

Ma sem akarta elmenni tüntetni. Nem azért, mert nem értek egyet a tanárok követeléseivel, nem is a rossz idő zavart (voltam már rosszabb időben is tüntetésen), hanem csak egyszerűen úgy gondoltam, hogy nincs értelme. Végül mégis úgy döntöttem, hogy elkísérem apámat, mert az oktatás azon ügyek egyike, amiért úgy gondolom, hogy minden körülmények között ki kell állni. 

Már az is meglepett, hogy ennyien voltunk, hiszen mind az időpont, mind az időjárás szerencsétlen volt, ráadásul az elmúlt napokban a kormányzati kommunikáció nagyon igyekezett, hogy a követelések jogosságát megkérdőjelezze és a tüntetők hitelességét megkérdőjelezze. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) mégis sokan voltunk (az egyetlen becslés, amit olvastam harmincezerről szólt, de a tömegben állva tippelni sem tudnék). Ami viszont ennél is nagyobb meglepetés volt, az a beszédek tartalma és az, ahogy erre a tömeg reagált. Ez egy ízig-vérig baloldali tüntetés volt, ahol a szónokok jelentős része a legalapvetőbb baloldali értékeket kérte számon a kormányon és ahol legalább annyira fontos volt a tanárok követeléseinek támogatása, mint amennyire a különböző társadalmi csoportok közötti szolidaritás fontosságának kiemelése. Tanárok, egészségügyi dolgozók, közszolgálati dolgozók, a szociális szféra képviselői és még sokan mások közösen álltak ki és mutatták meg, hogy nem hagyják, hogy a kormány a szokásos taktikáját használva megossza őket.

Persze volt már olyan, hogy a különböző társadalmi csoportok közösen tüntettek (maga Sándor Mária is megemlékezett arról, hogy egyszer már felszólalt a pedagógusok rendezvényén), de ilyen széles összefogást (a csatlakozó szervezetek listája itt elérhető) rég láthattunk. A harag és az elkeseredettség kézzelfogható, és reményteli, hogy az emberek merik hallatni a hangjukat (ne feledjük, a tanároknak és a közszférában dolgozóknak van mit kockáztatniuk azzal, hogy kiállnak), reményteli az is, hogy az emberek nem csak saját nyomorukra érzékenyek, hanem egyre jobban észreveszik, hogy a Fidesz tevékenysége mindenkinek káros.

Fontos, hogy ezt sose tévesszék szem elől a tüntetők és fontos, hogy azok a szervezetek, akik most a szolidaritásukról biztosították egymást, akkor is így járjanak el, ha esetleg valamelyiküknek később kedvezne a kormányzat, ugyanis külön-külön ezek a szereplők gyengék. A Fidesz nagyon jól ért ahhoz, hogy egy-egy elégedetlenkedő csoportot elnémítson (sokszor - lásd a diákmozgalmak elhalását - ehhez nem is kell mást tenniük, mint kivárniuk), azonban ha ennyi különböző csoport egymás érdekeiért egyformán kiáll, akkor azzal szemben tehetetlenné válnak.

Őszintén remélem, hogy a jövőben akár a Pedagógusok Szakszervezetének, akár más szakszervezetnek, mozgalomnak, csoportnak sikerül további olyan tüntetéseket szerveznie, amin ilyen széles összefogás van, ugyanis ilyenek nélkül a mai csak egy lesz a sok értelmetlen megmozdulás közül. Őszintén remélem azt is, hogy a mai tüntetést támogató szervezetek és azok a csoportok, akiket képviselnek továbbra is kitartanak és tényleg készek elmenni a végsőkig, mert hiába fenyegetnek sztrájkkal, vagy bármilyen további ellenkezéssel, ha aztán ettől elállnak (ahogy a pedagógusok sajnos ezt korábban már megtették). És végezetül, őszintén remélem, hogy az a szolidaritás, amiről a tüntetésen szó volt, nem fog eltűnni, ugyanis szolidaritás, egymás iránti érzékenység és összefogás nélkül semmit nem lehet megváltoztatni.

(A képet a PSZ Facebook oldaláról loptam.)

40 komment · 2 trackback

Címkék: oktatás tüntetés közoktatás szolidaritás szakszervezet pedagógusok

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr1008387494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szülők kapják össze magukat! (Gondolatok a pedagógus tüntetés margójára) 2016.02.13. 21:01:57

De Ti, otthon a gyerekszobában gubbasztó senkiházi gyáva alakok. Ti, kapjátok össze magatokat azonnal és segítsétek ezeket az embereket, mert szükségük van ránk. És nélkülünk, szülők nélkül, ez nem megy.

Trackback: Szabolcsi Gergely: A remény tüntetése 2016.02.13. 17:39:02

Ez egy ízig-vérig baloldali tüntetés volt, ahol a szónokok jelentős része a legalapvetőbb baloldali értékeket kérte számon a kormányon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.13. 17:47:39

А ballibák hatalmas kudarca volt az esemény.

states1 2016.02.13. 20:41:35

Baloldali tüntetés, amin a Jobbik is részt vett, Dúró Dóra éppen most dicsekedett ezzel. Így együtt tudtatok ezer esernyőt összegyűjteni a Kossuth térre. Szánalmas.

nemecsekerno_007 2016.02.14. 15:07:46

"a Fidesz tevékenysége mindenkinek káros..."

? Akkor miért nem 460 ezer ember volt kint?

Amúgy ez egy k****a nagy tévedés. A kormány bármit csinál, mindig megnézi meddig mehet el a népszerűtlen intézkedésekben. Ha elég sokan tiltakoznak, mert mondjuk tényleg baromságot akarnak - mint az internet adó - akkor nem forszírozzák tovább.
Hasonló a szitu a megyei matricákkal is. Az elején volt némi tiltakozás, de kisebbségben maradtak és utána elhamvadt az egész. Az oktatással komoly gondok vannak, de tüntetés helyett inkább tárgyalni kéne. Mert ha a régi beidegződéseket preferálják, akkor nem megoldást keresik.
Ugyanilyen régi beidegződések miatt jutott oda a Klikk, meg az egész oktatás ahová.

vackor1 2016.02.14. 15:26:02

Ilyet még nem csináltam eddig, de amikor láttam a közvetítést az ATV-n , írtam pár ismerősömnek , hogy ha csak ezek az emberek - pláne, ha akik nincsenek ott de ugyanígy éreznek - ,akik ott vannak a téren nem mennek be hétfőn dolgozni, akkor - szerintem - lehet ebből bukta a kormánynak..Pláne ha tényleg kitartanak és tovább is viszik ezt a folyamatot ..
Nem csak pedagógusok voltak ott , sok más szakma is képviseltette magát és mennyi kisemmizett/"törvénnyel tönkretett ember van még,akikben fortyog az indulat.. Ebből lehetne valami..
48 márciusában is diákok és fiatalok kezdtek elégedetlenkedni, nem? :)

Persze lehet, hogy nincs igazam és előttem szólóknak ( bégetőknek ) lesz igazuk... :))))))

rozsé drazsé 2016.02.14. 15:30:36

1. Nevetséges ezt a tüntetést érdek-képviseleti tevékenységnek feltüntetni. Csak és kizárólag az anyázásról szólt. Legalább is, ami az ATV kameráján keresztül lejött belőle.
2. Van ezeknek a jóembereknek állítólag 16 pontjuk. (ezzel még az EB selejtezőn sem lehet tovább jutni). Néha 25 az a 16, mert ezt sem lehet pontosan tudni. Ebből a 16 (25) pontból kb. kettővel lehet egyetérteni. Illetőleg kettő pont az amit szemére vethetnek a kormányzatnak és a közigazgatásnak. Az összes többi a tüntetők és érdekképviselőik totális alkalmatlanságának és inkorrektségének bizonyítéka.
3. Vegyük már sorra csak a fontosabbakat:
3.1. 22 órás munkahét, a többit túlórába...Már bocsánat, de ebben az országban SENKI nem dolgozik ilyen keveset, plusz nyári szünet, meg ilyesmi. A túlórát meg azért számolták föl, mert tömegessé vált, hogy napi három-négy tanítási óra megtartása után a tankérem minden további kéz- és szájmozgásáért túlórapénzt kapott. Nevetséges.
3.2. Radikálisan csökkenteni kell a tananyagot? A választható tárgyakat szakkörként tanítsuk? Miért? Mit vegyünk ki belőle? Adyt, Shaksepeare-t? A geometriát? Szent Istvánt, vagy a holokausztot? Esetleg a tornaórát? Vagy az éneket? - Kisfiam, tudod-e ki volt Hunyadi János? - Nem tudom bácsi, mert nem voltam fizika szakkörös...Sült bunkókat oktassunk, csak mert a tanitóbácsi nem ér rá havi 200 ezer nettóért rendesen beosztani a napi óraszámot?
3.3. Meg kell szüntetni a 16 óráig tartó kötelező benntartózkodást. Miért is? Pont beleférne reggel 8-tól 16 óráig, hogy minden tananyagot és foglalkozást leadjanak. Ja, hogy akkor a tanítónéni is csak fél ötre ér haza? Végül is nem ezért kapta az 50%-os fizetésemelését, hanem a két szép szeméért...meg a mellbőségére?
3.4. Az egész napos iskolába járóknak nem adható házi feladat. No, ezt már nem is értem. Ha mindenki bent van négyig, akkor mindenki egész naposba jár. Oldjátok meg, kedves tanítónénik, a gyakorlást a délutáni foglalkozáson.
3.5. A köznevelési tanács nélkül nem adható ki jogszabály. Ez gyönyörűűű! Igazi korporativista hozzáállás. A népszuverenitás letéteményese a köznevelési tanács. Majd ő megmondja, mi legyen a törvény. Vicces.
3.6. Radikálisan egyszerűsíteni kell az ellenőrzési rendszert: aztán majd mindent elmutyizunk az iskolaigazgatóval, a polgármesterrel. Egy kis fizetésemelésért, túlórapénzért mindent rendben fogunk találni és semminek nem lesz következménye. 2-es osztályátlagra, írástudatlan nyolcadikosokra is kapunk kitüntetést, prémiumot, miegymás.
3.7. Törvényben kell előírni az üres álláshelyek betöltését. Szülés esetén különösen. Jaj, de szép....Melyik másik munkáltatónak ír elő ilyet jogszabály? Kedves Audi, kedves Daimler, ugye milyen kedves kis javaslat! nem egész kilencvenezer egy évfolyam, de a tanárok számát nyakló nélkül növeljük, hátha valamelyik szülni megy. Utána majd fizethetünk végkielégítést annak, aki addig helyettesített és mégse esz rá szükség, avagy marad állásban, csak épp nem lesz semmi dolga...csak kapja a fizetést. És ezt persze törvény írja elő, nehogy az intézmény/fenntartó szabadon gazdálkodhasson a létszámmal és a bérköltséggel. Majd a pedagógus megmondja mennyi legyen a fenntartó kiadása...Nevetséges.
3.8. A 25 pontos listából van még vagy öt, ami a pótlékokról szól. Ja? A fizetésemelés nem volt elég...pótlék kell.... Tényleg. Nekem is kell, meg a villanyszerelőnek, meg a tesco árufeltöltőnek. Nekünk ki ad pótlékot. Az orbánviktor?
3.9. Szabad tankönyv választást? Hát persze? Az is többletpénz, hiszen a kiadók marketingelnek majd, hogy miből tanítson a tanár. Mint az orvoslátogatók a gyógyszerrel. Aztán lesz diák, aki majd úgy tudja, hogy a "Lehel" az egy hangszer, vagy egy hűtőgép, esetleg egy párásító berendezés, mert a szabadon kiválasztott Gerő-Krausz-féle történelemkönyv nem tárgyalta ezt a részt, mivel ezzel csökkentették a tananyagot, ellenben a tanácsköztársaság minden napjáról külön fejezet lesz...

Azzal egyet lehet érteni, hogy az iskolák és az igazgatók rendelkezzenek nagyobb önigazgatási jogokkal, és azzal is hogy a rohadt állami bürokraták ne szervezzék rá az oktatásirányítás adminisztrációját a pedagógusokra. Még akár azzal is, hogy a KLIK alkalmatlan és meg kell szüntetni.

Na, de bocsánat. Tegnap a legkevésbé sem ezért tüntettek. Ehelyett volt itt minden: orbán takarodj, orbándiktátor, monnyon le...

Ha pedagógus lennék szégyellném magam, hogy ilyen szakszervezeteim vannak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.14. 15:42:48

pedagogus:
jajj istenem 22 -25 orat kell tanitanom es meg otthon is ajjajjaj
/igaz van oszi teli nyari tavaszi szunet/
diak:
jajj istenem tul vagyok terhelve romkocsmara sincs idom
ajjajjajaj
bazdmeg akkor megyek kulfoldre tanulni

/bazdmeg akkor mennyel kulfoldre, de ott dragabb a froccs meg a sor, szolok/

Punxsutawney Mormota 2016.02.14. 15:44:44

@states1: Szerencsétlen majom! Ha ott ezren voltak, akkor a Rákay Philip-féle "kétmillióanvagyunkakossuthtéren" gyűlésen ezerkétszázan.

vackor1 2016.02.14. 15:55:44

@hagyma: Most vitatkozom veled.
Nm egy pedagógust ismerek és hidd el, hogy egyrészt hetente többször is éjjel végez - az iskolában eltöltött 8 óra után - a másnapi felkészüléssel, dolgoztok javításával/kérdések összeállításával, aztán hét végén egy kis külön program a diákokkal és van még dolguk, hidd el. Aztán se az anyagi - netto 100-200 jobb esetben - se a társadalmi megbecsülésük nincs sehol, ez sem annyira kedv csináló a pályához..Lehetne még sorolni..
Persze igaz, hogy vannak szünidők , aminek nagy részében akár pihenhetnek is..

A diákokkal kapcsolatban meg azt gondolom elég régóta, hogy valóban rengeteg felesleges dolgot tanítanak már az általános iskolában is , de a középben sem kell feltétlenül minden. Az életedben mikor volt szükséged sinus-cosinus-cotangens de akár csak egy nyamvadt másodfokú egyenlet megoldására? Kémiának nagy hasznát vetted? A fizika nagy részét persze, hogy használod életedben, de nem tudatosan, azaz ha nem tanultál volna róla is pontosan ugyanúgy működne minden, nem kell feltétlenül tudnod a mélyebb dolgokat..
Persze, tanítsák meg mindenből az erős alapokat, legyen kiemelt a történelem , biológia, irodalom és anyanyelv , biztos szinten az alapvető számolás , aztán felsőbb szinteken lehet specializálódni, de tedd a kezed a szívedre: mennyi felesleges dolgot kértek számon iskolában rajtad?? Nekem volt tanárom, aki szó szerint azt mondta a kérdésemre, hogy ezt a marhaságot miért kell megtanulnunk, hogy azért ( itt jött a nevem ) , bassza meg, mert érettségin ezt fogják kérdezni..
Nem volt több kérdésem..
Nekem ne mondd, hogy egy 6-10 éves gyereknek naponta 5-8 órákat kell tartani... Még felsőben se nagyon kellene.. Hol van szabad idejük, hol a gyerekkoruk?

01234567 2016.02.14. 16:06:37

1. Ez pont a reménytelenség tüntetése volt.
2. A kommentekből kiderül miért.
3. Aki azt írja egy tüntetés nem érdekképviselet az forduljon orvoshoz.
4. Sajnos most is azt mondom, ezekkel nem lehet szót érteni, alternatíva nincs porondon, komoly felfordulás hoz majd csak esetleg változást. Az pedig szörnyű lesz. Ne legyen igazam.

$pi$ 2016.02.14. 16:27:32

@vackor1: "Az életedben mikor volt szükséged sinus-cosinus-cotangens de akár csak egy nyamvadt másodfokú egyenlet megoldására? "

A másik blogon meg gondolom ezerrel hirdeted, hogy nyilván azért kapsz sokkal kevesebb fizetést mint egy német gépészmérnök, mert a kormány ellopja a pénzt. :D

Figyelj, a válasz rohadtul egyszerű: akik nem tanulják meg ezeket, azok nem is használják és ezek nélkül is tudnak maltert keverni meg kiásni az árkot a vízvezetéknek. Ez azonben nem jelenti azt, hogy az ország jobb lesz, ha ezentúl senkinek sem tanítjuk meg az alapokat, ez ugye meg nyilvánvaló, nem?

nemecsekerno_007 2016.02.14. 16:43:34

@vackor1: Az a baj, hogy nagyon a részleteken vitatkozunk. Mi is, a politikusok is, az ellenzék meg mindenki.
Ez a Shakespeare-t v. Ady-t tanítsunk kérdés eleve rossz. Szokták még ugyanezt kérdezni József Attila vs. Wass Albert.
Tök mindegy, hogy J.A.-t v. W.A.-t olvas, úgyse érti egyiket se. Meg igazából nem olvassa egyiket se. Alapvető gondok vannak a szemlélettel. Egyik Bp-is gimnáziumban úgy tanították az irodalmat, hogy Kispál, 30Y meg Quimby szövegeket elemeztek. Ugyanis József Attila v. Ady volt a "Quimby" meg a "Kispál" a maga korában. Na erről beszélek. Nem az a lényeg, hogy mit tanítunk, hanem az, hogy hogyan. Ugyan ez igaz a társadalom általános morális állapotára is. Nálunk az a lényeg, hogy orvos, tanár vagy. Ha pék v. iskolai szakács, akkor már proli vagy. Az számít, hogy mit csinálsz, nem az, hogy hogyan. Ez nagyon durva tévedés és nyílván ez rányomja a bélyegét az oktatásra (is) Meg az élet több területére.
Szóval szemlélet: Guttenberg találta ki az olcsó, nyomdai sokszorosítást. Megcsinálta az első nyomdagépet. Nagyon derék dolog ezt beleverni a kölök fejébe, meg azt, hogy mikor és hol született, de k****ra nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy előtte Bibliája csak a leggazdagabbaknak volt, mert kb. egy ház ára volt egy kézzel másolt Biblia. Guttenberg után óriási változások jöttek. Az információ áramlása fénysebességgel történt, a korábbiakhoz képest. Gyakorlatilag Guttenberg könyvnyomtatása ugyanaz volt, mint az ezredfordulón az internet elterjedése. Ugyanaz a robbanásszerű fejlődés. De ugyanezt el lehet mondani a nagy földrajzi felfedezésekről, az ipari forradalomról és még sorolhatnám. Na ez a szemlélet hiányzik, így teljesen felesleges bérekről, túlóráról, Klikk-ről elmélkedni. Azt se tudjuk merre akarunk menni, de már egyszerre nyomjuk a gázd, a féket meg a dudát...

nemecsekerno_007 2016.02.14. 16:49:28

@$pi$:

Nagyon rossz az egész megközelítés amiről itt vackorral vitatkoztok. Nem az a lényeg, hogy mit kell v. nem kell tanulni. Gondolom neked se megy szabadkézi rajzolás.
Bárkinél lehet olyan tárgyat találni amiben elvérzik, itt a kérdés az, hogy milyen szemlélet szerint szerezzünk új ismereteket. A legelső viszont az lenne, hogy alapvető képességeket, készségeket szerezzen meg mindenki az alapfokú oktatásban. Írni-olvasni (nyílván értelmezve) tanulni (hogyan tanulj tanulni?) szemlélet (mi a f***ra jó a Piragorasz tétel?) gyakorlatias gondolkodás (építsünk fából egy hidat. tervezzük meg, számoljuk ki mennyi anyag kell hozzá etc...) Ja és mindent két nyelven, magyar-angol mert az angol már nem idegen nyelv. Az összes iskolának kétnyelvűnek kéne lennie.

pragmatika2 2016.02.14. 16:54:45

@01234567:

"Aki azt írja egy tüntetés nem érdekképviselet az forduljon orvoshoz."

Akkor idézek a posztból.

"Ez egy ízig-vérig baloldali tüntetés volt, ahol a szónokok jelentős része a legalapvetőbb baloldali értékeket kérte számon a kormányon "

Tehát elsősorban politikai megnyilvánulás volt.
Egyébként ezt erősíti az a tény is, hogy a kormány már leült egyeztetni a képviseletekkel, mire ez a demonstráció elkezdődött. Tehát ha csak érdekképviselet, akkor eleve felesleges, hiszen még nem lehet tudni, hogy az egyeztetések milyen eredményt hoznak. (Nem kezdem el az asztalt csapkodni, mikor még azt sem tudom a másik fél mit javasol. Hacsak nem akarok egy kis politikai felhajtást.)

TóthAttila 2016.02.14. 16:57:34

Azt lehet már tudni, hogy Dr Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke milyen fontos külföldi elfoglaltság miatt nem lesz Magyarországon 2016 március 15.-én?

vackor1 2016.02.14. 17:11:29

@nemecsekerno_007:

Majdnem elkezdtem válaszolni, aminek nagyjából az lett volna a lényege, hogy én másra gondoltam, de hosszú lenne bővebben kifejteni, de szerencsére elolvastam a következő hsz-edet is és abban meg majdnem pontosan azt írtad le, amit én akartam - és szerintem mondtam is - mondani :
" A legelső viszont az lenne, hogy alapvető képességeket, készségeket szerezzen meg mindenki az alapfokú oktatásban. Írni-olvasni (nyílván értelmezve) tanulni (hogyan tanulj tanulni?) szemlélet (mi a f***ra jó a Piragorasz tétel?) gyakorlatias gondolkodás (építsünk fából egy hidat. tervezzük meg, számoljuk ki mennyi anyag kell hozzá etc...) Ja és mindent két nyelven, magyar-angol mert az angol már nem idegen nyelv."

Én is kb. ezt mondtam, hozzátéve, hogy rengeteg felesleges dolgot tanítanak, amit ha nem kellene, lenne idő az általad is említett FONTOS és az élethez szükséges dolgok elsajátításához is.
Aztán később persze, hogy kell szakosodni és azt tudni a legmagasabb szinten, hiszen persze, hogy kellenek orvosok , fizikusok , tudósok etc.,etc. .. Na ja, persze vannak árokásók meg malterkeverők is , de az nem ide tartozik, viszont változatlanul azt gondolom, hogy még nekik is kellene tudniuk olvasni ÉS szöveget értelmezni - uram bocsá' , absztrahálni - , alapszinten számolni és ha mással nem is, legalább némi történelmi tudással rendelkezni..

KissGecihuszár 2016.02.14. 17:13:36

Lehet és tán kell is vitatkozni a tegnapi tüntetés hatékonyságán, értelmén, de vannak viszont a kőkemény TÉNYEK, melyekkel szemben teljesen felesleges bármiféle vita, éspedig; rohamosan csökken a hazai közoktatás színvonala, az általános iskolai tanulók tudása mindenféle nemzetközi felmérésen egyre hátrébb sorolja Hazánkat, márpedig egy magára valamit is adó, a nemzetközi versenyben lemaradni nem kívánó, a menél több, magas hozzáadott értékű melót kínáló cégek tucatját magához vonzani óhajtó ország elemi érdeke a minőségi (és nem mennyiségi, azaz lexikális) tudást hatékonyan átadni képes oktatási rendszer fenntartása, mely biza pénzbe kerül! Elhangzott a bizonyos 6%, azaz a mindenkori GDP 6%-nak az oktatásra való áldozása, mely valóban szükséges, de nem elégséges feltétele egy hatékony, korszerű közoktatási rendszer fenntartásának. Az is tutifix, hogy a KLIK mint olyan MEGBUKOTT, s épp ezért haladéktalanul felszámolandó, viszont az is 100%, hogy nem lehet visszatérni a korábbi rendszerhez, amikor is a helyi önkormányzat, illetve annak teljhatalmú döbrögije volt élet,s halál ura a település -főként a kis falvak, városok esetében volt ez sajnos jellemző- iskolájában, gimijében, egyéb oktatási intézményében. Én egyébként az oktatás -mint egyéb más, a mindennapi életminőséget befolyásoló téma tekintetében is- a decentralizáció messzemenő híve vagyok, azaz a járások hatáskörébe helyezném az adott terület összes tanintézményét, ahol max. 4-5 SZAKEMBERBŐL álló osztály irányítana, ellenőrizne, így elkerülhetőek lennének mind a fideszéra előtti, mind pedig a klik időszakra jellemző anomáliák. Tán annyiból könnyebb, egyszerűbb a helyzet, hogy -sajnos- napjainkban 1-1 évfolyamon mindössze 90ezer gyerek tanul, tehát most van itt a "történelmi" lehetőség egy új, egy minőségi oktatást nyújtó rendszer felállítására, ahol pl. olyan tabukhoz is érdemes lenne hozzányúlni, mint az Európában példátlanul rövid tanév legalább 3 héttel történő meghosszabbítása, ugyanis a jelenlegi problémák egyik okozója a tananyag mennyiség a mostani 186 napos tanévbe történő beszuszakolása, minek következtében számos iskolában alsós gyerekek annyi időt kénytelenek aktív tanulással, odafigyeléssel tölteni, mint a szüleik a munkahelyeken, ahol azért számosan nem aktívan nyomják le azt a 8 órát, ugyebár...

2016.02.14. 17:21:16

A kormány bajban van (2012)
alternativa.blog.hu/2012/12/19/a_kormany_bajban_van

A tömegek lázadása (2013)
alternativa.blog.hu/2013/03/08/a_tomegek_lazadasa_446

Élőben a tüntetésről, avagy két városnéző kalandjai (2015)
alternativa.blog.hu/2015/01/02/a_tuntetes_percrol_percre_avagy_ket_varosnezo_kalandjai

Magyarországon a tömegek és a nép már 1000 éve a kormány ellen van. Orbánék pedig folyamatosan, egyszer ás mindenkorra megbuknak!!

deneskata 2016.02.14. 17:23:52

@rozsé drazsé: Miért szólsz bele olyan témába, amiről - az írottak alapján - kicsike fogalmad sincs?

fércnél maradandóbb 2016.02.14. 17:28:29

Azzal hogy az elégedetlenséget szakmai konzultáció és erre épülő megoldások helyett az ellenzék a kormánybuktatási ábrándjaiba igyekszik becsatornázni, gyakorlatilag többet árt az oktatásnak, mint amivel a kormány vádolható. Márpedig a jelenlegi mozgolódásból nagyon ez jön le

Mindent egy lapra teszünk, aztán veszítünk - már megint. Ez a ballibbant ellenzék iskolabizonyítványa

fércnél maradandóbb 2016.02.14. 17:31:36

@A demokrácia leszakadó függönye:
Ezek a hivatásos fotelforradalmárok Orbán leghasznosabb szövetségesei. Amíg ők jelentik az alternatívát, nincs mitől tartania

Netuddki. 2016.02.14. 17:44:41

Látom a takonyárpi trolljai rögtön lecsaptak a blogra. Nagyon helyes! Hergeljék csak az ostoba balfaszok a jónépet! Előbb kerül a díszes fideszes társaság a börtönbe.

Netuddki. 2016.02.14. 17:45:31

@fércnél maradandóbb: Kiscsákó! A kormányod már akkor megbukott amikor először nyaltak bele a közpénzbe.

eßemfaßom meg áll 2016.02.14. 18:02:28

Már több hónapja nem volt többezres orbánbuktató tüntetés. Bevallom már egy kicsit kezdett hiányozni.

ulpius66 2016.02.14. 18:40:01

@________________:

"Látom a takonyárpi trolljai rögtön lecsaptak a blogra. Nagyon helyes! Hergeljék csak az ostoba balfaszok a jónépet!"

Figyusz!

A "balfaszok" azok nem tik vagytok?

midnight coder 2016.02.14. 18:54:42

@rozsé drazsé: Ha ez szerinted annyira szép, menj pedagógusnak. Elárulom, nem annyira az. Az órákra készülni is kell, van egy rakás adminisztráció, ehhez egy rakás szar az iskolai IT infrastruktúra, így meló után otthon kell ezt megcsinálni. A melónak meg nem akkor van vége amikor az iskolának - már rég vége az évnek, de a tanároknak még be kell járni a iskolába. Hogy minek ? Hát mert csak, dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon.
Nekem a nejem pedagógus, és látom hogy nincs sokkal több szabadideje mint nekem.

Sok hülyeséget összehordtak a tüntetők, de bizony ez azért nem olyan egyszerű történet ahogy azt a 8 elemis polgár odahaza elképzelni.

$pi$ 2016.02.14. 19:02:28

@midnight coder: "Az órákra készülni is kell"

Ezen mindig jókat szoktam derülni. A tanítóbácsinak meg kell néznie hogyan is van az Ohm törvény mert még csak 13-szor tanította és nem emlékszik rá pontosan? Előveszi az általános oskolai tankönyvet és átolvassa még egyszer, nehogy belesüljön? :)

Elég kamu szaga van, nem? :)

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.14. 19:08:14

@BircaHang Média:

A pedagógusok fényes győzelmet arattak a ruszki báb Lopbán gazdid ellen. A világ vezető hírportáljai mind írtak az eseményről, kiemelve, hogy az elnyomó diktatórikus fidesz rezsim pontosan olyan pofont kapott, mint a Habsburg uralkodás 1848-ban, a magyar nemzet forradalmakor. Bizalmas hírek szerint Putyin is aggódik, hogy népfelkelés lesz és Lopbán bábja el lesz takarítva a hatalomból. És akkor lőttek a ruszki tervnek, hogy Paks által adósrabszolgaságba kergesse a magyarok nemzetet.

Ez csak a kezdet volt, a nép megértette, hogy elég 1000 tüntető és a Lopbán rezsim beleremeg magát a félelembe. Jön a tavasz, a Fidesz pedig már készül is a nagy menekülésre. A ruszki gyarmat bulgár hazád talán befogadja majd a fideszbolsi elvtársaisat.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.14. 19:26:29

@Voznyák Pista:

figyelj te Lendvaiutcai Pista, a Lopbán gazdid egy személyben döntötte le, hogy hogyan züllessze le az oktatást 2010-től, a kretén seggnyaloncai meg végrehajtották a parancsot. Azóta, 6 éve minden érintett le volt szarva, mert az elmebeteg vezér elvtárs ezt akarta.

Csak amikor a semmiből összejött egy pár ezres, nem ballibsi tüntetés (mert ekkor csődöt mond a fideszbolsik lejártó panelszövege), akkor ébredt Lopbán gazdi, hogy ebből még össznépi elégedetlenség is lehet. Hat évig leszart mindenkit, majd három napon belül megtartotta az udvari nyaloncaival az "egyeztetést", hát ha te nem tudod felfogni, hogy ezzel csak a már előre meghirdetett tüntetést akarta ellehetetleníteni, akkor ennyi értelmi képességgel sose fogsz kiemelkedni a birkamementből.

A tüntetés kimondta, hogy senki nemk dőlt be a fidesz rablóbanda hazugságainak. A fidesz tönkrevágta az oktatást, és ezért el kell törölni az egész rendszert.

eßemfaßom meg áll 2016.02.14. 19:38:57

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: "Csak amikor a semmiből összejött egy pár ezres, nem ballibsi tüntetés "

Ezt legalább a posztolóval beszéld meg:

"Ez egy ízig-vérig baloldali tüntetés volt, ahol a szónokok jelentős része a legalapvetőbb baloldali értékeket kérte számon a kormányon és ahol legalább annyira fontos volt a tanárok követeléseinek támogatása, mint amennyire a különböző társadalmi csoportok közötti szolidaritás fontosságának kiemelése. "

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.14. 19:52:20

@eßemfaßom meg áll:

nem osztom a posztoló kijelentését, ugyanis ez nem ballibsi tüntetés volt, hanem egy szakmai tünetéssel elegyedett polgári forradalom. Csak a birka fideszek elégedettek azzal, hogy a gyerekeiket egy hatalom korlátok nélkül elhülyítheti. Akinek ez nem tetszik, az nem balos vagy jobbikos, hanem egyszerüen csak normális magyar.
Így megfelel?

rozsé drazsé 2016.02.14. 20:55:06

@deneskata: KÖnyörgöm, taníts, domina, ha ennyire okos vagy.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2016.02.14. 20:57:28

@eßemfaßom meg áll: A Klub Rádióban minden héten végleg megbukik az Orbán kormány. Egyszer kéne szólni a kormánypártoknak is, mert szerintem nem hallgatják, aztán azt sem tudják, hogy megbuktak (végleg)... :D

rozsé drazsé 2016.02.14. 21:02:46

@midnight coder: Mindenki kurva sokat dolgozik. Csak van, akit nem a kormány fizet, meg az én adómból teszik a semmit, hanem önfoglalkoztatnak, gyártósor mellett állnak, árufeltöltenek a tescoban, vagy hamburgert sütnek, küszködnek, súlyos adókat fizetnek, hogy léhűtő bürokratáknak és tömegesen alkalmatlan tanároknak legyen fizetésemelése. Azok is követeljenek kevesebb munkáért több bért? Mert akkor kíváncsi lennék a pedagógus fizetésemelést miből fizetnék.
Nem kell a szar duma. Dolgozni kell, és főleg: alkalmasnak kell lenni arra a munkára, amit csinál valaki. Ez a pedagógusok több mint felére nem igaz. Gondolom közülük számosan kimentek esernyővel tegnap.
Majd akkor jártassák a lepénylesőt, ha a következő PISA jobb lesz, mint az előző. Mert eddig az elmúlt negyedszázadban csak romlott folyamatosan minden. És ezt nem lehet csak a mindenkori kormányok nyakába varrni, mert nem a kormányfő áll a katedrán és nem is a miniszter, vagy az államtitkár.

rozsé drazsé 2016.02.14. 21:15:40

@midnight coder: Mielőtt még megkapom, hogy pedagógus rasszista vagyok: nem vagyok az. Látom, hogy kib.ttul küszködnek, meg azt is, hogy a jobbakat kiveti a rendszer magából, vagy felzabálja. Azt is látom, hogy reménytelenné válik a "TANÍTÁS", marad a "képzés", jobb esetben az "oktatás" az iskolákban. A gyerekállomány katasztrofális, a magatartási, viselkedési problémák alig-alig kezelhetők, a dologi infrastruktúra szánalmas. Biztos nem könnyű. De véleményem szerint a tanár munkájánál szebb meló nincs, ám 10-ből heten átkozzák a napot, amikor tanító, vagy tanárképzőre mentek. Pedig a döntő többség ma már a fizetésére sem panaszkodhat. Nem nagyon sok, de azért nem is kevés.
És nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy 1888-ban Ady Endre, Krúdy, Babits, Bartók, 1918-ban József Attila, Teller Ede, Kandó Kálmán milyen iskolába járt, ott milyen volt az infrastruktúra...mennyi volt a tanár fizetése...mennyire volt szabad a tankönyv választás...hány túlóra volt hetente...és mennyi pótlék.
Na, majd ha olyan tanárok lesznek, mint anno, esküszöm befogom a pofámat. Addig viszont nekik kellene több szégyenérzetet és belátást tanúsítaniuk, mert egyelőre ők nem produkálnak, jóformán még elégségesre sem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.15. 05:56:50

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!:

Erősen tévedsz, balliba gazdáid meg is értettek már: ügyük csúnyán bukott.

trg 2016.02.15. 11:17:04

@nemecsekerno_007:
A kormány ellopta három millió ember magánvagyonát, mégsem tüntettek millióan. Ettől még ez egy káros dolog volt.
süti beállítások módosítása