Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Modern machiavellisták

2010.11.26. 10:00 | Írta: kilgore_trout

 
Orbánt a Dunába, Matolcsyt meg utána? Mi újat lehet még mondani a témában? Tényleg ennyire nyíltan és cinikusan játszik maffiásat a kormány? Tényleg meg lehet zsarolni egy országot? Következmények nélkül? Mi van mindezek mögött?

Két törekvés húzódik meg a háttérben: egyrészről van a nép, aki enni akar és nem akar megfagyni, esetleg öregkorában is ezeket az alapvető szükségleteket akarja élvezni, másrészről pedig van a mindenkori kormány, akinek - legalábbis itt nálunk, és most mindenképp - azzal kell szembesülnie, hogy nem hogy egy árva forint nincs a kasszában, de még a malacperselyt is összetörték. Tehát a kormánynak pénzt kell szereznie.

Ez a két törekvés a választások előtt egész egyszerűen rendezi el az ügyeit: az általános választójogból következően mindegyik párt sült galambot ígér szarvasgombás krumplipürével. A bökkenő ott van, hogy ennek általában az a vége, hogy a galambot is a választó veszi meg, szarvasgomba helyett inkább csiperkét vesznek kölcsön az ő kertjéből, a krumplit ellopják a pincéből, és végül a menüt valaki más eszi meg. Hogy kikeveredjek ebből az ostoba hasonlatból: a kormánynak kényszerből teljesen más szinten kell kezelnie a dolgokat, mint ahogy azt a mindenkori választók várják. Ebből lesz Bokros-csomag, konvergenciaprogram, IMF-hitel és a többi. Ez a pénzszerzési kényszer ezzel jár.

Ugye a Fidesz nem teheti meg,

hogy nyolc év ekézés után az emberekkel fizettessék meg, ahogy Gyurcsány tette, így a multikkal fizettetik meg például, akik viszont a kedves választóból élnek. Ha nem éri meg, angolosan távoznak. Ez a kényszer követeli meg azt is, hogy az elnöki székben egy zoknibáb üljön, akinek az erdőben vannak barátai, és nem lép fel esetleg olyan vehemensen a jogállam védelmében, mint Sólyom teszi most kikerülve a székből. Ez a kényszer követeli meg azt is, hogy a többi olyan szervet, ami beleszólhatna a gyors pénzszerzésbe, likvidálja a kormány - ilyen az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács.

Ha onnan nézzük, ahonnan én világítom meg a dolgot, ezek machiavellista módon magyarázható lépések, a cél legitimálja, mi több, szentesíti az eszközt. Ha két év múlva mindenféle gazdasági mutatóink az égbe merednek, akkor mindenki le fogja szarni, hogy az Alkotmánybíróság mibe szólhat bele, meg mibe nem. Már persze rajtunk kívül, akik ezeket a cikkeket írjuk.

Megpróbálom nem ismételni

minden bizonnyal bölcsebb bloggerkollegák mondanivalóját: a Fidesz pénzszerzési kényszerében arra készül, hogy ezermilliárdokat nyúljon le a választóktól, ráadásul tetézi ezt azzal, hogy kendőzetlenül meg is zsarolja őket. Ez, kérem szépen - és most eldobok minden machiavellista gondolatot -, undorító. A nem együttműködőket kirekeszteni a táradalomból: visszataszító. És ötvenedszer is - minden hülye ámokfutást a nép akaratával legitimálni, ami leginkább Gyurcsány bácsi ámokfutásának köszönhetően fordult a Fidesz felé: cinikus, cinikusabb mint az imént említett cinizmus-világbajnok.

Ezzel a hozzáállással, stílussal, kommunikációval a Fidesz csak akkor fogja tudni megtartani a kormányzást, ha négy év múlva jobban fogunk élni, mint négy éve, vagy ha nyílt katonai diktatúrát vezet be.

- Jó napot kívánok, elnézést, ön tudná jobban csinálni, mint az előző?
- Persze, szívesen. Nézzük... Kéne egy kis pénz ehhez az egészhez. Most.
- És ha nem bízom abban, hogy visszakapom?
- Ne pofázz, mert kirekesztünk a társadalomból, oszt szevasz, lesheted, hogy ki ad neked enni ha, trottyos leszel.
- Na de kérem, azért mégis csak kijárna egy kis tisztelet. Én kértem magát.
- Befogod. Add oda a pénzt, oszt meglátom, mit csinálok vele, értem?

Na? Mit lépünk?

Az illusztrációt a vidamsertestenyésztés tumbliról loptuk, innen is köszi!

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr662473687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.11.27. 08:31:27

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodeo36 2010.11.26. 22:27:35

a kövér pofátlan nyilatkozata után nem sok remény van... a mai napig a valós történések Magyarországon kizárólag valami lerombolását eredményezték és semmit, abszolúte semmit sem hoztak létre (hacsak az a perverz okfejtés nem igaz mely szerint romboló törvények megalkotása az alkotásnak minősűl) remény sincs arra, hogy bármi változzon a nép javára, egy szűk réteg, amely bármilyen felállásban meggazdagszik tovább fog gazdagodni az utánam az özönvíz elvei alapján 4-8-12- 16 év nem számít, a nép fizeti a lecsójukat is, és még csak a fogadás közelébe sem engedik

atila68 (törölt) 2010.11.27. 09:47:20

Csak csendben jegyezném meg, hogy aminek a nevében benne van, hogy "kötelező" arra nem állítanám, hogy "kérd meg az embereket", mert így az egész karikatúra olyan mint egy Népszava vezércikk, hogy a szerző az első mondatban hazudik egy öblöset, majd logikailag arra építi a gondolatmenetét, így az egész "már szart ér" mint Bástya elvtárs.
A poszt amúgy tetszik.
süti beállítások módosítása