Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Nem értem Török Gábort

2015.05.08. 00:45 | Írta: Lakner Dávid

Nem értem Török Gábort

Török Gábornak kellene a legjobban tudnia, hogy ezt így nem lehet. Felelős közszereplő nemvetheti oda, csak úgy mellékesen, hogy “magam inkább a halálbüntetés pártján lennék”, ezután semmiféle magyarázattal nem szolgálva arról, miért is tesz így. Fideszes vezetők stílusa ez. Az a fajta komolytalanság, ami ellen állítólag felszólal ezután, Facebook-oldalán kiemelve, hogy valójában “a _de_ a lényeg.” Nem, nem az a lényeg, és ezt minden bizonnyal ő is érti: azt már nagyjából minden nem-fideszes elmondta, hogy itt csak színházról van szó, bohózatról, hogy ez egy teljesen komolytalan felvetés. Annak viszont, ha a komoly elemző felveti, hogy ő mellesleg halálbüntetés-párti, súlya van.

Tegnap óta egyre kevésbé értem, mit akart ezzel Török. Miért döntött úgy, hogy miután beszámolt a politológus haláláról, világnézeti elköteleződésének egyik első megnyilvánulása ez lesz? Török eddig egy konzervatív-liberális elemzőnek látszott, Sólyom László tisztelőjének, aki 2006 és 2010 között az államfő politikai tanácsadó testületének is a tagja volt. Három éve Aszófőn mondott fontos beszédet a volt köztársasági elnök, amit aztán a helyi képviselőként dolgozó Török blogján közzé is tett. Hogyan tartja összeegyeztethetőnek a sólyomista örökséggel a halálbüntetés-pártiságot?

Sajnos magyarázat sehol semmi, Facebook-oldalán Török ekként válaszolt egy kritikus kommentelőnek: “Azt pedig engedje meg nekem, hogy ha megkérdezik a véleményemet egy ilyen - alapvetően értékválasztásokon alapuló - kérdésről, akkor elmondjam, amit gondolok. Nem állt szándékomban senkit hergelni, tisztában vagyok azzal, hogy sok érv szól ellene és mellette, de mindent összevetve nekem ez a véleményem. Sajnálom.” De hát eddig épp ennek ellenkezője volt Török krédója! Mitől olyan természetes most akkor ez a kiállás?

Azzal egyet tudok érteni, hogy kell vitázni a halálbüntetésről: már csak azért is, mert sajnos jelenleg is rengeteg híve van a nagyon is súlyos ellenérvekkel szemben. És ezeket az érveket nem lehet egyrészt-másrészt feltenni, nincsenek ugyanolyan mérvű érvek a halálbüntetés mellett, mint ellene. Erről már többször is írtam, például 2012-ben a Magyar Nemzetben: “az emberi lét nem a bosszú és a halál kultúráján alapul, hanem a kegyelemén és az életén.” A halálbüntetés vállalhatatlan, mert nincs bírói tévedhetetlenség: ezt a móri mészárlás is jól mutatja, ahol úgy ítélték el Kaiser Edét, hogy csak később, véletlenül került elő bizonyíték az ártatlanságára. Ezt is számba vette Török Gábor?

A halálbüntetés vállalhatatlan, mert “egy gyilkosból kettőt csinál” - miként Albert Camus írja egy esszéjében, aki fáradhatatlanul küzdött a halálbüntetés ellen. Ahogy egyébként ‘56-os forradalmunk mellett is kiállt: nagy gondolkodó, nagy ember volt.

Az állam nem dönthet egy ember életéről. Miféle indoka lenne az államnak az ítélkezésre, ha maga is gyilkossá válik? És akkor jönnek erre az érvek arról, hogy hát milyen drága eltartani egy gyilkost, mintha maga a kivégzési folyamat olyan borzasztó olcsó lenne. Azok jönnek ilyenkor anyagi megfontolásokkal, akik jellemzően hosszasan képesek értekezni arról, milyen szörnyű a pénz uralma az ember felett. Máskülönben meg: tényleg az az érv, hogy aki nem tudja eltartani magát, az haljon meg? Könnyen eljutottak innen egyes diktatúrák a munkaképtelen kerekesszékesek kivégzéséig is...

Az előbb azt írtam, az állam így maga is gyilkossá válik, pedig nem egy elvont entitás, hanem konkrét emberek válnak azzá. Nemrég jelent meg a Kisalföldben egy bíró vallomása, aki még maga is hozott ilyen ítéletet. “Másnap reggel mentünk a végrehajtásra. Egy ütött-kopott asztalt tettek ki egy nagy hodályban. Behozták a férfit, aki ellenkezett. A karjánál emelték fel, rúgkapált. Az utolsó kívánságát teljesítették előtte: az édesanyjával beszélhetett, valami ételt is kért. Még egyszer ki kellett hirdetnem az összes határozatot, de az ismételt ordítozástól alig hallottam a saját hangomat. „Az ítéletet hajtsák végre” – ezt az utasítást kellett adnom. Megtörtént. Felakasztották. Utána még tizenöt percig, síri csendben, a teremben vártuk az orvosi vizsgálat eredményét, hogy valóban meghalt” - olvasható a cikkben, melyből kiderül az is, a bíró számára ez olyan borzalmas élmény volt, hogy kimondta magában: ilyet nem lehet.

Ahogy minden bizonnyal nem túl felemelő élmény annak sem, akinek a kivégzést végre kell hajtania. Persze, az otthon melegében kommentelgetőknek már nem kell ott lenniük, ahogy a politológusnak sem, aki csak úgy mellékesen odaveti a véleményét.

Nem értem Török Gábort azért sem, mert szakmájából fakadóan tudnia kell, milyen ereje van az efféle percepcióknak: hogy mi mellett is köteleződik el morális-intellektuális súlyával egy elemző. Jó ideje megy a vádaskodás, hogy Török a Jobbik szekerét tolja, amely vádat néhány éve rendkívül nevetségesnek tartottam. Az, hogy Török leül moderálni egy vitát, melyen Vona Gábor is részt vesz, szerintem teljesen természetes: nincs értelme semmiféle karanténnak, a Jobbik már ezer és egy éve kitört belőle. Ahogy nem Somogyi Zoltán fogja legitimálni a pártot, úgy nem is Török Gábor. Másrészt vitázni mindig, minden körülmények között kell, ha legalább az egyik megszólaló tisztességesen áll hozzá, már van értelme.

De a veszprémi indulás szándékának visszavonása már érthetetlen volt számomra: a Simicskára való hivatkozásnak nem volt sok értelme, a politológus viszont azután jelentette be szándékát nem sokkal, hogy a Jobbik beállt mögé. Valószínűleg így tett volna később az LMP is, és talán más pártok is, Török viszont ezzel hagyta, hogy rajta ragadjon: egyedül a Jobbik állt mögötte. Miként most is egy olyan felvetés mögé állt be, amit a legharcosabban Vona pártja képvisel. Egyáltalán nem gondolom, hogy Töröknek szellemileg köze lenne a Jobbikhoz, de akkor miért követi el többedszerre azt a hibát, hogy belevonja magát egy ilyen értelmezési keretbe? Miközben eddigi írásai alapján egyértelműnek tűnt a konzervatív-liberális irány, és ha Török valóban indult volna az időközin, veszprémiként rá is szavaztam volna.

Örültem annak, amikor tegnap az N1TV műsorában érvelhettem a halálbüntetés ellen: tétje mégis csak annak van, ha az ember olyanokat igyekezhet meggyőzni, akik nem az ő véleményén vannak. A jobbikos nézők között pedig gondolom szép számban vannak ilyenek.

Török nem tudom, ezzel kit és miről akart meggyőzni. Sem azt, hogy mivel. Ha pedig nem ez volt a célja, annál problémásabb a megjegyzés. Körmendy Zsuzsanna írta tegnap a Magyar Nemzetben: “míg Európa Európa marad, addig a halálbüntetés visszaállítása a kontinens egyetlen országához sem illik, nem vállalható, akár uniós ország, akár nem. Megkockáztatom, hogy az uniós szerződések ebben az esetben csak egy összeurópai kulturális-morális konszenzust szentesítettek. Mi nem Amerika vagyunk. Két világháború és számos forradalom miatt túl sokat szenvedett ez a kontinens, mintsem hogy a villamosszéket meg a méreginjekciót elfogadhatta volna a bűnös egyéni élet endlösungjának.” Mindezzel szóról szóra egyet is értek. Ha nincs halálbüntetés, ‘56 után sem lett volna lehetséges a véres megtorlás. Persze, diktatúrától nem lehet elvárni, hogy figyelembe vegye az élet szentségét. Liberális demokráciától annál inkább.

56 komment · 1 trackback

Címkék: halálbüntetés Török Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr717440834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.08. 18:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2015.05.08. 07:26:26

Most hirtelen főleg a nyilatkozó bíróval kapcsolatban:

1 - "Az állam nem dönthet egy ember életéről. "

A Biblia szerint dönthet.

2 - ugyanarról a bíróról van szó, aki másodfokon igen durván enyhítette a Cozma gyilkosság ítéletét.

3 - a leírt eset inkább a halálbüntetés helyénvaló voltát igazolja. Ahogy leírja, az elkövető még a tárgyalás során sem mutatott megbánást, magatartása csak akkor változott meg, amikor ott állt a bitófa alatt, sé rádöbbent, hogy vége. De még akkor sem a magbánás vezette, hanem a saját *** kis életének a védelme.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.08. 15:02:04

Török Gábor „elemez”

Az 1x1 kérdésben én nem venném a bátorságot, hogy határozottan állást foglaljak a sokak által többé-kevésbé egyezményesen elfogadott 1 mellett, hiszen fennáll a megingathatatlannak hitt véleménybe való bemerevedés, már-már tévedhetetlenségnek látszó úgynevezett vaskalaposság veszélye. Mások mást állítanak, de mit is jelent állítani, és kik is azok a mások?
Ha valaki hisz a 2-ben, vajon nem felelőtlenség megingatni az akár boldogságot is generáló optimista hitében, másrészről viszont a 0 (null?, nulla?, zéró? - ilyen horderejű kérdés eldöntésébe most ne menjünk bele, hiszen holnap is meg kell töltenem a hasábomat!) is elfogadható, ha van, akinek érdekében áll elfogadni.
Egyszóval én nem mernék biztos lenni semmiben, de a véleményem mellett szeretnék kitartani, hacsak valaki nem gondolja úgy, hogy az ellenvéleménnyel globálisan jobban járhatnánk. Mi? Ti? Ők? Ki tudja?
Szóval mennyi legyen 1x1? Lényegében mindegy, de fontos a konszenzus és egymás lényegtelen véleményének aprólékos elmismásolása. Azt hiszem…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/torok-gabor-elemez.html

keményen drogozó kisember 2015.05.08. 16:13:48

És vajon a gyilkos milyen alapon dönthetett egy (vagy több) másik ember életéről?

Aki mást szándékosan megöl, azt végeztesse ki az állam.

turista a saját országában 2015.05.08. 16:55:24

Egy életfogytiglanra ítéltnek megváltás a halál. Akkor meg miről beszélünk?

leponex 2015.05.08. 16:57:12

Tisztelt Lakner Úr!

Ön írta:
'Persze, diktatúrától nem lehet elvárni, hogy figyelembe vegye az élet szentségét. Liberális demokráciától annál inkább.'

Ebben egyet is értek Önnel, én elfogadhatatlannak tartom a (végrehajtott) halálbüntetés .

De akkor szíveskedjen itt EGYÉRTELMŰEN állást foglalni: tekinthető-e 'liberális demokráciának' az Egyesült Államok?

Tisztelettel várom (szerintem sokakkal együtt) őszinte, egyértelmű, világos válaszát!

Üdvözlettel: leponex

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.08. 18:39:45

@leponex: és vajon a liberális demokráciák, nem éppen diktatúrikus berendezkedésű szervezetekből élnek? ezek szerintem ál-demokráciák, hogy nyugtassák a népet, létezik ám a demokrácia, köztársaság, meg hasonló utópiák.

Érdekes hogy az ország többsége simán halálbüntetést akarna, és még sincs, ezért, meg azért, mert a végén ártatlanokat végeznének ki. De erről szó sincs, az olyanokat kénye dezintegrálni, akik egyértelműen gyilkoltak, mint ez a faszkalap a trafikos csajt. Most komolyan még ha 4 milliót rabolt volna, de 22.000 forint... ennyit ér egy ember élete? És akkor még utána leoltja a villanyt, meg bezárja az ajtót, és elmegy a baromállat az urológiára mintha mise történt volna.

Nem, nem gondoltam, hogy emiatt majd keres a rendőrség. És majd etetik, meg tornáztatják, kap egy PlayStationt is jó magaviseletért, ki tudja, talán majd még diplomát is szerez. Hajrá.

Blogger Géza 2015.05.08. 19:18:47

Szegény Török Gábor, bármit csinál, valaki beleköt. ): Amúgy nem értem, miért foglalkoznak ennyien Török Gáborral... Csak leírta azt, hogy a magyar társadalom többségével együtt ő os halálbüntetés-párti. Máskor meg mindig az a "baj" vele, hogy nem áll ki egyértelműen valami mellett. Tipikus "ha van rajta sapka, ha nincs" helyzet.

Blogger Géza 2015.05.08. 19:28:59

@leponex: És beszéljünk azért tágabb körről is. Az EU-n kívüli világ összes meghatározó államában (USA, Kína, Japán, India, Oroszország) van halálbüntetés. Ezek közül nem csak az USÁ-t, de Indiát és Japánt is egyértelműen demokráciának szokták tekinteni, Oroszország megítélése persze sokkal zavarosabb. És tegyük fel akérdést: ha az USA vígan elvan úgy, hogy egyik tagállamában van halálbüntetés, a másikban meg nincs, ugyan miért ne tudna így működni ez EU? Nyilván tudna. Ez csak akarat kérdése.

Az EU és tagállamai közti hatáskörmegosztás úgyis állandó téma, és toryk friss győzelme után még inkább téma lesz a következő években.

6.Lenin 2015.05.08. 19:38:29

"Persze, diktatúrától nem lehet elvárni, hogy figyelembe vegye az élet szentségét. Liberális demokráciától annál inkább."

1 liberális demokratától viszont simán elvárható, hogy küzdjön az abortusz, és az eutanázia elfogadásáért.

Amikor kivégeznek 1 magzatot, annak nem kell a szemébe nézni. Amikor a nagypapát "elaltatják", hát istenem, "útban" volt már az öreg.

1 orvos hétfőn gyógyít, kedden gyilkol, 1 liberális demokrata meg simán lenyeli, sőt harcol ezért.

Álszent, hazug világban nem 1 nagy ügy. A lényeg, hogy mindig nekik legyen igazuk. A "beszéljük meg" is csak azt jelentheti, elfogadom 1etlen igazságként a liberális demokraták véleményét.

Arról meg már szót sem érdemes ejteni, hogy 1 "terrorista" bármikor, bárhogy likvidálható, csak rá kell sütni a terrorista jelzőt. Nem nagy ügy ez sem.

Netán valamilyen érdek mentén simán lehet gyilkolni, ha az a liberális demokrácia terjesztésének az érdekében történik. Lebombázva gyerekeket, nőket, civileket. Bocs, de belefér. Rosszkor voltak rossz helyen. Ennyi.

Természetes, hogy nem lehet erről beszélni, hátha még talál valaki sokak számára is elfogadható érveket.

Mondjuk a társadalom tisztességes (törvénytisztelő) részének a védelmére.

Aranyi Gábor 2015.05.08. 19:39:58

Aki előre megfontolt szándékkal, aljas indokból vagy céllal, különös kegyetlenséggel megöl valakit, az nem ember, az dúvad - azt ki kell irtani. Aki pl. egy 9 éves kislányt megerőszakol, majd "maffia"(fojtó-)hurkot tesz rá, azt ki kell végezni - nem okvetlenül méreginjekcióval... (Azt karóba kell húzni.) Speciel azzal a Gubanc Gedeon nevű volt szadeszos börtönspiclivel együtt, aki elnöki tevékenysége első megnyilvánulásaként kegyelmet adott neki... Speciel Kunosnak is - de azt már Ibolyka nem jegyezte ellen...

scandalstone 2015.05.08. 20:01:21

Török Gábornak csinálnia kellene egy jobbközép pártot.

bgp 2015.05.08. 20:13:24

@keményen drogozó kisember: a probléma az, hogy nagyon hamar egy ártatlan kerül a villamosszékbe. Amerikában sok ilyen eset derült ki.

leponex 2015.05.08. 21:50:47

@scal:
Hogy a 'liberális demokráciáról' mit gondolok, az egy másik poszt témája lehetne, itt most Lakner úr egyértelműen körbeírta, hogy az USA ( Japán, ...) NEM liberális demokrácia.

Mindössze arra szeretném Lakner urat bátorítani, hogy ezt expressis verbis jelentse is ki.

Mert ebben abszolút igazsága vagyon, ahol az állam végrehajthat halálos ítéletet, az nem tekinthető liberális demokráciának.

Ha csak Lakner úr sem tekinti magát liberálisan demokratának.
Esetleg csak fél, nem meri vállalni ezt a véleményét.

Szóval Lakner úr, mi az álláspontja??

leponex 2015.05.08. 21:58:10

@Blogger Géza:
Ugye az USA azért is lóg ki a 'liberális demokráciák' közül, mert nemrég nyilvánosságra került, hogy nagyon sok esetben egyszerűen hazudtak a bizonyítékokkal, emiatt beismerten ártatlan embereket végeztek ki az USA-ban.
Nem egyet, sokat.

Mint egy echte fasiszta vagy kommunista diktatúrában.

És szeme sem rebben egyetlen hazai 'liberálisunknak' sem.

Nos, kedves Lakner Dávid, mit gondol arról az országról, ahol a kivégzéseket igény esetén hamis bizonyítékokkal is elősegíti az állam??

leponex 2015.05.08. 22:06:59

@6.Lenin:
Sajnos teljesen igazad van

DE!
Egy valódi demokrata épp ezért NEM lehet egy 'liberális demokrata' álláspontján, ezért sem fogadhat el semmiféle érvet a halálbüntetése mellett - legyen az bármilyen brutális, rettenetes gyilkosság elkövetőjével szemben sem.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés nehezebb büntetés lesz számára.
De ahogy a Rétvári is mondta, legalább lehetősége legyen megbánni a szörnyűséget, amit elkövetett.

Jolka40 2015.05.08. 22:33:01

@turista a saját országában: Ezt egy életfogytiglanra ítélt mondta Neked?

6.Lenin 2015.05.08. 22:38:17

@leponex:

Amennyiben véletlenül 1 légy repked a szobámban, kinyitom az ablakot és megkérem, hogy hagyja el a helységet, neki is jobb lesz, nekem is.
(nem hiszem, hogy jogom lenne 1 másik lény életét elvenni, csupán valami hamis felsőbbrendűség téveszméjétől elkábulva)

Inkább törekedni kellene, hogy az ilyen kellemetlen tetteke (légycsapóval hadonászni) ne kelljen ragadtatni magunkat. Mondjuk 1 légy esetében kicsit macerás, de emberek esetében talán lehetséges kifinomultabb módszereket is találni a megelőzésre.
Gondolok itt a családra, oktatásra stb, bár az emberiség eddigi "eredményei" szerint ez is elég macerásnak tűnik, jelenleg.

Szerintem is beszélni kell (sajnos) erről. Talán tényleg sikerül elfogadható megoldást találni.
(mondjuk a 10-ből 11-et betartanánk. A 11. az lenne, hogy az előző 10-et feltétlen be kell tartani)

dr. mesterséges színezék 2015.05.09. 00:02:15

"Hogyan tartja összeegyeztethetőnek a sólyomista örökséggel a halálbüntetés-pártiságot?"

Levezeti a láthatatlan alkotmányból.

2015.05.09. 00:09:53

@6.Lenin: Nem értem. Akkor most mit is mondtál? Halálbüntetés kell, de eutanázia és magzatelhajtás nem?

Ez pont az, mint amit kritizálsz, csak negatív előjellel.
De legalább polgári keresztényi. Bocs, keresztyéni.

2015.05.09. 00:12:04

@leponex: emiatt beismerten ártatlan embereket végeztek ki az USA-ban.
Nem egyet, sokat."
Tehát te is halálbüntetés ellenes vagy, mint Lakner.

2015.05.09. 00:13:33

@6.Lenin: (nem hiszem, hogy jogom lenne 1 másik lény életét elvenni, csupán valami hamis felsőbbrendűség téveszméjétől elkábulva)"

Ezért vagy halálbüntetés párti.
Kíváncsi lennék, ha Orbán máshogy nyilatkozik, vajon mi lenne a régóta kialakult véleményed.

2015.05.09. 00:21:37

@6.Lenin: amúgy sem értem, mit hörögsz, fel tudnád sorolni azon országokat, amelyekben lib-dem kormányzat működik?

2015.05.09. 00:29:06

@leponex: tekinthető-e 'liberális demokráciának' az Egyesült Államok?"
Nem, mert nem az. Deklaráltan. A Liberális Párt csak a zöldekkel együtt a harmadik sorban van.
Leponex, miért nem olvasgatsz, mielőtt hülyeséget beszélsz?

2015.05.09. 00:36:17

@Blogger Géza: Te , gyenge felfogásod nem segít a helyzet megértéséhez, azt látom. Olvasd el mégegyszer. Ja, egyszer se olvastad.

A gond nem Török kivégzés pártisága, hanem annak foghegyről való odavetése, mintegy kinyilatkoztatása, kifejtés, indok nélkül.
Ezt kifogásolja a cikk.
Tudod, az agyakban végletesen leegyszerűsödik a kérdés. Mint a tiédben.
Fogat-fogért.
Csakhogy. Ki mondja ki valakiről, hogy bűnös? A "független, pártatlan, tévedhetetlen" magyar bíróság?
Ha most azt mondod, a halálbüntetés jogos, akkor szerinted legitim volt az '56 utáni vérontás is. Igaz?

Blogger Géza 2015.05.09. 00:50:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Teljesen korrekt Török Gábor, ugyanis az írásának a célja nem a magamutogatás volt. Más elemző számára, akiknek önnön egója szétfeszíti írását, ez felfoghatatlan, de egy elemzőnek nem elsősorban magát kéne elemeznie. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.09. 01:06:16

@Blogger Géza: az EU-ban nemetek jatszak a fonokot, francia csatlosokkal es meg par oldalviz
usa-ban 50 allam van, sok mindenben kulonbozo torvenyekkel, a meglevo federalok mellett
mas az egesz
bizonyos esetekben a halalbuntetes szinte kotelesseg es ne akarjuk terelni a politikai kivegzesek es a tevedesek fele
ha az en lanyomat megolne valaki, az elso lehetseges helyzetben, ha tudnam megolnem
nem erdekel a nagy liberalizmus, meg majd megjavul
ha az allam nem teszi, meg tennem en
akkor felejti el valaki a nagy liberalizmust ha olyanok koltoznek szomszedjaba, vagy ha megolik a szerelmet,foleg gyereket
szeretnek latni tuntetest az aldozatok hozzatartozoitol akik halalbuntetes ellenesek

ja hogy velem ez nem torternhet meg stb.
lofaszt
minositett esetekben kinyirni!!!!!!!!!!

2015.05.09. 01:43:47

A bűvös cilinderből előkaphatták volna az abortusz témát is, talán jobban is illett volna a Nagy Honvédő és Családvédőkhöz... A bevándorlózás+ halálbüntetés + dolgoztatás kombó logikailag szépen összeilleszkedik(az elmebeteg fejekben). A bevándorlózás+abortusz talán menekülőutat biztosított volna és nem kapják arcukba az EUból kirúgással fenyegetést... Török mondja el magánvéleményét otthon és a barátainak,de a köz számára ne legyen már ennyire egyértelmű, ha eddig nagyon jól ment neki a homályos fogalmazás, most miért nem...

leponex 2015.05.09. 05:37:27

@Könnyen elkaptuk, uram!:
'Nem, mert nem az. Deklaráltan.'

Hogyne, eztet mindenki tudhassa.
Ahogy Lakner úr is tisztában van vele.

Csak épp nem meri így, a maga pőre valóságában kimondani.

Mert akkor buktázik az 'illiberális demokrácia' szörnyelmetessége, ha az eddigi hallgatólagos etalon, az USA sem nem liberális demokrácia, ...

Alkibiadesz 2015.05.09. 08:35:31

T. G. egy tényárnyaló tányérnyaló, nem pedig komoly elemző!

nemszólokmégegyszer 2015.05.09. 09:13:28

Az USA-ban most vizsgálnak egy rakás halálos ítélettel végződő ügyet. A technológia, DNS-vizsgálat, stb. fejlődésével nem csak azt sikerült megállapítani, hogy nem a halálraítélt volt az elkövető, de az igazi tettest is sikerült elfogni. /Most nem a Döglött aktákra gondolok./ Ezt hozd helyre jóvátétellel baccki! Számtalan esetben a hanyag rendőrségi munka, az ügyészi/állami nyomás, az esküdtszék befolyásolása, stb. idézte elő a halálos ítéletet. Ha egy sortűzben csak egy katona hal meg, sikeres volt a csata? Dumáld meg a hozzátartozókkal! A Bibliában is szerepel, hogy ne ölj. És nincs ott, hogy a közérdek, vagy az állam nevében szabad. A szemet szemért, fogat fogért, meg az ideje van a hadakozásnak meg nem erre vonatkozik.

NYJetsTD 2015.05.09. 09:54:05

A kérdés az, ha már kinyírt valaki két-három embert és tudható hogy úgy is halálbüntetést kap, vajon miért állna le a tettes? Nem mindegy hogy három vagy tíz halott? Neki már teljesen. Attól a pillanattól kezdve már nincs határ.

midnight coder 2015.05.09. 10:15:55

@NYJetsTD: Így sincs. Nem kapsz nagyobb büntetést 15 ember meggyilkolásáért mint 5 után.

szízar 2015.05.09. 10:18:40

@Blogger Géza: hehe persze inkább erről érdemes beszélni, mint a kenyéradó gazdik ocsmány húzásairól, arról, ahogyan morálisan és szellemileg a legmélyebb posványba taszítják az országot. emlékszik itt valaki még a quaestor szóra például? tényleg ezért nem hullik kormányzati fej? nem alacsony az ingerküszöb, hanem nincs.

tényleg török gáboron kell csámcsogni, amikor nagyjából minden nap kiderül, hogy egy kormányzati szereplő/szóvivő hazudik? tényleg? a végtelen okádék kormányzati cinizmust mindenki lenyeli, de ezen lehet háborogni? szánalmas.

itt nincs értelmes társadalmi vita a halálbüntetésről (akkor pld megkérdeznék a társadalomkutatókat, akiknek van releváns véleménye, mert kutatják a témát), csak olcsó demagógia egy frusztrált, aluliskolázott és szegény népnek.

midnight coder 2015.05.09. 10:25:39

Amúgy a dolog egyik oldala, hogy ha a polgár ártatlan, és bekerül mondjuk 20 évesen börtönbe, és kikerül 50 évesen mint szabad ember, akkor ezt a 30 évet el lehet intézni azzal, hogy állam bácsi bocsánatot kér ?Azt a 30 évet ami a legértékesebb az ember életéből ? Egy fenét. Ha állam bácsi egyszer úgy dönt, hogy büntet akkor nem tud nem büntetni. A 30 évet ugyanúgy nem lehet nem megtörténtté tenni, mint a halált.

Másrészt, ha a polgár kikerül mondjuk 10 év múlva, és ismét megöl mondjuk 3 embert akkor mi van ?

Állam bácsi mindenképpen feltételezések alapján dönt életekről. Nem tud mást tenni.

Az egyik oldalon van annak a kockázata, hogy esetleg ártatlan volt a polgár, és a meggyilkolása a társadalom lelkén szárad.

A másik oldalon van annak a kockázata, hogy nem volt ártatlan, és kikerül a börtönből, majd kinn újra öl. Ez esetben ezeknek az áldozatoknak a meggyilkolása szárad a társadalom lelkén.

Persze mind a két dolog feltételezésen alapul. Feltételezzük, hogy állam bácsi tévedhet, és feltételezzük, hogy aki egyszer (esetleg többször) ölt, az megteszi ezt máskor is.

Szóval, nem annyira egyszerű ez, mint ahogy az egységsugarú liberális elképzeli.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.05.09. 10:48:04

Török Gábor elindul veszprémi választáson.
De az is lehet, hogy nem.

TörökGáborelemzett

dr. mesterséges színezék 2015.05.09. 11:10:52

@leponex: " Csak épp nem meri így, a maga pőre valóságában kimondani."

Mer titkosítva van 70 évre, nehogy mektuggyák a zemberek.

dr. mesterséges színezék 2015.05.09. 11:17:50

@NYJetsTD: A lényeg az, hogy ha valaki előre megfontoltan embert öl, az úgyis vagy azzal számol, hogy nem bukik le, vagy azzal, hogy ha lebukik és ezért reszeltek az életének, ő azt is leszarja.
Mert az életének bizony reszelnek akkor is, ha tovább él, ui. nem mindenki fideszes székházvédő, hogy valaki még legyen belőle a piacon minősített emberölés után.

(Mindegy, a lényeg, hogy nem a Quaestorról és Viki kampányarc-impotenciájáról van szó.)

dr. mesterséges színezék 2015.05.09. 11:19:35

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Csak igazodik a szakma változásához: ha egy politikusnál nem azt kell nézni, amit mond, akkor egy politológusnál se legyen úgy!

dr. mesterséges színezék 2015.05.09. 11:23:07

@dr. mesterseges szinezek: A szumma kimaradt: ezért nincs visszatartó ereje.

Bosszúállásnak persze jó, és az áldozat családjának ez biztosan jelent halvány vigaszt.
Csak a forgács ne létezne!

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.05.09. 12:10:24

Török Gábor független mellébeszélő nem pártolja a halálbüntetést.
Török Gábor fideszes kegyenc MLSZ elnökségi tag pártolja a halálbüntetést.
Miután Orbán bemondta hogy csak blöffölt, Török Gábor vagy támogatja a halálbüntetést vagy esetleg nem.

TörökGáborelemzett

kvadrillio 2015.05.09. 12:14:14

KURVA ISTEN BASSZA SZÁJBA A DIGITÉVÉT ! KIVETTÉK AZ OROSZ TÉVÉT ! NEMTOM NÉZNI AZ OROSZ DISZSZEMLÉT ! BASSZAMEG !!! HÉTFŐN ELKÜLDÖM A KURVA ANYJUKBA ŐKET A PICSÁBA !!!!!
OROSZ DISZSZEMLÉT AKAROK NÉZNI !!!!!!! KORLÁTOZNAK A SZABADSÁGJOGAIMBAN !!!!!!!!!!!!!!

punkfrog 2015.05.09. 12:26:16

nem szabad legálissá tenni a gyilkolást, az állam számára (se), mert vissza fog élni vele!

6.Lenin 2015.05.09. 12:45:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Látom nem sokat értettél meg a leírtakból.

Nos...

-Hol voltál szívecském?
-Tüntetni a halálbüntetés ellen.
-Nagyon helyes, és délután mit csinálsz?
-Megyek tüntetni az abortusz, és az eutanázia elfogadásáért.
-Nagyon helyes, és holnap?
-Holnap is tüntetni fogok, de még nem tudom miért is.
-Nagyon helyes.

Valahogy így telnek 1 igazi liberális demokrata napjai.

(Hol vannak kormányon? Szerencsére nincs rájuk igény sehol sem)

6.Lenin 2015.05.09. 12:52:17

@punkfrog:

Még a demokrácia export érdekében sem?
Mikor fox tüntetni mondjuk az USA követségek környékén?
Tiltakoztál, amikor eu-s gépek bombáztak Líbiában, megölve ártatlan civileket is?

Ja, hogy azt szabad?

-Ne ölj!
a) bizonyos esetekben megengedett-részletesen a 3. sz.mellékletben felsorolva

Occam beretvája 2015.05.09. 12:55:26

@kvadrillio:
rbctv.rbc.ru/live
Ja és bár nem vagyok vallásos," az Úr nevét hiába
szádra ne vedd."
Vagy ha jobban teszik,:"לֹא תִשָּׂא אֶת־‏‏שֵׁם־יהוה אֱלֹהֶיךָ לַ‏‏שָּׁוְא."

punkfrog 2015.05.09. 13:15:48

@6.Lenin: látod, az USA is visszaél vele!
ha te szeretnél halál büntetést, akkor olyan vagy mint ők!
meghatározzátok, hogy kik ellen lehet alkalmazni, és ezzel fel is mentitek magatokat a felelősség alól!
én senkinek nem akarok jogot adni az ölésre!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.05.09. 13:19:06

"Azzal egyet tudok érteni, hogy kell vitázni a halálbüntetésről:"

majd..

"A halálbüntetés vállalhatatlan"

Szóval röhejes vagy. Tipikus megmondó ember, aki megvet mindenkit, aki mást gondol a világról.

A kérdés egyszerű.
Van-e olyan bűn, amely kapcsán megérdemli az elkövető a halált.

Szerintem van, szerinted nincs.

Ez ennyire egyszerű.
A többi az csak technikai kérdés.

Blogger Géza 2015.05.09. 14:33:29

@szízar: Hát ha neked Tarsoly volt a kenyéradó gazdid, akkor reklamálj nála, nekem nem volt az, úgyhogy hidegen hagy a dolog... Elég sok bróker- és bankbotrány volt az elmúlt 25 évben, nem emlékszem, hogy ezért bármikor is KORMÁNYTAG lemondott volna, nem is látok erre okot speciel. Az bűnhődjön, aki a bűnt elkövette, ne az, aki feltárja. (Ok, nem a kormányzat, hanem az MNB tette meg, de nálatok ez kb ugyanaz, fröcskölitek mindkettőt.)

6.Lenin 2015.05.09. 14:47:15

@punkfrog:

Nem én mentem fel magam, hanem a liberális demokrata, ha netán nem értetted volna.

Kik is hivatkoznak az USA-ra, vagy az európai értékekre?
Aztán nagy ívben tojnak rá, ha az érdekeik mást diktálnak.

Nem én vagyok a hazug, álszent.

TG sem az, vállalja a véleményét-az meg szabad-lehet, téves véleményt vállal, de az 1 másik kérdés.

Szerintem az az elfogadhatatlan, ha kettős mércét alkalmaz valaki.

vezér01 2015.05.09. 15:33:47

Tisztelt álszent felebarátaim ! Nálunk a rendszerváltás hajnalán törölték el a halálbüntetést,éspedig azért,hogy a kommunista diktatúra tömeggyilkosai biztonságban érezhessék magukat. Arról dumáltok,hogy a statisztikák szerint sincs visszatartó ereje a halálbüntetésnek. Mondjatok egy olyan büntetést,aminek van ! Repülős Gizi száz évesen is besurranó tolvaj marad,hiába ültették le jópárszor. Tibuszernék,Wellai Györgyikék,Marcsikák Kunosok és Kuntalanok se rettentek vissza elődeik bebörtönzésétől. Álliberális süket duma a börtönök nevelő hatása. A "Balástyai Rém" néven elhíresült sorozatgyilkos és a többi,szabadulása után újra gyilkoló gazember ellen a társadalomnak joga van védekezni és elvárhatja a bíróságoktól akár a halál kiszabását is. A bíró joga és kötelessége különbséget tenni gyilkosság és gyilkosság között,de az övé legyen a felelőssége is ! Ha tévesen akasztatott,teljes vagyonával fizessen a hozzátartozóknak !Ha szabadon enged egy gyilkost és az újra öl,feleljen ő is teljes vagyonával. És az a napi gyakorlat nem zavar titeket,hogy minden bírói ítélet nélkül vadászhatnak le embereket távirányított drónokkal,puszta gyanú alapján,megölve ártatlan családtagokat,gyerekeket is? Őket nem illeti meg az élet szentsége ? Ismétlem,álszent barmok vagytok valamennyien.

szízar 2015.05.09. 15:58:12

@Blogger Géza:
nálunk/nálatok egybites majom gratulálok :D

punkfrog 2015.05.09. 21:19:09

@6.Lenin: te hivatkoztál az usára.
én továbbra is azt mondom:
senkinek sem szabad jogot adni a gyilkolásra, mert vissza fog élni vele!
semmiféle kettős mércét nem alkalmazok!

6.Lenin 2015.05.09. 22:03:42

@punkfrog:

"senkinek sem szabad jogot adni a gyilkolásra, mert vissza fog élni vele!"

Akkor te is elítéled az abortuszt, eutanáziát, és a gyógyítást?

Érv a halálbüntetés ellen....a bíró hozhat téves ítéletet, és 1 ártatlan embert végeznek ki. Igen előfordulhat.
(megfelelő biztosítékok alkalmazásával megszüntethető is lehetne)
1 orvos kikapar 1 védekezésre képtelen életet.
1 orvos halálba segíthet 1 döntésében korlátozott 1ént. Igen előfordulhatnak.

1 orvos hozhat téves diagnózist, amibe 1 beteg (?) belepatkolhat. Igen lehetséges.

1 operáció félresiklik, a beteg véletlenül megmurdel. Igen előfordulhat.

Mégsem tilos a gyógyítás.

Téves döntés hoztak (mint 1 bíró), 1 védtelen(ártatlan) kimúlt.

Kiba...ott liberális demokraták (egyének, és államok) szerint a pacák terrorista, rohadt náci, vagy csökött antiszemita, mehet a drón. Nagy általánosságban nem élik túl ezt a jelzőkkel megáldott célszemélyek.
A valamilyen érdekek mentén indított helyi háborúkról is lehetne néhány szót ejteni.

1 társadalomnak jogában áll(na) védekezni az 1üttélésre alkalmatlan (önkéntes alapon bűnöző személy) ellen. Mivel ezeket a személyeket semmiféle büntetési tétel eddig (több ezer ? éve) nem riasztotta el a kedvelt időtöltésüktől, a társadalom többségének döntése alapján választható (lehetne) valamilyen korlátozó intézkedés ellenük.

Ez nem feltétlen az élettől való megfosztást is jelentheti.

Itt jön a kettős mérce.

Vagy minden élet ellenes tevékenység tilos, vagy ......ne legyünk már ennyire hazug álszentek.

(én ellene lennék mindenféle életellenes tevékenységnek és drukkolok, hogy az emberiség valahogy sikeresen túllépjen ezen a vele azonos korú problémán. Bár az istenek is büntetnek a bűnösök elpusztításával, szerintem ez még sokáig megoldatlan probléma marad)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.05.11. 18:57:33

török egy szociopata, vagy korrupt csányival és hernádival a háta mögött.

nade:
"Felelős közszereplő nemvetheti oda, csak úgy mellékesen, hogy “magam inkább a halálbüntetés pártján lennék”, ezután semmiféle magyarázattal nem szolgálva arról, miért is tesz így."

Felelős közszereplő nem vetheti meg másik véleményét, a többségi akaratot csak úgy, ezután semmiféle magyarázattal nem szolgálva arról, miért is tesz így.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.05.11. 18:58:20

már miért ne vethetné csak úgy oda mellékesen?

mert laknek fejében túl sok a színes golyó?
süti beállítások módosítása