Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Politikai popkultúra: a populizmus

2010.11.01. 08:00 | Írta: pinter.mate

 
A baloldali (értsd: szociközeli) médiumok hajlamosak ide-oda dobálózni olyan szavakkal, terminus technicusokkal, amiknek talán ők maguk sem ismerik a jelentését (tisztelet a kivételnek, azért egyesek mégiscsak kiművelt koponyák). A közelmúlt ilyen jellegű kifejezései: politikai korrektség, demokrácia, összefogás. Lássuk, mi is a jelenlegi kedvencük! Meg is van. Populizmus.

Készséggel hajlandó vagyok elismerni: Orbán Viktor populista. Schiffer András már akkor használta a kifejezést, amikor még csak az első gazdasági akcióterv pontjait ismertette az új-régi miniszterelnök, most pedig az orrbaszájbaszocimédia is felfedezte magának, hogy aztán egy hónap múlva már ne is emlékezzen rá. De mi is az a populizmus?

Dobálózhatunk a kifejezéssel, de előtte tanácsos megismerni a jelentését. „A populizmus mint politikai ideológia azt feltételezi, hogy az átlagembert a kizárólag saját érdekeit szem előtt tartó elit elnyomásban tartja, megfosztja a hatalomba való beleszólástól. A populista számára a legfőbb cél az állami intézmények visszahódítása a gazdasági, politikai elitektől a népnek.” (Jelen definíció a Magyar Virtuális Enciklopédia elnevezésű honlapról származik, talán megbízhatóbb, mint a Wiki.) Ez az a pont, ahol kénytelen vagyok kritizálni mindenkit.

Mélyen tisztelt Magyar Szocialista Párt!

Azért mondják, hogy Orbán Viktor populista, mert Önök a legmélyebben, szinte vallásosságig fokozott elitista párt. Önök olyannyira kizárták a populizmust a szótárukból, hogy már csak saját magukkal törődtek. Azt állítják magukról, hogy szocialisták, ám egyszer sem fordult elő az elmúlt nyolc év során, hogy a szociális érdekeket nézték volna. A néphez is csak akkor dugták ki az orrukat, amikor az Önök személyes érdekei azt megkívánták: a tavaszi, majd az őszi kampány során. Emellett nem tudom, feltűnt-e Önöknek, de aktuális üdvöskéjük, Mesterházy Attila bőszen affektálva beszél, jelezve, hogy ő igenis a nép gyermeke. Vagyis ő is populista. Azért is félnek az orbáni populizmustól, mert Hitler is populista volt, ergó a Fidesz diktatúrát vezet be, méghozzá a szemünk láttára. Önök szánalmasak. Elnézést az éles kritikáért.

Mélyen tisztelt Lehet Más a Politika!

Az Önök jelszava egyben pártjuk neve: lehet más a politika. Azonban hogy változhatna bármi is, ha a tisztelt MSZP által az elmúlt nyolc évben gyakorolt elitizmust nem váltja fel valami? Teszem azt, valamiféle anti-elitista hozzáállás, ismertebb nevén populizmus. Ha a politika lehet más, akkor itt az ideje, hogy a politikusok is mások legyenek, nem pedig az elit, a krém. Mentségükre váljék, ettől függetlenül még mindig Önök az a párt, akik képesek életképes, normális kérdéseket felvetni, megfogalmazni a kormánnyal szemben. Elnézést az éles kritikáért.

Mélyen tisztelt Jobbik Magyarországért Mozgalom!

Önök valamiért ritkán vádaskodnak populizmussal, akkor is inkább a lassan szállóigeszinten elitista tisztelt MSZP irányában teszik ezt. Jó, hogy ritkán csinálják, mivel amit Önök napról napra, hétről hétre, hónapról tesznek, nyilatkoznak, cikkeznek, kritizálnak, buzdítanak, ígérgetnek, elítélnek, az maga a megtestesült, idézőjelek nélküli, csupanagybetűs POPULIZMUS. Önök mást sem tesznek, mint a néphez beszélnek a népről, az elitizmus eltüntetéséről (véget vetnek az élősködésnek). Ráadásul amellett, hogy populisták, demagógok is. Engedjék meg, hogy ezúton fejezzem ki gratulációim a M O S Z K V A T É R című publicisztika írója, Molnár Tamás irányába, aki cikkében mind a populizmust, mind a demagógiát elítéli. És mindezt az Önök pártjának honlapján teszi. Elnézést az éles kritikáért. 

Mélyen tisztelt Fidesz-Magyar Polgári Szövetség!

Nincs mese, Önök valódi, vérbeli populisták, akik átestek a ló túloldalára (ha úgy tetszik jobb oldalára, amennyiben a bal oldalát tekintjük elitistának). Elnézést az éles kritikáért.

Képünk forrása a Képgyár blog beszámolója a Kétfarkú Kutyapárt általános tüntetéséről.

3 komment

Címkék: mszp fidesz populizmus jobbik lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr132409336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.07. 09:25:35

A Magyar Virtuális Enciklopédia megbízhatóbb, mint a Wikipédia??? Szétszakadok a röhögéstől. Ez még a magyar Wikipédiára se mondható el, mert azt is szerkesztők százai készítik, ellenőrzik. Az MVK, ha jól látom, egyszerűen átveszi a definíciót valamelyik lexikonból, az persze már nem derül ki, hogy honnan (ellentétben a WIkipédiával, ahol mindig pontos forrásmegjelölés van.)

A definíció folytatását már nem tették hozzá, mert az nem hoz nagy dicsőséget. Például, hogy Hitler is (részben) populista jelszavakkal szerezte meg a hatalmat. Ugyanis a "népnek" való hatalomszerzés csak szavakban valósul meg, kedves Lángarc, orbitális hazugság. A hatalmat a saját klientúrájának akarja megszerezni, a legkevésbé sem szeretné azt a néppel megosztani.

Szóval annyira nem verném a mellem a populistasággal.

pinter.mate 2010.11.07. 14:56:38

@iii:

Hiszek Neked. Ez esetben legközelebb lexikont használok, az a legtisztább.

A hitleresdit feleslegesnek találtam: egyrészt a definícióhoz nem járul hozzá, csak egy példa, másrészt pedig millió ilyen példát lehetne még hozni (teszem azt: Kossuth Lajos).

Nem akarom a mellem verni a populizmussal, a cikk is azzal ér véget, hogy én is lepopulistázom a Fideszt, tisztában lévén a szó pejoratív értelmével is.

Hogy őszinte legyek, jelen publicisztika csak azért született, mert hajlamos vagyok felkapni a vizet olyan újságírók írásain, mint Bauer, Andrassew, Bolgár vagy Gréczy, akik dobálóznak ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel, úgy, hogy nem is ismernek ilyen szavakat.

Én itt megpróbáltam egyfajta kettősséget belevinni, elnézésedet kérem, ha nem sikerült. A populizmust az elitizmussal szemben próbálom megragadni, mint pozitívumot, az MSZP és az LMP esetében, valamint negatívumként a Jobbik és a Fidesz esetében.

Köszönöm a kritikát, legközelebb jobban igyekszem, hogy tisztább legyen, amit mondani szándékozom.

pinter.mate 2010.11.07. 15:00:38

@iii:

Ohh, még valami. Köszi, hogy olvasol minket. Kérlek, legközelebb se rejtsd véka alá a véleményed, építő jellegű dolgokat írsz a kommentben.
süti beállítások módosítása