Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Akadályverseny

2013.01.08. 13:55 | Írta: Tóth Csaba Tibor

disabled.jpgMozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tegnapi felhívásában kérte Tarlós István budapesti főpolgármestert és Balog Zoltánt az Emberi Erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a Mozgásjavító középiskola megszüntetéséről kiadott nyilatkozatát. Maga a döntés egy nagyon fontos és féltő gonddal épített intézményt szüntetne meg, amire a főváros korábban milliárdokat fordított. A rendelkezés első olvasatra érthetetlen, a háttérben meghúzódó szándékok azonban szerintem nagyon is világosak.

Az „elrugaszkodás éve” immár lezárult, és bizonyos szempontból nem is volt eredménytelen. Megtanulhattuk, mit ért a jelenlegi kormány a „jó állam” koncepciója alatt. Az év végén ravasznak szánt húzással bevezetett drasztikus keretszámcsökkentés részben éppen azért váltott ki tiltakozást, amiért azelőtt a pesti hajléktalanügy, a közmunkaprogram, a munkajogok szinte teljes kiemelése az új Alaptörvényből, vagy a kéttannyelvűség elleni államtitkársági kirohanások.

Amit azonban ma olvashattunk a hírekben, leginkább azért elkeserítő, mert az az elmúlt év eredménye, összefoglalva, elénk vágva, nyíltan, bárdolatlanul:

... a fővárosi önkormányzat a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában és a meglévő három évfolyamot is meg akarja szüntetni.

A közönségesen csak Mexikói útinak nevezett Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon egy épeszűbb korban éppen az ország egyik büszkesége lenne. A legtöbb középiskolával ellentétben ugyanis itt – a mozgássérült tanulók speciális igényeinek teljes kielégítése mellett – az iskola módszertana komoly, független és magukért kiállni képes diákokat igyekszik nevelni, pénzügyi ismeretekkel felvértezve. Nemcsak az eredményeik jók, de mint arról a közlemény is beszámol, az utóbbi évben 3,5 milliárdot költhettek fejlesztésre, tehát az intézmény minden szempontból korszerű, ugyanakkor csak arra való, amire kitalálták, egyéb irányú felhasználhatósága tehát kérdéses.

Jelentkező is lenne elég, a MEOSZ közleménye szerint azonban az Emberi Erőforrások Elosztására Felkent Minisztérium, amelyet jelenleg egy keresztyén, református lelkipásztor vezet, valamint Tarlós főpolgármester lemond minderről, nem tartja szükségesnek azt, hogy ezek a gyerekek rendelkezhessenek is mindazzal, ami nekik épült. Jó lesz nekik az átlag infós-képzés, slussz.

És éppen ezek a verdiktek, és különösebb kommentár nélkül, egyszerűen csak kiköpött maximák a legőszintébbek a kormány gondolkodását illetően. Nem kell gyógyszertámogatás a rákosoknak, hiszen úgyis meghalnak, és amíg az egyetemről kizárt, élő idegen nyelvet rendesen nem beszélő diák még mindig kaszálhat a Szent Szövetség valamely helyi érdekeltségének szérűjén mint közmunkás, a mozgáskorlátozottak még ezt sem tehetik meg. De nincs gond, a fővárosiak ehelyett elmehetnek programozónak, ha érdekli őket, ha nem, ha ügyesek ebben, ha nem. A Nagy Testvér szólt, Franklin D. Rossevelt és Stephen Hawking meg majd széklábakat farigcsál, míg az asztalos füvet nyír.

Persze senki sincs meglepődve, az ügyre irányuló médiafigyelem eddig jóformán egy kacsaúsztatóban sem okozott hullámokat. Megcsinálták már sokszor, megcsinálják még százszor ebben az évben. Hiszen sikeres kezdeményezésről, intézményről van szó, drága ingatalanokkal, amely még nem teljesen NER-konform, nem elég reménytelen, nem elég állami.

És miközben a tegnapi nap egy az egyben Bayer Zsolttól csöpögött (a fenébe még a nadrágszáram is kicsit bayeres lett...), az ilyen hírek hallatán kicsit tényleg úgy tűnik, mintha ő vezetné ezt az országot. Mintha valaki, döntési pozícióban hozzá hasonlóan komolyan vette volna Erdős Virág sorát, eredeti céljával ellentétben: "Szar se jusson ha ...” (Az utolsó szó tetszés és trendek szerint behelyettesíthető.)

14 komment

Címkék: média fidesz esélyegyenlőség iskola diákok mozgáskorlátozottak oktatas fogyatékkal élők bezárás Balog Zoltán Mozgásjavító MEOSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr275004557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

873ujr3rk 2013.01.08. 16:02:17

"Ostoba ballib bértollnok. Az persze nem zavart amikor a tömegbe lövettek ? Nyald csak tovább Gyurcsány seggét..."

NemNick 2013.01.08. 16:40:40

@873ujr3rk: Te beteg vagy. Komolyan.

Érdemileg hozzászólva: Remélem, hogy ez a döntés ugyanúgy "vésetett kőbe", mint sok egyéb
mostanság... Talán sikerül kisírniuk maguknak valamint, mint pl. a Vakok Intézetének...
Nagyon jó szakmai munka folyik (szándékosan nem múlt időben) ott és ugyanolyan hiánypótló intézmény is.

Én mindenesetre szorítok.

Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a sok támogató cég miért gondolja fontosabbnak a dunakeszi Kinizsi futsall se. támogatását, mint az ilyen intézményekét. De a következő gondolatom már természetesen a magyar rögvaló válasz.

873ujr3rk 2013.01.08. 16:45:15

@NemNick: lehet.
de ha belegondolsz, valóban (a beteg vagyra). tegnap magam is továbbküldtem ahova tudtam és kb annyi figyelmet keltett mint az a kurva macska nemtomhol a fán.
itt született 3 komment majd 1 óra alatt.
szerintem atomot érdemel az az ország ahol ilyen hír hallatán nem törik el a polgármester gerincét a gecibe.
és nem fogják.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2013.01.08. 17:35:02

@873ujr3rk: ebben az országban már az is szép, hogy megszületett ez a poszt....3 hozzászólás? igen, kevés, de mit lehetne várni? Hisz nincs benne p*na, nem valami valóvilágos vagy xfaktoros celebről szól...egyszerűen csak szégyen...
Ez van...
2013 MAGYARORSZÁG, FÉLÁZSIA
Mit várunk? Várunk még valamit??

NemNick 2013.01.08. 17:46:37

@873ujr3rk: OK, nem vetem észre az iróniát

Nem kell ide atom: az embereknek kellene, hogy leessen, szűkös időkben sokkal nagyobb szükség van az összefogásra, egymás támogatására, mint máskor. Mert csak akkor lesz erős egy csoport, ha így cselekszik.
(Mondjuk a NER nevezetű papír pont nem alkalmas erre.)

Én csak egy utat látok: amit Te is - továbbküldeni, megosztani.
És emlékezni ezekre az akciókra, majd - amikor kell...

tankaranka 2013.01.08. 17:52:46

Fociba milliárdokat, nyomorék gyerekek iskoláját meg bezárják ??

nem volt még ilyen álszent kormányunk, a csapból is a kereszténységük meg mindenható folyik szüzmáriástul, közben meg pont azokba rúgnak a legnagyobbat, akin minden jóérzésü ember megkönyörülne...

Mertcsak 2013.01.08. 18:26:26

Vártam, hogy hol lesz erről először poszt.

Félelmetes, hogy egy jól működő, "fehérholló" intézményt, amire nemrég milliárdokat költöttek, hipp-hopp bezárnak. Indoklás? Bár ezt nekem úgysem tudnák elfogadhatóan megmagyarázni, az biztos!

De ők a kibaszott nagy keresztények...

stone cola 2013.01.08. 19:02:39

873ujr3rk 2013.01.08. 16:02:17

Te humán lénynek vallod magad?

Elég borzalmas, hogy neked egy ilyen hír hallatán ennyire futja... gondolom, te esetleg az újságban láttál mozgássérült embert, pláne hogy szóba is állnál vele.

Egyébként ki lövetett hova? Csak nem a jelenlegi kormány által felheccelt futballhuligánokra, mindenre kapható gyújtogató csőcselékről beszélsz?
(Köztük sem láthattál mozgássérültet.)

stone cola 2013.01.08. 19:08:29

Azaz nem kormány, hanem... de mindenki úgy egészítse ki, ahogy akarja.

Tücsök1 2013.01.08. 19:14:43

Néhány éve nap mint nap láttam, amikor hozták-vitték ezeket a gyerekeket az iskolába. Parkolóhely az iskola körül szinte semmi, a kerékbilincsek meg röpködtek a szülők kocsijára vagy azokéra, akik az Uzsoki ambulanciáján vagy gyógytornáján voltak. Mit édemel az a társadalom, kormányzat, polgármester, amelyik így bánik az elesettekkel?

Tóth Csaba Tibor 2013.01.08. 19:33:55

@Tücsök1: ezt itt ni, ami most van. nézz körül!

Tücsök1 2013.01.08. 20:26:24

@mesÜge: Igazad van, ezt együtt termeltük ki a rendszerváltás után.A 80-as évek végén rácsodálkoztam Bécsben a bevásárlóközpontban tolókocsiból uzsonnára fánkot vásároló mozgássérültekre.Otthon ilyet nem láthattam. Örültem, amikor otthon is kezdett megszokottá válni a látvány, már úgy éreztem, közeledünk a nyugathoz.De a mostani történések megint a középkor felé dobnak vissza minket. Ezt már nem engedhetjük meg magunknak, ennyi ideje már nincs ennek az országnak, hogy mindíg mindent a nulláról kezdjen újra.
süti beállítások módosítása