Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

A diákmozgalom nagyszerű dolog

2012.12.21. 11:10 | Írta: pinter.bence

57711_orban_121221_felsooktatas.jpg

A diákmozgalom nagyszerű dolog, legalábbis ameddig én csinálom – mondta és feltehetőleg gondolta Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban, én pedig kedvet kaptam, hogy kibontogassam a miniszterelnök gondolatait, a kormány nyíltnak hazudott kommunikációját.

A kormánykommunikáció alapvetése, hogy ők tárgyaltak a diákokkal, akikben „félelmet keltett” a változás, ezért inkább eltörölték a keretszámokat (?). Nos, ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán Viktor – aki a valódi döntéshozó volt ebben a kérdésben – egy csapat fidelitasossal találkozott, akik kirakatbábuknak alkalmasak voltak, a tüntető egyetemisták, középiskolások, szülők, oktatók, tanárok képviseletére talán már kevésbé. A tiltakozóknak Balog Zoltánnal, vagy Hoffmann Rózsával tárgyalni a jelen kérdésben olyan lett volna, mint Deutsch Tamást a jóízlésről, Matolcsy Györgyöt a gazdaságról, Vona Gábort pedig a holokausztról faggatni: felesleges. Tény az, hogy Orbán Viktor, a valódi döntéshozó nem volt hajlandó leülni a valódi tüntetőkkel, akiknek valódi követelései vannak, nem pedig csak „félnek”, mint a fidelitasosok, akinek van is mitől. A főnök haragjától.

Másik fontos pont Nerföldén,

hogy a kormány nyílt lapokkal játszott. Nyilván ezért szivárgott ki a tervezet a sajtón keresztül; ezért mondták először azt, hogy született már döntés, aztán meg azt, hogy nem; ezért erőltették a diákhitelt, mint „állami támogatást”, aztán tagadták meg az egészet mint az eladósítás egy formáját; ezért mondták azt, hogy meglesznek a ponthatárok karácsony előtt, aztán meg azt, hogy nem. Ezért szajkózta először azt mindenki kormányoldalon, hogy az egyetemisták lusta naplopók, akik ingyen tanulnak, az adófizetők pénzén, aztán meg azt, hogy a kormány sosem volt a tandíj mellett, és hogy mindenki tanuljon ingyen – kivéve persze azokat, akik a jogász, az andragógus, a közgazdász, a nemzetközi kapcsolatok vagy a másik tizenkettő államilag nem támogatott képzésen vennének részt. Ők továbbra is álljanak fent a szopórolleren. 

Orbán szerint a diákmozgalom is nagyszerű dolog, legalábbis addig, amíg vagy ő csinálja, mint 1982-ben, vagy amíg megmarad a „fiatalok vagyunk, egészségesek, szerelem van, együtt vagyunk” várnégyszög keretei között.  Amint már nem csak populista huszárvágásokkal megoldható kérdéssel foglalkozik ez a fiatal, egészséges diákmozgalom, mint az ingyenesség kérdése, hanem például azzal, hogy a kormány és Orbán Viktor orrba-szájba csúsztat és hazudozik, valamint és nem utolsó sorban démonizál, akkor máris előkerül a jó öreg összeeesküvés-kártya. Gondolom ugyanazok a balliberális-szocialista-uniós hatalmak pénzelik és irányítják ezt a nagyszerű diákmozgalmat Orbán szerint, akik Matolcsy szerint ördögi támadást intéztek hazánk ellen januárban. 

Fogalmazzuk meg ezt másképp:

Orbán Viktor ijedten áll egy olyan mozgalom előtt, amit nem lehet populizmussal lekenyerezni, nem pártpénzből szervezik, és melyhez nem buszokkal utaztatják az embereket vidékről. Megriad egy olyan mozgalomtól melynek szónokai nem az ancien regime könnyen démonizálható hajótöröttjei, vagy a leszerepelt baloldali értelmiség tagjai közül kerülnek ki, hanem a fiatal diákok közül, akik nem eszik meg sem a csúsztatásokat, sem a kétes ígéreteket és hazugságokat. Rémületében pedig egyszerre igyekszik besározni őket a sajátjainak, valamint menteni menthetőt a fiatalok előtt. A nyugdíjak pedig emelkednek, a stadionok pedig épülnek, a pénz pedig továbbra is folyik kifelé a felsőoktatásból.

Elmondom mit kellett volna csinálni: először is egy rendesen kidolgozott felsőoktatási reformot (oppardon, lehet reformálni egyáltalán Gyurcsány után? mi erre az újbeszél szó?) letenni az asztalra. Lehet csak tízezer embernek állami ösztöndíjat adni, nem feltétlenül borzasztó az, ha mögötte jól finanszírozott, minőségi szolgáltatást nyújtó egyetemi rendszer áll, ahova viszonylag nehéz (mondjuk a felvételi visszavezetése miatt), de nagyon érdemes bejutni. Ha ennek ellenére tiltakozások kezdődnek, akkor a döntéseket meghozónak (ez normális esetben a miniszter, Nerföldén a miniszterelnök) ki kell állnia a tiltakozók elé (nem a saját emberei elé), és el kell mondani, hogy miért jó ez nekik. Egy láthatóan gyorsan összerögtönzött, láthatóan a maximális lehetséges pénzkivonásra összpontosító tervezetről senki sem fogja elhinni, hogy az a magyar felsőoktatás felelős átalakításának terve lenne. 

A kormány tettei és szavai az elmúlt két hétben egy bizonyosságot adtak: a pénzelvonáson kívül nincsen konkrét terv a felsőoktatásban. Itt sincs egy jó elképzelés, egy jó vízió. Nyolc, sőt, tíz év volt rá, hogy legyen egy ilyen vízió. Nem lett. Ugyanott vagyunk, ahol Gyurcsány alatt voltunk: ötletszerű reformok, ötletszerű átalakítás, ötletszerű adóztatás, hazugság, korrupció, csalás, csúsztatás, elkúrás. Plusz ezek mellé még az államosítások, az egész pályás letámadás a kultúra területén, az előző rendszerből átmentett elit foglalkoztatása: egyszóval a velünk élő Kádár-rendszer.

191 komment · 1 trackback

Címkék: közélet tandíj felsőoktatás belpol Orbán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr284976038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A diákmozgalom nagyszerű dolog 2012.12.21. 11:27:01

Orbán Viktor ijedten áll egy olyan mozgalom előtt, amit nem lehet populizmussal lekenyerezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fizetekmegegysort 2012.12.21. 16:26:42

@dagiiron: értem, tehát szerinted a SOK adófizetés lehet csak tisztességes? Mert szerintem az eva pont arra példa, hogy normál adószint esetén az emberek akarnak fizetni, de ha az utolsó bőrt is le akarják nyúzni róluk lázadnak és csalnak. Tandíj esetén szinén ezt gondolom. Egy pl. évi százezres díj, ami mondjuk egy nyári melóval előteremthető, nem lenne gáz. A sok százezer már kirekeszt.

eloi 2012.12.21. 16:28:16

@dagiiron: Az a baj, hogy az egyes országok rendszerei, előírásai alig összevethetők!
Önmagában semmit sem mond az, hogy pl. a franciáknál is van "röghöz kötés".
Mert látni kéne azt is, hogy az a röghöz kötés milyen jövedelmi, adó, életpályamodell, stb. rendszerbe illeszkedik?!

Pl., lehet, hogy cserébe az önköltségért nem fizetnek annyi adót. Vagy később leírhatják az adóból. Vagy olyan jövedelmi viszonyok közé kerülnek végzés után, hogy pár év alatt vígan kicsengetik a pénzt, vagy tudják, hogy jó fizuval biztos megélhetésük lesz 40 évig...
Csak ezek ismeretében van értelme az összevetésnek!

dagiiron 2012.12.21. 16:29:37

@MikeBoy: Nem egészen, ugyanis a röghöz kötés minden egyetemistára vonatkozna. Az útkaparó képzésébe nem tett bele az állam a mindenkire kötelező oktatási formákon felül több pénzt, azaz elvégezte az általánost, s remélhetőleg a középfokút, vagy a szakmunkást. ezek a sulik állampolgári jogon járnak, mert van egy úgynevezett kötelező tankötelezettségi előírás. Az egyetemre jutás nem állampolgári jog, sose volt az. ha majd 24 év lesz a tankötelezettség határa, akkor az egyetemért se lehet extra elvárás, de amíg csak a kiválasztottak kerülhetnek ilyen képzési formába (természetesen állami finanszírozottra gondolok), addig velük szemben más elvárások is lehetnek.

_most_ 2012.12.21. 16:32:02

@fizetekmegegysort: plussz az is segítheti az adófizetési hajlandóságot, ha az adókat értelmes dolgokra költik, például oktatásra.

eloi 2012.12.21. 16:32:16

@ermi71: Kb. 10 millió embert meg csupán kevesebb, mint 400 ember képvisel a Parlamentben! :-)

dagiiron 2012.12.21. 16:33:28

@fizetekmegegysort: Az EVA-ba azért mentek át az emberek, mert kevesebb adót kellett fizetniük. Kérdezd meg a nyugdíjasokat, akik jelenleg 0 Ft adót fizetnek, hogy mit szólnának egy nem magas, mondjuk 10%-os adóhoz? Szerinted el tudnád a 3 millió nyugdíjasnak magyarázni, hogy ez miért logikus, tiszességes? vagy agyonvernének az esernyőjükkel? Szerintem az utóbbi lenne az igaz. Ugyanígy a diákok többsége egy fillér tandíjat se akar fizetni, hanem 100%-os állami finanszírozást akarnak.

2012.12.21. 16:33:37

@dagiiron:

Ugyanis jól láthatólag el kezdted politikai oldalról közelíteni ezt a kérdést. És tedd ezt, ha szereted , ahogy jól esik. Csakhogy a politikai érdek az itt nem társadalmi érdek.
Márpedig a te indokod eredendően társadalmi volt.
Igazából ennyi vele a gond semmi több, no meg az,hogy nem működik középtávon se.

Megemelhetnénk az orvosok pénzét, csak akkor ahogy írtad sok lenne az elégedetlen. Ők ugyan nem vándorolnának ki, hisz megtennék ezt most is, nyilván nem a dokik fizuja tartja őket vissza. No de hogyan szavaznának? Hisz egyébként mit érdekel az elégedetlenségük?

Csak annyit akartam az egészből kihozni, hogy a röghöz kötés politikai érdek és nem társadalmi vagy gazdasági.
Mondjuk akinek van szeme meg józan paraszti esze, az ezt eddig is tudhatta....

dagiiron 2012.12.21. 16:36:37

@_most_: szerinted a cipruson adózó magyar tőkéseket érdekli, hogy adott évben éppen mondjuk 1mrdFt-tal kevesebb adót fizettek kis hazánkban, s ezért 1mrdFt-tal kevesebb jut az oktatásra. Vagy szerinted a minimálbér után SZJA-t, s járulékot fizető EVA-sokat érdekili, hogy mire költi az állam a pénzüket. Hát tévedsz, az érdekli őket, hogy kevesebb adót fizessenek, hogy ők költhessék az a különbözetet. Ugyanígy a diákok, akik szintén kevesebb költséget akarnak fizetni a tovűábbtanulásért. az emberek már csak ilyenek.

2012.12.21. 16:40:15

@dagiiron:

"ezek a sulik állampolgári jogon járnak, mert van egy úgynevezett kötelező tankötelezettségi előírás."

SEMMI relevanciája nincs a kérdés szempontjából.

"ha majd 24 év lesz a tankötelezettség határa, akkor az egyetemért se lehet extra elvárás, de amíg csak a kiválasztottak kerülhetnek ilyen képzési formába (természetesen állami finanszírozottra gondolok), addig velük szemben más elvárások is lehetnek. "

Ez pedig kezd az értelmezhetetlen kategória lenni!

dagiiron 2012.12.21. 16:40:17

@MikeBoy: Látod ebben nem értünk egyet, mert ugyanis jelenleg több nem orvos megy ki külföldre, mint orvos, azaz a londoni kb. 100 ezer magyar elenyésző része orvos, szóval ez társadalmi probléma, s nem politikai. Az alacsonyabb magyar életszínvonal miatti problémákat felerősítette pillanatok alatt a szabad munkavállaás az EU-ban, s erre nincs rövidtávú megoldás egyetlen társadalmi csoport esetében, max. lassítani lehet az elvándorlást (lsd. röghözkötés)

eloi 2012.12.21. 16:41:23

@dagiiron: Nem gondolom, hogy pl. Svédország ne tudna magának elég orvost képezni!

Részei vagyunk egy rendszernek: EU. Ahol az egyik alappillér/alapjog a szabad lakóhelyválasztás és a munkaerő szabad vándorlása!
Nem rémlik az aláírt egyezményekből, hogy lenne egy "kivéve" című felsorolás?! Hogy mondjuk kivéve az orvosokat...

Hiába kerülgetjük a forró kását: az orvosok (mások) eddig is jóval kevesebbet kaptak itthon, mint a nyugati kollégáik. De ez minden szakmában így van.
Mégsem akartak nagyon sokáig elmenni. Csak éppen a mindenkori kormányzat magasról tett arra, amíg tömegesen nem léptek olajra, hogy legalább annyira törődjön velük, hogy a hullám ne induljon be.
Nem kis döntés még egy orvosnak sem továbbállni!
De most sem azon agyal a kormány, hogy itthon hogyan tudna jobb feltételeket adni, hanem a büntetésen, a szankcionáláson, az akadályozáson.
Ez a rossz út. De a könnyebb is. A problémát nem tudják megoldani, ezért az érintetteket próbálják vegzálni.
Ez semmire sem jó. Ragtapasz a fertőzött, gennyedő sebre. Nem megoldás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.21. 16:41:27

"A kormány tettei és szavai az elmúlt két hétben egy bizonyosságot adtak: a pénzelvonáson kívül nincsen konkrét terv a felsőoktatásban."

Ez így van, a gond az, hogy nem csak a felsőoktatással, de majdnem mindennel így vannak a szegény párák...

fizetekmegegysort 2012.12.21. 16:41:31

@dagiiron: értem, hogy ezt szajkózod, de nem hiszem. Értelmes, észérvekkel, tényekkel alátámasztott döntéseket szerintem az emberek többségének el lehet adni. Persze nyilvánvalóan feltétele a dolognak, hogy közben a képviselők ne vegyenek fel sok költségtérítést adómentesen, ne áramoljanak milliárdok haverokhoz, stb. Hitelesnek kéne lenni. Egyelőre fejétől bűzlik a hal. Amíg tizenmilliárdok mennek stadionokra , addig ne vonjanak el kettőt az egyetemektől, bocs. Az emberek úgy gondolkodnak: ha a fejesek lopnak csalnak, én miért rugózzak a becsületességen?

eloi 2012.12.21. 16:44:43

@dagiiron: Egy szegényebb, de normálisan működő, jó hangulatú országból nem akarnak tömegesen elmenni csicskának nyugatra!

dagiiron 2012.12.21. 16:46:01

@MikeBoy: szerintem meg van, mert ha az állam kötelezi az egyént az iskolába járásra, akkor az teljesen más megítéslés alá esik a jogok/kötelezettségek szempontjából, mint amikor nem kötelező, de államilag támogatott tevékenységeknél ír elő feltételeket.

Mondok egy másik példát:

Ha EU-s támogatást kapsz mondjuk egy csarnok építéséhez, akkor előírják, hogy az elkészülte után, 5 évig üzemeltetned kell, s nem idegenítheted el, ha megteszed, akkor kamatostúl vissza kell fizetned a támogatást. Ez csak azokra a cégekre vonatkozik, akik EU-s támogatással építették fel a csarnokot, azok akik sajáterőből, s bankhitelből, na azok bármikor eladhatják, vagy bezárhatják azt.

Ehhez hasonló az államilag finanszírozott egyetemi képzés, az önköltségestől. Ha a cégeknél elvár bizonyos ellentételezést az állam, s az EU a támogatásért, akkor a magámszemélynél is elvárhat.

dagiiron 2012.12.21. 16:48:24

@eloi: Ha egy cég finanszírozza a képzésedett (nyugaton nem ritka), akkor oda kell menned dolgozni az egyetem után, vagy pedig kamatostul fizeted vissza a támogatását. Ugyanez igaz, az állami képzésre. Meghtsz, de vissza kell fizetned a támogatást. ez nem mond ellen a szabad lakóhely választásnak, mert nem azt mondják, hogy nem mehetsz külföldre.

aklubisz 2012.12.21. 16:48:47

az a baj, hogy az utobbi idoben az a kep alakult ki bennem az atlag fideszesrol, (atlag alatt ertem nem politikusi elonyoket elvezo) hogy a, iszonyu buta es naiv, b, abszolute tajekozatlan es naiv, c,moralis hulla.

szoval dagiiron, egyebkent elvezettel olvasom hogy kerek mondatokban teljesen okesan ervelsz meg minden, de mivel abba a tarborba tartozol ahol okes a smitt semjen baltas gyongyosi felcsutiszarlopas zsiga47, mitsirnaknemazoborukremegy - hat igy gyakorlatilag akkor sem tartanalak hitelesnek amikor azt mondod a ho feher, a korom fekete.

es meg lenne is esely arra hogy elolvasom az ervelesem - en is tandijparti vagyok mocskoslibsikent - de mivel a fentieket mindig egy kezlegyintessel, vagy egy elmultnyolcevezessel elintezitek... well a csaladombol negyen imigraltunk, negyen nem szavaztunk legutobb, de most negyen jovunk haza es valasztunk barki mast mint a fidesz, erted, gecizesbol.

dagiiron 2012.12.21. 16:50:04

@eloi: London tele van lengyelekkel, oroszokkal, csehekkel, szlovákokkal, franciákkal, portugálokkal, stb. Ez a globalizáció, s ez egyébként így van rendjén. Annó a magyar művészek is éveket éltek Párizsban, szóval ez mindig is így volt, s sokáig így is marad.

dagiiron 2012.12.21. 16:54:23

@aklubisz: Látod ez baj, mert az oktatási rendszer nem pártpolitika, csak itthon csinálnak pártpolitikát belőle. Nézd meg Török Zsótit, aki lelkesen ráakar akaszkodni a diákokra, miközben azok egy fillér tandíjat sem akarnak fizetni, pedig az MSZP programja szerint fizetni fognak. Szóval 2014 őszén lesznek majd szép kis tüntetések, ha az MSZP nyer, ugyanígy fognak vonulni a diákok a tandíj ellen, csak akkor már Török Zsolti megtévesztett fiatalokról beszél majd.

Szociknak vége 2012.12.21. 16:55:43

Bence!

tiltakozó szülők, diákok, zombiapokalipszis, majmokbolygója -nekik derogál a miniszter? Hát mijafaszom kéne, Mózes a hegyről? Méghogy Orbán, jó vicc.

Az 500 taknyosnak. Igen ezt így csinálják nyugaton, elfosom magam a Times Square-en máris ott van Obama hogy kitörölje a seggemet....:))

Nyihahaha

_most_ 2012.12.21. 16:56:15

@dagiiron: a fidesz csinált pártpolitikai kérdést az oktatásból 2008-ban.

dagiiron 2012.12.21. 16:58:55

@fizetekmegegysort: A szoci kormányok alatt tombolt az adócsalás, a fideszes kormányok alatt tombolt az adócsalás, az mdf kormány alatt tombolt az adócsalás. Szóval senki se tudta az embereknek ésszerűen elmagyarázni, hogy az iskola pénzbe kerül, a BKV pénzbe kerül? Figyelj, akkora palotaforadalom lenne itt, ha megszüntetnék a 65 éven felüleik ingyenes tömegközlekedését, hogy csak na. Pedig tök logikus érvek vannak ellene, mégis nyugdíjas forradalom lenne belőle, tuti választási vereséggel. Lásd. 2010., ahol nem felejtettek a nyugdíjasok (13 havi elvétele)

aklubisz 2012.12.21. 17:00:24

@dagiiron: akkor a haromigenes nepszavazas mi volt? akkor ki akart tandijat, a mayak, vagy az mszp? szoval az mi volt marmint fidesz szerint ha nem partpolitika. azt amit most mondasz osszevetem azzal amit en gondolok es lehet hogy talalok logikat abban miert kellett azt elsullyeszteni.

eloi 2012.12.21. 17:00:54

@dagiiron: Ebben igazad van. Nem is lenne ördögtől való az egész. Csak éppen láthatóan így, ahogy a kormány csinálta nem lehet átalakítani a rendszert.
Egyrészt, mert néhány éve ők maguk kampányoltak az állami ingyen oktatásért. Másrészt, mert eddig szinte minden korosztálynak "járt" (nekik is!), mire fel cseszünk ki most a mai fiatalokkal, és rögtön ekkora vágással? Harmadrészt a nép értené is, hogy kevesebb a pénz, ha ugyanakkor nem látná, hogy eszetlen baromságokra, és nyilvánvaló (haveri) korrupcióra az oktatásra nem szánt pénz sokszorosa megy! És, ha a kormány nem tök egyedül szülné meg ezeket az egész társadalmat érintő, emberek életét, sorsát akár évtizedekre meghatározó döntéseket. Direkt és tudatosan kizárva minden valós érdekképviseletet, szakszervezetet, oktatói, diák és szülő szervezeteket.
Ilyen horderejű átalakítást az érintettek és az őket képviselők nélkül NEM LEHET MEGCSINÁLNI! Most a tüntetők ezt próbálják megértetni az érteni nem akaró hatalommal.
A politikai ellenzéket ki lehet golyózni az ilyen döntésekből - őket sem bölcs dolog, mert amilyen a mosdó..., és lesznek ők is kormányon! -, de az érintetteket nem. Bárcsak értenék.

dagiiron 2012.12.21. 17:01:09

@_most_: Meg a másik oldal. Nálunk mindig mindenből pártpolitikai kérdést csinálnak. A szocik egyetlen ellenzéki javaslatot nem vettek a parlamentben napirendre, a fidesz egyetlen ellenzéki javaslatot nem vesz napirendre. akkor melyik jobb a msáiknál? Akkor melyik nem csinál pártpolitikát minden kérdésből?

Szociknak vége 2012.12.21. 17:02:08

Aha most látom hogy pinter.bence is 2010től lett hős ellenálló, Magyarország lesüllyedése idején meg kussolt mint szar a füben.

Persze véletlenül sem szocionista, megnem is liberrált, csak hanem -alternatíva-. Ezek a bloggerek kinek a seggéből bújtak elő pont 2010ben?

eloi 2012.12.21. 17:04:44

@dagiiron: "Pedig tök logikus érvek vannak ellene, mégis nyugdíjas forradalom lenne belőle, tuti választási vereséggel. Lásd. 2010., ahol nem felejtettek a nyugdíjasok (13 havi elvétele) "

Újra rámutattál egy nagyon lényeges pontra!
Nem az a lényeg, hogy mi lenne a jó, mi lenne jó az országnak, a népnek, hanem az, hogy milyen hatása lenne a hatalomban maradásra! :-(
És sajnos minden ennek van alárendelve! Pedig felelős államférfiak/-nők nem a saját újraválasztásukért kéne dolgozzanak, hanem a társadalmi jóért!
De ezt most alárendelik a választási győzelmi esélyeknek. Ezért tartunk itt! :-(

aklubisz 2012.12.21. 17:05:29

@MetroGoldwinMayer: most epp volt egy ertelmesebb fideszes -dagiiron- a palyan, - ezt abszolute hianyolom, a normalis eszmecseret a ket polus kozott,
erre jossz te, komolyan, nem erzed mennyire rossz hatassal vagy az ugyre?

Szociknak vége 2012.12.21. 17:06:29

@dagiiron: A demokrácia mindenhol pártpolitika.

Még izgalmasabb helyeken is, ma pl. lesöpörték Obama javaslatait a republikánus képviselőházban.

_most_ 2012.12.21. 17:07:37

@MetroGoldwinMayer: xd, ugyanezt a kommented olvastam mát tőled gyakorlatilag szóról szóra ezen a blogon, szerintem a munkaadóid kicsit több kreativitást várnának tőled :)

Szociknak vége 2012.12.21. 17:08:04

@aklubisz: Kivel kéne eszmét cserélni bogaram? 2/3os parlamenti többsége senkinek sincs az EUban a fideszen kívül.

Az ellenzékkel nem kell eszmét cserélni mert nem kell a szavazatuk. Ilyen a demokrácia.

Szociknak vége 2012.12.21. 17:08:54

@_most_: Gyakorlatilag az utolsó 30 címlapblog ugyanarról szól, mindenhova befér.

dagiiron 2012.12.21. 17:09:52

@eloi: Ha én lettem volna a döntéshozó, akkor újra akkredítáltatnám a sulikat, s egy csomónak egy fillér állami támogatást nem adnék. Tartanám az államilag finanszírozott diákok számát, de a röghöz kötést is. Ja, s ha rajtam múlna, akkor bizony kemény versenyt csinálnék a különböző szakok között, s például a szakmában történő elhelyezkedés arányában támogatnám a karokat. Ja, s egy csomó szak állami támogatását megszüntetném, (bűfészakok)
Ja, s az adott szakon elért átlag alattiaktól megvonnám az állami támogatást. meg még lenne egy-két ötletem, de nem én döntöttem.

fizetekmegegysort 2012.12.21. 17:11:40

@dagiiron: senki nem tudott olyan hitelesen viselkedni, hogy a szájából elfogadják. Mind lopott.
Érdekes, pl a svéd képviselôknek jár a fizu, meg a fizetett bérlet. Nemám hatszázféle adómentes juttatás... A svédek meg fizetik az adót...
Azt, hogy a suli meg az eü pénzbe kerül, már elmagyarázták, egy részét bevezették. Nem örültek az emberek, de elfogadták. Aztán jött egy populista népszavazósdi...emléxel még?! :)
Igen, nyugdíjasforradalom lenne...és ki is táplálja bennük, hogy szent tehenek? És miért is? Ugyanazt mondod mint én: fejétől bűzlik a hal. Értelmesebb nyugdíjasok így is tudják, hogy a nyugdíjuk értékállóságának az unokák jövője az ára.

_most_ 2012.12.21. 17:12:14

@MetroGoldwinMayer: ha nem akarsz eszmét cserélni, akkor minek írsz hozzászólást. Biztos vannak olyan minőségi oldalak, amelyet mindenben egyet értenek a fidesszel, javaslom olvasgasd azokat, ne foglalkozz a jelentéktelen ellenzékkel.

eloi 2012.12.21. 17:13:09

@MetroGoldwinMayer: "Az ellenzékkel nem kell eszmét cserélni mert nem kell a szavazatuk. Ilyen a demokrácia.
"

Aztán az ellenzék majd ha kormányon lesz, ugyanezt csinálja! Ilyen a balkáni, szar demokrácia. :-(
Ezért kezdünk elölről mindent 4 - 8 évente! És ezért maradunk a béka segge alatt.
Ettől a gondolkodástól nincsen nálunk "államférfi", csak pártkatona.

aklubisz 2012.12.21. 17:13:55

@MetroGoldwinMayer: peldaul dagiironnak es nekem. csak nem a konyhamban sutivel cigivel rengeteg cigarettaval esetleg konyakkal, hanem itt egy kommentboxban. (legalabb nem egeti ki a viaszosvasznamat.) tudod mint et gondolkodo, de nem egyeterto, viselkedni tudo ismeros.

mindegy, felejtsd el ,gyoztel,

ehehe

Szociknak vége 2012.12.21. 17:16:53

@eloi: Nem, nem a balkáni demokrácia ilyen, hanem a legfejlettebb 2párti rendszerü ilyen.

dagiiron 2012.12.21. 17:17:16

@aklubisz: A három igenes népszavazás idején alapból a következő problémáim voltak .

1, Csak az agyonadóztatott középosztály terheit növelték, míg az adócsalók, illetve az eltartottak rétegeit nem érintették.
2, katasztrófális végrehajtások, lsd OPNI, vagy a Schöpf mérei bezárása, mindenfajta ok nélkül. Poltikai alkuk alapján történő ágyszám meghatározás, azaz a teljes dilettantizmus.

Nekem ez volt benne abban a népszavazásban, hogy álszent módon a társadalom egy szűk rétegének k. 1millió embernek, akik az SZJA 90%-át fizették be a terheit akarta volna növelni, hogy a többieket finanszírozza, s ráadásul dilettáns módon akarták átalakítani a rendszert.

dagiiron 2012.12.21. 17:21:12

@fizetekmegegysort:

A TB privatizációja nagyon rossz írány lenne, s nem értek egyet vele. Én valszeg jobban járnék vele, de a lakosság nagy része nem. Lsd a szlovákokat, ahol baromi nyereségesek a magán TB-k, csak nem visszaforgatnak, hanem kivesznek a rendszerből, s érdekes módon ott is háborognak az orvosok, hogy alacsony a fizetésük..

Magustanonc 2012.12.21. 17:23:24

@dagiiron: Azzal miért nincsen bajod, hogy a kormány gazdaságpolitikája miatt a fejlesztések és a vállalkozásikedv visszaesett, és nagyon nem nőnek a munkahelyek száma, ahol el tudnának helyezkedni a diplomások és adót tudnának fizetni?

fizetekmegegysort 2012.12.21. 17:23:26

@dagiiron: szerintem még mindig jobb irány volt a vizitdíj, mint a hálapénz legálissá tétele. Ez utóbbi nekem az intézkedések legalja: mindenkinek megalázó.

aklubisz 2012.12.21. 17:23:53

@dagiiron: megkerdeznem mi volt a baj a vizitdijjal, de most nem az egeszsegugy a tema.

de a kepzesi hozzajarulas? mennyivel kevesbe dilettans mint a mostani rendszer? mik a mervado kulonbsegek?

_most_ 2012.12.21. 17:24:47

@dagiiron: tehát gyakorlatilag a 2008-as népszavazáson egyetértettél a fidesszel és most is egyetértesz velük, de ebben egy szemernyi ellentmondást sem látsz.

dagiiron 2012.12.21. 17:25:07

@eloi: Sajna, ez az ország mai is Kádár népéből áll. Itt mindenkinek minden jár (lsd. pl. diákok), de a kötelezettségeit senki sem ismeri.

Amíg az országban az eltartottak vannak többségben, addig mindig is a nyugdíjasok, illetve egyéb nagy szavazóhajlandósággal renmdelekző rétegek lesznek a kedvezményzettek.

Tudopm nem szép, de ha rajtam múlna, akkor csak az adózhatna, aki a szavazás évét megelőző évben fizetett SZJA-t. A többieknek az adófizetők szolidarítására kellene hagyatkoznia, s nem az adófizetőknek az eltartottak visszafogottságára(bár inkább mohóságára)

aklubisz 2012.12.21. 17:27:25

mas kerdes dagiiron. Ez kicsit kenyesebb, de amolyan barati csipkelodesbol csak megkerdem. Mi a velemenyed az ilyen MGM tipusu kommentelokrol? En eddig sose kommenteltem, tenyleg miattad jottem mert civilizaltnak tuntel, de ez nem azt jelenti hogy nem figyelek, es special amit o tol az borzaszto primko. Nem gondolod hogy a labilisokat az ilyen hozzaallas abszolute eltaszithatja a partotoktol? Mert nyilvan az emberek tobbsege nem tudatosan, hanem erzelembol szavaz, es bizony o igen rossz fenyt vet a partra.

dagiiron 2012.12.21. 17:29:36

@_most_: 2008-ban nem értettem egyet az átalakítás módjával. Nem akarok magán TB-t, mert az nem jó. Nem akarom, hogy csak a középosztály viselje a terheket (lsd vizítdíj, meg tabndíj), míg az érinthetetlen rétegek továbbra is az államon élősködjenek. Nem akartam, hogy szaros mMSZP-s aljkuk mentén menjen végig a kórházak átszervezése, (sajna hallottam, miért zárták be az ország legjobb szülészetét, vagy milyen, a súlyos következményeket félresöpörve történt az OPni bezárása) ezért szavaztam ellenük. S ha nem is bánnom, mert nálam azt amit műveltek, az botrány volt, s Kádár népének a továbbélése. (lsd, nyugdíjasok lényegében mentesültek a vizítdíj alól, viszont Borsodban az 50 év feletti alacsony keresetű férfiak eltüntek az orcvsi rendelőkből)

csapos1 2012.12.21. 17:31:30

én kifizetem mindhárom főiskolára járó gyerekem után a tandíjat, hogy pár év múlva elhúzhassanak nerisztánból.
megéri.

dagiiron 2012.12.21. 17:33:20

@Magustanonc: Sok mindent rosszul csinálnak, de a beruházások elmaradása 2012-ben nem az ő hibájuk, hanem az előző kormányé. Ugyanis a beruházások eldöntése, főleg egy multinál éveket vesz igénybe, tehát most azok a beruházások nincsenek befejezve, amiket a szocik alatt nem kezdtek el tervezni. Ráadásul azért az egész régióban csökkentek a beruházások, s sajna mi 2002 óta folyamatosan lemaradtunk a régiótól, s ezen 2 év alatt nem lehet változtatni, akárki van kormányon.

dagiiron 2012.12.21. 17:34:22

@fizetekmegegysort: A vizitdíj nem tüntette el a hálapénzt, nem váltotta ki a hálapénzt. Egyébként a németeknél éppen most szüntetik meg a vizitdíjat..

kela-bá 2012.12.21. 17:35:23

" alternatíva a gondolkodó fiatalok fóruma."

Kedves, rendszerváltás körül, vagy utána született fiatalok !

Ez, az egyébként remek cikk a jelenlegi kormány és kormányfője hazugságait elemzi. Izgalmas olvasmány , lehet rajta vitázni és egymásnak feszülni, de ide kívánkozik József Attila A Dunánál című versének egyik sora : "Alig hallottam , sorsomba merülten, hogy fecseg a felszín, hallgat mély. "

Most diák tüntetés ? Jogos ! Máskor más, felnőtt tüntetések ? Jogosak ! Miért is vannak a tüntetések ? Mert , jobbat emberibbet kívánnak a demonstrálók ! Ahhoz meg a ,politikai akaraton kívül több pénzre is van, lenne szükség. Nos, annak megléte, vagy elosztása okozza a legnagyobb gondot, vagy a bajt.

1989 politikai "vihara" ezt harsogta: az egypártrendszerű szocialista rendszer nem jó, függetlenség, szabadság kell, ruszkik haza , éljen a haza... Több párti demokrácia kell, szabad választásokkal, sajtó és szólásszabadság... stb. Ha ez megvalósul, akkor gyorsan utolérhetjük a nyugatot...

Közben eltelt 23 év, egy valamiben biztosan "sikerült utolérni" korábbi NATO-s ellenfeleinket, a fogyasztói árakban, de jövedelmekben viszont nem ! Persze történtek látványos technikai pozitív változások.... Tehát a pénz ?!

Érdekes információk keringenek a pénzekről :

- "A nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollár magántőkét menekítettek ki az adóparadicsomokba": www.hetek.hu 2012.07.27-i arhivum. (Irdatanul sok pénz, ha igaz a hír.)

- Az ország termelőeszközeinek döntő többsége külföldiek kezébe került a privatizációval. Így a profit jelentős része is. : Háború a nemzet ellen című bemutatott film is erről szól. ( Nagyon.nagyon sok pénzről van szó, ha igaz.)

- A rendszerváltáskori államadósság, nem hogy nem csökkent, hanem sokszorosára duzzadt. Azt pedig fizetni kell, mert ha nem, nincs EU felzárkóztatási támogatás.
( Egyéni szinten aki netán devizahiteles, az tudja, hogy mi a "téma".)
Ezért kell 3% alatt tartani a költségvetési hiányt, ami bizony belsőfogyasztási elosztási gondokkal jár, főleg most amikor gazdasági válságot is át kell vészelnünk.

Érdekes, hogy a médiákban, meg a különböző fórumokon annyi okos bankár, közgazdász, elemző , szakértő, kommentár, egyéni és parlamenti képviselő,államtitkár miniszter és miniszter elnök mondja, tudja a " tutit ", és mégis "döcög a szekér". Tüntetnek a "tömegek". Mi ért ?
Mi a helyzet ? Mi a valóság ? Ki tudja ?

Nos, Kedves Fiatalok ! Gondolkodjatok ! Kérdezzétek a mostani miniszterelnököt, de visszamenőleg az előzőeket is, a még élőket,a betegnek gyógyulást, az elhunytat Isten nyugosztalja.

És, végül, ha jól megfigyelitek, valamennyi párt , és vezetőjük mindig csak értünk és az országunkért "fáradoznak". Hinni kell nekik, mert a hit az nagyon fontos. De, ha ez nem megy, higgyetek magatokban, vagy
mivel jön a karácsony : www.logoszvilag.hu

Jó tanulást ! Jó pihenést ! Jó egészséget ! Kellemes Karácsonyt !

dagiiron 2012.12.21. 17:37:16

@aklubisz: sajna a net tele van ilyen stílusú hozzászólásokkal, minden oldalról. Ez nem pártfüggő.

fizetekmegegysort 2012.12.21. 17:38:37

@dagiiron: nem mondtam hogy kiváltotta, azt mondam jobb irány volt...

dagiiron 2012.12.21. 17:40:01

@aklubisz:
kamu bérkimutatások alapján osztogatott ösztöndíj. A havi 20-30ezres tétel bizony egy átlag középosztálybeli embernek az akkori köztehek mellett komoly érvágás lett volna. Én az utólagos megtérítés híve vagyok, ha már a fizetni kell. Mondjuk inkább az ingyenes felsőoktatást pártolóm, természetesen az ezzel járó kötelezettségekkel együtt.

aklubisz 2012.12.21. 17:42:39

@dagiiron: nem, ez sajnos nem igaz. ugy veszem eszre, hogy a berkommentelok jobb oldalon mostanaban kifejezetten alpari, eroszakos es kirekeszto tonust utnek meg - foleg egy egy vita eszkalalodasaval-, mig a baloldaliak azert odzkodnak tole - nyilvan a hippi imidzs miatt. szoval ez most mismas volt. :)

kirsten 2012.12.21. 17:43:31

@dadddd: AQz EU támogatásoknak csak a 30 %-át kell
visszafizetni. Hát az EU jár jól velünk. Akkor miért kuncsorog orbánc a támogatásokért ? Mert kell a haveroknak a pénz. A fidesz úgy ahogy van egy elcseszett mocskos harácsoló arrogáns banda.

aklubisz 2012.12.21. 17:45:59

@dagiiron: ez abszolut vicces amugy, nem gondolod? en a tandij mellett vagyok baloldali, te a tandijnelkulisegeddel vagy jobboldali.

Ez is mutatja mennyire fogalom nelkuliek vagyunk mind, hiszen alapvetoen te vagy a kommunista es en a kapitalista, es kabe a foldon mindenhol te lennel balos en jobbos :D

_most_ 2012.12.21. 17:48:09

@dagiiron: látom csak előjött az elmúlt 8 év, hiába a vér nem válik vízzé. A külföldi példálózás meg úgy hülyeség ahogy van, nyilván minden intézkedésre ki lehet ragadni egy másik országbeli példát. Például Szlovákiában most törlik el az egykulcsos adót. Amerikában legalizálták a marihuanát.

Nem jó! 2012.12.21. 17:54:02

@fizetekmegegysort: Három gyerekünk születésekor egyik orvosnak sem fizettünk semmit. Mégis rendben megszületett mind a három, és rendesen bántak a feleségemmel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 17:59:18

@dagiiron: Helyi kiskirályok helyett messzi állam? Az állam nevezett ki helyi kiskirályokat, tankerületi igazgatóknak hívják őket.

fizetekmegegysort 2012.12.21. 17:59:57

@Nem jó!: ugyan a téma off, de örülj neki... Èn meg toxémiás lettem az elsőnél... A fogadott orvos nélküli barátnőm ebbe halt bele - későn kezelték a körzeti rendelésen - a gyerek fogyatékos. Mi megúsztuk, hála a fogadottnak... Nem vitatkoznék arról, mi lett volna, ha... Szerintem te örülj a szerencséteknek, én meg az enyémnek.

fizetekmegegysort 2012.12.21. 18:02:21

@Távmunkás: és a fő szempont a párthűség meg a hit...ennyit az oktatás átszervezéséről.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 18:02:47

Jó poszt. Tetszik, egyetlen – a téma szempontjából mellékes – részlet kivételével. A januári támadás Magyarország ellen – kérdés lehet ki/kik által – valóság. Mindegy ki mondta. Én mondom. Meg lehetett figyelni. Tény.

Egyben ennek említése lehet aggasztó jel is abból a szempontból, mennire jó okból mondja a poszt azt amit különben helyesen mond. Mertha egyszerűen csak eleve vallott Orbán/Fidesz ellenessségből mondja, mint akinek a történtek csak mintegy kapóra jöttek, akkor jobb, ha nem mondja.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 18:03:44

@FILTOL: Egyszerűen annyi kellene, hogy 300 pont alatt ne vegyenek fel senkit, mert manapság 240 pontot elérni az 500-ból még a hülyéknek is sikerül.
Aztán jöhetne a szakok és intézmények akkreditációjának szigorítása, mert ez jelenleg csak papírtologatás, nincs ellenőrzés. Például a MAB soha senkinek nem szólt, ha valamelyik oktatót a felsőoktatási törvénnyel ellentétesen foglalkoztatták és az szép ellenőrzése az oktatási feltételeknek, amikor a rektorral és a dékánnal beszélgetnek pár órát a díszteremben...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 18:08:18

@ByA: Részleteznéd ezt a támadást? Mert én csak arról hallottam, hogy decemberben és januárban mindenki menekítette a pénzét az országból, mert a kormány olyan intézkedéseket hozott az előző másfél évben (visszamenőleges törvények, magánnyugdíjpénzek államosítása és elherdálása, devizahitelek kedvezményes végtörlesztése), ami miatt féltek a magánvagyonok elkobzásától.

subtotal 2012.12.21. 18:13:18

@fizetekmegegysort: ilyenekről szólt volna a nemzeti minimum, amit a hülye Gyurcsány akart volna meglépni. Az idióta akkori ellenzéknek, ha tovább látott volna az orránál, akkor ebben ha nem is nyilvánosan, de meg kellett volna egyeznie.
Érdekes módon Bajnait sem basztatták a 13 havi elvételéért, csak most kapták elő megint.

@dagiiron: szeretnélek emlékeztetni, hogy egy nagyfejű pózolt idén a Coca-Cola, Opel, Mercedes és Audi szalagvágásainál. Ennyit a beruházások elmaradásáról. Szerintem maradj korrekt, amennyire többé kevésbé sikerült a komentjeid folyamán (az elején elég erőteljesen agitprop szaga volt), akkor nem koppintanak az orrodra egyből. Az, hogy 2012-ben nem kezdődnek beruházások, már egyértelműen a mostani kormány sara.

A posztról: a kormánynak egyetlen menekülő útvonala maradt. Visszaállítja teljes egészében a 2010 vagy 2011-es törvényi és anyagi kereteket és elindít egy tisztességes tárgyalás sorozatot.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 18:27:48

@Távmunkás:

Pont nem arra gondoltam. Hanem, hogy egyszercsak elkezdett a teljes nemzetközi sajtó föltűnően szokatlan módon a magyarorszégi demokrécia miatt aggódni, egyidfejőleg azzal, hogy nagyon komoly vezetőők, H. Clintól kezdve egy csomóan mindefélét nyilatkoztak hasonló értelemebn. Ez úgy ahogy volt bizarr volt, annak aki a nyilatkozók, a sajtó szokásos aggodalmait és jellegét ismerte: az összehangoltság, szervezettség jelét mutatta. Nem kételkedek abban, hogy volt ilyen. A kormány erről szóló kommunikációja, viszont nem volt pontos, lényegi. Olyant vádoltak, aki(k) legföljebb statiszták voltak az ügyben. Így az első békemenet helyes volt.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 18:29:14

@ByA:

H. Clinton akart lenni. Bocsénat az összes többirt is. Roszul gépelek, de ez az ablak itt még nagyon megnehezíti., valami hibás vele.

llipitik 2012.12.21. 18:55:24

arról sem ártana szót váltani, hogy a külföldön dolgozók mennyi pénzt utalnak haza, költenek el otthon. ezek nem titkos adatok.
meg hogy ennek a pénznek jó esetben gazdaságot élénkítő hatása van. (bár, egy ideje olyan érzésem van, hogy a Dunába hordjuk a vizet)

Szarházy 2012.12.21. 19:25:29

"Orbán Viktor orrba-szájba csúsztat és hazudozik, valamint és nem utolsó sorban démonizál, "

pinter.bence orrba-szájba csúsztat és hazudozik, valamint és nem utolsó sorban démonizál,

Szarházy 2012.12.21. 19:35:00

"Orbán Viktor, a valódi döntéshozó nem volt hajlandó leülni a valódi tüntetőkkel,"

Miniszterrel már nem is hajlandók tárgyalni, nekik a miniszterelnök gyüjjön! Legközelebb meg a római pápa

blacklord 2012.12.21. 20:43:46

@dagiiron: lassan, és tagoltan. NEM A TAN-DÍJ A BAJ. Nem volt az 2008-ban sem. Amennyire felháborodtam és szégyelltem magam az eredmény miatt a 2004-es népszavazás után, ugyanannyira lesújtott, hogy 2008-ban ekkorát léptünk visszafelé. Nem az volt a bajom, hogy ez politikai kárt okozott Fletóéknak - ő úgyis hulla volt és marad is. Akkor az zavart a legjobban, hogy mekkora egy idióta a Fidesz-vezetőség, hogy a rövidtávú haszon reményében így lábon lövik magukat. És lőn.
A probléma fő eleme az, ahogyan ők ezt a "kormányzást képzelik. Lehetőleg senki érintettel nem egyeztetni, ne adj isten tanácsot/ötleteket kérni, a nem eléggé mélyen betolt nyelvű szakembereket kiszórni és csicskásokkal helyettesíteni (nem, nem működik), ami megbízás van közben azt teríteni a haveroknak, aztán valahogy úgyis lesz. Ja, és közben hellyel-közzel tákoljunk valamit az Alkotmányon/Választási törvényen, hogy továbbra is nekünk süssön a nap. Hogy Viktorunk hogyan gondolja, hogy ebből bármi jó kisülhet... Facepalm. És a legjobbak a máz alól újra és újra kivillanó, iszonyatosan ótvar kádári húzások. "Konzultációk", "Viktor does the romkocsma" Fidelitas-tagokkal, az azeri ügye, Semjén, Schmitt, pfej!! Hogy egy jóérzésű ember ehhez hogyan tudja a nevét adni, ez nekem rejtély. Jobb a kognitív disszonancia, mint a fletói út (bevallani, hogy ...)?

blacklord 2012.12.21. 20:45:33

@dagiiron: jól van, akkor én is. Mi indokolja, hogy nem CSAK az orvosi kar képzéseire vezetnek be röghöz kötést akkor?

blacklord 2012.12.21. 21:11:20

@dagiiron: no, elérkezett az a pillanat, hogy 100%-san egyetértek egy általad megfogalmazott hsz-el. Kezdjek félni? Kaptam én is cukorkát, mint a hülyegyerek az izraeli zászlóégetés előtt? :-)

blacklord 2012.12.21. 21:13:16

@dagiiron: ez szerintem kissé naív. Magyarok vagyunk, a többség szépen csendben eltűnne, és milyen módja lesz aztán a magyar államnak, hogy utólag behajtsa a tandíjat? Túszul ejtik az itthon élő családtagjait? :-)

blacklord 2012.12.21. 21:39:05

@MetroGoldwinMayer: lol. Kismalac beröffentett a mosklékkupacáról. Te, röfikém, ugye tisztában vagy vele, hogy az USA épp a hivatkozott attitűd (egyre csökkenő kooperációképesség a demokraták és a republikánusok között) hatására kezd egyre inkább paralizálódni (ld. államadósság kezelése)? Ergó az ellenzék ignorálása azon túl, hogy ellenkezik a kb. 200 éve kurrens demokratikus normákkal, történelmileg nem is igazán produktív...

blacklord 2012.12.21. 21:42:13

@MetroGoldwinMayer: lol, te egyre szórakoztatóbb leszel. Folytasd még, kérlek!!

blacklord 2012.12.21. 21:44:45

@dagiiron: megint full egyetértek. Azt hozzátenném, hogy a kórházi összevonások-megszüntetések messziről is ingatlan-nyerészkedéstől bűzlöttek...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.21. 22:57:08

@ByA: A békemenet a világ legnagyobb baromsága volt, ezen röhögött mindenki. Vagy csak értetlenül nézték, hogy milyen háborút vízionál itt a kormány, Orwellt olvastak?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 23:04:07

@Távmunkás:

Nem a békemenet a lényeg. Talán kér volt említenem. Mellesleg nem értem miért hívták úgy. Kérdeztél, válaszoltam. A támadás valóságos volt. És nehogy azt képzeld a hívük vagyok vagy ilyesmi. Ez a támadás formailaga kormány, valójában Magyarország egésze ellen irányult. Még nem is hallottam, ők mint mondanak erről, amikor döbbenten néztem mi folyik, És több mint sejtem a forrást, de hagyjuk. Azért, mert nem itt és most akarom megbeszélni.

Dagiiron 2012.12.22. 00:55:04

@_most_: Ja, a külföldi példák hülyeségek, ha nem támasztják alá a prekoncepciódat. Igen, a Szlovákoknál most törlik el az egykulcsot, ha jól tudom, a második kulcs lcs 23% lett, s csak a lakosság 1%-át érinti!! Míg nálunk az átlagbért(219ebruttó) már 32%-kal akarja újból megsarcolni.

Dagiiron 2012.12.22. 01:05:29

@aklubisz: Ó, én pedig úgy látom, hogy a baloldali beírók simán Orsósoznak, simán lenáciznak, birkáznak mindenkit, akik nem értenek velük egyet. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Dagiiron 2012.12.22. 01:14:33

@aklubisz: Nem hiszem, hogy a tandíj pártolása, vagy nem pártolása meghatározná a politikai beállítottságunkat. Az osztrákoknál, németeknél nincs tandíj, s ezt elfogadja az ottani jobb és baloldal. Míg Angliában, Hollandiában van tandíj, s ezt pedig az ottani bal és jobb fogadja el.
Én egyszerűen azért nem támogatom a teljes körű tandíjt, mert a magyar jövedelmi viszonyok semmilyen szinten nincsenek kapcsolatban a kimutatásokkal, s ezért a tényleges jövedelme után adózók gyerekeit szopatnák megint- Illetve a jövedelmi viszonyok kevesen engedhetik meg a tanulás mellett fizetett tandíjt. Ráadásul nincs kialakulva az igazi ösztöndíj rendszer, nincsenek ilyen alapítványok, nincsenek céges múltja ennek.

Dagiiron 2012.12.22. 01:24:27

@subtotal: Tudod mikor jelentették be, hogy a Merci minket választott? 2008. júniusában.

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/kecskemetre-jon-a-mercedes-200-milliardos-beruhazassal.html

S mikor adták át? 2012.03-ban. Szóval, akkor ki is a hibás?

Dagiiron 2012.12.22. 01:26:29

@blacklord: Ó, az Unió egyre jobban összehangolja a végrehajtók munkáját.

Dagiiron 2012.12.22. 01:30:59

@Dr. simonmondja.: Persze, s az előző Fidesz kormány alatt kiszervezte? ugyanis akkor is sztrájkoltak. Egyébként ha objektív vagy, akkor belátod, hogy az MSZP és a legtöbb szakszervezti funkci a közszférában kéz a kézben jár a rendszerváltás óta. Csak az MSZP frakcióban voltak főállású szakszervezeti vezetők. Többek között ezért sem lépnék be a munkahelyemen működő szakszervezetbe, mivel MSZOSZ tag, s úgy is működik.

dagiiron 2012.12.22. 01:46:26

@blacklord: Mert nem érdekünk, hogy pl. a programozó matematikusainkat ingyen engedjük át a németeknek, akik vadásznak rájuk, vagy az angoloknak a jól képzett általános bölcsészeinket mosogatónak.

dagiiron 2012.12.22. 01:53:50

@eloi: @Távmunkás: Teljesen más egy tankerületi vezető, mint egy alpolgármester, vagy helyi pártvezér. A tankerületi vezető szakember, s nincs beágyazódva a településre.

dagiiron 2012.12.22. 01:58:54

@blacklord: Kis hazánkban szerintem csak közpnti akarattal lehet csak bármit is megváltoztatni. Szerinted pl. a Rektori konferencia valaha is be fogja látni, hogy be kell zárni szakokat, s sulikat, el kell küldeni oktatókat. Szerinted belemennek? Kicsinálják őket az embereik. Itt nagy pénzekről, egzisztenciákról van szó. Nézd meg az EÜ átalakítást. Fletó megbukott vele, mert a kórházakat az önkormányzatoknál hagyta, s így minden polgival egyenként kellett alkudniuk, s így lett egy nagy katyvasz. A fidesz átveszi állami kézbe őket, s utána már csak a kormánynak kell döntenie. Mennyivel egyszerűbb, s hatékonyabb is.

subtotal 2012.12.22. 09:12:15

@Dagiiron: Oké, ez 4 év, bár ez meg csak kicsivel több, mint 2:
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110707-ketezer-uj-munkahelyet-teremt-az-ujabb-audiuzem-gyorben.html
Szóval nem kell a mellébeszélés, vagy mondjál ekkora horderejű bejelentéseket tavalyról és idénről, melyeknek a szalagjait 2014 után lehet elvágni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.22. 10:02:11

@Dagiiron: A legtöbb szakszervezet MSZP-s, kivéve a legnagyobbat és legerősebbet, a Ligát. Emlékszel ugye a vasutasok sztrájkjaira például az egészségügyi dolgozók miatt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.22. 10:06:37

@subtotal: @Dagiiron: A Mercedes építkezését egy kis ingatlanpanama is hátráltatta, de persze a kecskeméti polgármestert és a képviselőtestületet senki sem veszi elő ezért...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.22. 10:12:14

@dagiiron: A hírek szerint nem mindenhol a szakmai tudás volt a fő feltétel:
- Gödöllőn a Fidesz 2008-as önkormányzati választásokon indult jelöltjét nevezték ki.
- Nagykőrösön az albertirsai Fidesz elnökét nevezték ki
- Pécsett a polgármester testvére kapta a megbízást
- Nagykanizsán a polgármester, fideszes parlamenti képviselő korábbi titkárnője, a művelődési osztály jelenlegi ügyintézője lesz a tankerületi igazgató.

Magustanonc 2012.12.22. 11:58:23

@dagiiron: Persze, egy multinál többnyire hosszútávon terveznek, de az előző kormány hibája eléggé nehezen lehet az, ha egy beruházást az elmúlt 2 évben fújtak le, az pedig igencsak az aktuális kormány hibája, ha több cég fújja le az országban a beruházásait ugyanebben az időszakban.

Maradhatunk annyiban, hogy te szeretnéd kevésbé kritikusan szemlélni a kormány tetteit, de nem könnyű?

Dagiiron 2012.12.22. 23:11:18

S hány beruházást fújtak le a kormány hibája, s hányat a világgazdasági helyzet miatt?

Dagiiron 2012.12.22. 23:12:28

@Magustanonc: szerintem az a helyzet, hogy nem szereted a kormányt, s mindenért őket hibáztatod.

Dagiiron 2012.12.22. 23:30:26

@Távmunkás: S ezek közül melyik nem szakember? ja, s sikeres felsoroltál néhány darabot,akikre ráhúzod, hogy politikai kinevezett, azonban a szakmai hozzáértésüket egyébként nem cáfoltad.

subtotal 2012.12.22. 23:39:33

@Dagiiron: Oké, akkor azt lezártuk, hogy ki felelős a beruházási ráta jelenlegi, ennyire alacsony voltáért.
Az öt link alatt felsorolt beruházás összesen nem teremt 1000 munkahelynél többet. A Mercedes 3000-nél jár a közvetetten létrejövőket (pl Knorr-Bremse) nem számolva. Van még min dolgozni...

Magustanonc 2012.12.23. 12:32:38

@Dagiiron: Tényleg nem szeretem a kormányt, és sok mindenért hibáztatom őket, de ez azért van egyrészt, mert nem látom a szakmailag megfelelően előkészített és alátámasztott profi munkát, amit egy ekkora felelősséggel járó pozícióban elvárok, másrészről meg mert folyamatosan meg akarják magyarázni, hogy a fekete az új fehér.

Egy kis céget lehet ilyen kapkodással meg kettősbeszéddel vezetni, de igazából nem érdemes.
süti beállítások módosítása