Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Az utcán kell maradni!

2012.12.15. 19:45 | Írta: pinter.bence

ovtünt.jpg

Hát mindenki megveregetheti a saját vállát: Orbán Viktor és stábja annyira megijedt az utcára lépő hallgatók, oktatók, szülők és középiskolások tömegétől, hogy totális hátraarcot csinált. Jól figyeljünk, most épül a nyugdíjrendszerhez hasonló újabb szent tehén, és most derül ki, valójában mi ellen tüntetünk.

Orbán Viktor találkozott az egyetemistákkal és a középiskolásokkal. Vagy legalábbis valakikkel. Nem tudjuk kikkel, de velük konzultált. És ezután úgy döntött, hogy fordítva. Az utcára lépőkkel nem mert beszélni, nem mert kiállni és elmondani, hogy mit miért akar. Nem. Találkozott valakikkel, majd beindította a szokásos fideszes úthengert: mindenki ingyen tanulhat, aki eléri a 240 pontot. A keretszámokat, meg a rendszert, ami eddig volt, azt eltöröljük, mert az bonyolult. Bonyolult, egyszerűsíteni kell. Nem értik szegények, ez okozza a bajt, meg kell szüntetni. Úgy lett, ahogy mondtam: a Fidesz megvédte a keretszámokat, a miniszter meg egy hét alatt találja ki, hogyan oldják ezt meg.

Ezért értekeztem péntek reggel a célok fontosságáról: nem a tandíj bevezetése a fő probléma. A hallgatók nulladik pontja is ez: Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! Az, hogy mostantól tényleg mindenki – szegény, okos, gazdag, hülye (240 pontot elérni nem nagy eredmény) – ingyen tanulhat, az nem átfogó reform, hanem a felsőoktatás problémájának nyugdíjasítása. Ez a vegytiszta populista megoldás, kérem, mindenki befoghatja a pofáját. És innentől kezdve soha többet nem lehet majd hozzányúlni a kérdéshez.

Aki Orbán Viktornak ezt a bejelentését pozitívan értékeli,

az nem érti, hogy miért kell tüntetni, hogy mi a valódi probléma, hogy mit csinál Orbán Viktor. Viszont hiába értékeli negatívan akárki, elképzelhető, hogy az utcai tiltakozások abba fognak maradni, nem engedünk a hat pontból ide vagy oda. Ha nem is maradnak abba, a hatalmas tömegek nem fognak kimenni. Csak ámulni tudok, ahogy a kormány ebből a vert helyzetből is sikeresen kicsúszott, kihúzta a tiltakozók alól a talajt, a mozgósító demagóg erőt, és ellenük fordította. Még csak nem is velük, hanem valószínűleg a Nemzeti Múzeum lépcsőjére tapsolónak felbérelt diákmunkásokkal konzultáltak. Nekem továbbra is van okom tüntetni, mert én eddig sem a tandíj ellen tüntettem. Na de mi van azokkal, akik csak ezért voltak ott?

Aki valóban átgondolja a mai felsőoktatás helyzetét, az beláthatja, hogy Orbán Viktor most bejelentett tervezete nem oldja a meg a problémát, csak mélyíti azt. Ugyanakkor teljesen szembe megy saját korábbi állításaival. Hát tessék: ezért kell tiltakozni. A pofátlan, cinikus populizmus ellen. És tessék, polgártársaim, ennyit értek: az első komolyabb veszély láttán kapitulált a kormány (hacsak nem így tervezték végig). Az elégedetlenség első szikrája láttán teljesen letette a fegyvert, de úgy, hogy az még ráadásul az országnak is rossz legyen. Ha nem maradunk az utcán, minden reményem oda.

Mondok még pár érvet:

1. Ez a most elhangzott dolog a lehető legrosszabb megoldás.
2. A felsőoktatásból továbbra is talicskázzák ki a milliárdokat.
3. A kormány kommunikációja továbbra is cinikus, pofátlan, vállalhatatlan.
4. Nem a tiltakozókkal konzultáltak, hanem valószínűleg az IKSZ csocsócsapatával.
5. Semmi sem teljesül a hétfőn elfogadott hat pontból.
6. Így mindenkinek, ismétlem: mindenkinek alá kell írnia a hallgatói szerződést. Útlevelet meg majd adnak három évente.

77 komment · 4 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás tüntetés demonstráció keretszámok diákok Orbán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr974967292

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor és a romkocsma 2012.12.16. 13:32:10

  A múlt héten fellázadt a "romkocsmák népének" utánpótlását nyújtó társadalmi réteg: az egyetemi hallgatók közössége. Emlékezetes, hogy a keretszám csökkentéssel egyidejű támogatáscsökkentést nem tudta ellensúlyozni az orbáni retorika, valamit...

Trackback: Ne csak tüntess, politizálj! 2012.12.16. 12:08:12

Felbasz, mi történik az országban? Betelt a pohár a tandíjjal? Hallatni akarod a hangod? Az utcára vonulni nem elég. Az alap gondolatunk, hogy az összes politikus köcsög, hogy hazudnak, és leginkább magukat képviselik. Hogy a politika ocsmány, a párto...

Trackback: Diákok! Mondassátok le Orbán Viktort! 2012.12.16. 12:06:45

Címlapra szerkeszttette vezetőitek személyes adatait a Lomnici Zoltánt a köztévés híradókból kiretusáltató Élő Gábor, aki jelenleg a Magyar Nemzet főszerkesztője. Ha én diák lennék, innentől nem a tandíjak mérsékléséért tüntetnék. Nem is a közpénzből f...

Trackback: Az utcán kell maradni! 2012.12.15. 20:09:01

Aki Orbán Viktornak ezt a bejelentését pozitívan értékeli, az nem érti, hogy miért kell tüntetni, hogy mi a valódi probléma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komissarlajos 2012.12.16. 12:00:01

pinter.bence!
Jót írtál, tetszett. De mi a francnak kevered bele a nyugdíjasokat? Kavarod mint Piszkos Fred?

Dolgozónép 2012.12.16. 12:01:57

Utcára, mert ha hagyjátok, hogy hülyének nézzenek benneteket, akkor a következő lépésben végleg mattot kaptok!

Sir Galahad 2012.12.16. 12:16:03

"4. Nem a tiltakozókkal konzultáltak, hanem valószínűleg az IKSZ csocsócsapatával." Már elnézést, de ha jól emlékszem, a szaktárca igenis konzultálni akart a hallgatói önkormányzatok vezetőivel, kétszer is egyeztetésre hívta őket, de ők beintettek. Ezek után ezt számon kérni minimum pofátlanság.

Rókakígyó 2012.12.16. 12:20:12

a kép nagyon jó, már akkor se kellett volna elengedni, de 2006-ban simán el lehetett volna kapni. Mondjuk sose késő.... mióta megbolondult nem lehet vele mit kezdeni.

mrZ (törölt) 2012.12.16. 12:26:28

Az utcán max igen-nem kérdésben lehet dönteni. Nem lenne túl okos bevezetni komplex ügyekben.
Az a kocsmai jelenet nagyon gyanús, helyszín, szereplők, üzenet. Propaganda szaga van.

nnnnnnnn 2012.12.16. 12:29:36

végülis nem tök mindegy, hogy kivel beszélt?

ingyé lesz, örüljetek. ezt akartátok, most ez se jó mégse? gyökerek.

hexensussz 2012.12.16. 12:29:46

@Sir Galahad: Valamit olvastam erről a konzultációs ajánlatról, nekem úgy tünt, hogy az ajánlat volt pofátlan, nem a visszautsítás!

2012.12.16. 12:32:09

@Sir Galahad:

Egyenesen kéne ülni azon a lovon.
Nem a tárgyalás ténye a lényeg, hanem az, hogy az sem azokkal történt, akikkel kellett volna.
Magyarul nem történt semmi!

Pityipű (törölt) 2012.12.16. 12:37:40

Közel sem biztos, hogy 240 pont lesz az a minimum ponthatár.

gabóapó 2012.12.16. 12:37:48

@Sir Galahad: Na akkor legyünk kicsit pontosak..!
Nem azt mondták,hogy nem állnak szóba a minisztérrel,hanem azt,hogy ok,de előbb beszélünk minden érintett szervezettel. (pedagógusok, HÖOK, egyetemek vezetés,stb.) Azt hiszem te (is) súlyos torzítás,csúsztatás áldozata lettél:a köztévében persze ez így jött le,hogy "..nem állnak szóba,pedig szegény miniszter hajlandó lenne,de ezek a csúnya diákok,csak az maszop szekerét tolják..."
Ezzel szemben az volt a tény,hogy ok,beszéljünk,de egységesen,minden érintett féllel konzultálva. Vagyis: qrvára nem dőltek be az "oszd meg és uralkodj" dumának...
Viktor (az,aki a képen látszik,aki akkor még baromi jó fej volt,és simán leköpné a mostani önmagát) helyette "romkocsmákban konzultált".. a saját tégláival...
Elküldhetné a francba már Havasielvtársat és Habonyelvtársat. A hétköznapokról lövéssel sem rendelkező tanácsadó lóf...sz nem tanácsadó...
Uff!

ágica1 2012.12.16. 12:40:22

Háromévente útlevél (vagy nem, mert "kiutazása érdekeket sért) meg 160 $ költőpénz: minden kezdődik gulyáskommunizmus módra!

Barakkah 2012.12.16. 12:43:09

Á, nektek semmi nem jó. Inkább be kellene vezetni mindenhol a rögtönítélő egyetemi bíróságot, amely azonnali kirúgásra ítélhet bármely gyanús hallgatót, akinek pl. nem tetszik, hogy márpedig ingyér tanulhat.

Sir Galahad 2012.12.16. 12:44:02

@gabóapó: Aha. És a minisztériumnak szerinted meddig kellett volna várnia, amíg a tárgyalásra invitáltak "beszélnek minden érintett szervezettel", kialakítják a közös álláspontjukat és méltóztatnak tárgyalóasztalhoz ülni? Egy hét, egy hónap, egy év? Mennyi? És addig menjenek a tüntetések, vagy ne? Ne játsszuk már az álnaivat! Ha valaki tüntet, mert követelései vannak, legyen szíves a követeléseiről tárgyalni, ha egyeztetésre hívják - vagy ne tüntessen és követelőzzön, amíg nincs meg az az egységes álláspont, amit tárgyalási alapnak lehet tekinteni.

DarthVader 2012.12.16. 12:45:04

Mernék fogadni, hogy ha megszületik az ötlet szerdáraq, ki fog derülni, hogy többeknek kell fizetni, mint edddig.
Legfeljebb nem az állam kényszeriti rá a diákokat jogszabállyal, hanem az egyetemeket fogja rákényszeriteni a beszedésére elvonással, és a jogi keretekkel.

(Ld ingatlanadó nincs. Az önkormányzatok meg szedhetik, ha túl akarnak élni, és szemébe mernek nézni a polgáraiknak)

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.16. 12:46:58

"Aki valóban átgondolja a mai felsőoktatás helyzetét, az beláthatja, hogy Orbán Viktor most bejelentett tervezete nem oldja a meg a problémát, csak mélyíti azt."
Tipikus érvek nélküli kinyilatkoztatás, ugyanúgy, mint az állítólagos érvek a tüntetések beszüntetett ellen.

"Ugyanakkor teljesen szembe megy saját korábbi állításaival."
Ez így van, de nem pont ez volt a tüntetések célja? Hogy ez mennyire érte el a célját az majd kiderül akkor, amikor nyilvánosságra hozzák a részleteket.

"Hát tessék: ezért kell tiltakozni. A pofátlan, cinikus populizmus ellen."
Azt ugye nem várod, hogy a tandíj miatt (jogosan) felháborodott diákság holnaptól a tandíj mellett fog tüntetni? Az ingyenes oktatás amúgy egyáltalán nem populizmus. Egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amiket a befizetett adóért cserébe kapunk.

"Ha nem maradunk az utcán, minden reményem oda."
Nem tudom, hogy tudatosult-e, hogy a tandíj ellen vonultunk utcára nem azért, hogy ballib pártérdekeket szolgáljunk. Ha a baloldalnak szüksége van a kormány ellen tüntető tömegekre, akkor szerezzen magának. Vagy oldja meg valahogy.

Ilyen helyzetben nem az a normális, hogy megvárjuk a konkrétumokat, és annak függvényében döntünk a továbbiakról? :O

1bak 2012.12.16. 12:49:09

Az Orbán vezette, a keretszámokról döntést hozó, kormányülés, valójában nem kormányülés volt, csak annak látszott.
Pontosan úgy, ahogy a szőlőügyi kft taggyűlése, amin bizonyítottan részt vett, sem volt taggyűlés, az is csak taggyűlésnek látszott.
Ekkor, amikor ezen a szőlőbányás svindlizésen lebukott, na ekkor kellett volna örökre megszabadulni tőle, nem pedig támogatni az eszement népszavazási akcióját.

balfék 2012.12.16. 12:51:48

@Rókakígyó: Megismerve Orbánt lehet, hogy az a kép is csak a Pr. része volt. Ő maga ismerte el, nem a rendszer ellen küzdött. Hogy is küzdhetett volna, mikor a rendszer nevelte nekünk ide a Pozsgay-féle csibe neveldében. Ő az igazi mandzsúriai jelölt. Pozsgay kimondta a varázsigét , azóta ezerrel építi vissza a régi rendszert. Arra azért ügyel, hogy a kevesek gazdagodása a törvények által még legitim lehessen.

MACISAJT 2012.12.16. 12:52:15

"Az utcán kell maradni!"

Hát maradj..:D
És akkor jó sétálgatásokat kívánok az éjszakában,az , különösen vizsgaidőszakok idején, jót tesz az izmoknak meg az agyműködésnek...

De én csak volnék oly pikírt és emlékeztetném (pláné a "hallgatói hálozat" aktivistáit) nemrégi(?)idoljuk egyik őszinte mondatára:
"Én azt gondolom, hogy meg lehet csinálni. Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek. Csak, csak akkor lehet végigcsinálni, hogyha a lényegben, a lényegben hisztek és a lényegben van egyetértés. Kikerülni a konfliktusokat önmagunk között, megijedni attól, hogy egyébként sértünk érdekviszonyokat, akkor nem szabad elkezdeni, nem szabad. "

Ja és volt még az örökbecsű vicc is:
A kandúr szól a kismacskának, na fiam, ma este elviszlek baszni.
Elindulnak, fel a háztetőre,állnak ,csendben várnak.
Egyszercsak megszólal a kiscica: tudod mit, még basszunk egy kicsit, aztán menjünk haza mert nagyon fázom.

2012.12.16. 12:52:37

@Sir Galahad:

"És a minisztériumnak szerinted meddig kellett volna várnia, amíg a tárgyalásra invitáltak "beszélnek minden érintett szervezettel""

A minisztérium nem tárgyalt senkivel, az OV volt.

"Egy hét, egy hónap, egy év? Mennyi? És addig menjenek a tüntetések, vagy ne? Ne játsszuk már az álnaivat!"

Valaki miután SENKIVEL nem egyeztetett SIETTET valakit ebben a helyzetbe? Ugyan miért?

De a lényeg.
Ha valaki, akivel konfliktusod van nem ül le tárgyalni veled, akkor az, hogy te mással tárgyalsz, az ki a rákot érdekel az adott témában?

jog-ász 2012.12.16. 13:00:41

a nyugdijakat ugy keverte bele, hogy azokat is megvédték mint a keretszámokat...emlékszel még?háromezer milliárdot nyúltak le..az a pénz nem csak a levegőben volt, hanem több millió ember minimum tiz éve külön gyűjtögetett lóvéja volt amiből nyugdijat rakott magának össze arra az esetre is ha tényleg nem lesz egyszer majd állami nyugdij..ez kb olyan mintha a párnád alatt összerakott pénzt a pribékek betörve hozzád elvennék azzal hogy majd az állam ezt neked megvédi, elrakja és tök jó lesz neked harminc év mulva(vagy nem)

Sir Galahad 2012.12.16. 13:01:42

@MikeBoy: Látod, van akit érdekel, jelen esetben egy blogbejegyzés is született belőle. Mert itt ez történt: a minisztérium szeretett volna tárgyalni a tüntetőkkel, azok nemet mondtak, erre OV másokkal ült le tárgyalni. Én ebben semmi felháborítót nem látok, de úgy néz ki, mások igen.

Vinnie Jones 2012.12.16. 13:04:42

Tudtommal 16 eves korig van tankotelezettseg, ezt kovetoen a tanulas nem jog, hanem felelossegteljes kotelezettsegvallalas. En kozepfoku nyelvvizsga nelkul senkit nem vennek fel felsooktatasi intezmenybe - meg penzert sem!

is 2012.12.16. 13:04:52

@Sir Galahad: idő előtt, mielőtt az ellenfél összeszedi magát, rendezi sorait. ismerős hadi taktika, csak reméltem, hogy mindenki átlát rajta. neked, úgy látszik, nem sikerült.

is 2012.12.16. 13:05:39

@Sir Galahad: nem mondtak nemet, későbbre halasztották. látod, én a te csúsztatásodban elég sok felháborítót találok.

2012.12.16. 13:07:10

@Sir Galahad:

Gondolom az sem háborítana fel, ha Győzikével
"tárgyalt" volna!?
Megismétlem, ha nem érteted volna meg. Az állítás az, hogy NEM VOLT SEMMILYEN TÁRGYALÁS!
Ha nem azok voltak ott, akik Orbán ellen tüntettek, akkor ez egy nonszensz.
Nonszensz azért is, mert tüntetés hiányában az egészet elfogadják az eredetiek szerint és kész. És ennek semmi köze ahhoz, akikkel Orbán állítólag tárgyalt.
Ha ennek az abszurditását nem látod be, nem tudok veled mit kezdeni....

Sir Galahad 2012.12.16. 13:08:09

Azt mellékesen jegyzem meg: a most OV által fölvetett ajánlaton is lehet vitázni. Az is egy tárgyalási alap. Nekem nem tűnik olyan borzalmasnak - abban például tök igaza van, hogy Mo. nem olyan gazdag ország, hogy nyugati országok értelmiségének a kiképzését finanszírozza. De a lényeg: tárgyalni kellene róla. Ha a tüntetők erre nem hajlandók, nyilván másokkal fognak, vagy senkivel. Ez kinek és miért lesz jó?

is 2012.12.16. 13:08:12

@Sir Galahad: "erre OV másokkal ült le tárgyalni"

Kikkel? Azok kiket képviselnek? Miért őket választották ki? Miért nem tudhatja meg a sajtó, hogy kik voltak azok a tárgyalópartnerek? Ez neked nem felháborító?

2012.12.16. 13:08:27

@Sir Galahad:

És:

"Valaki miután SENKIVEL nem egyeztetett SIETTET valakit ebben a helyzetbe? Ugyan miért?"

Nyilván nem véletlen, hogy erre nem tudtál mit írni!!?

is 2012.12.16. 13:09:34

@Sir Galahad: "Ha a tüntetők erre nem hajlandók,"

de a tüntetők hajlandók róla tárgyalni, úgyhogy innentől csak a hülyeséget beszéled. csak az időpont egyeztetése zajlik.

Sir Galahad 2012.12.16. 13:12:50

@MikeBoy: Fussunk neki még egyszer. Aki nem akar tárgyalni, azzal tényleg nem lehet, tehát ha úgy vesszük, igazad van, nem volt semmilyen tárgyalás. De ezért miért OV vagy a kormány a hibás? Tegyük fel, hogy a tüntetők nem az időt húzzák, tényleg leülnének tárgyalni a követeléseikről - valamikor, később. Szerinted a kormánynak, vagy OV-nak mennyit kellene várni, amíg méltóztatnak tárgyalni? 1 hónap? 1 év? Mennyi? És addig be kéne szüntetni a tüntetést, vagy nem?

Sir Galahad 2012.12.16. 13:13:23

@is: A fentieket tőled is kérdezem.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.16. 13:13:40

@MikeBoy:
"Ha nem azok voltak ott, akik Orbán ellen tüntettek, akkor ez egy nonszensz."
Egyre jobban kínoz a kérdés, hogy honnan tudod, hogy ők nem tüntettek a tandíj ellen? Eddig azt hittem, hogy csak a jobboldalnak vannak listái a tüntetőkről? :O

balfék 2012.12.16. 13:17:17

@MikeBoy: Ez olyan, mintha a II. világháború lezárásáról a szövetségesek 20 általuk kiválasztott kiskatonával tárgyaltak volna .

veracity 2012.12.16. 13:22:04

A fene egye már meg ezt a szemét Orbán kormányt! Most bejelentette, hogy nem lesznek keretszámok, aki elér egy bizonyos pontszámot (és itt dolgozik majd Magyarországon) annak teljesen ingyenes lesz a felsőoktatás. A minőségi egyetemi képzés a cél.

De akkor most velünk, szocialista-liberális politikusokkal mi lesz? Nem lesz több tüntetés? De hát mi abban reménykedtünk, hogy a diákok lázításával megverhetjük a Fideszt! Szemét Fidesz! Állítsátok be a tandíjrendszert, hogy mi feltüzelhessük a diákokat!

Különben is, így ha az oktatás minősége számít, mi lesz a vidéki szocialista oskolákkal, amik színvonala a varangyos béka segge alatt van? Mi lesz a szoci hídfőállással Gyöngyösön? Most akkor be kell zárni minden kotyvaszos iskolát? Mert fizetni a kutya se fog értük? Orbán ezt nem tudja? Gyerünk tűntetni fiatalok! Együtt a maszoppal!

A ponthatár bevezetése diszkriminál! Csak a szorgalmas és tehetséges diáknak kedvez. És mi lesz a lusta, lógós gyerekekkel? Nekik nem lesz egyetem? Csak a papa pénzén a fizetős hely? Az MSZP mellettük áll ki! Tűntessünk értük!

Netuddki. 2012.12.16. 13:23:47

"A hallgatók nulladik pontja is ez: Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!"

A helyükben nem a fidesztől követelném, hülyék mindenhez...

nigara 2012.12.16. 13:28:47

Mielőtt még a hülyeség itt is elönti a blogot - hogy mi is történt valójában, ki kivel akart és nem akart és mikor és hogyan tárgyalni:

azamerikaifiu.blog.hu/2012/12/16/a_hallgatok_videoval_valaszolnak_orban_viktor_szanalmasan_gyenge_probalkozasara?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_12_16&utm_campaign=index

regress 2012.12.16. 13:44:59

@veracity: húgyozz bele a konektorba,libsikomcsi

regress 2012.12.16. 13:50:15

@Sir Galahad: te hol élsz?milyen 1 évről,1hónapról beszélsz?az a szikkadt seggű kurva elhúzott pestről,orbán haza se jött,/tudtommal most nem is volt meccs/miről beszélsz?kivel tárgyaltak volna,a portással?

északdakota 2012.12.16. 13:54:41

Hogy lett 24 óra alatt a tandíjas felsőoktatásból ingyenes felsőoktatás, 180 fokos fordulat napon belül!

Semmi koncepció semmi tervezés, csak ötletelgetés folyamatosan, orbánnak teljesen zavaros a viselkedése

Jöjjön egy új miniszterelnök , aki hiteles, nem ilyen dilettáns, mint orbán és nem áll pszichiátriai kezelés alatt...

kivisziat 2012.12.16. 14:22:19

"Az utcán kell maradni!"

Jó lesz neked az aluljáró is.
Amíg lehet... :-)

Sir Galahad 2012.12.16. 14:59:10

@regress: Mondjuk Balogh Zoltán miniszterrel, aki hívta is őket tárgyalni, csak beintettek neki.

Martian (törölt) 2012.12.16. 15:18:16

@északdakota: "Jöjjön egy új miniszterelnök , aki hiteles, nem ilyen dilettáns, mint orbán és nem áll pszichiátriai kezelés alatt..."

Ilyenek nem igazán voltak és vannak a raktárban...

tükörfúró 2012.12.16. 15:22:46

@északdakota: Nem érted a dolgot, a felsőoktatás nem ingyenes lett, hanem gyakorlatilag evvel megszünni rendeltetett.
Ha nincs keretszám, nincs mire kapni az egyetemnek a lóvét, tehát nem kap.
Ha nem kap, már az első nap sem tud órákat tartani, a portást nincs miből kifizetni aki kulccsal kinyitja reggel az oktatók és hallgatók előtt az ajtót.
Ja, hogy a diákoknak mindez (a semmi) ugymond ingyen lesz?
Hátigen, kvázi nyugdijvédelem, megvédtük amit elloptunk.
Na pont igy megy ez itt is, a kormány aztán nem szed tandijat, jahogy az egyetem nem tanit ingyen, hátistenkém, haragudjanak a diákok az egyetemre.

regress 2012.12.16. 15:31:40

@Sir Galahad: annak az álszent papnak mi köze ehez?ez a baj,a fideszbe csak mekk mesterek vannak.mindenhez "értenek"

csupaszem 2012.12.16. 15:39:14

Agyalgattam, mint egy adófizető, akinek lehet véleménye.
Részemről , nem örülök annak, ha tovább támogatják és öntik ki az újabb és újabb diplomásokat, akik aztán munkát nem kapva otthon lógnak a szüleik nyakán, még egy seprűt sem megfogva, hiszen nekik pld. doktorijuk van /tudok ilyenekről/.
De annak sem örülök, ha valakik elkezdik, akár az egyetemen, akár bármelyik felsőoktatási intézetben tanulni és még az x-ik évben is bukdácsolva, halasztgatva, a közpénzen képezve , jól el vannak, hiszen olyan jó státusz egyetemistának lenni.
Azoknak meg pláne nem örülök, ha itt megszerzi az diplomáját és utána húz ki a az országból.
VISZONT, MÉG AZT SEM TARTOM OLYAN JÓ ÖTLETNEK, HOGY A KÉPZÉSÜK UTÁN A MAGÁNSZFÉRÁBAN SAJÁT BOLDOGULÁSUKRA HASZNÁLJÁK FEL ./bár talán adóznának is majd/.
Nos, ezek fizessék meg a képzésükre fordított összeget, és csak akkor kapjanak támogatást, ha tényleg kiemelkedően , szorgalmasan teljesítenek. A mikéntjét kellene úgy meghatározni, hogy ezek a diákok beleférjenek a képzési lehetőségekbe.
Az utca csak anarchiához vezethet, és ténylegesen felhasználják a különböző pártok a saját céljaikra .
Remélem , okosabbak azok akiken ez múlik.

2012.12.16. 15:53:23

@Önnek megyünk:

Ismered-e a "ha" szó jelentését a magyarban?
Ha igen, akkor talán nem kínoz tovább téged egy felesleges kérdés.

Móg 2012.12.16. 16:02:10

@Sir Galahad: először:a pap felajánlotta,hogy 3 óra mulva tárgyal olyanokkal akik egy része Debrecenben vagy Szegeden él.Találka Budapesten.
Másodszor:jövő hét szerdát ajánlották a diákok.
Harmadszor:miért baj az ha egy olyan piti kérdésben mint az ország felsőoktatása a diákok egyeztetik az álláspontjukat minden más érintett szervezettel mielőtt tárgyalnak.
Csak Viktor és csatlósai olyan okosak.hogy egy hét alatt már az ötödik variációval állnak elő.Viktor azt nyilatkozta pénteken,hogy szombaton rendbe teszi a felsőoktatást.A szomszéd Mari néni meg azt,hogy ma még szorulása van de holnap már szarik,mert vett be gyógyszert.A különbség az köztük,hogy Mari néni nem kiván olyan dolgokkal foglalkozni amihez hülye,mert nem hülye

2012.12.16. 16:07:37

@Sir Galahad:

"Szerinted a kormánynak, vagy OV-nak mennyit kellene várni, amíg méltóztatnak tárgyalni? 1 hónap? 1 év? Mennyi? És addig be kéne szüntetni a tüntetést, vagy nem?"

Amennyi időre szükség van.
Ha egy év, akkor egy év. Nem hinném, hogy kellene ennyi, de szerinted az egy-két nap van rendben. Meg az, hogy bekenjük sárral oszt 10.000.
Az aki nem tárgyal és nem akar tárgyalni mostanában semmiről, az a kormányunk sajnos.
Remélem ezen nincs vita köztünk, ugye? VÁLASZT VÁROK!
Amennyiben pedig a kormány nem tárgyal gyakorlatilag senkivel generális kérdésekben (nevezzük akár reformnak is), sem a parlamentben sem szakmai szenten sem sehol, akkor ne lepődjön meg, hogy az ad hoc és teljesen átgondolatlan ötletei visszaütnek. És most már olyan siralmas a helyzet, hogy egyre többet vissza fog ütni sajnos.
Arról már ne is beszéljünk, hogy TÁRGYLÁS???
Szerinted volt itt bármiféle tárgyalás?

"Jajj,ennyire fáj a 10.000 -es keret, hogy még tüntettek is?
Rá két napra a KOCSMÁBAN????:
Akkor legyen 240 pont gyermekeim."

Cseszd meg! Az ország Miniszterelnöke az ország legfontosabb menedzsere, ha érted mire gondolok!?
Ezen a színvonalon képes dolgozni?
Tudod mi erről a véleményem?
"Karatekutya"

2012.12.16. 16:09:48

@Sir Galahad:

Arról már ne is beszéljünk, hogy "a nem akarnak tárgyalni" beszólásra már a fél világ jelezte neked, hogy ácsi, ez nem így van!
De szemet hunyni könnyű, ugye?

miért 2012.12.16. 16:12:00

Hogy is mondta 4-5 éve a Kedves Beteg? Minden fiatalnak jár az ingyenes felsőoktatás! Ezek szerint akkor még nem volt egészen magánál a Szeretett Vezető? Esetleg - ahogy az utóbbi 15 évben oly' sokszor - a minél rosszabb, annál jobb elv szerint jár csak a szája?
A fidesz és a maszop is az szeretné elhitetni, csak e két két neobolsevik párt között választhatunk!

2012.12.16. 16:22:20

@Móg:

Nagyjából ugyanazt fogalmaztuk meg, ha jól látom.
Talán a tied érthetőbb. :)

Hajós 2012.12.16. 16:47:47

@Sir Galahad: miről akartak konzultálni? A konzultálás a döntéselőkészítés része. Itt meg már volt döntés, amit állítólag Orbán hozott meg. Miről konzultáljanak a minisztériummal?

északdakota 2012.12.16. 16:48:41

@tükörfúró: orbán folyamatosan trükközik, egy dolog mozgatja, az hogy mindig populista, demagóg dumával próbálja valahogy a támogatottságát megtartani, a szavazók között és a fideszen belül is, most is erre játszik, első ránézésre népszerűnek tűnhet a javaslat, de a végén kifog derülni, hogy csak magát akarja tisztára mosni és másokat, itt az egyetemeket rabló pénzbehajtónak beállítani, hogy aztán azt mondhassa a zembereknek, hogy majd megvédelek benneteket, és különben is a rohadt egyetemek sanyargatnak.... úgyhogy én is azt gondolom, várjuk ki a végét, nem mind arany ami fénylik. egyébként pedig azt gondolom, hogy orbánsuttyó elhúzhatna már az anyjába és hagyhatná már békén a magyarokat...

északdakota 2012.12.16. 17:01:03

@Martian: Reménykedjünk! Ha orbán megbukik fellélegzik az ország és egy olyan tehertől szabadul meg ami után normális politika is kialakulhat, de most kőkemény élethalál harcot fog folytatni, mindent meg fog tenni, hogy maradjon a hatalomban, ha ebből indulunk ki, akkor szerintem az az első, hogy orbántól szabaduljunk, utána normális keretek között normális emberekkel, politikusokkal újjáépítsük az országot, ezt szó szerint értem

északdakota 2012.12.16. 17:08:21

@béla a görög: egyetértek állandó jelleggel hazudik, és hazudnak még: smitt, semjén, szijjárto, lázár, rogán, kósa, selmeci és sorolhatnám még de mind a 262 képviselőt és az agymosott pribékeket nem akarom felsorolni

sárkányfő 2012.12.16. 17:09:12

Fiúk, a Fidesszel tárgyalni?

Ugye ez csak valami buta vicc?

Belinkeljem nektek azt a kormány által ALÁÍRT szerződést a bankokkal, amit röhögve rúgott fel a kormány?

A Fideszt nem köti még szerződés sem, pláne nem valamiféle tárgyalás. Tojik mindenre és mindenkire, a tárgyalással való trükközés csak a politikai harc része, be ne szopja már senki, ők is röhögnek rajta.

Ha van erő, Orbán meghajlik. Semmi más nem számít. Hogy a minisztereinek nevezett fogasok mit mondanak meg mit tárgyalnak az meg pláne nem számít. Ha a diákok rendesen tüntetnek, talán megvalósul a követeléseik egy része.

Sir Galahad 2012.12.16. 17:22:11

@regress: Az a köze, hogy őt bízták meg az átszervezéssel, következésképp ha a tiltakozók szeretnék, hogy ennek során figyelembe vegyék a véleményüket, vele érdemes tárgyalni.

Sir Galahad 2012.12.16. 17:25:37

@MikeBoy: 1. Nem értünk egyet. A kormány valóban sok kérdésben döntött egyeztetés nélkül, de jelen esetben a tiltakozások hatására tárgyalási ajánlatot tett. Ezen a tényen kér vitatkozni. 2. Attól, hogy pl. sokan mondják, hogy a Föld banán alakú és birkavesével el lehet hárítani a földrengést, az még nem lesz igaz.

Sir Galahad 2012.12.16. 17:26:20

@Hajós: A kéréseik teljesítéséről kellett volna.

TheRminator 2012.12.16. 17:27:04

@északdakota:
1. Orbán nem bukik meg.
2. Nevezz megy legalább 2-3 politikust, aki a hiteles, szakértő, és "újjáépiti" az országot, de nem nyakra főre felvett IMF hitelekkel. Nem tudsz.

Erről ennyit.

Mit is mondott a kedves beteg? "Majd hazamennek"

N48 2012.12.16. 17:30:14

@jog-ász:
Csak a magánnyugdíj megtakarítások olyanok voltak, hogy nem az ember döntésén múlott, hogy mennyit tesz félre, hanem a munkavállalók egy részénél a kötelezően befizetett járulék egy része saját megtakarítás lett, a másik részénél meg ment az egész a társadalombiztosításba. Azért ezt nem teljesen jogos saját megtakarításnak hívni...
Mondjuk ahhoz képest, hogy az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjba való visszatérőknek is megígérték, és az egészből nem lett semmi, abban is kételkedni lehet, hogy az állam hogy vissza fogja-e fizetni a közalkalmazottak diákhitelét.

északdakota 2012.12.16. 17:30:22

@TheRminator: szeretnéd ha orbán maradna?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.16. 17:35:52

www.hir24.hu/belfold/2012/12/16/igy-mukodik-a-kubatov-lista/

Nézzétek a simlis, álszent, sunyi fidesz banda "működését" és regisztráljatok, hogy többé ne kelljen regisztrálni!

Hajrá diákok, ne féljetek, ez már nem csak rólatok szól. Már az egész ország és a világ is figyel rátok!
Padlón az orbáni banda, össze-vissza hazudoznak.
3 nap alatt a Balog elvtársnak meg kell csinálnia az oktatási reformot.
Noooormáááális???

déjá vu39 2012.12.16. 17:46:09

Érdekes volt ez a "fordulat". Néhány napja még azt mondta OV, hogy támogatja a koncepciót (meg is tárgyalták kormányülésen), meg hogy meg is beszélték ezt a diákokkal.

Nem értem, nem tudom pontosan mi történt - 2 elképzelésem van:

1. Nem az a fontos, hogy mi lesz, hanem hogy ki dönti el.

2. Nem is tudta, hogy miről döntöttek a kormányülésem.

De nincs semmi baj, megoldás van - néhány ötlet:

- A pontszám 499 pont lesz.
- Fidesz és Fidelitas tagoknak + 200 felvételi pont.
- A pártirodán leadott szavazat +200 felvételi pont,
- Mindenki mehet egyetemre, aki tud. De nem tud, mert a költségek visszavágása magától megoldja a problémát.

További ötletek szerdától.

PS: ne feledjük: 2014-ben választás lesz. Ezt tessék jól észben tartani.

2012.12.16. 17:48:09

@Sir Galahad:

"Ezen a tényen kér vitatkozni."

Ezzel akarsz vitatkozni:

"@Sir Galahad: először:a pap felajánlotta,hogy 3 óra mulva tárgyal olyanokkal akik egy része Debrecenben vagy Szegeden él.Találka Budapesten.
Másodszor:jövő hét szerdát ajánlották a diákok.
Harmadszor:miért baj az ha egy olyan piti kérdésben mint az ország felsőoktatása a diákok egyeztetik az álláspontjukat minden más érintett szervezettel mielőtt tárgyalnak."

AzBence 2012.12.16. 18:12:41

@csupaszem:
Az egészet, amit írtál nagyon jó, még esküszöm, hogy tetszik is. DE!

Tudod a jelenlegi kormány azt szeretné elérni, hogy a képzési idő kétszeresét dolgozza le otthon az, aki egyetemre/főiskolára megy. Ez jogos és vitathatatlan.

Ehhez viszont nem biztosítanak munkahelyeket. Ez viszont igaz!

A másik dolog, hogy kifizeti ki? Ugyanis, ha valaki a közszférában dolgozik, annak az állam kifizeti/átvállalja? Hogy is van ez?

Nekem van diákhitelem, melyet folyamatosan törlesztek. Mellette szeretnék félretenni is, ne nagy dolgokra gondolj kérlek abszolút egyszerű igényeim vannak (lakásra, esetleg utazásra), persze mellette vannak terveim is mint családalapítás (esetleg egy olyan munkahely, ahol megbecsülnek), meg ehhez hasonló "nüanszok". Persze emellett van egy életszínvonal is, amit kitűztem magam elé, és az már NEM elég, amit Édesanyám mondott nekem a "gengszterváltás" idején, hogy "Majd a ti időtökben fiam, hidd el, hogy jobb lesz!".

Igen abban is mélységesen egyetértek, hogy át kell alakítani gyökeresen a felsőoktatást, de nem az ennek a módja, hogy a jövő generációit eladósítom, miközben az állam közpénzből részt vesz a román választásokon (lsd. EMNP, vagy MPP), vagy az ordas hazudozásuk a regisztráció körül, de elég, ha csak a stadion beruházásokat említem, vagy magát "proFOSszianális" futballt, ahol amúgyis csak légiósok játszanak.

Ezen fennálló helyzeten egyedül az tudna változtatni, ha O.V. elszakítaná végre Gyurcsányi láncait, továbbá hagyná azokat az embereket érvényesülni, akik értenek is hozzá (és itt most nem a rózsikára, meg kusza szemre, sem gyurkó lurkóra gondoltam).

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.16. 18:27:48

Az eddig nem létező, most létrehozott tankerületek vezetője havi 970.000,- ft bruttó fizetést kap, plusz autó!

198 járás van!!

970.000x198x12hó= 2 milliárd 304 millió 720 ezer/év ft a fideszes barátoknak.

Ez a simlis, sunyi, nemzeti, aljas fidesz oktatási reformja!

Regisztráljatok és szavazzatok az orbáni diktatúra ellen, hogy többé ne kelljen regisztrálni!

Hajrá diákok, ne féljetek, ez már nem csak rólatok szól. Már az egész ország és a világ is figyel rátok!
Padlón az orbáni banda, össze-vissza hazudoznak.
3 nap alatt a Balog elvtársnak meg kell csinálnia az oktatási reformot.
Noooormáááális???

Kitartás, ne adjátok fel, Orbán is így kezdte!

AzBence 2012.12.16. 19:04:29

@déjá vu39:

Csak az utóirathoz fűznék hozzá pár dolgot, hogy 2014-ben választások lesznek.

1. Ez csak poén: Szerintem addigra kétpárt rendszer lesz Magyarországon. Orbán Viktor új pártja a Newdesz, melynek neve: nyugdíjas demokraták szövetsége. Persze lesz Fidesz is, anélkül mit ér egy választás, élén ifjabb Orbán Viktorral.

2. Viccet félretéve ki az ma Magyarországon, akit nem rontott meg a kommunizmus csúf, pici, kiskádári manója. Hiszen anno O.V. is erős antikommunista - most már egyre inkább csak rendszerellenes - volt. Ő maga most építi ki a saját kis diktatúrháját Kádár emlékére.

Nos ennek szellemében ki az a személy aki alkalmas lenne az ország rendbetételére? Schiffer? Nemhogy a pártja, de még Ő maga sem tudja, hogy mit akar? A Vona, aki nem vonakodik a válságot különböző népcsoportokra fogni? Vagy ott van még a Gordonka? Legyünk Bajnán köztársaság? Mi a garancia, hogy a Gordon gyerek jobb, mint ez a regnáló valami? Vagy ami mégrosszabb lenne, hogy jön Gordie, aztán átadja a stafétát annak a kretén Gyurcsánynak!

Miért? O.V. miért nem tud rendesen kormányozni? Mert ugyanaz a k#rv# érdek áll mögötte is, mint az elődei mögött is! Ezek nem bankok, meg Unnijó. Egészen egyszerű: hatalomvágy. Persze, aki nem tudja mi az Unnijó lényege, azt könnyű megvezetni, azzal, hogy ezt és ezt a gonosz Brüsszel miatt nem lehet megtenni!

2/3-nál az van, hogy én írom a szabályokat (lsd. Sz#rkotmányba, bocs Sz#r#bbtörvénybe betonozott dolgok, regisztráció meg miegyéb). Mindezt úgy, hogy Brüsszelből még egy ejnye-bejnye sem jött, hogy milyen jogon csorbítják az alapvető állampolgári jogokat magyarhonban.

Ugye vakok közt félszemű a király.

2/3-nál nincs olyan, hogy ellenzék. Olyankor ezek neve k#ss. Csak ugye kellene lennie egy egészséges erkölcsi hatátnak, ami ugye nincs. És lásd megint elértünk egy fontos ponthoz, ugyanis mi van ma Magyarországon?

Erkölcsi válság.

O.V. több szempontból is nagyon jó tükör a mai Magyarországnak. Nagyon jól mutatja, hogy mennyire mélyen vagyunk, hogy milyen lelki problémák gyötörnek bennünket, hogy mi is szeretnénk ingyen élni, úgy ahogy ő, aki egész életében egy szalmaszálat nem tett keresztbe. De ő sem érti meg, azt amit az átlag magyar ember sem képes felfogni, méghozzá azt, hogy pénzt keresni kétféleképpen lehet:

1. Kőkeményen, szorgalmasan lépésről lépésre, vagy
2. Marad a k#rv#lk#d#s.

És bizony nem kívánom senkinek, de szép lassan mindenki rájön, hogy eladtak minket k#rv#n#k. Persze ők addigra már árkon-Bokroson túllesznek.

csupaszem 2012.12.16. 19:09:17

@AzBence: teljesen normálisak az igényeid, ezzel abszolú egyet lehet érteni, mert ne csak azért dolgozunk/tunk6, hogy elteljen egy nap, hanem céljain vannak..
de a mai helyzetben, egy ilyen problémával küzdő országban kell húzni egy mércét, kellenek a diplomások, kellenek a szakemberek, ki-ki tehetségének megfelelően, és ameddig egy szakképzés /pld fodrász/ súlyos pénzeket fizet ki, hogy megkapja a képzettségéről szóló bizonyítványt, akor miről is beszélünk?.
Nem egy egyetemistáról tudok aki halasztgatja a vizsgáit, húzza az időt, él a hozzátartozói nyakán, bukdácsol a vizsgákkal, majd újra halaszt..
nos azt hiszem ezt mégsem kellene csak úgy közpénzen elviselni. erről beszéltem, de mivel nem értek a politikához, így párt érdekekkel sem foglalkozom, csak a mai helyzettel ami kialakult nálunk /nem foglalkozom az erdélyiekkel sem/.
Elsősorban itthon kellene rendet tenni, és ha ez olyan áldozattal jár, hogy fizetni kell a képzésért, akkor azt el kell fogadni, vagy kiválóan teljesíteni..
de itt azt gondolom már politikát kevernek a dolgokba.. egy jó alkalom, most azoknak akik anarchiát akarnak csinálni..
azután mi lesz, gondoljátok , hogy lesz miből új várat építeni.. ugyan már , majd jön a "mikulás bácsi Brüsszelből, vagy Amerikából" de mikor jöttek eddig ? kérnék rá példákat, tudomásom szerint ide csak akkor jöttek, ha volt mit vinni is.. vagy az országot belevinni
ebbe a nagy káoszba.. hiába kutatok az emlékeimben, egyszerűen nem tudok pozitív példákat.. segíthettek emlékezni ha volt ilyen..

Laodumin 2012.12.16. 19:23:11

Teljesen egyet értek a szerző megállapításaival.Balog miniszter úrék a kezdetektől fogva ismerik a hallgatók
követeléseit,az általa kezdeményezett egyeztetés
szándékaira jellemző,hogy a kormányzati
kommunikáció mindent elkövetett,hogy lejárassa a
résztvevőket.Világos pontokat fogadtak el a hallgatók,
a keretszámok visszaállítását, és nem azok eltörlését
kezdeményezték.A szakma nem egyszer jelezte az
egyeztetési szándékot,akkor senki nem vette
figyelembe őket.
Orbán és kormánya most szépen elintézte, hogy a
társadalom és a hallgatók egymással szembe
álljanak,jóllehet 2008-ban mindenki beleszólt
a felsőoktatásba.Most ugyanazok kövezik meg
a hallgatókat...

mandro 2012.12.16. 19:24:12

@regress: Mintha Brüsszelben lett volna valamilyen találkozó, amin Orbán is részt vett. Igaz, ez is szemétség, mert, amikor itthon néhány meghülyített diák az utcán fagyoskodik, akkor igenis, itthon kell lenni az összes Orbánnak! A fene egye meg! Attól meg ne nagyon féljetek, hogy nem lesz miért sztrájkolni, itt ez a Ron(da) W. tanácsadó, majd ő tesz róla. Sok hülye Orbán fóbiás, nektek tényleg semmi se jó.

-jul- 2012.12.16. 20:36:47

Helyreigazítást kérek: az IKSZ.HU, azaz az Igen Könnyű Szerepjáték Bármilyen Helyszínre semmiféle politikai szerepet nem vállal. Szemben ezzel az Ifjúsági Kereszténydemokraták Szövetsége, akik bár szeretnék, mégsem használhatják hivatalosan az IKSZ rövidítést. Egyszer már más esetben engem is ért ilyen csalódás, át tudom érezni a problémát, de a politikamentesség az politikamentesség.

farigó82 2012.12.16. 22:59:18

@$$$=$$$:
Stílusod alapján nem vagy vitapartnerünk,
de megpróbálom megértetni veled,
mi a probléma. Orbán Viktor két alternatívát
tett le az asztalra:

- fizetős oktatás csökkentett keretszámokkal
csak gazdag családok gyerekeinek;
- ingyenes oktatás forráskivonással
felhígulva és csökkenő színvonallal.

Ez a két szélsőség. Most a ló két oldala között
vergődünk ahelyett, hogy kormányunk
legalább keresné (vagy széleskörű társadalmi vita
keretében kerestetné) az arany középutat.
Nem keresik, így esélyünk sincs fölülni a nyeregbe.
Ez ámokfutás. Az ámokfutás ellen kell tüntetnünk.
süti beállítások módosítása