Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Orbán meglepő őszintesége

2013.07.03. 09:07 | Írta: Földi Bence

orban_tavares-jelentes_brusszel.jpg

Az a helyzet, hogy nekem bizonyos szempontból tetszettek az Orbán-felszólalások. Az, hogy a tartalommal és a stílussal nem tudok azonosulni, nem újdonság számomra – sokáig a Fideszben a leginkább taszító tényezőnek magát Orbánt tartottam. S bár a Fidesz (és csatolmányai) kommunikációs szempontból manapság kiérdemli a „minősíthetetlenül béna” jelzőt, ki kell emelni, hogy a miniszterelnöki beszédek, felszólalások még mindig magas színvonalúak és hatásosak.

A miniszterelnök július másodikán

 végre csökkenteni tudta a vele kapcsolatos – eddig folyamatosan növekvő ellenérzésem: a 2010 óta őt jellemző kettős beszéd – azaz hogy Brüsszelben nem mondom ki azt az EU-val kapcsolatban, amit itthon – „véget ért”. A Tavares-jelentés EP-vitájában elmondta, hogy számára egyértelmű, hogy az „elfogult baloldaliak” megszavazzák majd a jelentést, amely „nyíltan kettős mércét alkalmaz, nem ismeri el, lebecsüli és leminősíti azt a hatalmas munkát, amellyel a magyarok megújították hazájukat”. Orbán szerint a Tavares-jelentés az alapító szerződésekkel össze nem egyeztethető módon egy külön intézményt állítana fel, „amely ellenőrzés és gyámság alá vonná az Európai Unió egyik tagországát”: Magyarországot. Éppen ezért a jelentés elfogadása veszélyt jelent Európára.

Ezt követően, ha homályosan is, de az értő fülek számára egyértelműen vont párhuzamot az Unió és a Szovjetunió között – kiváltva ezzel elismerésemet. Nem azért, mert egyetértenék Orbán ezen tételével, hanem azért, mert ezt végre az EP-ben, lényegében nyíltan merte felvállalni. „Mi küzdeni fogunk azok ellen, akik egy birodalmat akarnak csinálni a mi Uniónkból” – tette nyilvánvalóvá érvelése lényegét.

A vita végén elhangzott viszonválaszában szintén megemlítette a Brüsszel-Moszkva párhuzam vitáját. „Kétségkívül, a Szovjetunió időszakában én nem mondhattam volna el a véleményemet Moszkvában, tisztelt Elnök Úr. Ha mégis, valamilyen szerencse folytán elmondhattam volna, nem hiszem, hogy hazaengedtek volna. Ezért föltehető, hogy a két entitás között nem lehet egyenlőségjelet tenni” – mondta a miniszterelnök. Majd mégis párhuzamot vont a kettő között, elvégre egyik sem hagyja (hagyta), hogy a magyarok eldöntsék saját ügyeiket. Megdöbbentő, hogy a régi Orbán helyett egy igazán „harcias”, véleményét nyíltan felvállaló miniszterelnököt hallhattunk, akit éppen ezért csak becsülni lehet – még ha véleményével nem is értünk egyet.

Márpedig egy adott ponton

egyértelművé vált számomra, hogy ha nyílt kártyákkal egyet is tudok érteni, a kártyákon lévő érvekkel már nem. „Nem akarunk olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával. Nem akarunk olyan Európát, ahol kettős mércét használnak, ahol csak a kisebbnek kell tisztelni a nagyobbat” – mondta Orbán Viktor az EP-ben, lényegében tökéletesen lefestve azt, ami az elmúlt három évben Magyarországon zajlott (hadd ne kelljen sorolnom az elmúlt időszak lenyúlásait, botrányait). Kettős mércével a kettős mérce ellen? „Tökéletes” érvelés – igaz a kettős mérce kiirtására való törekvés szerintem eleve hibás út. Hiszen az előítélet, a részrehajlás olyan elemi része az emberközi kapcsolatoknak, amelyekre egyrészt szükség is van ahhoz, hogy ne használjanak ki bennünket, másrészt éppen ezért mindig is életünk velejárója marad.

Ugyanakkor viszonválaszában elhangzott egy olyan gondolat is, amely arról árulkodik, hogy Orbán még nem vesztette el teljesen realitásérzékét: „Én szeretném azt hinni, hogy 2010-ben azért kapott a mi kormányunk kétharmadot, mert az erényeink ilyen hatalmasak voltak. Ezt sejtem, hogy ez nem így van.” Mi tudjuk is.

4 komment · 1 trackback

Címkék: belföld kettős beszéd Orbán Viktor EU Brüsszel Moszkva Szovjetunió Tavares-jelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr1005388362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán meglepő őszintesége 2013.07.03. 09:26:02

A régi Orbán helyett egy igazán „harcias”, véleményét nyíltan felvállaló miniszterelnököt hallhattunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.07.03. 09:40:07

Ezt sejtem, hogy ez nem így van.” Mi tudjuk is.""
tovább is volt:)))

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.07.03. 09:45:00

"Hiszen az előítélet, a részrehajlás olyan elemi része az emberközi kapcsolatoknak, amelyekre egyrészt szükség is van ahhoz, hogy ne használjanak ki bennünket"

Itt konkrétan mire gondolsz?

"Mi tudjuk is."

Kinek mi az erény... Számomra a baloldaltól történő térvisszafoglalás máris az, szóval.

Földi Bence 2013.07.03. 15:12:21

@Foray Nándor: Régóta érlelődik bennem, hogy ezt egyszer végiggondoljam és megírjam, talán most nyáron sikerül :D

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.07.03. 15:38:47

@Földi Bence: odáig feltétlenül egyetértek, hogy a természetes jellemzők érdemesek, Freud írta, hogy a jézusi tanítás, a "szeresd felebarátodat, mint önmagadat" biológiai képtelenség, az illetékeseknek el kéne gondolkozniuk azon, hogy a természetes jellemzőket kiirtani kell-e, mint ahogy arra manapság dögivel történnek kísérletek, vagy célszerűbb, hasznosabb hozzájuk alkalmazkodni inkább.

Például ha az ember alapvetően xenofób, akkor valóban az a megoldás, hogy (számára) idegeneket költöztetsz mellé nyakló nélkül, csakazértis...? Nem az alaphelyzetet kellene tudomásul venni a harmónia, a békesség végett?
süti beállítások módosítása