Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Nem érv

2013.05.10. 17:56 | Írta: trg

Egyes emberek vagy éppen egyes kormányok tevékenysége természetesen összemérhető, azonban vélt és valós bűneik esetében sosem lehet védekezésként felhozni azt, hogy a másik banda sem csinált mást.

giroszasz.jpg

A kormánypártot védő szellemi holdudvar egyik visszatérő mondanivalója az, hogy bár ezek (a mieink) lopnak, csalnak, hazudnak, de legalább nem olyan gennyes férgek, mint amazok. Pedig ez a mentalitás legalább annyira káros, mint a (itt most mindenki fojtsa el a mélyről feltörni kívánó nevetést) baloldaliak és liberálisok vaksága aziránt, hogy mennyire káros volt az előző kormány tevékenysége.

A bűnök relatívvá tétele veszélyes játék, hiszen könnyen vezethet ahhoz, hogy a társadalom morális tartását fölszámolja: képzeljük el annak abszurditását, hogy valakit azért ment fel a bíróság a lopás vádja alól, mert a szomszédja egy héttel azelőtt egy másik boltból emelt el valamit. De nem kell ennyire elrugaszkodni a valósághoz, ahhoz, hogy belássuk ennek az eljárásnak a védhetetlenségét. Az aktuális botrányban nem az a legfelháborítóbb, hogy a trafikokat nyilvánvalóan politikai érdekek szerint, törvénysértő módon osztották ki (sajnos ingerküszöbünket ez már el sem éri), hanem az a tömény cinizmus ahogyan ezt kommunikálják. Miközben számos ember megélhetését tönkretették, ráadásul nyíltan torzítják a piacot, aközben a hivatalos kommunikáció még mindig azt a vonalat viszik, hogy mindenki aki erről ír vagy beszél, az hazudik (még akkor is, ha saját emberük teszi ezt) és különben is elmúltnyolcév.

Ideje lenne megérteni, hogy miközben a trafikügy mindenben eltér a Hajdú-Bét ügytől, aközben a végeredmény ugyanaz: emberek mennek tönkre.Ilyen helyzetben egyetlen felelős ember sem mutogathat vissza, ez ugyanis nem a (nem létező) Gyurcsány-Bajnai szövetség terméke, hanem a kormány saját kapzsiságáé és arroganciájáé.

Mit tesz majd a kormány, ha megbuknak? Mit fog tenni Lázár János, amikor azt fogja hallani, hogy minden az ő hibájuk? Mit tudnak majd felelni azokra a jövőbeli vádakra, amik a NER működésére fognak mindent? Lesz-e erkölcsi alapjuk a védekezéshez? És lesz-e erkölcsi alapja bármelyik ma a kormányt és piszkos ügyeit védő újságnak, blognak, közszereplőnek, magánembernek ahhoz, hogy felszólaljon bármely jövőbeni kormány ballépései ellen? Nem látják, hogy éppen annak a moralitásnak az utolsó morzsáit élik most fel, aminek a hiányával immár lassan három éve vádolnak minden ellenzéki újságírót?

3 komment · 1 trackback

Címkék: Lázár János elmúltnyolcév NER

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr665292076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem érv 2013.05.10. 19:00:02

Ideje lenne megérteni, hogy miközben a trafikügy mindenben eltér a Hajdú-Bét ügytől, aközben a végeredmény ugyanaz: emberek mennek tönkre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.05.11. 09:31:45

Alapvetően egyet lehet és kell is érteni a poszt mondanivalójával abban, hogy a más bűne nem mentesít minket a saját bűneink felelősségének terhe alól. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy - mint ahogy mindig, minden hasonlat sántít - a bírósági hasonlat sem teljesen adekvát, illetve jól rámutat arra, hogy mi a gyenge pontja az írásnak. Egyrészt, sajnos tény, hogy ha egy bírósági gyakorlat következetes és igazságos akar lenni (mint ahogy jó esetben ez így van), akkor bizony figyelembe kell vennie, hogy a társadalomban milyen az általános, átlagos erkölcsi nívó, és ahhoz mérten kell ítélkeznie. Ad abszurdum, ha mindenki lop egy kicsit, akkor sajnos csak a nagyobbat lopókat lehet börtönbe csukni, mert az egész társadalmat nem lehet lesittelni. Másrészt a politikában nem arról van szó, hogy egy-két ezreléknyi bűnözőt megbüntetünk-e vagy arra hivatkozva nézzük el nekik a bűneiket, hogy mások is vétkeztek, hanem arról, hogy vagy az egyik pártot választjuk, vagy a másikat. Ha pedig egyiket sem, akkor azt támogatjuk, amelyiknek - tőlünk függetlenül - (relatív) többsége van. Ebből a szempontból tehát a választópolgár döntési helyzete nagyon más, mint a bíróságé. Persze lehet abban bízni, hogy azok, akik eddig még nem követhettek el hatalmi visszaéléseket, mert nem voltak abban a helyzetben (pl. a Jobbik), ha hatalomra kerülnének, akkor grál lovagokként irányítanák az országot, de azt azért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez utóbbiak milyen értékrendet vallanak maguknak, milyen emberek képviselik, milyen társadalmi támogatottsággal bírnak, összességében mennyire lenne előnyös az országnak, ha rájuk szavaznánk.
Szerintem azoknak a többsége, akik kitartanak ma a kormányoldal mellett, ezeket a szempontokat mérlegelik, és ezért nem váltanak.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.05.24. 01:00:43

A cikk tele van nyelvhelyességi és helyesírási hibákkal, sajnos nincs szerkesztés. Legszemetszúróbbak:

"De nem kell ennyire elrugaszkodni a valósághoz, ahhoz"

"aközben a hivatalos kommunikáció még mindig azt a vonalat viszik"

"hanem az a tömény cinizmus ahogyan ezt kommunikálják" (ahogyan elé vessző kéne)

"hogy mindenki aki erről ír vagy beszél" (aki elé vessző kéne)

Építő hozzászólásnak szántam.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.05.24. 01:06:53

@kaleidoscope: ezzel a hozzászólással pedig egyetértek. Korrupció mindenképp van, de ha már van, akkor inkább jobboldali korrupció legyen, személyes nézetem szerint. Nem fogok azért átszavazni az ellenzékre, hogy a következő négy évben inkább ők férjenek oda a vályúhoz. Persze amúgy se szavaznék át.
süti beállítások módosítása