Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Nem-Tutiblog

2013.04.18. 07:45 | Írta: Földi Bence

tutiblog.png

A fiatalosnak szánt, viszont inkább nevetséges Tutiblog névtelen szerzők által írt komolytalan posztjai mind a jobboldalnak, mind az újságírásnak, mind a választópolgárok közti párbeszéd lehetőségének ártanak.

2013 januárjában indult a Tutiblog,

amelyet a kormányoldal fiatalokat megszólítani szándékozó blogjaként harangoztak be. Január 28-án – természetesen egy Bajnai-ekéző poszttal – indult a szerkesztők kapcsolatai révén a magyar blogszférába berobbanó „orgánum”, amely kisvártatva valóban meglehetősen népszerű lett – a poszt megírásának pillanatában 775 Facebook-lájkolójuk van, míg legnépszerűbb, Ferenc pápáról szóló posztjuk már 1500 Facebook-megosztás felett jár.

Valamilyen szinten meglepett, hogy egy ilyen blog ilyen írásai hamar népszerűségre tehettek szert: az biztos ugyanis, hogy nem a forma, hanem a tartalom nyerhette el a becses olvasók tetszését. A Tutiblogra ugyanis minősíthetetlen stílus jellemző, posztjaik tele vannak káromkodással, néha az az ember érzése, hogy az internet politikai pöcegödrének számító Mandiner-kommentfolyamokat is alulmúlják a taglalt „orgánumon” megjelent irományok. Emellett a dizájn is csapnivaló, a blogspot blogmotor – amellyel a Tutiblog is működik – ennél sokkal esztétikusabb megjelenést is lehetővé tenne, a szerkesztők csupán pár kattintásra lennének ettől. Ráadásul sikeresen kiválasztottak egy olyan betűtípust a menüsorban, amely nem tartalmazza az „ő”-t...

Ezt a katyvaszt pedig csak tetézi

a fiatalok irányában fennálló megfelelési kényszer, a probléma csak az, hogy a Tutiblog harmincas éveiben járó szerkesztőgárdájának szóhasználata egy mai fiatal számára minimum röhögőgörcsöt okoz. A pöppet erőltetett szlogen („Megmondjuk a TUTIT”), és a megosztásra buzdító félmondat („Megosztani: Menő!”), a posztokhoz készített csapnivaló mémszerűségek, valamint a rengeteg szerzői álnév komolyanvehetetlenné teszi az egész projektet.

Ám a helyzet az, hogy ez még mindig a kisebbik rossz: a külcsín mellett a beltartalom is hagy némi kívánnivalót maga után. A Tutiblognál ugyanis eleddig még nem nagyon láttam talpnyalóbb jellegűt a szervilis médiában, holott ebbe az irányba mozdult a KerDem blog – amelyre KDNP-s képviselő is ír –, a Jobbklikk névtelen posztjai, vagy akár a Mos Maiorum egy-egy írása is. A Tutiblog szinte minden egyes írása azonban tökéletesen illeszkedik a nagyobbik kormánypárt aktuális kommunikációjába, így rendszeresen támadják a főellenséggé pozicionált Bajnai Gordont, a Jabbaként ábrázolt Kim-Lane Scheppelét, de a kormánypártról csak és kizárólag pozitív kontextusban esik szó, vagy ha éppen támogató véleményekre van szüksége. Cinikus ferdítésekért sem kell a szomszédba menniük a névtelenségbe burkolózó szerzőknek.

Ám az igazán vérlázítóak azok az írásaik,

amelyekben az – egyébként általam sem igazán kedvelt ellenzéki – újságíró kollégáik ellen követnek el karaktergyilkosságot. Ceglédi Zoltánról sikerült egy fröcsögő, de egyébként semmilyen új információt nem hordozó fröcsögésfolyamot produkálnia a sejtelmes nevű Kovács bának. Ráadásul olyannal vádolta – hogy pártokból él –, ami jó eséllyel magára a szerzőre is igaz. Legutóbb pedig – az általam egyébként szintén nem kedvelt – Tóta W. Árpádnak esett neki Oizo Oito, akit Bajnai és a hvg.hu „házicicájánaknevez. Miután megtudjuk, hogy „Árpika, buta vagy te, mint a tök!”, meglehetősen ködös érvelés végén azzal zárja írását névtelen szerzőnk, hogy további kellemes csőlátást kíván az általa ekézett szerzőnek.

Ez már csak azért is ironikus, mert a magyar blogszféra egyik leginkább csőlátású blogján közölte a szerző ezen mondatát. S éppen ezért veszélyes a Tutiblog: könnyen manipulál, a Fidesz-szavazóbázist pedig megerősíti azon hitében, hogy az ország valóban jobban teljesít. Pedig egy normális országban a kormányoldal világnézetéhez hasonló gondolatokkal felvértezett sajtóorgánumoknak és blogoknak az is lenne a feladata, hogy alkalmasint kritikákat megfogalmazva segítse a kormányzó párto(ka)t a valóság felmérésében. A Tutiblog ennek a kritériumnak egyáltalában nem felel meg – ahogy az újságírás alapvető feltételeine sem igazán. Jelen állapotában csak a jobboldali sajtót és blogszférát járatja le, és nem segíti elő azt a folyamatot, amiről legutóbb írtam itt az Alternatíván: a párbeszédet Magyarországért.

17 komment · 2 trackback

Címkék: jobboldal belföld újságírás csőlátás blogszféra Tutiblog

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr765232225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem-Tutiblog 2013.04.18. 14:26:01

Jelen állapotában a Tutiblog csak a jobboldali sajtót és blogszférát járatja le, és nem segíti elő a párbeszédet Magyarországért.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.18. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.18. 09:35:43

A cím helyesen írva úgy lett volna, hogy "Nemtuti-blog", mivel amit egybeírsz, az tartozik szorosabb egységbe. A "Nem-Tutiblog" jelentése, hogy 'nem Tutiblog, hanem mondjuk HVG', míg a "Nemtuti-blog" jelenti azt, hogy 'az adott blog nem tuti'.

Ostorka Béla 2013.04.18. 10:31:22

Az újságírást olvasottsággal is mérik, ennek értelmében a te cikked alulteljesít a Tutibloghoz képest. Elhiszem, hogy frusztráló az, mikor egy ilyen blog cikkei is érdekesebbek mint a te civilizált, ám dög unalmas elemezgetéseid. Cikkedből csupán az érdekes tartalom hiányzik.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.04.18. 10:46:55

1-2x rákattintottam, tényleg szar, rendben van. De minek erről posztot írni? Szar blogokkal tele van a net.
Ha már itt tartunk, sokkal népszerűbb és szarabb ennek balos megfelelője, a FB-csoportként működő "magyar gyökérhatározó", ahol szintén kocsmai stílusban, erőltetett jópofizással ekézik a jobboldali közszereplőket.
Apró megjegyzés: ennek a befejező félmondatnak, miszerint:
"nem segíti elő azt a folyamatot, amiről legutóbb írtam itt az Alternatíván: a párbeszédet Magyarországért." - 2013-ban van némi kellemetlen mellékíze.

Dzsentrisvihák 2013.04.18. 11:54:08

Á, az irigység, nincs is annál szebb, mint amikor savanyú a szőlő...

Ostorka Béla 2013.04.18. 12:37:03

Már 8 likeja van a cikknek. Zseniális.

Bence, milyen az, mikor könyörögnöd kell az Indexnél ahhoz, hogy legalább egy páran elolvassák a nagyon színvonalas alternatíva blogot?

Földi Bence 2013.04.18. 14:30:53

@Foray Nándor: True story, kössz a kiigazítást.

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): Kérem, olvassa el az ott linkelt cikket.

Ostorka Béla 2013.04.18. 14:50:58

Bence haver, a Mandi kommentelők véleménye is az, hogy míg a tuti lehet olyan, amilyen, de legalább olvassák. Ezt a cikket a Mandi is megtolta, első helyen van az ajánlóban, és így is alig jött össze 17 lájk.

Szóval Bence, tudod ki unalmas? Te. Az olvasók beszéltek: 273 vs. 17, cikk a cikkhez.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.04.18. 15:02:31

Nem tudom mi az a tutiblog.

Viszont, ha a szerzőnek ennyire nem tetszik, akkor minek olvassa?

Sőt nem csak olvassa, de képes egy ilyen hosszú cikkben szidni, azaz népszerűsíteni is.

Nagyon buta módszer a konkurenciát ilyen formában sározni, mert a hatás ellentétes. A negatív reklám is reklám, minden hasonló fikázó cikk segít növelni a cikk tárgyának ismertségét, ami a népszerűségére is kihat.

Az ilyen cikkírók tehát vagy nagyon buták, akik ezt nem tudják, vagy szándékosan csinálják a negatív reklámot, mert pontosan tudják, hogy a negatív reklám hatása is pozitív.

---

A mandineren legalább elmondhatják a véleményüket az olvasók, nem úgy, mint a "szabad és demokratikus" sajtóban, amelyik csak kinyilatkoztat, hozzászólni nem lehet. Ahol korlátozottan mégis, ott szűrik a hozzászólásokat, és csak a cikk szerzőjével hasonló véleményen lévők hozzászólásai jelenhetnek meg.

---

A mandinert már csak azért is hiba ekézni, mert a megjelenő cikkek nagy része eléggé a baloldali megmondóemberek véleménye, illetve a szerkesztőgárda kiszűrhető nézetei sem kimondottan kurucosak.

Sz'al nem igazán lehet ráfogni, hogy a jobb oldal szócsöve lenne.
A szerkesztési szempontnak inkább az tűnik, hogy minél botrányosabb legyen a cikkben megjelenő vélemény, hogy minél többen olvassák és hozzászóljanak.

De ez a sok nyilvános üzengetés egyik blogtól a másiknak, egyik közszereplőtől a másiknak meglehetősen unalmas és érdektelen, semmiképpen nem tűnik közügynek.

Egymással képtelen beszélni, hát telekürtölik az internetet az egyéni problémáikkal.

Inkább ez a tuti.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.18. 16:30:30

Földi Bence megállapította, hogy a szar büdös. Legközelebb arról fog írni, igaz-e, hogy a Blikk, a Metró és a hasonló újságok igénytelen bulvárlapok, melyeknek szellemi színvonala fasorban sincs a Science vagy a Nature c. folyóiratokhoz képest. Izgatottan várjuk az eredményt!

Lakner Dávid 2013.04.18. 18:10:29

@Holger Hartland: Csakhogy a Tutiblogot úgy
nyomatják egyesek, mintha vélemény tekintetében
valóban mérvadó blogként működnének. Sajnos
nem evidencia sokak számára, hogy ez így, amit
csinálnak, édeskevés.

Földi Bence 2013.04.18. 19:26:24

@Akitlosz: Nem ekéztem a Mandinert, én pozitívumként értékelem, hogy alig cenzúrázzák a kommenteket – egyébként is, oda is szoktam írni.
Ám egy blogposztnak nem kellene alulmúlnia egy kommentfolyam színvonalát, szvsz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.19. 01:28:40

@Lakner Dávid: Az lehet, hogy kevés, de az biztos, hogy nem édes. A tutiblog pont úgy néz ki, mintha valaki a KIM-ben azt mondta volna: "a jelentkező fiatalokból a közepeseket és a félhülyéket már elhelyeztük itt nálunk vagy a mandinernél, adjunk valami munkát a teljesen hülyéknek is!"

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.19. 07:27:56

Mondjuk megjegyezném, hogy, nem vitatván a felsorolt orgánumok kormányhűségét, LMP-s nézőpontból minden "szervilis"-nek számít, ami szimpatizál a mai magyar jobboldallal. Ennyi erővel én is szervilis vagyok, pedig sokkal többet imádnám a kormányt, ha ezért jutalékot kapnék.

A másik, hogy az érvelés minőségét olyan szerző védelmében kéred számon, aki hasonlóan frappáns szokott lenni. Például a "buta vagy, mint a tök" hasonlatot talán betűről betűre is alkalmazta már Árpika.

Dzsentrisvihák 2013.04.19. 08:33:47

Nekem eddig halvány segédfogalmam sem volt róla, hogy létezik ez a tutti-frutti blog, de eme bejegyzés hatására rákerestem. És attól még, hogy egy valóban igénytelen foshalomról van szó, vígan működik az öngólmechanizmus... :)
Ennél jobban akkor se lőhettetek volna mellé ezzel a bejegyzéssel, ha kifejezetten az önekézés lett volna a cél.

Földi Bence 2013.04.19. 09:46:15

@Foray Nándor: Nem arról van szó, hogy imádom tótawét, sőt, kifejezetten rühellem, de nem biztos, hogy mondjuk le kellene süllyedni a szintjére. A baj tényleg az, hogy lejáratja a normálisabb jobboldali orgánumokat is.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.19. 10:00:46

@Földi Bence: felőlem imádhatod, nekem személy szerint a kedvenc újságíróm, mert bár tök más a világképünk, a legjobb íráskészségű szerzőnek tartom, akinek ráadásul el is hiszem általában, hogy amit kijelent, azt úgy is gondolja. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem vagyok kritikus vele, sőt annál inkább.

A Tutiblogot szerintem szintén túlzás egy az egyben leszarozni, a tótás cikk tényleg gyönge, de előfordult már több ízben, hogy fején találták a szöget. Olvastam jót is ott.

Piréz Robert · http://www.tutiblog.com/ 2013.06.22. 23:04:12

Jájj, csak most találtam rá erre a gyöngyszemre! Köszi!
süti beállítások módosítása