Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Portrait of an American Family

2013.03.06. 20:10 | Írta: Foray Nándor

eminem_white_america_1.jpg
A melegházasság ellenzői azt hajtogatják, hogy a házasság férfi és nő szentsége, és kész. Alapvetően én is úgy érzem, hogy a házasság, az házasság, azt úgy képzelem el, mint férj és feleség dolgát. Azonban ha a férfi-nő frigynek tényleg az a sorsa, amit a televízió sugároz róla, akkor talán jobb egy az egyben átengedni a homiknak. Vágod, homosexual marriage will not affect your heterosexual divorce.

A népszerű családi vígjátéksorozatok mintha ellenpropagálnák a házasság intézményét (mármint a hagyományosat). Következetesen megbízhatatlan, utálatos házastárssal reprezentálják, aki titkolózik, hazudozik a párjának, lenézi és lekezeli azt, megcsalja szívben, szóban és tettben egyaránt.

A fő humorforrás nem más, mint hogy miként ármánykodik egymás ellen férj és feleség, és ehhez melyikük milyen szövetségest talál. Ügyesen fölépített hazugságok mögé bújva sózzák rá a másikra a közös feladatot, a legszarabb balhét igyekeznek a másikkal elvitetni, úgy egyáltalán az önző érdekérvényesítésnek olyan infantilis megnyilvánulását képviselik, amelyik nem közös háztartásba, hanem a dzsungelbe való. Se lelkileg, se testileg nem respektálják egymást a felek, és ennek a poén kedvéért hangot is adnak. A kétlányos apuka nagy Playboy-rajongó és pornógyűjtő, egy másik egy bárban egy vadidegen buksza fedetlen kebleit stíröli, a kisgyermekes anya férje mellett hollywoodi sztárszínész farkáról (!!!) elmélkedik. Zokon tudják venni, ha egyetlenük mondjuk expartneréről ábrándozik, de hamar túllépnek az efféle apróságon, és kezdődik elölről a bolhacirkusz. Bűntudat nélkül összehívnak egy privát traccspartit, amelyet választottjuk ócsárlására és mószerolására használnak fel. Családon belüli erőszak nincs, van viszont becsületsértés és házasságtörés.

Igen,

én is tudok arról, hogy ezek csak kibaszott filmek, de hiába, ha egyszerűen azt sugallják, hogy egy átlagos, normális hitves, az ilyen. Ez még akkor is gáz, ha neadjisten valóban ilyen. Viszont az igazi poén csak ez után következik. Azt még a házasságot, a férfi-nő viszonyt totál eltorzultan értelmezők is érzik, hogy valahol az erkölcsnek is lennie kell – így hát leszuszakolják egy olyan szférába, ahol ilyen szinten semmi keresnivalója.

Az „édesapa” betegesen retteg lánya elkelésétől, ezért a törvénytelenségig terrorizálja annak tök jámbor udvarlóját; a forgatókönyvíró szerint egyrészt ez vicces, másrészt minden viccben van, legalábbis valami valóság. Tinédzser fiát, aki egy ágyban mert aludni barátnőjével, szó szerint kidobja otthonról, és napokra az udvarra zárja. És általában is sportot űz abból, hogy kis pöcsként bánjon vele, önkényes korlátok közé rekessze, megalázza. Ez az apakép? Mert lehet, hogy nem, de akkor ezt még az elején le kellene szögezni, nem „My Wife and Kids” címmel kéne előadni, mintha ez egy közönséges családtörténetet takarna, adekvátabb valamelyik gyerekgyilkosról elnevezni a show-t.

Mivelhogy állítólag,

megértendő az apa, amelyik 16 körüli leányát csak olyan feltételekhez kötve engedi randizni, melyek eleve kiherélik az eseményt: nincsen csók, nincsen érintés, nézni is csak szemellenzővel, sőt tartózkodni is csak olyan területen, melyre a felelős fater rálát távcsővel. Mindig szakít időt arra, hogy a szerelmest jól sárba tiporja lánya előtt. Nagyfiát ugráltatja, csicskáztatja, a legártatlanabb hülyeség miatt is otromba bűnhődésre kényszeríti, nagylánya kizárólag melegítőt hordhat, és ha rákacsint egy fiú, akkor szobafogság. Az atya nem is Jahvét játszik a kis szemétdombján, inkább Zeuszt.

Ugyanez az atya, családfő – férj! – rejteget szexképet a fiókjában, bámul fürdőruhás cicababát a strandon, flörtöl különböző nőszemélyekkel. Ha arra kerül sor, simán leégeti asszonyát nagy nyilvánosság előtt. Miközben persze a feleség is hasonló magatartást tanúsít vele szemben.

Összefoglalva:

ahol konzervatív szemléletmódra volna szükség, ott agyonliberalizálják, ahol liberális hozzáállásra, ott egy öncsonkításig bigott „elvrendszert” kanonizálnak. A szórakoztatóipar által futtatott szülőtípusok „istenes”, „becsületes” nevelést gyakorolnak, míg egy házastársi kapcsolat ízléses üzemeltetése meghaladja a képességüket. Rendesen működő, tisztességes házasságot bemutatni nem tréfa, nem trendi, ám azért a morálnak is illik helyet szorítani, úgyhogy a világ a feje tetejére áll, az egymást eláruló hitestársak sosemvolt (szexuál)etikája a 0-18 éves korosztályra oktrojálódik. Vitatkozás helyett a kedves olvasó ragadja meg most a távirányítót, kapcsoljon egy friss (családi) vígjátékra, releváns műsorra, és nézze meg, hogy abban épp mi folyik: férj és feleség hogyan verik át egymást, mialatt felnövő ivadékaiknak szerzetesi szabályokat szánnak.

Tragikomédia ez a szerepmodell.

23 komment · 2 trackback

Címkék: család melegházasság

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr115120424

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nál 2013.03.07. 10:37:42

Rossz sorozatokat nézel, és azok alapján ítélsz.
Mondjuk az egyik legnépszerûbb sitcomot, a How I Met Your Mothert elég nehéz lenne házasságellenesnek mondani, de van még ezen kívül is egy csomó, ahol a házasság/gyerek/család kérdést úgy tudják körbejárni, hogy az egyszerre szórakoztató és konstruktív.

Dzsentrisvihák 2013.03.07. 10:38:31

És ezt a jelenséget hívjuk általános agymosásnak, kedves gyerekek, jó éjszakát...
(Én személy szerint, többek között pont ezért nem nézek semmiféle "családi" filmet, vagy egyáltalán televíziót már lassan 8-10 éve. Van rengeteg szép, zseniálisan megírt családregény az irodalomban, ha valaki az egészséges - ami nem egyenlő a konfliktusmentessel - társasélet sokrétű bemutatására vágyik, annak inkább ezeket ajánlanám. A gender-, és homokospropagadát dogmaszerűen sulykoló Hollywoodot pedig tessék elfelejteni!)

Girhes Joe 2013.03.07. 10:42:13

Végre valaki ki meri mondani, hogy Hollywood mennyire manipulatív módon bánik az erkölcs és az értékek kérdésével. És hogy világos legyen: Hollywood NEM a normális átlagos amerikai életstílust közvetíti, hanem azt, ahogy a szórakoztatóipari gépezet mindezt érdekesnek, viccesnek és/vagy (ez a legrosszabb) kívánatosnak látja. A világ meg bekajálja és jól meghülyül tőle, immár évtizedek óta.

[c] 2013.03.07. 10:53:38

@Gergő77: És mindaz a mocsok, amit a televízió feltalálása előtt hordott össze az emberiség, honnan jött? Addig nem létezett testileg és/vagy lelkileg bántalmazó házasság? Nem létezett gyermekbántalmazás? Egymás megalázása? Kihasználása?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.07. 10:54:10

Nagyon egyszerű, nem kell a tévét nézni, hanem olvasni azt a nagyon sok olyan klasszikus világirodalom műfajába tartozó könyvet amikben hosszú, boldog házasságokról és tökéletesen működő családokról van szó.

robertburns 2013.03.07. 10:58:16

"Hollywood NEM a normális átlagos amerikai életstílust közvetíti"
Hát mert arra nem lenne kíváncsi senki, vagy nem egy szitkomban. A showbiz az pénzcsináló automata, nem ideológiai fegyver szerintem. A világ nem Hollywood-tól hülye, hülye volt az mindig is. Csak mindig másképp, a korszellem szerint.
Humor sokféle van, van aki szerint ez humoros, van aki szerint amaz. Amit el lehet adni, azt pedig meg is csinálják, mert nem fogják kihagyni a ziccert a pénzkeresésre. Szerencsére ideológiai alapon nem tiltanak be semmit (odaát, itt nálunk előbb-utóbb fognak, épp dolgoznak rajta).

Flúgatlan 2013.03.07. 11:09:27

Sajnos valóban, a legtöbb, népszerű családos sorozat gyakorlatilag családellenes. Persze, vannak nem ilyenek is, de azok nem annyi helyet kapnak a főműsoridőben, nem
kapnak akkora marktinget stb.

Az erős pénzügyi hátteres filmekben valóban sok a családellenesség. Nem vagyok egy összeesküvés-elmélet hívő, de ezt nem tudom véletlennek tulajdonítani. Hollywood irányítóinak céljai vannak. Ebbe a család nem fér bele, gátolja. Sok mozgalom fogalmazta meg, hogy szakítani akar a régi modellekkel és pl. a családot el akarja törölni. Több New Age-es áramlat is felvállalja ezt.

Huxley "Szép új világ" c. könyve ijesztően tár elénk egy antiutopisztikus világot, ahol nincs család, nincsenek nemzetek, nincs történelem, csak individuumok vannak, akiket már magzat koruktól kondicionálnak a társadalmilag elvárható viselkedésre. Ha mégis konfliktus fejlődik ki, akkor a kábítószerhez nyúlnak. Létrejön egy stabil társadalom, amiben nincs helye a szeretetnek, a tartós kapcsolatnak, stb, csak az élvezetek gyűjtése a cél.

Én letaglózva olvastam ezt a 30-as években írt könyvet, mert erre látom haladni a világot. Megdöbbenésemre pár ismerősöm nem is tartja annyira rossznak: korlátlanul lehet dugni, kábszerezni, nem kell a családhoz alkalmazkodni. Ez sokak álma, és a legerősebb médiagyártók is ez irányba terelgetik az embereket.

Pl. a Szex és New Yorkkal szerintem nem is az a gond, hogy sok benne az ágyjelenet meg a szexuális utalás, hanem az a családellenes szemlélet, ami átsugárzik a szövegekből. Erőt vettem magamon és több részét megnéztem és egyértelműen az alakult ki bennem, hogy ez egy nevelő célzatú film. Az alkotói a "szórakoztatás" örve alatt tudatosan szemléletformálást végeznek, csúsztatásokkal, terelgetéssel, álbölcsességek elmélekdő hangú előadásával, stb.

Szóval, a cikk valós és igen életbevágó problémát feszeget. Jó hogy ilyen írás is megjelenik. Én nem kérek a Huxley-féle "szép új világból".

robertburns 2013.03.07. 11:22:57

"Hollywood irányítóinak céljai vannak."
"Nem vagyok egy összeesküvés-elmélet hívő"
Dehogynem.
Céljaik persze valóban vannak (kinek nincsenek), főképp az, hogy pénzt keressenek. Ha agyat akarnának mosni, akkor ingyen adnák a filmeket, sőt, bekopogtatnának velük, mint a jehovások. Sokféle film jön hollywood-ból, édeskés családi filmek is. Csakhogy azokkal nem lehet lefedni a teljes igényspektrumot (hálistennek). Pénzről van itt szó, a többi csak összeesküvés-elmélet.

smartdrive 2013.03.07. 11:43:34

@nál: "van még ezen kívül is egy csomó sorozat, ahol a házasság/gyerek/család kérdést úgy tudják körbejárni, hogy az egyszerre szórakoztató és konstruktív. "

így igaz, pld. a Rém rendes

xylon 2013.03.07. 11:46:59

@Flúgatlan: kihagytad a korai promiszkuitast ami szerintem az egyik legfontosabb dolog ami "bejott" Huxleynak. Tenyleg egy beszaras az a konyv.

Ha Hollywood csaladellenes akkor valaki emlitsen egy olyan filmet amiben a gyerekvallalas pozitivan jelenik meg...

_Epikurosz_ 2013.03.07. 11:47:11

Ja kérem, aki sitcomokból tájékozódik...
Ugyebár a sitcomban az a jelenet lehet benne, ami (kívülről) vicces. A többit kihúzzák. Benne lehet a gyenge gyerek szívatása, de azt kihagyják, amikor ugyanez a gyerek beviszi az iskolába az apja fegyverét - pedig az egyik a másiknak logikus következménye. Benne lehet a szülők veszekedése, de az nem, ha a válás után az egyikük hajléktalan lesz.
Szóval még egyszer: Hülye, aki sitcomból tájékozódik.

aristocat 2013.03.07. 11:56:25

tényleg a gyereketek otthon a tévéből látottak alapján mérlegel jó és rossz között?
minek a szülő/ a nevelő/ a gondozó? felnő, mint a gaz a kertben? az otthoni környezet alakít ki családképet,az, hogy hogyan és mennyit kommunikálsz a gyerekeddel, játszol-e vele, megtanítod-e a logikára, a gondolkozásra, a mérlegelésre, nem pedig egy hülye sorozat határozza meg az életét!

elisaday 2013.03.07. 12:02:11

Azért ennél talán lehetne egy pindurkával szakszerűbben elemezni, nemde? Mégis mely sorozatokról beszélünk? És ha vannak is ilyenek, mi van azokkal, amelyek nem ilyenek?
A kifinomult lelkű könyvbarátoktól pedig őszintén kérdezném, hogy hol van az a rengeteg magas irodalmi alkotás, amely a boldog, funkcionális családokat ábrázolja? Hogy mást ne mondjak, mind az orosz, mind az angol irodalom java elcseszett, de legalábbis erősen konfliktusos családi modellekben utazik.
Ami pedig a Szex és New Yorkot illeti: valóban nem tűnt fel senkinek, hogy ezek a nők hat évadon keresztül csávót keresnek maguknak, hogy aztán a végén annak rendje s módja szerint megházasodjanak és családot alapítsanak?
(És még egy megjegyzés: a Rém rendes családot pl. én is rühellem -- de nem egyszerűen a családfelfogása miatt, hanem mert az benne a humorforrás, hogy a szereplők kivétel nélkül pitiáner, aljas, a végletekig önző és meglehetősen ostoba lények. De ez nem valami családellenes propaganda, csak egyfajta szellemiség, amely tőlem nagyon távol áll, de úgy tűnik, tömegeket jól elszórakoztat.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.03.07. 12:13:00

Az általam ismert családok mindegyike elmenne családellenes propagandának.

Az említett sitcomokkal és filmekkel nem az a baj, hogy bemutatják, hogyan fúrja egymást két ember, akik megunták egymást és azt hiszik, lemaradtak valaki jobbról. Az velük a baj, hogy éppen ezért nem is viccesek.

Ken Adams79 2013.03.07. 12:26:27

Sziasztok!

Az, hogy mi a célja a "családellenességnek" (ha egyáltalán ilyen irányba megyünk összeesküvéselméleteket keresni), akkor gondolom az a cél, hogy legyél szingli.
Mert, 2 "külön" ember, többet fogyaszt.
Pl vegyük azt, hogy mondjuk 1 háztartás, 1 TV...2 háztartás, 2 TV...1 rezsi, ami ha többen laknak egy háztartásban nem 2x annyi, mint 2 külön háztartásé

De én például a My Wife and Kids-t nem venném ilyen családellenes sorozatnak. (amennyiben a magyarul Életem Értelmei sorozatra gondolt a posztíró)
A FÉRJ és a FELESÉG (pont ebben a srozotaban) szerintem nagyon jól kijönnek egymással, szerelmesek is egymásba...
És ami a legfontosabb (bár nem láttam minden részt), még ha közben össze is vesznek, esetleg oda-oda piszkálnak egymásnak, SOHA nem gonoszságból teszik és az epizód végére ki is békülnek.
Szerintem ez a legfontosabb, hogy bármit tesznek "egymás ellen", mindig megbocsájtanak egymásnak.
Az meg, hogy a gyerekeiket szívatják... hát...

Ahogy a mondás tartja: Miért érti meg egymást jól a gyerek és a nagyszülő? Mert közös az ellenség.
(mielőtt félreértené valaki, ez egy vicc... nyilván senki nem tekinti a szüleit / gyerekét ellenségnek)

Ahogy a Tom és Jerry-ben látod, hogy 1 tepsivel fejbeveri az egyik a másikat és értelmes emberként fel tudod fogni, hogy ez nem követendő példa (de akkor jót nevetsz rajta), szerintem ugyan így, meg lehet különböztetni a "jót" és a "rosszat" egy ilyen humoros sorozatból.
El tudod dönteni, hogy nem engeded vagy nem engeded, hogy a garázsban az autód előtt aludjon a gyereked...

Egyébként meg, ki nézne olyan sorozatot, amiben hazajön a gyerek a suliból, az apa megkérdezi tőle, hogy mi volt ma a suliba, a gyerek azt mondja, hogy semmi... és ezzel le van zárva a téma is, meg a sorozat is.
Ha egyáltalán találkozik a gyerek a szüleivel... mert a szülők dolgoznak...Biztos ez is vicces sorozat lenne, csak mivel ezt átéli mindenki nap mint nap, ezen annyira nem tudunk nevetni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.07. 12:32:23

nem nagyon néz mai sorozatokat a posztoló, mert se a HIMYM, se a happy endings nem ilyen csak, hogy két példát említsek kapásból amiben férj-feleség van.

A modern családot már ne is említsem, ahol van férj feleség, meg még egy, meg egy meleg pár is.

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2013.03.07. 12:57:46

Hát, engem az idegesít legfőképpen, hogy egyes felnőttek hagyják, hogy gyerekek ilyeneket nézzenek (Rém rendes család, Jim szerint a világ, stb). Oké, hogy felnőtt fejjel valaki röhög a poénokon, de egy gyerekbe ez beleivódik, hogy "vicces" ha valaki így bánik a partnerével. Szóval 12-es korhatárnál magasabb karikát kéne rájuk rakni, plusz nem főműsoridőben adni. Ennyi.

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2013.03.07. 13:00:28

@Salemi boszorkány: Hát lehet, hogy abban még elvetemültebb házastársi viszonyokat fedezne fel, mint az amcsi sorozatokban. (Ószövetségben)

prempeh 2013.03.07. 13:23:00

Nah, meg is van a hét baromsága. Semmi új nincs a nap alatt, tessék már megnézni a bibliát, a görög, római mitológiát, vagy csak mondjuk Shakespeare-t a közelmúltból....
Az, hogy emberek éldegélnek boldogan egymás mellett az baromi unalmas, és nem hiszem bárkit lekötne, olvasna ilyesmit hosszútávon. Embereket idők kezdete óta a konfliktusok érdeklik.
Aki meg úgy érzi, hogy filmekből kell neki példakép az életéhez az meg meg is érdemli.

Altaïr 2013.03.07. 17:59:41

@Foray Nándor:

Nézzünk meg egy-két dolgot, amit felháborító dologként soroltál fel:
- A kétlányos apuka nagy Playboy-rajongó és pornógyűjtő
- egy másik egy bárban egy vadidegen buksza fedetlen kebleit stíröli
- a kisgyermekes anya férje mellett hollywoodi sztárszínész farkáról (!!!) elmélkedik

Tehát akkor szerinted a gondolatrendőrséget kellene bevezetni?
Nem vagy normális.
Menj ki a pusztába és élj ott, de minket normális embereket hagyjál békén.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.03.08. 12:01:17

'"Igen, én is tudok arról, hogy ezek csak kibaszott filmek, de hiába, ha egyszerűen azt sugallják, hogy egy átlagos, normális hitves, az ilyen. Ez még akkor is gáz, ha neadjisten valóban ilyen."

Tehát neked még a valóság hiteles ábrázolása sem elég jó. Akkor amire te gondolsz, az a propaganda-film. Sztem ne próbálj meg addig állni féllábon, míg megírják neked az első javító-nevelő szellemiségű sitcomot. Viszont nézheted a nu, pagagyí c. szovjet mesét, az talán megfelelne a kívánalmaidnak, egyszerre erkölcsjavító és vicces (bizonyos célközönségnek leglábbis).

Fehér Folt 2013.03.08. 16:49:09

"Alapvetően én is úgy érzem, hogy a házasság, az házasság, azt úgy képzelem el, mint férj és feleség dolgát."

Én meg téged úgy képzellek el, mint egy begyepesedett bunkót.
süti beállítások módosítása