Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

A HÖOK nem érti

2013.02.09. 15:15 | Írta: pinter.bence

1358776534_nagy_david_es_balog_zoltan.jpg

A Fidesz majdnem mindent beleír az alaptörvénybe, amit az Ab kivett belőle. Ezzel együtt beleírja többek között a hallgatói szerződést, vagyis közkeletű nevén „röghöz kötést” is. Ez csak a szokásos fülkeforradalmár tempó, a „ne legyen semmi fölösleges jogászkodás” mottóval végrehajtott reformok szokásos módja. Én nem lepődtem meg, de szegény Nagy Dávid, a HÖOK elnöke igen. Úgy tűnik, ő tényleg elhitte, hogy komoly emberekkel tárgyal.

Én igazán nem értem, mire számított Nagy Dávid, amikor leült tárgyalni Balog Zoltánnal. Most azt mondja, hogy „…nem tudja mire vélni ezt a lépést, és bár nem alkotmányjogász, nem tudja, hasonlót foglalnak-e alkotmányba bárhol a világon. Hozzátette: eltekintve attól, hogy a hallgatói szerződésről van szó, méltatlan egy vitatott társadalmi kérdést ily módon elintézni. Megjegyezte: innentől megkérdőjelezhető, hogy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének milyen súlya van a kormányban, mert ilyen intézkedésről az egyeztetéseken nem esett szó.” (Kiemelés tőlem – PB.)

Hát, kedves Dávid,

Balog Zoltánnak semmilyen súlya nincsen a kormányban, legalábbis akkor nincs, ha az előtte álló feladat az egész kormányt veszélyezteti. A felsőoktatás ügye ugyanis már nem csak az egyetemekről szól, hanem, mint ahogy kezdettől fogva hangsúlyozom, a kormányról és annak kommunikációjáról is. A tüntető diákság kiállása, a folyamatos, gyakran egymással ellentétes hazugságok, illetve a félmegoldások elutasítása egyre nagyobb veszélyt hordoz a kormány számára, mivel ha így folytatják, egy egész generációnyi szavazót veszítenek el.

Ezért volt fontos, hogy az imént felsorolt dolgokat következetesen, egy elfogadott program alapján képviselte a diákság: ezt az előnyt adta föl a HÖOK, amikor leült tárgyalni Balog Zoltánnal, és hagyta magát belevinni egy nagyjából semmit sem megoldó részmegállapodásba. Hadd gratuláljak Dávid, mondjuk úgy, hogy a trónok harcában nem vagytok valami ügyesek. A kormánynak ezzel sikerült megosztania a tüntetők egységét, és közülük a „legitim”, „demokratikusan választott” szervvel megegyezni valamiben. Emellett sikerült megegyezni arról, hogy majd kerekasztalozunk, aztán majd beszélünk ám mindenről gyerekek, csak jer ha mondom rontom-bontom, ülj meg itten az ölemben. Azt is belengették, hogy a hallgatói szerződések sincsenek kőbe vésve.

Persze, mert

az időt húzni kell. Én tényleg nehezen hiszem el, hogy Nagy Dávid és a HÖOK meglepődött azon, hogy a Nemzeti Ügyek Elbaszását Sikertörténetnek Hazudók Kormánya tesz rá, hogy mit mondott tegnap, és beleírja az alaptörvénybe, amit akar. Ha Nagy Dávid sokat ugrál, akkor bele fogja írni az alaptörvénybe, hogy mondjuk huszonöt év felett senki sem járhat egyetemre. És akkor Nagy Dávid majd nem járhat egyetemre, hanem mehet vissza a balettbe ugrálni. Ilyen ez a kormány, két és fél év alatt kiismerhettük a természetét: ha csukott ajtóval találkozik, sosem próbálkozik kopogással, hanem berúgja azt. Ha pedig nem sikerül elsőre, akkor hozza buldózert.

Valahol persze elszomorító, hogy pont a „nemzeti ügyek” egyik legfontosabbját, az oktatást, tehát közvetve a fiatalokat és az ország jövőjét negligálja a kormány. Most viszont már nem egyszerűen a felsőoktatásról, hanem presztízskérdésről van szó: a kormánynak nyernie kell és láthatóan bármit megtesz ezért. Az, hogy ez Nagy Dávid HÖOK-elnöknek meglepő, az legyen az ő baja. Az, hogy másoknak (nem csak a diákoknak) nyilvánvaló, mégsem tesznek semmit, az meg a mi legfőbb bajunk.

146 komment · 3 trackback

Címkék: felsőoktatás diákok röghöz kötés HÖOK Balog Zoltán Nagy Dávid Hallgatói Szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr385071098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árnyékboksz Bajnaival 2013.02.10. 11:45:20

Eljött a várva várt pillanat. Gyógyíthatatlan orbánfóbiások és megingathatatlan hitű nemzetmentők tömegei előtt ma este megmérkőzik egymással Bajnai Gordon és Orbán Viktor. Kapcsoljuk a felcsúti Kovács „Kokó” István Sportarénát, ahonnan kommentátorunk,...

Trackback: Elégtételre köteleztek 2013.02.10. 11:18:49

" IGe -t elégtételre kötelezték + 5 milliós büntetést kapott. Na végre egy jó hírrel tudok szolgálni azoknak, akik állandóan és eddig sikertelenül a beperelésével és feljelentésével próbálkoztak. Itt egy sikeres és "jogerős" elmarasztalás ellene. T...

Trackback: A HÖOK nem érti 2013.02.09. 15:39:01

Nehezen hiszem el, hogy Nagy Dávid és a HÖOK meglepődött azon, hogy a Nemzeti Ügyek Elbaszását Sikertörténetnek Hazudók Kormánya tesz rá, hogy mit mondott tegnap.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M_R 2013.02.10. 12:59:40

@von Putri: Ismert fideszes seggnyaló vagy, akinek bármi jó ami rossz az országnak.

tábormegsemmisítő 2013.02.10. 13:07:04

@M_R:
Kezdjük az alapoknál:

- tudsz mondani bármilyen korábbi időszakot, amikor jó volt Magyarországon kezdő diplomásnak lenni?

- ki akadályozza meg, hogy elmenj külföldre akár egy friss diplomával?

- mikor nem volt korrupció Magyarországon? kisebb volt az előző kormány alatt? mert szerintem nem

czjanos 2013.02.10. 13:09:04

Nagy Dávidot csúnyán bevitték az erdőbe. Kérdés, hogy mi volt az ára?

sga 2013.02.10. 13:09:32

@von Putri: nálam ez az "ismert szoclib agitátor", meg "rendszer-visszaváltó SZDSZ-es fiókszervezet", meg ilyenek nagyon rossz duma. Illetve minden, ami arról szól, hogy itten kérem két tábor van, és azokat be kell ásni a lövészárkokba, és onnan anyázni egymást sűrűn. + bárki akinek nem tetszik a mostani rendszer, az csak aljas szoclib, bolsi, neolib, libás, kommcsi, libbant, bérkommentelő, amerikából fizetett, meg mittomén milyen agitátor. Persze mindez szigorúan a szeretet, meg az angyali értékrend nevében. Bocs, ezzel rossz helyen kopogtatsz.

Zavar és felfordulás nem most van, hanem 2006-ban volt :)

fizetekmegegysort 2013.02.10. 13:11:59

@kronosz6: csak szólok, hogy a kormányod logikája kicsit hibádzik. Ugyanis levitték a tankötelezettség korhatárát 16 évre. Tehát ha logikusan gondolkozunk, mindenki, aki 16 éves kora felett tanul, az kötelezhető volna arra, hogy ingyen szerzett tudását a Haza javára fordítsa. Vágod? A kőműves, burkoló, pék, fodrász...stb szakmunkás pont úgy mint az egyetemista. Ha a röghözkötés indoka valóban ez lenne, akkor így volna logikus. De nyilván egyszerűbb röghöz kötni, mint mondjuk felvállalni az EÜ teljes strukturális átszervezésével járó kellemetlenségeket, és pl normális fizetést adni a dokiknak, hogy ne akarjanak elmenni. Vagy fölfuttatni a beruházásokat, munkahelyet teremteni, hogy legyen munka. Helyette röghöz kötnek. Ennyit tudnak.

2013.02.10. 13:12:10

@von Putri: Nem értem a szoclib jelzőt. Soha nem szimpatizáltam a "szoclibnek" nevezett társasággal. Miből vontad le ezt a következtetést? A Ha-Ha-n való csüngés is érdekes lenne...
Ha rendszerkritikát úgy tudsz értékelni hogy az csak szoclib kötődéssel lehet tenni akkor vagy irgalmatlanul szűk látókörű vagy, vagy pedig simán csak pártszimpatizáns. Nem érdekel egyik politikai csoportosulás sem. Viszont a Ha-Ha sem kötődik politikai szervezethez, az általad szoclibnek nevezett csapat még jobban ekézi a HaHa-t mint a fidesz. Vagy épp csüng rajta mint a milla.

tábormegsemmisítő 2013.02.10. 13:15:28

Egyetemi éveim alatt baromira zavart az oktatók nagy részének a felkészületlensége, meg az, hogy ugyanakkor a merev struktúra miatt nem lehetett mozogni a rendszeren belül. Nagyon indokolt lenne egy reform, és támogatnék olyan mozgalmat ami erre irányul. De a mostani diákmozgolódások pont NEM erről szólnak.
Van egy megcsontosodott oktatói gárda, akik egyetemi autonómia címszóval betonoznák be magukat, és a HÖOK akik hasonlóban utaznak. A HaHa pedig egy teljesen jelentéktelen, kb. egy tucatnyi közepes képességű aktivistából álló szervezet, amelyik igyekszik magát a HÖOK-ra rászervezni. És ez a katyvasz bekerül a politikai küdőtérre, ahol már abszolúte nem a felsőoktatásról meg reformokról van szó

milyen szép a Vértes, ó 2013.02.10. 13:18:43

@dr kotász:

El tudnád mondani, mi értelme van annak, ha idiótáknak elmagyarázod, hogy idióták? ;-)

2013.02.10. 13:22:05

@sga: " a HaHa 6 pontjával maximálisan egyetértek, én már ugyan rég túlvagyok a felsőfokú tanulmányaimon, de szeretném, hogy a gyerekeim magas szinvonalú és megfizethető oktatásban részesülhetnének, ill. nem korlátoznák őket alapvető jogaikban. Szóval úgy gondolom, hogy alapvető dolgokban nincs köztünk vita. Te is úgy gondolod? "

Igen így gondolom, de addig el kell jutni. A diák és hallgató mozgalmat nem egy és nem is csak két oldalról támadják, holott szinte az egyetlen "szócső" ami közvetít valamit abból, ahogy egy közösség, vagy társadalom megfelelően működhetne. Pont ez a támadás egyik oka. A másik ok az, hogy az ellenzéki pártok intenzív közeledési próbálkozásaik ellenére sem tudnak sütkérezni a mozgalom népszerűségében.

makacs szennyeződés 2013.02.10. 13:27:52

tehát nagy dávid nem képviseli a diákokat, balog zoltán meg nem képviseli kormányt és a felsőoktatást. :)

ketten együtt tehát semmit és senkit nem képviselnek, de legalább megegyeztek egymással valamiben. :D

balfasz idióták. :D

pagodalom 2013.02.10. 13:30:20

Ugyan! A HÖK-ösök megélhetésből hökösök. A jövő megélhetési, hazug politikusai! Ennyi!

2013.02.10. 13:38:30

A vélemények és feltételezések a HÖK-ről vagy Nagy Dávidról nem vezetnek sehova. A követelések mellett kell kiállni, a teljesülésüket elérni. A személyek elleni kirohanások csak ártanak ezeknek a céloknak. Akik kritizálják a megállapodásokat és többet vártak, azoknak holnap lesz lehetőségük a Deák téren, hogy tettel is kiálljanak az érdekeikért.

sga 2013.02.10. 13:42:11

@dr kotász: én úgy látom, hogy a diákok egy kicsit túlérzékenyek a függetlenség témára, és ezt most pls ne vedd támadásnak:
Mindenek előtt leszögezném, hogy nagyon jó dolognak tartom a mozgalom függetlenségét, maradjon is így!
Ugyanakkor nem mindegyik ellenzéki szervezet, és nem mindegyik "balos" sajtótermék támadja a HaHa-t, sőt. Én pont azt érzékelem, hogy sokan igen nagy szimpátiával viseltetnek iránta(tok). Rengeteg támogató cikket / blogbejegyzést olvastam / olvasok a tüntetések kezdete óta. Viszont az, hogy függetlenek vagytok, nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy ha valaki a tietekkel azonos véleményt nyilvánít, és kifejezi a szimpátiáját, akkor rögtön sündisznóállásba kell menni. Horribile dictu, még akkor sem, ha a véleményformáló politikus.

Mégis mit csináljon egy ellenzéki politikus? Maradjon csöndben? Ne nyilvánítson véleményt? Szerintem neki pont az a dolga, hogy véleményt nyilvánítson. Baj lenne ha nem tenné. Tényezők vagytok, viszonyulni kell hozzátok. Mindez persze nem jelenti azt, hogy el kéne fogadnotok bárkinek a formális támogatását, azzal nyilvánvalóan a (nem túl gazdag) politikai egyik pólusára pozícionálnátok magatokat, ami nem célotok (és ne is legyen az).

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 13:42:35

@dr kotász: A másik ok az, hogy az ellenzéki pártok intenzív közeledési próbálkozásaik ellenére sem tudnak sütkérezni a mozgalom népszerűségében

Én csak azt nem értem, hogy hogyan tehetné meg bármelyik ellenzéki párt, hogy nem üdvözli hanem távolságot tart, szó nélkül hagyja azt a mozgalmat ami nálánál nagyobb sikereket ért el az orbáni politika ellenes szerveződésben?
Szóval ugyan mi ebben az akkora dráma?

nu pagagyí 2013.02.10. 13:43:44

A HÖOK-tól ez lesz a maximum, játékszerré váltak. Csodálkozhatnak nap-mint nap. Talán kár volt aláírniuk bármit is garanciák nélkül, egy bábbal.

lobster thermidor 2013.02.10. 13:43:46

Nagy Dávid oda tartozik, ahova a Rezidensek azóta mélyen hallgató ifjú kecskeszakállas képviselője!
Mellesleg tudta ő jól, hogy egy szó nem sok, annyit sem fog a vele kötött megállapodásból betartani a kormány. De
nyilván elkezdett bizseregni valahol a nadrágja környékén valami, ami azt súgta neki, hogy most fontos tényező a magyar közéletben.

von Putri 2013.02.10. 13:47:35

@dr kotász:
Az egész aktivitásod erről szól

Például "a Fidesz .... " programjából:

"Megnyirbáljuk az AB jogait!"
"Elvesszük a nyugdíj megtakarításokat!"
"Államosítjuk az iskolákat!"
"Bevezetjük a tandíjat!"
"Röghöz kötjük a hallgatókat!"
"Csökkentjük a munkanélküli segélyt!"
"Lesújtunk a szegényekre, a hajléktalanokra"
"Állami szintre emeljük a korrupciót!"
"Elfordulunk a nyugattól és keleten keresünk barátokat!"
"Szembefordulunk az Eu-val!"
"Új adókat vezetünk be!"
"Teljes iparágakat teszünk tönkre!"
"Hanyatt lökjük a MALÉV-ot!"
"Korlátozzuk a sajtót"
"Radikálisan csökkentjük az oktatásra szánt pénzeket!"

Ha valaki mindig ugyanazt támadja és ugyanazt támogatja, ugyanazokkal a mantrázásokkal, mint a Népszava vagy a Népszabadság, akkor miért nem szoclib agitátor?

lobster thermidor 2013.02.10. 13:50:52

@sga: Ha ezt a mindenkitől elhatárolósdit játsszák a diákok is, akkor hamar az LMP sorsára jutnak. Tudomásul kell vennie a HAHÁ-nak, hogy csak akkor van értelme bármilyen akciózásnak, ha azokkal nem a különbözőségeket keresik, hanem a közös célokat megpróbálják szem előtt tartani. Nem beszélve a tevőleges szolidaritásról, mert szóban mindenki mindenkivel szolidaritást vállal, de az első provokációra elfelejti az addigi szép szavakat, és fut amerre lát. Egyébként is teljesen felesleges bárkitől elhatárolódni, mert a jobboldal, és a kormány fizetett civiljeinek jól kidolgozott taktikája van a legnagyszerűbb célú civil megnyilvánulások besározására. És valljuk be azt is, hogy nem annyira szégyenletes egy fiatalnak baloldalinak lenni, mint amennyire ezt a plasztikcivilek, és tartóik sugallják.

von Putri 2013.02.10. 13:51:03

@sga:
dr. kotász szerintem inkább nyugdíjas lehet mint diák, de azért csak beszélgess nyugodtan vele mint HaHa szószólóval

2013.02.10. 13:53:55

@von Putri: Na látod ez egy szemenszedett hazugság amit ide bemásoltál. Ugyanis ezt a szöveget idéztem egy másik kommentelőtől és éppen kritikusan írtam erről a szövegről. Te valóban aljas alak vagy. Szégyen vagy a arra a pártra nézve amelyikkel szimpatizálsz.

sga 2013.02.10. 13:54:10

@von Putri: a véleményszabadság nem azt jelenti, hogy mindenki szabadon hirdetheti a kormány véleményét. Ne agitátorozz, inkább cáfolj tételesen, ha tudsz. Ha nem tudsz, akkor biztos ismered a mondást: ha hallgattál volna...

otgorbebogre 2013.02.10. 13:55:39

@Mundr: hat nem ertelek. ma is fizetni kell ha valaki ot evnel tovabb jar egyetemre. azt akarod hogy aki oregebben kezdi el azt rugjak ki? az az ingyen elo? vagy fizetosen se folytathassak? se mester kepzes se phD? ha fizetnek ok hogynan ingyen elok?

von Putri 2013.02.10. 13:55:57

@lobster thermidor:
"a közös célokat megpróbálják szem előtt tartani"

Látom kezdenek túlsúlyba kerülni a kommentelők között a spontán jóakarók, akik megpróbálják beterelni a gyanútlan diákokat a Kommunista Párt akoljába. Persze mint pártfüggetlen nem-szoclibek ugye, mert azt nem sikk megmondani hogy kikkel szimpatizáltok

von Putri 2013.02.10. 14:01:23

@sga:
Ezt mondhatta a sündisznó is, amikor lemászott a súrolókeféről

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 14:04:06

@von Putri: Fontos a vita folyamatában, hogy kikkel szimpatizálunk?
Csak akkor ha az érvek ellenérvek ütköztetése helyett stigmatizálni kívánod a vitapartnered, ahogy most egyébként te teszed!
Ne kövesd el ezt az érvelési hibát!

2013.02.10. 14:05:28

@Jimmy Reiszmüller: "Én csak azt nem értem, hogy hogyan tehetné meg bármelyik ellenzéki párt, hogy nem üdvözli hanem távolságot tart, szó nélkül hagyja azt a mozgalmat ami nálánál nagyobb sikereket ért el az orbáni politika ellenes szerveződésben?
Szóval ugyan mi ebben az akkora dráma? "

Az érdekek különbözősége az ok a távolságtartásra. Az ellenzék és a fidesz együttes érdeke a társadalom elaprózódásának a fenntartása. A független diákmozgalom ereje, szolidáris szelleme könnyen ragadós lehet. Amennyiben átterjed a társadalom széles, alsóbb rétegeire, az a jelenlegi politikai elit bukását hozhatná el és a gazdasági elit is súlyos érdek és értékvesztéssel számolhatna.

lobster thermidor 2013.02.10. 14:12:16

@von Putri:

Gondolom te még saját magadtól is elhatárolódsz, ha néha támad egy értelmes gondolatod.

mitmiért? 2013.02.10. 14:12:30

Höok azt kapta amit megérdemelt. Lepaktalt a diktatúrával. Be is daraltak és még hülyére is vették - így járnak az árulok. Megbecsules nincs csak megalázás. HAHasoknak sokkal több eszük volt. Hajrá diákság. Bár a HÖOK eladott titeket egy tál lencseert, Ti ne hagyjátok magatokat, a hoök saját magát képviselte és védte , nem titeket.

Lencsés István _ 2013.02.10. 14:13:02

Vajon milyen pozíciót kap Nagy Dávid, amiért hülyét csinált magából?

Vajon mit ígértek Balognak, amiért szarembert, szaralakot csinált magából?

2013.02.10. 14:13:56

@Jimmy Reiszmüller: Túl optimista volt a fogalmazásom: "az a jelenlegi politikai elit bukását hozhatná el"

a jelenlegi teljes politikai elit beszabályozását hozhatná el - persze még ez is túlzó..

von Putri 2013.02.10. 14:22:49

@dr kotász:
"diákmozgalom ereje, szolidáris szelleme ... átterjed a társadalom széles, alsóbb rétegeire, az a jelenlegi politikai elit bukását hozhatná el "

De tényleg, mondjad már, miért sértődtél meg a "szoclib agitátor" besoroláson? Hiszen amit írsz, azt akár Lenin is írhatta volna. Csak ki kell cserélni éhes proletárra az elégedetlen diákot, és ugyanott vagyunk.
Cohn-Benditről mi a véleményed?

hot-spot (törölt) 2013.02.10. 14:26:07

Nem is kell az a sok egyetem,úgy is minél több diplomája
van valakinek,az annál ostobább.
Nem tudom mi a szart tanítanak ezeknek ott.

von Putri 2013.02.10. 14:32:36

@sga: @Jimmy Reiszmüller: @lobster thermidor: @milyen szép a Vértes, ó: @Lencsés István _: @dr kotász:

Idejön a zember és azt gondolná, hogy diákok vitatják meg egymással a helyzetet, keresik a kivezető utat, írják meg az elképzeléseiket. Ehelyett ugyanazok a szoclib (ha jobban tetszik: komcsi) agitátorok osztják az észt akik 10000 más fórumon is megírták már ugyanazt

Ti inkább Bolgár György meg a 70 feletti betelefonálóinak a kategóriájába tartoztok, mint a diákokéba

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 14:33:14

@dr kotász: Igazából én másfelől közelítettem.
Az ellenzéki párt szemszögéből néztem, hogy ugye tőle nem elvárható hogy a politikai térben figyelmen kívül hagyjon tényezőket!
Az is érthető, hogy a kormánnyal történő tárgyalási pozíciót nem akarjátok rongálni azzal, hogy címkézni lehessen titeket hasonlóan ahogy von putri tette az előbbiekben!
Az már erősen gondolkodóba ejtett, hogy amikor erősek vagytok a pozícióban és az a kormány aki sokak szerint csak az erőből ért, folyamatosan hátrálni kényszerül, akkor miért elégedtek meg félmegoldással?
Különösen elgondolkodtató, hogyha a tárgyalópartneretek, akinek adtok a szavára természetes módon, az a tárgyalások után azonnal be is igyekszik biztosítani magát a félig nyitva hagyott vitás kérdésekben és az Alaptörvénybe írja azt!
Na meg elitváltás...
És ki jön azután az elit helyére?
A jelenlegi ellenzék, holnap lehet, hogy kormányzó erő, mindenképpen majd valakivel meg kell állapodnotok egyszer!

2013.02.10. 14:39:20

@von Putri: A politikai kultúra szükséges megváltozásának Mo-n semmi köze Leninhez vagy Cohn-Bendithez tekintve a jelenlegi helyzetre. Sértődés pedig nem volt a szoclib jelző miatt, csupán nem értettem. Soha nem vállalok fel semmilyen úgynevezett irányzatot, ezek a címkézések marhaságok. Te meg szerintem túlliheged ezt a jobbos-balos paranoiát, igyál inkább egy sört meg COD-ozz egy-két órát.

lobster thermidor 2013.02.10. 14:40:55

@von Putri:

Éljen, éljen Putri von@!

A diákság szerencséjére vannak olyan okos emberek is mint te, akik egy -két mondat olvastán megmondják mindenkiről a tutit.
Igaz ódivatú panelokat használsz, és még kósza érveid sincsenek, csak vagdalkozol össze-vissza.
Ellenben hiába hiszed magadról az ellenkezőjét, neked sem fog menni egyedül a világmegváltás, csak még az a kérdés, hogy kinek a feneke alá fogsz bekuporodni egy kis eszmei, vagy anyagi támogatásért...

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 14:45:28

@von Putri: Idejön a zember és azt gondolná, hogy diákok vitatják meg egymással a helyzetet, keresik a kivezető utat, írják meg az elképzeléseiket.

És miért gondolja automatikusan ezt az zember?-.)
Idejön az zember és olvashatja, hogy sokadszor csinált picsát a szájából a zemberek kormánya, majd lejjebb lapozva a kommentekhez azt várja, hogy a kivezető utat keresik a diákok?
Ami sikert elértek a diákok azt erőből érték el mert Orbán csak abból ért!

2013.02.10. 14:46:07

@Jimmy Reiszmüller: Az is érthető, hogy a kormánnyal történő tárgyalási pozíciót nem akarjátok rongálni azzal, hogy címkézni lehessen titeket hasonlóan ahogy von putri tette az előbbiekben!

Egy apró tévedés van, közvetlenül nincs közöm a HaHa-hoz, ráadásul szeptemberben kezdem az első szemesztert, ennyi az érintettségem, de a részletek, stb ismerősek

pagodalom 2013.02.10. 14:54:24

Aki a hatalmon van, arra általában az a jellemző, hogy hatalmon is szeretne maradni. Ez igaz a HÖK-re is. Inkább megegyeznek.

prosperitas 2013.02.10. 16:05:19

Diákok! Nagyon hamar -2-3-4 év múlva - a fasz másik végén találjátok magatokat, amikor majd a ti adóforintjaitokból kellene fenntartani a felsőoktatást. Mert amikor majd azért kell sok adót fizetnetek, hogy utána mosógatónak húzzon el a hallgató, akinek finanszíroztátok a tanulmányait, akkor majd rájöttök, hogy jól átvertétek magatokat. Feltéve, ha nem röhögtök a saját markotokba külföldön.

Tulajdonképpen nem értem, hogy mi a problémátok. Aki akar elhúz innen a magasabb fizetésért, és megváltja tanulmányait a sokkal jobb fizetéséből, ergo kárpótolja a társadalmat az elszenvedett veszteségért, aki meg nem akar elhúzni, arra vajon milyen hatással van a röghöz kötés? Semmilyen.

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 16:15:36

index.hu/belfold/2013/02/10/balog_a_hook_tudott_a_roghoz_kotesrol/

De rohadtul unom már ezt a sok faszszopó, arrogáns, pávatáncosnak látszó uborkát, hogy baszná őket homlokon a gereblye egyesével!-.)

M_R 2013.02.10. 16:49:53

Na lassan kiderül, hogy a Jóságos Kormány nem akarta a röghözkötést, csak a HÖK nyomására tették bele a tákolmányba. Még megérjük hogy a HÖK kérésére visszaállítják a keretszámokat is - nem elaprózva, azt is tákolmányosítva. Talán még az lehetne hogy minden szakon 5 a keretszám, amiből 4 azoknak jár akiknek mindkét szülője tagja a Pártnak.

Khonsu 2013.02.10. 16:59:03

Eltekintve attól, hogy ez egy újabb meglehetősen aljas húzás a Fidesz részéről, mit számít egyáltalán ez a szerződés? Érvényesíteni sosem tudják, mert EU alapjogot sért, akkor meg? Ugyanúgy kivándorol aki akar és ezzel a szerződéssel törli ki a s.ggét, kb annyit ér. Max. itthon érheti retorzió, ha egyszer hazajön...
Tehát mi lesz a következmény? Aki egyszer kiment soha nem mer hazajönni. Újabb bámulatos öntökön lövés vezetőinktől, gratulálok az összes géniusznak aki kiokoskodta ezt a marhaságot.

DezInf 2013.02.10. 17:05:12

@von Putri:

Te milyen diák is vagy pontosan?
Ja,te szeretnéd a diákok gondolkodását megfertőzni?
Erről lemaradtál,nálad sokkal inteligensebbek:)
Így jártál fideszgyík:))))))

Khonsu 2013.02.10. 17:15:19

Hajrá HaHa! Ne adjátok fel. Amit elkezdtetek abba ez a kormány könnyen belebukhat, ha tovább gyűrűzik, és ezt ők is tudják. Minél elkeseredettebben próbálnak majd harcolni ellenetek, és azok ellen akik még csak ezután bátorodnak fel, annál többet hibáznak. Ezek a hibák pedig felemésztik majd őket. Az ők szavazóik közt, sőt még a birkamenetben sem mindenki birka ám. És eljön az a pont, amikor már nekik is sok lesz.

DezInf 2013.02.10. 17:16:29

@prosperitas:

Az a leglogikusabb,ha már eleve külföldön kezdi meg a tanulmányait. Így kifogástalan lesz a nyelvtudása, ezért esze ágában sem lesz a végzése után hazatérni.
Miért is ? Talán azért,hogy az ilyen tehetségtelen f@ckalapok nyugdíját megtermelje?
Igaza is van,menjen külföldre és felejtse el ezt az országot.
Ti meg nyírjátok egymást amíg éhen nem haltok:))

lobster thermidor 2013.02.10. 17:31:54

@Jimmy Reiszmüller:

@von Putri bátran a szemünkbe vágja, hogy ki diák, ki nem, valamint azt is megmondja nekünk, hogy ki-hol-mihez szólhat hozzá.
Ha nem az ízlése szerint folyik az eszmecsere, akkor viszont mindenkinek kuss...!
Ja, és látnoki módon az életkorunkat is, igaz 30-50 év eltéréssel kitalálja.

mizrolist 2013.02.10. 17:46:14

@kronosz6: és akkor nekünk jobb lesz, ha a magyar diákok a középiskola után rögtön külföldi egyetemekre járnak, és onnan nem költöznek vissza?

prukker 2013.02.10. 17:51:47

@Lucky Larry Silverstein:
Te most megalázva elkotródtál innen? :)

sga 2013.02.10. 17:54:18

@lobster thermidor: "Ha ezt a mindenkitől elhatárolósdit játsszák a diákok is, akkor hamar az LMP sorsára jutnak. Tudomásul kell vennie a HAHÁ-nak, hogy csak akkor van értelme bármilyen akciózásnak, ha azokkal nem a különbözőségeket keresik, hanem a közös célokat megpróbálják szem előtt tartani...stb"

A HAHA nem egy politikai szervezet, hanem egy diákszervezet. Egy politikai szervezet célja, hogy bejusson a parlamentbe és megszerezze a hatalmat, irányítsa az országot. Egy diákszervezet célja, hogy a diákok érdekeit képviselje. Számomra a HÖOK jelenlegi vezetése leginkább azért unszimpatikus (és hiteltelen), mert sokszor nyíltan kifejezte szimpátiáját egy politikai szevezet, konkrétan a fidesz mellett. A HAHA szerintem jól teszi, ha nem akar támaszkodni politikai szervezetek aktív támogatására. Onnantól belemegy a politikai játszmába. Más kérdés, hogy nekem ez a sündisznő póz ("ránkmászik a baloldal", meg "sütkérezik a dicsőségünkben") nagyon erős túlzás, hiszen nem kéne elvitatni a jogot másoktól, hogy ugyanazt gondolják, mint ők.

Mindez teljesen független attól, hogy Te, én, vagy bármely HAHA aktivista hová húzza majd az ikszet 2014-ben.

Khonsu 2013.02.10. 17:59:01

@prosperitas: Nagy foci drukker lehetsz, ha az nem zavar, hogy az adóforintjaidból stadionokat építenek, csak az, hogy kilátástalan fiatalok (nem csak diplomások) elhagyják az országot. Biztosan több hasznot hoznának persze, ha az egyetem után a stadionok parkolóit takarítanák közmunkában...

2013.02.10. 18:03:56

A hallgatói szerződéssel speciel nem tudom mi a baj. Ha valaki már az elején azt tervezi, hogy suli után elmegy a fenébe, akkor inkább tanuljon máshol. Nem értem miért tűnik tökéletesen korrektnek mások meglopása. A pénzt nem az állam bácsi adja a semmiből hanem az adófizetők akik itt dolgoznak, és a nagy többségnek magának sincs elég...

dr Smittpálelnökúr 2013.02.10. 18:11:16

Ne álljunk meg a felsőoktatási hallgatók röghözkötésénél!

Köcsög középiskolások is ingyen tanulnak, aztán kimennek Londonba pizzafutárnak! Az ilyen fizesse meg a taníttatásának költségeit!

No meg az általános iskolai oktatáa költsége! Hiszen arra alapul minden, tehát fizessék vissza annak árát is!

És az óvoda? Na azzal kéne kezdeni.

Meg persze a családi pótlékot is fizesse vissza a kintántorgó mocskilslibsibolsi anyja!

Ne kispályázzatok fidesznyikek, gyűlöljetek mindenkit, aki többre akarja vinni, mint ti! Vagy, hogy pontosan fogalmazzak, mindenkit, aki többre akarja vinni, mint ahogyan a felcsúti bugris ezt gondolja!

dr Smittpálelnökúr 2013.02.10. 18:13:11

@A csótány is ember: Az én pénzemből nyugodtan tanulhat, aki ki akar menni.

Az én pénzemből inkább a fidesznyikek ne tanuljanak!

Te csak ne nyilatkozz arról, hogy mit akarnak mások, mert fingod sincs róla!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.10. 18:23:00

Viktorunk most küldött 160ezer levelet a határon túli magyaroknak. Kérdés, honnan tudja a címüket? Mert ugye nincs adatbázis, ez volt a választási regisztráció bevezetése melletti érvük. De azért a postai címük csak megvan!
Miért hívják békemenetnek a gyűlölködő, hazaárulózó transzparensekkel a kezében menetelő díszes társaságot? Mert az nagyon egyértelmű, hogy közük nincs a békéhez. De az emberiség számára oly áhított és szent eszmét, mint a "Béke" ilyen véresszájú, simli,arcok által vezetett nyájjal összemosni arcpirító.
Állítólag fel is fegyverezik őket!

sjános 2013.02.10. 18:51:42

Nahh....:)...Fidesz droidok és egyéb hazaárulózók...:)
Én meg azt gondolom, hogy a fiam tanulmányait csak segítheti az állam vagy én...tehetségtől függően! és az lenne a dolga hogy jó fizetéseket és munkahelyeket biztosít, ahol elhelyezkedhet! De nem tilthatja meg hogy máshol éljen vagy dolgozzon! Ez nem Mongólia vagy Azerbajdzsán! Ez Magyarország. Az EU tagja ahol szabad a munkaerő áramlás! Semmilyen diszkriminatív szabályozással nem gátolhatja meg ezt egy tagállam! Alkotmányossal sem! Egyébként is megnézem, ahogy egy végzős diáktól, mondjuk a határon megkérdezik hová megy?? Mit csinál ez az idióta kormány??? Bevonja a személyit?? Feldughatja a törvényét, jó mélyen! Ellenőrizhetetlen! Behajthatatlan! Baromság! És amikor haza jön és nem akar itthon dolgozni, apróért, az új földesuraknak??? Törvénnyel kötelezi??? Naneee marháskodjunk már..:)

Lencsés István _ 2013.02.10. 18:56:15

@A csótány is ember: Ez az érvelés kb. olyan bullshit, mintha azon méltatlankodnék, hogy ugyan minek kéne már nekem itt adót fizetnem, ha nem kapok elég (vagy semmilyen) szolgáltatást cserébe az államtól.

Tudod, azoknak a diákoknak az anyjuk, apjuk, nagypapijuk, nagymamijuk is adót fizet(ett), nem csak te vagy itt adófizető.

Őket sem a nyuszi tojta ide nekünk, hanem olyan adófizetők gyerekei, mint te is.
Dereng már valami?

Vagy csak bizonyos célokra mehet a te adód, amilyeneket te jónak látsz? Hát nem így van, barátom.

Kezdjem el sorolni, hogy mi minden faszságot tartok kevésbé fontosnak, mint a felsőoktatást, miközben ugyanekkora vagy nagyobb pénzek mennek el rá?
Hagyjuk már.
(MÁV, foci, párt-tv, ez csak három, és kb. már ott járunk árban.)

Lencsés István _ 2013.02.10. 19:08:58

@Khonsu: "Eltekintve attól, hogy ez egy újabb meglehetősen aljas húzás a Fidesz részéről, mit számít egyáltalán ez a szerződés? Érvényesíteni sosem tudják, mert EU alapjogot sért, akkor meg? Ugyanúgy kivándorol aki akar és ezzel a szerződéssel törli ki a s.ggét, kb annyit ér. Max. itthon érheti retorzió, ha egyszer hazajön...
Tehát mi lesz a következmény? Aki egyszer kiment soha nem mer hazajönni. "

És igen, hajszál pontosan ezt akartam én is írni.

Ezzel a röghözkötéssel - munkaszolgálattal csupán az ellenkezőjét éri el a butapárt és buta vezére.

Ha egyszer Butaország megpróbálja behajtani a jogtalan tartozást, pláne, ha jó magyar szokás szerint mondjuk a NAV meg is duplázza az adósságot ("mert csak"-alapon, ahogy szokta), azzal pontosan azt fogja üzenni a fiataloknak, hogy "eszetekbe ne jusson többé hazajönni".

Én azt javaslom minden fiatalnak, hogy ha mégis itthon tanul tovább, akkor nyugodtan írja alá a röghöz kötést, és a tandíj utólagos megfizetésére vonatkozó részt pedig "utólag módosítsa egyoldalúan".
Semmiképpen ne végezzen senki munkaszolgálatot létminimum alatti fizetésért emiatt.

Tamás Csacsicska 2013.02.10. 19:27:39

Dr. Kotász:

Aki leül tárgyalni a hazug Orbánnal, a hazug Fidesszel és a hazug kormánnyal – az egyszerűen hülye. Mi ugyanis a garancia arra, hogy a notórius hazudozó Orbán (tudjuk, ő áll minden fontosabb döntés mögött, mert ő a diktátor) éppen igazat mond? Vagy holnap betartja azt, amiben ma megegyezik?

Van ilyen garancia? Nincs! Aki saját magát lehazugozza („ne azt nézzék, mit mondok, hanem azt, hogy kit teszek”) azzal nincs miről beszélni.

De a HÖOK javára írandó, hogy nemcsak ők ülnek le a hazug kormánnyal tárgyalgatni és „megegyezni”, hanem a vasutasok, a postások, a rendőrök, a pedagógusok – és még sorolhatnám a többieket – is. Miközben mindenki tudja, hogy Orbán hazudik.

Tessék megérteni: Orbán senkivel sem tárgyal, ő egyszerűen megmondja a frankót – ez így működik. Ez a felszínen Orbán demokráciája, a fonákján meg hétköznapi diktatúra. Hogy azt ne mondjam: hétköznapi fasizmus.

2013.02.10. 19:41:21

@dr Kangörény: Nem tudom miért vagy ilyen ideges, senki nem akadályoz meg benne, hogy a pénzed odaadd a diákoknak.

@Lencsés István _: A diákok szülei, nagyszülei kifizették a saját oktatásukat. A diák ki fogja, ha itt fizet adót. Te adnál nekem kölcsön ha még szólok is előre, hogy jó eséllyel lelépek és nem fizetem vissza?
A csalást / lopást elvileg tiltja a törvény, többen még azt is mondanák, destruktív, társadalomellenes, aljas cselekedet.

sjános 2013.02.10. 19:47:18

@Tamás Csacsicska:
Egyébként mivel szociálisan érzékeny vagyok..:) Ok....fizessen mindenki..hisz erre megy a játék.... Akkor szeretném kérni a mostani kormánytagokat...és minden rendű, rangú diplomást, szíveskedjen a kasszához fáradni.....hisz Ők "ingyenélő, mások pénzén tanuló senkiháziak"... Sajna én fizettem a tanulmányaimat..:)..így max sajnálkozom..:) Jut eszembe...a külföldi ösztöndíjak összegeit is szeretném látni...hisz az is más pénze! Kamatos kamattal mindent! Éééés aki nem dolgozott igazolhatóan min. 4 évet a szakmájában (ugye "kedves miniszterelnök úr") az, mert ez divat itt...98%-os külön büntető adóval fizessen minden évért! Hisz most minden garas számít ennek a szegény, imperialisták által támadott országnak!

Khonsu 2013.02.10. 19:48:09

@A csótány is ember:

"A csalást / lopást elvileg tiltja a törvény"

Az a baj, hogy csak elvileg. Pedig hogy megtisztulna az ország...
Kezdhetik is a politikusokkal és sleppjükkel.

"többen még azt is mondanák, destruktív, társadalomellenes, aljas cselekedet. "

Na látod, ez csodásan leírja kormányunk tevékenységét, beleértve az ilyen alkotmány módosításokat.

2013.02.10. 19:52:26

@Khonsu: Én attól tartózkodnék, hogy úgy általánosságban bárkire ilyen pecsétet tegyek. Tény, hogy bizonyos intézkedések erősen megkérdőjelezhetőek, a korrupció talán nem is idetartozó téma, az volt van és lesz, sokáig... nem politikai kérdés, inkább társadalmi. Talán 50 év múlva felelősségteljesebbek lesznek az emberek, így a magas pozícióba kerülők is.

Khonsu 2013.02.10. 19:58:42

@A csótány is ember: 50 év múlva...
Hol leszünk mi már akkor? Örülök majd, ha saját lábamon ki tudok még menni wc-re, ha egyáltalán még élek. Nem akarok 50 évet várni, most van elegem.

2013.02.10. 19:59:52

@Khonsu: Hát szar helyzet de mentalitásváltáshoz generációk kell változzanak. + kis szerencse, hogy ne rossz, hame jó irányba változzanak a zemberek :)

Khonsu 2013.02.10. 20:03:02

@A csótány is ember: Arra gondoltál-e már, hogy a kivándorlók ezt nem akarják kivárni? Ehelyett inkább elmennek oda, ahol ez a változás már lezajlott.

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 20:06:50

@A csótány is ember: Ott hibádzik az érvelésed ezzel kapcsolatban, hogy aki lelép az nem biztos, hogy örök időkre lép le, azaz egyáltalán nem biztos, hogy mivel ingyenbe voltak neki a tanulmányai megkárosítva kell, hogy érezd magad! Lehet, hogy 5-10-x év múlva visszajön és mivel jobb körülmények között fejleszthette magát ezerszeressen adja vissza az országnak amit az ország előzőleg anyagiakban belefektetett!
Arról nem is ejtsünk szót, hogy ilyen kivételes képességű ingyen tanítatott egyénből elég pár fő aki visszajön és máris kompenzálta azokat a "veszteségeket" akik "csak" mosogatnak!
De nem, mi kössük őket röghöz, hogy a leglelkesebb időszakukban az egyetem után hazai tömény fingszagban és pusztulatban szerezve versenyelőnyt legyenek ők is fásultak és kiábrándultak!
Igen, mi tegyünk így mert a fingszagot kiszellőztetni és friss levegőt beengedni, hogy ne jusson eszébe elmenni sokkal melósabb történet!

HaCS 2013.02.10. 20:08:10

@A csótány is ember:

Te miféle lopásról beszélsz?

2013.02.10. 20:08:44

@Khonsu: Olvastam nemrég a kint tanulók írásait. Vagy papa mama tolja a havi ezer eurókat/dollárokat, vagy kocsmáros munka, akinek ez kell menjen. Az eu lényege, hogy utazhatunk ahová akarunk. Nincs ezzel semmi gond. Aki máshol talál munkát odamegy. Nem más mintha itt költöznénk egyik városból a másikba. Ez mindig egyéni döntés kérdése, még ha egyesek másként is próbálják beállítani.

2013.02.10. 20:12:53

@Jimmy Reiszmüller: Hadd ne tippeljünk. Aki már suli előtt úgy tervezi, hogy elmegy menjen. Abban a korban mindenkiben van kalandvágy, mindenki sok sok pénzt akar stb. Ez a dolgok rendje. Csak azt gondolom akkor kissé etikátlan elvárni, hogy kifizessék a sulim. Mindenkinek kéne ingyenpénz, nekem is, mondjuk tüntetni meg cikkeket írni nem jutott eszembe érte.

Khonsu 2013.02.10. 20:20:04

@A csótány is ember: Ha nincs vele semmi gond, akkor miért erőltetik ezt a röghöz kötést? Megértem, hogy hiány van orvosokból és egészségügyi személyzetből, de ők az összes felsőoktatási hallgató 1-2%-át teszik ki maximum, szerintem. Ezért nem kell megszívatni a maradék 99%-ot is, akiknek jó része utcát fog seperni ha itthon marad. Nem értelmesebb és gazdaságosabb lenne inkább rendesen megfizetni az egészségügyi dolgozókat, hogy ne menjenek el, a többieket pedig hagyni, ha már értelmes munkát adni nem tudnak nekik. Aztán akinek összegyűlik egy kis pénze külföldön, talán majd itthon fekteti be. Szerintem jobban megérné mint a vasfüggöny újjáépítése.

2013.02.10. 20:27:11

@Khonsu: Ha valamiből túl sok van akkor talán túl sok a költségtérítéses hely. Meg lehetne picit magasabban húzni a lécet. Én legalábbis nem hallottam arról, hogy erőszakkal az országban tartjuk az embereket, aki elmegy valami zsíros fizetésért az könnyedén vissza bírja fizetni a tartozását, ha épp arról van szó.
De ha netán olyan szakot tervez végezni amivel kérdéses, hogy kap-e munkát akkor logikus lenne valami más szakot tanulni, nem? Miért végez valaki olyasmit amiből nem lehet megélni utána meg siránkozik, hogy miért nem ad valaki munkát neki? Amiből nem lehet megélni azzal hobbi szinten kell foglalkozni.
Tény, hogy több munkahelyre van szükség de a fentiek bármilyen gazdasági környezetre érvényesek.
A fizetésemelés kényes dolog, holnaptól meg lehetne mindenkinek duplázni a fiztését de nem hiszem, sok köszönet lenne belőle... bizonyos arányokat változtatni lehet és szükéseges lenne, de az nem fog óriási különbségeket okozni. Ahhoz, hogy az állami fizetés jó legyen az is kellene, hogy a nép sokat keressen. Lehet örülni a belga vagy norvég egészségügynek de ők 3-5x annyit fizetnek be mint mi. Annyiból könnyű...

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 20:28:36

@A csótány is ember: Az ember minél fiatalabb annál több mindent tervez azután sokan csak akkor mennek el vagy esetleg akkor mennek el másodszorra vagy harmadszorra de már lehet, hogy véglegesen amikor a külföldi kiruccanásból egyszer már hazahozta őket a honvágy!
Csak belefásulnak az itthoni pusztulatba és abba, hogy bármerre indulnak mindig a nullába csapódnak vissza a palánkról!
Én vidéken élek!
Itt a szakmunkásnak sincs munkalehetősége, diplomásnak van a kórház, némi tanári állás, a termelő cég ami kuszaszemű szerint majd kitörési pont lesz, pedig nulla darab van!
Aki nem kirakatdiplomát szerez az húzz innen a rákba és meg sem áll Budapestig!
És az a minimum távolság!

2013.02.10. 20:32:16

@Jimmy Reiszmüller: Ebben mind igazad van. Kevesebb kirakatdiploma kellene, és több meló. Amíg nincs jogos, ha valaki külföldre megy. Itt is meg lehet élni csak nehezeb, és vagy jó családi (pénzügyi) háttér kell vagy jó szakma, az a pár ami működik.
Másrészről aki el tervez menni ne kérje, hogy meg legyen előlegezve a taníttatása. Miből?

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 20:36:06

@A csótány is ember: aki elmegy valami zsíros fizetésért az könnyedén vissza bírja fizetni a tartozását, ha épp arról van szó.

És mi van ha nem zsíros fizetésért tudna elmenni (nem mindenki ilyen szerencsés) hanem csak a puszta kenyeréért?
Akkor inkább rágja itthon trógerként ha abból visszafizetni nem bírja!
Egy olyan kiszámítható világban várnak el tőlük 5-7 éves távlatokban pontos tervezést diplomájukkal kapcsolatban amelyben a betonbiztosnak nevezett költségvetésüket hetente kell módosítaniuk!-.)

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 20:39:33

@A csótány is ember: Miből?

Például tandíjból!
A tandíjtervükkel nekem csak a mértéke a probléma és az, hogy időközben az ominózus népszavazással a hátunk mögött (30 milliárd volt anno) már segget formált szájak emlegetik!-.)
Igaz nem merik kimondani félnek a szótól, ahogy a reform vagy a megszorítás stb. szavaktól is!

2013.02.10. 20:40:26

@Jimmy Reiszmüller: Hasonló hatású, de előre kiszámítható alternatíva lenne a tandíj. Akkora, amekkora ellensúlyozza az elmenők által okozott anyagi kiesést. Nem lehet túl bonyolult megbecsülni.

Jimmy Reiszmüller 2013.02.10. 20:43:00

@A csótány is ember:

Egyébként meg minden egyéb szarra van pénz!
400 milliárdért gáztározó, x milliárdért állami mobilcég, stadionok építése x milliár állami kommunikáció a polgárai felé stb stb.
Amikor válság van akkor azt mondják, hogy a kitörési pont az oktatás.
De nem unortodoxiában!-.)
Nálunk a gáztároló meg a stadion!

2013.02.10. 20:46:54

@Jimmy Reiszmüller: A múltkori gázcirkusz után, a gáztározó alapvetőleg nem tűnik hülyeségnek. Részletekről nem tudok nyilatkozni nyilván nem értek hozzá.
Az oktatás jó dolog, már azok oktatása aki utána itt is marad. Azután hosszabb távon ugyanoda lyukadunk ki, honnan lesz pénz gazdaságélénkítésre, hogy legyen több munkahely, hogy a régióban vonzóbb célpont legyünk másoknál...

Lencsés István _ 2013.02.10. 20:52:11

@A csótány is ember: "A diákok szülei, nagyszülei kifizették a saját oktatásukat. A diák ki fogja, ha itt fizet adót. Te adnál nekem kölcsön ha még szólok is előre, hogy jó eséllyel lelépek és nem fizetem vissza?
A csalást / lopást elvileg tiltja a törvény, többen még azt is mondanák, destruktív, társadalomellenes, aljas cselekedet."

Érdekes, pont azt látom, hogy ez történik.
Csalás, lopás.

A felsőoktatásba való BEFEKTETÉS, AMI NEM KÖLCSÖN, na az pont nem ez lenne.

De akkor menjünk le dedóba: TE fizesd a te adódból a nagyon hasznos felcsúti vidámparkot, meg a többi stadiont, meg a létfontosságú párttévé százmilliárdjait, élén a 3/3-as ügynökkel, a gusztustalan giccs pénznyelde márvány főtereket, és a többi "közbeszerzést", ÉN meg fizetem az én adómból az ennél olcsóbb felsőoktatásba való MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉST.

Megígérem, hogy nem akarlak meggyőzni arról, hogy melyik hasznosabb egy ország számára, mert tudom én is, hogy te is tudod.

Csupán azt képzeld el, hogy olyanfajta adófizetőből, aki szerint fontosabb tízmilliárdokat költeni fiatalokra, van annyi, mint az olyanfajtából, aki szerint fontosabb tízmilliárdokat költeni rákai filip párttitkárra és bólogató környezetére.

RÖVIDEN:
IGENIS
VAN
PÉNZ
FELSŐOKTATÁSRA.

2013.02.10. 20:55:53

@Lencsés István _: Demagóg vagy. Egyrészt itt most felsőoktatásról beszélünk, másrészt ha a befektetett pénzed 100%-ával lelépik valaki, azt nem hívják megtérülő befektetésnek, annak más a neve. Akkor hívják annak ha valaki itt tanul, valami hasznosat, majd itt is dolgozik.

Kitárgyalhatjuk az egész büzsét ha kívánod de egyenként, témánként kellene, salátában nem megy.

Lencsés István _ 2013.02.10. 21:06:36

@A csótány is ember: :)
Végső érv szokott lenni, amikor a halál feleslegesen szétfolyt százmilliárdokat felhozza valaki, hogy "demagóg vagy".

Ezután nem is kell már olyanra válaszolni, hogy miért van szükség évi kb. 100 (?) milliárdért párttv-re.
Például.
A többi példát szintén nem kell magyarázni.

És tudod, ha 10-ből 1 végzett itthon marad, akkor máris több visszajött a befektetésből, mint a helyi értékű fideszes eu-s pénzből épült szánkódombjából.

Annyi de annyi ilyen szétfolyt pénz volt 3-10-20 évig.

Nekem ilyet ne mondj, hogy demagógia ezt felhozni, amikor azt hallom, hogy "nincs pénz" magyar felsőoktatásra.
Lófaszt nincs.

A felcsúti diznilendben mi a befektetés, ami közértékben jön vissza?
A lajosba való befektetésből mi jött vissza neked?

Hány konkrét példa kell, hogy ne legyek demagóg?
Milyen összegtől felfelé demagógia felhozni ezeket?
Ha elég kicsit lop valaki, egy értékhatár alatt már nem demagógia, ha szóvá teszem?

Lencsés István _ 2013.02.10. 21:12:49

@A csótány is ember:

Kb. pont ennyi pénzzel fejezte most le a fidesz a felsőoktatást:

index.hu/kultur/media/2012/11/20/mire_kell_a_kozmedianak_63_milliard_forint/

Meséld már el nekem, hogy ezt ki fogja visszafizetni, légyszi.
Illetve hol térül meg.
Kösz.

2013.02.10. 21:16:03

@Lencsés István _: Nem érv volt csak megállapítás. Felsőoktatás témában vitáznánk és olyan dolgokról beszélsz amiknek az égvilágon semmi köze a jelen témához.
Te azt mondod, ha x pénzt elszórunk olyasmire amit hülyeségnek tartasz, az ok arra, hogy y pénzt elszórjunk más hülyeségre. Ebben nem látom a logikát.
Kivétel nélkül mindenkinek fizessük a taníttatását aki olyan szakot végez ami hasznot hoz, feltéve, hogy itt marad.

Harmadszor mondom, nincs komment hely és idő arra, hogy az éves költségvetés minden elemét megvitassuk de ha meg akarjuk próbálni az is OK de sorra vegyük őket ne véletlenszerűen keverve az egymással kapcsolatban nem álló dolgokat.

2013.02.10. 21:27:36

@Lencsés István _: Látom hiába kértem háromszor, továbbra is a jelenlegitől független témákkal próbálod igazolni egyesek (talán sajátod, vagy gyereked) x millió közpénzzel való lelépését.
Hát rossz hírem van, egy felelőtlen, másokat megkárosító döntés a másikat nem teszi jogossá. Továbbra sem értem miért gondolod, hogy igen. Tipikus kommunista hozzáállás - ha más lop nekem is szabad. Ezt le kellene már vetkőzni, amíg sokan így gondolkodnak addig nem lesz jobb. És ehhez a kormánynak az égvilágon semmi köze, ezt nem lehet rájuk kenni...

HaCS 2013.02.10. 21:36:27

@A csótány is ember:

Én egy szabolcsi kisközségben lakom.
Csak gondolj bele mennyi volt a megtérülő befektetésem

- az autópályákból
- a gyorsvasútvonalakból
- a 4 metróból
- a stadionokból
- a multiknak adott adókedvezményekből (munkahelyek, csak éppen nem itt)

Ezt azért még hosszan sorolhatnám. Nem mellesleg a szomszéd falvakban szűnnek meg a posták, szóval van még lejjebb.

Szokj hozzá, hogy az adó nem a te személyes befektetésed, nem olyan dolog, ami személyesen neked térül meg. Gondolkodj a befektetésedben nagyban állami szinten.

Ne gondolkodj fekete fehérben.
Feltétlenül jó-e ha egy diplomás itthon marad? Akkor is, ha így nem tudja elérni a maximumot a szakmájában? Neadjisten kénytelen a végzett szakmáját feladni, és másban elhelyezkedni?
Gondold végig melyik jobb egy bányamérnök az Exxon-nál, vagy ugyanez a srác Magyarországon, mint mondjuk lakatos.

Ha kimegy az feltétlenül rossz?
Tud esetleg a hazai vállalatoknak egyetemeknek, kisvállalkozásoknak segíteni? Tudja segíteni esetleg idősödő szüleit? Küldhet-e haza pénzt? Ha véletlenül tényleg sokra viszi miben segíthet még?

És végül még egy fontos dolog.
Ha emiatt a kavarodás miatt a hallgatók közül csak pár száz vagy ezer nem tanul tovább, vagy már külföldre megy tanulni, akkor is kell

- a tantermeket fűteni
- az oktatókat ugyanúgy kifizetni
- az épületeket karbantartani

stb.

A képlet egyszerű. Minél több diák tanul itthon annál több diplomás marad itthon. Akármilyen arányban is vannak köztük a távozók.

Lencsés István _ 2013.02.10. 21:39:10

@A csótány is ember: "Te azt mondod, ha x pénzt elszórunk olyasmire amit hülyeségnek tartasz, az ok arra, hogy y pénzt elszórjunk más hülyeségre. Ebben nem látom a logikát."

Ebben én sem, de én nem is ezt mondom. :)

Én a felsőoktatást nem tartom hülyeségnek, hanem éppen hogy az egyik No 1-es fontosságú dolognak tartom, ami segítene, hogy hosszú távon legyen ebből az országból valami.

Azért hozok fel vaktában példákat, mert mindennél fontosabbnak tartom.

Ráadásul nagyon könnyű példákat hoznom, mert csupán azokból a példákból is össze lehet szedni évi százmilliárdokat, ami tökéletesen fölösleges faszságokra mennek, amelyeket egy ma idelátogató idegen is a sajtóból 20 perc alatt össze tud szedni.

Kiemelten fontos befektetésnek tekintem a felsőoktatást, és mi ebben nem értünk egyet, nem abban, amit írtál.
Kiemelten fontosnak tartom, hogy a tandíj további fiatalokat fog innen elüldözni. Emellett a röghöz kötés további fiatalokat fog eltántorítani a hazaköltözéstől, amit szintén kiemelten fontos balfaszságnak tartok.

Iskolapéldája ez egy nemzeti öngyilkosságnak.

Ennyit kell csak tenni hozzá: minél több fiatalt el kell innen üldözni.

Lencsés István _ 2013.02.10. 21:40:22

@A csótány is ember: Na, itt fejezzük be a "tipikus kommunistánál", ha itt fogytál el.

Lencsés István _ 2013.02.10. 21:43:44

@A csótány is ember: "Látom hiába kértem háromszor, továbbra is a jelenlegitől független témákkal próbálod igazolni egyesek (talán sajátod, vagy gyereked) x millió közpénzzel való lelépését."

Nem.

"Hát rossz hírem van, egy felelőtlen, másokat megkárosító döntés a másikat nem teszi jogossá."

Nem írtam ilyet.

"Továbbra sem értem miért gondolod, hogy igen."

Nem gondolom.

"Tipikus kommunista hozzáállás - ha más lop nekem is szabad."

Csúsztatsz, levonod a hazug következtetést.

"Ezt le kellene már vetkőzni, amíg sokan így gondolkodnak addig nem lesz jobb."

Nem megy ez neked. Üdv.

2013.02.10. 21:50:17

@HaCS: Közös befektetés és közös elvileg a haszon is. Olyan országokban, ahol rosszabb az infrastruktúra, falun is alacsonyabb az életszínvonal.
Ha valaki itt marad attól nekem is jobb lesz (már ha talál munkát vagy vállalkozik - becsületesen - persze). Ha elmegy, az nekem is kár.
A fenntartáshoz szükséges pénz arányos kell legyen a diákok számával.
A végső felvetésed jogos, engem az zavar benne, hogy az nagyon kiszámíthatatlan, már-már spekuláció. Nem tudom, igazad van-e de zavar, hogy ennyire nem lehet megbecsülni. Az állami pénzügyek kiszámíthatóbbak kéne legyenek...

@Lencsés István _: Abban sosem kételkedtem, hogy az oktatás befektetés. Feltéve hogy a tőke nem áramlik ki. Ha állami pénzből részvényt vásárolunk egy cégben akkor nem örülünk ha a tulaj kimenekíti a pénzt és csődbe viszi a céget, így 0-val maradunk. A hazaköltözőt is lehetne segíteni, talán másként. Mondjuk adókedvezménnyel x ideig munkavállalásra, befektetésre, persze ez jelenlegi vitán túlmutat mert olyan kellene legyen, hogy nehéz legyen visszaélni vele másként minden második ember azon agyalna, hogy csináljon pénzt belőle.

2013.02.10. 21:52:40

@Lencsés István _: Nem fogytam el. Azt mondod márpedig fizessük annak az oktatását, aki elmegy és sosem jön vissza, hogy bár egy fillért visszaadjon. Olyannak aki már most, amikor kéri a pénzt tisztában van vele, hogy suli után rögtön elmegy és vissza sem néz.
Cégeknél is megy ez - felveszem a kölcsönt majd eldugom és csődöt jelentek. Mert ugye úgyis "senki" pénze. Ismerős?

mizrolist 2013.02.11. 13:50:49

@A csótány is ember: miért álljunk meg itt? Aki külföldre megy egyetemre, és nem költözik vissza a végzése után, azzal fizettessük vissza a rá fordított óvodai, általános iskolai és középiskolai összegeket is.

2013.02.11. 14:00:38

@mizrolist: Azok nem kötelezőek, egy értelmes baseline-t adni? Az nem szakma csak az együttéléshez szükséges alapok.

mizrolist 2013.02.11. 14:06:12

@A csótány is ember: szerintem pont ugyanúgy befektetés pl. a gimnázium az illető jövőbeli hasznosságába, mint egy egyetemi diploma. Esetleg akkor csak a gimnazistáktól és a szakközépiskolásoktól követeljük vissza a képzésük árát? Vagy pont fordítva, a szakmunkásképzőben végzettektől, mert ők szakmát kaptak, amivel nem itthon akarnak boldogulni?

2013.02.11. 14:19:27

@mizrolist: "szerintem" - szerintem pedig ne forgassuk, van egy minimum mindenkitől elvárt és van az a szint ahová az extra kereset reményében próbál eljutni az ember. Azért nem ugyanaz. Egyik kötelező. Nyilván ami kötelező az nem lehet feltételhez kötve.
Ha tévedek bocs, nem tudok utánanézni, meló, de úgy rémlik van valami 18 éves korig terjedő iskolakötelezettség.

pinter.bence 2013.02.11. 15:14:18

@A csótány is ember: Van iskolakötelezettség, de az aktuális oktatási kormányzatnak köszönhetően ez már nem 18, hanem 16 év.

mizrolist 2013.02.11. 15:41:17

@A csótány is ember: 16 év, vagyis nem kötelező sem a szakképzettség megszerzése, sem az érettségié. És ha az extrát akarjuk kifizettetni, akkor beleférhet akár a szakmunkások megvágása (amiért az ingyen megszerzett szakmájukkal nem itthon dolgoznak), akár a gimnazistáké (amiért a minőségibb oktatásuk után külföldön profitálnak belőle).

Jimmy Reiszmüller 2013.02.11. 15:58:29

@A csótány is ember: Olyannak aki már most, amikor kéri a pénzt tisztában van vele, hogy suli után rögtön elmegy és vissza sem néz.

Nincs tisztában vele maximum valószínűsítheti, hogy is leheten tisztában, hogy 4-5-x év múlva mi lesz, mert itthon csak a nihilt látja!
A minap elkaptam a buszon egy fiatal fiú és lány beszélgetésfoszlányát!
Szalagot viseltek a kabáton!
...Annyira kilátástalan...mondta a lány
süti beállítások módosítása