Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Alternatíva-kerekasztal a felsőoktatásról

2013.01.25. 14:42 | Írta: alternatíva (törölt)

prot.jpg

Az Alternatíva legutóbbi verzióját elindító szerkesztőségi posztunkban a blog egyik céljaként tűztük ki, hogy felkeltsük a tizen- és huszonévesek érdeklődését a közélet iránt. Ahogy akkor is írtuk, sok minden múlik azon, mihez kezd ez a generáció. Ezúttal nem csak írásunkkal mozgósítunk.

Örömmel láttuk, hogy az egyetemi diákság december elején megtalálta a hangját és az utcára is hajlandó volt kimenni azért, hogy teljesüljenek a követelései. Örültünk, hogy ezek a követelések nem merültek ki abban, hogy legyen mindenkinek minden ingyen. Érdekes fejleménynek találtuk, hogy ez a hang nem az elvileg erre a célra szolgáló intézményen, a hallgatói önkormányzatok rendszerén, hanem a Hallgatói Hálózat fórumain és szervezésében jelent meg. Ez jelzi a generáció ébredését, és reményeink szerint eredményeként tudatosabban választják majd ki a diákok a hivatalosan képviseletüket jelentő HÖK-tagokat legközelebb.

Hivatalosan, csak úgy, mint ahogy a választók érdekeit a 2010-ben megválasztott pártok elvileg képviselik. A hallgatói mozgalom a kezdetektől fogva igyekezett elhatárolódni a pártpolitikától, a politikusokat magánszemélyként üdvözölte, nem hagyta, hogy valamelyik csoportosulás rátelepedjen a tiltakozásokra. Ezt a jelenlegi fanatizált közgondolkodás világában szintén jó lépésnek tartjuk, legalábbis egy bizonyos pontig. A Hallgatói Hálózatra ugyanis nem lehet majd szavazni 2014 tavaszán: bárhogy alakul is a választás, a minisztériumban valamelyik párt vagy pártszövetség politikusai fognak dönteni a felsőoktatásról. Ezért érezzük szükségét, hogy az oktatáspolitikával kapcsolatban egy asztalhoz ültessük a parlamenti pártok képviselőit, és tőlük is azokat, akiket a téma még közelebbről érinthet: a pártok ifjúsági szervezeteinek tagjait.

Megkerestük a Fidelitast, az IKSZ-et, az IDE-t, az LMP-t, a Jobbikot és az MSZP Ifjúsági Tagozatát, hogy beszélgessenek velünk, mondják el, mit gondolnak ők a felsőoktatásról. Jövő hét pénteken, azaz 2013. február elsején hat órai kezdettel Budán megtartjuk az első Alternatíva-kerekasztalt, melynek témái a felsőoktatási reform és a hallgatói tiltakozások lesznek. A beszélgetés után igény szerint lehetőséget biztosítunk a HaHa és a HÖOK képviselőinek, hogy reagáljanak, s aztán ti is szót kaphattok.

Gyertek el!

Az Alternatíva szerkesztősége

13 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás felsőoktatás alternatíva kerekasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr945042650

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alternatíva-kerekasztal a felsőoktatásról 2013.01.25. 16:00:01

Megkerestük a Fidelitast, az IKSZ-et, az IDE-t, az LMP-t, a Jobbikot és a Societast, hogy beszélgessenek velünk, mondják el, mit gondolnak ők a felsőoktatásról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.01.25. 15:17:46

"A Hallgatói Hálózatra ugyanis nem lehet majd szavazni 2014 tavaszán" - Persze, csak azokra, akiknek a zsoldjában állnak, és akikhez majd alkalomadtán képviselőként igazolnak/igazodnak. Jól figyelje mindenki azt a bizonyos semlegességi vízmértéket, mert a drága HaHa-nak bizony egy idő után el kell kezdenie nyíltan korteskedni megbízói mellett, azzal pedig oda lesz a függetlenségi szépségtapasz... (ami eddig is elég átlátszó volt)

A kerekasztal amúgy jó ötlet, reméljük nem csak parasztvakítás lesz belőle.

kvadrillio 2013.01.25. 20:27:50

Több szakrendelő kapott területet, amelyek vagy már rég megszűntek, vagy soha nem is kezeltek az adott szakmában beteget. Például néhány nem létező mellkassebészeti szakrendelésre hatalmas ellátási területet osztottak. A 2007-es ágyszámleépítéskor ugyanis sok kórházban megszüntették a mellkassebészeti osztályokat, így értelemszerűen az intézmény elvesztette a hozzá tartozó szakrendelést is. Arra ugyanis csak ott van szükség, ahol vissza kell rendelni a megoperált betegeket a kontrollvizsgálatra. Az ÁNTSZ viszont a saját nyilvántartásában nem vezethette át a változásokat. Ebből adódik az intézményvezetők következő gondja is, mert egy-egy szakrendelésre sokkal több beteget sorolt az ÁNTSZ, mint amennyit jelenleg a biztosító finanszíroz. A kvóta fölött pedig már senki nem fizeti ki a költségeiket.

Az ellátási területek újraosztását a betegek is megsínylik. Az ÁNTSZ honlapján elérhető táblázat szerint az egyik falu lakosságának kardiológiai ellátását a besorolás szerint meg kell szakítani, ha szükség lenne amúgy a kivizsgálás részeként gyakran alkalmazott ultrahangra is.

A beteget buszra kell ültetni, hogy negyven kilométerrel odébb megkapja a szívultrahangleletet, amit visszavihet oda, ahol korábban járt. Pedig ultrahang van ott is, csak ennek a településnek a lakossága nem jogosult ott erre a diagnosztikára. Például Apaj lakóinak, ha szakorvosra van szükségük – betegségtől függően –, Ráckevétől a szigetszentmiklósi rendelőn át egészen a budapesti kórházakig utazgathatnak.

Az új beutalási rend fejfájást okoz Komáromi Zoltánnak, a XII. kerületben dolgozó háziorvosnak is. Mint mondta: még nem tudta tüzetesen átnézni a betegeit érintő változásokat, de néhány furcsaságra azért rátalált. Például az általános belső elválasztású mirigy-panaszokkal kivizsgálásra szorulókat a Szent Imre kórházba kellene küldenie, ám ha ugyanennek a betegének a pajzsmirigy-rendellenességéhez már cukorbaj is társul, akkor diabéteszgondozásra a Szent János Kórházat kell felkeresnie. Noha ugyanazon szakrendelésen mindkét problémáját kezelhetnék, mégis két helyen kétszer kell majd sorba állnia.
HIRDETÉS

NA MOST TÉNYLEG ILYEN DEGENERÁLT AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUMI APPARÁTUSUNK ?????!

cspv 2013.01.25. 20:30:41

sziasztok,

ajánlom figyelmetekbe a cspv dolgozatát,

cspv.hu/read/01/2013/az_oktatasi_rendszer_atfogo_reformjarol

barátsággal: Jósvai Péter

különvélemény 2013.01.25. 22:24:20

"Örültünk, hogy ezek a követelések nem merültek ki abban, hogy legyen mindenkinek minden ingyen. "

ÖÖÖÖöööö... ROFL

különvélemény 2013.01.25. 22:25:11

Ja bocs, elfelejtettem:
Akarunk "reformot".
ROFL

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.25. 23:17:15

Újabb nagy Fidesz simli várható emberek!

Valami nagy simlire készül a fidesz banda megint, mert gyorsan hitelt törlesztettünk, olcsóbb euró áron. Egy várható orbán-matolcsy-lázár szájszellentésre romlani kezd a forint, a fidesz tőzsdései eladják a forintot és nagyot kaszálnak megint a jó oligarcháknak.
Nem a jó gazdaság miatt, hanem a fidesz simli miatt a nagy sietség!

Ilyen a mi nemzeti szar kormányunk!

Dilis Csávó 2013.01.26. 09:05:38

Egy ilyen kerekasztal ohatatlanul a felelotlen (hiszen nincsennek kormanyon), szavayatszerzesre iranyulo igergetes szintereve fog valni. A tandij hosszutavon meguszhatatlannak tunik.

Dzsentrisvihák 2013.01.26. 09:27:23

@A Merci gyár német, nem magyar, te hazug törpe!:

Á, látom megjött mai sztárközgazdászunk...

@Dilis Csávó:

Igen, a pártok szavazatokra hajtanak. Így működik a politika. Ettől még nem árt, ha a koncepcióikat ütköztetik, pláne úgy, hogy a teljes paletta képviseltetve van.
Elég nagy ritkaság, hiszen pl. a Jobbikot szinte minden kérdésben elhallgatják/"elfelejtik" megkérdezni, a többiek meg többnyire konkrétumok nélküli lózungokat pufogtatnak, sokszor mindenféle vita nélkül. (Ezek a szimptómák jelzik igazán a demokratikus deficitet, amiben viszont nem kizárólag a Fidesz a sáros, hanem az elmúlt 20 év logikája szerint működő rendszer.)
Itt most lehetőség van az álláspontok kritikus ütköztetésére. Ilyen jellegű eseményekből kellene minél több, hogy minél konkrétabb képet kapjon a jónép a valódi álláspontokról, lehetőségekről.
Persze ettől még nem mindegy, milyen keretek között zajlik le az esemény, nagyon sok fog múlni a konkrét megvalósításon, és főleg a mediáción/moderáción. Láttam én már olyan kerekasztalt, ahol az egyik vélemény képviselői biodíszletté váltak a részrehajló szervezőbrigád jóvoltából, sajnos itt is félek valami ilyesmitől.

Dilis Csávó 2013.01.26. 09:30:52

@Dzsentrisvihák: Ha van koncepciojuk, amihez tartjak magukat. Csakhogy nekem eros a gyanum, hogy nincs. A felsooktatas altalaban nem kozponti ugy, a fidesznel is csak akkor kerult elo, amikor jott a kiadascsokkentes. Azota is csak otletelgetes folyik.
Annak, hogy felelotlenul igergetnek az lesz a jele, ha tulzottan egyetertenek a resztvevok. Komoly elkepzeleseknel ugyanis mar lennenek konfliktusok.

Dzsentrisvihák 2013.01.26. 13:01:12

@Dilis Csávó:

Én már csak azért is konfliktusra számítok, mert nem kizárólag az egyik oldal lesz képviseltetve. Érdekesnek ígérkezik a dolog, pláne azért, mert az ifi szervezetek fognak vitázni, és nem a szakpolitikusok, ami kis csavart adhat az egésznek. De persze majd meglátjuk, mi sül ki belőle. A koncepció maga viszont jó.
süti beállítások módosítása