Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Zsidó reneszánsz

2012.07.24. 11:02 | Írta: Myller

ader.jpg

A zsidó kultúra a reneszánszát éli Magyarországon - mondta Áder János Benjamin Netanjahunak. Ami azt illeti, ez egy elég erős kijelentés annak tükrében, hogy például nemrég szóltak be Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbinak, akit az antiszemita támadás után néhány nappal Áder személyesen is meglátogatott. Tényleg ennyire feledékeny/hülye/kétszínű lenne a csornai Charles Bronson?

Amióta a Fidesz van kormányon, pont, hogy nem a zsidó kultúra reneszánsza, hanem fasiszta restauráció zajlik. A levegőben izzadtság- és dohszagú nosztalgia terjeng; így válhatott Wass Albert, Sinka István, Szabó Dezső és Nyírő József a Nemzeti Alaptanterv részévé.

A tiszaeszlározás, a Horthy-szobor avatás sem biztos, hogy a zsidó kultúra reneszánszának indikátorai. A csatabárd végül Nyírő exhumálásakor került elő a holttesttel együtt; Elie Wiesel rögtön vissza is adta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét (mondjuk 2004-ben már a románokkal is eljátszott valami hasonlót), mire Kövér írt neki egy béna válaszlevelet. De Kövér Laci nemcsak Elie Wiesellel akasztotta össze a kackiás betyárbajszát, hanem Romániával és Izraellel is - ahová aztán Áder ment helyette hazudozni a napokban.

A magyar történelem során

azért néhanapján volt példa zsidó reneszánszra. Az első nagy boom az emancipáció hatására tört ki. A zsidó részről egyre fokozódó asszimilációs igény hatására különvált a neológia, a keményvonalas ortodoxia meg a status quo ante - ez utóbbi egyfajta átmenetet és párbeszédet biztosított a két teljesen különböző irányzat között. Gombamód szaporodtak a zsinagógák, ekkoriban húzták fel a Dohány utcai monstrumot is. Az egész folyamat közvetett hatása a polgárosodás volt, hiszen az asszimiláns zsidó kereskedett és kultúrát importált nyugatabbról, amíg a magyar dzsentrik a faszukat verték. Aztán elsöpörte az egészet a Soá.

A szocializmus évei alatt kevesen zsidultak - nemcsak azért, mert a II. világháború idején a magyar zsidóság 2/3-a odalett, hanem mert az akkori szocialista légkör sem volt erre éppen a legalkalmasabb. Persze ekkor már jelen volt a háború romaiból újjáépítkező MAZSIHISZ, de elég nagy nyomást gyakorolt rá felülről a párt.

A rendszerváltás hozta el

a zsidóság második nagy reneszánszát, nagyon sokan csináltak csüvét, isszatértek a gyökereikhez, mondjuk ennek a folyamatnak egy része már nem Magyarországon, hanem Izraelben zajlott, hiszen aki eddig nem lépett le, az a Szovjetunió összeomlásakor rögtön alijázott.

A judapest.org és a Marom Egyesület megalapítása volt a tetőpont, amikor megjelent a színen az az új generáció, akik felváltották a korábbi, poszttraumás szorongásból és félelemből táplálkozó szemléletmódot; megjelent az "alterzsid" a köztudatban és ennek hatására megtörni látszott Feldmájerék egyeduralma. A Marom egy üde színfoltnak bizonyult a többtucat egykaptafás ZS-ifjúsági szervezet között, ők hívták életre többek között a Sirályt, a Negyed6Negyed7 Fesztivált, 2009-ben pedig elstartolt a Bánkitó Fesztivál is, ami kitűnő szórakozási lehetőséget nyújtott annak a jelentős számú rétegnek, akik nem kértek a MAZSIHISZ Zsidó Nyári Fesztivál elnevezésű, izraeli turistákra és burzsuj nyugdíjasok pénztárcájára poziCionált giccsparádéjából. 

2012-t írunk,

a Judapest bloggerei már évekkel ezelőtt lehúzták a rolót, a Budapesti Zsidó Színház úgyszintén, a Sirályt pedig néhány hónapja zárták be. Ma hajnalban ért véget a negyedik Bánkitó Fesztivál, de megkopott már a régi dicsőség, nyoma sincs a régi vircsaftnak.

Elég nagy baj, hogy Áder hazudott - de mivel politikus, ezért ez betudható szakmai ártalomnak. Sokkal nagyobb probléma az, hogy hanyatlásnak indult a hazai zsidó kulturális élet, és legalább ekkora kaliberű probléma az is, hogy a látszattal ellentétben a magyar kultúra is romokban hever: csak a nosztalgia cukormázával nyakon öntött gejl szar maradt, ami belülről már félig-meddig elrohadt.

16 komment · 1 trackback

Címkék: zsidó reneszánsz

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr624672016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsidó reneszánsz 2012.07.24. 11:39:01

Amióta a Fidesz van kormányon, pont, hogy nem a zsidó kultúra reneszánsza, hanem fasiszta restauráció zajlik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Watanabe 2012.07.24. 11:56:33

Ajvé', az a nagy zsidó reneszánsz abból állt, hogy Kárpátalján keresztül ide menekültek a nincstelen galíciai zsidók, akiket aztán a faszista-náci magyar tárSSadalom befogadott.

gabesz7004 2012.07.24. 12:16:28

Áder hazudozik, a zsidók hazudoznak. Összeillenek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.24. 12:42:17

Mink mucsai magyarékok mán csak ilyenek vagyunk.

Fütyülős barackkal hevített önimádatunkban tobzódva, bokáig tolt bő gatyában csujogatva verjük a faszunkat a tükörképünkre, miközben a zsidó kereskedik és kultúrát importál nyugatabbról.

Én azt mondom, takarodjunk vissza az ázsiai sztyeppére. Le velünk!

states1 2012.07.24. 12:43:45

Nos az alatt 60 év alatt, amíg ti voltatok hatalmon még csak restaurálni sem kellet semmit, mert ti magatok voltatok az eleven vörös nácizmus, vagy ha úgy jobban tetszik, az interfasizmus.

Tóth Csaba Tibor 2012.07.24. 13:21:22

no persze, kétszínűek is meg vállalhatatlanok is kormányunk nagyjai ha zsidókről esik szó, de azért ez a bejegyzés - főleg a címére utalva - megért volna még 1000 karaktert, mert így nem nagyon lehet átlátni mi is az hogy zsidó reneszánsz...ha a hívők számára gondolsz, nos sajnos az a 80-as években a felszín alatt több volt mint a 89 után.
a csüve meg a baál tshuva tájjelegű alakja - a baál tshuva viszont nem a bezsidulást hanem a beortodoxulást jelenti hagyományosan. mondom, tök jó téma, csak kifejtősben kéne előadni.

2012.07.24. 13:25:21

rövid utánanézés után:

1. a Judapest a blogger időhiánya miatt, személyes döntése alapján maradt abba

2. A Sirály nevű hely egy tisztázatlan jogi helyzetű épületben állt, és (a Judapest szerint) anno még Demszky is meg akarta szüntetni.

3. Volt valami fesztivál, ahol a szerző szerul érezte magát.

Hát bassza meg, ez így együtt már maga az apokalipszis. Ha ezek nincsenek, akkor már tényleg csak a szar marad, hiszen egyértelmű, hogy a kultúra szentháromságát képviselték.

Zb74 2012.07.24. 14:02:12

Szerzőnek nem erőssége a logikus gondolkodás. Attól, hogy az általa felsorolt tendenciák léteznek, még lehet zséreneszánsz is Magyarországon; a kettőnek semmi köze egymáshoz, simán létezhetnek egymással párhuzamosan.

Aminthogy az általa említett posztemancipációs időszakban is így volt. Emlékezzünk talán arra, hogy a "Dohány utcai monstrum" megépítésének, a Monarchia-beli nagy gazdasági fellendülésnek, a polgárság meggazdagodásának az időszakára esett a mai "tiszaeszlározás" alapjául szolgáló bűnper maga, ebben az időszakban alakult meg az első, nevében is antiszemita párt stb.

Áder nyilván olyasmikre utalt, hogy nemrég újítottak fel, és nyitottak meg eredeti funkciójának megfelelően egy zsinagógát Óbudán, kormányzati asszisztenica mellett, vagy hogy erősödésnek indultak bizonyos orthodox mozgalmak , vagy hogy az egykori gettó és környéke immár a külföldi megfigyelők (pl. Adam LeBor) szerint is Budapest egyik legpezsgőbb városrészévé vált (amin abszolúte nem változtat egy évek óta engedély nélkül működő intézmény régóta esedékes bezárása, bármit gondoljon is erről a blogger).

@gwr: :)

==T== 2012.07.24. 14:41:47

Nem tudtam, hogy ekkora ügy, a valaki beszól egy öreg rabbinak.

Naponta ezernyi idős magyar embernek szóólnak be ennél különbeket is.

Amúgy meg Magyarországon a magyar kultúrának kellene a "reneszánszát élnie.

"Az egész folyamat közvetett hatása a polgárosodás volt, hiszen az asszimiláns zsidó kereskedett és kultúrát importált nyugatabbról, amíg a magyar dzsentrik a faszukat verték."

Az gondolom nem zavar, hogy Magyarország több mint három évszázadon át afféle félgyarmat volt, vagyis nem nagyon tudtak mást tenni. Abból a nyugatról importált kultúrából meg nem hinném, hogy kértünk.

Egyébként pont az volt a gond, hogy amikor lazultak volna a keretek, amikor megtörtént a kiegyezés, akkor a magyarságnak nem lett tere úgymond szervesen polgárosodni, mert a polgári társadalomban létező gazdasági-hatalmi pozíciókat betöltötték a rövid idő alatt nagy számban beözönlő zsidók (valamint a korábban is itt élő svábok).

Ebből kifolyólag nem meglepő, ha a magyar társadalom semmiféle kötődést nem érzett az iránt a rendszer iránt.

states1 2012.07.24. 14:45:58

Az internáci arról ismerszik meg, hogy nácizik. Mindenki náci, aki nem kedveli a posztkomcsikat, és természetesen az internácikat, a liberofasisztákat. Magyarországon valódi nácik, néhány futóbolondot leszámítva, ugyanis nincsenek. Viszont nekik égető szükségük van rájuk, hiszen belőlük élnek a rendszerváltás óta, a nem létező nácikból, a náciveszély turbózásából. Nincs új a nap alatt, ezt csinálták a nagy szellemi elődök, a Rákosi, Gerő, Révai, Farkas, Péter Gábor. A fasiszta veszélyre hivatkozva számolták fel a 45 utáni demokráciát, és a szellemi örököseik is ezzel próbálják meg nem történtté tenni a 2 évvel ezelőtti kétharmados buktát. Ahogy Rákosiék, ők is külföldi segítséggel. Amerikai nagykövettel, aki láthatóan a néhai szovjet nagykövetek babérjaira tör, helytartóként viselkedik, IMF-fel, brüsszeli, washingtoni Khonbandikkal, csálszgátikkal. Mint mondtam, nincs új a nap alatt.

Balangó 2012.07.24. 18:36:30

A zsidó kultúra hozzájárulása az emberi kultúra egészéhez óriási. Aki ezt lebecsüli, az nem vehető komolyan.

Ugyanakkor a szerző maga a legjobb példa arra, hogy a hazai zsidó kultúrával mi a probléma.

Molnár Flóra egyszerűen műveletlen és - ahogy régen mondták - nem volt gyerekszobája. Érveléstechnikája csapnivaló, eredeti mondanivalója nincs, ennek hiányát erőltetett, eredetieskedő stílussal, polgárpukkasztónak vagy figyelemfelkeltőnek szánt, de egyszerűen csak trágár kitételekkel próbálja leplezni.

Molnár Flóra tipikus álértelmiségi, valamit nyilván tanult, de igazából nem ért semmihez. Az íráshoz biztosan nem. Ettől függetlenül írogat - és nyilván roppant módon modern zsidó értelmiséginek tartja magát, akire érdemes odafigyelni.

Szerintem pedig szánalmas. Mindazon zsidó értelmiségiek pedig, akik miatt ma egy zsidó valóban büszke lehet a zsidóságára, a molnár flórák miatt forognak a sírjukban.

septem 2012.07.24. 22:54:43

Sinka meg Szabó? Te egy nagyon csőlátású ember lehetsz, vagy igazodáskényszerben szenvedsz.

Vincenzo90 2012.07.25. 13:15:14

NÁCZIFESZÉJJJJ! MINDENKI FUSSON, KI MERRE LÁT, MERT WASS ALBERTET OLVASSÁK A FIATALOK, AKI EGYENESEN A KIÍRTÁSUNKRA SZÓLÍT FEL. EL IS HÍRESÜLT AZ 1294 NYARÁN A SZLOVÁK KORMÁNY ELŐTT ELMONDOTT GYŰLÖLETBESZÉDE, MEJJBEN A ZSIDÓK ÉS A GYURCSÁNYFERENCEK KIÍRTÁSÁHOZ KÉR SEGÍTSÉGET A TÓT ATYAFIAKTÚL: FUSSUNK, MEG SE ÁLLJUNK TEL-AVIVIG, OTT MI KÚROGATHATJUK A PALESZTÁNYOKAT, NEM EZEK AZ UNTERMENCS MAGYARKODÓ MOSLÉKZABÁLÓ MAGYAROK MINKET!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.27. 12:36:57

@szempontpuska: O.V. azt akarta mondani, hogy genetikusan alattvalók, de az már foglalt volt.

Jimmy Jazz 2013.01.16. 19:43:17

A szerző a cikkével gyakorlatilag azt sugalja , hogy a zsidó kultúra szoros összefüggésben van az állam szerepével . Pedig ha így lenne , akkor a zsidó kulturának nem sok értéke lenne .
süti beállítások módosítása