ungar_klara.jpg

Az egykori fideszes, SZDSZ-es politikust annyira felbosszantották Orbán melegekre vonatkozó szavai, hogy nyilvános Facebook-posztjában ezt írta: “Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozat- hibáztatók, elmagyarázza, h ez miért jó. Fújj! Szájer és Kocsismáté mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak.” Ungár nem először beszélt más politikus szexuális irányultságáról nyilvánosan, egy februári rendezvényen szintén így tett, áprilisi Index-interjújában pedig más formában utalgatott erre Szájer kapcsán.

- Honnan annyira biztos mostani kijelentésében Ungár? Az érintett személyek maguk számoltak be neki erről? Ha nem, akkor legalább valamiként első kézből értesült, vagy csak hallott ezt-azt, mint Juhász Péter a másik fideszes EP-képviselő állítólagos drogozási szokásairól és minden jól értesült kommentelő arról, melyik miniszterelnököt épp milyen bécsi magánklinikán kezeltetik?

- Mi alapján vonta le azt a következtetést Ungár, hogy az érintettek melegek? Mindkét politikus házasságban él - akkor miért nem mondjuk biszexuálisok? Ungár azzal is tökéletesen tisztában van, milyen a valós identitásuk, mi az a kapcsolatrendszer, amiben valójában jól érzik magukat?

- Ezzel összefüggésben: hogy jön Ungár ahhoz, hogy melegnek nyilvánítson másokat feltehetőleg egyedi történésekre vonatkozó információk alapján? Épp ő ne lenne tisztában azzal, hogy a szexuális orientáció és a nemi identitás nem épp olyan, hogy egy másik ember, feltehetőleg személyes beszélgetések és kitárulkozások híján, ilyen egyértelmű bélyegekkel előállhasson?

- Mi olyat tett vagy mondott most épp Kocsis Máté vagy Szájer József, ami alapján Ungár úgy gondolta, hogy róluk kell beszélnie Orbán kijelentései kapcsán? Mi ilyet tettek vagy mondtak korábban? Azt az elég gyenge érvet most hagyjuk, hogy Szájernek köze volt az alkotmány szövegezéséhez, mert ez eléggé nem ugyanaz, mint amikor egy politikus nekiáll nyilvánosan támadni a melegeket vagy a homoszexualitást. Egyáltalán: miért Kocsist támadja azután, hogy Orbán mond valamit?

- Miért gondolja Ungár, hogy ő jogosult nyilatkozni bárki más nemi identitásáról, szexuális orientációjáról a beleegyezése nélkül? Ha valamelyik MSZP-képviselő mond majd valami homofób dolgot, akkor a szocialisták nemi identitásáról lehet majd nyilatkozni?

- Miért gondolja, hogy egy meleg fideszes politikusnak ne okozna problémát Orbán valamely kijelentése vagy az alkotmány szövegezése? Nem tartja elképzelhetőnek, hogy esetleg annak, aki valóban meleg és fideszes, nem feltétlenül tetszik, de más okok miatt mégis úgy érzi, hogy itt a helye?

- Amennyiben Ungár téved, nem látja-e, miféle magánéleti gondokat tud előidézni ezáltal? Itt már nem a nyilvánosságról van szó: szerinte nem áll jogában az érintetteknek, hogy családtagjaiknak maguk számoljanak be arról, ha melegnek érzik magukat? Ha nem érzik magukat annak, de voltak/vannak ez irányú próbálkozásaik, nem áll-e jogukban, hogy megtartsák maguknak és az érintetteknek a dolgot?