Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Erőszak után áldozathibáztatás: még mélyebben a TV2

2015.04.26. 16:37 | Írta: Lakner Dávid

tv2.jpg

„Az Éden Hotel lakói előtt tisztázta Nóri, hogy mi is történt Gáborral” – ezzel a kommentárral tette ki a TV2 a Facebook-oldalára azt a videót, amelyben egy finom vacsora mellett az édenhotelezők kedélyesen számon kérték Nórát, ugyan magyarázza már el, miféle erőszakoskodásról is beszélt ő. Az ügy előzménye, hogy a TV2 adásba engedte, amint Nórát a Gábor nevű szereplő zaklatja lefekvés után, majd mikor rájön, hogy ebből nem lesz szex, leostobázza, hosszasan ócsárolja a nőt. A netre is felkerült videóban feketén-fehéren látszik, hogy a férfi megpróbálja szétfeszegetni a nő lábait, a hátára fekteti, majd üvöltözik, hogy relaxálódjon már el, hát hiszen előtte már felhúzta az agyát. Klasszik felvezetése ez a nemi erőszakoknak, eközben az ember pedig már azon gondolkodik, hogy ha folytatás is lenne, ha a Gábor nevű szereplő nem állna le ennyi után, azt is végignézhetnénk-e, végignézetnék-e velünk. Hogy az vajon már elég lenne-e a TV2 stábtagjainak, hogy valamit reagáljanak, netán ad absurdum közbe is avatkozzanak.

A rá következő napon Nóri sírva mondja a kamerába, hogy a férfi erőszakoskodott vele, és hogy soha többet nem kíván a közelébe kerülni: a TV2 pedig ezt még mindig veszi és műsorba engedi, kvázi teljesen normális eseménysorként bemutatva. Fogalmam sincs, hogy készül az Éden hotel, mennyi belőle a megírt forgatókönyv és mennyi a valóság, de amit láthatunk, az abszolút hitelesnek tűnik az erőszakjelenettel, a másnapi sírással – és a TV2 által utóbb közzétett letagadással együtt. Mindez akkor is vállalhatatlan, ha az egész csak színjáték, de Nóri reakciója alapján sokkal valószínűbb, hogy nem erről van szó.

Az Üvegplafon blog nyomán az esetet számtalan médium megírta, mire a TV2 ma közzétette a fentebb is említett videót, melyről elsőre a Thomas Vinterberg rendezte Születésnap című film ugrott be: békés étkezés családi légkörben, amit az egyik szereplő azzal szakít meg, hogy nemi erőszakkal vádolja az édesapját. A dolog aztán csak kínos közjáték lehet, az ebéd folytatódik is, mintha mi sem történt volna. Itt már szintekkel lejjebb vagyunk: mintha Christian anyja kérné számon a fiát, miféle nemi erőszakról is beszélt ő az apjuk kapcsán, majd mikor az kínosan lesüti a szemét, áttérnének más témára, kicsit még neheztelve a fiúra, hogy az miféle ostobaságokat is talál ki.

Teljesen abszurd az egész: a TV2 bemutat egy videót, amely alapján nyilvánvaló az erőszak, majd mindezek után Nórával cáfoltatja meg az egészet, aki láthatólag a vacsora alatt is rosszul érzi magát, próbálja elhessegetni magától és az asztaltól a témát. Ismétlem: a szereplők őt kérik számon, hogy mi is történt, nem pedig a férfit, neki kell magyarázkodnia, majd a TV2 úgy teszi közzé az egészet, mintha ez valóban normális lenne, mintha tényleg neki lenne miről számot adnia. Ismert, hogy hasonló esetekben az áldozat miként próbál felejteni, illetve hogy igen gyakran maga sem kíván feljelentést tenni, mert nem akarja újraélni a történteket. Esetleg tart attól, hogy őt magát is bűnösnek fogják tekinteni, mondván, hát ő provokálta ki az egészet. Itt szinte pontról pontra ezt látjuk: a férfinak nem nevezhető rohadék kamerák előtt ostobázza le és beszél arról, hogy a nő a felelős az egészért, utóbbi húzta fel az agyát. Majd a többi szereplő a kedélyes vacsorálgatás során ugyanezt a narratívát viszi tovább.

Kellemes popzene, hús, krumpli, „én azt hallottam, hogy állítólag Nóri csúnya szexuális erőszak áldozatává esett, ámbátor én nem gondolom azt, hogy Gábor erre képes lenne, ezért én csak arra tudok gondolni, hogy Nóri valószínűleg véletlenül…” Nóri cáfol, valaki közbeveti, hogy „akkor erőszakoskodás”, mire a vidám kommentár, „de hát azt szereted, Nóri, nem?” „Mi vagyunk a hülyék, akik félreértjük? De Nóri, válaszoljál már!” Hányinger az egész, és, ismétlem, a TV2 ezt úgy tette közzé, mint magyarázatot a történtekre. Nem szégyelli magát a csatornánál senki? Felállt már bárki is a TV2-től, mondván, ezt azért már nem veszi be a gyomra? Tisztában vannak vele, hogy a szexuális zaklatás bűncselekménynek számít?

És nem, nem a faszhelikopter, a szabadosság, az esetleges káromkodások vezettek ide. Az sokkal inkább, hogy ezeknek a műsoroknak a célja, hogy a résztvevőket minél jobban lealacsonyítsa, egymás ellen fordítsa, konfliktusokat generáljon köztük. Itt az emberek már a második napon egészen elképesztő stílusban beszélnek egymással, és az sem ritka, hogy a férfiak a lehető legalpáribb, legundorítóbb módon kezelik a női szereplőket, szexuális játékszernél nem többnek tekintve őket. Ilyen közegben teljesen természetesen következik a műsorba adott erőszakjelenet, illetve az, hogy ezután az áldozatot kérik számon, majd őt hülyézik le. Végül Nóri bocsánatot kér – gondolom, ezzel pedig a TV2 is lezártnak tekinti a történetet.

„Én nem tudom a Nórinak a viselkedését már mire vélni, össze-vissza beszél, meg keveri mindenhol a dolgokat, műsírása is van, esélyesnek is tartom, hogy őt küldjék haza” – vonja le a konklúziót Marianna, 27, modell, Gyula párja. Ahogy a TV2 kezeli a történteket, én is esélyesnek tartom – Gábornak és a műsor készítőinek mindenesetre még semmiféle következménnyel nem kellett szembenéznie, szemben azzal a lánnyal, akit korábban azért rúgtak ki, mert pofon vágta az őt lekurvázó férfit. A kurvázás nyilván belefért a TV2-nek. Az erőszakoskodás, az áldozathibáztatás szintén. Undorító.

4 komment

Címkék: erőszak valóságshow áldozathibáztatás TV2 Éden hotel

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr57400482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.26. 16:57:06

Ne viccelj. Azok csak statiszták megjátszott szereppel.

Lakner Dávid 2015.04.26. 18:24:56

@sixx: Nem tudom, mit gondoltak a Tv2-sök, ez mit magyarázna meg. Ezen is ugyanolyan nyilvánvaló az erőszak. Botrányos, ahogy az ügyet kezelik.

zriff 2015.04.28. 22:14:02

Ki tudja ebből mennyi a megrendezett, meg a valós, de inkább a liberalizmus termelte ki az ilyen műsorokat.
süti beállítások módosítása