Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Csak így tovább, baloldal! (2.)

2015.04.13. 13:32 | Írta: Lakner Dávid

Csak így tovább, baloldal! (2.)

Miután Vágó István ismét bebizonyította, hogy egy igazán keményvonalas DK-s semmiképp sem enged az alacsony szellemi színvonalú politikai megfejtésekből (ezúttal: ha az LMP nem indul, minden választás jobb véget ér), kevés szó esett a zöldpárt mostani teljesítményéről, pedig érdemes rá néhány szót vesztegetni. Az LMP-t is mindig azzal szokás (jogosan) védeni, hogy egy különálló párt, miért ne indítana mindenhol külön jelöltet, így értékelnünk is ennek megfelelően szükséges.

Sallai Róbert Benedek (SRB), az LMP országgyűlési képviselője tegnap esti posztjában hosszan kritizálja az MSZP kritikán aluli teljesítményét, pártját és annak eredményét annyival elintézve, hogy "nekünk – lássuk be – a negyedik hely nézett ki a húszból leginkább, és azt meg is csíptük." Kommentben egy kérdésre azért még megpróbálja összeszedni kudarcuk néhány okát, olyanokat említve, hogy kedvezőtlen politikai környezet, kommunikációs felület hiány, túl intellektuális kommunikáció és nem túl jó pártstruktúra.

Ezek, lássuk be, indokként elég halványak. Tudok egy egyszerűbbet-leegyszerűsítőbbet, amivel ugyanakkor előrébb lehetünk: ez a párt az elmúlt egy évben Schiffer Andráson és Szél Bernadetten kívül (sem/) nem csinált igazán semmit. Emlékezeteset legalábbis biztosan nem. A három másik parlamenti képviselő közül Schmuck Erzsébet és Ikotity István még mindig nem tudom, mit akar tulajdonképpen - SRB-ről már valóban volt egy-két hír, például, hogy írt egy nagyon kínos levelet zöldaktivistáknak, arra kérve őket, hogy ha lehet, ne nagyon ugráljanak a kormány ellen.

A szakadás, a PM-esek távozása valóban rendkívül rosszat tett a pártnak, ám Vágó Gábor, Osztolykán Ágnes, Várnai László stb. ki- vagy háttérbe szorítását már nem lehetett ezzel indokolni. Schiffer és Szél mellől nagyjából kikopott mindenki, akik pedig maradtak vagy jöttek, azok nem éppen a karizmatikusságukról, lenyűgöző aktivitásukról, megnyerő hatásukról ismertek. Szürke, nem túl bőbeszédű alakok, akik néha tartanak egy sajtótájékoztatót, különböző ügyek kivizsgálását követelve, de ennyi. Miként profitált az LMP a Fidesz népszerűségvesztéséből, az internetadó, az útdíj, a zárva tartás stb. népszerűtlenségéből? Semmit. Kreatív megoldások, utcai megmozdulások, népszavazási kezdeményezések garmadájára lett volna szükség, és a siker még akkor sem biztos.

Ehelyett SRB elkezdett tízezer karakteres posztokat írni, hónapokkal a parlamentbe kerülése után is kezdő politikusként emlegetve magát. Schiffer és Szél teljesítménye látszott egyedül a továbbiakban is - de hát mit ér mindez, ha valamiért mégis csak kiszorul mellőlük mindenki, aki hajlandó is tenni a változásért?

De beszéljünk egy kicsit a tegnapi eredményről, ami alapján SRB jobban tenné, ha nem ellenfeleinek értékelésével lenne elfoglalva. Sallee Barbara 2,05 százaléka ugyanis bőven elég ahhoz, hogy az ember végre magába szálljon és csak a saját hibáival kezdjen el foglalkozni. Ugyanebben a körzetben egy évvel ezelőtt Guzslován Gábor indult a párt színeiben, és 2,96 százalékot ért el 1276 szavazattal. Ezúttal 602-vel 2,05-öt, tehát igaz, hogy jóval kisebb választási részvétel mellett, de még így is rontva némiképp.

Sallee Barbara 2010 és 2014 között a körzethez tartozó Hegymagas polgármestere volt. Tegnapi Hír24-es interjújában ezzel magyarázta, hogy nem választották meg ismét: "Egy hetvenhárom éves tapolcai volt kommunista funkcionárius győzött le független indulóként. Pedig nagyon, nagyon sokat dolgoztam, harminckétmillió forint fejlesztési pénzt építettünk be négy év alatt, rengeteg mutyit számoltam fel. Most viszont a falu visszatért a mutyihoz. Ment ellenem a hazugságkampány, olyanokat állítottak, hogy ha maradok, nem lesz több fejlesztés. Mocskolódás, úgy is mondhatnám, hogy vörös iszap. Értsd: vörös irányból jövő sarazás. (...) Nem vagyok sértődékeny. Szerintem a tanulásról szól az élet. Hadd tapasztalják meg az emberek, milyen következményekkel jár a döntésük."

Vagy úgy. Egyszóval Sallee saját bevallása szerint nagyon sokat, eredményesen dolgozott, de jött a hazugságkampány és a vörös ármány (őrület, valaki más is el mert indulni a választáson!), és a falu inkább "visszatért a mutyihoz." De majd meglátják azok a csúnya választók, milyen rossz lesz nekik, hogy a szakértelem helyett a mutyit választották!

A tapolcai választás előtt sokat gondolkoztam azon, kire szavaznék, ha a körzetben élnék. Jobb pillanataimban úgy gondoltam, Salleera (máskor meg úgy, hogy Padra, mivel az Együtt Captain Hindsightjaival szemben esélyesnek véltem - de az Együttről majd a következő posztban), mert hát mégis csak ő a friss erő jelöltje. Üde, fiatalos, még nem volt alkalma bizonyítani. Aha, persze.

Sallee elmondása szerint 2007-ben költözött vissza Magyarországra. Három évvel később Hegymagason polgármesterré is választották, nyilván, mert bíztak a néhány évvel korábban felbukkant humánökológusban. Remélték, hogy ő majd valóban változást hoz. Sallee ekkor 77 szavazattal lett első, míg a választás.hu szerint vele szemben hárman indultak, 72, 33 és 9 voksot szerezve. Négy évvel később már csak két induló volt, a Salleeval szemben rajthoz álló Tóth János Zoltán pedig pont ugyanannyit kapott, mint korábban a másik három, azaz 114 szavazatot. A mostani LMP-s jelölt viszont már csak 40-et. 2010-ben a 242 hegymagasi választópolgárból 194 ment el szavazni, tavaly a 249-ből 160, de közülük is 6-an érvénytelenül szavaztak. 2006-ban 222 választópolgár volt, közülük 165-en mentek el, és 162-en szavaztak érvényesen. Tavaly tehát 64 százalékos volt a részvétel, míg 2006-ban 74, 2010-ben pedig 80 százalékos. Idén egy kivétellel ugyanazt a három embert választották be az önkormányzatba, mint négy éve. (És mint 2006-ban.)

Ezek a számok, akárhogy is, de Sallee Barbara kudarcát mutatják. Lehet magyarázkodni hazugságkampánnyal meg azzal, hogy de a valós eredmények megvoltak, csak a falu rosszul döntött. Nem. Egy politikus eredményességét demokráciában a legjobban az ilyen számok mutatják. Sallee négy éve után a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt a szavazókedv, a polgármester asszonyt pedig nagy többséggel váltották le. Hiába, hogy a politikus asszony szavai egyébként számomra is szimpatikusak ("míg Tapolca jobbikos polgármestere orosz befektetőket vár ide, én a nyugati orientációban hiszek"), ha ez a gyakorlatban ennyit ért.

Volt Hegymagason tegnap is választás, amire a 237 szavazópolgárból 122 ment el (51 százalék, míg a teljes körzetből 41 százaléknyian mentek ezúttal el). Kitalálják, Sallee legszűkebb pátriáján belül hányan szavaztak a zöldpolitikusra? Heten. Vele szemben Pad Ferencre 20-an, Fenyvesi Zoltánra 40-en, Rig Lajosra pedig 54-en.

Fényes siker, persze, hiszen ez mégis csak 5,74 százalék, szemben a körzetbeli 2,05-tel. Ennyien választották a volt polgármester asszonyt. Negyvennégy százaléknyian pedig a jobbikos jelöltet. Erre volt jó Sallee négy éve. Ezek alapján pedig egyáltalán nem bánom, hogy nem kellett az LMP tapolcai-ajkai jelöltjére szavaznom.

Szóval, SRB helyében tényleg kicsit magamba szállnék. Az MSZP legalább Ajka nagy részét hozta, és, ahogy néztem, a 29 szavazókörből a Jobbik jelöltje egyetlenegyben tudott csak második lenni. Mindenhol máshol stabilan harmadikok.

De legalább azt a negyedik helyet az LMP is megcsípte, nem igaz?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Schiffer András LMP Tapolca Sallai Róbert Benedek Sallee Barbara Hegymagas

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr877364548

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lakner Dávid: Csak így tovább, LMP! 2015.04.14. 16:13:02

Ez a párt az elmúlt egy évben Schiffer Andráson és Szél Bernadetten kívül (sem/) nem csinált igazán semmit. Emlékezeteset legalábbis biztosan nem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása