Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Ismétli önmagát

2015.02.09. 09:59 | Írta: pinter.bence

460741501_o.jpg

Melyik országban vagyunk és milyen évet írunk? A kormány csapatai helyi lázadókkal és oroszokkal harcolnak orosz határ menti területeken. Miközben próbálják tartani ezt a vonalat, az ellenállást korábban bátorító nyugati hatalmak igyekeznek békét kötni az orosz vezetővel, és pénzügyi segítséget nyújtanak, de erősen megosztottak abban a kérdésben, hogy beavatkozzanak-e fegyverszállítással, esetleg csapatok küldésével. Az ország nyelvileg és etnikailag megosztott, a fővárosban korábban tüntetéseken követelték a kiállást a nemzeti érdekekért.

Az Oszmán Birodalomban, és 1853-at. Miklós orosz cár ebben az évben úgy érezte, hogy itt az ideje rendezni a keleti kérdést, azaz a gyengülő Oszmán Birodalom örökségének felosztását. A szentföldi templomok körül kialakult ortodox-katolikus konfliktusban felvette a kesztyűt a frissen hatalomra került III. Napóleon ellen, az Isztambulba küldött követe viszont nem tudta kierőszakolni az orosz követelések elfogadását, mivel a brit és francia követek által támogatott Porta ellenállt a követeléseknek, melyek gyakorlatilag a balkáni keresztény nemzetek elszakadásával, orosz protektorátus alá helyezésével jártak volna.

A diplomáciai kapcsolatok megszakadása után Miklós parancsára az orosz csapatok nyár elején elfoglalták a névleg szultán alá tartozó román fejedelemségeket. Mindeközben a nyugati hatalmak az utolsó pillanatig igyekeztek elkerülni egy nagyobb háborút. A brit kormány nem tekintette hadi cselekménynek a fejedelemségek elfoglalását. Isztambulban a vallási iskolák diákjai tömegrendezvényeken tüntettek a háború mellett: a szultán végül hadat is üzent ősszel. A következő hónapokban furcsa háború alakult ki a Duna mentén: a törökök erősítették az erődjeiket, Paszkevics tábornok azonban a kiszámíthatatlan osztrákok miatt nem mert nyugat felé támadni. Az oszmánok tetemes mennyiségű pénzt költöttek el a brit sajtóban ügyük reklámozására, a közvélemény megnyerésére: sikeresen.

A britek az Indiába vezető út miatt tartották fontosnak az ismert és könnyen korrumpálható oszmán hatalom egyben tartását; Napóleon első sorban csak egy nagy győzelemre vágyott; Ausztria pedig teljesen elképesztő módon volt döntésképtelen a kérdésben. Bécs nem örült a balkáni előrenyomulásnak és félt az oroszok oldalára állni a britekkel és a franciákkal szemben olasz területei miatt; viszont így egyetlen igazi szövetségesét, az őt 1849-ben fegyverrel megsegítő cárt kellett elárulnia. Ausztria végül fegyveresen nem lépett be a konfliktusba, de mozgósításával folyamatos fenyegetésben tartotta az oroszokat. Egészen 1854 januárjáig igyekeztek megbékíteni Miklóst a nyugati hatalmak, akkor viszont a közvélemény nyomására végül hadat üzentek. A következő két év eseményeit hívjuk krími háborúnak.

Az ukrán konfliktus kezdete óta érzem a két helyzet közötti párhuzamokat. Persze rengeteg különbség is van, ezt nem lehet tagadni. Ebből az első és legfontosabb, hogy manapság egyik nyugati nagyhatalomnak (USA; EU) sincsenek komoly gazdasági, politikai vagy katonai érdekeltségei egy területi épségét megóvó, nyugati Ukrajna megteremtésében. 1854-ben végül az döntött a katonai beavatkozás mellett, hogy voltak ilyen érdekeltségek, ezeket egyrészről meg kellett védeni, másrészről ezeket kihasználva végre alkalom nyílott arra, hogy „helyre tegyék” az Európa csendőrének szerepében tetszelgő Oroszországot. Első sorban Palmerston, a későbbi brit miniszterelnök állt a széleskörű oroszellenes felszabadító háború pártján, amely végül sosem jött el. A másik különbség pedig, hogy abban a konfliktusban nyíltan vett részt az orosz hadsereg és a szláv testvérek felkelésére számítottak: most pedig a szláv testvérek felkelését használva vesznek részt a konfliktusban.

Két tanulságot vonhatunk le. Az egyikhez még annyit el kell mondani, hogy a korabeli sajtó egészen a hadüzenetig arra számított, hogy nem lesz összeurópai háború – tehát egyrészről igazából sosem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap. Másrészről pedig be kell végre látni, hogy a nyugati hatalmaknak még csak annyi komoly érdeke sincs Ukrajnában, mint 1854-ben az Oszmán Birodalomban volt. Így tehát bátorítani Kijevet az ellenállásra felelőtlen dolog volt úgy, hogy valójában csak azért akarja Washington megmenteni az ukránokat Putyintól, hogy keresztbe tegyen neki – ráadásul a jelenlegi hozzáállás még ehhez is édeskevés. Végezetül pedig emeljük ki, hogy ahogy 1854-ben a konfliktus legnagyobb vesztese végül a semlegességet választó Ausztria lett, most az EU került hasonló szerepbe.

(A nyitókép nem az 1854-es, hanem az 1877-es viszonyokat ábrázolja.)

11 komment

Címkék: történelem oroszország krími háború keleti kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr167154229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.09. 10:24:42

"orosz protektorátus alá helyezésével jártak volna"

Hát ez nem igaz. Nem ez történt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.09. 10:28:00

Egyébként jó a cikk.

A nyugati balkáni politikája a XIX. században tipikus példája volt annak, hogy kell rövidlátó érdekek miatt kárt okozni.

pinter.bence 2015.02.09. 10:36:08

@maxval bircaman szerkesztő: a felosztási tervek ugye valahogy úgy néztek ki a 40es, 50-es években, hogy a nyugat-balkánt valamilyen formában Ausztria kapja, Egyiptomot a britek, a többi balkáni terület és Konstantinápoly pedig független vagy orosz protektorátus alá esik. nyilván a "független" Bulgária, Románia meg Szerbia, ahol erős volt a russzofil hozzáállás, leginkább az oroszokhoz igazodott volna.

pinter.bence 2015.02.09. 10:54:44

@maxval bircaman szerkesztő: a Mensikov által 1853 tavaszán a Porta elé állított tervezet szerint pedig az oroszok gyakorlatilag bármikor beavatkozhattak volna akár fegyveresen is ortodox érdeksérelem esetén az oszmán belügyekbe.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.09. 11:11:17

@pinter.bence:

A helyzet azonban az, hogy a ruszofília fő oka az volt, hogy egyedül Oroszország állt ki a balkáni keresztényekért, míg a nyugat, s főleg Anglia, elsősorban az oszmán egységet támogatta. Azaz a ruszofília egyik oka a nyugat oszmánbarátsága volt.

pinter.bence 2015.02.09. 11:57:27

@maxval bircaman szerkesztő: ez viszont nem cáfolja a tényt, hogy az orosz követelések gyakorlatilag orosz protektorátust eredményeztek volna a Balkánon. a szláv nemzeti függetlenség annyira képviselte az orosz birodalmi érdekeket, amennyire az oszmán integritás képviselte a brit birodalmi érdekeket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.09. 12:25:44

@pinter.bence:

Persze, ez nyilván igaz. Eleve az orosz főcél Konstantinápoly orosz várossá csinálása volt.

sztd 2015.02.09. 13:30:25

Azért pontosítanék egy kicsit:
Azoknak az eseményeknek a legnagyobb vesztese Oroszország lett. A Habsbourg birodalom sokat vesztett, de sokat nyert is (főként gazdaságilag). Oroszország viszont egy évtizedre megszűnt nagyhatalomnak lenni. Le kellett szerelnie a Fekete-tenger melletti flottáját, vissza kellett vonnia a csapatait, megszűnt a korábbi protekturátusa.

pinter.bence 2015.02.09. 14:18:10

@sztd: rövid távon Oroszország veszített, de 15 éven belül ezeket a korlátozásokat felszámolták és 1877-ben megint ott masíroztak az oroszok Konstantinápoly alatt.

hosszú távon Ausztria(-Magyarország) húzta a rövidebbet: a szláv nemzeti érzelmek felerősödése hatott a monarchián belül; Ausztria elveszítette a meghatározó erejét a kontinentális diplomáciában; a nyugat többé nem tekintette kifejezetten szükségesnek a monarchia létét és megerősítését - így pár éven belül létrejött a független Olaszország. tulajdonképpen a habsburg birodalom története 1856-tól kezdve hattyúdal.

sztd 2015.02.09. 23:53:46

@pinter.bence: A Habsburg birodalom története bizonyos értelemben már 1849-től (hogy az oroszoknak kellett megmenteni) hattyúdal volt, de 1856-tól 1914-ig azért lett volna elég ideje szerencsésre fordítani a saját sorsát. Attól, hogy nem élt vele, a lehetősége megvolt rá.

Oroszország hiába állt talpra, az 1880-as évek végéig elszigetelt hatalom volt a nála egyébként gyengébb Monarchiához képest.

Azt gondolom, hogy hibás az a megközelítés, amely eleve elrendeltnek lát háromnegyed évszázaddal későbbi eseményeket. Nem hiba az előretekintés, de nem arra való, hogy a történteket végzetként közelítsük meg.

pinter.bence 2015.02.17. 10:28:03

@sztd: Nyilván nem azt mondom, hogy nem lehetett volna változtatni a dolgokon.
süti beállítások módosítása