Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Demokrácia az egyetemen

2013.01.21. 10:41 | Írta: pinter.bence

logo_1.jpg

Nem lehet azt mondani, hogy Balog Zoltán nem próbálkozik. Pozitívum például, hogy ő nem fidelitasos fiatalok félelmeit hallgatta meg, hanem egy elvileg demokratikusan választott, tehát elvileg a diákokat jogosan képviselő szervezet vezetőivel tárgyal.

Az persze már más kérdés, hogy utóbbi mondatomban mit takar az elvileg. A hallgatói önkormányzatok demokratikussága leginkább szép álom, amit szeret hangoztatni HÖK-vezető, rektor és miniszter, de elég csak kissé belelátni a működésbe, hogy feltáruljon a valódi természete. Miközben persze valódi választás van, valódi jelöltekkel és valódi szavazókkal, valójában az egyetemisták nagy része tesz az egészre, melynek következtében önjáróan burjánzik fejünk fölött az egész rendszer, ahol pedig betüremkedne a valódi demokrácia, ott egyből rendet tesznek a felsőbb hatalmak, gondoljunk csak a szegedi GTK körüli ügyekre.

A fentiekből könnyen látható, hogy a HÖK sok mindenre jó lehet, és nyilván valamilyen szinten képviseli a hallgatók érdekeit, de hogy a jelen formájában, és egészen pontosan a jelen kérdésben alkalmatlan a diákság érdekeinek képviseletére, az is világos. A hallgatók többsége ugyanis nem érzi magáénak az intézményt, mely leginkább a urambátyám-viszonyok és ismertségek mentén formálódik azzá, ami, és mely intézmény vezetőinek egy része tényleg megélhetési egyetemista, aki már csak azért koptatja egykor dicső intézmények padját, hogy az maradhasson, ami: oligarcha. Aki nem hiszi, az ismerkedjen meg közelebbről egyes HÖK-vezetők munkásságával.

Egyértelmű bizonyítéka a képviseleti rendszer működésképtelenségének az, hogy jelen válsághelyzetben a vállalható követelések kimondását és konzekvens képviseletét nem a HÖOK, hanem pont a HÖOK és a HÖK-ök egyetemi oligarchiája ellen bázisdemokratikus alapokon szerveződő Hallgatói Hálózat vállalta magára, sőt mi több: mögéjük álltak be az érdekeiket érvényesíteni akaró diákok. A Hallgatói Hálózat „vezetők nélküli” működése egyébként viccesen életképtelennek tűnhet, az általuk szervezett fórumokon azonban láthatjuk, hogy az elképzelés sokkal alkalmasabb a tenni vágyó diákság követeléseinek artikulálására, mint a hallgatói önkormányzatok rendszere.

Azt mondtam decemberben, hogy: „A következő napokban Orbán Viktor felajánl majd esetleg valamit, de amennyire kiismertük őket az utóbbi időben, leginkább semmit. Ha mégis – mert a valóság kicsit betüremkedik Tündérmeseországba és megrémíti a kormányfőt –, akkor majd megpróbálják beleédesgetni, belezsarolni a HÖOK-ot valami gyenge engedmény elfogadásába. Mert Orbán Viktor nem érti, hogy itt már nem csak erről van szó.” Ez történik most. Balog Zoltán tárgyal. Tárgyal a HÖOK-kal, mely szervezet már régen nem képviseli a tiltakozók összességét, mely szervezet már rég csak elviekben demokratikus intézmény. Ha Balog Zoltán és a kormány valóban tárgyalni akarna, akkor nem velük, hanem az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum képviselőivel ülne asztalhoz, mert ott van a gyakorlati demokratikus felhatalmazás.

Az engedményekről pedig csak röviden szólva: a keretszámok eltörlésével, a „mindenki bejut, aki megüti a minimumot”-elv deklarálásával, és az ezzel párhuzamosan folytatott forráskivonással a kormány arra játszik, hogy a felelősséget áttolja majd az egyetemekre, melyek nem lesznek képesek ennyi hallgatót fogadni. A felsőoktatás átalakítása továbbra is a második Orbán-kormány működésének állatorvosi lova marad: átgondolatlanul eltoszunk mindent, sikertörténetnek hazudjuk, ha nem hiszik el, akkor meg pont az ellenkezőjét mondjuk majd, mint az előbb, ha azt se hiszik el, akkor majd úgy csinálunk, mintha engednénk valamit. De azért tizenharmadik havi nyugdíj legyen, meg ingyen csirkefarhát.

És hogy rövid írásunkban csak a hallgatók első pontjánál maradjunk: a felsőoktatás átfogó reformja többek között ott kezdődik, hogy nem a HÖOK-kal tárgyalunk, hanem megszüntetjük az egészet a fenébe, és kitalálunk egy olyan rendszert, ami tényleg a hallgatókat képviseli.

64 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás egyetem belpol höok egyetemi autonómia Balog Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr675030273

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokrácia az egyetemen 2013.01.21. 12:52:01

A felsőoktatás átalakítása továbbra is a második Orbán-kormány működésének állatorvosi lova marad.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billton 2013.01.21. 16:57:32

A hallgatói képviselet belső működését egyetemek hallgatói önmaguk képére formálták (anno). Nem várni kell, hogy majd felülről ránk pottyantják a megfelelő szabályzást, hanem élni a lehetőséggel és átalakítani. Azok képére, akiket képviselni hívatott. Tizenéves megkövült struktúrákról van szó, amelyek nem ismerik sem az átláthatóságot, sem a nyilvánosságot. Nem érdekeltek a szakmailag és szerkesztésében független egyetemi sajtóban, mert a kínos kérdések (vezető tisztségviselők cégeinek érdekes kapcsolatai, kőkori iratnyilvánosság, alkalmasság a képviseletre) helyett sokkal fontosabb, hogy a város hülyéje önálló műsort kapjon az egyetemi tévében, ahol részegen szaladgálhat egy one-man-show keretében pofonok begyűjtése céljából. Nem várni kell a megváltást, hiszen a törvény megadja a jogot az önálló, saját belső szabályokkal rendelkező hallgatói önkormányzatok létrehozására, aminek igenis van létjogosultsága. A hallgatóknak kell magukénak érezniük a rendszert és alakítaniuk, különben kidobhatjuk az újat is a fenébe. Ehhez viszont aktív részvétel és belső reform szükséges.

Üdv: Billton@SZTE

ui.: bár példának jól hangzik az SZTE-t előkapni, a first class egyetemek belső szabályai fényévnyi távolságra vannak attól a centralizált, prezidenciális fekete lyuktól, amit itt Szegeden HÖK-nek neveznek.

Kopó 2013.01.21. 17:28:02

Vajon ki tehet arról, hogy ilyen a HÖOK? Nem a hallgatók, akik cs*sztek elmenni nagy tömegben szavazni az indulókra? Nem is a kormánynak kéne demokratizálni a HÖOK-ot, hanem a hallgatóságnak tartalommal megtölteni!
A HAHA tényleg képes a diákság igényeit artikulálni, mert elég jól meg van szervezve, s bár formális vezetők nincsenek, informális hangadók vannak.
Szerintem úgy lehet összefoglalni a helyzetet, hogy a HÖOK legális de illegitim, a HaHa meg "illegális", de legitim. Én azért javasoltam volna egy ellen-HÖOK létrehozását.

2013.01.21. 17:32:44

"nem a HÖOK-kal tárgyalunk, hanem megszüntetjük az egészet a fenébe, és kitalálunk egy olyan rendszert, ami tényleg a hallgatókat képviseli."

Kiváló gondolat! Legyen esetleg egy olyan rendszer, ahol minden hallgató egyértelmű szabályok alapján megválaszthatja képviselőit, akik kari-egyetemi szinten képviselik, önállóan, az intézményvezetéstől függetlenül működnek, a hallgatók bármikor szervezhetnek gyűléseket, internetes vagy élő fórumokat, ahol beszámoltathatják őket, majd ezek a függetlenül működő szervezetek országosan hozzanak létre egyeztető fórumokat. Mivel ezt hallgatók csinálják, önkormányzati jellegű, esetleg nevezzük el hallgatói önkormányzatnak, de hogy forradalmiak legyünk, inkább hallgatói hálózatos önkormányzatnak. Vagy?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.21. 17:59:03

én ugyan egy kis főiskolán, a 90-es évek elején voltam hallgatói önkormányzati képviselő, majd elnök, nem gondolom, hogy azóta alapvetően megváltoztak a dolgok.

a lényeg - amit a posztoló és a kommentelők is leírnak -, hogy a hallgatók nagy része szarik a közügyekre, ahogyan a polgárok nagy része is szarik az országos (köz)ügyekre. (miért lenne más a hallgatói társadalom, persze...?)
mi - néhány ilyen lelki alkatú srác és csaj - annak idején ingyen, a saját szabadidőnk terhére csináltuk az egészet, a "jutalmunk" az volt, hogy - egyébként más jelentkező híján - megszervezhettük a főiskolai ún. pénzes bulikat, ami persze megint jóval több munkával és szervezéssel járt, mint amennyi a kézzel fogható haszna volt (persze, tudom, mi voltunk a balfaszok...)
no, ennyit az önfényezésről...

a lényeg: egyetlen konkrét témakör volt, ami érdekelte a hallgatótársakat, az a szociális támogatás elosztása volt, annak kapcsán száz forintért ölni tudtak volna, de egyebekben a többséget semmi nem érdekelte, csak a tanulás - vagy éppen a bulizás, ivás, csajozás, kinek-kinek a vérmérséklete szerint.

a magyar társadalommal - egy-két kivétellel - azért lehet bármit megtenni, mert nem veszi a fáradságot, hogy a saját ügyeiben a legminimálisabb aktivitást ("kényelmetlenséget") felvállalja.

szidjuk a HÖOK-ot? szidjuk inkább a hallgatókat, persze azt is megértem, ha valaki nem tesz plusz erőfeszítéséket a közért, mert a saját dolgaival van elfoglalva. miért ne lenne, ha a hála nem más, mint a beszólogatás a partvonal mellől.

és az sem csoda, hogy az országos hallgatói szervezetek vezetői többé-kevésbé "eladták" magukat a politikának: elvégre nekik is csak egy életük van, jól fizető állást meg nem olyan könnyű találni...

összefoglalva: a hallgatói szerveződések mindig is olyanok lesznek, mint az össztársadalmi szerveződések. és mivel társadalmi aktivitás gyakorlatilag nincs Magyarországon - és nem is várható -, a hallgatói szerveződések is érdekvezérelt, többnyire ide-oda elkötelezett vezetőjű társaságok lesznek.

"tetszettek volna forradalmat csinálni!"

pneumónia 2013.01.21. 18:07:47

Szabályokat kellene lefektetni a HÖOKhöz,
hogy ne legyen bűnszervezet.
pl:
- legalább 4.2es tanulmányi átlag
- ha évet ismétel, nem lehet HÖOKos
- max 25 éves lehet (nem 30 éves kopasz bűnöző!)
- csak nappali tagozatos.
- a szoc, támokat, tanulmányutakat, egy számítógép program algoritmus alapján ítélje meg (ne magukat utaztassák a világban, és támogassák, ne legyenek Audik a modern új kollégiumok előtt, mert szegény Audis havernak csak arra tellik)
- oktatóval BÁRMILYEN rokoni kapcsolat kizáró ok.
- a HÖOKos nem lehet demonstrátor (hogy visszaéljen a vizsgaanyagokkal, és üzleteljek egymás között, 0 tanulással jó sulikat végeznek, magukat pénzelve, hányinger)
- HÖOKos nem lehetne később PHds hallgató, azaz nem juthatna mások kárára előnytelenül munkához.

Hirtelen ennyi, ha ezeket meglépnék talán lenne esély a normális HÖOKre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 18:15:41

A HÖK-ös szavazásokon a képviselők megizzadnak még a 25%-os részvételért is, hiába osztogatnak ingyensöröket és néhol még hivatalos pénzjutalmat is a részvételért. Senkit sem érdekel a téma, azok nyernek, akik a legismertebbek. Kihalásos alapon szerveződik az egész egyetemhez hasonlóan, a jelenlegi HÖK tagok jelölik ki a jövendő HÖK tagokat és elég őket elvinni egy gólyatáborba jópofizni és máris bekerülnek a képviselők közé a következő választáson...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 18:25:42

@pneumónia: Van alapja ezeknek a követeléseknek, jogos a felháborodásod, de azért ne essünk túlzásokba.
Például ha csak nappalis van a 10-15 HÖK képviselő között, akkor ők hogyan fogják képviselni a levelezős vagy estis hallgatókat, akik tipikusan dolgoznak vagy gyereket nevelnek egyetem mellett?
A 4,2-es tanulmányi átlag néhány húzós szakon azt jelenti, hogy egy évfolyamon nincs választás, mindenki HÖK-ös lesz, míg máshol a leggyengébb 5%-ot szűri csak ki. Inkább olyan szűrő kellene, hogy a tanulmányi átlaga az évfolyamátlag felett van.

A szoctám rendszereket komolyan megreformálták azokon a helyeken, ahova Demján adott ösztöndíjat, mert neki az egységes és objektív elbírálás volt a feltétele, de a csalókat csak környezettanulmánnyal lehet kiszűrni. Tudod, a NAV sem képes elkapni az adócsalók többségét, a HÖK is csak próbálkozik kiszűrni őket.

A PhD hallgatókról meg annyit, előfordul, hogy valakit a HÖOK múltja miatt nem vesznek államilag finanszírozott PhD programra, hiába kap a külsős felvételi vizsgatagtól maximális pontszámot...

Én nem voltam HÖK-ös, pedig lehettem volna, 18 évesen elsős egyetemistaként megkérdezett a kari HÖK elnök, szeretnék-e indulni, kampányoljon-e nekem, de elutasítottam, inkább tanultam és dolgoztam.

Reggie 2013.01.21. 18:40:35

Azon kivul, hogy kiszamolja az osztondijakat es elosztja a kollegiumi ferohelyeket, meg mit csinal a HÖK? Mert en egyetemi eveim alatt semmit sem vettem beloluk eszre, igy sosem ereztem szuksegesnek, hogy elmenjek szavazni. Sehol semmilyen tajekoztatas nincs errol es persze a valasztason indulok "programjairol" sincs egy weboldal. Azt ertem, hogy a kollegiumban megy a folyosoi pletyka, hogy ki mit akar, es esetleg a bentlakok ismerik is az indulokat, de itt ki is fujt a dolog.

Frőczy Sanyi 2013.01.21. 18:44:07

Nálunk a kari hök választás úgy zajlik, hogy az aspiránsok aláírásokat gyûjtenek a kari hallgatóktól. Ha összegyûlt 100 db, akkor érvényes jelöltnek tekinthetôk és programjukat egy zárt (kari és egyetemi hök képviselôkbôl álló) bizottság elôtt ismertetik. Majd ez a bizottság (szigorúan zárt ajtók mögött) eldönti, hogy kiket vesz be a tagjai közé. Tehát nemhogy a hallgatók, de még a be nem jutottak sem ismerik a másik terveit.
Az átlag hallgató nem tud semmit a hök tevékenységérôl max annyit, hogy szerveznek gólyatábort, gólyabált meg eldöntik ki kaphat szoc.támot és kolit. Állítólag olyanok is, akiknek nem kellene... Persze átfolyik rajtuk rengeteg pénz (pl. kreditbüntetés) és nem tudok róla, hogy a nyilvánosság elôtt beszámoltak volna róla. Tisztára mint a nagyok ott a parlamentben...

von Putri 2013.01.21. 19:51:48

"egy elvileg demokratikusan választott, tehát elvileg a diákokat jogosan képviselő szervezet..."

Ez a poszt arról szól, amiről a kommer propaganda is szólt végig, amíg meg nem szerezték a hatalmat: hogy relativizálja a választói demokráciát

Mert vannak ugye a megválasztottak, és vannak a kiválasztottak. És ez utóbbiak, a nem akármiféle anyagból gyúrt emberek, a bolsik képviselik igazán a nép érdekeit. Nem számít hogy mennyien szavaznak rájuk, kékcédulával vagy anélkül, ha nekik küldetésük hogy minket boldogítsanak?

Úgyhogy előre ti mindenkinél mindent jobban tudó élcsapat, Hahák és egyéb akcióhősök a lenini úton!

Éhes_ló 2013.01.21. 20:09:05

A höok olyan amilyen.
Elolvashattuk a kommnetekben is.
Érdekelne mitől más a haha, mert elvileg ugyan az a közeg, ugyan azok a hallgatók.
Írja már meg valaki kiket képvisel a haha és miként kerülnek ennek élére olyanok, akik ebben a kéderszegény nihilben nem akarnak höokosok lenni, és szarnak az egyik önkormányzatiságra, hogy egy másikban váltsák meg a világot.
Mitől hiteles az egyik, ha a másik ilyen fos?

Tóth Csaba Tibor 2013.01.21. 20:54:25

@Éhes_ló: az egyik ilyen tényező az, hogy ott egyelőre senki sem kíván vezér/elnök/főtitkár et. lenni. minden ott romlik el, amikro egyetlenegy ilyen figura kiemelkedik.

cukorrépa 2013.01.21. 21:42:06

@Reggie:
"osztondijakat es elosztja a kollegiumi ferohelyeket, meg mit csinal a HÖK?"

jellemzően: lopja a pénzt. mivel a diákok hivatalos képviselői (a HÖK) rengeteg pénzt kap az államtól, van miből gazdálkodni. az ösztöndíjak elosztásán túl programszervezésre, plakátokra-reklámokra megy el rengeteg pénz.

a HÖK elnök (aki általában minimum 5 éve elnök, de legalább addig maradni fog, ha még nincs meg az 5) és az elnökségi tagok (meg a kisebbrendű majmok, akik benne vannak a HÖK-ös bizniszben) alapítanak egy-két céget, amelyek aztán szervezik a diákoknak szóló programokat, nyomtatják a programokhoz a reklámanyagokat, illetve bármiről adnak számlát, hogy kiszivattyúzzák a pénzt.

persze annyit, amennyit nem szégyenlenek. és nem szégyenlik! meg kommunikációs tréningeket tartatnak maguknak haveri céggel, vagy egyszerűen csak elszámolják a nyaralási költségeiket a HÖK-nél. mindezt az államtól kapott pénzen, illetve amióta EU-s pénzek is vannak különböző ...OP-végű pályázatok formájában, mert azokból is szoktak kapni a HÖK-ök.

az egyetemi élet messze legkorruptabb része a HÖK és a HÖOK, ezt szinte mindenki tudja a felsőoktatási intézményekben.

Két dolgot kellene egy tisztességes újságírónak megnéznie, és látszódna, milyen bandák garázdálkodnak a HÖK zászló alatt:

1. hány éve és milyen képzésekbe való beiratkozás árán maradtak HÖK vezetők a HÖK vezetők (van, ahol már nem HÖK elnök a főmufti, hanem más céget vagy szervezeti egységet is létrehoztak az adott intézmény mellett vagy az intézményen belül). tipikusan jó pár éve, és hülyébbnél hülyébb szakokat felvéve bírnak csak ottmaradni a HÖK-tűz közelében a sz*rháziak.

2. no meg a különféle intézményekben a HÖK-höz befutott számlákat kellene megnézni, miről, kitől, mekkora összegben. kiderülne, hogy a HÖK-ök mindent a piaci ár felett vesznek, és haveri, vagy önmaguk által alapított cégektől rendelik a tevékenységeket. elképesztő mennyiségű sikkasztás derülne ki, ha egyszer valaki (például a rendőrség) venné a fáradságot, és átfésülné a HÖK-ök könyvelését.

a legótvarabb politikusi szokásokat sajátítják el és gyakorolják a HÖK-ösök valószínűleg az egész magyar felsőoktatásban. a HÖOK meg segít nekik ebben, és dörgölőzik a mindenkori kormányhoz, hogy védve legyen.

cukorrépa 2013.01.21. 21:43:37

@Éhes_ló:

a HÖK meg a HÖOK többszörösen bizonyította, hogy mire teszi rá a kezét, ha tudja. és tudja!

a HaHa még bizonyíthatja, hogy nem korrupt f*szocskákból áll. ez egy fontos különbség.

cukorrépa 2013.01.21. 21:59:18

@pneumónia:

"- max 25 éves lehet (nem 30 éves kopasz bűnöző!)"

van ezek között 33-35 éves kopasz bűnöző is.
nem kell annyi feltétel, a 25 éves korhatár bőven elég lenne, mert úgy igen kevés idejük maradna lopni!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 22:51:13

@cukorrépa: A kispályás HÖK tagok maradnak az egyetemi pénzt lopni, az igazi menők politikusok lesznek. Érdekes összeállítás a HÖK-ös politikusokról: hvg.hu/hvgfriss/2010.09/201009_diakkepviselokbol_politikusok_terepgyakorla

Éhes_ló 2013.01.21. 22:53:20

@cukorrépa: kikből áll a haha?
Kiket képvisel, mi a programja, szervezete, működése?
Kik a vezetőik, mit tettek eddig a suliban?
Kik, mikor és hol választották meg őket, kiket képviselnek?
Hol a programjuk, mit tettek eddig a tagjaikért, a felsőoktatásért?
Erről nem olvasni sehol semmit.
Pedig érdekelne nagyon.

Te tudod?
A HÖK szar. A HÖOK szar. Tegyük fel ezt elfogadom.
De mi a haha? Mitől más, mitől jobb?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 22:54:19

@Frőczy Sanyi: Ha nem szavazott a nappalis hallgatók negyede, akkor ők nem hallgatói önkormányzati képviselők (2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról, 60. §)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 22:55:53

@Éhes_ló: A HaHa annyiban jobb, hogy még nem loptak és még nem korruptak. Hogy jobbak-e, az csak akkor derül ki, ha hatalmat kapnak. Olyan ez, mint a 2010-es választások előtt az LMP és a Jobbik.

Éhes_ló 2013.01.21. 22:59:03

@Távmunkás: Ezt értem.
De a kérdéseimre ez nem válasz, mert nem az a kérdésem jobbak-é.
Azt írtam elfogadom ab ovo, hogy jobbak és a többi egy halom szar.
Kikből áll a haha?
Kiket képvisel, mi a programja, szervezete, működése?
Kik a vezetőik, mit tettek eddig a suliban?
Kik, mikor és hol választották meg őket, kiket képviselnek?
Hol a programjuk, mit tettek eddig a tagjaikért, a felsőoktatásért?
Erről nem olvasni sehol semmit.
Pedig érdekelne nagyon.

Te tudod?

Frőczy Sanyi 2013.01.21. 23:07:17

www.civishir.hu/azt_irja_az_olvaso/hok-botrany-a-debreceni-egyetemen/1011104244

Érdemes beleolvasgatni a kommentekbe. Ha csak a negyede igaz... Ezeknek az "aranyifjaknak" biztos helyük van a pártokban egyetemi pályafutásuk befejezte után.

Frőczy Sanyi 2013.01.21. 23:16:29

@Távmunkás: ez érdekes. Nekem egy csoporttársam indult el naívan a választásokon. Tényleg annyi volt, hogy az elõírt számú támogató aláírás összegyûjtése után egy bizottsági meghallgatáson kellett részt venni az indulóknak, ami után kihirdették az eredményt. Tehát ilyen klasszikus urnás szavazás nem is volt, nem közvetlenül a hallgatók döntöttek, hanem a hök maga.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 23:19:25

@Éhes_ló: Tudomásom szerint egyelőre nincs konkrét vezetőségük, csak 1-2 hangadó. Bázisdemokráciát játszanak, amíg rá nem jönnek, hogy vezető nélkül minden szervezet szétesik egy bizonyos méret fölött. Nem megválasztott tisztségviselők, hanem egyszerű diákok, akik a felsőoktatást leépítő intézkedések ellen tüntetnek és fűnyírelvű pénzkivonás helyett valódi reformokat követelnek, a mostani és a leendő hallgatókat képviselve. A követeléseiken kívül nincs programjuk, a követeléseket a gyűléseken szavazták meg, az újságokban megjelent (a rádióban nem olvasták be, csak átverték őket...)
Nincs névsor, így nincs személyeskedés.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.21. 23:21:42

@Frőczy Sanyi: Akkor az teljesen törvénytelen volt. Mekkora a suli, hány tízmilliót kezel a HÖK? Talán még az egyetem gazdasági vezetőinek hűtlen kezelése is felmerül, hiszen ilyen szélhámosokra bízták az egyetemi költségvetés jelentős részét...

von Putri 2013.01.21. 23:54:00

@Távmunkás:
A HaHa az egykori SZDSZ-es oktatók által erősen befolyásolt szervezet. Ezek a korifeusok kihasználják a diákok részben jogos elégedetlenségét a saját céljaik érdekében.
Ezért fogalmaz meg olyan követeléseket a HaHa, ami nem igazán a diákok érdeke. A régi struktúra konzerválása például (állítsák vissza a 2012 előtti állapotokat) egy merev, nem diákbarát, nem piacképes oktatási rendszer konzerválását jelenti.
A hallgatóknak volna épp elég követelnivalójuk saját egyetemükkel szemben, meg egy kicsit magukba is nézhetnének. Tényleg azt hiszik, hogy még többen el tudnak majd helyezkedni kommunikáció szakos diplomával?

cukorrépa 2013.01.21. 23:54:47

@Éhes_ló:

még nem tudjuk, hogy a HaHa jobb-e, mint a HÖK meg a HÖOK. de az tény, hogy nem szárad a lelkükön sokszázmillió elsikkasztott forint.

cukorrépa 2013.01.21. 23:58:18

@Távmunkás:

köszi, megnézem a HVG-s hivatkozást.

"A kispályás HÖK tagok maradnak az egyetemi pénzt lopni,"

háááát... a "kispályás" helyett azt mondanám: "kisebb pályás". de nyugodt lehetsz, lopnak ezek nagyüzemben azon a kisebb pályán is.

ez a "szorgalom" (Hofi) megérne egy oknyomozó cikksorozatot, mert a HÖK-sök éppen a leendő értelmiség környezetében ontják magukból a korrupció orrfacsaró bűzét, és igen sz*r példát mutatnak.

cukorrépa 2013.01.22. 00:00:50

@Távmunkás:

"Talán még az egyetem gazdasági vezetőinek hűtlen kezelése is felmerül, hiszen ilyen szélhámosokra bízták az egyetemi költségvetés jelentős részét..."

veszélyes vizekre tévedsz, lol. mit gondolsz, melyik HÖK úszna meg szárazon milliós nagyságrendű sikkasztásokat, ha abban hallgatólagosan nem támogatná az intézményi környezet?

segítek: egyik sem.

Éhes_ló 2013.01.22. 10:16:05

@Távmunkás: nos ez sovány információ egy olyan önmagát hitelesnek és legitimnek hazudó szervezetről, amely minden médiafelületről a pofámba üvölti az elégedetlenségét bármivel kapcsolatban.

Nem csoda, hogy balog szarik velük szóba állni, mert nem volt rá elég 12 óra, hogy 5-6 teljesen köznapi és alapkérdésre választ kaphassak róluk azoktól a híveiktől, akik a HÖK-öt és a HÖOK-ot teli szájjal fikázzák.

Még mielőtt leesne bárkiről az emberálarc, ezzel nem állítom azt, hogy eme két közgyűlölet tárgyává tenni kívánt társaság jobb lenne. Csak azt, hogy van olyan legitimitásuk, ami a haha megett még viccből sincs.
Sajátos módon a médiatámogatás ezzel pont fordítottan arányos és az szdsz-en és verzióin edzett szememnek ez már vészjelzés arról amit itt egy olvtárs is megfogalmazott: van néhány "hangadó", én inkább önjelölt kalandor népboldogítónak nevezném őket, magyar történelmi analógiák alapján.

Éhes_ló 2013.01.22. 10:17:14

@cukorrépa: nagyon óvatos lennék, mert ezek komoly vádak.
A jelen bírói gyakorlat szerint ezért az állításodért - mint rágalmazó - perelhető vagy.

Kopó 2013.01.22. 10:43:42

@mesÜge: Már kiemelkedtek ilyen figurák, csak nem hivatalos a posztjuk. Meg is nevezhetném őket, de minek a konfrontáció. De egyébként ők irányítják a hahát. Ez önmagában nem lenne baj.

Tóth Csaba Tibor 2013.01.22. 10:47:10

@Kopó: nem azt mondtam hogy nincsen központi bizottság (irony intended) hanem azt, hogy nincs még Lenin meg Trockij. én legalább is nem látom.

cukorrépa 2013.01.22. 10:51:09

@Éhes_ló:

nézd, hogy a HÖK-hálózat körül valami nincs rendben, azt a környékükön nagyjából mindenki tudja.

hogy a hallgatólagosan támogató "intézményi környezet" kiket, miket takar, nem tudhatom, de érdemes volna megtudni. tessék átláthatóvá tenni a HÖK-ök pénzügyeit, számlákat, miegyebeket, és akkor boldogan elhiszem, hogy minden rendben van.

szerinted van a HÖK-ök átvilágításának akadálya?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.22. 11:05:51

@cukorrépa: Azért abban van különbség, hogy egy törvényesen megválasztott HÖK vezetőségnek adja a pénzt az egyetem és abból lehet, hogy sikkasztanak vagy pedig odaadják néhány hallgatónak, akinek semmi köze ahhoz a pénzhez és biztosan sikkasztanak belőle...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.22. 11:08:32

@cukorrépa: A HÖK-ök átvilágítását egybe kell kötni az egyetemek átvilágításával, hiszen a lenyúlások többnyire nem önállóak, virágzik a kari és egyetemi tanácsi szavazatok adásvétele, stb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.22. 11:27:08

@von Putri: Az Oktatói Hálózat nekem sem tetszik, túl sok benne a ballib elem.

A diákoknak fogalma sincs arról, hogyan kellene egy ország oktatási rendszerét megreformálni. Ők csak azt tudják, hogy a támogatás 20-30%-os csökkentése minden mást változatlanul hagyva egyszerű megszorítás, nem reform. Mivel nincs más ötletük, ezért ennek a visszavonásáért küzdenek, amit meg tudok érteni.

Nekem is van listám arról, milyen felsőoktatás kellene:
- 30-40 ezer állami ösztöndíj, de mindenki tandíjat fizet
- az állami ösztöndíj 1 évre szól, elsőben felvételi eredmény alapján, utána tanulmányi eredmény alapján, az összege a legjobbaknál magasabb a tandíjnál, másoknál akár kevesebb is lehet
- oktatók képesítésének teljes átvizsgálása: a felsőoktatási törvény előírásait nem teljesítők azonnali kirúgása
- oktatók jogviszonyának tisztázása: csak az tarthasson órát, aki munkaviszonyban van az egyetemmel vagy minimum fél évre szóló megbízási szerződése van (nem cégen keresztül), kivéve az 1-1 előadást tartó vendégoktatókat
- tananyagok frissítése: a tananyaghoz felhasznált szakirodalomban mindig legalább 10%-os arányban szerepelnie kell az utóbbi 5 évben megjelent publikációnak
- adminisztráció csökkentése: kötelező átállás elektronikus indexre, tanszéki titkárnők helyett kari adminisztráció kisebb létszámmal, felesleges papírmunka kiiktatása, felesleges jóváhagyási körök csökkentése (elég megnézni, hogy egy munkáltatói igazolás kiadása mivel jár egyes helyeken...)
- mesterképzési és PhD felvételi eljárás során a pontszámok nyilvánosságra hozása a részpontszámokkal együtt, a jelentkező azonnal tudja meg az eredményét (ne legyen utólagos korrigálás, hogy a protekciós biztosan bejusson, vagy egyszerű kinyilatkoztatás, hogy igen-nem)
- amennyiben nagyméretű tárgyakat lopnak el az egyetem területéről feltűnés nélkül, a portások és a biztonsági szolgálat azonnali felelősségre vonása

cukorrépa 2013.01.22. 11:27:14

@Távmunkás:

"hiszen a lenyúlások többnyire nem önállóak, virágzik a kari és egyetemi tanácsi szavazatok adásvétele, stb."

csak bólogatni tudok.

cukorrépa 2013.01.22. 11:37:41

@Távmunkás:

"abból lehet, hogy sikkasztanak"

a legtöbb tranzakciónál konkrét számlák vannak, konkrét összegekkel, cégekkel. ezek a számlák elég sok kézen átmennek egy egyetemi/főiskolai infrastruktúrában, mire valaki a végén valaki sietve lenyeli a pénzt.

vagyis egy intézményben elég sokan látják, tudják, mi ment hova, mire. hogy a számlákból és teljesítésekből mi a kamu, azt egy gyönge képességű ügyész és egy féleszű nyomozó is meg tudja állapítani kevéske kapirgálás után.

és mivel a felsőoktatási rendszerben szinte minden papírt leiktatnak, egy nyomozás esetén bizonyíték volna dögivel. érdekes helyzet!

cukorrépa 2013.01.22. 11:38:38

@cukorrépa:
na, már két valaki nyeli le azt a pénzt, a mindenét. :)

Éhes_ló 2013.01.22. 11:41:53

@cukorrépa: a "valami nincs rendben" és a sikkasztás vádja között jelentős a különbség.

Mindkét esetre az aktivizálódó/aktivizált egyetemi diákság jelenthet megoldást. Már ha nem médiablöff a felhorgadó diákság.
(Szerintem az, a diákok többsége leszarja a haha-t és a höokot is.)

A haha alktivizálja a népét és vegye át a höokot az egyetemen, ahol erre van tömegbázisa (mivel a höok kevesbb mint 25-30% diákot mozgat meg ez nem nehéz, kb. 15-17%-ot jelenthet, ami még mindig egy vicces legitimáció, de legalább választásokon dól el és nem média és pártkapcsolatokon mint most).

cukorrépa 2013.01.22. 11:57:43

@Éhes_ló:
" "valami nincs rendben" és a sikkasztás vádja között jelentős a különbség. "

bírósági vagy nyomozóhatósági kérésre az ember előveszi a papírokat, másolatokat, amiket addig a fiókban tart.

cukorrépa 2013.01.22. 11:59:41

@Éhes_ló:

"Mindkét esetre az aktivizálódó/aktivizált egyetemi diákság jelenthet megoldást."

ez egy logikus opció azoknak, akik kritizálják a HÖK-öt, HÖOK-ot. hacsak a HÖK-választások nem olyan belterjes túlélésre vannak leszabályozva, ahogyan azt néhány fentebb már leírták.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.22. 12:05:04

@cukorrépa: Csak hogy fokozzuk az izgalmakat: ma már szinte minden egyetemen van költségvetési biztos, akit a minisztérium küldött és az ő jóváhagyása is kell minden kifizetéshez, vagyis ha van sikkasztás, akkor ő is bűnrészes.

Egyébként az egyszerű kifizetéseknél nehezebben megfogható dolgok is történnek: HÖK elnök átengedése a vizsgán harmadik próbálkozásra megfelelő szavazatért cserébe, rektor/dékán ismerősének kamu posztba kinevezésért cserébe HÖK-ös is kap végzés után egy kamu állást, stb.
És akkor ott vannak még a politikusoknak tett szívességek, hogy felveszik őket doktorira (vannak balos és jobbos doktori programok), a helyi önkormányzattól foglalkoztatnak valakit előadóként, stb.

cukorrépa 2013.01.22. 12:08:58

@Távmunkás:

nem olyan régóta vannak költségvetési biztosok az intézményeknél, s nem biztos, hogy barátjai az intézményi vezetéseknek. tehát ha egy biztos becsületes, és nem túl kitartóan keres, akkor szinte biztos, hogy talál is valamit.
:)

gondolható, hogy a fiktív számlázásokon túl is van mutyizás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.22. 12:15:09

@cukorrépa: 2010-ben nevezték ki az első költségvetési biztosokat, tavaly csak kiterjesztették a rendszert.
Én még nem hallottam, hogy feljelentést tettek volna... csak A rektorok tiltakoztak előtte az autonómia csökkentése miatt, aztán meg áradoztak, hogy spóroltak évente 1-2 milliót. Kétlem, hogy ár-érték arányban megérte volna a kinevezésük, de legalább a közbeszerzéseket tudják befolyásolni...

Éhes_ló 2013.01.22. 12:18:14

@cukorrépa: ha a diplomád megvan, tedd meg azonnal.
Hulljon a férgese!

Éhes_ló 2013.01.22. 12:20:45

@cukorrépa: nem értelek mit értesz a "fentebb leírt belterjes HÖK, HÖOK választások" alatt.

Ebben homályosíts fel kérlek.

cukorrépa 2013.01.22. 12:37:59

@Éhes_ló:

pl. amit Távmunkás írt:

"Kihalásos alapon szerveződik az egész egyetemhez hasonlóan, a jelenlegi HÖK tagok jelölik ki a jövendő HÖK tagokat és elég őket elvinni egy gólyatáborba jópofizni és máris bekerülnek a képviselők közé a következő választáson..."

cukorrépa 2013.01.22. 12:42:33

a "fentebb leírtba" beletartoznak a más blogokon felhozott dolgok is, mert most visszaolvastam, itt nem olyan sok részlet van leírva.

Éhes_ló 2013.01.22. 14:06:28

@cukorrépa: nos sok minden rosszat tudok elmondani a hazai "mozgalmi" életről és a mozgalmárokról is.
Azt azonban nem veszem komolyan, hogy höok, hök választást ne tartanának és mutyiban dőlne el ki viszi a kasszát.
Szerintem ez hazugság.
A manipulációnak sokkal kevésbé látható és a demokratikus választások látszatát megőrző módjai, rutinjai vannak, nem ilyen primitív szarságok.
Szóval tessék mozgósítani, választókat toborozni és változtatni.
A senki által meg nem választott haha önjelöltek nem alternatívái a - még ha olyan szar is de a hallgatói választásokkal, szavazatokkal legitimált - ernyőszervezeteknek.

Tessék leverni őket az egyetemi/főiskolai pályán. Mielőbb annál jobb.

cukorrépa 2013.01.22. 15:30:30

@Éhes_ló:

"höok, hök választást ne tartanának és mutyiban dőlne el ki viszi a kasszát."

optimista vagy. minél régebben van HÖK-közelben valaki, annál inkább szeret ott maradni, és annál több mozgósítható pénze van arra, hogy behúzza a szavazatokat.

a HÖK irányítása a legritkább esetben történik egyszemélyes vállalkozásban. kisebb, de viszonylag állandó emberekből álló csoportok szokták működtetni a HÖK-öket, ezt egyszerű adminisztratív módon meg lehet állapítani (elegendő megnézni, kik voltak tagok mettől meddig a HÖK-ben vagy az esetleges kapcsolódó szervezetekben).

hogy aztán a HÖK-választásokon pontosan mi történik, ki miért szava és miért arra, akire, érdemes lenne jó alaposan megnézni.

de abban egyetértünk, hogy a hallgatói önkormányzati választások arra vannak, hogy az önjelölt mozgalmárok részt vegyenek. mozgalmárkodni kevés.

Dzsentrisvihák 2013.01.22. 19:28:57

Jaaaaj, hogy oda ne rohanjak! Nem demokratikus az egyetem, uram Isten, itten van a végpusztulás...
Egy oktatási intézményről beszélünk, basszus, nem valami hippigyülekezetről. Miért nem demokratikus a gimnázium, vagy az általános iskola? Követelem, hogy az óvodában is kiáltsák ki a demokráciát! HAHA-t a bölcsődékbe!
Komolyan, ennyire agyatokra ment a nagy szabadságmánia? Vagy ilyen unalmas volt a vizsgaidőszak?

Az meg, hogy ki van a HÖK-ben a hallgatók döntik el. Ennél mi lenne már demokratikusabb? Jaaa, hogy nem azokat választják oda, akiket ti szeretnétek? Coki.

Egy dolgot tudtok csak, hangulatot kelteni. Kellett nektek ez a felsőoktatási faszság, mint a falat kenyér, most baromi jót csámcsogtok rajta hónapokig, felelevenítve a "legszebb" Galilei Körös időszakokat, csak ne feledjétek, ők is megütötték vele a bokájukat...

beyo 2013.01.23. 00:51:55

@Éhes_ló: Csak ma olvastam a fórumot, kicsit összeszedem hogy látom a HaHa-t, illetve a működését (válasz a kérdéseidre)
A HÖK és HaHa működése között óriási különbség van. Ha az alapokat nézzük, akkor mind a kettőről elmondható, hogy demokratikusan működik (kéne működnie). A HÖK esetében ugye vannak választott tagok és képviselők akik hivatottak képviselni a hallgatók érdekeit, illetve intézni bizonyos ügyeiket (szoctámok, ösztöndíjak, bulik, etc.). A HaHa szintén demokratikus, de itt nincsenek választott tagok, minden önkéntes alapon szerveződik, "alulról". Nem feltétlenül szervezetről kéne beszélnünk, hanem inkább mozgalomról.
Volt egy baráti társaságokból álló diákcsoport, akik úgy gondolták, hogy ideje lenne megreformálni az oktatási rendszert, demokratikusabbá, innovatívabbá, korszerűbbé tenni. Amikor kirobbant ez mostani felsőoktatási válság úgy gondolták, hogy érdemes lenne ezekről a problémákról országos szinten beszélnie a hallgatóknak egymás között, közös véleményt alkotni, amit aztán képviselni lehet.
December elején Pesten és több vidéki nagyvárosban már voltak olyan kis közösségek "sejtek", melyek a HaHa szellemiségét hírdették. Elkezdtek hallgatói fórumokat szervezni, voltak kész terveik amelyeket meg akartak beszélni, szavaztatni minnél több egyetemistával, különböző egyetemeken. Így jött létre az a hat pont amiről most mindenki beszél, ezeket a múlt év végén ezres nagyságrendű egyetemista támogatta szavazatával. Tehát mondjuk úgy, legitimitása mindig a fórumaikra ellátogató, őket támogató, hozzájuk csatlakozó, tüntetéseiken jelenlévő hallgatókból ered.
Kik a vezetőik? Nincsenek vezetőik. Aktivisták vannak, akik mindig az aktuálisan érvényben lévő, hallgatók egy nyitott közössége által kinyílvánított álláspontot képviselik (lásd 6 pont, ha nézed a mostani összes HaHa-s megnyilvánulást, mindegyik egyedül a 6 pont fontosságát hangsúlyozza). Vannak még ún. sejtek, ezek mindig egy adott egyetem HaHa-s közösségeit jelölik. Pl, ha egy HaHa tagban felmerül az ötlet, hogy kéne valami megmozdulást csinálni, azt először a saját sejtjén szavaztatja meg, ha átmegy, akkor elkezd a dolog szerveződni és kívülről is lehet hozzá csatlakozni.
Ötleteket bárki dobhat be, de csak annak lesz keletje, amit a tág közösség meg is tud szavazni.

Éhes_ló 2013.01.23. 09:06:37

@beyo: elolvastam amit leírtál. Ez megerősít abban, hogy a változás kikényszerítésének módja az, amit írtam: szevezetlen ad hoc társaságból szervezett, szavazókkal, tagsági legitimitással rendelkező szervezetté kell válni.
Miért? A transzparencia, és az ezt alátámasztó az ad hoc működés, képviselet intézményesítése adja meg azt a súlyt, nyomatékot ami egy adott szervezet "értékét" befolyását jelenti.
Ezt lehet kivülről, új szervezet kialakításával elérni (ez lenne a haha), vagy bebújni a régi szervezetbe és azt belülről átvenni.
Én az utóbbit tartanám hatékonyabbnak és gyorsabbnak, mert a meglévő szervezetek már rendelkeznek jogosítványokkal, amit így át lehet venni, míg egy új szervezetnek ezt a "elismertetést" ki kell harcolnia.
A haha most is ezzel küzd.

Tanulni kellene a szakszervezetektől, ott mindkét út végig lett taposva.

bolek 2013.01.23. 14:57:45

@Dzsentrisvihák:

"Egy dolgot tudtok csak, hangulatot kelteni.
...
csak ne feledjétek, ők is megütötték vele a bokájukat..."

a sok ostobaságot megfejelni még egy fenyegetéssel is... a helyedet, pénzedet félted, mókuska, a HÖK-ös gépezetben?
az agresszivitásod foka erről árulkodik...
szánalmas.

Dzsentrisvihák 2013.01.23. 16:08:06

@bolek:

Csak tényeket közlök, kispajtás, de mindegy, nem én fogok meglepődni a végén.
Amúgy rossz irányba vakarózol, nekem mér rég semmi közöm az egyetemhez, a HÖK-höz pedig sohasem volt.
(Ja, és aki nem érti az iróniát, az inkább ne akarjon kioktatni senkit, mindenki jobban jár.)

bolek 2013.01.23. 16:20:25

@Dzsentrisvihák:

"Csak tényeket közlök"

na de milyen stílusban... a habzó szájú agresszivitás nem áll jól senkinek, neked se. =)

"de mindegy, nem én fogok meglepődni a végén."

csak fenyegetőzöl megint! valami más nyomja a lelkedet, hogy mindenképp kibuggyan a szádon ez a sok agresszív, kárörvendő, bosszúéhes izé?

mitől vagy ilyen heves, ha csak tényeket közölsz, amik elvileg téged nem érintenek? bánt valami?

(költői kérdés volt...)

Dzsentrisvihák 2013.01.23. 18:16:53

@bolek:

Hogy bánt-e valami? Igen, az, hogy a felsőoktatás résztvevőinek naiv idealizmusát, és általános tájékozatlanságát megpróbálja kihasználni egy olyan csoport, ami még a mostani kormányzatnál is százszor kártékonyabb. Már azzal rengeteget ártanak, hogy a diákok fejét teletömik mindenféle moslékkal, jól hangzó szlogeneket pufogtatva az önrendelkezésről, meg a demokráciásdiról.
A diákság zöme pedig élvezettel, nagykanállal falja ezt a l'art pour l'art szennyet.
Igenis, ezen fel vagyok háborodva, és konkrétan pont nem érdekel kinek, mennyire nem tetszik ez. Fenyegető a hangnem? És akkor mi van? Bizony, egyesekre ráférne némi nevelés (lásd például az ELTE-t a nagy demokrácia jegyében összegányoló pondrókat), remélhetőleg meg is fogják kapni.

bolek 2013.01.23. 20:41:46

@Dzsentrisvihák:

ok, végül is ez is egy szempont, és így érthetőbb az álláspontod. de azt is mérlegelni kell, hogy a HÖK-ösök jól bejáratott hazugságai és csalafintaságai ellen kell valami segítség a fiatalka egyetemistáknak. mert a jóravaló diákok pusztán naiv felhorgadással a büdös életben nem fogják kiebrudalni a korrupt disznókat. pedig ideje lenne!

Dzsentrisvihák 2013.01.23. 22:01:14

@bolek:

Három dolog:

1. Tudom, hogy a HÖK sem tökéletes, de azzal nem vádolható, hogy nem demokratikus. Már önmagában ez az érvelés - amit egyébként egyesek ész nélkül ráhúznak mindenre - téves alapokra helyezi az egész vitát. A valódi helyzet inkább az, hogy a hallgatók nem tudnak, és sok esetben nem is akarnak felelősen élni a demokratikus jogaikkal. A többség épp úgy analfabéta az egyetemi élet szervezéséhez, mint a társadalmihoz, és a nagypolitikához (szerintem egyelőre épp ezért nem is érdemlik meg, hogy bármelyikbe is korlátlanul beleszóljanak). És ez korántsem véletlen helyzet, melynek gyümölcseit épp azok akarják most learatni, akik tíz-tizenöt évvel ezelőtt előidézték. (A fenti kijelentés nem vonatkozik azokra az intézményekre, ahol van valódi közösségi érdekérvényesítés, és nem hagyták kiirtani annak tradícióit. Tisztelet, és jó szerencse nekik!)

2. Nyilván a jogos indulatot effektív rendszerbe kell csatornázni, olyanba, ami valóban a diákság érdekérvényesítését vállalja föl. Az én időmben a HÖK nagy része ilyen volt, csak hát ugye ők nem maradtak ott az egyetemen véndiákot játszani a mostani branccsal. Arról viszont, hogy ők vannak pozícióban, a hallgatókon kívül senki sem tehet. Emiatt hisztizni pont olyan, mint amikor valaki nem megy el szavazni, majd négy évig teli arccal szidja a kormányt...
Gyerekes, és roppant dühítő szituáció, aminek minden egyes árnyalata és nézőpontja vérforraló kérdéseket vet föl, főleg a felsőoktatást megjárt, és annak hátrányait és előnyeit egyaránt ismerő egyének számára.

3. Az egész mizéria engem személy szerint azért irritál a végtelenségig, mert ha akkor robban ki, amikor még én is egyetemi polgár voltam, akkor tudtam volna ellene tenni. Legalább azzal, hogy a parazitákat - akik most új szavazóbázist látnak a diákságban, és a sajnos itt-ott tényleg jellemző anyagi korrupciót még ideológiaival is ki akarják egészíteni - távol tartom. (Mert a diákságnak magából kell kitermelnie a vezetőit, nem küldött emberekre és ejtőernyősökre van szükség; én eddig ki is néztem belőlük, hogy képesek erre, borzasztó érzés csalódni...)
Viszont annak ellenére, hogy nem szólhatok bele, még foglalkoztat a kérdés, és frusztráló látni, hogy a többségnek föl se tűnik, miként próbálják fű alatt eltéríteni a pozitív energiáikat, és valami teljesen másra fölhasználni őket.
süti beállítások módosítása