Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Nyugaton a helyzet változatlan

2010.11.10. 16:21 | Írta: pinter.mate

 
Mindenki örülhet: megmarad a jogállamiság Magyarországon. Aztán meg kiderül, hogy mégsem. Ezúttal nem áll szándékomban kifejteni, hogy mit is jelent a jogállam, és azt sem tárgyalnám ki, eddig volt-e, és azt sem, hogy most megmaradjon vagy ne maradjon meg. Csak közlöm a tényeket.

Az egész hercehurca már a kampány során elkezdődött. A Fidesz megígérte, hogy a lopók-csalók-hazudók kapnak a seggükre (még ha nem is ezekkel a szavakkal), a baloldal pedig megígérte, hogy diktatúra lesz itten a kétharmad esetén. A kétharmad – mint azt mindannyian tudjuk – meglett, a diktatúrát azonban akkor még nem kezdték el építeni (vagy csak a közvélemény nem tud/tudott róla). Ezután éltek is a kettőperhárom adta lehetőségekkel: nem egy törvényt megszavaztak, aminél az ellenzék soraiból senki nem állt melléjük, de ezzel remek alapot adtak arra, hogy lehessen róluk vitatkozni, csámcsogni mindenféle hírportálokon. Nemrég pedig nekiláttak, hogy visszaszedjék az ellopott pénzeket.

Akiket egy kicsit is érdekelnek a hírek, azok tudják, hogy az esetek egy részében (legalábbis a választások előtti pár hónapban) tulajdonképpen a szó klasszikus értelmében nem történt lopás. Rendhagyóan rohadtmagas végkielégítéseket osztottak egymásnak, ez igaz, de ez nem szerepel a Btk. különös részében. Viszont valahogy meg kellett fogni őket. Ezért hoztak egy visszaható hatályú törvényt, amivel mindenki köteles lesz leadózni a rohadtmagas végkielégítésének 98%-át. Ami szintén nem kis pénz.

Az Alkotmánybíróságnál elcsúszott a dolog

egyetlenegy fogalom, név szerint a „jó erkölcs” definiálatlansága/definiálhatatlansága miatt. Aztán megkezdődött a háború. Lázár János nekiugrott az Alkotmánybíróságnak, hogy egy alkotmánymódosítással kihúzza alóluk a talajt. Orbán mondta, hogy tőle oké a dolog, mire a komplett Charta, az élén a tiszta lelkiismeretű Gyurcsánnyal (ékes bizonyíték a „jó erkölcs” definiálhatatlanságára) nekiugrott Orbánnak, de még inkább a Fidesznek, nem lévén tisztában azzal, hogy mondjuk Navracsics nem pártolja az alkotmánymódosítást. LMP és Jobbik szintúgy. A baloldali média is nekiugrott a Fidesznek, mondván, hogy jön a diktatúra. Az igazi problémát mégsem ez jelentette, hanem az, hogy a közvélemény kormánypárti részének jelentős hányada sem állt ki mellettük ebben a kérdésben, sőt. Tüntetés tüntetés hátán (nem mintha olyan sok lett volna).

Lázár november 8-án visszakozott: bár nem jelentette be, mint anno domini 1918-ban Tisza, hogy a háborút elvesztettük (tenném hozzá, pár nappal Károlyi után mondta, csak őrá mindenki nagyívben szart, egészen az őszirózsás forradalomig), csupán közölte, hogy javaslatai módosítását kezdeményezi: nem vonná ki az Alkotmánybíróság felügyelete alól a pénzes törvényeket. Illetve nem teljesen. „Beismerve és belátva, hogy nem nálunk van a bölcsek köve” – bár jelen félmondat nem értem, miért és hogyan került a szövegébe.

November 10-én – azaz ma

(nézhetnek is furán azok, akik esetleg nem november 10-én olvassák a cikket) – délelőtt megtörtént a szavazás. 355 szavazó. 257 igen. 96 nem. 2 tartózkodás. Gyors fejszámolás. 66,5% az igen. Az alkotmánymódosító javaslat nem ment át. A háború folytatódik. Jönnek is a kósza hírek, hogy elromlott a gép, szarul számolt, horribile scriptu, csalás történt (bár ezt még senki nem jelentette ki ennyire konkrétan). Még az is lehet, hogy a szavazást meg fogják ismételni. De egyelőre Nyugaton a helyzet változatlan.

November 10-én – azaz ma – pár órával később jött a hír: megtörtént az újraszavazás. A Lázár-féle alkotmánymódosító javaslatot gond nélkül áttolta a fent említett kétharmad. Megszűntünk jogállam lenni? Lehet. Nem az én tisztem eldönteni. De az biztos, hogy Közép-Keleten a helyzet változékony.

Illusztrációnkon @mr-ph tumbász The Lazars című remekműve látható.

2 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz alkotmánybíróság lázár jános országgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr82438782

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.27. 08:37:01

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veres Sándor 2010.11.12. 22:56:02

Én csak információt ne tudtam kiszűrni ebből az írásodból. Ez ilyen "életérzés cikk"? De azért szeretünk téged...

pinter.mate 2010.11.13. 00:39:50

Fogjuk rá. Én itt csak tényeket akartam közölni, semmi több. Véleményem is volt, csak az lehet, nem nyomdafesték-kompatibilis ezúttal. De azért köszi...
süti beállítások módosítása