Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Államosítás – nem hintőpor

2010.10.25. 08:00 | Írta: bélszájú

 
A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt a rendőrség javaslatára letartóztatták. A cég sorsa és irányítása ezentúl az állam reszortja. A Fidesz kétharmados többségét bevetve megszavazta a Mal Zrt. államosítását eredményező alkotmánymódosítást, gyakorlatilag visszaélve a választások eredményével. Megteheti, mert joga van hozzá, de egy magánvállalatot állami befolyás alá vonni mégiscsak országos szintű pofátlanság. Sőt: európai.

Konkrétan Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feje látja el a Mal Zrt. vezetését. Ő fogja dirigálni a céget, de az állam nyilván a vagyonkezelési lyukra játszik, szóval ez a lényeg – a zsíros porc, amivel szabadon babrálhatnak. A tényálladékon ez persze jottányit sem változtat – alkotmánymódosítást kellett kilátásba helyezni, hogy ez nyélbe üthető megoldás lehessen. Meg is szavazták szépen. És a választópolgárok itt lettek szemrebbenés nélkül átverve – (rejtett kamera és pezsgő nélkül).

Orbánék a „gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépésként” aposztrofálják az intézkedést, valamint a közel tízezer embert érintő munkahely fenntartását tartják szem előtt. Az államnak gondoskodnia kell erről a tízezer emberről, oké – de nem egy alkotmányellenes húzással. A Mal Zrt. vigye is el a balhét, oké – de az embereknek nem biztos, hogy használ, ha munkahelyük motorjából mély levegővel leszívják a naftát. Nem garantált, hogy a cégnek marad pénze – szóval a kormány egy kétséges intézkedést akar nyélbe ütni, és ilyen alapon a kormány felelőssége is terítékre kerül, nemcsak a Mal Zrt-é.

Ráadásul a honvédelmi törvénybe passzírozzák bele a javaslatot, holott számos szakértő szerint az ügy köszönőviszonyban sem áll a honvédelemmel (és vagy igazuk van, vagy betörő szovjet tankokat hallucinálnak). Egyetlen cél a vagyonmentesítés, magyarul az egész vállalkozás legyen tökön ragadva, de mivel ez jelenleg törvénybe ütközik, ezért ez is csak ideiglenesen oldja meg a teljes felelősségvállalást. Viszont hogy mekkora az az intervallum, amíg a cégen pöffeszkedhet az állam, még kérdés. „A katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig” – fogalmaz a sajtóközlemény.

Tisztába tett államháztartás esetén garantálni kéne, hogy (örökmozgóként) visszaáll eredeti helyzetébe a szaros pelenkában hisztizve rugdalózó állapot. Zanzásítva ez a Közjó és Kapitalizmus Intézet ügyvivőjének, Balázs Zoltánnak a véleménye. Rendkívüli intézkedés címszó alatt a hatalmon levők biztos kézzel beolajozzák, és komótosan hátulról közelítik meg a jogiságot. És ha ez állandósul (mármint a cégek életébe történő masszív beavatkozás) akkor az egész buherálás az alkotmánnyal illegitimitásba fog burkolózni.

„Láttunk már ostoba és elkapkodott törvényt”mondta az Indexnek Balázs Zoltán, aki szerint indifferens ilyen gyorsan benyújtani egy laza törvénymódosítást, mivel sok kibúvó lappanghat az árnyékos zugokban. Mindemellett az azonnali kártalanítás elérésére léteznek más módozatok is az ügyvivő szerint. A szintén az Indexnek nyilatkozó Hidasi Gábor ügyvéd is osztja a véleményt, miszerint a jogszabály inkább jelent alkotmánysértést, mint lágy hintőporréteget. Nem a cég, hanem a tulajdonosok vagyonát kéne buzerálni – ez talán ésszerű lenne. A Magyar Tudományos Akadémia kutatója, Pogátsa Zoltán úgy véli, először egy bírósági pert kell lezavarni, de első lépésként az államosítás teljességgel kizárt – nyilatkozta az Indexnek.

Persze ne legyünk vérre menően liberálisak. Valamilyen nemű, markáns (de nem vasmarkos) fellépést muszáj tanúsítani, de ennek az egésznek most nagyon állott szaga van – magyarán a katasztrófa már megvolt, az iszap szikkad, ezek meg ott fönt gyorsan rávetik magukat a gyár pénzére. A kilencedik hónapban már ne jöjjünk azzal a dumával, hogy hát bocs, de lyukas volt apun a gumi, de itt egy teljesen jó. Attól itt még fel fog sírni a gyerek. A cég is, mi is.

A kép Kínai Kálmán és Trágár Tóni mandineres fotóriportjából származik.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz vörösiszap mal zrt bakondi györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr472393910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása