Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Az LMP Ivády Gábor után

2010.10.22. 08:00 | Írta: bukovics

 
A lehető legrosszabbkor jött a Lehet Más a Politikának Ivády Gábor kilépése. A zöldek egyetlen polgármestere azután döntött a párt elhagyása mellett, hogy annak etikai bizottsága egy tisztázatlan hátterű kampánytámogatás elfogadása miatt kizárta volna a polceleb Ivádyt az LMP-ből, aki kilépése után nem éppen elegáns módon a Jobbik pártlapjában eszdéeszezte le az ökopártot.

„Tudod mikor mondok én el neked, újságírónak belső ügyeket, az első LMP-s durva ügyre viszont szerintem egy hónapon belül fény derül, mert elkerülhetetlen" - mondta az LMP egyik választmányi tagja nekem október harmadikán, miközben a fővárosi pártirodából közvetítettem a Mandinernek az ott történteket. Aztán elkezdtek csurranni-cseppenni a hírek: Ivády Gáborral van valami, de hivatalosan senki nem mondhat róla semmit.

A bombát aztán a Stop.hu robbantotta: az LMP-s belső ügyekről szokatlanul jól informált szociközeli portál beszámolt Ivády félmilliós borítékjáról. A polgármester üzleti kapcsolatba lépett ugyanis egy olyan vállalkozással, amellyel kapcsolatban az LMP országos választmánya azt a döntést hozta, hogy a párt nem fogad el tőlük pénzügyi támogatást - Ivády lépése tehát megsértette az LMP kampányfinanszírozásról vallott nézeteit, az etikai bizottság ezért ki is zárta volna a politikust és elvette volna parlamenti mandátumát is. Az LMP országos politikai tanácsa enyhített a döntésen: megrovásban részesítette a politikust és két évre eltiltotta mindenféle pártfunkciók betöltésétől. A végső ítéletet a párt országos választmánya mondhatja ki az ügyben.

Ivády válasza

A már több pártot is megjárt ivádi polgármester sajtótájékoztatón jelentette be: nem nagyon várja már ki a párt különböző testületeinek további állásfoglalásait, ezért kilép a pártból, de nem a kampányfinanszírozási ügy, hanem az LMP-ben észlelhető ideológiai-vezetési hiányosságok miatt. Ivády valószínűleg arra célozhatott ezzel, hogy a pártban éles és végtelen viták folynak arról, mi legyen az LMP célja 2014-ben: a mostani eredménynél kicsit jobban szerepelni és stabil támogatottságú ökopolitikai kis-középpártnak lenni vagy felnőni a feladathoz és megpróbálni leváltani a Fideszt. Ebben a vitában vesz részt a Hírszerző cikke, mely már-már tényként kezeli, hogy vége a schifferi álmodozásnak, azaz az LMP-nek nem fog sikerülni olyan szervezettséget felépítenie három és fél év alatt, hogy eséllyel szálljon szembe a kétharmados Nemzeti Együttműködés Pártjával.

Pláne nem fog ez menni úgy, hogy Ivády kilépésekor tett nyilatkozataival újra feltett egy már lejárt lemezt, az LMP=SZDSZ 2.0 kezdetűt, amit már az áprilisi választáson is mérhetetlenül untunk. A függetlenként politizáló polgármester ráadásul kilépését követően furcsa módon a Jobbik pártlapjának, a Barikádnak adott interjút, melyben a következő kijelentéseket tette:

Egy fővárosi szociológus végzettségű lmp-s mindössze két hét gyakorlati időszak után, csak elméletben gondolkodik a vidék problémáiról. Meglehetősen távoli ez a közeg számára. Ez a kettősség egyre jobban érződött az elmúlt időszakban a vidéki és a fővárosi LMP-s politikusok között. (...) Az elmúlt időszakban már nem arról szólt az LMP politikája, mint amiért létrejött a párt. Megalakulásunkkor ökopártként aposztrofáltuk magunkat, amely bizonyos kérdésekben konzervatív, némely ügyekben pedig liberális álláspontot képvisel. Jelenleg viszont azt látjuk, hogy a liberális álláspont kerekedett felül a kommunikációban, az általam is képviselt konzervativizmus pedig teljesen háttérbe szorult. Így nem lehet csodálkozni, hogy az LMP-t sokan az SZDSZ utódjaként aposztrofálják.

Ez az eszédeszezés és a vidéki ügyekhez való hozzá nem értés - még ha alig burkoltan is - ugyanaz a retorika, amit a Jobbik és annak sajtója emleget az LMP-vel kapcsolatban. (Az Egy LMP-s naplója című Barikád-rovat megvan, ugye?) Ivády álláspontja különösen érdekes annak fényében, hogy az LMP országos választmányának közleménye úgy fogalmaz, hogy a képviselő a párt országos vezetésében és a frakcióban eltöltött ideje alatt nem keveredett érdemi közpolitikai vagy ideológiai vitába. Ivádynak pedig szimplán nincs igaza abban, hogy mintha megfeledkezne a párt a vidékről, érdemes megfigyelni, hogy ahol az LMP jól meg van szervezve vidéken, ott jól is szerepel: a zöldek a Bács-Kiskun megyei közgyűlésbe egy képviselőt juttattak be októberben, míg a kecskeméti városiba kettőt. Abban viszont igaza van Ivádynak, hogy vannak megyék, ahol a Lehet Más a Politika név gyakorlatilag a választók fejében létezik csak - beszédes az is, hogy Ivády kilépésével a Munkáspártnak több polgármestere van, mint az LMP-nek.

Most lesz rá három és fél évük, hogy ezt megváltoztassák.

A kép forrása Kocsis Janka mandineres fotóriportja az LMP áprilisi eredményváró rendezvényéről.

Szólj hozzá!

Címkék: lmp ivády gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr792389092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása