Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Druncker

2015.05.23. 09:46 | Írta: Lakner Dávid

„The dictator is coming” – jegyzi meg az EU „Keleti Partnerség” rigai találkozóján Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, mire a mellette álló lett miniszterelnök, Laimdota Straujuma karjait széttárva elneveti magát. Megérkezik Orbán Viktor, Juncker egy „Dictator” üdvözléssel akezébe csap, majd nyakon vágja, és elkezdi lökdösni Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez, aki a jelenet alatt legalább valamennyire próbálja őrizni komolyságát.

A fanatikus Orbán-ellenesek számára csalódást okozhat, de nem a magyar kormányfő kedvéért tett úgy Juncker, mintha a sarki kocsma mindenkivel jó viszonyt ápoló törzsvendége lenne. Mint a 444 is felelevenítette, volt, amikor az EB egy spanyol biztosának arcát paskolta meg, máskor Werner Faymannt csapta fejbe jegyzeteivel. Ezúttal a görög miniszterelnökkel pajtáskodott, amikor nyakkendőt ajánlott az anélkül érkező Ciprasznak.

A különböző országok, testületek vezetői pedig mindegyre kínosan nevetgélnek vagy mosolyognak, nagyjából eljátszva, hogy Juncker a kínos, kapatos nagybácsi, akinek érkezésekor mindig lehet valami jópofaságra számítani.

Pedig amiket ez az ember művel, az jóval inkább kínos, mintsem jópofa.

Akkor, amikor az EU-szkepticizmus Európa-szerte erősödik, és amikor az uniós intézményrendszert egyre többen komolytalan cirkusznak gondolják, nem épp szerencsés, hogy az EB-t egy beszámíthatatlan bohóc vezeti. Ez a stílus elmegy a kocsmapultnál, esetleg egy helyi párttag-gyűlésen, de biztosan nem az Európai Unió rigai tanácskozásán, különböző magas szintű vezetők között. Az uniós országok vezetői is jobban tennék, ha a kínos kacarászás helyett inkább megkérnék Junckert, hogy fogja kicsit vissza magát. (Cameron példáját tudom még ajánlani.)

Már csak azért is, mert az Orbánnal szembeni újabb és újabb uniós kritikákat is komolytalanná teszi ez az egész. Ha a dolog ennyire vicces, talán nem kéne máskor összevont szemöldökkel arról beszélni, hogy Orbán szembemegy az európai normákkal. Főleg akkor nem, amikor az EB-elnök egyenesenegy részeges nagybácsit játszik.

Pintér Bence is megírta ezen a blogon, hogy semmi értelme Orbán újabb és újabb meghallgatásának, az uniós vezetők, képviselők pedig csak azt érik el ezzel, hogy a magyar miniszterelnöké lesz az egyik hangsúlyos megszólalás például menekültügyben. Mondanám, hogy esetleg Juncker is végiggondolhatná, milyen hatása van tetteinek, ha nem félnék attól, hogy ezeket esetleg nem túl beszámítható állapotban követi el. Érdemes mindenesetre az RTFacebook-oldalának kommentjeit nézegetni: láthatóan nem magyarok veszik védelmükbe Orbánt és kritizálják – nem magát Junckert, hanem az egész Uniót. „Dictator for notwanting his country to be plundered by banks and government elite?” – írja például egy Hecimovic nevű illető, míg egy másik arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán nagyobb legitimitással bír, mint Juncker. Persze, vicces, amit előbbi megszólaló mond, főleg, ami a kormányelit harácsolásának megakadályozását illeti – de hát láthatóan Juncker sem épp azon van, hogy segítse a tájékozódásban az egyszeri nem-magyarokat. Így van ez például, amikor az ezredik meghallgatást hívják össze, mondván, Orbán az európai értékek ellen beszél, miközben a kormányzati korrupcióról, a dohányboltosok tönkretételéről és a trafikok egymás közti szétosztogatásáról nem sok szó esik.

Érdemes szót ejteni a magyar kommentelőkről is, akik közt viszont bőven vannak az ilyen és ehhez hasonló bejegyzéseket megfogalmazók: „Orbán maga dicsekedett el vele, hogy kiosztott néhány kokit, sallert és tockost Brüsszelben. Most egyet visszakapott.” Remélem, ezek nem ugyanazok a kommentelők, akik Orbán nem-európai megnyilvánulását szokták nagy hangon kritizálni. Ugye, nem ők háborodnak fel Orbán halálbüntetéspártiságán, mondván, a szemet szemért-elv meg az „azt kapja vissza, amit ő is ad”-gondolat kissé lejárt már itt Európában? Juncker ugyanis semmiféle esetben nem viselkedhet így a magyar miniszterelnökkel, aki pedig a kocsmai stílust kritizálja a magyar politikában, talán ne tapsoljon már a bizottsági elnök jópofáskodásának sem. Az egész akkor is felháborító marad, ha erre Havasi Bertalan azt magyarázza, hogy Orbán meg nagyhercegezik, és régóta évődnek egymással. (Érdekes egyébként, hogy Orbán megalázását tompítani próbálván ezúttal nem igyekeznek kihasználni a népi EU-ellenességet.)

Egy kicsivel több komolyság nem ártana – legalábbis ha nem az a cél, hogy tovább rombolják az Unió sajnos amúgy sem igazán nagy tekintélyét.

35 komment · 1 trackback

Címkék: Orbán Viktor Európai Unió Jean Claude Juncker

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr237484586

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lakner Dávid: Druncker 2015.05.23. 10:52:01

Juncker a kínos, kapatos nagybácsi, akinek érkezésekor mindig lehet valami jópofaságra számítani. Pedig amiket ez az ember művel, az jóval inkább kínos, mintsem jópofa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RonIQa 2015.05.23. 14:08:16

Erről is az a véleményem, hogy szerintem az EU-ban Orbán előre leosztott szerepben játssza a rossz zsarut.
A gazdaság hanyatlása miatt durvul a bűnözés és tesztelni kell, mi a vélemény a szigorításról. Aztán 2-3 év múlva az egész EU harsogni fogja, hogy USA-ban is van halálbüntetés, nem is olyan rossz az (pedig de).
A bevándorlás (iszlám előretörés) tényleg probléma, itt is bevállalta Viktor a rossz fiú szerepet, de már beszélnek róla a britek, franciák, németek is.
Sok unortodox gazdasági lépést is itt teszteltek... Előbb szidták, aztán átvették.
Putyin-Ukrajna ügyben is Orbán "puhított", míg végül Putyinka megússza, Ukrajnát meg szarban hagyták (éppen megérdemli).

Szóval ez politikai színjáték, nem kell komolyan venni.

Ami pedig Junckert illeti, alkoholista, láncdohányos, politikusi előélete sem éppen szeplőtelen, tehát Orbánnak igaza volt, hogy nem támogatta.

Az EU politkai dögtemető. Sajnos.

RonIQa 2015.05.23. 14:11:54

"...csak azt érik el ezzel, hogy a magyar miniszterelnöké lesz az egyik hangsúlyos megszólalás például menekültügyben. ..."

Épp ez a cél. :))))
Ő kimondja, amit mindenki gondol, megnézik, mi a hatása, ha nincs botrány elkezdik duruzsolni, majd az EU is kiáll mellette.

Régi politikai trükk.

RonIQa 2015.05.23. 14:29:06

Menekül ügyben pedig hiába mantrázzák a humanitárius elveket, praktikusan nem megoldás a befogadás.

Azt kell elérni, hogy ezek az emberek a saját hazájukban megélhetéshez jussanak.

Politikai biztonságot és gazdasági fejlődést kell elérni, hogy ezek az emberek otthon maradjanak, otthonukban dolgozzanak, hazájukban pénzt keressenek és abból fogyasszák a megtermelt javakat.

MINDENKINEK ez az érdeke, nem pedig a menekültáradat eltartása.

_Neville 2015.05.23. 14:52:15

@RonIQa: Ezzel a szlogennel avatkozik be a NATO már több, mint 10 éve a térség ügyeibe, de egyelőre csak politikai-gazdasági destabilitást hagyott maga után. Nem magasztalom a korábbi rendszereket, de meggyőződésem, hogy az átlag irakinak meg szíriainak sokkal szarabb lett, mint azelőtt volt, hogy föl akarták volna szabadítani...

RonIQa 2015.05.23. 15:00:51

@_Neville: Ezzel egyetértek. De ez nem változtat azon, hogy el kell érni a stabilitást és a gazdasági fejlődést és ott kell megoldani a problémát, nem pedig befogadni a menekülteket.

Netuddki. 2015.05.24. 13:18:00

Tévedés, az orbán nem diktátor. Inkább maffiafőnöknek nevezném.
Ez a bevándorlós gumicsont meg arra jó ne a toncsiék viselt dolgaival foglalkozzon a nagyérdemű. Közben az ingatlanmutyistából kabinetfőnök lesz. Eh, balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

röf 2015.05.24. 13:46:43

A balblogger etikának nemigen felel meg ez az írás, csoda, hogy itt helyet kapott.
Már várom a posztot, amelyben kimutatják, hogy diktatúra van, a kormány már évek óta megbukott, a helyben toporgó infláció senkinek sem jó, a növekvő ipari termelés nem ér semmit, mert autógyáraktól származik, a növekvő lakásárak valójában a csökkenő keresletet mutatják, helytelen gyakorlat adókedvezményekkel a gyerekvállalás ösztönzése,
Orbán fingjának metántartalma pedig erős homofóbiára utal.
A szagáról nem is beszélve, az européer összevetésben túl büdös....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.05.24. 13:52:32

Rossz a megközelítés. Az EU szkeptikus fiatal európai választók az "okoskodó hülyék vs hülyéskedő okosok" ellentét mentén alkottak egy véleményt az okoskodó hülyékből álló EUs bolhacirkuszról. Juncker ezzel akar szembe menni.

De a tekintélyre, komolykodásra, okoskodásra épülő, de sok szempontból hiteltelen politikával szemben is, a mellett is kínos lehet a kontraszt.

És igen, a FIDESZnek is van érdekes stílusú EP képviselője, aki épp a netről konzultálna. De ennek ellenére többször volt neki igaza (pedig bohócnak látjuk) mint sok komolykodó feltörekvő párttársának.

És a tekintélyelvű politikával "uralkodni" próbáló komolykodó majmok elutasítása az amire Junkcker is válasz.

röf 2015.05.24. 14:14:39

"És a tekintélyelvű politikával "uralkodni" próbáló komolykodó majmok elutasítása az amire Junkcker is válasz."
Én nem ezt a módját választanám a görbetükör tartásának, mert ez önimázsromboló.
A "komolykodó majmok" viszont tökéletes jelző.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2015.05.24. 14:35:39

@röf:

hogy van az, hogy rendre csak ezzel a magyar balfassszal van a probléma (Orbán diktátor), de sose a cseh, román, szlovák, stb vezetőkkel?

Hogy van az, hogy rendre csak ez a magyar Nemzeti Balfasz szerepel a botrány krónikákban, de sosem a cseh, román, szlovák, stb vezetők?

Bafana 2015.05.24. 14:53:02

A részeges kapna egy baráti jobbegyenest, mit szólna? Értené-e a viccet?
Aműgy kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk Putyinnak merne-e adni egy baráti sallert? Buzi, aki Orbánt meri pofozni, Putyint meg nem.

♔batyu♔ 2015.05.24. 14:53:27

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: Az úgy van, hogy Orbán a MAGYAR érdekeket képviseli és nem nyalja ki elvtelenül Junckerék seggét. (Pontosabban azokét, akik Junckert irányítják, mert Juncker csak egy báb).

Na ez pedig nem tetszik.

röf 2015.05.24. 14:54:04

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!:
Ez csak számodra központi kérdés.
Én alapból tojok azokra a kónbenditekre, meg azokra a cájtungokra, ahol ez mindennapos téma. Számít valamit? Történt valami? Izgat valakit? Volt ezért tőkekivonás az országból? A bankadó miatt jövendölt kivonulást nem látom. Továbbra is egymás sarkát tapossák a hitelezők, hogy a hitelképes ügyfeleknek hitelt adhassanak.
(A hitelképteleneknek már nem adnak, de eddig az okozott világválságot, hogy azoknak is adtak.)
Ergo csak politikai okokból tépkedi a papírt az a köcsög Újhelyi, és politikai okokból veri az asztalt vörös fejjel a többi fasz.
A Néppárt pedig össze van zavarodva, hogy merje-e nyíltan vállalni azt, amit ugyan ők is így gondolnak, csak még nem merte senki kimondani.

bölcsbagoly 2015.05.24. 14:54:46

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: mert azokról nem olvashatsz a magyar ballib médiában, csak a cseh, román, szlovák ellenzékiben!

midnight coder 2015.05.24. 15:00:32

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: Te nem tudsz olvasni ? A fél post arról szólt, hogy alkesz barátunk nem csak Orbánnal viselkedik így.

fay rodisz 2015.05.24. 15:02:46

Folytassuk a sztorit. Ha jól hallottam a teljesen jogos nyakonbaszás után a csúti gané kinyújtotta a nyelvét.

Ja, hogy ezt a te lieblinged művelte, ezért hagytad ki.
Szar ügy, de a valóság része, a csúti gumicsizmás paraszt szájából csak azért nem lóg a kapanyél mert a fürge nyelvétől most éppen nem fér bele. Ne aggódj, ha megkapja a megfelelő kezelést akkor nyelv leáll, kapa kilóg.

fay rodisz 2015.05.24. 15:05:08

@RonIQa:

"Az EU politkai dögtemető. Sajnos."

tompika

2015.05.24. 15:27:20

@Bafana: "Aműgy kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk Putyinnak merne-e adni egy baráti sallert?"
Ha előtte otthon csurig töltötte a Prímagázos tartályt, akkor lehet.

Pampalini13 2015.05.24. 16:26:58

Nagyon tetszett az írásod, magam is hasonlóan gondolom.

Netuddki. 2015.05.24. 16:42:09

@Bafana: "Aműgy kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk Putyinnak merne-e adni egy baráti sallert? Buzi, aki Orbánt meri pofozni, Putyint meg nem."

A lényeg az, hogy az orbánnal meg lehet tenni a putyinnal meg nem. Magyarul, az orbánnak csak itthon nagy a pofája, különben meg mindenki tudja róla, egy utolsó kis piti bűnöző. Igen, külföldön is tudják bazmeg!

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.05.24. 16:43:43

A szerzőnek.

Sok embert ismerek, főleg "nyugaton" UK, USA, etc.. Gazdasági jogi vonalon többnyire. Érdekes hogy egyik sem úgy látja a dolgot ahogy a Magyar liberális értelmiség..már ha van ilyen..

A hivatásos rettegők, a fasisztázók, 1 millió gyermek éhezik emberek nem ebben a világban élnek és ezt ott a mocskos kapitalista nyugaton pontosan tudják. Értelem szerűen, ha kisebb profit keletkezik az fájdalmas és valamit meg kell próbálni tenni a nagyobb profitért. Na ez a valami az Orbán vegzálása EU szinten. USA szinten meg beszélhetünk a Monsanto lobbi Clinton féle kapcsolatairól. Ma az egyik legnagyobb probléma az USA-EU szabad-kereskedelmi egyezmény útjában az Orbán és kormánya. Én örülök hogy probléma, mert abban a formában ahogy megkötné az USA nekünk semmilyen szinten nem jó. Nektek nem kell örülni, szavazzatok többen :)

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.05.24. 16:46:26

Magyarország ellen kevesebb kötelezettségszegési eljárás van folyamatban mint más EU tagállamok ellen. Ennek ellenére Orbán az egyetlen miniszterelnök akinek van mersze oda állni és hallgatni az ostoba, minden alapot nélkülöző gyalázkodást. Ennyit arról kinek mihez van mersze..

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.05.24. 16:49:34

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: leírtam olvasd el :) Ha majd aromán a szlovák és a cseh miniszterelnök föláll és beleveszi az alkotmányba azt hogy itt pedig nem lesz génkezelt amerikai vetőmag meg istenfasza akkor majd ugatnak ellenük is :) Csak hát Orbán volt az egyetlen akinek mersze és agya is van.

Netuddki. 2015.05.24. 16:52:38

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Hát ki a jó édes qrva anyád szól hozzád te tolvaj fidesztroll?

Netuddki. 2015.05.24. 16:54:03

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "Csak hát Orbán volt az egyetlen akinek mersze és agya is van."

Muhaha! Balfasz orbánfarturkász vagy, annyit is ér a véleményed...

Netuddki. 2015.05.24. 17:00:23

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: A gazdád, az orbán az a komunista, te balfasz még ennyit se tudsz bazmeg?

Mellesleg megleptél, nem gondoltam volna, hogy az animalszexben ennyire otthon vagy. A saját kutyádat egy héten hányszor szoktad leszopni?

csi szi 2015.05.24. 17:48:43

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Te szegény bértrollka, a hosszú hétvégén is szolgálatban vagy? Tudom kell az a kommentenkénti 20 Ft a megélhetésre meg a piára. :)

gizmo26666 2015.05.24. 17:49:05

Orbán bebizonyíthatná hogy igazi férfi, és orrbavághatná úgy istenesen. Ha ezt legközelebb nem teszi meg, többé nem szavazok rá.

RonIQa 2015.05.24. 18:10:09

@fay rodisz: Pontosan. Meg goj-motoros vendéglátó Szanyi kapitány. :)))

zila5 2015.05.24. 22:31:53

@fay rodisz:
Úgy látom, az ivás meg a dohányzás jóval kevésbé leharcolt állapotot eredményez, mint a foci meg a gyógyszerek.

Tyreo 2015.05.24. 23:14:48

@Válasszunk: Pontosan. A távolságtartásra és komolykodásra épülő politikának lassan vége. Juncker erre jól érzett rá. Az egész világ az informalitás felé mozdul el.
süti beállítások módosítása