Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Hogy derül fényre a haza?

2015.03.19. 17:16 | Írta: pinter.bence

erzsebet_hid_internetado_tuntetes.jpg

A Március17 Kör tegnap esti beszélgetésének egyik legizgalmasabb vitája akörül forgott, hogy a magyar gazdaságban, társadalomban mennyire érvényesülnek a formális, és mennyire az informális intézmények. Másik oldalról vizsgálva: érdemes-e „idegen” formális intézményeket importálnunk, vagy jobban járunk-e azzal, ha a formális intézmények működésképtelenségét megoldó informális metódusokat formalizáljuk. A beszélgetés viszonylatában ez a vita nyilván a gazdaság szabályozásáról szólt. Ezt továbbgondolva viszont érdemes ilyen szempontból megvizsgálni a rendszerváltás rendszerének bukását és a Fidesz hatalmi rendszerét.

2015-ben szerintem nem képezheti vita tárgyát, hogy a Fidesz az elmúlt öt évben minden olyan korlátot lebontott, ami a kormányakarat érvényesülésének útjában állt, és amit fékeknek és ellensúlyoknak hívunk. Ahogy tegnap is elhangzott, a bíróságokon és a gyenge civil szférán kívül ma már kevés olyan intézmény van, ami a kormánypártok hatalmát, akaratát ellensúlyozná. Nem tölti be ezt a szerepet az ügyészség, az alkotmány, az Alkotmánybíróság, a parlament, a pártrendszer, az ellenzék, a köztársasági elnök és az ombudsman sem. A tények vitathatatlanok, vita szerintem csak ott lehet, hogy jó-e ez az országnak, vagy nem. Szerintem nem, de most nem ezzel akarok foglalkozni.

A kérdés az, hogy miként volt képes az Orbán Viktor vezette Fidesz ezt a hatalomtechnikai bravúrt véghezvinni. És itt jön be az informális-formális intézmények kérdése. A lényeg az, hogy a rendszerváltáskor bevezetett intézményi rendszer félig-meddig importált, a társadalom történelmi tapasztalataitól idegen rendszer volt, amit senkinek nem jutott eszébe megvédeni, mikor a Fidesz eltüntette őket.

Tapasztalatok és kivételek

Ha akár csak felületesen is áttekintjük a magyar történelmet, láthatjuk, hogy a Fideszéhez hasonló rendszer – mint ahogy Csizmadia Ervin is rámutatott – nem kivétel, hanem inkább szabály. Hasonlóan működött a Habsburg-uralom a 19. század első felében, hasonlóan működött Tisza Kálmán, Tisza István és a Horthy-rendszer felépítése. Nem vert gyökeret nálunk egy ténylegesen működő polgári demokrácia. A pártrendszer nem a társadalom tagozódását, hanem az elitek egy-egy szimbolikus vitáját tükrözte vissza. A modern magyar történelemben legtöbbször egy ilyen-olyan legitimációval bíró, hatalmát jogi csűrés-csavarással, politikai csinn-bumm cirkusszal megerősítő politikai erőt találunk hatalmon.

A kommunista rendszer ennek a csimborasszója, az ős-„state capture”, ahogy az tegnap is elhangzott. Bibó 1948-ban a politikai alkat torzulását diagnosztizálta Magyarországon. Mondhatjuk, hogy az a következő negyven évben tovább romlott és véglegessé vált. Idézzük is ide a A kelet-európai kisállamok nyomorúsága c. esszé egyik megállapítását:

A társadalmi szerkezet deformálódását nyomon követte a politikai jellem deformálódása is, s kialakult az a hisztérikus lelkiállapot, melyben nincs egészséges egyensúly a valóságos, a lehetséges és a kívánatos dolgok között. A vágyak és a realitás összhangtalanságának jellegzetes ellentétes lélektani tünetei a legátlátszóbban felismerhetők mindezeknél a népeknél: túlzott öndokumentálás és belső bizonytalanság, túlméretezett nemzeti hiúság és váratlan meghunyászkodás, teljesítmények állandó hangoztatása és teljesítmények valódi értékének feltűnő csökkenése, morális igények és morális felelőtlenség.

Voltak persze kivételes időszakok, a remény vakuként villanó kitörései ebben a 200 évben. Az egyik ilyen a reformkor, és főleg az azt betetőző 1848-1849-es forradalom és szabadságharc: a szabadság, az önrendelkezés és a felelősségvállalás ünnepe. Itt szerintem az importált formális és az informális intézmények megfelelő nászát (érdekegyesítés) sikerült létrehozni: ehhez húsz-harminc évnyi kitartó munkára, az elitek megfelelő formálására volt szükség. Sajnos a levert szabadságharc eredményeképp a magyar politika egy végtelen, tartós hurokba került az Ausztriához való viszonyt illetően. Így nem tudta lekövetni a polgári gondolkodás kifejlődését és az ezzel járó gazdasági fejlődés által felszínre hozott társadalmi kérdéseket.

A másik kivételes időszak 1956 ősze, amikor az adott viszonyok között egy időre sikerült, például a munkástanácsok által valódi önigazgatást létrehozni, ahol a társadalom valódi érdekei mentén kezdődött meg a hatalmi viszonyok szerveződése. Ezt a kezdeményt is az orosz csizmák taposták el, mint a száz évvel azelőttit.

A rendszerváltoztatás

Az előzményeket áttekintve rá kell térnünk napjainkra. Azt kell megállapítanunk, hogy az 1989-ben létrehozott rendszer nem volt olyan, valódi társadalmi támogatottsággal rendelkező szerkezet, mint az 1848-as, vagy az 1956-os kezdemény. Ennek okát sokan, sok helyütt elemezték, de Széky János Bárányvaksága jelenleg talán a legjobb olvasmány ebben a tekintetben. A lényeg: 1989 szerintem nem hozott az egész társadalomra ható, forradalmi változást. Az átmenetet megelőző 10-20 évben a társadalom nagy része első sorban nem a valódi demokráciára, a valódi szabadversenyes kapitalizmusra, hanem egy kicsit szabadabb, Kádár 2.0-ra készült fel.

A rendszerváltás intézményei tehát szerintem nem kapcsolódtak szervesen a magyar társadalomba, nem voltak meg a gyökerei, így hamar csalódtak benne az emberek. A Fidesz igazából ezért nem ütközött jelentős ellenállásba, mikor 2010-től kezdve a rendszerváltás formális intézményeit sorra kiütötte a hatalmi konstellációból, és tulajdonképpen visszatért a magyar nép történelmi tapasztalatainak jobban megfelelő, s az elmúlt 25 évben gyakorlatilag informálisan továbbélő alkatához, ami alapjaiban jellemzi a kiegyezés, a Horthy-éra és a Kádár-éra fent taglalt jellegét.

Éppen ezért nem tud megerősödni az ellenzék, amely Magyarországon a nyugati értelemben vett intézményeket, szokásokat, magatartásformákat kéri számon a Fidesz-kormányon – melyeket ráadásul ők maguk csúfoltak meg 2010 előtt sok-sok alkalommal. A civil szféra üzenetei is ezért nem mennek át. A magyar nép torzult politikai alkatához illik a Fidesz rendszere, jobban illik hozzá, mint Gyurcsányé illett. Tavaly három választás bizonyította ezt, és ennek az igazságát a Fidesz hatalomtechnikai manipulációi sem veszik el – a választási törvény megváltoztatása nélkül is nyertek volna, csak nem ennyire.

A feladat

Ez a torzult alkat a legszűkebb értelemben sem polgári, és ha a Fideszben hatalmukat fenntartani akaró emberek ülnek, akkor eszük ágában sem lehet a valódi polgári mentalitást meghonosítani Magyarországon. Ez ugyanis definíció szerint az uralmuk végét jelentené. Remélem, hogy senki nem veszi be ezt a maszlagot, ami totális kamu. Nem járható út azonban a baloldali ellenzék útja sem, ami a magyar valóságtól függetlenül próbál védeni olyan intézményeket, melyek csak egy nagyon kis csoportot érdekelnek. Hatalomra kerülhetnek, visszaállíthatják ezeket és nem fog történni semmi.

A feladat tehát az, hogy a párbeszéd és a cselekvés olyan útjait keressük, ami a társadalom széles rétegeit ébreszti rá arra, hogy az állam hatalmát megfelelő utakon korlátozni kell, és hogy a parlament nem a kormányakarat végrehajtója, hanem az egyes rétegek érdekeit képviselő csoportok vitájának, érdekegyeztetésének a helye. Ne az államtól várjuk el, hogy a népért, a néppel, és a nép által működjön, amíg szó nélkül hagyjuk, hogy a politikai pártok mögött megbújó szűkebb érdekcsoportok mondják meg, hogy mi az érdekünk. Az internetadó elleni tüntetés bizonyította, hogy ha elegen állunk ki a mindennapok szabadságának korlátozása ellen, akkor sikeresek lehetünk.

Ismerjük fel az érdekeinket! Találjunk olyanokat, akiknek ugyanaz az érdekük! Szerveződjünk. S a haza fényre derül.

5 komment · 1 trackback

Címkék: rendszerváltás Fidesz m17 március17

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr77283097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pintér Bence: Hogy derül fényre a haza? 2015.03.19. 17:26:01

A rendszerváltáskor bevezetett intézményi rendszer félig-meddig importált, a társadalom történelmi tapasztalataitól idegen rendszer volt, amit senkinek nem jutott eszébe megvédeni, mikor a Fidesz eltüntette őket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.19. 18:41:54

Jórészt egyetértek az itt felvetett dolgokkal, azonban egy dologban vitatkoznék: A Rendszerváltozás Rendszere nem bukott meg, sőt, voltaképpen a mai az ennek egy szakasza. Ami diszfunkciók megvoltak a Rendszerváltozás Rendszerében, azok tulajdonképpen még inkább felerősödtek. Sok oka van ennek, én az elmúlt hónapokban rengeteget foglalkoztam ezzel a témakörrel, illetve az egész lefolyásával. Röviden arra jutottam - amit az írás is említ - hogy a rendszerváltozás folyamata a gyökere azoknak a későbbi problémáknak, amik ma itt mindenki által láthatók. Az alkotmány, illetve az egész intézményrendszer átmenetisége nem csak a katarzis elmaradása miatt problémás, hanem azért is, mert a választott - innen-onnan valóban átvett - intézményi megoldások sem lettek rendesen kidolgozva, illetve - ami szerintem kulcsfontosságú - egymással szinkronizálva.
Összességében én nem látok cezúrát se 2010, se 2012 esetében; tény, bizonyos elemei a pol. rsz-nek változtak, azonban a lényeges kérdések nem.

A kibontakozás szerintem - amellett, hogy messzemenően egyetértek a civil szerveződések szükségességével - ott kezdődhet, ha meghaladjuk a szintén a rendszerváltozás idejéből származó politikai (ál)konfliktus rendszereket, és elkezdünk más dimenziókban gondolkodni. A Jobbik voltaképp valahol ezt teszi, más kérdés, hogy az ő témafelvetéseik, ill. megoldásaik mire vezetnek. A régi bal és a régi jobb szembenállása, ha sokáig központi tényező marad, akkor nem várható semmiféle előrelépés az immár 25 éve tartó folyamathoz képest.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.19. 23:55:33

Aki a birkavakulással kezdi, az magyarozással végzi. A Magyarországon ma legpécébb előítéletes beszéddel.

sztd 2015.03.20. 00:09:10

Szerintem az sem egyértelmű, hogy probléma van. Az utóbbi hónapok során egyre inkább az az érzésem, hogy nem probléma van, hanem egyszerűen a társadalmi fejlődés még nem tart ott, ahol hittük, hogy tart.

Egyrészt nem tudom megmondani, hogy az intézmények mennyire voltak hagyomány nélküliek, sokkal inkább tűnnek korainak.

Másrészt szerintem nem egészen igaz, hogy a Fidesz kiütötte őket. Szerintem megszállta őket. A fékek és ellensúlyok megvannak, és, ha a baloldal hatalomra kerülne, akkor nagyon is tapasztalná mindenki a létüket. A jobboldalon megjelenő belső harcok azt eredményezhetik, hogy hamarosan a Fidesz is tapasztalni fogja a fékek és ellensúlyok létét, egészen egyszerűen azért, mert a gondolati fejlődésen az intézmények más utat járnak be, és idővel szétfejlődnek, jobban látszani fognak a különbségek. A Magyar Nemzet és a Hír TV kiközösítésével pl. megjelenhet a pártfüggetlen jobboldali média (ha megmaradnak).

Korábban az intézmények kommunista irányítás alatt álltak, időbe telt, mire kiegyenlítődtek a viszonyok. Az MDF belerokkant ebbe, a Fidesz ebből tanulva adta meg az alaphangot. Őket a politikában ostorral nevelték (az MDF-et egyenesen szétcincálták), ők most csak felmondják a leckét.
Ha valaki változást akar a jövőben, akkor először a gesztusokat kell megtanulnia, keménység megtanulása nélkül úgy sem merül fel az eredményesség lehetősége.

Az sem igaz, hogy a Fidesz mögött ne lenne világnézet. A jobboldal azért tudott építkezni, mert volt egy hite, amit tudott követni. A baloldal legnagyobb problémája (és a Jobbikkal szemben a legnagyobb hátránya), hogy most, már 7 éve nem hisz semmiben, de előtte is évekig igazán csak az Orbán-ellenességben hitt. Önálló saját jogú hite szerintem a 1998-as veresége óta nincs.

Ha itt valaki valamit el akar érni, akkor a cselekedeti képesség és a véres keménység mellett (amit nem érzek még ebben a körben) szilárd és nagyrészt megfogalmazott hit/világnézeti rendszer kell.

sas70 2015.03.20. 13:42:34

@sztd: Nehéz úgy a baloldalon hit/világnézeti rendszert számon kérni, hogy ilyennel a jobb oldal (-nak mondott) sem rendelkezik. Pláne, hogy minden hazafias érzelmet kisajátítottak, vagy megpróbáltak kisajátítani maguknak.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a FIDESZ világképének mondott valami, egy katyvasz és nem az európai értelemben vett jobboldali értékrend. Nem sorolnám az állam szerepéről, a piacról, egyéni szabadságjogokról stb. alkotott nézetüket, mert az egy külön elemzést megérne.

A bal oldal hit és úttalansága persze ettől részben létezik, csak az sem teljesen egyértelmű. Gyurcsány megpróbálkozott valami Blairi, modern baloldali képet belevinni az MSZP-be, de leginkább saját párttársai buktatták meg ezt is. Ilyen alapon a balnak mondott oldal szétdarabolódása is törvényszerű volt. Nem is igen látok olyan esélyt, hogy ezt valaha néppártként egyesíteni lehetne. Na és ezekből következik is, szinte láthatatlanságuk, gyengeségük.

A FIDESZ, ill. Orbán hatalomgyakorlása pedig, inkább hasonlít a diktatúrákhoz, mint bármelyik demokráciához. Ugyan azokkal az elemekkel él, mint a világ bármelyik antidemokratikus vezetése. Az intézmények vagy látszatszereplők vagy a központi akarat végrehajtói. Az államaparátusban pedig egy szempont van, a szolgai hűség. Így a demokrácia azon intézményei, amik szerves feladata lenne a kormányzati intézkedések háttérből való szakmai segítése, tanulmányok, elemzések, végrehajtási javaslatok kidolgozása, csak szakmai tudás nélküli, parancsvégrehajtók. Azok a szervek, amiknek meg ellenőrizni, netán ellensúlyt kéne képeznie, valójában súlytalanok lettek. Részben azáltal, hogy jogosítványaikat megkurtították, részben az által, hogy vezetésüket az uralkodó párt, uralkodó vezetőjének lekötelezett, feltétlen hűséggel tartozó emberek vezetik.

Mindebből pedig jórészt az következik, hogy ha a FIDESZ marad hatalmon, semmi nem fog változni (terveik szerint az elkövetkezendő sok évben).
Ha viszont valami részben csoda, vagy az emberek totális felháborodása esetén, mégis a másik oldal nyer a következő választásokon, akkor semmiféle kiegyezésre vagy max. minimális gesztusokra lehet számítani. Ha a közhangulat olyan lesz, akkor azt még az emberek is el fogják várni. Az Orbán által teremtett autokratista állam pedig rájuk fog visszaütni, vagy ha az abban szereplők hűsége továbbra is kitart, akkor szétzilálódni.
Nem szép kilátások.

sztd 2015.03.22. 16:59:35

@sas70: Az nem igaz, hogy a jobboldalon nincsen egy világnézet-rendszer. Nyilván nem egyszerű felsorolni, ráadásul sok elemből áll, de az nem érv, hogy a nyugati jobboldali szereplők sok mindenről mást gondolnak.

Az jogos gondolat, hogy Gyurcsánynak van egy világnézete, és aszerint próbálta a baloldalt alakítani. Ezt azonban nem tette magáévá a baloldal, és én sem azt állítottam, hogy a baloldalon nincs senki, akinek bármiről bármi gondolata lenne.
A lényeg, hogy amíg a jobboldalon hasonló dolgokat látnak feladatnak, és a megoldások keresése sem tér el nagyon egymástól, a baloldalon Orbánt látják problémának, de abban sem teljesen értenek egyet.

Az sem igaz, hogy Orbán hatalom-gyakorlása inkább hasonlít valamilyen diktatúrához. A diktatúrákban pl. szét szokták verni a tüntetéseket (ami emlékeim szerint 8-9 éve történt, azóta annyira nem).

A fékes-ellensúlyos észrevétel a kiüresedésről igaz, de szemmel látható, hogy ez nem tart örökké. A Fidesz elvesztette kétharmadát, és az intézmények elkezdtek saját irányba fejlődni. A politikai-lojalitás sem örök, és még kevésbé öröklődik. Orbánra nagyrészt vonatkozik, a beosztottakra már annyira nem, az utódokra még kevésbé fog.
Emiatt azt sem gondolom, hogy a Fidesz alatt nem fog változni semmi. Már most elkezdett változni az irány lehet még sokféle, de nem valószínű, hogy ez visszafordul. Pl. Matolcsyról nincs az ország egységesen jó véleménnyel, de már most összetűztek az NGM-mel, a Médiatanács is szólt már oda a KözTV-nek. Ezek a folyamatok nem fognak enyhülni.
süti beállítások módosítása