Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Felsőoktatás: ha felrobbantjuk, nem eshet több baja, igaz?

2012.12.07. 18:00 | Írta: alternatíva (törölt)

2.jpg

Van az a történet, hogy miközben a szovjet légierő szétbombázta Finnországot 1939-ben, Molotov a szovjet rádióban arról beszélt, hogy szó nincsen bombázásról, csak ételt dobnak le az éhező finneknek (akik hamarosan elkezdték Molotov piknikkosarainak nevezni a bombákat, hogy aztán cserébe Molotov-koktélokkal fogadják a szovjet tankokat). Hát ezt csinálja a magyar kormány is: megvédi a nyugdíjakat, a közmédiát, a választójogot, és most legújabban a felsőoktatási keretszámokat is. Hiszen ha valamit felrobbantunk, annak már nem eshet több baja, nem igaz?

Nem világos, hogy mi a kormány célja a felsőoktatás és a közoktatás szisztematikus leépítésével. Ha egy Debreczeni József-féle narratívát követünk, akkor gondolhatunk arra, hogy minden diktatúra fél a gondolkodni képes, tőle független emberektől, és hogy nyilván kevesebbet fog pofázni az a gyerek a Coca-Cola-gyárban, mint ha filozófusnak tanulna a filozófusbűnözőktől, vagy a jogásznak, ne adj’ Isten, közgazdásznak. Utóbbi valóban félelmetes perspektíva lenne a kormánynak.

De ha hanyagoljuk a vulgárdemokrata irányvonalat (melynek egyre több szerzőink által is kritizált rettegése látszik valóra válni), akkor is elmondhatjuk, hogy a kormány politikája egyre több fiatalt zár ki a felsőoktatásból, vagy ösztönöz arra, hogy külföldön folytassa tanulmányait. Kizár, mert sem a tandíjak megfizetésére, sem a külföldi tanulás finanszírozására nincsen pénze a magyar családok jelentős részének. Örülnek, ha jut ételre, meg benzinre. Ezzel az irányvonallal nem tudunk egyetérteni. A megvalósuló új rendszeren belüli hangsúlyok eltolását, azaz a humán- és társadalomtudományok támogatásának erőteljes csökkentését szintén nem tartjuk üdvösnek.

Nem azt mondjuk, hogy a felsőoktatás rendszerváltás utáni állapota, vagy a Magyar Bálint-féle reformkoncepció ideális lett volna. Egyáltalán nem volt az egyik sem. Az országnak kevesebb, de jobban támogatott, minőségi képzést nyújtó felsőoktatási intézményre lenne szüksége, szigorú felvételi követelményekkel. Ezt a kevés felsőoktatási intézményt kéne inkább több pénzzel támogatni, mint egyre kevesebbel. Az új rendszerben a néhány szerencsés ösztöndíjas és a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező fiatal mellett az tanulhat tovább, aki vállára veszi már ilyen fiatalon a diákhitel adósságának terhét, mely terhet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk „állami finanszírozásnak”.

Szerkesztőségünk nem tartja vállalható álláspontnak, hogy a felsőoktatásból rengeteg pénzt von ki a kormány, miközben a nyugdíjasok még mindig szinte ingyen utaznak, és a nyugdíjak is folyamatosan emelkednek. Az országnak elemi érdeke lenne minél több pénzt a fiatal generáció minél jobb és versenyképesebb oktatásába fektetni, például a magyar futball helyett.

Az elvileg a hallgatók érdekeit képviselő hallgatói önkormányzatok pedig hallgatnak, illetve későn kiabálnak, miután a leépítés első fázisához bőszen asszisztáltak. Hol van a 2008-as hevület? Miért nincsenek utcán HÖK-szervezésben az egyetemisták? Hol késik a válasz Orbán „piknikkosaraira”? Népszavazás? Ugyan már. Utcára, egyetemisták, utcára gimnazisták!

***

Szerkesztőségi véleményeink a kollektíva többségi véleményét tükrözik, melyhez az egyet nem értők a következő napokban különvéleményt, kiegészítéseket csatolhatnak.

82 komment · 1 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás egyetem keretszámok egyetemek szerkesztőségi vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr404952463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felsőoktatás: ha felrobbantjuk, nem eshet több baja, igaz? 2012.12.07. 19:39:01

Az országnak elemi érdeke lenne minél több pénzt a fiatal generáció minél jobb és versenyképesebb oktatásába fektetni, például a magyar futball helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2012.12.07. 23:04:34

Utcára ?
Ott lesznek nemsokára - egyetemi tanulmányok helyett
...az utcán ...kódulni...

s 2012.12.07. 23:19:02

Bazdmeg, ha ti kimentek, akkor megyek veletek én is, az kurva élet. Veszek egy kibaszott vasvillát és hozom após baltáját, azokkal fogok hadonászni. Ha ez kell, akkor ezt fogom csinálni.

hardw 2012.12.07. 23:23:52

volt 4 eve egy nepszavazas, h he legyen.

most lesz.

fasznak kell szavazni?

antiszociálisCDtok 2012.12.07. 23:31:53

Jövőhéten sőt már ezen a héten bőven zhk vannak utána vizsgaidőszak.
Én egy főiskolára járok amit lévén gazdasági igen csak érint a dolog sőt már az előző kör is, szinte minden elsőéves fizet. És mégis, elég biztos vagyok benne, hogy innen ember nem fog menni tüntetni, még akkor se mennének ha nem vizsgaidőszak és tél lenne.
Jelentős részük már egyszer csalódott amikor a jelentkezés lezárulta előtt egy héttel bejelentették hogy akkor még sincs finanszírozott hely, akkor rohadtul nem állt ki értük senki, most ők miért mozdulnának meg? Nekik már úgyis mindegy, bár visszamenőleg szeretnek törvényt módosítani azért visszamenőleg nem fogják eltörölni a tandíjukat...
Van egy másik réteg akik meg rendesen nem kerültek volna be még fizetős képzésre se, de így hogy kevesebben jelentkeztek annyira lementek a pontok hogy bejuthattak, nekik ez így egész jó volt.
A felsőbb évesek meg köszönik elvannak, esetleg húzzák a szájukat, de őket nem érinti a dolog...
A HÖK meg egy vicc, embereket max akkor tudnak megmozgatni, ha rendeznek valami occó belépős bulit.

Tyreo 2012.12.07. 23:44:39

Elindultak a mozgolódások. Höok népszavazás. Nem a legradikálisabb megmozdulás de ilyen is kell. A HaHa hétfőre fórumot hívott össze az ELTE lágymányosi campusára. Ott majd elválik, hogy mihez kezdünk. Remélem már onnan ki sem fogunk jönni. De! Azért szükség lenne az oktatók támogatására is. A rektorok kiadtak egy semmit mondó nyilatkozatot aztán ennyi. A lényeg. Várjuk a hétfőt.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 23:45:47

Ugyanabban a kérdésben nem lehet 5 éven belül népszavazást kiírni.

Egyébként sem ez a megoldás, mert a népszavazás semmit sem old meg.

Kedves fiatalok, utcára kell menni, tüntetni kell (ésszel), sé kicsikarni a kormáénytól egy megállapodást.

A fidesz nem véletlenül most jelentette ezt be (hiszen hideg van, ami visszatrtó erő) - magyarul, fél attól, hogy utcára volnulnak a diákok - ergo, máris felfedte attitűdjét, kisebb az alkuzónája.

Ami nehéz lesz: az oktatási rendszerben már bentlévőkkel megértetni, hogy ez a tiltakozás nekik is érdekük, mégha személyesn őket nem is érinti (hiszen lehetnek testvéreik, akiket ez később érinthet és az egyetemek anyagilag is gyengülnek vélhetően, ami nekik sem jó).

Szóval, amit lefújt a HÖOK 2008-ban, azt most (sokkal többért) lesz szíves felvállalni.
Akár az egyetemekkel /rektorokkal együtt szervezve - ez csípné ám csak a politikus-szemeket!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.07. 23:56:02

@De hol van Columbo felesége?:
"Kedves fiatalok, utcára kell menni, tüntetni kell (ésszel), sé kicsikarni a kormáénytól egy megállapodást. "

Ugye ezt nem gondolod komolyan te sem?
Azzal a kormánnyal megállapodni, amelyik MINDEN igéretét és IRÁSOS SZERZŐDÉSeket lazán felrúg?

(ne kérdezd mi a jó megoldás, mert a karóba húzáson kivül nincs jobb ötletem)

takácsbálint (törölt) 2012.12.08. 00:06:39

ez az ingyen utazás azért necces, mert az ugye 65 év felett jár. 65 év alattiak ha jól tudom évi 12 alkalommal válthatnak félárú jegyet a vonatra és a távolsági buszra. a diákok akárhányszor. bagoly és a veréb esete. az, hogy a diákok jobban megérdemlik, mert ők a jövő nagyjából a legszarabb demagógia. az egyetemisták is valamilyen kivételezett helyzetet akarnak. ne kelljen keményen tanulni. keményen dolgozni pláne ne kelljen. mondjuk ez persze érthető. de akkor a nyugdíjasok siránkozásaira is ugyanezt kell mondani. ők "felépítették az országot". számok nélkül mindent meg lehet így magyarázni. és az ellenkezőjét is.

reszeg tengeresz 2012.12.08. 00:11:42

Sokszor leirtam, de leirom megint.
Az altalatok istenitett gyurcsany-bajnai egy uresen kongo - pontosabban "tartozom neked cetli"-vel teli - kasszat hagyott hatra.
Ebbe bele fog pusztulni az orszag, ezt mar nem lehet megallitani. Nincs az a penz, amibol ezt ki tudnank fizetni.
Ezt pedig koszonjetek az altalatok dicsoitett vezereiteknek!

Mielott megkapom:
Nem szavaztam a piktorra, nem tartom normalisnak a jelenlegi kormanyt sem, es nem jo amit csinalnak, de a kiindulo pontot nem ok teremtettek meg!!

reszeg tengeresz 2012.12.08. 00:15:00

@Takács Bálint: "keményen dolgozni pláne ne kelljen."
Nem kemenyen. Sehogy. Diploma utan meg egy diploma, aztan ilyen mesterkepzes, meg olyan tanfolyam, meg egy diploma, csak nehogy dolgozni kelljen.
En munkaba BKV-val olyan viszonylatban jarok, hogy 2 nagy egyetem is az utvonalon fekszik. Neha hallgatom oket, hogy mik az elkepzeleseik. Az eletre teljesen felkeszuletlen ostoba csurhe leginkabb az osszes, szinte minden pejorativ sztereotipianak megfelel mindegyik.
Emiatt feludules, ha eppen kocsival megyek, es nem kell ezt hallgatnom. Legtobszor ez az ervem, hogy ne BKV-zak, autoval lassabb, es dragabb is a munkabajutas, de legalabb nem vagyok korulveve BME-s taknyokkal.

takácsbálint (törölt) 2012.12.08. 00:17:12

@Tyreo:
a rektorok általában úgy beszélnek, mint aki beleszartak a nadrágjukba. senki sem mer egy egyenes mondatot mondani. a diákvezetők meg a legrosszabb kiszeseket idézik. mindenféle elképzelés (pláne tapasztalat) nélkül azonnal teljhatalmat követelnek maguknak. a "forradalom" mögött semmilyen elképzelés nincs.

mit akarnak az egyetemek? mit akarnak a tanárok és diákok? és nem üres lózungokat kellene mondani, hanem konkrét számokat. azt kellene mondani, hogy a futball stadionok helyett ezt és ezt követeljük.

döntse el a pártelnök miniszterelnök, hogy a fradika, a vidike, a lokika a fontosabb, vagy az egyetemisták. fel van ruházva a hatalommal. döntse el. ha rosszul dönt, akkor ne csodálkozzon, hogy bunkós bottal fogják elkergetni. és ezt valakinek a szeme közé kell mondani. mert abból ért. hol van az a diákvezető, amelyik ezt megteszi? de ehhez ész is kell. konkrét számítások. nem elég a szív és a bátorság.

feketeesfeher 2012.12.08. 00:21:53

@reszeg tengeresz:
Akárhányszor írod le annyiszor lesz marhaság.

reszeg tengeresz 2012.12.08. 00:23:41

@feketeesfeher: mert akkor hogy volt? Az allamkassza ki volt tomve penzzel, adossag semmi, a gazdasag novekvo palyan? Nem igy emlekszem. Meg ha akkora lett volna a jolet, lehet, hogy nem zavartak volna ennyire a picsaba a ferieket!

takácsbálint (törölt) 2012.12.08. 00:29:32

@reszeg tengeresz:
oké. ebben igazad is van. de mindenki tudna rettenetes nyugdíjas beszélgetéseket idézni. meg a középkorúaktól is. nem beszélve az óvodásokról. úgy általában egyik korosztály se jobb a másiknál. a fiatalok egy jelentős része úgy szeretné, hogy az élet legyen egy véget nem érő bulizás. és ebből 21 éves korban se akarnak kinőni. pedig akkoriban felnőtté kellene válni. de őket se lehet leváltani, ahogy a nyugdíjasokat se.

feketeesfeher 2012.12.08. 00:34:52

@reszeg tengeresz: mert akkor hogy volt?

Az államkassza sose volt kitömve pénzzel.
2002-ben sem.
Meg 2010-ben sem.

Viszont egy viszonylag stabil és kiegyensúlyozott államháztartást kapott a fidesz, kétségkívül magas, de kezelhető gdp arányos államadóssággal.
Egyébként növekvő pályán lévő gazdasággal.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.08. 00:37:00

@reszeg tengeresz: akkor én is leírom megint, honnan a faszomból van 5 milliárd puszira a fradinak, felcsúti fociakadémia külön bejáratú kisvasúttal, közszolgálati egyetem (ez egyáltalán mint a picsa?), félmilliárdos díszkivilágítás a parlamentnek? Pénz a semmitmondó és soha ki nem értékelt konzultációkra? Kis önkormányzatok (=Hódmezővásárhely) adósságának átvételére? Nyugdíjak emelésére (most jelentették be)? Hm? Na pont ennyire üres a kassza, tudod kit nézzetek hülyének.

Mellesleg még ez is egy elfogadható álláspont lenne, de a fidesz ezt se állította soha. A fidesz ahhoz ragaszkodik, hogy NINCS tandíj, hiszen van diákhitel (ezek szerint a lízingelt autó is ingyen van... ugye?) úgyhogy egyeztetni kéne a pártközpontban, hogy mi a hivatalos álláspont, mert mérges lesz a vezéretek.

"Diploma utan meg egy diploma, aztan ilyen mesterkepzes, meg olyan tanfolyam, meg egy diploma, csak nehogy dolgozni kelljen."
Ott a kétharmados lehetőség eltörölni ezt a kalap szar bolognai rendszert. Azt miért nem csinálják, hm? Mert elárulom, egy alap diploma körülbelül pont annyit ér mint 89-ben egy érettségi. Vagy még kevesebbet, mert még le is kell tagadni, mert kétkezi munkára fel se vesznek, mert törvényileg többet kéne fizetni egy diplomásnak. És egyébként mit dolgozzanak, mikor a kormány csak a képzetlen munkaerőt támogatja (lásd munkahelyvédelmi program)? Mikor nem pályakezdők is tömegével vannak munka nélkül? Kérdezz már meg pár tetszőleges egyetemistát, hogy diákmunkával mennyit lehet keresni, és mennyire tartják be a törvényeket! Mert elárulom, semmit és semennyire.

Szóval az ilyen faszságok előtt inkább el kéne gondolkozni, hogy hol az egymillió munkahely, és hogy az a meglévő +10-20 ezer miért közmunka 47 nettóért! Mert arról nem volt szó, hogy az egymillió munkahelyen a minimálbért lehet majd megkeresni... legalábbis bennem az egymillió új munkahely kapcsán gyárak, üzemek és vállalkozások jelentek meg, nem kukásmellényes utcaseprők... abból fizesd vissza a diákhiteled... de el ne menj az országból!!

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.08. 00:39:11

@feketeesfeher: meg tegyük hozzá, hogy egy szép nagy rakás valutatartalékkal, aminek egyedül köszönhetjük most a 283 forintos eurót. Mert hogy az nem a vállalkozási kedv és a felértékelt ország miatt ennyi, azt is tudja mindenki... na majd ha Matolcsy váltja Simort... figyeljétek a devizaárfolyamokat...

campobaszo 2012.12.08. 00:46:44

@reszeg tengeresz: Stadionokra van pénz?Mol részvényre,E-onra 700 milliárdot költöttek.Az "adócsökkentés" 600 milliárdba került.A manyup pénzek 3000 milliárdja se volt kutya.110 milliárdos rezsicsökkentésre miből futja?

Measurer 2012.12.08. 00:51:39

Németországban is numerus clausussal szorítják le a hallgatói létszámot.
A SOTE orvosképzésre német hallgatóktól 6500 EUR/szemeszter tandíjat kér.
www.studienplatz.de/ausland/nicht-alles-ist-gold-was-glanzt-medizinstudium-im-ausland-chancen-kosten-risiken_445/

Hattory Hanzo 2012.12.08. 02:10:00

Kettő apró megjegyzés:

1. Orbán Viktor, és az erő viszonyáról elég sokat elárul, hogy a miniszterelnök alapelve az, hogy ha valami nem megy, azt nem máshogy kell csinálni, hanem kétszer akkora erővel.

2. Mivel Orbán csak az erőben hisz, így csak abból is ért, és mivel az elmúlt 2,5 évben egyszer sem ütközött komoly ellenállásba, lásd tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség, így azt gondolja, ezt is benyeli simán a társadalom.

nemecsekerno_007 2012.12.08. 02:12:20

A felsőoktatás (is) egy itt maradt zárvány mint a BKV vagy a MÁV. Nagy tisztelet a kevés kivételnek. Ugyanolyan eltartottak mint a köztisztviselők v. a nyugdíjasok. Az mmeg tőröl metszett demagógia, hogy dehát ők a jövő. Ha közpénzből elvégzik az egyetemet, aztán lelépnek külföldre mert "ennyi pénzért én nem dolgozok" akkor ebből a jövőből én nem kérek.

nemecsekerno_007 2012.12.08. 02:15:46

@campobaszo:
Arra se kéne, de ez off-topic. Az érvek a felsőoktatás mellett ugyanilyen demagókok mint a stadion v. a MOL mellett. Persze ez nem ment fel senkit. 40 szocializmus építés utn csak a hitelek maradtak és a megoldatlan problémák. Ne gondolja senki, hogy kibújhat a feladat alól. Se nyugdíjas, se hallgató, se köztisztviselő, se politikus. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor lehet ebből a szemétdombból normális ország. :(

Napkutya 2012.12.08. 02:23:24

Önfenntartó egyetem?

Eheti találós kérdésünk:

HÁNY fizetős régész-, vagy csillagász hallgatóra van szükségünk, hogy a fizikus hallgatónak legyen egy kísérleti reaktora?

Hány építész kell, egy járműmérnökhöz?
Hány gyógyszerész kell egy szívsebészhez?
Hány fogorvos egy pszichiáterhez?

De, a lényeg: -MELYIK ér kevesebbet egy országnak???

Ez, egy nagyon-nagyon DURVA, átgondolatlan és hazug f@szság a FIDESZ részéről, -és, annak sincs sok köze az egyetemekhez, aki ezt beveszi..

Szerintem.

Napkutya 2012.12.08. 02:33:20

@Napkutya: Igen, a közgazdász és a jogász képzés kimaradt...

Hány közgazdász kell egy országnak, ha EGYIK egyetem sem szeretne még egy Matolcsyt vagy Deutsch (-Für?) Tamást nevelni??

No, ezt büntetjük is...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.08. 02:46:49

nemigazán értem a problémát. ha már egyetemre megyek olyan szakot választok, hogy ha elvégzem, diplomás fizetéssel könnyen visszafizessem a diákhitelt, amiből fizettem a tandíjat. aki öslénykutatónak megy, megértem, hogy parázik, hogy semmit se ér el vele, csak ezt a hobbiját miért kell az államnak finnanszíroznia?

Napkutya 2012.12.08. 02:59:51

@Disintegrator Rising: Igazad van!

Ennek az országnak NEM kellenek őslénykutatok, jogászok, közgazdászok, kutatómérnökök, orvosok,történészek és irodalmárok stb.

A kormány, igenis TUDJA mi kell nekünk!!!

Minek ezen egyáltalán gondolkodni?

Ha engem az őslénytan érdekel, -de az nem kell-, akkor simán elmegyek autószerelőnek, vagy bányamérnöknek!

(Ja, az sem kell. Bocsesz...)

gabest1 2012.12.08. 04:20:46

Ha nem vettétek volna észre, a világ megváltozott. Ma már nem az utcára mennek az emberek, hanem az interneten tépik a szájuk. Mint ahogy egyre többet online bankolnak, vásárolnak, társasérintkeznek. A tüntetés nem tünt el, csak átalakult.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 05:01:20

@Napkutya:

Nem kell ide senki már.

Az Orbánék célja, hogy a földjeikről elzavarják a még itt élő embereket.

Mindet.

Addig baszogatnak mindenkit, amíg el nem megy.

És addig nem is hagyják abba.

Kilövik a bölényeket is, hogy eltakarítsák az indiánokat a földekről.

Benszülöttek - kihalásra itéltek minket a fideszesek.
Zavarjuk őket a birtokaikon.

karnak 2012.12.08. 05:51:03

@reszeg tengeresz: semmi koze nem volt a kormanyvaltashoz a gazdasag helyzetehez.
protestaltak a nepek, mert ezek a kommenidtak loptak. ennyirol szolt a tortenet.
a korabbi kormanyok barmelyik (itt a korabbi fideszt is beleertve) gazdasagi/penzugyminisztere, vagy barmilyen minisztere jobban vegezte a dolgat mint most barmelyik... pedig alacsony volt a lec par esetben.

kurva szo nem volt gdp-rol, allamadossagrol, kasszarol a 2009-2010-es evben, teljesen mas volt a motivacio, egyszeruen egy gonosz gyurcsanyt akartak levaltani, a bajnai meg eleve ment. a valasztas az oszodi beszeddel ment el, onnan vesszofutas volt a ciklus utolso ket eveben mar csak annak kitoltese tortent (lsd bajnai kormany, gyf lemondasa)

ha nincs oszodi beszed, mszp van ma is.

a gdp, adossagkerdes, allamkassza meg erdekes csak most lett fontos, amikor egykulcsos adoval minuszba tettek mindent, es a3% feletti hianyt nem engedte brusszel 2010-ben akkor szinten nem volt erdekes.

meg persze nincs penz, csak szajol-puspokladanyra (es kb 50 masik nif tortenetre) mol pakettre, futballra, kozigazgatasra, most gazuzletagakra.... hogy valasztas elott lehessen majd rezsit csokkenteni... amit adobol en majd ugyanugy visszafizetek, meg majd horror kanatozasu allamkotvenyt is.

az mszp szarul csinalt sok mindent de ez nem ment fel itt most senkit, mert ez rossz es gonosz is egyben.

ontopic meg erdekes h mszp alatt mindenkinek volt szava lehetosege es motivacioja tuntetni, nepszavazni, most meg hidd el egyik sincs meg, vagy ha van akkor pikkpakk megszunik a jog h legyen, ez lett elerve. a hook is (mint dok mas szakszervezet) valakinek a zsebeben van, ami ha belegondolsz remiszto.
lehet neked nem de ahogy olvasom a tenyek es reszletek nem zavarnak a velemenyalkotasban, szomoru h az orszag jelentos resze mindig mindenben elhiszi az elmultnyolcezvezest, barmilyen temakorben.

a legtobb itt kommentelo a gonosz gyurcsanyek alatt egyebkent kocsit lizingelt meg lakast vett, multiknal dolgozott epkezlab penzert, vagy mukodo novekvo cegeknel ahol volt jovokep, fogalma nem volt makrogazdasagrol, most meg hirtelen a kozgazdasag, a gdp, az aht az uj foci amihez mindenki ert... hogy van ez?

az emberek 90%-a 2008 ban kb hallott arrol h valsag van, de tapasztalni csak 2011-ben kellett fura mod.

stbstb.

karnak 2012.12.08. 05:57:42

@gabest1: ez volt a wall streeten is az 1% eseteben? nem, eu szerte is naponta sztrajkolnak es tuntetnek a gorog tanaroktok a belga tejtermelokig.

itt biztos minden oke, azert nem...

egyszeruen tenyleg csak az van h az erdekkepviseleteket lenyelik most mar, megegyeznek a donteshozokkal maskepp oszt'jonapot.

a netes hoborges nem zavarja oket, arrol a lakossag kb ketharmada nem tud mivel hazasodik a gazdat nez, de komolyan.

a kertv meg fb lajkolasrol nem szamol be - utcai megmozdulasrol meg igen - ha csak nem xfaktort erinto a kerdes. ez is sajna igaz.

gabest1 2012.12.08. 06:05:39

@karnak: Értem én, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy az emberek elkényelmesedtek. Diktátorokat csak úgy lehet megdönteni, mint sorra az arab országokban, nem hiszem, hogy a liveleak szír rovatához akarnánk csatlakozni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 06:06:29

@karnak:
Nem - mostmár - egyeztek meg, hanem az elmúltnyolcévben.

Mert ki hiszi még el, hogy - spontán - gyújtottak föl autókat és középületeket , bénítottak meg vasutat, hidakat, közlekedést

....egy szó miatt ...?

Mikor látjuk, hogy elvehetik a megtakarításait, az állásait, a földjeit, az egyetemi tanulmányait,

és mégse szól egy mukkot se a sok " spontán ".

Nem volt az elmúltnyolcév tüntetései közül egy se igazi.

Mind fizetett fideszrendezvény volt - az államhatalom megkaparintására.

És mostmár mehettek, mert már nincs rátok szükség.

Már övék minden.

Húzzatok elfele ! ..... ez a kormány célja..

kirsten 2012.12.08. 06:49:50

@reszeg tengeresz: Hát te tényleg részeg vagy
elmebeteg vagy. Összekevered Bajnait orbánccal
aki 2002-ben valóban üres kaszát hagyott maga után.

2012.12.08. 07:01:58

@Disintegrator Rising:" nemigazán értem a problémát. ha már egyetemre megyek olyan szakot választok,"

Hogy nem érted, azon nem csodálkozok.
De azért mondanál egyetlen példát, hogy alátámaszd érvelésed?

2012.12.08. 07:09:59

@reszeg tengeresz: "Az altalatok istenitett gyurcsany-bajnai egy uresen kongo - pontosabban "tartozom neked cetli"-vel teli - kasszat hagyott hatra."

Ilyeneket ne mondj! Orbán Viktor személyesen mondta ki, hogy Bajnai-Oszkó páros jó munkát végzett, stabil állapotot hagyott hátra a gazdaságban.
Márpedig Ő genetikusan képtelen a hazugságra!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.08. 07:12:23

1., a rendszerváltás 23 éve volt, mostanra esett a negyedére a gyermekek száma, akik főiskolára vagy egyetemre jelentkezhetnek!
2., A létszámcsökkentés nem érinti a jelenlegi egyetemi vagy főiskolai hallgatókat
3., ez a döntés nem lepte meg a felsőoktatást, mert demográfiából várható volt!
4., a társadalom antiszociális elfajulása az oktatás kudarca, ezért az államot nem hibáztathatják, lévén autonóm közösség!
5., Ha talpon akarnak maradni, akkor bizony be kell szállniuk az idegenforgalmi bussinesbe és külföldi diákokkal feltölteni a padsoraikat! Vagy mennek az utcára!

Magyarnaba 2012.12.08. 07:34:00

@Con Storm:
nnem csökkent negyedére az egyetemista generációk létszáma.

www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html

A hazugságok terjesztése az orbánistákat segíti.

4-es pont: mekkora hülyeséget beszélsz:-)

2012.12.08. 07:35:58

@Con Storm: Te! Con Storm! Amit írsz, az igaz! De! Nem erről van szó! Téged azért ez ne zavarjon! Hogy nem érted, az normális! Nálad! Felkiáltójeles barom!

tucano 2012.12.08. 07:54:18

@Disintegrator Rising: fizetik a túlórát? Hitelt ne vegyünk fel, az államadósság még az alkotmány szerint is a sátántól való, te meg arról értekezel, hogy nekifutásból adósítsa el magát egy diák hosszú évekre?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.08. 07:57:37

@Magyarnaba:

Igen, a véleményed is tükrözi a felsőoktatás borzasztó alacsony színvonalát!

A demográfiai adatok, nem csak a születési és életkor adatok, hanem a rávetített korrelációs statisztikák is!

Az egy dolog, hogy van 127 ezer 19 éves az országban! vann. De mennyinek van érettségije?!
Mennyinek van anyagi lehetősége a tanulásra?!

Ez a kérdés...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.08. 08:03:57

Piacgazdaság van! Elvégre nem?! Az egyetemeink, főiskoláink magas színvonaluak nem?!

Akkor mi a probléma?! Európában sok diák van!

Elvileg diplomát csak nyelvtudással lehet kapni...

Habár az ország gazdasági és erkölcsi szintje, és szociális érzékenysége tükrözi az oktatás minőségét... az kiabálják hogy ők csodaszépek, csodaokosok, és mindentudók...

Akkor kamatoztassák! Európai szintű oktatás, és külföldi fiataloknak magánkarok!

Ennyi... Aki tudja csinálja! Aki meg nem a piactörvények szerint becsődöl! Vége van a terrordiktatúrának! Már nem a jópofira megy a dolog! Most már a jó szakembereket kell majd felvenni tanárnak, nem a seggnyaló 3/3-as besúgókat, 6 hónapos KGB-és kamudiplomával ügye L. Csaba?! Adóóóóóbáááázíííís... és a világon mindenhol csak röhögtek rajtunk...

r222 2012.12.08. 08:07:39

Az Indexes csürhének boldog hacukát,sóletekben és bélgázokban gazdag ünnepeket kívánok,libazsíros barhesszel karöltve.Remélem a torkotokon akad és végre megszabadulunk ettől a mindenhol hont látó,de soha nem foglaló kibaszott fekélytől.Lúdtalpat mindenkinek!:D

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 08:10:55

@tucano:

A lakásokért és autókért eladósodottakat megmentjük,

és helyettük megkapják a bankok a fiatal adósrabszolgákat.

A fiatalok már a nagy semmiért adósodnak el.

Mert amit ők kapnak a pénzükért,

---- azt a fideszes karrier-fiúk és posztkomcsi szobatársak még ingyen kapták .

A felsőoktatást.

A doktorikat meg lemásolgatták maguknak.

Na, ezek most az állami méltóságok... ti meg lesztek náluk a gyapotszedő rabszolgák.

Mert nincs szükségük több diplomásra. Ők már megkapták a magukét.

Tényleg az lenne a fontos, hogy ezeknek a gnómoknak kire van szüksége ?

Tényleg hagyjátok leselejtezni magatokat ?

na__most__akkor 2012.12.08. 08:24:49

@hardw:
@reszeg tengeresz:
@karnak:

Felsőoktatásról írtok?

Magyarul (ékezetekkel) írni az ALSÓtagozaton tanulnak.
Hat-hét évesek. És tudnak...

Csak mondom. Nektek hiába.

Magyarkodás? Helységnévtáblák rovásírással?
Na mennyémá vaze.

Itt a minta:
áéíóöőúüű
ÁÉÍÓÖŐÜŰ

Nem ismerős?

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.12.08. 08:26:31

na most lenne JOGOS egy olyan ostrom mint 2006ban
hol vannak az akkori tüntetők most? ja , hogy azokat a fidesz fizette aha

jog-ász 2012.12.08. 08:31:52

csak annyit mondanék hogy a bokros csomag idején 1995-ben mi egy hétig tüntettünk,nem járt órára senki, a tanárok is kijöttek velünk, a tét akkor a havi 2000 ft-os tandíj volt(nem az összeg ellen, az elv ellen tüntettünk) hatása: fodor gábor lemondott, és csak 5 hónapig fizettük a tandijat, következő év elejétől megszűnt..a többség úgy látom próbálkozni sem akar hangja hallatásával.

nemsirunk 2012.12.08. 08:36:54

@reszeg tengeresz:
Bajnai alatt a gazdaság megindult felfelé.
Az adósság valóban nagy volt, de egyrészt Orbán is veszi fel a hiteleket, másrészt ez semmiképpen sem indok arra, hogy Orbán és a matolcsy nevű kreatúrája olyan zuhanásba vigye a magyar gazdaságot a tébolyodott intézkedéseivel, amire eddig szinte csak háborúk alatt volt példa.

nemsirunk 2012.12.08. 08:48:38

@Disintegrator Rising:
Az egy baromság, hogy a felsőoktatásnak egyedül az lenne a szerepe, hogy később jól fizető állást tegyen lehetővé. Ez is fontos, de a társadalom egészének minőségét emelik a képzett emberek. Még akkor is, ha konkrétan a munkahelyén nem is használja fel közvetlenül a tanultakat.

Persze nyilvánvaló, hogy Orbán terveibe nem illik bele egy ilyen társadalom.
Neki olyan tömegekre van szüksége, akik kizárólag a végzendő munkájukhoz közvetlenül szükséges képzettséggel rendelkeznek, nem képesek a saját sorsuk felől dönteni, a világot is csak irányított csatornákon ismerhetik meg, ezáltal engedelmesek, irányíthatóak. Jobbágyokra, rabszolgákra, akik majd a fideszközeli oligarchák érdekeltségébe tartozó összeszerelő üzemekben és a földeken robotolnak.

Ez az a jövőkép, amit Orbán szán a népének, ez az úgynevezett "szabadságharc" célja.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.08. 08:50:53

@jog-ász:
De hallatják a hangjukat sokan. Illetve szeretnék, csak a dolog sokszor problémába ütközik:

Az a probléma, hogy az ilyen megmozdulásoknál a baloldal szisztematikusan "elviszi a showt", ehhez pedig sokan nem szeretnék a nevüket adni. A múltkori hallagatói szerződés elleni tüntin is lejátszódott ugyanez. Az ember (jobboldaliként) kimegy, mert szemétségnek gondolja az intézkedést, szeretne tiltakozni a szerződés ellen. Másnap már úgy hivatkoznak az összegyűlt tömegre, hogy ennyien elzavarnák a kormányt és egy és egy balliberális koalíciót szeretnének hatalmon látni. Amikor kezdték a demokráciaretegést, akkor ott is hagytam az egész gittegyletet...

Sok a felháborodott ember, de ők az intézkedés ellen tiltakoznának, és rohadtul fel vannak háborodva, hogy kvázi "lenyúlják őket" pártcélokra. Ugyanez történt okt 23-án is. Még reggel is azt harsogta mindenki, hogy nem a Bajnai miatt mennek az emberek, ő is csak egy a sok közül, azt fejezzük ki, hogy nem tetszik ami most van. Majd este: "ennyi ezren, annyi ezren voltak a Bajnainál", "most már neki is van legalább akkora tömegbázisa, mint a másiknak".

Az a probléma, hogy pont ezzel éri el a baloldal, hogy az emberek ne menjenek az utcára egy-egy ilyen miatt. Ennek persze így hosszú távon az ország látja kárát, de a mai politikai kultúrában ez úgy néz ki nem szempont...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.08. 08:56:47

van egy félelmem, hogy ők se tudják, hogy mit akarnak vele...

Dolgozónép 2012.12.08. 08:57:16

Orbán a magyar arisztokrácia hadüzenetét küldte el a népnek, mely így szól: mostantól mindegyiktek ott marad, ahol van. Nincs többé fölemelkedés, a fiú ugyanaz lesz, mint az apja volt: szolga. Ha kussol és szolgál, kap annyi morzsát, hogy éhen ne vesszen. De többet nem. Ez maga a feudális restauráció.

nemsirunk 2012.12.08. 09:03:20

@Önnek megyünk: És ha már 100%-osan úgy alakul ahogy szeretnéd, akkor már nincs is értelme kimenni? Akkor inkább hagyjuk a fenébe az egészet, maradjon ez ami van?

Egy normális világban tényleg baj, ha felhasználják pártcélokra is az efféle tüntetéseket. De azt azért látni kell, hogy itt és most ezzel elősegítik a jelenlegi totálkáros rendszer lerombolását, és ez mindannyiunknak érdeke.

nemsirunk 2012.12.08. 09:04:13

@nemsirunk: Helyesen:
És ha már NEM 100%-osan úgy alakul ahogy szeretnéd, akkor már nincs is értelme kimenni?

nemsirunk 2012.12.08. 09:07:52

Na itt a félázsiai megoldás a problémákra Fehéroroszországból:

index.hu/kulfold/2012/12/07/tilos_felmondani_a_feherorosz_munkasoknak/

"megtiltja bizonyos iparágak dolgozóinak, hogy felmondjanak vállalatuknál, és drákói pénzbírsággal fenyegeti azokat, akik ezt mégis megteszik."

Szerintem hamarosan itt is bevezetik, az efféle "megoldások" nagyon jól beleillenek Orbán elmebeteg világképébe.

midnight coder 2012.12.08. 09:08:04

Az az alapvető gond ezekkel, hogy akinek nagyobb az IQ-ja egy fehéregérénél az látja, hogy Orbánék nem azért szívatják a népet mert imádnak népszerűtlenek lenni, hanem azért mert szar a helyzet. És ezen az sem igen változtat, ha Fletóék visszakerülnek a hatalomba, mivel az ő kormányzásuk sem volt semmivel sem kisebb csődtömeg, csak akkor még lehetett hitelből osztogatni - legalábbis 2008-ig.

midnight coder 2012.12.08. 09:10:23

@nemsirunk: Bajnai alatt mindenki kussolt, a befektetők is, az MSZP is, az ellenzék is, mivel senkinek sem volt érdeke hogy ne vigye el az országot a választásokig. Ilyen többé nem lesz, ha Bajnai ma lenne hatalmon, kb. ugyanolyan kihívásokkal kellene szembenéznie mint Orbánnak. És az már nem menne annyira könnyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 09:10:48

@Önnek megyünk:

Tényleg ?

Szóval az a - 3 millió jobboldali -, aki a tandíj ellen szavazott

- a 2008-as népszavazáson,

az a - 3 millió - azért nem tüntet a tandíj ellen - most,

mert elégedett az Orbánjával és nem akarja leváltani a rendszert.

Szóval szartok ti mindenre.
Minden és mindenki mehet a levesbe, csak Orbánotokat imádhassátok zavartalanul.

Hát, ez is egy szempont.

midnight coder 2012.12.08. 09:11:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ami azt jelenti, hogy nem vagyunk közvetlenül a csőd szélén mint amikor Fletó elmenekült a süllyedő hajóról.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 09:12:53

@midnight coder:

Inkább, mint Gyurcsánynak.

A fideszesek gyujtogatnának, mert a Haza nem lehet ellenzékben.

Bizony, Bajnainak erre kell készülni.

midnight coder 2012.12.08. 09:15:17

@Dr. simonmondja.: Nagyon egyszerű a történet - a nép akkor tüntet, ha van miért. Az MSZP alatt Orbánék vonzó alternatívának tűntek sokak számára, egyrészt mert az előző 4 éves ciklusuk határozottan nem volt rossz ahhoz a csődtömeghez képest amit a következő 8 év produkált, másrészt mert azok a Fletóék kenték őket szarral akiktől az átlagpolgárnak kinyílt a bicska a zsebében. Azaz, akkor úgy tűnt, van alternatíva. Ma épeszű ember nem gondolhat ilyet. Kiben bízzon : Az MSZP-ben ? Azt még egyszer nem. Az Jobbikban ? Az LMP-ben ? A millában Pityingerel az élen ? Ki az a hülye, aki ezekért kimegy az utcára tüntetni ?

regress 2012.12.08. 09:16:00

@Takács Bálint: lehet ,hogy demagóia,de ezek a fiatalok fogják eltertani az országot.ha összeadnád az elmúlt 2évben fölöslegesen kiszórt ezermilliárdokat,nem lenne ez a probléma.@Disintegrator Rising: szerintem kezd újra az első osztályt,rád fér.@Measurer: nézd én kint vagyok,belelátok néhány dolgba,nincs igazad.valamennyit fizetnek,de nem annyiból élnek mint a magyarok.@Önnek megyünk: szerintem könnyen egyértelművé lehet tenni,ki kivel van.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.08. 09:16:50

@nemsirunk: Nem az a probléma, hogy nem 100%-ban úgy alakul. Olyan nyilván nincs is, hogy mindenkinek minden tetszik. DE. Itt nem arról van szó, hogy nem 100%-osan, hanem semmilyen szinten nem.

Gondoljunk csak bele. Az a baloldal tiltakozik, aki annak idején bevezette a tandíjat (más téma de azért azt megnézném, hogy az akkori orbán mit mondana a mostani orbánnak...), akitől lehetett hallani többször is olyat, hogy az oktatást teljesen piaci alapokra kellene helyezni, stb stb. Azt gondolom, hogy érthető, ha az emberek nem itt látják a kivezető utat...

"De azt azért látni kell, hogy itt és most ezzel elősegítik a jelenlegi totálkáros rendszer lerombolását"
Pontosan erről van szó. A hatalomból kimaradt pártok nyilván mindig szeretnék megdönteni az éppen felül lévőket, remélve, hogy akkor ismét ők kerülhetnek fel. De sokak célja nem a jelenlegi rendszer lebontása, hanem kifejezni a nemtetszésüket, és ezzel nyomást gyakorolni a kormányra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 09:18:02

@midnight coder:

Ahhoz elég jól van a kormány, hogy gáztározókat vegyen a sameszoknak.

Ahhoz is elég jól van, hogy Rábát vegyen, meg Mol-részesedést,
meg stadiont építsen...

Az a pénz hol van, amit az adózóktól loptatok a magánnyugdíjpénztárakból ?

az volt - 4 000 - milliárd.

Abból elég faszájos felsőoktatást lehet csinálni.

Tegyétek szépen vissza....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.08. 09:24:49

@midnight coder:

Az épeszű ember, az nagyon benézte, hogy ki a hiteles alternatíva.

Ez rablóbandával is jobban jártunk volna, mint ezzel a szobatárs-tettestárs fidesszel.

Úgyhogy legjobb lenne, ha az épeszű ember, aki ezekre szavazott,
most szépen helyrekalapálná, amit elkövetett az ország ellen.
És, úgy eltakarítaná innen ezt a szart, amit a nyakunkba akasztott, hogy nyoma se legyen.

2-3 éve még azt hirdettétek, hogy ha elzavarjuk Gyurcsányékat,

és az Orbán-pereputty mégse válik be, akkor elzavarjátok őket is.

..... akkor lássam, hogy kergetitek őket ! -

... mert az épeszű ember nagyon kussol a gőzölgő szar fölött, úgy látom.

2012.12.08. 09:36:51

@midnight coder: Ìgy van. Állandó hitelfelvétellel, meg azzal a tartalékkal, amit Bajnai hagyott.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2012.12.08. 09:38:00

@midnight coder: te kevered a tüntetőket a focidrukkerekkel. Tüntetni jobb esetben valaMIért szoktak nem valaki(k)ért. Meg kéne már érteni, hogy az ország vezetésére nem rocksztárok meg sztárfocisták kellenek, akikért lehet rajüngani, hanem akik az országért, az emberekért akarnak cselekedni. Jelenleg ezt annyira nem látni (mielőtt belekezdenél, Feri idejében se lehetett). Képzeld, én voltam az elmúltnyócévben is tüntetni, ha valaMI nem tetszett, és most is megyek szerdán a hallgatókkal. Elvek, tudod, nem elvakult szurkolás (bár egy rendes focidrukker a saját játékosát is lefalábúzza és kifütyüli, ha azt érdemli...)
Az meg egy érdekes mentális állapotra utal, ha valami szar, de nincs igazi alternatívája - akkor máris finom csokitortának látjuk. Attól hogy nincs más választható, még nem kell jónak elfogadni ami van.

midnight coder 2012.12.08. 09:47:09

@xcrow: Maszlag. Minden politikus elsősorban önmagáért cselekszik. És nagyon óvakodj azoktól, akik mégsem, mert azok szimpla elmebetegek, lásd Hitler, Sztálin, Rákosi, Szálasi, stb. A politikus is csak egy szakma, amit lehet csinálni jól vagy rosszul. Az országot pedig - ha tetszik, ha nem, pártok irányítják. A pártok élén politikusok vannak, mögöttük különböző lobbik, ideológiák, de ez utóbbi igazából csak máz. Na most, te mint polgár vagy ezt vagy azt az alternatívát tudod választani. De nem fogsz rohanni megdönteni ez az alternatívát, ha tudod hogy a többi sem kevésbé szar. Na, ez van most.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2012.12.08. 09:55:13

@Disintegrator Rising: nem szeretek ilyet írni, de te vagy egy ócska provokátor vagy, vagy csak nagyon buta. Fel kéne fogni végre, hogy egy országnak, egy társadalomnak nem csak a piacképes, pénztermelő szakmák jelentenek nyereséget, nem csak azt kell finanszírozni. Pont a magukat konzervatívnak hazudók nem akarják érteni ezt? Én sem tartom jónak a média-kommunikáció szakosok vég nélküli képzését, meg az álinformatikusokat gyártó "főiskolák" működését, de azt végtelen butaságnak, ha a nem piacképes szakmákat lehobbizzuk. A geológus piacképes vagy sem? Az építészmérnök? A balneológus? A kórboncnok?
A tanár, a gyógyszerész, a diplomás ápoló, az orvos, az óvónő, a könyvtáros, stb akkor szerinted fölösleges, annak jobb ha nem tanul senki? Mert az ő fizetésükből aztán elég nehéz visszafizetni a(z amúgy az ördögtől való) hitelt.

"Leona" 2012.12.08. 09:55:58

A szerkesztőség kérjen bocsánatot:
Ne a társadalmi feszültségeket szítsák, mert ez gáz.
Ne az utazási támogatást hozzák fel, mert ez nem indokolt.
Hanem mondják ki azt amit neten olvastam valakitől:
Miért a felsőoktatás legyen önfenntartó, miért nem a
futball? Ez az igazán bicskanyitogató, hogy oda mehetnek a milliárdok??? Meg csányiocskasándornak a földtámogatására??
"Szerkesztőségünk nem tartja vállalható álláspontnak, hogy a felsőoktatásból rengeteg pénzt von ki a kormány, miközben a nyugdíjasok még mindig szinte ingyen utaznak, és a nyugdíjak is folyamatosan emelkednek. Az országnak elemi érdeke lenne minél több pénzt a fiatal generáció minél jobb és versenyképesebb oktatásába fektetni, például a magyar futball helyett."

Chalky White 2012.12.08. 09:59:52

@reszeg tengeresz: azok közül a taknyok közül már jó pár remek mérnökkollégám kikerült, akik lehet több gdp-t és adót termelnek mint te barátom.

"Leona" 2012.12.08. 10:00:48

Mindenki gyáva módon behúzta fülét-farkát a fidesz úthenger rezsimje előtt. Azt hiszem ismét a
diákságon a sor, mint sok "forradalomnál".
Támogatom őket: népszavazás, utca bármi!

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2012.12.08. 10:16:39

@midnight coder: ez a te véleményed, elfogadom. De nem értek veled egyet. Miért kell két altermatívában gondolkozni? Nem lehet több? Attól, hogy most nincs több látható, még lehetne. Azt pedig fenntartom, hogy az alternatíva hiányában még lehet, sőt, KELL kritizálni az aktuális, akár nekünk tetsző vezetést is, lehet sőt kell egyes intézkedései ellen szót emelni és tüntetni is, ha nem értünk vele egyet. Sajnos nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kritika rossz, árulás, széthúzás, rombolás. De csak olvass bele egy vezetéselméleti-gyakorlati könyvbe, csoportok hatékonyságát elemző tanulmányba, és meglátod, hogy a kritika hasznos, a szenvedélyes vita pedig egyenesen kívánatos. Egy csoport egészséges működésének elengedhetetlen feltétele. A vakhit, autokrácia, vélemények elhallgatása, bezárkózás, beletörődés megöli a csoportot.
Másrészt igen, a politikus egy szakma, egyetértek, és igen, magukért csinálják - de nem mindegy, hogyan. Nézzünk egy vezetőt. Nem mindegy, hogy egy karrierlovag vagy szakmai sikerekre éhes ember az. Ha hihetek a nick-ednek és versenyszférában dolgozol (ez esetben kolléga :)), akkor biztos találkoztál már mindkettővel - és gondolom tudod is, melyik mennyire jó. Valahogy a politikusoknál is ez alapján kellene választani. Nem mindegy, hogy a zsebtömés az egyetlen célja a munkáját meg leszarja, vagy hogy a kiválóan végzett munkája eredményeképpen jól él. Tudom, idealista vagyok :)
A harmadik kategóriát pedig hagyjuk, a küldetéstudatos fanatikusok veszélyesek (a listádra én Gyurcsányt meg Viktort is felírtam volna, mindkettőjükben elég erős messianisztikus, nárcisztikus vonást lehet felfedezni...)

dr. Balta$ár 2012.12.08. 10:19:07

sóti zsemjén (a madarak baráttya, aki a töltött madarakat szereti, az ólommal töltöttett) nyilván le fog mondani, csak kéreti magát mint snitt pálesz haverja... a két szentéletű fiatal demokrata... az egyik a sport csillaga a másik az egyház pillére...

külön öröm hogy az oktatást a kdnp intézi... ha ugyanugy tartanak minden erkölcsi normát, 10 parancsot, büntetőtörvénykönyvet mint sóti zsemjén a NE LOPJ parancsot akkor tuti biztosak lehettek benne hogy gyermekeiteket segbeQrja a klérus, akár szeméjesen...

ijjen hitvány komcsi náci feudál MAFIA banda még soha nem ejtette túszul az országot...

jajrá mogyorók ! jajrá fides ! jajrá kdnp !

hower 2012.12.08. 11:10:41

@midnight coder: De miért nem olvasod el, amit itt többen a "reszeg tengeresz" nicknek írtak? Neked is szól.

Tormássy Félix 2012.12.08. 12:02:07

@reszeg tengeresz:

Csak erősen benne voltak. 2006-tól kezdve mérhetetlen kárt okoztak a kivonulásaikkal, és azzal, hogy meggátolták az érdemi előrelépést legyen az szó egészségügyről, oktatásról, stb.
Másrészt, mint azt többen is leírták a kassza nem volt üres átadáskor.

A Gyurcsány kormány finoman szólva sem volt egy sikeres, de ami most folyik egyenesen tönkreteszi az országot.

Gulyáslikőr 2012.12.08. 12:23:13

@reszeg tengeresz és egyéb hasonszőrű kedves barátaim:

a jelenlegi módosításokat biztos nem lehet a költségvetés állapotával indokolni, ugyanis mint azt sokan kiszámolták már, az államilag kamattámogatott diákhitel - mivel szélesebb a jogosultak köre, mint a korábban közpénzen egyetemre járóké - magasabb kiadásokat fog majd generálni. persze nem most, csak majd ha feltorlódnak az igénylő évfolyamok, jelenleg csak szétteríti a kifizetéseket. ami pont jó, ha ki akarunk kerülni a túlzott deficit eljárás alól, jövőre pedig szabadon osztogatni a választások előtt.
persze én sem tartom a felsőoktatás struktúráját megfelelőnek, de ez akkor sem normális:
"Mezey Barna (rektori konferencia elnöke) szólt arról, hogy Magyarország azon tizenegy európai állam közé tartozik, amelyek 2008 óta folyamatosan csökkentik a felsőoktatásra fordított összeget. Összehasonlításként azt mondta, hogy amíg a finanszírozás nagysága tekintetében a világ 93. helyén álló bonni egyetem 170 milliárd forintból gazdálkodik, a magyar felsőoktatásban folyó képzésre összesen 135 milliárd jut(ott csak ugye)." HVG
ebből nem lesz magas hozzáadott értéket termelő munkaerő, márpedig illene belátni, hogy a jelenlegi gazdasági-társadalmi berendezkedésekben az egyes generációk egymásra vannak utalva: Te fizeted az oktatásom én meg majd (mivel nincs manyup) a nyugdíjadat. még1x: a te nyugdíjad nagyban fog függeni az én jövedelemtermelő képességemtől, ami pedig az én képzettségemtől függ. tökmind1, elő vagy utófinanszírozunk vmit
ezért is fasza a fidesz oszd meg és uralkodj elve, mivel biztos mindkettőnket ért már érdeksérelem, de pejoratív sztereotípiákkal kurvajól lehet egymás ellen hangolni a zembereket, hogy itt marakodjanak, ahelyett, hogy egymás mellett állva tüntetnének. mind1, én tuti megyek nagyvater motoros láncfűrészével (már elkértem) a Kossuth térre "konzultálni" a t. képviselő és kormánytisztviselő urakkal, miközben atomjaira szedem a parlamenti parkolókban álló autókat. nem azért mert ekkora faszparaszt vagyok, hanem azért mert mindenkivel a saját nyelvén kell beszélni, hogy célt érj, ez meglátásom szerint a fidesznél pedig az erő(szak).
kicsit gondolkodj(atok) el, lennétek-e most pályakezdők! én egy évet sz*ptam fizetés nélkül 50 órában, mire átvettek állományba és örülhetek. a munkatársaim közben (okosak és tapasztaltak), sokkal értéktelenebb diplomával pedig szarrá keresik magukat, mert máskor jöttek ki az egyetemről. de szolidaritásból az utcán fogok állni a nálam fiatalabbakért, a testvéreimért, mert nekem még jutott állami diploma
u.i: ezt a kommentet nyugodt lelkiismerettel írtam le, nem tartok el senkit csak magam orulunkvincent.blog.hu/2012/10/17/onfenntarto_kormanyt_akar_a_rektori_konferencia

Gulyáslikőr 2012.12.08. 13:18:50

@Con Storm:
"Piacgazdaság van! Elvégre nem?! Az egyetemeink, főiskoláink magas színvonaluak nem?!

Akkor mi a probléma?! Európában sok diák van!

Elvileg diplomát csak nyelvtudással lehet kapni...

Habár az ország gazdasági és erkölcsi szintje, és szociális érzékenysége tükrözi az oktatás minőségét... az kiabálják hogy ők csodaszépek, csodaokosok, és mindentudók...

Akkor kamatoztassák! Európai szintű oktatás, és külföldi fiataloknak magánkarok!

Ennyi... Aki tudja csinálja! Aki meg nem a piactörvények szerint becsődöl! Vége van a terrordiktatúrának! Már nem a jópofira megy a dolog! Most már a jó szakembereket kell majd felvenni tanárnak, nem a seggnyaló 3/3-as besúgókat, 6 hónapos KGB-és kamudiplomával ügye L. Csaba?! Adóóóóóbáááázíííís... és a világon mindenhol csak röhögtek rajtunk.."

Piacgazdaság van! Elvégre nem?! Az egészségügyünk, kórházaink magas színvonaluak nem?!

Akkor mi a probléma?! Európában sok beteg van!

Elvileg ellátást csak TB fizetéssel lehet kapni...

Habár az ország gazdasági és erkölcsi szintje, és szociális érzékenysége tükrözi az egészségügy minőségét... az kiabálják hogy ők csodaszépek, csodaokosok, és mindentudók...

Akkor kamatoztassák! Európai szintű egészségügy, és külföldi betegeknek magánklinikák!

Ennyi... Aki tudja csinálja! Aki meg nem tudja fizetni a biztosítási díjat a piactörvények szerint megdöglik! Vége van a terrordiktatúrának! Már nem a jópofira megy a dolog! Most már a jó betegeket kell majd felvenni ellátásra, nem a seggnyaló 3/3-as besúgókat?! TB járuuuuuuuuuuléééék, biztosítási dííííííj ... és a amerikában csak röhögtek rajtunk.."

természetesen ez a párhuzam csupán az oktatás szociális, a társadalmi mobilitást elősegítő aspektusára kívánt rávilágítani, nem a gazdasági fejlődést előmozdítóra

Tóth Csaba Tibor 2012.12.09. 03:13:18

szegedi érintetteknek hétfő 16 óra, btk audmax.
például.

karnak 2012.12.09. 19:54:24

@na__most__akkor:

tudom hogy szamodra elkepzelhetetlen, de vannak olyan klaviaturak amiket nem magyarorszagon gyartanak es hasznalnak, ezeken nincsenek ekezetes karakterek, sot mast mondok, van olyan telefon amirol lehet irni de nem magyar nyelvre van beallitva.

... gondolom ez neked elkepeszto, hiszen te olyan okos vagy es fontos dolgokat tudsz mondani.

kubikos11 2013.02.27. 08:48:57

Nem az intézmények számával van baj, az arányában megfelel a szokásos, lakosságszámhoz arányított európai átlagnak. Inkább az volt a 2000-es években, hogy sok kis fősulinak a bolognai rendszerre való átállás miatt-- megszüntették a speciális képzéseit -- és amiben jó volt, szakosodott rá (pl. a tanárképző főiskolák esetén a tanárképzés), és helyette kis egyetemekké akarták őket kényszeríteni, versenyben. Azok el kezdtek mindenféle BSc képzéseket felvenni, versenyezni a szomszédos egyetemekkel. Azonban a kisebbnek a nagyobbal harcolni nem jó jövőt ígér általában.
Nem megszüntetni kell a kis főiskolákat, hanem szépen lassan ( a gyors változtatás csak azonnali szétesést fog okozni, ami nem lehet érdeke a szomszédváraknak sem) visszaállítani őket a saját niche-ükbe, a megfelelő költségvetéssel.
süti beállítások módosítása