Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Mindig van választás – a lemészárolt kenyai fiatalok emlékére

2015.04.07. 14:27 | Írta: Lakner Dávid

864521-kenyastudentsafp-1428162907-953-640x480.jpg

Száznegyvenhét kenyai fiatalt mészárolt le egy iszlamista terrorszervezet húsvét előtt néhány nappal. A tizenéves diákoknak vallásuk miatt kellett meghalniuk – azért, mert keresztények voltak, egy egyébként 83 százalékos keresztény többségű országban. Az emberi mivoltukból kifordult szélsőségesek csak ezt, egy világvallást láttak bennük – pedig emellett fiatal diákok voltak, fiúk és lányok, emberek, akiknek vágyaik, reményeik, terveik voltak. A fundamentalisták viszont nem ismernek sem Istent, sem embert – így volt ez tavaly decemberben is, amikor Pakisztánban tálib szélsőségesek több mint 140 embert öltek meg egy iskolában, többnyire muszlim diákokat. De bejárta a sajtót néhány nappal ezelőtt egy szíriai kislány képe, aki a fotóst látva magasba emelte a kezeit, attól félvén, hogy fegyvert fognak rá. Mert vannak, akik ezt tényleg megtették volna, ahogy megteszik napról napra Szíriában, Pakisztánban vagy most épp Kenyában.

A meggyilkolt kenyai fiatalok épp olyanok voltak, mint mi mindannyian. De erősebbnek mutatkoztak: a híradások szerint a szélsőséges iszlamisták sorra kérdezték őket, keresztények vagy muszlimok, és előbbieket azonnal lelőtték. Hányan lehettek közülük, akik megértették, miről van szó, mégsem tagadták meg azt, amiben hisznek? Nem adták fel önmagukat – ahogy a terroristák ezt már régen megtették mindenfajta emberségességet illetően.

Miféle életkörülmények lehettek biztosítva a kenyai fiatalok egy része számára, és milyenek azoknak, akik - megunva a német középiskolát és a családi házat - burkát öltenek, és Szíriába utaznak dzsihádistafeleségnek? A most lemészároltak egy része hasonló egzisztenciális nehézségekkel küzdhetett, mint azok, akiknél valamiféle magyarázatul igyekeznek szolgálni a mindennapos gondok a vallási fanatizmusra.

TheyHaveNames hashtaggel sorra láthatjuk a Twitteren azokat a fiatalokat, akiket a terroristák szó nélkül lemészároltak. Köztük volt Doreen „Specialrose" Gakii is, akinek utolsó Facebook-os megosztása ez volt. „Feeling challenged" – fűzte hozzá a poszthoz, melyben többek közt alábbiakat olvashattuk: „BIBLE has 5 letters so does QURAN, LIFE has 4 letters so does DEAD, HATE has 4 letters, so does LOVE, ENEMIES has 7, so does FRIENDS, LYING has 5, so does TRUTH, HURT has 4, so does HEAL, NEGATIVE has 8, so does POSITIVE. (…) Are they all by Co-incidence? We should Choose wisely, this means LIFE is like a Double-Edged Sword."

Ők választottak, ahogy választottak a terroristák is.

Az áldozatok közt voltak mások mellett ők is:

Dadley MoseFacebook-adatlapja szerint Chelsea- és Kid Cudi-fan. Tavaly decemberben az itt olvashatóakat írta hitével kapcsolatban.

Jeff MachariaFacebook-adatlapja szerint jegyben járt barátnőjével, és tavaly ősszel kezdett a Garissa Egyetemen.

Mary Muchiri SheeNe-Yo, Pindúr Pandúrok, kosárlabda.

Elizabeth Nyangarora. Három éve végzett a ST Andrews Lányiskolában. Jesus Daily.

Yvonne Makori. „Barát, nővér, kislány, egy család egyetlen reménye" – írták róla Twitteren.

Janet Akinyi.

Angela „Ka/Jojo" Kimata.

Selpher Wandia. 21 volt, tanárnő szeretett volna lenni.

Faith Kendi.

Josephine Onyancha.

Dianah Musabi. „Adj hálát Istennek mindig, bőségben és hiányban, egészségben és betegségben, boldogságban és fájdalomban" – írta 2013 karácsonya előtt.

Tonie Wangu.

14 komment

Címkék: keresztény mészárlás Kenya Garissa

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr987347580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Epokit Drive 2015.04.08. 09:35:07

"A tizenéves diákoknak vallásuk miatt kellett meghalniuk – azért, mert keresztények voltak..."
Nem változtat a tényeken, a megölésükön és az indokon sem, mégis fontosnak tartom az átfogalmazást: A tizenéves diákoknak vallásuk miatt kellett meghalniuk – azért, mert _nem muszlimok_ voltak.
Mi a különbség? Egyformaság vagy sokféleség, terror és zsarnokság vagy szabadság.
És mi a legfontosabb tanulság? Hogy a szélsőséges (úgy értem: a saját hitük nevében gyilkolni is kész) muszlimok az ilyen tetteikkel ugyan elmennek a végsőkig, ahol már senki nem védi meg őket erkölcsileg, mert ezt nem lehet igazolni semmilyen szentírásból és semmilyen hitletéteményből, ám ugyanez öldöklés nélkül mindennapos: amikor valakit azért, mert másmilyen, mert az értékeitek eltérnek, bántunk, lenézünk, megvetünk, kiközösítünk.
Amikor azt mondjuk a párunknak, hogy "miért vetted meg azt a szart?", akkor az értékválasztásán keresztül őt magát mint független és szabad személyt degradáljuk. Alig hiszem, hogy folytatnom kellene a példákat, mindannyiunk életében történik ilyesmi. Ja, hogy mi azért nem ölünk?
A szabadságban van elrejtve a világ titka. Amíg ez nem világos, addig az sem lesz az, miért írok erről. Nem, mintha én már hibátlan lennék. Csakhogy minden nap látok olyanokat, akik nem is tudnak a hibájukról.

kilenctizenegy 2015.04.08. 09:36:18

Nem azért haltak meg, mert keresztények, hanem azért, mert nem muzulmánok.

lskata 2015.04.08. 09:49:56

Aki nem keresztény, miért ne mondta volna azt hogy muszlim? A keresztény nem tagadja meg Jézust, a világi vagy más vallású nem fog meghalni ezért

2015.04.08. 10:12:07

Ebből a szomorú esetből is látszik, hogy vallásosnak lenni hülyeség, mert ugyanezt a keresztények is elkövették néhány száz éve a muzulmánokkal szemben. A legtöbb embert a vallása miatt ölték meg a történelem során.

ne olvasd el 2015.04.08. 10:16:56

@roli101: ..."látszik, hogy vallásosnak lenni hülyeség..."
pont feletted fejtették ki páran hogy azért kellett meghalniuk mert nem muszlimok voltak. azaz hibás az észrevételed

Epokit Drive 2015.04.08. 10:40:23

@roli101: "A legtöbb embert a vallása miatt ölték meg a történelem során."
Azt kell megértened, hogy a vallás is csak az ürügyek egyike volt. Talán a legelterjedtebb, ezt nem vitatom, de csak ürügy. A lényeg a mások (a másik ember) szabad voltának és személye egyedülállóságának megkérdőjelezése vagy elvétele, korlátozása. Ez a gyökere az egésznek, nem _a vallás_. Hívő vagyok (rk.), de épp _emiatt_, mert az vagyok, tudok arról, mennyire fontos mások saját meggyőződése. Mert azt igyekszem tenni másokkal, amit szeretném, ha velem tennének hasonló helyzetben. Nem kell feltalálnunk semmit, minden fontos dolgot tudunk már, csak nem csináljuk.

♔bаtyu♔ 2015.04.08. 10:49:46

@roli101: Ha esetleg hajléktalan leszel, nagyobb az esély arra, hogy egy vallási szervezet fog neked enni adni, mint bárki más.

Ma Baker 2015.04.08. 10:50:57

Hiánypótló cikk! Pozitív csalódás, hogy keresztényekkel foglalkozó cikk kikerülhetett a főoldalra!

m.t. 2015.04.08. 11:07:52

Egy kicsit pontosítanék, nem úgy szólt a terroristák kérdése a túszokhoz hogy "allahot tiszteled-é vagy a hitetlenek istenét?" és az utóbbi mellett választókat lelövik, hanem "Fejezd be a következő idézetet a Koránból, ami úgy kezdődik hogy..." és a helytelen választ adókat lövik le.

A nem muszlimoknak aligha volt választásuk muszlimnak tettetni magukat. Ennek fényében a keresztény áldozatok nem vallásos állhatatosságuk és istenbe vetett hitük miatt váltak mártírrá, hanem rosszkor voltak rossz helyen.

mindentláttam 2015.04.08. 11:53:09

@m.t.: A pontosításhoz ez úton is csak gratulálni tudok: hiába, tanultembernek, úgy-e... :-/

Epokit Drive 2015.04.08. 12:05:56

@m.t.: "Ennek fényében a keresztény áldozatok nem vallásos állhatatosságuk és istenbe vetett hitük miatt váltak mártírrá, hanem rosszkor voltak rossz helyen."
Ennek fényében én kérek elnézést minden nő nevében, akit a szoknyája hossza vagy a nyilvános helyen való szórakozásra való igénye nyomán/miatt/következtében/összefüggésében erőszakoltak meg. Ők is csak rosszkor voltak rossz helyen. És reménykedem, hogy az efféle idióta véleményekkel való szembesülésem a legsúlyosabb következménye annak a ténynek, hogy szoktam internetezni, vagyis rosszkor vagyok rossz helyen, hogy úgy mondjam. A gyilkosok és idióta kommentelők természetesen fel vannak mentve, csak annyi a dolgunk, hogy ne keresztezzük az útjaikat, és kész is.

(Értem a szándékodat, de az csak egy dolog: tanuld meg a megfelelő szavakat is a kifejezésére.)

zriff 2015.04.10. 17:47:58

@roli101: Az bonyolítja a dolgot a vallásosságról, hogy a mai progresszív polkorrekt liberális ideológia gyakorlatilag egy vakhitű térítő dogmatikus vallás, szóval az úgynevezett modern fejlett szekuláris nyugaton sem jobb a helyzet.

Ötperces Nickregisztráció 2015.04.13. 19:31:40

...és ugyanazok akik itt azt forszírozzák hogy nem a kereszténységük miatt kellett meghalniuk hanem "csak" azért mert "nem muzulmánok", ugyanezek az emberek másutt azzal érvelnek hogy a muszlimok Jézust is prófétának tartják és hogy a dzsihádot nem úgy kell értelmezni ahogy ezek a gyerekgyilkos állatok tették.
süti beállítások módosítása