Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Jövőtlenül

2015.04.04. 05:34 | Írta: Lakner Dávid

Jövőtlenül

Jelen körülmények mellett az lenne a meglepő, ha nem erősödne a Jobbik. A radikális párt nemrég szinte beérte a Fideszt, és többen is realitásként vették számba: mi lenne, ha mégis csak választást tudna nyerni Magyarországon Vona Gábor pártja. Gazda Albert arról írt: bár korábban úgy gondolta, a Jobbik egy szinten felül nem tud tovább növekedni, de már másként látja, és az ideológia helyett elsődlegessé válhat a kormányellenesség, a proteszthangulat. Hogy az emberek mindenképpen el kívánják már zavarni a Fidesz-KDNP-t, de egyetlen potenciális, esélyes jelöltnek a Jobbikot látják.

Hogyan lehetséges, hogy ma az emberek jó része a Jobbikot tartja a legesélyesebbnek a kormányváltásra? Rengeteg egyéb tényező mellett ebben nagy szerepe volt annak is: az elmúlt években a kormány ellenében szinte senki nem próbált meg komolyan pártot építeni. Ezt szinte végzetesnek látom a jövőre, a kormányváltás esélyeire nézvést.

A Népszabadság újságírójának, Vári Gyurinak a véleményével gyakran tudok azonosulni, most viszont megragadta a figyelmemet a 168 Óra legutóbbi számában megjelent publicisztikájának néhány mondata. Ezek szerint talán elsősorban nem is pártokat, hanem szakmai és egyéb közösségeket kellene építeni most, ebből kellene kiindulni. Az állítás második felével egyetértek, de ez szerintem nem zárhatja ki az elsőt - illetve tökéletesen működhetnek együtt is.

Fenti íráson túl ugyanakkor a baloldali-liberális térfélen közkedvelt nézetről van szó: hogy most nincs itt az ideje a pártoskodásnak, nem most kell pártokban gondolkozni, 2018 még messze van, ráérünk elkezdeni gondolkozni mondjuk másfél évvel korábban. És épp ez a gondolatmenet volt az, ami jórészt elvezetett a Fidesz-KDNP tavalyi kétharmadához, és elvezethet a Jobbik 2018-as választási győzelméhez.

A bal- és liberális oldal politikusai között ma szinte senki sincs, akinek lennének távlati elképzelései arról, hogyan is képzeli el Magyarország sorsának az alakítását a következő öt-tíz évben. Ezt láthattuk már a tavalyi országgyűlési és önkormányzati választás előtt is: a felek minden rossz kompromisszumot megkötöttek, össze-vissza szerencsétlenkedtek, láthatóan fogalmuk sem volt róla, mit kellene csinálniuk. Annyira nem gondoltak semmit az egészről, hogy inkább hónapokig azon vitatkoztak, ki legyen a miniszterelnök-jelölt: majd végül is úgy döntöttek, hogy inkább nem döntenek sehogy. Megalakították korábban az Együtt 2014 nevű formációt, amit előbb ernyőszervezetnek szántak, végül kénytelenek voltak pártként elfogadni - az élen Bajnai Gordonnal, akinek mégis csak voltak hosszú távú elképzelései, hisz 2013-ban kerek-perec megmondta, ő egy év múlva miniszterelnök lesz. Ahogy azt is számtalanszor hallhattuk: a reaktivált ex-miniszterelnök nem azért tért vissza, hogy aztán távozzon a közéletből, hosszú távon szeretné kivenni részét a köz ügyeiből. Azóta is így tesz a franciaországi Meridiam-csoportnál.

Bajnai visszatértekor elismerte, hogy a korábbi kormánykoalíció szereplőinek adósságuk van a 2006 őszén történtek miatt - hogy aztán az Együtt-PM ugyanúgy összefogjon a DK-val, Gyurcsány Ferenccel is. De az ősz is tartogatott meglepetéseket: Miskolcon demokratáék beálltak Pásztor Albert mögé, hogy aztán heteken keresztül érveljenek mellette, egy időre száműzzék az oly jól ismert antifasiszta lendületet. A választási vereség után nem sokkal persze Gyurcsány már nem volt rest elismerni, hogy mégsem kellett volna. De említhetjük a csodálatos majdnem-főpolgármester-jelöltet, Falus Ferencet is, aki helyett végül Bokros Lajos mögé álltak be a baloldaliak és liberálisok.

Nincs 2018, csak 2014 van - nyilatkozta Dorosz Dávid még LMP-sként, hogy aztán szakadáskor a Párbeszéd Magyarországért Pártba távozzon. Azon túl, hogy jelenleg azt is problémás lenne megmondanom, mit is csinál épp Dorosz, ezt a nyilatkozatot kimondottan emlékezetesnek mondanám. A megszólaló nyilván arra célzott ezzel, hogy azonnal cselekedni kell, nincs idő kivárásra - de ugyanúgy kifejezte, hogy az ellenzéki politikusoknak nem túl sok elképzelésük van a jövőre nézvést. Nincs 2018, de 2015 sem: egyszerűen nem láttak túl a pillanatnyi alkukon, így abba sem gondoltak bele, mi lesz egy esetleges vereség és az utána beálló hitelességi deficit esetében.

Aztán megvoltak a választások, és az ellenzéki politikusok kimerülten behúzódtak a sarokba: huh, hát ez is megvolt, most talán egy ideig nem kell arról nyilatkozgatnunk, mit is akarunk kezdeni Gyurcsány Ferenccel; illetve arról, ki is legyen a miniszterelnök-jelölt. Közben szép lassan marginalizálódnak a nagy reményű pártok: nemrég a Nézőpont például kihozta, hogy az Együtt támogatottsága már a mérhetetlen tartományban van. Csodálkozhatunk ezen? Ha a közélettel napi szinten foglalkozó emberként én sem igazán tudom, a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás összefogásából létrejött Együtt micsoda is voltaképpen a Milla, a Szolidaritás és Bajnai Gordon távozása után, akkor mit gondoljon az egyszeri hírfogyasztó?

Közben némiképp erősödött a baloldaliak és liberálisok örök tehertétele, Gyurcsány Ferenc és pártja is - hogy aztán még nehezebb legyen a jövőben bármikor is megkerülniük a baloldaliaknak ezt a formációt. Erről valószínűleg már lecsúsztak: gyönyörű menet volt mindez a szép elvi állásfoglalások után, melyek a Gyurcsány Ferenc országlásának emlékezetes momentumaitól való elhatárolódásra szolgáltak. Egy-két éve még lehetséges lett volna annak felvállalása: Gyurcsány szavazókat visz, kábé két százalékon áll, meg amúgy is vállalhatatlan, szóval csak őt ne. Ma ez hogyan lenne elképzelhető, az időnként mérhetetlen támogatottságú Együtt bejelenti, hogy szavazókat visz a lassan az MSZP-t is beelőző DK, mindezt oly sok összekapaszkodás után? Márpedig egy lehetséges kormányváltó erőtől viszont tényleg szavazatokat visz Gyurcsány pártja, és ez már valószínűleg nem is fog soha változni. Ahogy Orbán Viktorra, úgy szerencsére Gyurcsány Ferencre sem fog már soha szavazni megannyi megfontolt, a haza üdvét a pillanatnyi pártpolitikai érdekek elé helyező ember.

A tavalyi országgyűlési választás után az ellenzék több szereplője is kijelentette: megértették a választók üzenetét, tanultak az összefogás hibáiból, többé ilyen nem fordul elő. Láthatólag mindez totál kamu volt, nem tanultak semmit, és ugyanott tartanak, mint néhány éve, csak a néhány siker, így például Kész Zoltán választási győzelme meg is részegíti őket eléggé ahhoz, hogy végképp elvessék a változtatás lehetőségét. A jeges rémület fog el, amikor azt hallom, hogy már most valamifajta előválasztásról beszélnek, amivel majd 2018 előtt eldönthetik mondjuk, ki is legyen a miniszterelnök-jelölt - mintha csak a tavalyi legnagyobb hiba az lett volna, hogy még ebben sem sikerült dűlőre jutniuk.

A végzetes hiba, hogy egyikük sem gondol semmit a jövőről, semmiféle elképzelése nincs arról, hogyan is lehetne itt választást nyerni és elkormányozni az országot. Sajnálatos módon erre vonatkozó ötletei szinte csak a már említett, nem igazán vállalható Gyurcsány Ferencnek vannak - amikor például arról beszél, hogy egy nagy pártot kell alkotniuk és úgy szembeszállniuk a Fidesszel. Mérhetetlenül távol áll tőlem, hogy létrejöjjön egy nagy párt, benne Gyurcsánnyal vezető szerepben - na de ez mégis csak egy valid elképzelés, a szituáció úgy nagyjából érthető lenne a választóknak. Az, hogy először létrejön az ernyőszervezet, majd abból mégis párt lesz, ami elhatárolódik, majd összefog, de mégsem fog össze, majd mégis összefog, de ez nem is olyan összefogás ám - nos, ez meg nem érthető. Azon túl persze, hogy Gyurcsányék jönnének vissza - na, ez tökéletesen érthető lesz mindenki számára a jövőben is.

És a pártokról is nagyjából annyit gondolnak, mint az országról - összehoznak hármat a választás előtt egy évvel, aztán nesztek, jó lesz nektek ez is, légyszi, válasszatok már meg minket. Ugyanígy van ezzel megannyi ellenzéki civil is (és most nem a fentebb említett Vári Gyurira gondolok): hogy elég lesz majd mondjuk 2017-ben elkezdeni foglalkozni az egész kérdéssel, majd akkor elég lesz összeszerencsétlenkedniük a feleknek valami választási koalíciót. Eközben úgy hozzák létre a pártokat is, mint az egyéb civil szerveteket: ketten összefognak és alapítanak valami jelentéktelen izét, amiről nemhogy a politikával napi szinten nem foglalkozó választópolgár, de az újságíró és blogger sem igazán tudja, mi is akar lenni tulajdonképpen. Tisztesség és Emberség Szövetsége, Kellesz, MostMi, MoMa: tulajdonképpen mit is csináltak ezek az utóbbi hetekben, hónapokban? És ha már senki nem csinál semmit, annyit nem lehetne legalább, hogy a zöld dossziés Horváth Andrást ne engedjék már oda mindenhova, demokrata asztalokhoz, korrupcióellenes elitalakulatokhoz és globalizációkritikus akármikhez egyaránt?

Ebben a helyzetben, mint fentebb írtam, az lenne a meglepő, ha a Jobbik nem erősödne. Miért, ki erősödjön, a Párbeszéd Magyarországért? És mire fel?

Több mint tíz éve párttá alakult a Jobbik, azóta itt van stabilan és győzködi arról a választót, hogy szavazzon rájuk. Lassan tíz éve mondogatják mások, hogy a Jobbik növekedésének komoly határai vannak, lehetetlen, hogy az élre kerüljenek. Mindeközben a Jobbik eljutott a legutolsó falvakba is, ott van mindenütt, jelenleg pedig tényleg max annyiban lehet reménykedni, hogy maradjanak csak meg másodiknak. Mit számít ilyenkor, hogy egyesek (köztük velem) kormányképtelennek (és vállalhatatlannak) tartják a Jobbikot, és nem tudják elképzelni Novák Elődöt belügyminiszterként? Miért, kit kellene elképzelni annak, Vadai Ágnest, Kerék-Bárczy Szabolcsot?

A Jobbik a lassú építkezést választotta, és bizony, ha valaki évente csak fél vagy egy százalékot növekszik, az előbb-utóbb húsz meg huszonöt százalék lesz. A Fidesznek is kellett tíz év, hogy életében először kormányra kerüljön. És kellett nyolc, hogy oda visszajusson.

Mi a terv? Hogy 2017-ben majd alakul valami, és az egyszeriben legyőzi az évről évre erősödő Jobbikot, illetve a mostani kormánypártokat? Hogy az Együtt-PM, a DK meg az MSZP majd megint összeadja meg nem is adja össze, amije van, hátha most majd sikerül? Hogy majd létrehoznak valami újat, ami elhatárolódik a régitől, majd folytatja ugyanott?

Aztán amikor szoros verseny után a Jobbik megveri a Fideszt, lesz egy újabb szusszanásnyi idő, amikor nem kell majd arról magyarázkodni, hogy Kunczéval, Gyurcsánnyal, Falussal és Pásztorral ugyan merre és miért?

És mi mire várunk?

52 komment

Címkék: 2018 Jobbik MSZP Fidesz Gyurcsány Ferenc DK Együtt-PM

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr797338038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.04. 07:03:17

A ballibákat senki sem akarja vissza.

Valójában csak egy új, baloldali (azaz NEM liberális) párt lehetne ellenfele a Fidesznek és a Jobbiknak.

Tiborpapa 2015.04.04. 18:45:16

@maxval bircaman szerkesztő:
Isten óvjon bennünket a jobbbirkáktól!

kisQtya 2015.04.04. 19:10:00

Ebben az országban kivétel nélkül minden politikusnak csak arról van határozott elképzelése, hogy a következő ciklusban ő személy szerint hogyan fog jól megélni a közpénzből.

Ellenzéki politikusként sem rossz az apanázs, miért törnék magukat? 30/70%-os arányban osztoznak a korrupcilovettán.
A kutyának nem mutatnak utat.

Tyreo 2015.04.04. 20:00:29

"És mi mire várunk?"
Arra, hogy valaki csináljon már valamit. Mármint én nem, mert éppen szül a macskám, de a faszomért nem csinál már valaki valamit?

fay rodisz 2015.04.04. 20:57:40

A jobboldali embert könnyű megvezetni, gondolkodásra képtelen, várja a fentről érkező ukázt, hogy mit kell mondania és tennie, ki az éppen aktuális ellenfél, akit gyűlölni kell.

A fidesz és a jobbik az emberi gnéállomány szemetét célozza meg, és sajnos ezek alkotják a tömeget.

2015.04.04. 22:21:47

Az Amerikai Népszavában lehet olvasni több cikket Bartus László tollából, hogy mit ér a mai ellenzék. Sajnos, igaza van. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a nácikra kell szavazni. Ezek is fideszesek, csak ők ki is mondják nyilvánosan, amit gondolnak. Ugyan megoldást nem tudnak semmire, de az oroszok majd segítenek nekik. Számíthatnak a kiábrándult fideszesekre is, mert azok inkább elásnák magukat a trágyadombon, mint sem elismernék, hogy tévedtek, amikor a tolvajokra szavaztak.

Blogger Géza 2015.04.04. 22:35:34

@fay rodisz: Ez most a "megújult" baloldal kampánynyitója volt? Nevezzük az emberi génállomány szemetének a potenciális választóinkat? Na, ezért tart ott a baloldal, ahol tart... :)

Amúgy az írás jó. A problémákat jól látja, csak hát megoldás.. Az nem nagyon látszik. :)

Amíg kétpólusú volt a politikai paletta, az MSZP-nek csak meg kellett várni, hogy a hatalmon lévő jobbközép erodálódjon kormányon, és a következő választáson hopp, az ölébe hullott a kormányrúd. Amióta van Jobbik (és LMP), ez már nem ilyen egyszerű. Nem is megy a dolog. :)

zila5 2015.04.04. 23:30:53

Szijjártót se tudtam volna soha elképzelni külügyminiszternek , még most se tudom és már mióta az pedig.
szarvas.tumblr.com/post/115377022753/szijjarto-peter-magyarorszag-kulugyminisztere

kisQtya 2015.04.05. 01:03:37

@fay rodisz: Még szerencse, hogy a baloldal embereknek olyan faszán megy minden. :)))))))))))))))

kisQtya 2015.04.05. 01:05:39

@Jules Verne: Mármint kire lehetett volna szavazni, aki nem tolvaj? :)))
Ha kihúznád olykor kissé a seggedből a fejedet..... sokat segítene a tisztánlátásban.

kisQtya 2015.04.05. 01:07:44

@Blogger Géza: Mi viszont garantáltan mindig szoptunk. Akár a FIDESZ nyert, akár az MSZP.

kisQtya 2015.04.05. 01:10:17

@zila5: Én meg már nem tudok elképzelni egy normális politikust lassan.
Milyen lehet egy olyan politikus, aki a hazája érdekeit szem előtt tartva tisztességesen dolgozik???? Lopás, csalás, hazudozás helyet....

kisQtya 2015.04.05. 01:14:34

Jah! A nácik is lopni fognak.

Blogger Géza 2015.04.05. 01:16:51

@kisQtya: Na pont ezért nem jelenti automatikusan egy aktuális "botrány" (pl valaki drága órát hord, Gucci táskában hordja az iratait és hasonlók), hogy attól az emberek rohannának az MSZP-re és társaira szavazni. S mivel az MSZP beágyazottsága még mindig olyan magas, nehéz elképzelni nélküle egy baloldali blokkot, amelyik nyer. És akkor nyernek a Hunvaldok, Hagyók, Molnárok, Hiszékenyek, Simonok, Puch Lászlók stb-stb.

luis5 2015.04.05. 07:26:28

1. Egy jobbos/konzervativ az életben nem fog olyan alakulatra szavazni akinek bármilyen koze volt valaha Gyurcsanyihoz. Az LMP tarthat naponta 3 sajttajt, a besavanyodott Szel Bernadett neg Schiffer egyszerűen nem kormanykepes.
2. A Jobbik a protest miatt nő, 0 kormanyzokepesseggel es 00 nemzetkozi elfogadottsaggal. A Jobbik sikere egyszerűen a ballib impotencia tünete.
3. Ki az a két foszer a biciklin? :-)

röf 2015.04.05. 07:41:09

Látom, bent van a zabszem..... helyes.
Elég volt a mis-másolásból, segélyekből, kárpótlásból, amerikaimádatból, a külföldről hazaugató elmeszesedettekből, az ingyenélőkből.
Amíg van betöltetlen állás az országban, addig nincs munkanélküliség, csak undorodás a munkától.
Hogy lett hirtelen 4 millió szegény? Eddig gazdagok voltak, csak elvették a magánnyugíjpízüket? Úgyis elbukták volna...
Lerottyantak a közintézmények? Ja. Már ötven éve.
Hogy kerül a Parlamentbe ez a sok ingyenélő?
Hess dolgozni, hétvégén majd lehet törvénykezni. Más is dolgozik hétvégén.
Ki volt besúgó? Nyugodtan ki lehetne írni a tacepaóra, hadd lássa mindenki, aztán kár vele többet foglalkozni.
EU-ból kilépni nem lehet, mert -hála a jóakaróinknak- olyan kicsik és jelentéktelenek vagyunk, hogy valakinek a seggét muszáj nyalni, anélkül végünk. Akkor legalább olyanét nyaljuk, aki cserébe megsimogatja a buksinkat, nem még belénk rúg.
A korábbi és folyamatos IMF kölcsön pontosan a függést volt hivatott szentesíteni és bebetonozni.
Orbán ezen akart lazítani, de az ellenzék (?) saját hatalmi érdekből nem támogatta, hanem a nyugati haverokhoz szaladgált mószerolni.
Megjegyzem olyan, hogy ellenzék, nincs is.
Ostoba, hataloméhes munkakerülők azok vannak.
Ha a Fidesznek menni kell, mert egyszer csak bekövetkezik, mert egyszer csak előugrik Lendvai Ildikó újabb reinkarnációja, és 19 ezer forinttal majd megvesz valami népesebb társadalmi réteget vagy csoportot, szóval ha a Fidesznek kitelt, akkor nincs más opció széles e határban,
mint a Jobbik.
Ergo aki a Fidesz halálát követeli, az a Jobbik eljövetelét sürgeti.
(Felőlem....)

butzi 2015.04.05. 08:44:26

@röf: Ami azt illeti, ha egy vállalkozónak egy cnc esztergályosra van szüksége, nem állít be egy nyolc osztályt éppen hogy abszolvált munkakeresőt, aki esetleg nem is tehet róla, hogy a nyolcadik után el kellett mennie sgédmunkásnak, hogy hozzájáruljon az amúgy igen szűkös, mondhatni elégtelen családi költségvetéshez, majd a munkaadó leromlott gazdasági helyzete miatt az utcára került. Ez a szerentcsétlen most munkanélküli és néhány hónap után éhbérért közmunkásként a füvet kapálja az útszélén. A közmunka nem munkahely és egyébként is a kormány a Te adóforintjaidból financírozza. Vagy?

jog-ász 2015.04.05. 09:21:25

a jobbikkal riogatás pont jól jön a kormány-ellenzék felállásnak..ezért támadja kormány-ellenzék is például az utóbbi hónapok balos(elvileg párt nélküli) tüntetéseit is.

zila5 2015.04.05. 09:37:54

@röf:
Több a betöltetlen állás, mint a munkanélküli?
Akkor minek akartak még egymillió új munkahelyet a fiúk?
Mindig ez a hülye megalománia... :D

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2015.04.05. 10:07:32

@Blogger Géza: Reménykecc Gizda, h a Jobbikkal majd kolalát k5hettek? +marad az állásod?

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2015.04.05. 10:08:21

@kisQtya: "Mármint kire lehetett volna szavazni, aki nem tolvaj? :)))"
A kevésbé arrogáns és pofátlan tolvajra.

zila5 2015.04.05. 10:08:45

@kisQtya:
Minden civil ismerősöm, aki valaha dolgozott politikusokkal, esküszik arra, hogy mindegyik egyforma.
Az egyik fővárosi gigaprojektben dolgozó pasi tudna mesélni a jobbikos fiúkról is, de abban maradtunk, hogy inkább beszélgessünk valami felemelőbbről. :D
Érdekes, hogy élnek olyan emberek is, akik mindenféle politikai hovatartozás nélkül remekül boldogulnak.
Mások meg úgy döntenek, hogy odacsapódnak valamelyik oldalhoz és próbálják egyre feljebb nyalni magukat. Egyesek szemrebbenés nélkül át is tudják nyalni magukat akár négyévente a másik oldalra.
A politikusok megjelenéséhez sok egyéb ember támogatása is kell ám.

bekerült 2015.04.05. 10:15:47

Bírom már azt a sok rinyálást amit itt olvasok, egyik se különb a blogtól.

A dolgok ott kezdődnek, hogy az ellenzék töketlensége csak a választók töketlenségét tükrözi.
A választók estek bele ugyanis a saját csapdájukba, mivel bedőltek a FIDESZ mantrájának és most szégyellik bevallani, hogy rossz lóra tettek.
A zűrzavar amit látunk, csak ennek a tükröződése.

A JOBBIKNAK nem is nagyon kell semmit tenni azonkívül, hogy a szebbik arcát mutogassa és máris hozzá mennek a FIDESZBŐL kiábrándultak.
Felőlük fúj az a szél is, hogy sokan esetleg a FIDESZ ellenfelét látják bennük, pedig semmivel se különbek, sőt !

Ez mögött az húzódik meg, hogy abban reménykednek, hogy a FIDESZ alapvetően jó elképzelésekkel indult, csak rosszul csinálja. Azt képzelik, hogy a JOBBIK ezt majd korrigálni tudja.
Hiú ábránd, mert egy újabb éhes banda kerülne hatalomra és még úgy se csinálnák, mint a FIDESZ, illetve csak még rosszabbul.

A z ellenzéknek is meg vannak a maga gondjai.
Olyan nagy gondok azért nincsenek, mint a blogíró is gondolja és kár őket azért nagyon ócsárolni, mivel, mint írtam, csak a választók töketlenségét láthatjuk érvényesülni.

Ha végig tekintünk a létező ellenzéki pártokon, szinte minden paletta látható, de a választók még így se tudnak azonosulni egyikkel se.
Ez nem a pártok baja, hanem a választóké, akik a csalódottságukat nem tudják megemészteni, ne adj isten beismerni a böszmeségüket.

A baloldalnak meg van a sajátos problémája, ami miatt a tábora nem tud növekedni és ezt a szocializmus bukása okozza.
Új elképzelések kellenének, ami még várat magára világ viszonylatban is és nem úgy néz ki, hogy ezt mi fogjuk megoldani.
Egy biztos, hogy Gyurcsány okosan mérte föl a lehetséges baloldali megújulást és okosan látja a megoldásokat is, mint ahogy a blogíró is elismeri ezt.
Csak, sajnos nem hisznek, vagy inkább nem akarnak neki hinni. Elfogultak vele szemben, mert ő testesíti meg a saját kudarcukat. Ki lett szemelve bűnbaknak és ő ezt a szerepet nem vállalta.
Lassan kiderül, hogy neki volt és van igaza és ez még tovább rontja az őt utálok érzelmeit irányába.
Szép lassan kiderül, hogy a mögötte lévők árulása, gáncsoskodása kellett ahhoz, hogy sikeresen félre tudják állítani.
Ez az MSZP legnagyobb baja, mert ahogy ez egyre nyilvánvalóbbá válik, úgy porlik el a mai MSZP is.

Ez viszont jó, mert utat nyithat a baloldal megújulásához és a lehetséges demokratikus kibontakozáshoz.
Minden a helyére kerülhet.

A demokratikus jobboldal összefoghat a demokratikus baloldallal és így megfelelő alternatívát fognak tudni felmutatni a szélső bal és a szélső jobb ellenében.
A gyurcsányi elképzelés egy uniós párttal kapcsolatban nem is olyan rossz elképzelés tehát, hanem egy történelmi kényszer. Ráadásul az indentitását sem kell feladni senkinek.

Ehhez még hiányzik a választók negatív élménye a szélső jobb irányában.
Igen, még a JOBBIKNAK is meg kell őket győzni, hogy ők se különbek és nem érnek egy fabatkát sem.
A választók meg fogják ezt kapni.

Az ellenzék hitelességét ez fogja helyre tenni, mivel a választók addig nem hisznek nekik, amíg erről meg nem győződnek.
Most ez folyik.
A pártok azt mondják, hogy rendben, ha ti erről meg akartok győződni, akkor tegyétek, de mi megmondtuk előre és kivárnak.
Az idő előtti hatalomra kerülés ugyanis magába hordozza a bukást és a végleges felszámolást.
Vonatkozik ez a JOBBIKRA is.
Ha a jobbik hatalomra kerül, a jobboldal végleg eláshatja magát, mert bele fog bukni.

Ezekből a dolgokból következik, hogy nem nagyon játszik itt győzelemre senki, mindenki csak a megerősödésre játszik, vagy a 2/3-os győzelemre, ami reménytelen kilátás.

Az ellenzék látszólagos töketlensége is azt tükrözi, hogy a dolgok menete még nem fog megoldást hozni és fellendülést a következő ciklusban sem.

Jelenleg a jobboldal kifulladóban van és nagyon megfelelne nekik egy kisebb vereség.
Ez az ellenzéknek semmi jót nem jelentene, mert a következő fordulóban biztos bukást jelentene.

Ki akarna egy ilyen győzelmet magának ?

Egyék meg a választók amit főztek maguknak, győződjenek meg arról, hogy a jobboldal farkasai valójában milyenek.

Ezt eddig nem ismerhették és mindenféle illúzióban ringatták magukat.

A keserű poharat most meg kell inniuk, hogy végre észhez térjenek.
Ezt nem tudjuk megúszni, ha rendet akarunk magunk körül.

Keserves lecke lesz, de reméljük tanulunk belőle.

anyadmajma 2015.04.05. 10:21:06

@röf: te egy ilyen hazaáruló bolsevik geci lehetsz.
2010 előtt ki szaladgált feljelenteni az EU-hoz?
2010 után ki verte szét teljesen a romokban heverő oktatást?
2010 után ki hazudik a munkanélküliségről folyamatosan a kádári rendszerből simán átvett közmunkaprogrammal?
2010 előtt vajon melyik párt egyetlen célja volt, hogy tönkretegye a kormánypártot, bármibe is kerül ez az országnak?
Melyik párt írtja tűzzel vassal a besúgók nyilvánosságát és vajon miért?
Melyik párt vezetőségében van a legtöbb volt pártállami magas rangú beosztott?
Melyik párt tőzsdézi el éppen a magyar adófizetők pénzét a haver brókercégnek álcázott piramisjátékában?
He?

zila5 2015.04.05. 10:22:24

@Blogger Géza:
Így van, a végén már az sem fogja kiverni a biztosítékot, ha mondjuk a Jobbik vezetésével visszavándorolunk keletre.
A kazah testvériség érzésének fellángolása remekül megágyaz ennek az orgiának. :D

bontottcsirke 2015.04.05. 10:26:02

@fay rodisz: Azért hülye a sok jobbikos, mert például az egyetemisták 80%-a is az. Annyira hülyék például hogy nem a bajnaira szavaznak. De te például okos vagy.

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 10:26:09

Úgy nézem, ma is megvolt a napi cigányok által elkövetett gyilkosság

Mikor ér véget ez az álpolkorrektkedés?

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 10:27:14

@zila5: Tudod a kazahkok nem követelik meg, hogy a jó haverság érdekében évente több tíz milliárdot vágjunk ki az ablakon.

zila5 2015.04.05. 10:34:42

@♔bаtyu♔:
Ott a helyünk az ölükben. :)
A lóvé meg marad a cihában. :D

röf 2015.04.05. 10:38:06

@butzi:
Az egész ott van elqrva, hogy fejkvóta szerint dotálják a felsőoktatást, plusz fizetősen akárki szerezhet diplomát, így az egyetemeknek létérdeke a sok hallgató.
Ezért van egy csomó állástalan és buta diplomás, akikre nincs szükség.
Nincs viszont normális szakmunkás, csak Mekkelekek vannak, akik drágán de szarul bekötik neked a vizet, fölrakják a cserepet, ferdére húzzák a falat, nem tudnak mérni még sublerrel sem, és hogy példádnál maradjak, nem tudják mi a különbség a marólapka meg az esztergálólapka között.
Az oktatás alapjaiban van kisiklatva, Magyar Bálinttól napjainkig egyfolytában....

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 10:42:26

@zila5: Most komolyra fogva a szót, neked mi a problémád azzal, hogy Orbán a Kazahokkal haverkodik? Sérülnek nálad az USA érdekek vagy mi?

Vedd már észre, hogy az USA kibombázza a fél világot az országaiból és ezt a menekültáradatot többek között veled szándékszik eltartatni.

Természetesen e mellett tartsd be az orosz embargót, továbbá pénzeld a zsidókat is.

Nem mindenki ilyen okos ám mint te:))

fideszes Bróker kormány 2015.04.05. 11:07:55

Ez a nép meg is érdemli, hogy most magára szavazza a Jobbikos csürhét is.

A normális ember 1990-ben alig várta már, hogy megszabaduljon a primitív ruszki birodalmi diktátorok befolyásától, errefel most mi van?
A síkhülyére agymosott fideszes meg jobbikos csürhe tereli be a népet a ruszki és mindenféle civilizálatlan diktátor befolyása alá.

Ezt a hazaáruló bandát oda kell visszavágni, ahova kivánkoznak: a ruszki édesanyukájukhoz.
Ott aztán nem kell majd kilépniük az EU-ból, meg nem kell EU zászlót égerniük.
Megkapják a napi 50 kopekot megélhetésre, aztán vedelhetik a vodkájukat ugyanúgy, mint ahogyan vedelik a pálinkájukat Orbán alatt.

nu pagagyí 2015.04.05. 11:12:34

@♔bаtyu♔: A kazah és egyéb ázsiai diktátorokkal való haverkodás az európai értékek megtagadásával egyidejűleg történik. Ez a probléma. Az eurázsianizmus (copyright Jobbik), a piros seggű népről való fantáziálás, az emberek nem emberként, hanem erőforrásként való kezelése.

fideszes Bróker kormány 2015.04.05. 11:16:27

@luis5: "1. Egy jobbos/konzervativ az életben nem fog olyan alakulatra szavazni akinek bármilyen koze volt valaha Gyurcsanyihoz."

Na meg Orbánhpoz és Vonához sem. Ezek ugyanis nem európai és polgári politikusok, hanem a könnyen behülyíthető disznók vezérei. Már pedig ki akarja magát disznóvá kinevezni azzal, hogy ezekre a szarháziakra és pártjaikra szavazni?

zila5 2015.04.05. 11:35:06

@♔bаtyu♔:
Nincs problémám Orbánnal, remekül szórakoztat. :)
Éltem egy évig New Yorkban, de hazasírt a családom, nehogy már túl jó legyen nekem. :D
Szültem nekik szép magyar unokát - le se szarják.
Nekem mindegy, hol élek, feltalálom magam, de a mai napig el nem tudom képzelni, miért ebbe a családba meg ebbe az országba hozott a gólya. Szerintem beszart a dzsípíesze.

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 11:47:43

@nu pagagyí: Téged ki a faszom kérdezett, te európai értékes:)))))

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 11:49:40

@zila5: Tudod mit? Örülj neki, hogy nem egy izraeli arab családhoz hozott a gólya.

♔bаtyu♔ 2015.04.05. 11:54:23

Egyébként ballibsik, a haverkodásban az a szép, hogy haver rengeteg lehet, minél több, annál jobb.

Az ellenség száma az, ami nem jó, ha nem szaporodik.

Na most az, hogy Orbánék ne haverkodjanak keletről, az ugyanolyan baromság, mint az, hogy te ne haverkodj a 8b-ből. Főleg úgy, hogy akik ezt mondják, azoknak rendszeresen sápot kell fizetni és minden módon, akár a többiek megtagadásával is bizonygatni kell, hogy persze, veletek nagy haverok vagyunk.

Azt nyilván ti sem gondolhatjátok komolyan, hogy a jó haver csakis Izrael és az USA lehet. Különösen nem ezek után, amit ezek itt csináltak az elmúlt 20 évben.

zila5 2015.04.05. 12:00:59

@♔bаtyu♔:
Izraelbe is a gólya jár?
Merész.

Mercel 2015.04.05. 12:19:39

Ez egy nagyon jó poszt lett, gratulálok.
Nem mintha tetszenének a következtetései, de vitatkozni sem tudnék velük.
Tényleg sanszos, hogy a jobbik komoly szerepet harcol ki magának, és tényleg nincs senki aki érdemi alternatívát kínál na.
Erről kivételesen nem a jobbik tehet..:)
Ez a Magyar közélet sara és szégyene.

mortuIIus 2015.04.05. 12:34:55

@zila5: Legkésőbb halálod napján mindent meg fogsz érteni :)

zila5 2015.04.05. 12:43:37

@mortuIIus:
Jaj, én is ebben reménykedek. :)
Bár már legalább fél éve keményen melózok a kivagyokén és hogykerülökide témák kibogozásán.
Röviden életközépkrízisnek is szokták becézni a folyamatot. :D

MACISAJT 2015.04.05. 13:30:54

Kit érdekel az évek óta naponta az Indexről(is) ömlő állandó bal- és/vagy hiszterolibsi állandó óbégatás Orbánról....
Mit értek el vele? Mi értek el a folyamatos hazudozásokkal, uszításokkal, lejáratásokkal, bel- és külföldi támadásokkal.
Azt hogy az operettnácik feljöttek, feljöhettek egyáltalán mint alternatíva.
Kösz, sokat segítettek.

Azt kifogásolja a szerző hogy, idézem "
A bal- és liberális oldal politikusai között ma szinte senki sincs, akinek lennének távlati elképzelései arról, hogyan is képzeli el Magyarország sorsának az alakítását a következő öt-tíz évben. ", " egyikük sem gondol semmit a jövőről, semmiféle elképzelése nincs arról, hogyan is lehetne itt választást nyerni és elkormányozni az
országot."

" erre vonatkozó ötletei szinte csak a már említett, nem igazán vállalható Gyurcsány Ferencnek vannak - amikor például arról beszél, hogy egy nagy pártot kell alkotniuk és úgy szembeszállniuk a Fidesszel. "

Ja. Ennek is az a mániája hogy a Fideszt kell kinyírni, oszt kész.De hogy hogyan tovább, hát :"most újra mi jövünk, lopni,csapni, hazudni".

Én már azzal is megelégednék ha valaki pontokba szedve előállna konkrétan, hablatymentesen hogy mi a baja a jelenlegi rendszerrel.
Gazdaság talpon maradt, most azt nézzük hogy államadósság GDP arányosan, infláció, munkanélküliség mennyivel csökken és mikor esedékes az újabb
felminősítés.( hol vannak már az IMF hiteleket üvöltve követelők kórusa, ugye.)
Hogy korrupció is van és brókerbotrány? Tessék mondani, a Lehmann Brothers nem egy gazdasági világválságot okozott, az USA-ból kiindulva? Na és? Mi lett a következménye az USA kormányára nézve?
De hogy az oktatás meg az egészségügy.
Ugyan kérem.
Javítani lehet azokon, mindig van mit, de igazából olyan amilyen.
Mert menekülnek a fiatalok a politika miatt.
Ugyan kérem.
A 2004-es EU csatlakozás előtt is világos volt, hogy ez az egész szabad áramlás nem más mint a gazdagabb országok szakképzett munkaerő szerzési akciója. És Magyarország még ebben hátul kullog, lásd a románok, lengyelek, bolgárok, szlovákok millióit akik vándorbotot fogtak.
De hogy a közbiztonság.
Naná hogy mindig lehetne jobb. De Rejtővel élve: nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani.

Szóval, Magyarország ma egy stabil jogállam, ahol persze még rengeteg tennivaló volna, ugyanúgy mint a többi volt posztkommunista államban. De semmiképpen sem az a hisztéria kéne jellemezze amit egyesek ma tudatosan naponta generálnak és sulykolnak.

Boldog Húsvétot.

zila5 2015.04.05. 13:41:29

@♔bаtyu♔:
A köcsög UPC lenyúlta az előbbi válaszomat. Bosszúból leírom még szebben.
Tessék:
A sok havernál már csak az a szebb, ha mindenki testvér. :)
Prieger Fannika ezt már egészen kicsi korában megénekelte, Orbán Viktor még ma is csak lohol a csöpp kislány nyomában. :D
"kit érdekel honnan jöttél, isten hozott nálunk testvér"
www.youtube.com/watch?v=gfJXRvXxUO8

Éhes ló 2015.04.05. 13:46:01

Nagykolala lesz, jobb ha buktorról és elqróról is leszálltok mielőbb, persze csak akkor, ha nem akartok zazriveczet. :)

Pop40 2015.04.05. 13:53:56

@anyadmajma: +1
@fideszes Bróker kormány: +1

"Ezt a hazaáruló bandát oda kell visszavágni, ahova kivánkoznak: a ruszki édesanyukájukhoz. "

Épp ez a baj, hogy annyira azért nem kívánkoznak...
A fideszes meg jobbikos kretének csak szóban nyalják a ruszkik, meg egyéb egzotikus keleti diktátorok valagát, a kényelmes, pénzes eu-ból.

Valamiért érdekes módon odamenni nem akarnak, pedig mindenkinek mennyivel jobb lenne, ha eltakarodnának, és vissza se jönnének.

Vitya is elmeséli, mennyire otthon érzi magát a kazahoknál, de aztán az első géppel jön haza.
Ahelyett, hogy szervezne oda egy testvéri Birkamenetet - aminek a fele jó eséllyel eltévedne útközben, legalább azokkal nem lenne többet gond.:-)

Pop40 2015.04.05. 14:05:35

@MACISAJT: "Tessék mondani, a Lehmann Brothers nem egy gazdasági világválságot okozott, az USA-ból kiindulva? Na és? Mi lett a következménye az USA kormányára nézve?"

A többi hülyeségedre nem reagálok, mert dolgom van, csak erre a gyöngyszemre.

1, Az usa kormánya hány dollár közpénzt tartott - teljesen törvénytelenül- a Lehmannál?
2,.Ha amúgy szabályszerű és rendszeres az ellenőrzés (nem úgy, mint itt) és nem kormányzati cimbik vezetik a pénzintézetet (nem úgy, mint itt) akkor miért tehet a kormány arról, hogy bedől egy cég?
Aki a Lehmannál hibázott, az nem a kormány volt, hanem azok a felügyeleti szervek, akik a junk papírjaikat és a subprime hiteleiket szó nélkül hagyták.

Én elhiszem, elvtárs, hogy kétségbeesetten mosdatnád a keményen dolgozó kisemberek pénzét eltőzsdéző fideszes maffiakúrmányt, de ehhez valami másik példát keress, mert köze nincs egymáshoz a két esetnek.

fideszes Bróker kormány 2015.04.05. 14:17:36

@MACISAJT: "Én már azzal is megelégednék ha valaki pontokba szedve előállna konkrétan, hablatymentesen hogy mi a baja a jelenlegi rendszerrel."

Most akkor neked orbáni hasznos idiótának leírom két mondatban, hogy mi a baj:

1. Szeretett orbán diktátorod pont akkora geci, hazaáruló, nemzet és népellenes diktátor mint gyurcsány, ráadásul még azt is elkúrta a gazdaságban, ami 2010-ben még müködött.

2. A gondosan kiválogatott "bizonyítékaidat" arról, hogy milyen kurva rendben van itt minden orbán diktátor alatt, meg úgy etetném meg veled, mint disznóval a moslékot. Túl hülye vagy te ahhoz, hogy megértsd, hogy amikor gyurcsány alatt habzott a szád a rendszer ellen, akkor ferikéék pont ilyen fosgyüjtemény "sikerek" propagandáját nyomtak az emberek orra alá, mint te most, hogy na pedig már milyen nagyon sikeres is ez az ország.

Ergo, elmentek ti fideszes kretének a ballibsi haverjaitokkal egyetemben a bús orosz anyaföldetek picsájába.
A jobbikos csürhét se feledjétek magatokkal vinni!

01234567 2015.04.05. 14:53:42

@kisQtya: Ángyán? Jó lenne tudni ki az.

01234567 2015.04.05. 14:57:44

Az írás egy f.s. Öt mondatot bírtam elolvasni belőle, igaz már az indító fotó kiverte a biztosítékot.
A címbeli kérdésre pedig a válasz: Mert a magyar választók nagy része hülye, ergo ez egy hülye ország, némi általánosítással. Meg tunya, birka, manipulálható, megosztható, naiv, töketlen..stb... Magunkban kéne rendet tenni. Nincs rá esély, amikor meg lőnek majd akkor már késő lesz.
süti beállítások módosítása