Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Még egy poszt a felsőoktatásról

2013.01.31. 08:59 | Írta: wutshername

politics.jpg

Annyi posztot írtunk már a felsőoktatásról, hogy úgy tűnhet, nem tudjuk megunni, és örülünk, hogy végre van valami téma, amiben a fiatal blogger is kompetens lehet. Meg azt is lehet gondolni, hogy ezt a problémát a bármi áron tüntetni akaró hallgatónak találták ki, van hát ok folyamatosan napirenden tartani. Most elmondom: nem erről van szó. Sőt, mi is baromira unjuk az egészet.

Szívesen elfelejtenénk

és sok más kortársunkhoz hasonlóan szülői bankkártyával a zsebben hátradőlve innánk sört rendelt pizza mellett, vagy éppen leszarva az egészet keményen dolgoznánk egyéni előmenetelünkért. De bennünk mégis van egyfajta tenni akarás, meg az a hülye kényszeres igazságérzet, amit anyám szerint hatvanéves korára kinő az ember. Szóval minket még igazán dühít, ha valami nem úgy történik, ahogy mi akarjuk – ahogy mi sokan akarjuk – és korosztályunk egy része nem hajlandó a középkorúak tétlen tespedtségével belenyugodni a látszólag megváltoztathatatlanba. (Itt egy sor néma tisztelet minden középkorú tüntetőnek, aki az elmúlt tíz évben egy számára fontos cél érdekében utcára vonult.)

Dehát nem történt semmi

a kormány és a diákok közti egyeztetésen, csupán egy kommunikációs csoport bravúrjának estünk áldozatául, az okosabbak pedig gyakorlatban láthattak olyan elméletet, amit szuper külföldi egyetemeken sem tanítanak nyilvános kurzusokon. Magyarul a kormányzat – valószínűleg nem túl hosszas mérlegelés után – kiválasztotta a célkorosztály mellette álló részét, a Fidelitast, majd a még szintén engedékenyebb és higgadtabb HÖOK-ot, és azt mondta: velük megoldjuk. Mármint az aktuális káoszt, úgy egy hónapra. Nem a felsőoktatás problémáit.

Arra, hogy a renitens Hallgatói Hálózatot és a mindig pénzért, meg reális, logikus felsőoktatási stratégiáért síró Oktatói Hálózatot is meg kellene kérdezni, legfeljebb Hoffmann gondolt félve, szóba már ő sem merte hozni. Egyrészt, mert utóbbi két szervezettel hosszabb vitába kellett volna bonyolódni (és félő volt, hogy mire a végére érnek, a Parlament gerendáinak tüze mellett akarnak majd melegedni a tüntetők), másrészt mert így megosztottá tehették az újra és újra utcára vonuló „csürhét”. (Fele annyi ember fele annyi Parlament-gerendát tud adott idő alatt a Kossuth tér tüzére dobni.)

Tehát a baj amellett, hogy csak rész- és látszatmegállapodás született Balog Zoltán és a HÖOK között az, hogy nagyon sokan elhitték, ezzel elmúlt a veszély. Ők azok, akik már sört és pizzát fogyasztanak az albiban, akik ezt a posztot már nem olvassák, és akik nem jönnek a pénteki Alter-kerekasztalra. Na ez itt az a kommunikációs bravúr, amit olyan szakon sem tanítanak, ahol 470 fölötti a ponthatár. A hallgatókat át lehet verni, és jobb is amíg így van, tényleg nem kell minőségi képzés.

Viszont én még mindig inkább a kényelmet választó leszakadókkal tartanék, mint a gyávákkal.

Álszent minden huszonéves

aki új magyar politikai kultúrát, az elvi törésvonalak mentén több részre szakadó ország felszámolását, vagy  valódi demokráciát sürget, aztán egyéni érdekeit helyezi mindezek elébe. Álszent a HÖOK, amiért nem reagál megkeresésünkre, holott a miniszter szerint „a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított”. (Álszent a miniszter is, nyilván, dehát ő már most politikus.) Gyáva a Fidelitas meg az IKSZ, akik forró szerelmi történetekkel melegítik magukat a hideg januárban, ahelyett hogy érdemi munkát végeznének, és az általuk támogatott kormány számára alternatívát kínálnának bizonyos problémákra. Puhány az IDE, amiért független szervezetnek vallja magát, aztán a DK elveire hivatkozva nem ül le a Jobbik mellé.

Ez itt a magyar huszonéves elit egy része. Összefogás helyett magyar parlament, kicsiben. Sohasem lesz itt más a politika.

Szóval mi leülünk pénteken

páran, akik szerint van még miről beszélni. Akik szerint még mindig nincs minden rendben. Akik szerint egy részmegállapodás, egy kommunikációs bravúr még nem elég ok a csendben maradásra. Akik hajlandóak egy cél érdekében bárkivel együtt eltölteni két órát közösen, hajlandóak választási ellenségeikkel együtt gondolkodni azon, milyen is legyen a köz- és felsőoktatás követelt, átfogó reformja.

És attól még mi is rendelhetünk pizzát meg sört is, ahogy a többiek otthon. De (politikai) elitek – hál' isten – nem leszünk.

5 komment

Címkék: felsőoktatás tüntetés kerekasztal hallgatók Fidelitas IDE HÖOK Societas IKSZ MSZP IT

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr935052744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.01.31. 09:37:10

"akik nem jönnek a pénteki Alter-kerekasztalra."
szerintem azért nem lesztek sokan, mivel vannak helyek ahol már vége a vizsgaidőszaknak, és az emberel már otthon vannak.
Just sayin.

Tyreo 2013.01.31. 09:39:53

és igen ezzel arra akartam utalni, hogy rossz időpontra szerveztétek. például engem is érdekelt volna de nincs fölös 4000 forintom, hogy megint visszamenjek pestre.

Tóth Csaba Tibor 2013.01.31. 19:53:58

@Tyreo: az hogy ez manapság sokaknak (nekem is) probléma, már sok mindent el is mondott a jelenlegi helyzetről.

pinter.bence 2013.01.31. 20:26:09

@Tyreo: Jogos. Az otthon maradókat igyekszünk egy percről-percrével kárpótolni, ami a Mandineren lesz elérhető.

Tyreo 2013.02.01. 01:29:34

@mesÜge: hát igen..
@pinter.bence: a percről-percrére kiváncsi leszek.
mellesleg maga az ötlet tetszik, egy normális országban nagyon szimpatikus lenne, csak az a baj, hogy nálunk a többség (?), engem legalábbis mindenképp beleértve, marhára nem kíváncsi a pártkora. Egyszerűen azért mert mindegyik hiteltelen. Persze most jönni fog az mszp is tök jól hangzó reformokkal, de ki hisz nekik? (Ilyen szempontból persze a Jobbiknak és LMP-nek van egy ki előnye, hisz még nem volt alkalmuk eljátszani a becsületüket.)
Ez pedig ma Mo-n minden értelmesebb politika kezdeményezést megöl. Ami persze megint csak arra jó, hogy segít konzerválni a meglévő állapotokat.
Á se füle se farka a bejegyzésemnek, de talán mégis értitek, hogy mire gondolok.
süti beállítások módosítása