Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Lassan csak elkészül a brókerügy fideszes keretsztorija

2015.03.30. 09:51 | Írta: pinter.bence

2222.jpg

Három hete próbálja a sajtó felgöngyölíteni, hogy mi a fene történt a Questor csődje körül. Ennyi idő kellett ahhoz is, hogy a kezdeti önellentmondások és össze-vissza nyilatkozatok után a Fidesz is összeállítsa végre a saját „mítoszát” Magyarország legkomolyabb pénzügyi csalásával kapcsolatban.

A továbbolvasás előtt mindenkinek javaslom, hogy tegye magáévá a 444 cikkét a brókerügyek kronológiájáról. Aki lusta átkattintani, annak összefoglalom a tényeket. A Buda-Cash február 23-24-én dőlt be, ekkor rendőrök szállják meg az irodáit. Tarsoly Csaba március 9-én jelentette be, hogy a Quaestor is csődöt jelent, de ezt valójában nem tette meg, így folyhattak tovább a kifizetések, miközben a kisbefektetők nem jutottak pénzükhöz. Még ezen a napon kifizették a KüKüm alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházat, állampapír helyett készpénzben megadva a majdnem 4 milliárd forintot. Másnap kiderül, hogy a Questor egy példátlan mértékű, 150 milliárdos csalásban érintett.

Március 16-án Tarsoly helyett egy stróman, Orgován Béla lesz a Quaestor vezére. 20-án Tarsoly újra bejelenti a csődöt, de úgy tűnik, ekkor sem indult meg az eljárás.Március 25-én Orbán bejelentette, hogy ő adott utasítást arra, hogy a minisztériumok vegyék ki pénzeiket a brókercégekből. Ezen a napon Tarsoly bejelenti, hogy újra ő a Quaestor vezére. Az utasítás dátuma nem tisztázott: március 4-ét jelöli meg Lázár János, később a kommunikáció egy gyors váltással február 25-re teszi ezt az utasítást. Elvileg a KüKüm március 5-én dönt arról, hogy kiveszik a pénzt. Március 26-án veszik őrizetbe Tarsolyt, előzetes letartóztatásba március 29-én kerül.

Zavar az erőben

Az Index 23-án szellőztette meg, hogy lehet közpénz a 150 milliárdos csalással vádolt Quaestornál. Annyi biztos, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárdnyi állampapírt tartott a cégnél, az első és azóta is fenntartott közlés szerint azért, mert a Quaestor volt az egyetlen cég az értékpapír szolgáltatók közül, amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára díjmentesen biztosította szolgáltatásait”. Na most ez a mondat igaz is, tekintve, hogy az államkincstár az nem egy cég, de egyébként ugyanazt a szolgáltatást nyújtotta volna. Az egyetlen különbség, hogy azzal a megoldással a Quaestor nem tudott volna pénzt keresni.

Aztán beindult a Fidesz gépezete. 25-én a közpénzből jól megfizetett Bunford Gerda közblogger megadja az alaphangot: közpénzt mentett Orbán Viktor, aki aznap jelentette be, hogy a személyes utasítására vették ki a pénzt. Hadd idézzük emellé a 25-i Fidesz-közleményről szóló hír részleteit: 

A Fidesz „nem dől be” a szocialisták provokációjának, hiszen a baloldal volt az, aki a szocialista brókerbotrányban elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket. (...) Hozzátették: a baloldal emberei parlamenti vizsgálóbizottság előtt vallhatnak arról, miért hoztak olyan törvényeket, ami segítette, hogy zavartalanul működjön a pénzügyi korrupció. Miért nem ellenőrizték ezeket a cégeket? Mit kerestek ezek a brókerek a szocialista kormányok környékén, és mit keres az MSZP, Gyurcsány és Bajnai a brókerek céghálózatában? – sorolta kérdéseit a Fidesz.  

Majd ugyanebben a témában 29-én:

„A politikai cirkusz és az évtizedes pénzügyi korrupciónak véget vető kormány támadása helyett az ellenzéknek az érdemi parlamenti munkában, a károsultak mielőbbi kártalanításában, és a valódi felelősök megtalálásában kellene segíteni” – fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében a nagyobbik kormánypárt. (...) Azt ígérték: ezt követően „rendet tesznek” a brókerpiacon és felállítják a vizsgálóbizottságot, „hogy végre választ kapjunk arra, hogy a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában”.

27-én Orbán a közmédiának nyilatkozott„a miniszterelnök szerint minden háztartás utolsó sarkába is eljutott az a hír, hogy brókercégnél pénzt tartani egyenlő a rendkívüli kockázattal, »ezt minden magyar ember tudja hetek óta«.” Egyben elkezdte formálni a civilek, a drogmaffia és a menekültek után következő aktuális mumust, a brókereket, szembeállítva őket a magyarcsaládok után következő új célcsoporttal, a keményen dolgozó kisemberekkel:

A kormányfő arról is beszélt, hogy senki nem sajnálja a brókerektől „a kőgazdag emberek világát”, ha a munkájukkal a többi embernek is segítettek pénzhez jutni. „De abban az esetben, ha ez az életmód, vagyoni helyzet a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkor kinyílik a bicska az ember zsebében” – fogalmazott.

Ezzel összekötve felvázolta a megoldást, amiről már hétfőn vagy kedden dönthet a parlament: a cégvezetők saját vagyonukkal is felelősek lesznek, így a kártérítés sem maradhat el. Tarsolynak ugyan magánvagyona nem sok van, meg egészen pár nappal ezelőttig le sem tartóztatták, de azért az ügyészség elmondta, hogy az ügyészség jól és gyorsan végezte a munkáját.

Kiderült közben az is, hogy Tarsoly levelet írt a miniszterelnöknek (egyes hírek szerint Szijjártón keresztül, mások szerint közvetlenül) amiben egy pénzügyi tervet vázolt a Quaestor megmentésére. Giró-Szász András és Lázár János is nyilatkozott a hétvégén. Lázár szerint a Tarsolyhoz hasonló emberek megpróbálják magukat a politikusokhoz kötni. Giró-Szász tisztázta, hogy Orbán március 9-én kapott levelet Tarsolytól, ezt be is mutatta, de nem adta közre.

A mítosz

Szépen lassan tehát összeállt a fideszes narratíva. Eszerint egyrészről vannak a keményen dolgozó kisemberek (KDK), szocialisták által támogatott a csaló brókerek és az okos kormány. A történet évekkel ezelőtt indul, amikor a szocialisták elkezdtek szemet hunyni a pénzügyi korrupció fölött, a kormányuk közelébe engedték a brókereket, illetve saját embereiket a brókerek közelébe.

A szocialisták által segített, támogatott csaló brókerek lebuktak február elején, ekkor az okos kormány legokosabb embere, Orbán Viktor a Buda-Cash bedőlése után úgy döntött, hogy ki kell menteni a közpénzt a csaló brókerektől, ha van náluk közpénz. Ezt minden minisztériumnak magának kellett megvizsgálnia. A Szijjártó-féle KüKüm meg is vizsgálta, majd március 5-én határozott róla, hogy a szárnyai alatt működő MNKH 3,8 milliárdnyi állampapírját kiveszi a cégből. Ezt március 9-én tették meg, amikor is készpénzben megkapták az összeget.

Az okos kormány tehát megvédte a keményen dolgozó kisemberek gonosz szocialisták és csaló brókerek által veszélyeztetett közpénzét, most pedig készül tételesen megbüntetni ezeket a csaló brókereket egy szokásosan Fidesz-szagú, huszárvágás-jellegű személyre szabott büntetőtörvénnyel.

Ehhez képest

Volt nekem a minap öt kérdésem, amire próbáltam választ kapni. Lássuk hogy állnak ezek a mítosz és a valóság tükrében.

1. Oké, hogy „időben kimentették”, de miért volt egyáltalán közpénz brókercégnél?

A magyarázat szerint a Quaestor vállalta a legjobb feltételekkel a minisztériumhoz köthető állami cég pénzének „parkoltatását”. Törvénytelenség valóban nem történt, lehet ott tartani az ilyen cégek pénzét. Kérdés viszont továbbra is, hogy mi szükség volt rá, ha egyszer az államkincstárnál ugyanilyen feltételekkel tarthatták volna a pénzt. Ezzel a megoldással egy valaki járt jól: a Quaestor és Tarsoly Csaba.

2. Oké, hogy „időben kimentették”, de mi van azokkal a keményen befektető kisemberekkel, akik a bennfentes információ hiányában nem tudták időben kimenteni? Hányan vannak a olyan kormányközeli vállalkozók, stb., akik a kormány bennfentes információjának farvizén szintén „időben ki tudták menteni” a pénzüket? Mennyire játszott szerepet a bedőlésben az, hogy ezek a szereplők kivették a pénzüket?

Az érvényes fideszes narratíva szerint a kormány csak március 9-én a bedőlés napján értesült a Quaestor problémájáról, tehát nem rendelkezett bennfentes információval, a korábban meghozott intézkedéseit csupán az események, hírek figyelemmel követése és az azokból leszűrt információk alapján hozták meg, csak úgy, mint a keményen dolgozó kisemberek. érdemes azonban itt megjegyezni, hogy a Quaestorról szó sem volt március 9-ig a sajtóban, ráadásul miközben a KDK nem tudták kivenni a pénzüket, a kamucsőd miatt a kifizetések folyhattak tovább, ki tudja meddig. Egy nyilvános kivétlista az utolsó napokból sokat lendítene az ügy megvilágításán, persze ilyesmire aligha számíthatunk.

3. Miért nem jelentett még mindig csődöt a 150 milliárdot csaló Quaestor? Miért vannak szabadlábon a vezetői, miért nem hallgatták ki őket? Miért nem zárt be és foglalt le mindent a rendőrség?

Oké, végre, három hét után lecsukták Tarsolyt. Ideje volt. 150 milliárdot csalt a szentem, hát ezt mindenkinek ki kellett hevernie. Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag azt csinálhatott a cégével, amit akart, például átíratta az egész hóbelevancot egy Orgován Béla nevű strómanra. Amilyen gyorsan és példásan járt el a rendőrség és az ügyészség a politikailag nem kifejezetten érintett Buda-Cash ügyében, olyan lassan és nyögvenyelősen ment ez a Quaestorral kapcsoaltban – bár szerintük marha gyorsak, eredményesek és pontosak voltak. Szerintem én is nagyszerű munkaerő vagyok.

 

4. Aztán Hava Nikita kérdése: „vajon mennyire torzítja a statisztikákat az, hogy az állam állami cégeken keresztül beteszi egy brókercégbe a közpénzt, ami ebből állampapírokat vásárol milliárdos tételben. És most csak egy eset derült ki, pedig kismillió állami cég van.”

Erről a vonalról még mindig nem tudok közelebbit mondani, bevallom, nem igazán értek hozzá, mindenesetre érdekes kérdésnek tűnik.

5. Végül: miért a szocialistákra mutogat a kormány, miközben 2010 óta teljes kontroll alá vonta (adott esetekben megszüntette, átalakította az összes olyan szervet, aminek feladata lenne az ilyen csalások felderítése?

Talán ez a legdühítőbb a fideszes kommunikációban. Vegyük sorba. A Fideszt az érdekli például, hogy a szocialista kormányok miért hunytak szemet a pénzügyi csalás fölött. 205-ben kérdezik ezt, amikor pontosan öt éve annak, hogy a Fidesz kétharmados többségével olyan törvényt hoz, amilyet akar, és gyakorlatilag az összes fontosabb szervet Orbánhoz hű emberekkel töltötte fel, legyen szó az ügyészségről, a jegybankról vagy az alkotmánybíróságról. Öt év lett volna rá, hogy a Fidesz ne hunyjon szemet a csalás fölött. Minden lehetséges eszköz ott volt a kezükben. Nem sikerült. Biztos a Gyurcsány miatt.

Mit keresnek a szocialisták emberei a brókercégek hálózatában? – kérdezi ismét a Fidesz. Nem tudjuk, kire gondolnak, de azt tudjuk, hogy Mikuska Zoltán, Tarsoly személyi titkára és Polt Péter főügyész lányának kedvese korábban a Miniszterelnökségnél dolgozott.

Miért engedtek kormányuk közelébe brókereket a szocialisták? – kérdezi a kormánypárt az ETO Parkra mutogatva, amire Tarsoly 2005-ben kapott 17 milliárdos hitelt az MFB-től. Eközben viszont nagyon nehéz lenne tagadni, hogy ha Tarsoly jóban is volt Gyurcsányékkal, 2010 óta sokkal jobb kapcsolatot ápolt a Fidesszel, mint a szocikkal valaha. A moszkvai vízumközpont üzemetletésével a Quaestor benne volt a keleti nyitásban, Tarsoly Szijjártóval különösen jó viszonyt ápolt, az ETO miatt pedig a miniszterelnökkel is jóban volt. Még parlamenti belépőkártyát is kapott a Miniszterelnökségtől. Visszakérdezünk: miért engedtek kormányuk közelébe brókereket a fideszesek?

Így állunk tehát március végén. Az egyértelműen fideszes kötődésű Tarsoly három hétig szabadlábon alakítgathatta a 150 milliárdos csalást elkövető cége ügyeit, miközben a Fidesz unalomig ismert módon egyrészt ráfogja az öt évvel ezelőtt elbukott kormányokra az ügyet és megkezdi szokásos gyűlöletpolitikáját egy csoport felé, amelynek csak egy része érintett a mostani botrányokban.

Bűzlik az egész ügy.

(A képen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Léna, a csalás miatt letartóztatott Kiss Szilárd KGB-pozitív felesége; Tarsoly Csaba, csalás miatt letartóztatott üzletember. Mind a hárman szocialista kötődésűek.)

 

39 komment · 1 trackback

Címkék: Fidesz Orbán Viktor Szijjártó Péter Tarsoly Csaba Quaestor brókerügy

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr547318840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pintér Bence: Lassan csak elkészül a brókerügy fideszes keretsztorija 2015.03.30. 10:13:01

Tarsoly még parlamenti belépőkártyát is kapott a Miniszterelnökségtől. Visszakérdezünk: miért engedtek kormányuk közelébe brókereket a fideszesek?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.03.30. 20:20:28

Sivár erőlködés ez az Indexes írás is.
Egy kaptafára készülnek, ugyanazt sugalmazza mind, és ugyanaz a csaholni idejáró törzsközönség is.
Fáradhatatlanul nyomják az unalmas szöveget, le lehet kottázni előre minden blogot.
Orbánorbánorbán.....
Mondjam a következő pofáraesések dátumait?
2018. 2022. 2026. usw....

martineden 2015.03.30. 21:14:00

@röf:,, és ugyanaz a csaholni idejáró törzsközönség is"...ez igaz,csak nem ertem ,miert ugat egy diszno?Rajottem,azert mert fideszes.

Furusina 2015.03.30. 21:21:53

Lassan,lassan eljutunk oda, hogy konkrét bűncselekmény ügyében kikérhetjük a Svájctól, Orbán Viktor libanoni bankon keresztül kisíbolt, és elrejtett tíz (száz!) milliárdjairól szóló információkat. Az oknyomozóknak erre kéne most ráállniuk. Nem vagyunk messze attól, hogy ráakadjunk ' Geci Baba' kincses barlangjára. Az is lehet azonban, aki elsőként ráakad, azt gazdaggá teszi a kusspénz, vagy az lesz a sorsa, mint az állami olajszőkítést vizsgáló nyomozónak.

Tiborpapa 2015.03.30. 21:57:35

Van egy magyar mondás a korsóról, meg a kútról. Orbán lett a vízhordó "lány". Jajaj!

Blogger Géza 2015.03.30. 22:18:27

A válaszok elég egyszerűek:

1) A MÁK jelenleg még nincs felkészülve arra, hogy minden közpénzt kezelő szervezetnek számlát vezessen.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_funkciot_nyel_be_az_allam.595659.html

2) Nincs bizonyíték semmiféle "bennfentes" információra, a BUDA-Cash ügy másnapján a kormánynak semmiféle részletes információja nem volt a Quaestorról. Egyébként sincs szó semmiféle bennfentes kereskedésről, aki tisztában van a jogszabályokkal, annak ez világos.

3) A kérések mind elavultak. Másrészt egy előzetes letartóztatásba helyezést egy jogállamban a bíróságnak kell jóváhagynia, és ahhoz alapos bizonyítékokra van szükség, bemondás kevés. S bizony eltartott egy ideig, amíg az MNB vizsgálata ezeket feltárta.

4) Ez egy ritka hülye kérdés, tényleg semmi értelme.

5) Magyarországon mindig minden ügyben mindenki a másikra mutogat. Miért pont itt lenne másképp? Minden esetre a jelek szerint ez egy sokkal régebben folyó pilótajáték volt, nem 2010-ben kezdődött.

Blogger Géza 2015.03.30. 22:40:22

@Furusina: Na, végre valami konkrétum, akkor kérd már ki ezeket az infókat, ne habozz!

Blogger Géza 2015.03.30. 22:41:30

Ha valakit a konteók helyett a valóság is érdekel:

"A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól - folytatta -, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni.

Ibolya Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni. "

www.origo.hu/itthon/20150330-quaestor-ugy-lefoglaltak-a-stadiont-es-az-eto-parkot.html

Tiborpapa 2015.03.30. 22:45:48

@Blogger Géza: Csak neked, csak most.
1. :))
2. :D
3. :)))
4. :)
5. 1998-ban.

Blogger Géza 2015.03.30. 22:52:31

@Tiborpapa: Miért pont 1998-ban? De tegyük fel, hogy valóban akkor, ez azt mutatja, hogy működött a dolog akkor is, amikor az MSZP, SZDSZ, MDF is hatalmon volt, nem csak a Fidesz és KDNP. Szóval aligha lehet azt mondani, hogy egy konkrét kurzushoz kapcsolódik.

Egéridomár 2015.03.30. 22:57:10

@röf: És mit fogsz akkor tenni, ha mégis bukik a nevedhez igencsak hasonló istened? Levágod magad?

@Blogger Géza: Tudod Gézuka, már szart sem érdekel a szánalmas szerecsenmosdatásotok. Pont olyan szánalmas vagy, mint azok, akiktől a pénzt kapod az ilyen kommentekért. Ha viszont ingyen csinálod, még hülye is vagy.

Tiborpapa 2015.03.30. 23:01:44

@Blogger Géza: Ezerkilencszázkilencvennyolcban. Nem 88-ban. Huh.

ember100 2015.03.30. 23:53:37

@Blogger Géza:
Helló !

Ej , ej , de rövid a memóriád :)
"A jegybank, amely most büszkén hirdeti, hogy a Quaestornál milyen óriási összegű, 150 milliárd forintos fiktív kötvénykibocsátásra lelt, és a brókerházánál is szabálytalanságokat derített fel, 2014. novemberben maga hagyta jóvá a Quaestor Financial Hrurira Kft. 70 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramját. "

De persze ez is a gyucsányi műve .

Agyhalott vagy , csak még nem veszed észre.
fidesznyik
Ja és 2013 ban meg ellenörzés is volt

Blogger Géza 2015.03.31. 00:00:43

@Tiborpapa: Huh, te ennyire nem tudod, mely pártok kormányoztak Magyarországon 1998 és 2015 között. Ajjaj... :(

Blogger Géza 2015.03.31. 00:03:19

@ember100: Nem, ez nem az, de ez sokadik kibocsátás volt, és nem volt alap arra, hogy ne járuljanak hozzá. Ekkor még nem tárta fel az MNB részletes vizsgálata a jelentés- és mérleghamisításokat. Azért ha valaki csal és hamisít, azért talán azt kéne felelősségre vonni, aki csal és hamisít, és nem azt, aki ezt felfedezi.

nu pagagyí 2015.03.31. 06:46:52

@Blogger Géza: Senki nem fedezett fel semmit, a tulajok maguk vallották be, hogy nem tudnak fizetni. A Buda-Cash is és Tarsoly is. A nagyszerű szakmai kvalitásokat csillogtató felügyeletek semmit sem gyanítottak.

nu pagagyí 2015.03.31. 06:51:57

@Blogger Géza: Érdekes, Tarsoly bejelentésével egyidőben, az MNB azonnal közölte, hogy engedély nélküli kötvénykibocsátás történt. Az ügyészségnek ez nem volt elég az "alapos gyanúhoz". Megvárták, amíg Orbán ebben az ügyben is közli az "elvárásait".

Blogger Géza 2015.03.31. 07:56:27

@nu pagagyí: Bocsi, de az, hogy valaki nem tud fizetni, még nem bűncselekmény.

Blogger Géza 2015.03.31. 08:09:09

@nu pagagyí: Nézd, a független magyar bíróságot így is 9 órán át kellett győzködni, hogy Tarsolyt és társait helyezze előzetesbe. (Amúgy röhej, de ilyen a jogállam.) Ha összesen egy engedéllyel lett volna probléma, és minden más OK, biztos nem is hagyják ezt jóvá. Elegendő bizonyítékot kell gyűjteni, hogy Tarsoly és társai a bűnösök, és többről van szó, mint egy hiányzó vagy pontatlan engedélyről.

Netuddki. 2015.03.31. 08:15:44

"Ezzel a megoldással egy valaki járt jól: a Quaestor és Tarsoly Csaba."

Na persze! A szíjgyártó se a semmiből gyarapodott bevétel fölött.

Netuddki. 2015.03.31. 08:18:20

@Blogger Géza: Biztos a készenléti rendőrség nem tudott "elegendő" bizonyítékot gyűjteni mert el volt foglalva a lézerjani utasítására újabb civilek vegzálásával 2 iratkapcsoló téves számlája miatt.
Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Netuddki. 2015.03.31. 08:21:18

@Blogger Géza: "Bocsi, de az, hogy valaki nem tud fizetni, még nem bűncselekmény."

Balfaszkám! Te most véded a csalókat? Ez most az új fideszes belső utasítás? Egyik tolvaj védi a másikat? Zsiványbecsület? Főleg ha "munka" kapcsolatban is voltak egymással?
Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Tiborpapa 2015.03.31. 08:54:57

@Blogger Géza: Ha nem akarod érteni, ne értsd! Maradj vaknak és süketnek, de akkor ne is beszélj! Huh!

sas70 2015.03.31. 09:43:23

Itt minden a legnagyobb rendben van, különben is Gyurcsány! Megacocik!

déjá vu39 2015.03.31. 10:18:49

Ami a 3,8 milliárdot illeti, ezt én egy elég egyszerű történetnek gondolom.

Nyilvánvalóan gyakran voltak likviditási gondok (még nem fizetésképtelenség), amit készpénz bevonásával lehet orvosolni. És honnét lehet gyorsan nagy pénzt szerezni? Az államtól. Megfűzte tehát az akkor már igen befolyásos Sz.P-t, hogy segítsen: tegyen egy kis állami pénzt a Q-ba. Hogy mennyi részletet mondott el Sz.P-nek, azt nem tudni, de lényegtelen is.

Ahogy én tudom, egy ilyen lépés (azaz magáncégnél elhelyezni az állami cég pénzét) nem törvénytelen, de nem is nagyon támogatott - valahol a szürke zónában van. Sz.P tehát elintézte, a pénz megérkezett, Csaba fellélegzett.

A Q valószínűleg nem vett a pénzen állampapírt, hanem a likviditási problémák orvoslására használta fel a pénzt abban bízva, hogy a papírok lejártáig rendezni tudja a cégcsoport problémáit. Lejáratkor meg vissza lehet adni a pénzt. Egy hamis igazolás vagy "technikai számla" (álszámla) készítése nem egy nehéz feladat.

A svájci frank árfolyamának megugrása lehetett az az esemény, amely elindította a lavinát. T.Cs ekkor fordulhatott Sz.P-hez, aki feltételezésem szerint azt javasolta, hogy T.Cs írjon O.V-nak (mert "ismerem a miniszterelnök úr gondolkodását" -mondotta Péter egy interjúban).

Csaba tehát levelét megírta.... Péter megkapta a levelet, és vagy továbbította O.V-nak, vagy csak elmondta a tartalmát neki. V talán nemet mondott, talán igent ("a keményen dolgozó kisemberek közpénzét ehhez vissza kell kapni"), Péter továbbadta az üzenetet. (A levél meglétét L.J és G.Sz.A is megerősítette). Csaba meg fizetett, mint a katonatiszt, persze készpénzben (Éppenséggel vehetett volna állampapírt is, persze csak ha volt olyan a piacon, mint amilyen a hamis számlán szerepelt). Ezzel persze rontotta a cég helyzetét, és egyben lehetetlenné tette a magánszemélyek kifizetését (kivéve persze a pozicióban lévőkét - ehhez kellett az ál-öncsőd, az új vezető és a 2 hetes haladék a letartóztatásban. Meg az iratok eltüntetéséhez, a számítógépes adatok törléséhez, esetleg átírásához).

A Buda-Cash kapcsolat mibenléte nem világos (egyelőre). Lehet, hogy tényleg ettől keményített be O.V, de az is elképzelhető, hogy egy nagyobb szintű sakkjátszma szemlélői (vagy inkább elszenvedői) vagyunk.

Ami biztos: ahogy a Postabank vezetői is olcsón megúszta, úgy T.Cs sem fog sokat ülni. Végülis, aki a focit szereti, az rossz ember nem lehet...

déjá vu39 2015.03.31. 10:20:20

@röf: Téged nem zavar, hogy lopják apénzed?

kalevaleez 2015.03.31. 10:25:25

@déjá vu39: most mit vagy ilyen. szijjártó semmilyen levelet nem továbbított, orbán sose látta.

csak rosszul emlékezett, amikor ezt mondta :))))

Kan Csóka 2015.03.31. 10:53:54

Igaza van simlicskának : ez az orbán egy rohadt geci !
Dögöljön éhen a rohadék, ellopta a kisemberek pénzét !

Kan Csóka 2015.03.31. 10:55:28

Jah és a szargyártó meg dögöljön meg 2x ! Kurva anyját!

Furusina 2015.03.31. 11:54:27

@Blogger Géza: Eljön az ideje! Ne izgassa magát, már szagot kaptam. Ülni fog a kis balkáni lótolvaj, és a bandája is.

ember100 2015.03.31. 19:27:39

@Blogger Géza:
Helló !
De igen azt is , tudod a főnök- MNB-PSZÁF felelőssége az egész , ráadásul ha én így ellenőriztem volna a beosztottaim akkor már rég kirúgtak volna .
Nem tettek semmit csak kimentették , bennfentes információk alapján az állam pénzét , a kisbefektetők meg perelhetnek.
Na ezt pont fordítva kellett , Ne állítsuk piedesztálra ezeket ,

Blogger Géza 2015.03.31. 19:30:27

@ember100: 1) Tarsoly nem az MNB beosztottja.
2) Nem tettek semmit??? Dehogynem , az ő vizsgálatuk tárta fel a disznóságokat.
3) Egyáltalán nem biztos, hogy bármiféle kisbefektetőnek perelni kéne, ezt meg honnan szoptad?

ember100 2015.03.31. 22:14:20

@Blogger Géza:
Helló !

1. NEM Tarsolyról írtam hanem a mindenttudó NV ről és az eltolcsiról
2. NEM a vizsgálaton buktak meg hanem öncsőd szerű hazudozás ,levélírás .. után derült ki a dolog
3.Ha per nélkül kártalanítják a kisbefektetőket akkor a MI adófizetők pénzéből adják vissza a pénzüket , de ennyi erővel én is vettem egy szieszta gázkályhát , nem jó kártalanítsanak !
De talán nem kellett volna 3-4 milliárdot kivenni , kifizetni a "csőd" után , látod és itt a benfentes információ...