Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Az én hazámban

2013.02.13. 12:47 | Írta: pinter.bence

526390_591716394175456_1144446712_n.jpgElképesztő gyűlölethullámot indított be a Hallgatói Hálózat hétfői egyetemfoglalása: gúnyolódás, gyűlölködés és lenézés uralja a jobboldali médiumok hasábjait a témával kapcsolatban. Miközben én sem vagyok hatalmas Hallgatói Hálózat-rajongó, egy dolog biztos: ilyen kitartó ellenállásba még nem ütközött a kormány.

Persze lehet mondani, hogy egy törpe kisebbségről, vagy hogy balliberális elit elkényeztetett kölykeiről van szó. Gúnyolódni is lehet azon, hogy az egyetemfoglalók együttműködtek a dékánnal, persze ugyanezek az emberek lennének az elsők, akik egy kis törés-zúzás után kommunista forradalommal riogatnának. Viszonylag nehéz fogást találni a Hallgatói Hálózaton, azért az erre hivatottak és az ezért fizetettek erősen próbálkoznak, egyelőre viszonylag sikertelenül.

Nem is a szánalmas sajtó- és kommunikációs hadjáratról akarok írni, mert ezt megszokhattuk az elmúlt tíz-húsz évben mindegyik oldaltól. A kérdés, ami december óta foglalkoztat, hogy miért is tüntetünk? A Hallgatói Hálózat aktivistái erre az asztalra vágják a hat pontot, hogy hát ezért. Mindeközben fontos lenne pár dolgot tisztázni: egyrészt áll Tallián Miklós itteni véleménye, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer úgy rossz, ahogy van, ezért küzdeni pofon a szarnak. Negyven év épülő szocializmusa a felsőoktatásra is rányomta a bélyegét, majd ezt a minőségromlást is képes volt fokozni a rendszerváltoztatás utáni húsz év ide-oda kapó ötlettelen, impotens nyomora. A kormány mostani tevékenysége tulajdonképpen hullarablás, a HaHa kiállása nekrofília, a nulláról kellene kezdeni. Van ebben valami.

Másrészről viszont

fontos azt is megjegyezni, hogy a jelenlegi kiállás már régen nem csak a felsőoktatásról szól. Ha megnézzük a december eleje óta tartó válságot, gyönyörű képet rajzolhatunk a második Orbán-kormány jelleméről és jellegéről, mivel Balogék majdnem minden szokásos eszközüket felvonultatták a tüntetők ellen. Volt itt átnevezés, száznyolcvan fokos kommunikációs fordulat, lejáratás, leváltás, oszd meg és uralkodj, kamutárgyalás a Fidelitasszal, alkotmánymódosítás: minden olyan eszköz, amit a Fidesz egy probléma eltussolására, a valóság tagadására be szokott vetni. A tiltakozás egyébként kezdettől fogva nem csak a tandíjról szólt, és időközben a fent sorolt borzasztó kommunikációs borzalmaknak hála most már a kormányról is szól.

Ilyen hosszan még senki sem maradt fegyverben velük szemben, és így egyre kétségbeesettebb, egyre kommunikálhatatlanabb megoldásokkal tudnak csak próbálkozni. Közben nem veszik észre, hogy bár a HaHások lehetnek csak párszázan, a tüntetők meg párezren, mégis egy egész generációt fordítanak szembe magukkal. Az elmúlt két és fél hónapban világos lett, hogy a Fidesz számára egyáltalán nem fontosak a fiatalok, hogy a Fidesznek nem tud elfogadható jövőképet nyújtani, hogy a jövő építésénél sokkal fontosabb tulajdonképpen akármi.

Matolcsy miniszter úrtól

tudjuk, hogy immár ötszázezer magyar dolgozik más országban: borzasztó adat, és nyilván nem lehet az egészet a regnáló kormány nyakába varrni. Gyurcsány elkúrta amit elkúrt, jött egy válság, ésatöbbi, ismerjük a tényeket. Az elvándorlás megugró száma azonban erősen köszönhető annak a kilátástalan állapotnak, melyet a Fidesz nem tudott kicsit sem szépíteni, illetve annak a fojtogató légkörnek, mely a kormány intézkedéseit kíséri a kultúra, a jog és az oktatás területén. 2010-ben még sokaknak volt legalább reménye, hogy az új kormány majd tényleg változtat, hogy elindulunk fölfelé: ez a remény mára teljesen szertefoszlott, nem kell Ron Werber-féle kampány, hogy ezt bárki tisztán lássa.

Emellett elvándorlásra ösztönző tényező még a közélet teljes hiszterizáltsága, ami jól látszik a tüntetéseket övező társadalmi vitában. Magamat elég edzettnek érzem ilyen téren, mégis úgy látom, hogy Magyarország lelki és morális állapota egyre csak süllyed: nem tudunk szembenézni magunkkal, nem tudunk átlépni a százéves árkokon. Egyre kétségbeejtőbb a helyzet, egyre súlyosabb az elaljasulás, egyre nehezebb a párbeszéd, amit Földi Bence szorgalmazott tegnap. Nézzük csak meg ezt a videót, ahol a minősíthetetlen stílusú Loki-szurkoló fontosabbnak tartja, hogy a négyéves gyerekét elvigye az új stadionba, minthogy majd normálisan tudjon tanulni az a szegény gyerek és ne legyen olyan fogalmatlan, érzéketlen ember, mint az apja. Egyébként is, miért az állam építsen stadionokat? Hogy lehet ez bármilyen körülmények között fontosabb, mint a jövő generáció minél jobb helyzetbe hozása?

Éppen annak

lenne lassan ideje, hogy a magyarok felnőjenek, leváljanak az állam kebleiről, és a saját lábukra álljanak. Ez persze nem csak a stadionokra érvényes, hanem a felsőoktatásra is, hogy a hosszú kitérő után visszakanyarodjunk az eredeti témára. Nem kell mindenkinek ingyen tanulnia, nem kell mindenkinek egyetemre járnia. Lehet, sőt: kell ezen a téren racionalizálni állami oldalról, de most nem ez folyik. És igenis fennmarad a kérdés: stadionra van? Akkor oktatásra hogyhogy nincs? Ha a cél az, hogy összevonásokkal, stb. racionalizálják a felsőoktatást, hogy minőségi képzést vezessenek be, akkor miért nem teszik meg ezt bátran, ahogy a kétharmados erővel mindent szoktak? Miért forráskivonással? Miért kivéreztetéssel?

Az én hazámban nem fontosak a fiatalok. Az én hazámban hazug kormányok követik egymást. Az én hazámban mindenki az államtól vár mindent, de magától semmit. Az én hazámban gyűlölet van. Az én hazámban csak a választási győzelem fontos és a hatalom. Az én hazámban nagyon kevesen gondolkoznak, és mernek szembenézni saját magukkal. Az én hazámban a valóság viszonylagos és megkérdőjelezhető.

Szentimentális kirohanásom után álljon itt lezárásképp egy idézet Bibó Istvántól:

A társadalmi szerkezet deformálódását nyomon követte a politikai jellem deformálódása is, s kialakult az a hisztérikus lelkiállapot, melyben nincs egészséges egyensúly a valóságos, a lehetséges és a kívánatos dolgok között. A vágyak és a realitás összhangtalanságának jellegzetes ellentétes lélektani tünetei a legátlátszóbban felismerhetők mindezeknél a népeknél: túlzott öndokumentálás és belső bizonytalanság, túlméretezett nemzeti hiúság és váratlan meghunyászkodás, teljesítmények állandó hangoztatása és teljesítmények valódi értékének feltűnő csökkenése, morális igények és morális felelőtlenség.

Bibó István: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága, 1946.

(A fényképet innen loptuk.)

22 komment

Címkék: közélet egyetem tüntetés belpol Orbán Viktor Hallgatói Hálózat HaHa Balog Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr735078334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.02.13. 14:22:06

Azóta ugye a Lokis arcról kiderült, hogy indult a fidesz színeiben 2010-ben...
A HaHa pedig sajnos elbukott. Pártunk és kormányunk jól csőbe húzta őket ezzel az alkotmányba tesszük a röghözkötés dologgal. Most minden hír arról szól, hogy mindenki aki ott van az azért tüntet, hogy minél előbb elhúzhasson az országból, ami valóban egy eléggé nehezen védhető álláspont. Emellett persze elsikkadnak azok a dolgok amikért viszont bőven lehetne tüntetni. Nincs szó se a forráskivonásokról, ami ugye pl Kecskeméten már nyáron elhozhatja a véget, nincs szó az egyetemi autonómiáról. Ráadásul egy olyan abszolút röhejes gondolat mint például egy komoly reform már-már a tündérmese kategóriáját súrolja.
Erről persze a Haha is tehet. El kéne engedniük a röghözkötést mert túl nagy céltábla és a másik kettőt kommunikálni folyamatosan. Ráadásul az egyetemfoglalás is minimum visszás. Sajnos az egyetemisták nagy részét egyszerűen nem érdekli ez a politika nevezetű dolog. Annyit akar, hogy gyorsan lemenjenek az órák aztán mindenki mehet haza azt csinálni amit akar. Így persze, hogy nem népszerűek a Hahások, hisz ha elfoglalják a termet az már macera. Át kell menni másik terembe, esetleg pótolni kell az órát hát menjenek már a picsába...
A Haha jelen pillanatban sajnos bukásra van ítélve. Szerintem a legjobb amit tehetnének, az az lenne ha most leállnának és amikor kiderül nyáron, hogy mégis csak valahol 10000 körül alakult a felvettek száma, illetve egy két hely tényleg a csőd szélén ténfereg akkor újra kezdenék.

Tyreo 2013.02.13. 14:24:10

és van még egy ilyen is:

Tisztelt Hallgatók!

A Kar kérésére tájékoztatunk Benneteket, hogy a felsőoktatást érintő gazdasági megszorítások következtében az Informatikai Karon is kénytelenek a kialakult helyzetnek megfelelően a lehető legjobban optimalizálni az oktatói kapacitásokat és az oktatási struktúrát, és emiatt több alacsony létszámú kurzust megszüntetni.

A Kar vezetése egyértelműen kijelentette, hogy a kurzusok megszűnése semmiképpen nem gátolja majd a hallgatókat abban, hogy az általuk tervezett módon folytassák tanulmányaikat a félévben. Arra kérik a hallgatókat, hogy amennyiben egy olyan kurzusra jelentkeztek fel, amely a héten megszüntetésre került, és problémáik adódnak egy másik kurzusra való átjelentkezéssel, vagy nem találnak a kurzuskínálatban számukra megfelelőt, keressék fel annak a tanszéknek a vezetőjét, amely szervezésében az adott tárgy meghirdetésre kerül.

Amennyiben a problémát a tanszékvezetővel való egyeztetés után sem sikerül megoldani, forduljatok az ELTE IK HÖK Tanulmányi Bizottságának elnökéhez (tb@ikhok.elte.hu).

Üdvözlettel:
ELTE IK HÖK

Tyreo 2013.02.13. 14:36:37

Illetve van még egy ilyen is:

Tisztelt Hallgatók!

A Kar kérésére tájékoztatunk Benneteket, hogy a felsőoktatást érintő gazdasági megszorítások következtében az Informatikai Karon is kénytelenek a kialakult helyzetnek megfelelően a lehető legjobban optimalizálni az oktatói kapacitásokat és az oktatási struktúrát, és emiatt több alacsony létszámú kurzust megszüntetni.

A Kar vezetése egyértelműen kijelentette, hogy a kurzusok megszűnése semmiképpen nem gátolja majd a hallgatókat abban, hogy az általuk tervezett módon folytassák tanulmányaikat a félévben. Arra kérik a hallgatókat, hogy amennyiben egy olyan kurzusra jelentkeztek fel, amely a héten megszüntetésre került, és problémáik adódnak egy másik kurzusra való átjelentkezéssel, vagy nem találnak a kurzuskínálatban számukra megfelelőt, keressék fel annak a tanszéknek a vezetőjét, amely szervezésében az adott tárgy meghirdetésre kerül.

Amennyiben a problémát a tanszékvezetővel való egyeztetés után sem sikerül megoldani, forduljatok az ELTE IK HÖK Tanulmányi Bizottságának elnökéhez (tb@ikhok.elte.hu).

Üdvözlettel:
ELTE IK HÖK

Dzsentrisvihák 2013.02.13. 15:06:51

"Viszonylag nehéz fogást találni a Hallgatói Hálózaton" - Muhahaha... No comment.

"a jelenlegi kiállás már régen nem csak a felsőoktatásról szól" - Sose arról szólt.

"nyilván nem lehet az egészet a regnáló kormány nyakába varrni" - Volt részük nekik is benne, de azokat visszasírni, akik miatt ide jutottunk, tényleg kreténség. Márpedig a HaHa pont az ő egyik lerakatuk.

"elvándorlásra ösztönző tényező még a közélet teljes hiszterizáltsága" - Na ne, tényleg? És mégis ki hiszterizálja a közbeszédet? Komolyan mondom, 2002 óta nem volt ilyen habverés, meg sírás-rívás baloldalon, mint ami most megy... (a fideszes töketlenkedés sem újdonság, csak ami eddig konstans volt, most fokozatosan emelkedni látszik)

"nem tudunk szembenézni magunkkal, nem tudunk átlépni a százéves árkokon" - Tény, ezen viszont nem segít, hogy páran habzó szájjal ahhoz követelenek jogot maguknak, hogy kivonhassák magukat a társadalmi felelősségvállalás alól, és se puszi, se pá, itthagyhassák azt a közösséget, aminek a szakmájukat köszönhetik. Engem ez is rémesen emlékeztet valami árokféleségre.

"Egyébként is, miért az állam építsen stadionokat?" - Mert közvagyon kategória, bakker, azt más nem fog neked építgetni... Amúgy tényleg nem ez lenne a legfontosabb, aki emellett ágál, az ugyanolyan rövidlátó, mint aki követeli magának az elhúzás jogát, meg az "ingyé' legyen minden"-t.

"Éppen annak lenne lassan ideje, hogy a magyarok felnőjenek, leváljanak az állam kebleiről, és a saját lábukra álljanak." - Úgy érted az anarchiának? Remek lenne... Mégis, mit jelent "leválni az államról"?

"Az én hazámban... stb." - Ó, brühü-hü: www.youtube.com/watch?v=rAlTOfl9F2w

A vicces az egészben, hogy te magad sem vagy képes fenntartások és előítéletek nélkül közeledni azokhoz, akiktől ideológiailag és valószínűleg társadalmilag is egy világ választ el.
Ami nem is lenne feltétlenül baj - végzetes tév-, és rögeszme mifelénk, hogy itt mindenkinek mindenki helyzetét át KELL éreznie, mert ha nem, akkor irgum-burgum - ha nem ennek szükségességéről prédikálnál.
A jelen helyzettel az a gond, hogy a társadalom különböző csoportjai (rétegekről már nem feltétlenül adekvát beszélni) nincsenek tisztában az érdekeikkel, és nincsenek céljaik. Ennek részben az az oka, hogy sokaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyek felülírják a társadalmi osztályrétegződést (pl.: a közbiztonság totális hiánya egyes régiókban), részben viszont az, hogy tesznek az egészre, hagyja őket mindenki békiben, hadd nézhessék a tévét, ihassák halára magukat a kocsmában, téphessenek, bulizhassanak... stb., és ne kelljen nekik semmivel foglalkozni magukon kívül. Pláne ne akarja nekik senki megmondani, mit, hogyan csináljanak. Ez viszont a káoszba vezet.

mzoltán · www.szuveren.hu 2013.02.13. 15:07:12

Poszt: pontosan. A Bibó-idézet találó--épp pár hónapja olvastam újra a szöveget, nagyon precizen jellemzi az ország állapotát.

Mi a manó 2013.02.13. 17:08:16

"Ha a cél az, hogy összevonásokkal, stb. racionalizálják a felsőoktatást, hogy minőségi képzést vezessenek be, akkor miért nem teszik meg ezt bátran, ahogy a kétharmados erővel mindent szoktak? Miért forráskivonással? Miért kivéreztetéssel?"

Jó kérdés:)

Tóth Csaba Tibor 2013.02.13. 17:11:35

ez jó volt, Bence, de szerintem Talliánnak nincs teljesen igaza, azaz csak félig. nem lehet elvárni egy ultrakonzervatív, alapból elmaradott oktatási struktúrától, hogy nyolc évvel az EU csatlakozás után az elsumákolt és elmaradt egyetemi integráció (tudom tudm, van ERASMUS - LOL) híján bármiféle teljesítményt lerakjon egy kétségtelenül elkorhadt elit által szorítva. itt ezzel senki sem foglalkozott 2004 után, és ez egy általános kelet-európai probléma: jó ha összesen 14 egyetem bekerül a világranglistákra szemben a nyugat-európai és amerikai oktatási központok több százas eredményével, ez nem természetes.

pinter.bence 2013.02.13. 17:13:20

@mesÜge: Én sem mondtam, hogy teljesen egyetértek vele, azt mondtam ,van ebben valami.

Tóth Csaba Tibor 2013.02.13. 17:28:23

oké, ezt nem tudom kiahgyni (első asszociációm a címről) :D - www.youtube.com/watch?v=d8zHXTMkMzc

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.13. 17:30:49

A poszthoz: a Hahások nem a régi rosszat védik, hanem azt akarják megakadályozni, hogy a helyzetet még sokkal rosszabbá tegyék. Éppen hogy reformot akarnak, nem pedig rombolást.
Olyan nincs, hogy na, akkor most öt évig nincs egyetem, addig valaki kitalálja, mi lesz. Reform kell, tervezett, tárgyalásos átalakítás. Nem pedig az, hogy egy rozsdás vasgolyóval elkezdik szétverni még azt is, ami valahogy működik.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.13. 17:44:13

@Tyreo: A röghöz kötés elleni tiltakozás nem elengedhető. különösen nem abban a formában, hogy a jogfosztást az alapjogok(!) közé írják. A polgárok nem állam tulajdonai, nem ejtheti túszul őket. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy az állampolgári jogoknak semmi értelmük, és engedjünk minden demagóg populizmusnak. Éppen ezek a lépések azok, amik megszüntetik a civil társadalom alapjait.

A röghöz kötés egy különösen sunyi, demagóg húzás. Logikailag egy úgynevezett „hamis dilemma” felvetése: vagy ingyen tanulsz, vagy nem mehetsz külföldre. Ez egy hazug állsápont, nem szabad alapállásként elfogadni egy ilyen manuipulatív nézőpontot.

Azért is nincsen ilyesmi Fehér-Oroszországon kívül sehol, mert ez a tulajdonosi szemlélet a diktatúrák sajátja. Ha a társadalom elfogadja ezt a nézőpontot, úgy a diktatúra logikáját fogadja el.

Tyreo 2013.02.13. 19:24:53

@Pézsma: Pedig be kéne látni, ha a Haha kitart a röghözkötés mellett elveszett. Lehet mondnani, hogy demagógia meg ilyenek (tényleg az), de kommunikálni úgy kell, hogy ne lehessen egy mozdulattal ellened fordítani. Ha máshogy akarom mondani akkor meg kell nyerni a közvéleményt a saját ügyednek. A közvélemény pedig magasról tesz az emberi jogokra amíg nem őt viszik el.

Tyreo 2013.02.13. 19:26:33

Ja és egy tömeg demokráciában valószínűleg a populizmus az egyetlen értelmes kommunikációs forma, még akkor is ha ez az értelmiségnek nem is tetszik. (nekem se, de ezek a játékszabályok)

Vinnie Jones 2013.02.13. 19:30:59

Bye bye Haha, Hello Tel Aviv!

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.13. 19:34:13

Kedves Tyreo,

egyetértek veled abban, hogy az ügyes kommunikáción nagyon sok múlik. Nyilván azért rugózik ezen a Fidesz, mert ez a legkönnyebb felület plebejus populizmus számára. Azonban ennek a kérdésnek az "elengedése" nem egyszerűen taktika lenne. Ha ezt engedjük, mi polgárok, akkor nem a HaHa veszik el, hanem szimplán a szabadság. Ezért ez egy sokkal fontosabb, ha úgy tetszik, stratégiai kérdés.

Az elvivés sem úgy működik, hogy holnap jönnek és elvisznek, hanem úgy, hogy az agressziónak mindig egy kicsit tágabbra nyitják a kaput, és mindig kicsit összébb zsugorodik a szabadság és az önérzet.

Magam részéről például nem vagyok hajlandó beadni áldozatként a gyerekemet, hogy az állam szabja meg, mikor hova mehet. Ez nem lehet alku kérdése.

Értem az álláspontodat, de a jogról lemondás ebben az esetben az emberi szabadságról való lemondás lenne. Ennyit nem ér meg egy pillanatnyi taktikai előny, mivel éppen a dolog értelme veszik el.

Hisz onnatól már csak az árról van vita, hogy mennyiért lesz a te meg az én gyerekem rabszolga.

Zimmermann 2013.02.13. 19:38:00

"egyrészt áll Tallián Miklós itteni véleménye, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer úgy rossz, ahogy van, ezért küzdeni pofon a szarnak." -- na de a HaHa első pontja, hogy követelik a felsőoktatás reformját! akkor mit jelent az, hogy "ezért küzdenek"? csak épp nem azt követelik, hogy a reform csakis abban álljon, hogy az oktatói és hallgatói létszámot egyszerre szűkítsék.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.13. 19:43:39

@Tyreo: A populizmus nem játékszabály, a populizmus a cheat.
Nyers populizmussal kábé oda jutnánk, ahova Mao, Hitler, Sztálin, az igazi nagy populisták vitték az országot: káoszhoz és szimpla terrorhoz.

Úgy érzem, amire te gondolhatsz, az inkább a néppártok mediokráciája. Azt azonban ők is tudják, hogy a populizmus hosszú távon nem segít, mivel egész egyszerűen káros hatással van a gazdaságra és a társadalmi egyensúlyra, és így saját hatalmi esélyeikre. Ezért nem bolygatják az alapszabályokat, és a populizmust kampányeszközként használják.

Ha viszont szétrúgod az alapszabályt, ergo törvénnyé teszed a populizmust, akkor megsemmisíted magát a játékot, azaz a társadalmat. Ezért nem szabad a vívonal alatt szétlőni hagyni a jogrendszert.

Tyreo 2013.02.14. 00:58:15

@Pézsma: Megmondom őszintén én nem érzem ennyire súlyosnak a hallgatói szerződést. Aki maradni akar azt úgy se zavarja, ha valaki meg kimegy akkor röhögve fogja visszafizetni a tandíjat. Mellesleg ha minden jól megy az EU elkaszálja az egészet. De ha erre építjük fel mindenünket akkor tuti bukó az egész.
A játékszabályokat már 2002 körül felrúgták. Eleve az egész rendszerváltás ilyesmire épült, szerintem el sem hitték, hogy még ilyenkor is ők lesznek hatalmon.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.14. 05:51:41

@Tyreo: Nem mindent kell erre építeni, csak éppen ez nem "áldozható be". Az egyetem egyik szerepe,többek közt, a születéssel együttjáró anyagi különbségek csökkentése, és a társadalmi mobilitás elősegítése.

A jelen kurzus minden erővel nyitni akarja ezt az ollót, és ennek egyik eszköze a röghöz kötés is. Ez ugyanis létrehozza a másodosztályú állampolgárt, akinek szülei nem tudják kifizetni zsebből a cehet, és erre hivatkozva a kormány elvehetné a szabadságát.

Még egyszer írom: ez nem olyan dolog, amit az állam csak úgy magához ragadhat, ilyet csak beteg rendszer tesz. Ahogy a kádár-korban is lehetett 3 évenként nyugatra utazni, szóval akkor nem is volt semmi gond, ugye. Tudom, miről beszélek, mert megéltem. Nem akartam 3 évenként nyugatra menni, de nagyon is zavart. Hát nem, az ilyen típusú túlhatalom és hivatali kontroll elfogadása az állampolgári létezés alapjának feladása. Ez nem ajándék, ez alap. Épp ezért, igen, talán ez a legsúlyosabb kérdés. 

Szerinten, pont fordítva van, mint ahogy írod, A többin lehet reszelgetni így-úgy később is, lehet alkudozni helyeken, összegeken, kell is változtatni, mindig is fog változni. De a szabadságot és méltóságot csak egyszer lehet elveszteni, utána már nem egy öntudatos polgár kér számon a neki felelős kormányon, hanem egy jobbágy alázatoskodik az urával. Az egyoldalú szerződés-diktátum elfogadása az egész tiltakozás értelmét semmisítené meg.

Tyreo 2013.02.15. 00:32:00

@Pézsma: Sajnos ezt én akkor sem érzem olyan nagy árnak. Pláne azzal összehasonlítva, hogy a felsőoktatás összeomlása lehet az ár amit meg kell fizetnünk ha a Haha bukik. Azt pedig azért nem felejtsük el, hogy ha nem akarsz menni semmiben nem akadályoz meg a szerződés, illetve ha menni akarsz akkor sem vagyok megbizonyosodva róla, hogy bármit tudnak veled kezdeni.
Egyszerűen arról van szó, hogy még én is érzem magamban, hogy egyre kevésbé tűnik szimpatikusnak a haha, és ez nyilvánvalóan nem csak bennem játszódik le...
Változtatniuk kell akár tetszik, akár nem.
Bocsi ha egy kicsit összeszedetlen, késő van.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.02.15. 00:43:52

@Tyreo: A helyzet az, hogy nyilván nem szabadna, hogy a Hahán múljon a felsőoktatás jövője. Ez a jó kormányzaton kellene, hogy múljon, amely jelenleg éppen az ellenkezőjét teszi annak, ami a dolga lenne. Az olyan kis civil kezdeményezések, mint pl. a Haha is, csak arra jók, hogy jelezzék a problémát, természetszerűleg nem tudnak önmagukban megoldások lenni. Az már viszont egy súlyos probléma, hogy a szakma és a társadalom túl fásult és közönyös ahhoz, hogy az érdekeik ellen működő hatalmat megállítsák.

Ebben a történetben nem a Haha a hunyó. Igen, amatőrök, félig gyerekek, viszont kifejlett cinikus és ostoba felnőttek állnak velük szemben, akik ráadásul hatalommal rendelkeznek.
Ami most folyik, az tulajdonképpen egy cserbenhagyásos gázolás, ahol a Haha mindössze a balesetnél megálló naiv és kétségbeesett civil, aki hiába próbálja hívni a mentőket, és zsebkendővel elállítani az artériás vérzést, ezért jobb híján kiáll az út közepére. Nyilván nem lehet magában megoldás, viszont senki nem veszi fel a telefont, és mindenki más húz el az autópályán, a sérült pedig elvérzik. Ez a probléma.

Tyreo 2013.02.15. 13:04:22

@Pézsma: Igen de ha a Haha kitart röghözkötés folyamatos hangosztatása mellett, akkor továbbra is el fognak húzni mellette az autók. Egyszerűen azért mert a többi autóból jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a haha az autópálya közepén ugrál ingyen fuvarért.
Egyszerűen el kéne kezdeni a sérültre mutogatni, mert előbb utóbb el fogják ütni őket.
süti beállítások módosítása