Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Alternatíva 4.0

2012.12.03. 11:00 | Írta: alternatíva (törölt)

23437_1256621772800_7423886_ns.jpg

A print Alternatíva indulásakor nem akarták kirakni az újságot a győri Tourinformban, mert azt hitték, a Jehova Tanúi vagyunk. Továbbra sem vagyunk sem Echelon-, sem Jehova-tanúk, de porszívót sem akarunk eladni. Annyit akarunk, hogy a fiatalok foglalkozzanak azzal, ami körülöttük történik Magyarországon és a világban.

Az Alternatíva első verziója öt éve született a Révai Miklós Gimnázium iskolaújságának alternatívájaként, de hamar kinőtte a gimnáziumot. 2009-ben uniós támogatásból egy éven keresztül egész sikeres printlapot adtunk ki Bukovics Martin főszerkesztésével Győrben. A print kifulladása – valamint a szerkesztők szétszóródása – után Alterblog.hu néven az interneten folytattuk a publikálást, majd különböző gondok miatt ezt is abbahagytuk. 2012 közepén úgy éreztük, itt az idő, hogy ismét összerántsuk a régi csapatot, felhajtsunk néhány új arcot, és blogot indítsunk. Mert úgy látjuk, hogy problémák vannak.

Mik is ezek a problémák?

Úgy látjuk, hogy 2012-re Magyarország morális, szellemi, társadalmi és gazdasági állapota komoly válságba került. A rendszerváltoztató generáció és értelmisége, valamint a rendszert-, vagy csak nevet változtató pártok egyre mélyebb gödörbe vezetik az országot, miközben az egyre súlyosabb problémákra nem adnak választ. Úgy gondoljuk, hogy Magyarország teljes gázzal a szakadék felé tart, leszakad nem csak a folyton áhított nyugati életszínvonaltól, de lassan a saját régiójának élet- és szellemi színvonalától is. Ezt a végzetes menetet – melyben ott masíroz magyar gárdista és cigány gárdista, antifasiszta és antiszemita, kisboltos Teri néni és nagybankos Sándor bácsi – a kortárs magyar politika intellektuálisan és morálisan kiüresedett, hiteltelen szereplői vezették az elmúlt évtizedekben, és vezetik most is.

Az egyik szűkebb probléma pedig az, hogy a rendszerváltozás körül, illetve az utána született generáció vagy tesz az egészre itthon, vagy reményeit vesztve lelép külföldre, esetleg betagozódik a szellemi és politikai Mariana-árok valamelyik oldalára. Az Alternatíván olyan fiatalok publikálnak, akik foglalkoznak a napi közéleti eseményekkel, és azt szeretnék elérni, hogy kortársaik is foglalkozzanak vele. Ugyanis ezen a – régi ellentétektől mentes, épülő kommunizmust meg nem tapasztaló – generáción nagyon sok múlik. A sok mocsok miatt azonban egyáltalán nem, vagy csak a fasisztázásba/kommunistázásba belefásult bácsik és nénik szemüvegén keresztül látnak rá az ő jövőjüket formáló eseményekre. És menetelnek ők is – menetelünk mi is – a gödörbe, a hetedik koporsóba.

Ezen akarunk változtatni

Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, de demokratikus ellenzék sem vagyunk. Nem vagyunk liberálisok, kapitalisták, ifjúkonzervatívok, konzervatív-liberálisok, keresztények, nemzetiek vagy internacionalisták – bár a fentiek közül talán a kommunistát leszámítva minden irányzat képviselteti magát szerzőink között. (De várjuk a hithű kommunista ifjúságot is, ha létezik ilyen!) Gondolkodó fiatalok vagyunk, akik utáljuk a hülyeséget és az arcátlan, cinikus hazugságot, ha jobbról, ha balról érkezik, viszont nem hallgatjuk el azt sem, ha valaki valamit jól csinál. Fiatalok vagyunk, akik szeretnének végre a valódi problémákkal foglalkozni, levetkőzve a közmondásos kategóriákat. Emellett szeretnénk, hogy kortársaink is vitaképesen, saját értékeikkel konzisztensen, higgadtan gondolkodjanak az ország és a világ dolgairól.

Az Alternatíva rendkívül heterogén szerkesztősége arra vállalkozik, hogy a napi közélet eseményeire reflektáljon olyan formában, mely a fiatalok számára érdekes és fogyasztható, miközben különböző utakon megoldásokat próbál találni az ország problémáira. Foglalkozni fogunk belpolitikával, külpolitikával, gazdasággal, felsőoktatással és kultúrával is. Cikkeink – mivel hiszünk az értelmes vitában és a szólás szabadságában – szabadon kommentelhetőek.

Az Alternatíva szerkesztősége

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr404931672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.03. 11:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs Critiq 2012.12.03. 16:20:19

A legnagyobb probléma a heterogén médiával az, hogy mismásolás lesz belőle, híg véleményekkel, sokszor zavaros alkalmazkodással a többiek gondolatteréhez.

Nem mondom, hogy nem lehet egy közöséget csupán reakcionizmusával definiálni, ugyanakkor fontos -- persze nem kötelező, -- az értékteremtő véleményalkotás.

S ehhez szükséges van előbb-utóbb egy vezérelvre, mert rendben, hogy fiatal, s érzi a regressziót mindenben, de egy ilyen indító esszében erősebben meg kell jelölni egy irányt, még ha néhol az szorít is.

Mindezek mellett szeretném ismét felvirágozni látni ezen fiatal szellemi közösséget, tanácsom csak fegyelemre, határozottságra és odafigyelésre figyelmeztet.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2012.12.05. 16:31:03

@Balázs Critiq: "zavaros alkalmazkodással a többiek gondolatteréhez."

Hisz ez épp a homogén média ódiuma!
süti beállítások módosítása