Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Alkormánybíróság

2012.07.04. 07:30 | Írta: kilgore_trout

eloadoterem_38670_650591_1.jpg

Talán helyeslően bólogatnánk, ha az alkotmánybíróság szerint alkotmányt sértene a „röghöz kötés”, avagy leánykori nevén az állami ösztöndíjas hallgatóknak kötelezően aláírandó szerződés. De sajnos nem ez alkotmányellenes, hanem az, hogy ezt az ügyet kormányrendelet rendezte. Milyen szerencse, hogy még nincsenek nyári szüneten a honatyák, nem igaz?

Alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az alkotmánybíróság a hallgatói szerződésről szóló kormányrendeletet. Aki figyelmesen olvas, az egyből érezheti a lényeget. Nem a dolog szellemiségével van baj, nem azzal, hogy sokak szerint a szerződés ütközik az Unión belüli szabad munkaerő-áramlással. Az alkotmányellenes, ahogy rendezésre került a dolog. Shame on you, kormány. Egyszerű adminisztrációs hiba.

Nem mintha az alapvető gondolattal egyébként bármilyen probléma is lenne. Dolgozzunk itthon. Ingyen tanulsz itthon, dolgozz is itthon, adózd le amit eltanultál.  Nem is lenne ezzel semmi baj, nem kéne ilyen komoly módszerekhez folyamodni az egyetemisták itthon tartására, mert ez teljesen természetes. Magyar vagy, dolgozzál itthon. Csak akad néhány gond, ami egyből indokolttá teszi a kérdés drasztikus, szerződésbe foglalt rendezését. Ezekről most csak tömören.

Kezdjük talán azzal, hogy nincs munka, és nem is lesz sok mostanában. Amelyik ágazatban lenne munka (orvosok), az nincs megfizetve. Ezekben az ágazatokban egyszerűen nem éri meg itthon maradni. Lépjünk tovább: a kormány mintha mindent elkövetne, hogy elidegenítse magától a fiatalokat. A Fidesz rá se tojik a fiatalokra, nem nekik épül (már ha épül egyáltalán) ez az ország: nincs értékelhető jövőkép, nem építenek az ifjabb generációkra. Romkocsmákban merengő közveszélyes munkakerülők, ugye. Abból sem származott még soha, sehol siker, hogy az oktatásból pénzt vontak ki. Persze az sem üdvös, ha minden hülye egyetemre jár, és az utóbbi években talán már inkább ezt a szélsőséget közelítettük.

Hogy képletesen szóljunk: nem a süllyedő hajót próbálja rendbehozni a kormány, hanem mindenkit még be is zárna a süllyedő hajó utasterébe. Nem vonzóvá próbálják tenni Magyarországot a felnövő generációnak, hanem kötelezővé. Ez van gyerek, ezt szeressed. A bibi az, hogy ha nem tetszik, akkor el lehet menni például Ausztriába mindenféle megkötés nélkül, ingyen tanulni. Nincs szerződés, nincs tandíj. Itt van a szomszédban.

Ezek azok a gondok, amik indokolttá teszik a kormány számára hallgatói szerződést, amit – mint most kiderült – rossz formában rendeztek. Milyen szerencse, hogy ez még időben kiderült. Milyen szerencse, hogy még időben lépett az Alkotmánybíróság. Még pont van egy hét helyrehozni a hibát, törvényi szinten rendezni a dolgot, hogy a hallgatói szerződés az eredeti ütemterv szerint, azaz augusztus elsején hatályba léphessen. Csak szépen rendben, olajozottan.

Köszönjük, Alkormánybíróság. Mi így szeretünk.

1 komment · 2 trackback

Címkék: egyetem alkotmánybíróság hallgatói szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr154626971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkormánybíróság 2012.07.04. 14:06:01

Talán helyeslően bólogatnánk, ha az alkotmánybíróság szerint alkotmányt sértene a „röghöz kötés”. De sajnos nem ez alkotmányellenes, hanem az, hogy ezt az ügyet kormányrendelet rendezte.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.04. 10:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hakos2 2012.07.04. 21:36:53

Jó kis demagógiát összehordtál. Nincs semmiféle "röghöz kötés". Nyugodtan el lehet menni (ahogy a nagy klasszikus mondta). Bármikor munkaerőként áramolhatsz.Valószínűleg a jobb fizetés után. Akkor azonban abból nem lesz gond visszafizetni a magyar adófizetők pénzét, amit rád költöttek. Ez így korrekt. Vagy gondolod, hogy a nyugati jóléti államok rá vannak szorulva arra, hogy a posztszocialista országok képezzék ki az ő munkaerejüket?
És persze nyugodtan tanulj Ausztriában. Senki sem tiltja. Ha úgyis oda készülsz dolgozni, akkor ez így lenne célszerű.
süti beállítások módosítása