Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Varázshegyen innen, nyugdíjreformon túl

2011.02.02. 14:32 | Írta: st.Ella

 
Minden magyar tudja, mire gondolok, ha a „menni vagy maradni” kérdést napjainkban felteszem. Új fogalmat nyert ugyanis ez az egyszerű kis eldöntendő, a kereső állampolgár nem tud már arcrángás, gyomorgörcs nélkül válaszolni rá, akkor sem, ha egy lepukkant házibuliban tesszük fel, hajnal négy magasságában. Alapvetően a magánnyugdíj-pénztári tagságról beszélek, természetesen.

102 ezren döntöttek a magánkézben maradás mellett, s – úgy tűnik – ők mára az ellenállás, az igaz becsület, a hazafiság jelképévé magasztosultak. Ők azok, akik nemcsak a fáradságot vették az egyébként nem túl bonyolult és nem is hosszadalmas adminisztratív teendők elvégzésére, de nevüket, arcukat büszkén vállalva kiálltak igazukért és becsületükért.

Aki nem tett semmit, vagyis automatikusan az állam gondoskodó kezeibe csúszott, az most húzza meg magát. Ő gyáva, ő megalkuvó, ő pártszimpatizáns – ezt érezteti a közvélemény anélkül, hogy szó esne a sok egyéb mérvadó körülményről, ami a kormány markaiba kényszeríttette az „árulókat”. Az „államisok” nyilván ránézésre is narancssárgák, boldogok a nemzetellenes hatalmi politikusaikkal együtt, hiszen „óriási sikerrel” végződött az a „korrekt ajánlat”, amit felkínáltak. Aki valami véletlen folytán mégsem lenne OV alfelének nyalogatója, mégis állami pénzre számít vénséges éveiben – annak halvány remény sem marad. Ha mégis, akkor naiv (vagy idióta).

Ők azok, akik még mindig bíznak,

és hiszik, hogy minden jóra fordulhat. „Olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna. Hiszen számtalan lehetőség áll a kétharmad-kormány előtt, hogy letörölgesse ezt a penészedő pörköltfoltot a nyakkendőjéről. Kezdetnek például, meghosszabbíthatná a nyugdíjakkal kapcsolatos döntés meghozatalára adott időt. A határidő előtti utolsó napok forgalma arra enged ugyanis következtetni, hogy a nép ez idáig arra várt, hátha történik valami. Hátha valaki vállon csípi őket és kiderül, csak álmodták ezt az egész képtelen őrültséget, hátha Jáksó előugrik a bokorból, és közli, ez a Kész átverés országos parádéja volt. Sajnos be kellett látni, tréfáról szó sincs, 2010-ben tényleg megzsarolhatja egy kormány saját népét Európa szívében. Mire erre felocsúdtunk, lehúzták a rolót és az a párkányon kapaszkodó ujjainkra csapódott. Ha egy fikarcnyi kis demokratikus sugallat van még Orbán háza táján, ad újabb egy hónapot” – hát ezt mondják a hiszékeny reménykedők. Én személy szerint hangosan nevetek az ilyen elképzeléseken.

A második lehetőség – amiben azok is égre néző, csillogó szemmel hisznek, akik még mindig büszkék arra, hogy tavaly a Fideszre szavaztak –, hogy a parlament részéről ez egy tudatos, megfontolt lépés volt, melynek folyománya előre kiszámított, látható, és egyértelműen a köz javát szolgálja. Nos, ki kell, hogy ábrándítsam őket is: Orbánnak és pereputtyának fogalma sincs arról, mi lesz a nyugdíjakkal 2011 után. Amit látnak, az az, hogy az államadósság bugyrainak mélyétől egyre messzebb van a kiút, és a pénzhiányhoz, a hitelek szükségességéhez anno a magánynyugdíj-pénztárak is hozzájárultak (sőt már Bajnai is megmondta: ezek megszüntetése sok szempontból kedvező lenne). Hogy ennek kamatait ma a szerencsétlen dicsőséges magyar nemzet fizeti, az igazságtalan, tarthatatlan, a választók számára nyilván nem tetsző, ezen márpedig – főleg utóbbi okból - változtatni kell.

 
Persze elnapolható a probléma, hogy X év múlva az állam miből fogja fizetni magát a nyugdíjat, vagy a kamatokat, a látszatkormány látszatvilágában csak a ma számít. Így tehát a most befolyó egyszeri bevételeket ezek (kamat és jövő évi nyugdíj) finanszírozására költenék, de hogy utána mi lesz, az egy óriási kérdőjel nemcsak az én buksimban, de ami még nagyobb baj, a politikusok fejében is. Akkor hogy is megyünk tovább? A miniszterelnök azt mondta, „az állam nem adhat többet, mint ami befolyik”. Ez rendben van, de sajnos kevesebb folyik be, mint amennyit az alkotmány kifizetésre előír (alkotmány, 70/e pont, vagyis minden állampolgár jogosult a szociális ellátásra). Magyarország ismét pénzt kényszerül varázsolni, dehát jól megy ez nekünk.

Vannak opciók:

1. Csökkenthetik a nyugdíjakat – Selmeczi Gabriella az ATV élő adásában azt mondta, erre semmilyen körülmények között nem kerülhet sor, SŐT garantálják, hogy azok vásárlóértéküket is tartani fogják (hát nem édes?).

2. Emelhetik a járulékokat – Selmeczi válasza erre: „a lakossági terhek növelése kizárt”.

3. És egyben utolsó lehetőség: megadóztathatják a nyugdíjakat. A nyugdíj-biztos itt az 1999 évi törvényre és Szanyira utalt, hebegett-habogott, majd kinyögte, a lényeg, hogy nem áll szándékukban adóztatni.

„Orbán Viktor kilép a tankönyvszerű rendszerből” – mondta, és ezzel a probléma meg is van oldva. Eszerint a Mélyen Tisztelt Miniszterelnök Úr nemcsak a politika, a demokrácia, de a gazdaság és a matematika tankönyvi rendszeréből is lólépéssel kisasszézik és valami újat alkot. (Én itt és most indítványoznék számára egy Nobel-díjat!) „Politikai megrendelés van, a Nemzeti Együttműködés Kormánya elmondta, mit szeretne, a beígért értékálló nyugdíjak ki lesznek fizetve, a szakemberek nagy intenzitással dolgoznak a terveken.” (Bárcsak nekem is lenne egy ilyen szakértő brigádom, ami megrendelésre bármit megvalósít! Kezdetnek szeretnék, mondjuk egy csapot, amiből elapadhatatlan pénz folyik, aztán jöhetne a csillámpóni tejszínhab sörénnyel, meg a többi.)

Sajnos összegzésként azt kell mondjam, a kormánynak fogalma sincs róla, mi lesz velünk idős korunkban, és ennél sokkal jobban érdekli őket, mi lesz velük a következő választások alkalmával. Nem vagyok pesszimista. Racionális vagyok. Sőt empatikus is, de nem törlöm le a taknyot azokról a csillogó szemű reménykedőkről, akiknek ezzel most újat mondtam.

68 komment · 3 trackback

Címkék: selmeczi gabriella nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr1002633461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyiptomi tüntetőkkel - Hungarian solidarity 2011.02.02. 21:00:30

Mutassuk meg, hogy Magyarország a szabadság oldalán áll!Kilencedik napja tartottak a többnyire békés demonstrációk Egyiptomban, az elnök lemondását követelve. A mai napon Mubarak elnök verőlegényei (nemzetközi sajtó források szerint a rendvédelmi ...

Trackback: 29. Mein Kampf (Harcom) 2011.02.02. 18:31:26

 O. Viktor megszólalt.   A cím megtévesztő. Úgy tűnhet, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnökét Hitlerhez hasonlítom. De nem. Igaz, mindkettőt nevezték sajátjai nemzetvezetőnek, mindkettő írt könyvet, mindkettőt imádják és megvetik eg...

Trackback: Orbán Viktornak a 100% gyanús lett volna, a 97% nem az 2011.02.02. 16:12:18

1949-ben 96% százalék szavazott a kommunista Népfrontra - csak az egyet nem értőknek kellett ikszelnie. Mint most. Mint amikor a tippelős televíziós játékokban kinyílik a hármas színpad: a miniszterelnök a döntés után közölte, hogy mi is volt a v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.02. 15:47:06

(És akkor most végigolvashatjuk ugyanazokat a hozzászólásokat, mint amiket a többi, hasonló témájú bejegyzésnél. Ma már volt egy pár :-)

vacillavilmos · http://vacillavilmos.blog.hu/ 2011.02.02. 15:57:21

@Droli:
Írok neked mást, hogy ne legyen uncsi.
Személyesen ismerek olyan kormánypárti országgyűlési képviselőt, aki meglepődött, amikor megtudta, hogy a családi adókedvezmény nem a levonandó adót, hanem csak a szuperbruttósított adóalapot csökkenti, és így lesz a 62500-ból 10000.
Ennyire tájékozottak, ennyire tudják, mit szavaznak meg.

AkarkiJ 2011.02.02. 15:59:19

nem jó olvasni ilyeneket

midnight coder 2011.02.02. 16:01:32

A helyzet az, hogy a magyar gazdaság egyszerűen nem termel ki annyi GDP-t amiből az Átlag Gipsz Jakab öngondoskodni tudjon, és ne is haljon éhen, és a felosztó-kirovóból nyugdíjat kapó apjának se kelljen kukáznia.

Ezért aztán, állam bácsi a kezdetektől fogva betette azt a pénzt a rendszerbe ami a Jakab befizetéséből át lett irányítva a manyugba. És kezdetektől hitelekből tette be, mivel soha nem volt erre elkölthető pénz.

Ezt mondjuk némi józan parasztésszel bárki beláthatja: nem kimondottan az a fenntartható nyugdíjrendszer hogy bemész a bankba és hitelt veszel fel arra hogy aztán ezt betéve a takarékba gondoskodj öreg napjaidról. Na most, a manyuggal állam bácsi pont ezt csinálta.

A gond az, hogy annak ellenére hogy az indexen az ezzel kapcsolatos bolgokon ez már kb. 3000 x ki lett tárgyalva, de azért naponta kétszer felkerül az index címlapjára egy-egy idióta ugyanilyen tartalmú posttal, ahelyett hogy megmagyarázná hogy miért jó az ha állam bácsi kiadja az államkötvényeket amit aztán szerencsés esetben az a manyug vesz meg aki miatt ki kellett adni. Valamint hogy miét is fenntarthatóbb az ha állam bácsinak 20 év múlva egy kalap hitelt kell fizetnie, mint ha Jakab nyugdíját kell kicsengetnie.

midnight coder 2011.02.02. 16:04:24

Ps. Kíváncsi lennék, vajon az ezeket az okos kis blogokat fenntartó emberek közül vajon hány van a magyug pénztárak fizetési listáján, és hányat fizet az MSZP. Mert az egyértelmű hogy kifárasztásra játszanak. Érdemben nem igazán tudnak újat mondani, vagy cáfolni az eddigieket, így aztán nyitnak egy újat.

kissiú 2011.02.02. 16:07:08

Jó, jó, hülyeség volt ez a lépés, de mi MOST az alternatíva? Mit csináljon aki döntött, és mit aki sodródott?

kissiú 2011.02.02. 16:09:38

@midnight coder: Valamint hogy miét is fenntarthatóbb az ha állam bácsinak 20 év múlva egy kalap hitelt kell fizetnie, mint ha Jakab nyugdíját kell kicsengetnie.

Azért, mert ma még sokkal töben dolgoznak az eltartottakhoz képest, mint fognak 20 év múlva. Akkor már késő lesz elkezdeni takarékoskodni, amikor összedűl a felosztó-kirovó rendszer.

Bikfenc 2011.02.02. 16:24:22

@midnight coder 2011.02.02. 16:01:32
"A helyzet az, hogy a magyar gazdaság egyszerűen nem termel ki annyi GDP-t amiből az Átlag Gipsz Jakab öngondoskodni tudjon, és ne is haljon éhen, és a felosztó-kirovóból nyugdíjat kapó apjának se kelljen kukáznia."

Ez így van! Egyetlen egy megoldás van, tudom nagyon fáj, de:
Neki kell állni dolgozni és ÉRTÉKET TEREMTENI, az országban legálább 6-7 millió embernek, és nem az állambácsira várni.
De, ez sajnos csak ködbevesző álom...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.02. 16:25:04

@kissiú: Ha a jövőben kevesebben dolgoznak, és előjönnek a jósolt demográfiai problémák, azt a magánnyugdíjpénztárak is igen erősen meg fogják szívni. Tulajdonképpen ugyanaz az érdeke mindkét félnek, pláne, hogy a magánnyugdíjpénzári vagyon egy része magyar állampapírban van. Csuka fogta róka, róka fogta csuka.

doktor.dikhed 2011.02.02. 16:30:51

Én mentem az államiba. Nem vagyok büszke FIDESZ-es, nem rájuk szavaztam. Nem bízok benne, hogy minden jó lesz.

Mérlegeltem. Mivel a munkáltatóknál nem divat bejelenteni az embert, vagy kis fizetéssel jelentik be, elhanyagolható összeg van a számlámon, amiért nem éri meg kockáztatni. Túl sok a büszke FIDESZ-es a környéken. Ki tudja, meddig lesznek hatalmon?

Ha legalább 1-2 milliós nagyságrendű összeg lett volna a számlámon, maradok a magánban.

Ha a FIDESZ bukik, és visszaállítják a magánnyugdíjpénztárakat, megyek vissza, mert már normális munkahelyem van, így megy már némi pénz a számlámra.

A lényeg, hogy több ok is lehet a maradásra, vagy az államiba lépésre. Nem fekete fehér a világ.

Giraffa 2011.02.02. 16:37:35

"A mindenkori kormány egyetlen célja az első ciklusban: a második ciklus!"
Tom Clancy :)

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.02. 16:43:29

Mindenesetre ott tartunk, mint 98-ban. Indulhatunk a nulláról.

Nem a nyugdíjrendszeren belül van a nyugdíjproblémák megoldásának kulcsa. Semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a nyugdíjrendszert hosszú távon fenntarthatóvá tenni. Növelni kell nagyon gyorsan, unorthodox intézkedésekkel a foglalkoztatási arányt - emelte ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha elhagyja a foglalkoztatási arány tekintetében az uniós átlagot - magyarázta a kormányfő, aki szerint arra is szükség van, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a hosszú távú fenntarthatóságot is szem előtt tartják, viszont az már egy másik kérdés, azt külön kell majd kezelni.

Ezért Gyurcsányt fel akarják kötni. Hogy a választásig titkolták a valós helyzetet.
Orbán eddig azt mondta, hogy LESZ állami nyugdíj, és ezt a gyalázatot nyugdíjvédelmi programnak híták.
Lényegébe beismerte: HA LESZ 1000000 gyerek, meg 1000000 munkahely, AKKOR lesz nyugdíj, mármint olyan, amiből meg is lehet élni.

no-grady 2011.02.02. 16:54:37

Ez egy másik alternatíva:

Mindig,
mikor a wc-n ülök, s sz@rok,
mindig
csak arra gondolok,
hogy alattam a zorbán képe ragyog!

udvari bolond 2011.02.02. 17:08:49

már nemazér, de ha annyira überfasza lesz itten a gazdaság 10-20-XX év múlva, hogy az állami nyugdíjrendszer KÉPES lesz teljesíteni, mindenkinek annyit fizetni, amennyit "kell", akkor miért lenne para a magányugdíjpénztár?

Arról, h a manyup-ok portfoliója is min. 60%-ban állampapír volt
a, bazmeg, én adtam kölcsön az államnak, mert kötelező volt... az az adósságkezelés, hogy "nem fizetem vissza, szoptál"?
b, talán nem azt kellett volna, hogy "felszabadítani" és tőzsdére vihetővé tenni ezt a részt is? nem hazudozni, hogy a pénztárak ELTŐZSDÉTÉK a nyugvagyont?

a mostani kifizetett nyugdíjakat a jelenleg befizetett járulék fedezi. Ennek semmi köze a bruttó bérből lenyesett 8%-hoz. A manyupnak semmi köze a most kifizetésre kerülő nyugdíjakhoz. Ja, nem, most már van, abból fizetik!

Ha a mostani rendszer szerinti járulékhányad nem elég, tetszettek volna nem behazudni a 16%-os adót.

orcinus 2011.02.02. 17:12:37

Nekem nincs sok pénz a számlámon, mégis maradtam. Egy dologban biztos vagyok, nem fogják csökkenteni a nyugdíjkorhatárt, azaz sanszos, hogy meg sem fogom élni azt a bizonyos kort. Akkor legalább valaki örökölje utánam a pénzemet! Egyéni számla, persze...maximum papíron...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.02. 17:13:10

@midnight coder: lehet, hogy 3000x lett kitárgyalva, de neked még mindig nem sikerült megértened a rendszer lényegét.

pl:

- nem vettek államkötvényt a manyupok, amíg nem kötelezte őket erre törvényben az állam. ha lehet mellőzzük a nettó hazugságot.
(csak ÁK-ból tényleg nincs értelme a rendszernek)

- mellesleg minden hitelfelvételnek akkor van értelme, ha azt olyasmibe fekteted, ami többet fial mint a kamat. a részvény-alapú rendszerek átlag 10%-körül hoznak 10 éves távlatban.
tehát simán megérné. csak hosszú távra kellene tervezni. meg agy kellene, de az nincs.

Goompah 2011.02.02. 17:13:48

@Bikfenc:

"Neki kell állni dolgozni és ÉRTÉKET TEREMTENI, az országban legálább 6-7 millió embernek"

Tudsz nekik munkát adni? Nem? Na ugye.

@d-evike:

"aki szerint arra is szükség van, hogy több gyermek szülessen Magyarországon. "

Na igen, hogy még több legyen a munkanélküli. Nagyon szépen lehet elmélkedni azon, hogy 20 év múlva túl kevés aktív dolgozó lesz az akkori nyugdíjasok eltartásához, de valahogy senkiben nem merül fel a kérdés, vajon ha több fiatal lenne 20 év múlva, vajon lenne-e számukra munka.

Rob67 2011.02.02. 17:16:41

@no-grady: Valaki említette, hogy értéket kell termelni.
Orbános vécépapír.
Na az most érték :)

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.02. 17:28:16

@Goompah:

Én komolyan el vagyok keseredve. Én maradtam a manyupnál, de a mai Orbán nyilatkozatból némi fenyegetést éreztem:

Nem érdemes azt az illúziót kergetni, hogy a nyugdíjügyet az Alkotmánybíróság visszafordíthatja - mondta. Az alkotmány készülő koncepciójában garantálni fogják az állami rendszert választóknak, hogy befizetéseikkel arányos nyugdíjat kapnak.

Hogy meg lehet tenni ma Magyarországon, hogy az alkotmányban megkülönböztessenek embereket?
Hova juttatták a kedves fülkeforradalmárok
Magyarországot!
Az meg engem nem vígasztal, hogy 20 év múlva szembesülni fognak azzal, hogy mire mentek az Orbán Viktor imádatukkal.

Lőry · http://blog.lorentey.hu/ 2011.02.02. 17:30:59

Egy kézenfekvő negyedik opció lemaradt: a nyugdíjban részesülők számát is lehet csökkenteni, például úgy, hogy a nyugdíj-szerű juttatások egy részét átnevezik, és immár nem a nyugdíjjárulékokból, hanem az állami költségvetésből vagy máshonnan finanszírozzák.

gorcsev54 2011.02.02. 17:35:57

@midnight coder: Akárhányszor tárgyalják ki úgy látszik neked még mindig nem világos a dolog.Csak annyit a 8% (ami 4% is volt ) az évi Kb 200 milliárd amiből több lett, az államháztartási hiány évi 1500 milliárd, honnan (a többi honnan lesz) meddig tart a 3000 milliárd? A Manyup. 2-5 év múlva kezdett volna fizetni ugye az állami meg a max : 83 85% nak a 75 % fizette volna (kivétel rendőr stb.akik 100% ) tehát az állam kb.folyamatosan sok 10 ezerszer 25% megspórolása, ami ugye nem 4-8% igaz a 24% sem 75 %vagy 100% de ugye legkevesebb 43 évnyi már befizetés után (legalább is aki nem tartozik a képviselők vagy az előbb említett csoportba)Szóval nem olyan gömbölyű a dolog mint ahogy a hívők beállítják(és nem vagyok szocilibsi nem is voltam)

blablabla_ 2011.02.02. 17:38:16

@orcinus: jah, jó indok. Elég sokszor hallottuk mostanában. Csak azt felejted el, hogy a (saját bevalláod szerint) kevés megtartott pénzeddel ellenkező hatást is elérhetsz. Ha "szerencséd" van, akkor valóban örökölni fog utánad valaki valamennyit valamilyen korlátozással. De ha neadjisten megbetegszel (=lerokkansz) vagy 100 évig élsz, akkor pont annak az életét fogok megnehezíteni akinek azt az örökséget szánod. Tudniillik abból a kis pézből nem tudsz sokat kapni és az a valaki nem fogja hagyni, hogy éhendögölj vagy megfagyj.

Sajnos én most ebben a helyzetben vagyok (nyugdíjpénztártól függetlenül): van a családban egyedülálló ember aki huszonezer rokkantnyugdíjat kap, dogozni nem fog tudni már ebben az életben, és csak mi tudunk segíteni neki. Mondanom se kell, hogy nem kicsit terheli meg a költségvetésünket... remélem nem hozod ilyen helyzetbe azt akinek szántad a pénzed...

Bikfenc 2011.02.02. 17:41:55

@Goompah:
Tudsz nekik munkát adni? Nem? Na ugye.

Hú, de negatív vagy!
Ezek szerint maradjunk csak 3 millióan, mert ennyinek van munka?!

Komolyan! Munkahelyteremtés, vállalkozás ösztönzés, nem csak orbáni (politikusi) lózung szinten, másképp tényleg sz*ban leszünk.

Nem vagyok fideszes 2011.02.02. 17:43:25

A kiflicsücskös szenátor asszony szopjon le egy talicska aprómajmot, miután szíííííííííííííííííííjjjjjjjjjjjjjjjjjjjártó petyával együtt mindkettejük ánuszába feltoltak egy fehérizzásban lévő kispolszki féltengelyt.

Ej, de jól esik néha trollkodni! :-)

orcinus 2011.02.02. 17:47:42

@blablabla_: sajnálom a rokonodat és Titeket is.. persze, minden lehetséges, de így döntöttem... természetesen van önkéntes nyugdíjam is...nem fizetek oda sokat, de a semminél több...muszáj több lábon állni...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.02. 17:53:22

@blablabla_:

"Ha "szerencséd" van, akkor valóban örökölni fog utánad valaki valamennyit valamilyen korlátozással."

hülyeség, ez nem szerencse kérdése. az mnyp pénz az örökös(ök)é VAGY a kedvezményezetteké. KÖTELEZŐEN.

Pistie 2011.02.02. 17:53:39

Van egy fogalom, ami az elmúlt 2-3 évben jött be a divatba: narancsköd.
A narancsköd arról szól, hogy van egy megfelelő színű ember, és ő mondd valamit. Onnantól kezdve hogy ő mondta ezt a valamit, leereszkedik egy narancssárga színű köd szerű képződmény a megfelelően megtisztított agyú emberek szeme elé, és nem látnak sem a köd mögé, sem a köd mellé. A ködig látnak, és azt teszik, amit a megfelelő színű megmondóember megmondott.
Magyarra mindenki dekódolhatja nyugodtan, hogy ez mit is jelent.

Mr. Rocketfinger 2011.02.02. 17:54:36

@midnight coder: érdekes felvetés. lehet, hogy azért van ennyi poszt, mert sok embert zavar, hogy meglopják ÉS még meg is magyarázzák, hogy ez neki miért jó. a tájékozatlanságodat és a beleszarós hozzáállásodat nem minősítem.
viszont a kérdéseddel párhuzamosan engem is érdekelne a bérpapírod, amit a Fidesztől kapsz.

st.Ella 2011.02.02. 17:55:07

@Bikfenc: Csak annyit kérdezek: miből?

blablabla_ 2011.02.02. 17:57:33

@orcinus: nem kell sajnálni, nem azért mondtam.

Csak arra próbáltam utalni, hogy kis pénzzel még kevésbé se mertem volna bevállalni az MNYP-t, mert ez a "legalább örökli valaki" könnyen fordítva is elsülhet.

Én úgy gondolom megoldom magamnak a nyugdíjkérdést, de ha nem jönne össze akkor biztonsági tartaléknak ideális az állami.

Mr. Rocketfinger 2011.02.02. 17:59:20

@d-evike: nem fognak szembesülni. ha úgy lenne, akkor már most sem lenne 65%-on ez a szarlelkű társaság. vagy kozmetikázott a Tárki...
az a baj, hogy annyira hülyék vagytok (úgy általában hángöri, akinek nem inge nem veszi fel) hogy mindent bekajáltok. ha ezt a Feri csinálta volna 3 évvel ezelőtt, olyan parasztlázadás lett volna, hogy ihaj...

blablabla_ 2011.02.02. 17:59:29

@mavo: a szerencséd idézőjelben arra akart utalni, hogy előbb meghal minthogy szüksége lenne arra a pénzre, ezáltal tényleg örökség lesz belőle. Ha "nincs szerencséje" akkor majd a majdani örökös kiegészíti a kicsi nyugdíját.

Namir 2011.02.02. 18:01:00

"102 ezren döntöttek a magánkézben maradás mellett, s – úgy tűnik – ők mára az ellenállás, az igaz becsület, a hazafiság jelképévé magasztosultak."
stb.

Vajon a cikk írójának van halvány fogalma a nyugdíjrendszerről? Szerintem nulla. Különben nem írna ilyen hülyeséget.

Ezek az emberek csúnyán ráfaragtak. Mondhatnánk, hogy maguknak köszönhetik, de azért olyan posztíróknak is, akik ilyen hülyeségeket írnak, és biztatták őket az MNYP-ben maradásra.

Jó lenne cikkírás előtt legalább alapszinten tájékozódni, és nem demagóg közhelyeket írni, mert azzal már tele a padlás és a net.

Kezdetnek ajánlom a Világbank tanulmányát az MNYP rendszerről.

Exploiter 2011.02.02. 18:16:54

@Namir:

Jaja tájékozódni mindig a megfelelő forrásból.
Orbán is mindjárt kitalálja, mi a fasz az, amiről most kvázi szavazni kellett, meg a tekintélyes alkotmánybíróság is pár hónapig vakargatja már csak a seggét, hogy utólag megmondja, mit lehetett volna tenni.

Az n+1. bejegyzés alatt is megemlíteném a következő hivatalos álláspontot:

szopjatok le mind

És sok sikert a nyugdíjhoz, én tuti nem fogom fizetni a tiéteket.

Namir 2011.02.02. 18:25:05

@Exploiter:

Válaszod színvonala téged minősít.
Egyébként nem az enyémet fizeted. Te kis... :)

midnight coder 2011.02.02. 18:32:48

@kissiú: Ez ok, de amit állam bácsi a manyugba tett (és tesz) pénzt, illetve ezek kamatait viszont állam bácsinak akkor sem lesz több lehetősége visszafizetni, sőt. Azt nem akarja itt felfogni senki, hogy ez az egész folyamatosan hitelből ment és megy. Minden fillér ami a manyug számlára került, ott van az államadósságban. És ezt a hitelt 20 év múlva is törleszteni kell, ha csak addig állam bácsi nem kezd el pozitív mérlegeket produkálni, ami az elmúlt 20 évben annyira nem volt jellemző.

midnight coder 2011.02.02. 18:37:19

@gorcsev54: 2-3 év múlva még a nyugdíjasok elenyésző számának fizette volna a manyug a nyudíját. Persze, egy idő után elérné állam bácsi hogy a dolog nullszaldós, sőt pozitív legyen a befizetések szempontjából (azaz többet spóroljon meg a manyug által betett pénzzel mint amennyit havonta be kell tennie a manyugba), csakhogy az erre felvett hitelek után kamatot is kell fizetni, méghozzá folyamatosan.

midnight coder 2011.02.02. 18:39:38

@Mr. Rocketfinger: Nekem nincs ilyen bérpapírom, viszont nem igazán látom hogy aki szerint ez a manyug annyira jó ötlet volt állam bácsitól, miért nem megy el a legközelebbi bankba hogy felvegyen egy kalap hitelt, amit aztán betesz a takarékba és máris megvan a pénze nyugdíjas korára. A manyug ugyanez nagyban.

midnight coder 2011.02.02. 18:41:01

@mcs: A manyugok csak egy része hoz reálkamatot. Hogy mennyit azt a mai napig nem tudják megmondani.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2011.02.02. 19:03:31

„Orbán Viktor kilép a tankönyvszerű rendszerből” –

Csak akarni kell!

@midnight coder: Én tudom! na most mi van? csak felmegyek a manyupos oldalra bejelenztkezem és mindent tudok.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2011.02.02. 19:05:49

@midnight coder:

Állambácsi a manyupba semmit nem tett! Az általam a versenyszférában dolgozó adófizetőtől vesz el mindent . csak meghagyta volna nekem, illetve meg is hagyta mert nemk hagytam elúszni. Ennyi!

ati27 2011.02.02. 19:32:10

Azért kurvára nem igy van.

Én is átléptem. Volt 2 millám a manyupban. És ezt a köcsögök ellopták. Kicsit macera elmenni a követségre ami 1200 kilcsi oda-visza. Másrészt, nehogy azt higyjétek, hogy ez a 102 ezer ember nem lesz a továbbiakban szarrá szopatva, azaz a pénztáraik. Mint Orbán nyilatkozta, hogy az alkotmány sem akadály, no akkor meddig tart olyan intézkedést hozni, ami a maradék manyupot kinyirja? Naugye Szóval az a 102 ezer ember azt hiszi, hogy látja valamikor az a pénzt, téved. El kell, hogy mondjam, bíztam a FIDESZ-ben. Mert ami az elmúlt 8 évben ment, az kritikán aluli volt. No, tévedtem: lehet fokozni. Ezt a kibaszott kommunista tempót még Rákosi is megirigyelte volna! Lényeg az, hogy van újra egy "kulák" osztály. Ilyenkor örülök, hogy leléptem!

st.Ella 2011.02.02. 19:34:26

@Namir:
Teljesen félreértetted az idézett mondatot, és ezzel a cikk min. első felét is. Saját hülyeségedért ne mást hibáztass.
Üdv: a cikk írója.

ati27 2011.02.02. 19:35:04

Persze tettem jogfentartó nyilatkozatot, ha esetleg mégis elmeszelik valahol ezt a szart! Mindig röhögtem azon, amikor az ilyen Gréczy félék Patásorbánoztak. Most kicsit kényelmetlenül érzem magam. Persze az az oldal sem jobb egy centivel sem..

szemtanú 2011.02.02. 19:38:58

Az a baj, hogy 30-40 évtávlatában semmi biztosíték nincs arra, hogy a pénzed visszakapod. Csak pl. R. Maxwell példáját hozom fel, akinek halála után a fiai úgy akarták megmenteni a cégüket, hogy elsikkasztották a nyugdíjalapokat. És ez nem kelet-szibériában történt, hanem Nagy Britanniában. Mi biztosítja a befektetések - akárcsak- megtérülését egy olyan világgazdasági rendszerben, ahol borítékolva vannak a 7-8 évenként ismétlődő válságok?
Ez a legnagyobb bizonytalansági tényező.

trocadero 2011.02.02. 19:46:48

A nyugdíjelőtakarékosság csak tüneti kezelés a demográfiai problémára.
Ezzel szemben a médiában és blogokban méltatlanul kevés szó a családi adókedvezményről (persze akinek 3 gyereke van, annak nem sok ideje marad blogolni). Pedig nagy szó lenne, ha hatására csökkenne a népességcsökkenés.

Frank99 2011.02.02. 19:50:30

aki látta a Dumb és Dumber c. filmet, az tudja miről beszélek:

ez egy "megadom cetli" adjál pénzt, majd megadom, adok róla egy papírt.

ennyi, és nem több, a legtöbb ember, aki itt kommentel 20-25-35-45 év múlva megy majd nyugdíjba, ha egyáltalán lesz olyan, meg egyáltalán lesz Föld :-)

innentől az egész utópia... majd szidhatjátok Viktort -aki remélhetőleg akkor már forog a sírjában mint ventillátor- ha meg nem, akkor meg szivarozik, és röhög az elmúlt 20-25-35-45 éven....

most kell a pénz, és meg is kapták.
ezt szépen elköltik, bedugják vele a lyukakat -ami 2 évre elég- csak hogy megfeleljenek az deficit-elvárásoknak....

ennyi a történet.

a többit meg addig megálmodják, és ilyen hogy ótvar luvnyákkal -lsd. Selmeczi- meg elmeséltetik a mesét.....
aki ennél többet remél, téved.

DSityu 2011.02.02. 19:53:31

4. A 800 ezer rokkant 90%-át kicsapják a rendszerből. Az más kérdés, hogy ezek miből fognak majd éhen halni.

Egyébként a nyugdíjak megadóztatása gyakorlatilag nyugdíjcsökkentés, csak más néven.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.02. 19:57:43

@blablabla_:

"Ha "nincs szerencséje" akkor majd a majdani örökös kiegészíti a kicsi nyugdíját. "

ha a mnyp nem termelne hozamot, igazad lenne. de termel. reálhozamot, infláció felettit.

az állami viszont egy petákot sem termel, ami itt bemegy, az ott kimegy. a befizetők száma egyre kevesebb, a ratkó gyerekek meg nyugdíjba fognak menni, vagyis a bevétel oldal csökken, a követelés oldal meg nő. tehát nagyobb valószínűséggel fognak az állami nyugdíjasok rászorulni a hozzátartozóira.

vagy az aktívak nagyobb terheket nyögni. melyik a jobb?

lehet még persze svéd modell, ami persze kibaszás a rosszkor nyugdíjba menőkkel, de legalább működőképes. kérdés, lesz-e bátorsága ezt meglépni a fúknak. vagy bármit, ami valóban segít, de sokaknak fájni fog.

Frank99 2011.02.02. 19:58:59

@DSityu:

nem biztos hogy a megadóztatás a megoldás.

Pl. Németben fizetnek a nyugdíjasok is az egészségügyi ellátásért.... és elsősorban PONT ők, akik a legtöbbet igénybe is vesznek.
ezért volt butaság pl. avizitdíj eltörlése -pont a FIDESZ harcolta ki ugye-!

és most olvasom, hogy a nagy márciusi csomagban várhatóan visszatér egy tételes EHO-hoz hasonló 1.000,- Ft körüli eü sarc.
Nincs új a nap alatt, csak máshogy nevezik...

lanyi 2011.02.02. 20:12:30

Itt is seggfej mszp aktivisták tolják az észt:)

Exploiter 2011.02.02. 20:19:22

@Namir:

Kit érdekel mi mit minősít? Ez az egész egy kurva nagy vicc ahogy van.

Minek finomkodjak?

Nesztek, vigyétek a pénzemet, örüljetek. Én meg majd lopok-csalok-gombot varrok, osztjónapot. A társadalmat, közösségvállalást, meg egyebeket mindenki feldughatja magának.

Csak csinálja mindenki csendben, kussban, pl ne bassza fel az agyam kedves elnököm az ilyen nyilatkozatokkal, a többin változtatni úgy se lehet. Lesz nyugdíj? Nem lesz. Lesz magánnyugdíj? Nem lesz. Lesz itt bármi előremutató valaha? Nem lesz.

És akkor mi van? Lehet okoskodni, a kutyát nem érdekli, 1+1=2, osztjónapot.

tcom 2011.02.02. 20:31:26

Jó post.

Medgyessyék is bevezették a szavazatmaximalizálási intézkedéseiket. És?
Mi lett belőle?

Nem bevezetni nagy dolog, az eleve bukással kecsegtető pénzszórást, hanem később megtartani.

Orbán tavalyi 20. pontja az volt, hogy 48 milliárdot spórolnak az államon még 2010-ben. Ebből 0,5 lett.

Elképesztő és érthetetlen miért könnyítettek a nők nyugdíjbavonulásán, ha nem sokára megszorítani kell valahogy? Persze érthető, hiszen a felmérések szerint a nők körében rosszabbul áll a Fidesz ezért rá kell egy kicsit dolgozni.
A nyugdíjasok száma meg csak nő évről évre, az adófizetőké meg jóesetben stagnál.

A nyugdíjakra 4-5%-al többet fizettek ki 2010-ben mint előtte való évben, miközben a SZJA és a legtöbb adónemből származó bevétel csökkent. Hiába volt 2008-ban válság, MAgyarország arányaiban többet költ szociális ellátásokra, mint akkor. Mi lesz a vége?
Mert politikai akarat nincs meg a megfordítására, majd megteszi egy csőd 10 év múlva.

Jonas-R 2011.02.02. 20:38:25

sokat irsz es keveset mondasz.

az atmenok motivacioi kozott ugyanugy ott van, hogy most tudnak realiazlni, es kp-hez jutni.

a maradok kozott van dac is, gazdasi komolyabb belatas nelkul.

tcom 2011.02.02. 20:51:04

@Bikfenc:

"Neki kell állni dolgozni és ÉRTÉKET TEREMTENI, az országban legálább 6-7 millió embernek, és nem az állambácsira várni.
De, ez sajnos csak ködbevesző álom... "

De dógozni nem köll, mert az állam dóga eltartani a népet. Eztet már Kádár elvtárs is megmonnta. Most meg ez lánglelkű Orbány tudja mi köll a népnek.

Egy olyan országban élünk, ahol a többség minden szó nélkül visszamenne 1980-ba. Mert akkor nem kellett kepeszteni a munkahelyért. Tanulni sem kellett, az állam úgy is mindenkinek biztosított helyet. És ez teljesen természetes szerintük. Ebből a sok funkcionális 8 osztályos analfabétából van 4 millió Magyarországon. Akik nagy része szakmával sem rendelkezik.

Menthetetlen Magyarország.

global001 2011.02.02. 20:54:09

Ha a Fideszeseknek ez a "korrekt,tisztességes" ajánlat, akkor mi a különbség a Fidesz és az Mszp között ???

kela-bá 2011.02.02. 20:58:35

T. Internetezők ! A RENDSZERVÁLTÁSKOR MÉG 12 ÉV VOLT A NYUGDIJAS KOROMIG (60 ÉV) AKKOR AZT MONDTÁK A , HOGY AZ ELŐZŐ RENDSZER NEM JÓ..MAJD AZ ÚJ AZ IGEN ! MERT MAJD BELÉPÜNK AZ EUBA, UTÓLÉRJÜK A FEJLETT NYUGATOT... ÉS ANYUGDIJAM ? HA MARAD A RÉGI REND AKKOR 2002-BEN 100 EZER KÖRÜLI ÖSSZEGGEL MENTEM VOLNA EL. (ISMERTEM SZÁMITÁS ALAPJÁT) MIVEL DEMOKRÁCIA LETT : CSAK 52 EZER LETT A NYÖGDIJAM! MI TÖRTÉNT ? MINIMÁLBÉRESEKET "ALKOTTAK" BELŐLÜNK, MEG KÉNYSZER-VÁLLALKOZÓKAT. A SÓGOOROM FRANCIÁKNÁL NEM DOLGOZOTT ANNYIT MINT ÉN ITTHON... AZ Ő NYUGDIJA 15 00.- EURO, AZ ENYÉM NINCS 300.-KOST A GOND AZ, HOGY AZ ÁRAINK MÁR NYUGATIAK ... TUDJÁK MIT ?lEGFONTOSABB AZ EGÉSZSÉG , ÉS A MOST AKTIVAKNAK SZIVBŐL KIVÁNOM,HOGY MEGÉLJÉK A NYUGDIJAS KORT ! TOVÁBBI SZÉP ESTÉT !

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.02. 20:58:44

Na itt a lényeg!

OV: "A mai foglalkoztatási és demográfia mutatók mellett semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a rendszert fenntarthatóvá tenni. A jó nyugdíjrendszerhez növelni kell a foglalkoztatási arányt és több gyermeknek kell születnie, amihez családpolitika kell, ezt a célt szolgálja a családi adórendszer példája."

gorcsev54 2011.02.02. 21:09:01

@midnight coder: Mint írtam a másik kb. 1500milliárdra is hitel kamat volt van és lesz, ezzel jelezni akartam ,hiába úszok meg 200 milliárdot, ha másik oldalon folyik kifelé. Egyszer valahol olvastam Magyarországon a korrupció 1500-2000 a fekete munka szintén kb. ennyi milliárd, évente, akkor miért pont ez az összeg hiányzik?Mert erre volt legkönnyebb rá tenyerelni ,és meggyőződésem ennek is nagy része ilyen olyan csatornákon el fog tűnni.("Be fogjuk zúzni az államkötvényeket"-ki tudja mennyit és hány fog előkerülni egykét év múlva bizonyos kezekben.A kötvényekkel kapcsolatban sok Fideszesnél elhangzott : az állam kamatot fizetett a kötvényekre -és? Még mindig jobb az államkölcsönnek ez a formája , mint a külföldi hitel ,ill. van hatása ha Magyarországon
állampapírba fektetnek nagyobb tőkét ebből kifolyólag külföldön is nagyobb a hajlandóság, ami forgó tőkéhez juttatja az országot.

Táskás Tóni 2011.02.02. 21:19:46

@Exploiter: Százfogú Selmecinek ne hagyd!

kela-bá 2011.02.02. 21:36:12

@gorcsev54: Bizony-bizony a korupció meg a feketemunka na és még AZ ADÓ ELKERÜLÉS ! Óriási tételek ezek. És ha erről kérdezik az illetékeseket, valaszuk " SAJNOS AZ EGÉSZ VILÁGON EZ NAGY GOND..."

Érdekeset mondott az EGYIPTOMI ÉS TUNÉZIAI helyzet kapcsán az IMF vézérigazgatója : " A kormányoknak nagyobb gondot kellene forditaniuk a munkahely-teremtésekre "
Az intézményeket meg is "termti" és müködteti az ÁLLAM, de a GAZDASÁG MOTORJÁT azok a bizonyos BEFEKTTŐK müködtetik, a profitot szemelőtt tartva. Hogy mi lesz a nyugdijakkal ? Azzal ők vajmi keveset foglalkoznak ? !

FamilyGuy 2011.02.02. 22:10:41

Az a fő probléma, hogy megint eltűnik egy rakat pénz, példátlanul sok, mindenféle pozitív hatás nélkül.
Volt, nincs.
OV sem elég bátor hogy hozzákezdjen a feketegazdaság elleni támadásnak, vagy még valószínűbb, hogy túl erős a lobby.
Marad a rengeteg ingyenélő a kormányzati szférában, ugyan azzal az ellenszenves hozzáállással.
Marad a 3600 önkormányzat egy tízmilliós országban.
Marad az oligarchák pofátlan helyzetbe hozása a valódi vállalkozások kárára.
Marad minden a régiben csak a Főnök új nevet ad mindennek.
Szó sincs itt nagy ötletről meg világmegváltó gazdasági csodatételről.

Igen, dolgozni kellene és lehetne is, ha lenne hajlam a jó értelemben vett rendteremtésre. Sajnos nincs, pedig 2/3-al az erő meg volna hozzá.

gorcsev54 2011.02.02. 22:16:17

Valóban a gazdaság motorja a befektetők a vállalkozók az állam feladata a kiszámítható környezet biztosítása(a pénzükért kockázatukért munkájukért elvárható) az állam feladata ,hogy apparátusáról stb.gondoskodjon a befizetésekből(itt sokan állandóan csak szja látnak a többi adóról szeretnek megfeledkezni)A nyugdíjasokkal mi lesz?Tudomásom szerint 1870 években egy Krupp nevű egyén szervezte meg a munkásainak az első nyugdíjpénztárt nagy sikerrel (igazán nem lehet azt mondani, hogy nem profit orientált vállalkozó volt)de ne felejtsük azt az apró tényt sem, ö befektette a nyugdíjkassza pénzét és a II .világháború majdnem végéig működött,és az ő dolgozói nyugdíjasai a harmincas években sem éheztek , igaz ö többnyire ágyukat gyártott amire mint tudjuk 1914 től 1945 ig nagy volta kereslet.Talán nekünk is azt kéne gyártani kereskedni amire nagy a kereslet(mondjuk a tönkre vágott élelmiszer ipar,stb)A jelenlegi felállásban akárki akár mit mond a most elsíbolt 3000 milliárd semmit nem ér (amúgy is Viktor csinált kb+ 500 milliárdos lukat az szja törvénnyel ami lesz még nagyobb is szerintem)kb. a második félévtől -(jó lenne ha nem így lenne de naivság ezt hinni)

gorcsev54 2011.02.02. 22:17:58

@FamilyGuy: " Marad minden a régiben csak a Főnök új nevet ad mindennek.
Szó sincs itt nagy ötletről meg világmegváltó gazdasági csodatételről."Így van a többit amit írtál nem akartam megismételni.

FamilyGuy 2011.02.02. 22:57:54

@gorcsev54:
Sajnos nem látok ma Mo-n olyan gazdasági ágat ami nem lenne "tönkre vágva".
A szétaprózott földeken nem nagyon lehet gazdaságos nagybani termelést folytatni.
Valóban, lehetne a gazdákat összefogásra ösztökélni, de itt is megint jön amit emlegettem, a felvásárló maffia amiről mindenki tud mégsem tesz senki semmit.
Ipari és építőipari területeken az alá-alá-alá vállalkozás dívik, gondolhatod mi marad a tényleges munkavégzőnek és az ismert fizetési morál szerint az is rizikós.
A szolgáltató ipar pedig most nem számít, hiszen nem növeli a GDP-t.
Ugye egy levágott haj semmiféle hozzáadott értéket nem teremt. Ettől még persze szükséges és becsületes munka.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.03. 08:16:46

érdekes dolog, egyébként, hogy japánban, ahol a gdp kb. 200%-a az állam adóssága, mégis A+ kategóriában vannak hitelminősítve.

merthogy az adósság belső.

gorcsev54 2011.02.03. 09:40:25

@FamilyGuy: Azért annyit ,hozzá tennék én is a szolgáltatóiparban dolgozom (nem fodrász) és hozzáteszek az értékhez nem keveset( 21 évnyi "perkázásom" az államkasszába a zsebembe lenne a maradék életem gondtalan lenne) bár már nem sokáig Ip.adó Társ.adó szakképz. hozzáj.stb. 4 ember járuléka ehhez képest (mivel vidéken lakom látom ) az úgynevezett őstermelők adóterhelése 1%."Sajnos nem látok ma Mo-n olyan gazdasági ágat ami nem lenne "tönkre vágva". Az enyém is!A cégemben valamikor 18 ember dolgozott , most a 4embert alig tud eltartani ,és valószínű ebben az évben be is lesz fejezve,aztán mi lesz azt nem tudom( mire én megyek segélyre addigra az sem lesz,de sajnos még 6,5 év vissza van, de még ha éhen döglök is akkor sem vállalkozom többet ,bőven elég volt 21 év a szarból.(bocsánat kb. volt 4 év jó is .)Az államiban eltöltött 17 évemről nem is beszélek inkább mert akkor is rosszkor voltam rossz helyen,mire nyugdíjba mennék akkor is rosszkor ,egy előnyöm van a gyerekeim felnőttek hála isten az egyik tűrhetően keres , a másik sajnos nem itt él(nem is nagyon akar)van hol laknom még és ha megélhetésem a maradék időre nem emészti föl ,még örökölheti is utánunk.De a "fényes jövőt" nem látom

kissiú 2011.02.03. 11:38:01

@midnight coder: Ez ok, de amit állam bácsi a manyugba tett (és tesz) pénzt, illetve ezek kamatait viszont állam bácsinak akkor sem lesz több lehetősége visszafizetni, sőt. Azt nem akarja itt felfogni senki, hogy ez az egész folyamatosan hitelből ment és megy. Minden fillér ami a manyug számlára került, ott van az államadósságban. És ezt a hitelt 20 év múlva is törleszteni kell, ha csak addig állam bácsi nem kezd el pozitív mérlegeket produkálni, ami az elmúlt 20 évben annyira nem volt jellemző.

Amit állam bácsi a MANYUP-ba tesz, azt mi hitelezzük meg neki, MANYUP tagok. Értem én, hogy ennek kamatköltsége van, de még mindíg kisebb kiadás lesz ezt a kamatköltséget kifizetni a következő 20-40 évben, mint akkortól (az összeomlástól) kezdeve hatalmas összegeket belepumpálni a felosztó kirovó rendszerbe, méghozzá évről évre, hogy valamire is elég nyugdíjat fizessenek nekünk.
süti beállítások módosítása