Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Menekültügy: itt az ideje a problémakezelésnek

2015.07.17. 13:09 | Írta: alternatíva (törölt)

110134_koszovo_menekult.jpg

Mit kéne tenni menekültügyben? Az Alternatíva kapott pár választ a probléma közvetlen közeléből: Balogh Lili az elmúlt egy évben olyan kiskorú menekülteket tanított magyarul, akik felnőtt hozzátartozó nélkül jöttek az országba. Vendégszerzőnk, Balogh Lili írása.

Mostanában rengeteg cikket lehet olvasni a menekültekről, viszont elég kevés olyan írással találkoztam, ami ne lenne elfogult valamelyik oldalról. Nem állítom, hogy az enyém elfogulatlan lenne, de talán más megközelítést tudok felmutatni. Az elmúlt egy évben olyan kiskorú menekültekkel dolgoztam, akik felnőtt hozzátartozó nélkül jöttek az országba. Magyar nyelvet tanítottam azoknak, akik újonnan érkeztek, és azoknak is segítettem, akik már évek óta itt élnek, és már vizsgákra, érettségire készülnek. Ebben a cikkben a legfontosabb problémákat igyekeztem összeszedni úgy, ahogy én látom őket.

A legnagyobb jelenlegi problémának az elfogulatlan szakmai párbeszéd hiányát tartom. Egy olyan helyzetben, amikor az egyik fél gyakorlatilag gyűlöletkampányt indít a menekültek ellen, a másik fél sem tud elfogulatlanul nyilatkozni, hanem egyből védekező pozícióba ugrik. Jelen esetben ebből az lett, hogy a kormány és számos civil szélsőségesen rossz képet fest a menekültekről és az őket érintő kérdésekről általában, míg az ez ellen felszólaló politikusok, civilek és még szakmaibeliek is általában túlzottan jó képet festenek a helyzetről. Ezzel szemben a valóság nyilván ennél sokkal árnyaltabb, és megkívánná, hogy egy olyan beszélgetést folytassunk róla, amiben belátjuk a helyzet pozitív aspektusait és elfogadjuk a negatívakat is mellette (mármint azt, hogy léteznek egyáltalán), hogy utána konstruktívan tudjunk hozzáállni a megoldandó problémákhoz. Ehhez az kéne, hogy a kedélyek lecsillapodjanak: ne támadás és védekezés legyen, hanem problémakezelés.

Amint ez megtörténthet, a következő lépésben a fogalmak tisztázására lenne szükség. Ki a menekült? Mi a menekültstátusz? Az oltalmazott státusz? Ki a migráns? Ki a gazdasági bevándorló? Fontos lenne, hogy ezek az elmúlt időszakban stigmatizálódott szavak újra semlegesek legyenek: amíg szitokszavak maradnak, addig az érdemi párbeszéd fogalmi alapjai hiányoznak. Másrészt ezzel elkerülhetnénk az olyan vérlázítóan buta kérdéseket, mint hogy miért nem repülővel jönnek, hiszen az embercsempész is drága. Amíg a politikusaink ilyen demagóg, tájékozatlan és – mondjuk ki  ostoba kijelentéseket tesznek, addig szintén nem lépünk előrébb. (És tegyük hozzá, hogy ezzel a mondattal a jobb, talán naivabb verziót részesítettem előnyben, tehát az effajta kijelentéseket a tájékozatlanságnak tulajdonítom, és nem megtervezett félrevezetésnek, uszításnak.)

Őszintén úgy gondolom, hogy ezek után a többi probléma megoldása már jóval egyszerűbb lenne, mivel azok már gyakorlatiak, és nem elméleti, vagy elvi jellegűek. Nyilván az előbbi, mindennapi gyakorlatot érintő nehézségekből számszerűen jóval több van. Ezek közül csak néhányat említenék itt ki, a jéghegy csúcsát. Kezdjük az egyik legégetőbb problémával: hely és ember. A menekülttáborok jelenleg zsúfolásig vannak tömve, és ez olyan körülményeket szül, ami még azokat a jóembereket is kihozná a béketűrésükből, akik most fröcsögő szájjal mutogatnak a menekültekre, hogy „ezek állatok”. Csak gyakorlatiasan: gondoljunk bele, hogy mi történik például egy WC-vel, ha azt kétszer-háromszor vagy épp sokszor annyian használják, mint amennyire eredetileg tervezték. Vagy egy bizonyos létszámra tervezett házban kétszer annyian laknak. És itt ne arra gondoljunk, hogy egy 2 szobás lakásban négyen élnek! Hanem mondjuk 800 fő helyett 1600 veszi igénybe a mosdókat, a zuhanyzókat, a mosógépeket, stb. Kevés a hely, és az csak a megoldás egyik fele lenne, hogy szerzünk új helyeket. Ahhoz ugyanis megfelelő mennyiségű új embert kéne felvenni, és itt még sajnos nem a tolmácsokra, pszichológusokra, tanárokra gondolok, hanem olyan szociális munkásokra, (gyermek)felügyelőkre, gondozókra, akik a mindennapi alap ellátást biztosítják a táborokban.

A gyakorlati problémákat lehetne sorolni, de egyet még  kiemelnék: az ingerszegény környezetet. Ez és a magas létszám, a zsúfoltság együtt sok feszültséget és verekedést eredményez. Ezért kellene aktív tevékenységekkel lekötni fiatalokat és időseket egyaránt: ahol én dolgoztam, ott a dolgozók igyekeztek mindig egy-egy labdát, tollasszettet vagy teniszlabdát behozni, aminek a fiatalok mindig nagyon örültek. Ezt kéne szervezetté tenni, rendszeresíteni és olyan formába önteni, hogy legyen valamilyen rutinjellege. Ha egy kiskorú idekerül Magyarországra, akkor akár majdnem egy év is eltelhet úgy, hogy nem kerül iskolába. Az alatt az idő alatt neki gyakorlatilag semmilyen napi rutinja, órája, kötelezettsége, programja nincsen. Ha egy olyan általános rutint ki lehetne építeni, amelyben lehetőség van sportra és tanulásra egyaránt, akkor azzal egyrészt felkészítenénk az intézményesített oktatásban elvárt következetességre, és ami talán még fontosabb, levezetné a feszültségeket és az energiáit, illetve elkezdené az utat a beilleszkedés felé.

Azt hiszem végső soron szinte minden gyakorlati probléma, megoldás és intézkedés alapja az (vagy annak kéne lennie), hogy megértsük és elfogadjuk: ha elvárjuk az ide érkezőktől, hogy beilleszkedjenek, azért nem csak nekik kell tenniük, hanem nekünk is van benne felelősségünk és feladatunk. Tudom, ez megosztja az embereket, még a baráti körömből is sok szemforgatást kaptam erre a kijelentésemre, de mégis így gondolom: nekünk kell lehetőségeket teremteni és utat mutatni a beilleszkedéshez, és a teljes elfordulással és elutasítással pont ezt akadályoznánk meg.

51 komment · 2 trackback

Címkék: bevándorlás menekült migráció menekültügy

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr627635244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akiknél célba ért a kormánypropaganda... 2015.07.17. 17:36:05

Sajnos úgy néz ki, hogy az emberek zsigeri félelmeire uszítással és féligazságokkal rájátszani törökgábori értelemben vett szenvtelen objektivitással nézve jó húzás volt Orbánéktól: a Jobbik méregfoga kihúzva, a saját tábor, ha még nem is nőtt, de má...

Trackback: Balogh Lili: Menekültügy: itt az ideje a problémakezelésnek 2015.07.17. 13:26:01

A menekülttáborok jelenleg zsúfolásig vannak tömve, és ez olyan körülményeket szül, ami még azokat a jóembereket is kihozná a béketűrésükből, akik most fröcsögő szájjal mutogatnak a menekültekre, hogy „ezek állatok”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2015.07.17. 15:16:53

Egy dolog biztosnak látszik: sok menekült érkezik hazánkba. Ezt megélhetjük úgy mint egy sáskajárást a gazdálkodók, de úgy is mint váratlan élelemforrást, a velük táplálkozó madarak. Tegyük fel úgy a kérdést, hogy mennyibe kerülne ennyi embert idehozni, ha velük valamit meg akarnánk oldani. Van - e olyan dolog nálunk amit ezekkel a hozzánk érkezők egy részével meg tudnánk oldani? Mi újság azokkal a falvakkal, ahol csak néhány öregember él? Mit csináltak azok a nagyuraink, akik ilyen - olyan okok miatt betelepítettek idegeneket a földjeikre? Az asszimiláció lehet gyors és lehet lassú is. Mi késztet bennünket arra, hogy a gyors asszimilációt válasszuk? Az USA és sok más ország sem sietteti a jövevények gyors identitás váltását. Lehet, hogy néhány generáción át nekünk is együtt kéne élnünk más kultúrkörökkel. Elképzelhető, hogy a "multi kulti" egy hosszabb, de átmeneti állapot? A mozgástér szabályozása a befogadó ország feladata. Úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek meg kellene hagyni azt a lehetőséget, hogy tanítóikat és papjaikat ők maguk válasszák, lehetőleg a velük érkezők közül.

♔bаtyu♔ 2015.07.17. 19:51:06

Akkor kösse fel a szoknyát Balog Lilli, mert több ezer jön.

Hagyjuk már ezt a rizsát, 90%-uk még gazdasági bevándorló sem, egyszerűen azért jön mert azt hallotta, hogy az ott a tengeren túl a mennyország.

Mégis mi a lófaszt kezd Európa ennyi és ilyen összetételű bevándorlóval? Az írástudás, számítógép használat, már egy eladói állásnál is alap. A hatalmas mentális és kulturális különbségről nem is beszélve. Ezred ennyi cigánnyal nem tudtak mit kezdeni, paterolják őket vissza a németek, franciák, kanadaiak. Pedig azok keresztény világból jöttek, hasonló kultúra, írás, olvasás képessége.

Csatos Bambi 2015.07.17. 19:52:07

Annál a szónál hagytam abba az olvasást, hogy "gyűlöletkampány".

♔bаtyu♔ 2015.07.17. 19:56:13

@Göntér László: Ezt a cigányoknál többször megpróbálták és még úgy sem sikerült, hogy kitömték őket pénzzel.

Asszimiláció, mert a nyugati világ elvárásainak csak akkor tudsz megfelelni, ha képzett vagy, nem vagy bigottan vallásos és hajlandó vagy napi 8 órát vagy többet dolgozni.

Nézd meg a "sikeres" cigányokat, mindennek ellentmondanak életmódjukban, ami cigány. A liberálisok mondhatják a szépet, de a multi nem veszi fel őket, csak akkor, ha tud írni, olvasni és vállalja a túlórát, hétvégi műszakot. Passz.

♔bаtyu♔ 2015.07.17. 19:57:45

@Csatos Bambi: Ugen, ezek úgy csinálnak, mintha nem napi ezer, hanem 3 bevándorló érkezne.

Napi ezernél nem gyűlöletről beszélünk, hanem félelemről.

csepke 2015.07.17. 20:44:25

az rtl híradóban megszólaltattak egy fiatal férfit, aki hadarta a nyilván betanult szöveget, hogy munkát akar házat családot. a riporter rákérdezett, hogy mi a szakmája. nem is értette mi az hogy szakma, felhúzta a vállát szemöldökét, hogy hát az nincs neki. még azt is a riporter adta a szájába, hogy tehát akkor megcsinálsz mindent? ja igen. nnna ezekkel mit fogunk kezdeni? képzetlen ember, csúnya kimondani, de felesleges a fejlett világban. persze hiába megcsinálna mindent, de sajnos egyszerűen nincs olyan munkafolyamat amit el tudna látni. vagy ha igen, az nem olcsóbb géppel.

sanyix 2015.07.17. 20:59:29

@csepke: persze, mindet soros tanította be hogy mit mondjon, gyurcsány kottájából, a gyíkemberek segítségével.

val 2015.07.17. 21:16:49

"amikor az egyik fél gyakorlatilag gyűlöletkampányt indít a menekültek ellen"

Gyűlöletkampányt? Mármint, hogy be kell tartaniuk a törvényeinket?

csepke 2015.07.17. 21:23:45

@val: meg az lesz majd a szép, amikor ő ugyan hiába németországba indult eredetileg, onnan majd visszatoloncolják ide. ő nem ide akart, mi a hátunk közepére kívánjuk. rájön, hogy a helyieknek is adott esetben 12 évi tanulás után is nyomorgás a részük, neki meg még iskolája sincs. itt találja magát egy szegény országban, aki a saját helyi hajléktalanjaival sem tud mit kezdeni 20 éve. frusztráció a köbön. na majd akkor mi bírja rá hogy betartsa a törvényeket?

Sexual Harassment Panda 2015.07.17. 21:27:37

@csepke: ùgy tudtam h Nèmetorszàgban mindegyikük megkapja a menekültstàtuszt

Brix 2015.07.17. 21:34:49

Mi csak nagyon limitált számú menekültet tudunk befogadni , hiszen az ország sem gazdaságilag sem társadalmilag nincs erre felkészülve. Nyugaton is csődött mondott a "beillesztés "politikája, mert ezek az emberek nem beilleszkedni jöttek, hanem a saját kultúrájukat élni, de az európai életszínvonalon..Hamarosan elképesztő feladatai lesznek a beilleszkedést segítő állami és civil szervezeteknek, hiszen már most is több millió " bolyongó " van Európában....

csepke 2015.07.17. 21:42:12

@Sexual Harassment Panda: ha így van az jó. de meddig? gondolom nem véletlenül akarnak szétosztogatást, merkel sem viccből ríkatta meg a kislányt. mai hír.

különvélemény2 2015.07.17. 22:02:57

"olyan kiskorú menekültekkel dolgoztam, akik felnőtt hozzátartozó nélkül jöttek az országba"

Hja, a kiskorú lefizette az embercsempészeket és megtett pár ezer kilométert magától.
Ha ezt az ellentmondást megérted, akkor rájössz, hogy ezek mennyire menekültek.

sanyix 2015.07.17. 22:08:16

@különvélemény2: mennyire? Nem mindig kell embercsempész, néhány több ezer km-et gyalogolt, hónapokig.

Krisz11 2015.07.18. 00:27:36

@Brix:
Nem érted, a fekete afrikából ide vándoroló több ezer agysebész meg szoftverfejlesztő fogja kitermelni a nyugdíjadat. Örülnöd kellene.

hosaka 2015.07.18. 02:59:46

@♔bаtyu♔: "Az írástudás, számítógép használat, már egy eladói állásnál is alap."

Oszt Orbán Viktor megtanult már emailt küldeni? Lee Hsien Loong miniszterelnök kolléga kérdezi Szingapúrból.

"... cigánnyal nem tudtak mit kezdeni, ... Pedig azok keresztény világból jöttek, hasonló kultúra, írás, olvasás képessége."

Na, mikor okosodtak meg ennyire?

Be vagy baszva megint, troll. Állami alkalmazott troll? Akkor közöd? Közszférában dolgozó munkáját csak úgy vehetné el bárki is, ha Orbán is úgy akarja.

hosaka 2015.07.18. 03:09:39

@Krisz11: "Nem érted, a fekete afrikából ide vándoroló több ezer agysebész meg szoftverfejlesztő fogja kitermelni a nyugdíjadat. Örülnöd kellene."

Tetszettek volna valódi szakszervezeteket létrehozni.

Állami alkamazott munkáját pedig magyarázza már el valaki, hogyan veszi el egy idegen.

A nigériai agysebésznek pedig ne dőlj be másodszor is. Bár így már mindegy.

hosaka 2015.07.18. 03:21:39

@Brix: "Hamarosan elképesztő feladatai lesznek a beilleszkedést segítő állami és civil szervezeteknek"

A civil szervezetek azt üzenik, hogy szép a kerítésed. Lázár úr majd megoldja a problémákat nélkülük, ahogy arra annyira vágyakozott.

hosaka 2015.07.18. 03:31:35

@csepke: "merkel sem viccből ríkatta meg a kislányt. mai hír."

De. Csak valaki ért is a propagandához, nem a zembercsempésszel chatel az óriásplakáton a te pénzedből.

hosaka 2015.07.18. 03:42:40

@Csatos Bambi: "Annál a szónál hagytam abba az olvasást, hogy "gyűlöletkampány"."

Utána két Monty Python jelenetből voltak még részletek és egy óriási befektetési tipp, egy otthon végezhető munkaajánlat (szerintem az csak kamu), valamint egy QR-kód ingyen barnasörre az írkocsmába.

hosaka 2015.07.18. 03:56:22

@val: "Gyűlöletkampányt? Mármint, hogy be kell tartaniuk a törvényeinket?"

Majd figyeljül őket merően. Amelyik elkezd úszómedencét követelni magának a rokonainktól vízicsúzdával, hobbistadiont akar a budija mögé, mutyipartit rendezne az ingatlanodon, azt pépesre verjük.

hosaka 2015.07.18. 04:16:09

@Göntér László: "A mozgástér szabályozása a befogadó ország feladata. Úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek meg kellene hagyni azt a lehetőséget, hogy tanítóikat és papjaikat ők maguk válasszák, lehetőleg a velük érkezők közül."

A gyerekek simán megtanulnak egyszerre két nyelvet is és később is jól fog jönni nekik a magyar (... muhaha, Londonban, érted, ugye?).

Egy menekültnek nem hinném, hogy ez a fő problémája, hogy a tanítóján meg a jóga guruján finnyáskodna. Néha tényleg azt érzem, hogy a magyaroknak halvány segédfingja sincs arról, milyen is valójában a Föld nevű bolygó. Tényleg ki kellene baszni őket a Szahara közepén egy limuzinból. Amelyik ide visszavergődik onnan, picsájában egy torkát nyiszáló beduinnal, az megérdemli Árpád ingatlanát.

Paul Summers 2015.07.18. 07:29:56

Hiába na, Viktor -liberálbolsevik patkánybaloldal 1-0. Úgy tűnik a fórumokból, hogy ez bejött Viktornak. Van egy rossz hirem a azoknak a számára akik 2010 óta nem tudták feldolgozni az oltári nagy liberálbolsevik buktát: még 2 évig legalább keményen fogjátok szopni a Viktor faszát. Utána majd a jobbikosokét.

val 2015.07.18. 07:40:23

@hosaka: Te az a zacc és hasonló álnéven kommentelő liberótroll vagy, aki minden thread végén ömlesztve fossa a semmitmondó baromságait?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.18. 08:08:20

@Göntér László:

Kérdés: meg akarjuk.e tartani az ország magyar jellegét vagy sem. Ettől függ a kérdésre adandó válasz.

klacus 2015.07.18. 08:25:36

És a cigányokkal mi lesz? Miért nem azokkal foglalkozik. Itt voltak, vannak, és lesznek.
Ja, hogy azok valódiak, a kiskorú önálló bevándorló története meg kitalált. Értem...

Visceroid 2015.07.18. 08:53:57

Érdekes, hogy a kép fehér menekülteket ábrázol (gondolom még a Jugoszláv polgárháborúból), Ukrajnából miért nem jön senki? Miért csak Szíriából, Afganisztánból és más arab helyekről jönnek? És miért csak nagyrészt férfiak jönnek? Ezek nem menekültek, ezek megszálló hadsereg!

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 09:17:38

@♔bаtyu♔: Batyukám! Ha az általd vázol szkenárió igaz, akkor miért nem jöttek már 20-15-10-5 évvel ezelőtt is tömegével? Vagy - ahogy szerinted nem volt holokauszt, örmény holokauszt stb - nincs háború a Közel-Keleten, nincs IS, nem sivatagosodik el Afrika, nincs pusztító aszály a szub-szahari térségben? Szóval, szerinted, ez mind csak a nyugati média ármánykodása, és nem több, mint egy CGI-trükk?

És ezeket a migránsokat a Soros-alapítvány és egyéb zsidó szervezetek bérelték fel, hogy így foglalják el Európát?

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 09:20:14

@♔bаtyu♔: Két hónappal ezelőtt is féltél tőlük? Két hónapja azt sem tudtad, hogy a világon vannak, vazze! Pedig már akkor is jöttek, a média, a rendőrség minden áldott nap közzétette, hogy hány határsértőt fogtak... Csak akkor nem azt a feladatot kaptad, hogy hivatásból bérrettegj... emlékeim szerint akkoriban próbáltad védeni és az komcsikra kenni a brókerbotrányokat.

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 09:25:57

@hosaka: Marketing az egész... Csodás dolgokra képes. Jön egy új mosópor reklám, "intelligens buborékokkal és soha nem látott folteltávolító képesség" plusz két szöszi kisgyerek és egy borzas kutya és másnap már 40,000 ember keresi azt a mosóport.
Nem a menekültekkel és az embercsempészekkel kommunikálnak magyarul (bár a külföldön, tagolt beszéddel üvöltöző honfitárs ugye megvan?), hanem annak az 12-16%-nyi egykori fidesz-szavazónak üzennek, nyalnak, akik javarészt a jobbikra szavaznának most.

Dekódolom a plakát üzenetét: Ugye látjátok, hogy mi is tudunk büdös, nagy gecik lenni?

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 09:31:06

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Maxi, nézd végig a történelmünket! Nem volt olyan század, amikor királyaink, lett légyen az Árpád-házi vagy éppen Habsburg ne telepített volna, kunokat, jászokat, besenyőket, szlávokat, németeket, olaszokat, rácokat, tirpákokat,

Már rég kihaltunk volna, ha ezek a vérfrissítések nem érkeznek, annyira kevés volt a honfoglaló magyar, és persze a menetrendszerű háborúk sem tesznek jót a népszaporulatnak.

lobster thermidor 2015.07.18. 10:07:32

@val:

Még szerencse, hogy minden egyes bevándorló igen jól beszél magyarul, és megérti a fidesz választóinak szóló propaganda szlogeneket. Amúgy természetesen nem is nekik szólnak ezek a plakátok, mindettől függetlenül elég nagy ostobaság azt állítva kampányolni ellenük, hogy kizárólag azért menekülnek hazánkon át nyugatra, hogy itt előre megfontolt szándékkal törvényt sértsenek.

M1nd1 (törölt) 2015.07.18. 10:58:24

Érdemes lenne mindenféle jósolgatás helyett megfigyelni a nálunk sokkal sokkal jobb helyzetben lévő multikulti országokat, mit sikerült elérniük az un.: felzárkóztatással, vagy beillesztéssel, vagy hívjuk akárminek? Elárulom, semmit, sőt ellenük fordult a "jóság". A muszlimok kialakították a saját kis (nagy) közösségeiket, és ezekből kirekesztik az őslakókat. Lezárnak hatalmas területeket miattuk, ők ezt úgy élik meg, hogy ez az ő "Bagdad"-uk, ide idegen nem léphet be csak ha megengedik neki. Ez honfoglalás, trójai csoda. Tessék nézni a youtube-ra feltöltött filmeket a tapasztalatokról, no go zónák, stb:
Csak egy példa:
www.youtube.com/watch?v=uuIMfBPtNGo

val 2015.07.18. 10:58:55

@lobster thermidor: "kizárólag azért menekülnek hazánkon át nyugatra, hogy itt előre megfontolt szándékkal törvényt sértsenek."

Milyen igaz. Debrecenben nem előre megfontolt szándékkal randalíroztak, hanem véletlenül.
A tanyákat is véletlenül törik fel. A menekülteknél már a határsértés is csak a véletlen műve.

Visceroid 2015.07.18. 11:01:21

index.hu/galeria/index/kulfold/2015/07/17/bevandorlok_macedoniaban/

Azért itt is lehet látni, hogy a "menekültek" szinte csak katonakorú férfiakból állnak.

athumra 2015.07.18. 11:41:15

@Göntér László: Nagyon szép elgondolás!
Kár, hogy sehol nem működik Európában! Az első generációval nincs is semmi gond, de aztán identitását keresve visszautazik a következő nemzedék az óhazába... Ott kiképzik dzsihád harcosnak és haza térve robbant, gyilkol.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.07.18. 12:23:21

nem az a baj, hogy sok lesz Európában a bevándorlókkal a muszlim, hanem hogy kevés a keresztény

Krisz11 2015.07.18. 12:25:31

@Punxsutawney Mormota:

"Már rég kihaltunk volna, ha ezek a vérfrissítések nem érkeznek, annyira kevés volt a honfoglaló magyar, és persze a menetrendszerű háborúk sem tesznek jót a népszaporulatnak."

Az első fele hülyeség. A háborúkban pusztult a magyar, ahogy írod, míg a hegyekben felszaporodott a román.
De ha nem lett volna román - és ha nem lesz bevándorló - akkor nem lesz kinek felszaporodni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 14:17:10

"Egy olyan helyzetben, amikor az egyik fél gyakorlatilag gyűlöletkampányt indít a menekültek ellen, a másik fél sem tud elfogulatlanul nyilatkozni, hanem egyből védekező pozícióba ugrik."

Kedves posztoló, ezzel a mondatoddal máris megcáfoltad azt az állításodat, hogy a másik fél "egyből védekező pozícióba ugrik". Ugyanis a támadást te indítottad azzal, hogy gyűlöletkampánnbak nevezed az országot érő tömeges bevándorlás miatt aggódók véleménynyilvánítását.

Innentől kezdve minden szavad hiteltelen, hazug.

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 15:54:25

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Közben azért eltelt párszáz év... És nem ennek az eredménye lett Trianon, hiszen nem a magyar királyok telepítették be a horvátokat, hanem a már létező Horvátország lett a Magyar Királyság része.

Kossuth, nem sokkal a halála előtt felismerte és egy cikkében publikálta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia ebben a formábán fenntarthatatlan, és USA mintájára egy Duna-menti Konföderáció létráhozását javasolta, amely tisztán nemzetállamok szövetsége lett volna.

Nyílván senki nem hallgatott rá, de azért elmondható, hogy az Öreg, a legboldogabb békeidőkben is meglátta a vészes jövőt és ajánlotta a gyógyszert. Gondolom keserű tanulság volt a számára, ahogy 48-49-ben a "saját" nemzetiségeink támadtak ránk, de legalább meglátta a konzekvenciát és a törvényszerűséget. Kevesen tudnak erre a szintre emelkedni.

Punxsutawney Mormota 2015.07.18. 15:56:14

@Krisz11: Miért hülyeség? Nettó 180,000 - 200,000 főre becsülik a letelelpülőket.

A románokkal kapcsolatos álláspontodat pedig kifejtenéd pontosabban? Lehet, hogy csak számomra maradt ki valami, de tényleg nem értem. Ha pontosabban megmagyarázod, akkor megköszönöm.

baloghl 2015.07.18. 17:26:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kedves kommentelő!
A te érvelési hibád: szalmabáb (a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab)
Nem "az országot érő tömeges bevándorlás miatt aggódók véleménynyilvánítását" nevezem gyűlöletkampánynak, hanem azt az uszítást és ellenségképképzést és a menekültek démonizálását, amit a kormány nagy erőkkel elkezdett, és töretlenül folytat. Azt, ahogy összemossa a fogalmakat, és arra tanítja az embereket, hogy félni kell. Ha elolvasod újra a cikket, akkor láthatod, hogy én is azon az állásonton vagyok, hogy vannak problémák, amiket meg kell oldani, ahol a véleménynyilvánításoknak lehetne helye.

Illetve a másik érvelési hibád a hamis okozat: a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat
Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy a cikkem támadás (bár hozzátenném, hogy hogy kezdhettem volna én a támadást így július közepén?!), az már miért jelentené azt, hogy minden szavam "hitetlen és hazug".

baloghl 2015.07.18. 17:33:05

@klacus:
A te érvelési problémád a személyes kétely (a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely)
Az, hogy nem hiszed el a KNK (kísérő nélkül érkezett(!!) kiskorúak) létezését, az hadd ne legyen az én problémám. Olvass utána, nézz interjúkat, tájékozódj. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy nagykorú hozzátartozó nélkül lépett az országba. Ennyit jelent, és nem többet.

baloghl 2015.07.18. 17:52:47

@különvélemény2:
kísérő nélküli kiskorú: az a tizennyolcadik életévét be nem töltött külföldi, aki jogszabály vagy szokás alapján felügyeletéért felelős nagykorú személy kísérete nélkül lépett Magyarország területére, vagy a belépést követően maradt felügyelet nélkül, mindaddig, amíg ilyen személy felügyelete alá nem kerül;

tehát nem arra kell gondolni, hogy teljesen egyedül szedte össze a pénzt. épp ezért szorgalmaztam a cikkben, hogy tisztázzuk a fogamakat, hogy mindenki tudja, hogy mit értünk pl KNK alatt.

klacus 2015.07.18. 18:37:32

@baloghl: A Te érvelési hibád, meg az, hogy a bevándorló kölköt többre tartod, mint a mi őshonos leszakadt cigánygyereket. Ez az egész poszt egy klasszikus nyálas orbán a hibás hangulat melléksodra. Unalmas, és szar, továbbá átlátszó. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez egy olyan széles jelenség lenne, ami ekkora hősiséget igényel. Erre van egy csomó állami szerv, ami most persze ugye elégtelen és szar, mert 2010 óta a patás ördög uralkodik. Szánalom...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 20:58:52

@baloghl:

"Nem "az országot érő tömeges bevándorlás miatt aggódók véleménynyilvánítását" nevezem gyűlöletkampánynak, hanem azt az uszítást és ellenségképképzést és a menekültek démonizálását, amit a kormány nagy erőkkel elkezdett"

A kormánynak nincs joga véleményt nyilvánítani? Azzal, amit te gyűlöletkampámynak nevezel, a kormány véleményt nyilvánított, tehát áll az érvem, a te szalmabáb-vádad viszont bukik.

"hogy kezdhettem volna én a támadást így július közepén?!"

Hogy hogyan? Egy blogbejegyzéssel - nem ezt tetted? Annyiban persze igazad lehet, hogy nem ismerem korábbi megnyilvánulásaidat, ezért lehet, hogy ezzel a poszttal nem kezdted, hanem csak folytattad a támadást. Másrészt az is egy elkezdett támadás, ha egy már folyó háborúban új részvevőként megtámadod az egyik felet.

"az már miért jelentené azt, hogy minden szavam "hitetlen és hazug"."

A kontextusból világosan kiderül, hogy a blogbejegyzés szavairól írtam. De ebben is van részleges igazad, mert a kötőszavaid részben igazak lehetnek. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 21:01:46

@klacus:

"A Te érvelési hibád, meg az, hogy a bevándorló kölköt többre tartod, mint a mi őshonos leszakadt cigánygyereket."

Ez szerintem nem érvelési hiba, hanem szimplán hazafiatlanság. Bármennyi bajunk van is a cigányokkal, ők mégis velünk élnek pár évszázada, a cigánygyerekkel - mint magyar állampolgárral - szemben pedig sokkal több a kötelezettségünk, mint egy bevándorló gyerekével.

klacus 2015.07.19. 06:05:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez nem hazafiatlanság, hanem magyarellenesség.

A cigányság a magyarság része, ha tetszik a jobbiknak ha nem. A szocialista lusta balos anarchista oldal saját magát köpik szemközt, amikor a betolakodókat az itteniek elé helyezi. Az is szép, hogy a nagy Európában egy bolgár leszakadó térség segélyezésére direkt nem költenek, de mindenféle jöttment ellátására dől a pénz. Undorító!

empoftla 2015.07.19. 17:13:46

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Szerintem ott rontottuk el, hogy nem tartottuk meg az ország pogány jellegét az első évezred fordulóján.
süti beállítások módosítása