Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Akik nincsenek ott a címlapokon

2015.03.29. 06:38 | Írta: Lakner Dávid

Akik nincsenek ott a címlapokon

Többször is kiabálva ébredt egy-egy rémálmából, összetépte az orvosi papírokat és rettegett attól, hogy megvakul. Mindezidáig ezeket sikerült megtudnunk a Germanwings-gép másodpilótájáról, aki százötven ember haláláért felelős, miután feltehetően szándékosan állította földbe a Barcelonából Düsseldorfba tartó gépet. Minden esély megvan rá, hogy továbbra is cikkek garmadája fogja keresni az indítékait, igyekszik majd bemutatni kétségbeejtő múltját, reményeit, őrlődéseit. Azt akarta, hogy mindenki megismerje a nevét – szóltak a híradások, és láthatóan célját ezzel el is érte. Képe, neve a címlapokon, sokak szerint még csak gyilkosnak sem szabad nevezni, csupán áldozatnak, és nem meggyilkolt százötven embert, hanem „kiterjesztett öngyilkosság"-ot követett el.

Sajnos, nincs ebben semmi újdonság: a híradások logikája szerint egy-egy brutális merénylet, tömeggyilkosság után mindenki alaposan megismerheti a tömeggyilkos nevét, arcát, jellemét, elborult gondolatait, miközben az áldozatokról jellemzően alig esik szó. Fel tudja bárki is idézni Breivik egyetlen áldozatának is a nevét? Velük szemben a pszichopata, nem sok megbánást tanúsító gyilkos gondolatait azóta is bőven van módunk elemezni.

A mostanihoz hasonló eseteknek pedig se tanulsága, se magyarázata – azon az egyetlenen kívül, hogy ilyen embert egy másodpercre sem szabadott volna felengedni egy gépet vezetni. Ezúttal sem kellett volna ennek megtörténnie, és az esetnek komoly következményei lesznek reményeim szerint, már ami a pilóták ellenőrzését illeti.

Lubitz ott virít minden címlapon, a köztévében már gyártják is a konteókat, az áldozatokról viszont ismét fájóan kevés szó esik. Vannak köztük operaénekesek, iráni sportújságírók és rockzenész lány is. A New York Times összeállítása nyomán alább néhányukról olvashatnak.

Maria Radner

A 34 éves német Radner a wagneri opera feltörekvő csillaga volt, a New York-i Metropolitan Operában debütált 2012 januárjában, méghozzá Az istenek alkonyában. Idén nyáron a Bayreuth-i Fesztiválon énekelt volna A Rajna kincsében és Az istenek alkonyában. Karen Cargill operaénekesnő ekként nyilatkozott róla: „hisztérikus nevetés, rajongás minden Burberry-termék és a Bayern München iránt és a legmelegebb ölelések: ezekre számíthatott az ember minden percben, amit vele töltött el. Hihetetlen zenész volt, akiről úgy érezted, közvetlenül hozzád szól. Csodálatos hangja volt, betöltötte a teret, miként személyiségének melegsége szintúgy beragyogott mindent. És zseniálisan gonosz humora volt, amivel képes volt másokat is megfertőzni." Életművéről Wikipedia-oldalán olvashatnak részletesebben is. Férjével, Sascha Schenkkel és fiukkal, Felixszel utaztak a gépen.


Daniela Ayón Razo & Dora Isela Salas Vázquez

A mexikói Daniela Ayón jógát és meditációt tanított a Karib-tengerparton. Először Amszterdamba repült, hogy ott megünnepelje a 36. születésnapját, majd Barcelonában látogatta meg a barátait. Nővére, Fernanda Rico arról beszélt egy mexikói rádióállomásnak, hogy testvére mindig arról beszélt, „csupán átutazók vagyunk", és „a legteljesebb mértékig kell átélni ezt az életet."

Dora Isela Salas 45 éves vegyész volt, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt költözött Barcelonába, ahol élelmiszertudományból szerzett mester- és doktori fokozatot. Egy élelmiszerbiztonsági cégnél végzett kutatást és fejlesztést. Nővére, Maribel Salas egy rádióinterjúban arról beszélt, „mindig ott volt velünk, hogy segítsen, hol tanácsaival, hol figyelmeztetéseivel."

Sonja Cercek és Stefanie Tegethoff

Mindketten spanyolt tanítottak a Joseph-König Gimnáziumban, Németországban. A 44 éves Cercek és Tegethoff 16 diákkal tartott hazafelé egy spanyol cserediák-programból. A 10. osztályos tanulók, akik Lubitz tettének áldozatai voltak, ők: Linda Bergjürgen, Elena Bless, Lea Drüppel, Selina Eils, Gina Michelle Gerdes, Ann-Christin Hahn, Julia Hermann, Marleen Koch, Paula Lütkenhaus, Fabio Rogge, Rabea Scheideler, Lea Schukart, Helena Siebe, Steffen Strang, Aline Venhoff, Caja Westermann.

Ariadna Falguera

Falguera egy katalán politikus felesége volt, és egy divatcég megbízásából járt üzleti úton Németországban. Férje, Lluis Juncà a Katalán Republikánus Baloldal egyik magas rangú képviselője.

Asmae Ouahhoud el-Allaoui és Mohamed Tehrioui

A pár csupán múlt szombaton házasodott össze, és Juan José Muestre tisztviselő elmondása szerint Düsseldorfban kívántak letelepedni. A 23 éves Allaouinak spanyol és marokkói állampolgársága is volt, 24 éves férje állampolgársága azonban kérdéses, csak annyi biztos, hogy Marokkóból származott. Maestre elmondása szerint velük együtt egy harmadik utas, a 42 éves Francisco Javier Goñalons is La Llagostából származott.

Carles Milla Misanas

Misanas a Mimasa nevű, egészségügyi berendezéseket gyártó cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, és feltételezhetően az Anuga FoodTec nevű vásárra utazott Németországba. A Mimasa arról számolt be a honlapján, hogy a termékeiket kívánták bemutatni a rendezvényen.

Rogelio Oficialdegui és Manuel Rives Salinas

Mindketten a Deplhi nevű autóalkatrész-gyártónak dolgoztak nem messze Barcelonától. Oficialdegoui 62 éves volt, és a cégnél eltöltött három évtized után nyugdíjas éveire készült. Az 51 éves Rives 26 éve dolgozott a Delphinek. Mindketten a cég német központjában tartott találkozóra repültek Marie-Pierre Ygrié, a Delphi szóvivőnőjének elmondása szerint.

Yvonne és Emily Selke

Az 58 éves Yvonne Selke európai vakációját töltötte lányával, a 22 éves Emilyvel. Yvonne közel 23 éve dolgozott a Booz Allen Hamiltonnak Washingtonban. „Yvonne fantasztikus munkatárs volt, aki a cégnél azért dolgozott, hogy a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (NGA) munkáját segítse" – nyilatkozta Betty Thompson ügyvezető alelnök. Részben ezen szervezet érdemének tekintették Oszama bin Laden meggyilkolását 2011-ben. A távérzékelési és térképészeti hírszerző szervezet egyben önálló nemzetbiztonsági szolgálatként működik. Lánya örökös tagja volt a cserkészlány-csapatnak, illetve a Drexel Egyetemen tanult zeneipart a LinkedIn-oldala szerint. Az egyetemi lányegyesület, melynek tagja volt, a hét tagjának kiáltotta ki tavaly májusban. A szervezet oldalán akkor nagyszerű barátnak és törődő tagnak nevezték, aki képes mindannyiuk arcára mosolyt csalni.

Gabriela Maumus és Sebastián Grecco

A 28 éves argentin Gabriela, és barátja, Sebastián Spanyolországban töltötték vakációjukat. Maumus a népszerű Buenos Aires-i rockzenekarban, az Asalto al Parque Zoológicóban basszerozott.A csapat zenéjébe itt lehet belehallgatni, elég jónak mondhatóak. A zenekar itt emlékezett meg Gabrieláról és Sebastiánról.


Carol és Grieg Friday

Mindketten Victoriából, Ausztráliából származtak. A 68 éves Carol Frida nővérként dolgozott, 29 éves fia gépészmérnökként. Grieg nem sokkal ezután szeretett volna elkezdeni angol nyelvet oktatni Franciaországban, és együtt eltöltöttek néhány hetet előtte Európában. „Mindketten különleges, kivételes emberek voltak" – írta családjuk egy közleményben.

Marina Bandrés López-Belio és Julian Pracz-Bandres

A 37 éves Bandrés szerkesztőként dolgozott, és hét hónapos fiával, Juliannal ült a gépen. Férje, Pawel Pracz arról számolt be: Marina videós és filmes utómunkákon dolgozott, és Manchesterben, Nagy-Britanniában élt hét éve. „Marina a nagybátyja temetése miatt utazott Spanyolországba, a jegyeket pedig az utolsó pillanatban vette meg, mivel minél hamarabb vissza akart térni Manchesterbe, belerázódva ismét a napi rutinba" – nyilatkozta Pawel Pracz.

Paul Andrew Bramley

A 28 éves Bramley az angliai Hullból érkezett, és épp hogy befejezte első évét a César Ritz Főiskolán a svájci Lucerne-ban. Itt szálloda- és vendéglátó-menedzsment szakon tanult. Barátaival töltött némi időt Barcelonában, mielőtt belekezdett volna egy gyakorlatba április elsején. Édesanyja, Carol Bramley szerint „a legjobb fiú volt, ő volt a mindenem."

Oleg Bryjak

Az 54 éves Bryjak Kazahsztánban született, és a Rhein-i Operaház tagja volt Németországban már Az 1996/97-es évadtól kezdve. „Elvesztettük Oleg Bryjakot, aki egy nagyszerű művész és egy nagyszerű ember volt" – jelentette ki közleményében az operaház ügyvezető igazgatója, Cristoph Meyer. A népszerű baritonista tavaly is énekelt a Bayreuth-i Fesztiválon, és idén is fellépett volna ott a szintén a repülőn utazó Maria Radnerrel együtt.

A Deutsche Wellének adott tavalyi interjújában Bryjak arról számolt be: Ukrajnában született édesapját Kazahsztánba száműzték a szovjetek, így ő is ott nőtt fel. Elmondása szerint édesapja korábban a náci Németországban is szenvedett, a II. világháború alatt ott kellett részt vennie kényszermunkában. „A történet pozitív oldala, hogy más rabok gyermekeivel együtt nőhettem fel. Oroszokkal és ukránokkal, lettekkel és grúzokkal, litvánokkal és kazahokkal. Abszolút nemzetköziek voltunk. Szóval lehetetlen lett volna számomra, hogy egyszer csak kijelentsem: az egyik nemzet jobb a másiknál" – nyilatkozta a lapnak Bryjak.

 

A kazah külügyminisztérium információi szerint három másik kazah utas is volt a gépen: Erbol és Adil Imankulov, illetve Aizhan Isengaliyeva.

Milad Hojjatoleslami és Hossein Javadi

Hojjatoleslami az iráni Tasnim Hírügynökségnél dolgozott, míg Javadi a Vatan-e Emruznál, egy iráni napilapnál. Mindketten sportújságíróként tevékenykedtek, és azért utaztak Barcelonába, hogy a Barcelona és a Real Madrid közti vasárnapi meccsről tudósítsanak. Menetrend szerint a csütörtöki osztrák meccsre utaztak, ahol az iráni futballcsapat játszott Chilével.

María del Pilar Tejada és Luis Eduardo Medrano

A 33 éves Tejada közgazdaságtant tanult Németországban, és kolumbiai jelentések szerint férjét látogatta meg Barcelonában. Medrano 36 éves volt, és az Equatorial Guineánál dolgozott építészmérnökként 2009 óta – közölte a Fundación Universitaria de Popayán nevű kolumbiai egyetem, ahol Medrano is tanult.

Satoshi Nagata és Junichi Sato

A két japán utas közül Nagata a hatvanas, míg Sato a negyvenes éveiben járt. Családjaik nem járultak hozzá, hogy a japán kormány több információt kiadjon róluk.

Fotó: Gyászoló fiatalok a cserediák-programban részt vettek iskolájából. Reuters/Gustau Nacarino

 

16 komment

Címkék: áldozatok tragédia GermanWings

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr67314538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.29. 15:28:55

Jó lenne egy poszt a kelet-ukrán frontra vezényelt, és értelmetlen halált halt ukrán katonákról is.

Utána meg lehetne egy poszt mondjuk azzal a céllal, hogy a zsidók által lemészárolt palesztin gyermekáldozatokat perszonalizálja.

Mert így igen szánalmas, hogy míg egy európai terrorcselekmény áldozatai minden címlapon ott vannak, szigorúan pszichiátriai esetként sulykolva a tömeggyilkos szarzsákot, addig az ukrajnai meg a palesztin vérengzések áldozatait az európai konzumidióta le se szarja.

kisQtya 2015.03.29. 15:37:38

Vajon azoknak a dokiknak nincs felelősségük, akik "papírt" adnak a pilótának arról, hogy dilis és alkalmatlan, de nem tesznek semmit az ellen, hogy ezt a tényt eltitkolhassa?

Depis, vagy nem depis, egy tömeggyilkos geci volt. Tényleg emlékezni fogunk rá, hiszen Hitlerre és Sztálinra is emlékezünk, akik szintén tömeggyilkos gecik voltak.

kisQtya 2015.03.29. 15:43:39

@beszélő majom: Ritkán értek egyet veled, de most igen.
Azzal, hogy a sajtó szegény pszichiátriai betegként próbálja beállítani a tömeggyilkos véglényt, táplálja a még rejtőzködő hasonló véglények becsvágyát és hasonló tettekre buzdítja őket.
Ha mnden címlap arról szólna, hogy így nézett ki a tömeggyilkos szarzsák és kegyhelyeken lehetne köpni, szarni és hugyozni az életnagyságú fényképére, akkor talán nem lenne olyan vonzó ez a fajta hírnév a hibbant mocskoknak.

Gera 2015.03.29. 17:50:49

@kisQtya: Miért, ebben a mostani "hírnévben" mi a vonzó? Mentális beteg, aki megölt 149 embert és magát. Tutira mindenki így szeretne bekerülni a lapokba.

Szerintem pont ez a kevésbé vonzó, a geci tömeggyilkosok azért érdekesebb karakterek, mint a rémálmokkal küzdő ágybavizelők.

kisQtya 2015.03.29. 19:02:31

@Gera: A "nevem a címlapokon", az a vonzó.

Sol Durka 2015.03.29. 19:04:34

Igazán sötét lélek kell ahhoz, hogy valaki tömeggyilkosként akarjon nevet szerezni magának. Tényleg mentális beteg volt ez az aljadék. Gyilkolta volna meg magát, de 149 ártatlant magával rántani, családok életét tönkretenni.. nagyon-nagyon gonosz!

Hanem... nem az orvosok felelősek azért, hogy mindez titokban maradhatott, hanem az ostoba jogi szabályozás, ami megakadályozza, hogy az ilyen munkakörben dolgozóról jelentsék a diagnózist.

monddazigazatmar 2015.03.29. 19:16:46

"tömeggyilkosság után mindenki alaposan megismerheti a tömeggyilkos nevét, arcát, jellemét, elborult gondolatait, miközben az áldozatokról jellemzően alig esik szó. "

Miért is kéne? Mit tudunk meg az áldozatok jellemét, arcát elemezve? Az volt az egyetlen bűnük , hogy felszálltak a gépre. Nyilván mindnek más volt a jelleme, gondolata, egyénisége. Az egyetlen közös bennük, hogy arra a gépre szálltak fel.

Le Orme 2 2015.03.29. 20:25:17

@Sol Durka: Igazad van, az orvosi titoktartást nem szabadna abszolutizálni és minden esetben alkalmazni. Az értékeknek van egy hierarchiája, az emberi élet védelme, biztonsága magasabb szintű, mint holmi titoktartás bizonyos egészségügyi problémákról.
Amúgy a blogíró elítélem, amiért álszent módon, a publicitás-publikálás kedvéért csámcsog az áldozatokon.

kvadrillio 2015.03.29. 22:58:54

A Quaestort ugyanis nemcsak pártpolitikai csatornákon keresztül táplálták, de

használta és hizlalta a katolikus egyház is, amellyel Tarsoly igen korán kezdett üzletelni.

A HVG 2000-ben kiderítette, hogy a Quaestor 1998 óta részt vesz a nemzeti zarándoklatok szervezésére kizárólagos jogot szerző Catholica 2000 nevű vállalkozásban, melynek maga Paskai László, az akkori budapest-esztergomi érsek is tulajdonosa volt.

A Quaestor később is hű maradt az egyházhoz, az Erdő Péter bíboros által kezdeményezett, italkereskedelemmel, étkeztetéssel, mozgó vendéglátással foglalkozó Vinum Primatis Zrt.-ben bukkant fel. A cégben a Quaestor és az Incoronata, a Mátyás-templom kulturális központja 50-50 százalékban lett tulajdonos.

A bíboros által meghívott testületbe olyan emberek kerültek be, mint például Baldauf László, a CBA elnöke, Béres József, a Béres Zrt. elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola nyugalmazott főigazgatója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék akkori elnöke, Lomnici Zoltán, aki az idő tájt a Legfelsőbb Bíróság elnökeként tevékenykedett, s Tarsoly, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója. Plébánosok szerint a nagyobb adományok, az urnahelyek értékesítéséből befolyó pénzek egy része a Quaestornál landolt, mert „ez volt az elvárás”. Az egyház közismerten szabadon mozgathatja részben ellenőrizetlen pénzeit. Tóth György, a Győri Egyházmegye sikkasztásért elítélt számvivője szerint „a magyar katolikus egyház felső rétege néhány tagjának a fő szentsége elsődlegesen a pénz, s csak másodsorban a Jóisten”.

Hihette-e a Quaestor vezére, hogy ilyen illusztris társaság környezetében, a politika támogató védőszárnyai alatt bárki és bármi korlátozhatja valaha is a hatalmát, birodalmának növekedését?

Gondolhatta-e, hogy ha – feltéve, de meg nem engedve – egyszer őt kénytelen-kelletlen, de mégiscsak lelökik a vár fokáról, nem tudja-e magával rántani a többieket?

Pontosan tudhatta, milyen a magyar közmorál, melyek a bocsánatos bűnök, s biztos lehetett abban, hogy azok az állami szervek, amelyeknek egyébként ez a kötelességük, általában nem fecsérelik az időt a lojális barátok érdemi ellenőrzésére.

A Quaestor simán kibocsáthatott engedély nélkül 150 milliárd forint értékű kötvényt. A politika, a kormány csak azzal tudná lecsendesíteni a károsultak többségét, ha valahonnan kifizetnék a pénzüket. Jelen állás szerint a vétlen pénzügyi szektorra nyomják rá ennek a terheit.

ezek az igazi áldozatok !!!

Hórukk 2015.03.29. 23:12:04

@Le Orme 2: A hozzászólásod első részében akár igazad is lehet, keresd a képviselődet, hogy nyújtson be módosító javaslatot, merthogy a magyar szabályozás is pont ilyen.
Az áldozatokról történő megemlékezés nagyon jó ötlet, remélem segít egy kicsit ez is a hozzátartozóknak a trauma feldolgozásában.

Le Orme 2 2015.03.30. 00:26:50

@Hórukk: "remélem segít egy kicsit ez is a hozzátartozóknak a trauma feldolgozásában"

Ez a blog segít? Vagy általában a médiaérdeklődés? Biztosan nem segít, hanem árt nekik.

McKinney 2015.03.30. 00:52:24

Köszönöm a posztot. nyugodjanak békében. a pilótával való részletes foglalkozás "védelmében" azért annyit, hogy valószínűleg nem az a cél, hogy emléket állítsanak, hanem hogy a jövőben könnyebben felismerhető és elkerülhető legyen az efféle gyilkos indíték.
@beszélő majom: szóval kéne néhány poszt, ami hullákkal sokkolva hájpolja a ferdehajlamú ruszkiseggnyaló és antiszemita politikai beállítottságodat. gratulálok díszmagyar.

2015.03.30. 08:05:19

Egy repülőbaleset kivizsgálása, hónapokig, évekig is tarthat. Én egy kicsit elhamarkodottnak érzem 2 nap múlva egyértelműen bűnbaknak kikiáltani valakit. A tények ellene szólnak, de jelenleg még se orvosi vélemény, se semmi...
Ez simán ártatlanul meghurcolás.
Az áldozatokon csámcsogni sem fer és egyáltalán nem segít.

2015.03.30. 08:42:54

MÉG NEM BIZONYOSODOTT BE, hogy Lubitz szándékosan vezette neki a gépet a hegynek! Egyelőre ő is áldozat, bár az embereknek jobban esik, ha van valaki, akit hibáztathatnak, mert akkor jobban el tudják fogadni a tényt, hogy lezuhant egy gép ismeretlen okból. Egyébként, nemrég két autót vett, a barátnője terhes, remélte, hogy nagyobb gépen repülhet, tervei voltak, plusz aki öngyilkos lesz, nem igazán ránt magával ennyi embert. Szóval, amíg nincs 100 %-os bizonyíték arra, hogy ő volt, addig kéretik feltételesen elkövetőnek nevezni (bár az is erős).

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.30. 13:57:19

@McKinney:

"szóval kéne néhány poszt, ami hullákkal sokkolva hájpolja a ferdehajlamú ruszkiseggnyaló és antiszemita politikai beállítottságodat. gratulálok díszmagyar."

Tehát szerinted az Ukrajnában meggyilkolt ártatlan áldozatok, meg a Palesztinában meggyilkolt ártatlan áldozatok nevét el kell hallgatni?

Míg a nem-arab terrorista által megsemmisített (mások szerint az közelben gyakorlatozó USA csodafegyvere, a HELLAD által kilőtt) polgári gép áldozatainak a neve fölött képmutató módon kell picsogni?

Gratulálok, zsidó!
süti beállítások módosítása