Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Közmédiás bloggerek, szevasztok!

2015.03.12. 09:32 | Írta: pinter.bence

skoffelza.JPGNehéz időket élek: azt szeretném, hogy felszámoljuk a polgárháborús logikát, és szeretettel álljunk egymáshoz. Szinte lehetetlen feladat azonban szeretettel hozzáállni egy olyan pofátlan ügyhöz, mint a közmédia bloggereinek fizetése.

A pofátlanság nem is feltétlenül a bloggerek adatigénylés után megismert fizetésében rejlik. A bloggazdák (Prőhle Gergely államtitkár, Szita Károly polgármester, Lánczi Tamás századvéges elemző) átlagosan 250-380 ezer forintot kapnak. A posztokért egyedi elbírálás alapján jár a díj, az adatközlést kísérő iszonyat pofátlan blogbejegyzés (erre még visszatérünk) azonban arra enged következtetni, hogy 15-40 ezer forint körüli összegekről beszélhetünk posztonként. Szóval ezek az összegek lehetnek pofátlanok, ha már az államtól fizetés formájában egyébként is pénzt húzó emberekről beszélünk, mint Prőhle. Az egyébként nem éppen szegény Schmidt Mária például nem kap díjazást, de blogján egy másik személy kapja meg ugyanazt az összeget.

De valójában ez csak az internet szokás szerinti teljes félreértéséről árulkodik. A blogok és a blogszerű, szubjektívabb internetes lapok nem azért sikeresek, mert éppen ezt a formátumot választották. Hanem azért, mert a szerzőik jól írnak, érdekes témákat hoznak és az esetek többségében nonprofit alapon működnek. A Skoff Elza blog második posztjában így ír: „Mindenki bomba üzletnek tartja a »közmédiánál történő blogolást«, de senki nem ír arról, hogy a blog piac más szereplői milyen pénzeket kapnak”. Az Alternatívát például teljesen nonprofit alapon, szabadidőnkben, meggyőződésből csináljuk. Így van ez sok tíz, meg sok száz másik bloggal. A Mandineren ugyan kapok díjazást egy-egy blogposztért, de az az összeg a 15-40 ezer forintnak pontosan a tizede, hosszúságtól függően. Mondjuk, hogy azt is inkább meggyőződésből csinálom.

Ezzel összevetve az, hogy valaki közpénzből (80 milliárd forintot kap az MTVA) húzott fizetésért ír a kormány minden lépését támogató/alátámasztó cikkeket – hát ebből nem lesz közönségsiker, legyen a szerző akár köztisztviselő, városvezető, vagy akármilyen elemző. Az internet alulról épül.

Most pedig a pofátlanságról

Visszatérve a Skoff Elza blogposztjaira. Azt mondja a névtelen szerző a másodikban, hogy a blog piac más szereplői”. Szeretnénk rámutatni először is egy tényre: az MTVA blogketrece nem a blogpiac szereplője. A közmédia feladata nem az, hogy a blogpiac más szereplőivel versenyezzen, hanem hogy a köz pénzéből hitelesen tájékoztatást adjon az országban folyó dolgokról. Ez alól a nevezett blogketrecet az sem menti fel, hogy a közmédia egyéb részei sem nyújtanak hiteles tájékoztatást az országban folyó dolgokról. A történészek dolga lesz megítélni, de jelezzük: a vak is látja, hogy az állami média jelenleg Fidesz-média. Egyrészt a kontenttből is világos, másrészt senki által nem cáfolt információk szerint Orbán annyira erre a médiumra bízza magát, hogy ezért még a hűséges jobboldali lapok feltétlen támogatásáról is bátran lemond.

A szerződésekről szóló blogposzt pedig hűen tükrözi a közmédia beteges szerepfelfogását, amit a fenti tény függvényében érdemes megvizsgálni. Teljes terjedelmében idézem a pofátlanság csúcsát:

Miért azok blogolnak, akik? Nos, erre az éttermi hasonlattal tudunk válaszolni hosszabban: ha az átlag vendégeket kérdeznék meg, hogy mi szerepeljen az étlapon, lenne csiripöri, ubisali, husileves meg palacsinta. Az ember viszont azért megy egy adott étterembe, mert tetszik neki, amit ott kap. Ez a választás szabadsága, és ugyanilyenje van a szerkesztőnek is, hogy eldöntse indít-e bolgot, és ha igen, kiválassza a bloggereit. Ez utóbbi a rövid válasz. Kész szerencse, hogy rengeteg az étterem.

Szóval nehéz nem azt írni, hogy te hipokrita, gerinctelen senkiházi. Egyrészt: te az én pénzemből kapod a fizetésed, úgyhogy iszonyat gyorsan vegyél vissza a lefitymáló, cinikus, hiperlaza, pofátlan hangnemedből. Másrészt: te az én pénzemből kapod a fizetésed, a bloggereiteket is az én pénzemből fizetitek. Én a ti éttermetekben nem vendég vagyok, hanem tulajdonos. És éppen ezért, a közmédia nem olyan étterem, mint a többi. Mert az akkor is működni fog, ha a kutya nem megy be, akkor is muszáj lesz érte fizetnem.

Vegyük például Bayer Zsoltot. Bayer Zsolt saját bevallása szerint négyszer annyit keres a Hírlapnál, mint amennyit a Nemzetnél keresett. Valószínűleg milliós összegről beszélünk. Bayer Zsolt ezért a díjazásért heti 2-3 posztot ír, azoknak a fele idézet, a másik fele fröcsögés. Most például csak bevágta valamelyik tévés műsorának narrációját. De az a helyzet, hogy leszarom, hogy Bayer Zsolt ezzel keres milliókat, mert maximum áttételesen költi az én pénzemet Széles Gábor milliárdoson keresztül. 

Te viszont, kispofám, az én pénzemet költöd arra, hogy a pofámba nyegléskedjél és előadjad, hogy a közmédia bloggerei a blog piacon” mozognak, meg hogy milyen gáz már, hogy érdekli az embereket, hogy ők mennyi pénzt kapnak a közösből, aztán – még mindig az én pénzemből  elbagatellizálod az egészet, miközben a szerződések szerint lényegesen több pénzt keresnek vele, mint aki ezt a műfajt a) meggyőződésből b) piaci alapon végzi.

Szóval szeretet ide, szeretet oda: közmédia, takarodj!

13 komment · 1 trackback

Címkék: közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr607261999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pintér Bence: Közmédiás bloggerek, szevasztok! 2015.03.12. 09:39:01

Te viszont, kispofám, az én pénzemet költöd arra, hogy a pofámba nyegléskedjél és előadjad, hogy a közmédia bloggerei a „blog piacon” mozognak, meg hogy milyen gáz már, hogy érdekli az embereket, hogy ők mennyi pénzt kapnak a közösből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.12. 10:11:31

Kitűnő reggeli olvasmány és teljesen egyetértek, csak azt kérdezem: van-e valami oka, hogy ezt ide írtad és nem a Mandinerre?

pinter.bence 2015.03.12. 10:41:37

@Holger Hartland: csak a gyorsaság. itt én vagyok a főszerk. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.13. 08:22:24

@pinter.bence: Pedig a Mandineren külön üzenete is lett volna, már ha ott ezt be merik vállalni. Laposodik a mandi.

Muad\\\'Dib 2015.03.13. 09:08:19

Ez teljesen így van (vastag bőr kell hozzá, hogy éttermi hasonlattal jöjjenek miközben a közösből költenek), bár a végével azért vannak problémáim:
"...lényegesen több pénzt keresnek vele, mint aki ezt a műfajt a) meggyőződésből b) piaci alapon végzi."
Sajnos ez a piaci alap kb. az indexet takarja és kész. Az összeesküvés elméleteket meghagyva másnak maradjunk annyiban, hogy az index kiválaszt pár blogot (nyilvánvalóan egy részét semmiképpen sem minőségi alapon) amelyeket naponta nyom mindenki arcába, az egekbe felfuttatva. Ez nem piaci alapú szelekció, hanem egy monopolhelyzetben lévő piaci szereplő önkényes produkciója. Persze az nem az index hibája, hogy lényegében monopolhelyzetben van, senki nem tiltja meg senkinek, hogy jobbat csináljon, csak azért nem árt tisztázni a dolgokat.

jogalany 2015.03.13. 09:39:33

Jó írás.
És őszintén szólva a tanulság (konkluzió), az élet más területein is ez a pofátlanság, a hatalom arroganciája nyomán kimondható.
Érdekes a keretes rész a választás szabadságáról, amiből az alaprésszel én is egyetértek, vagyis lkegyen csak meg a választás szabadsága.
De Ő náluk kettős mérce van. Mondok egy példát: a Főváros Fideszes vezetése hozott két éve egy rendeletet, hogy a szennyvízszippantást a csatornával nem rendelkező ingatlan tulajdonosoknak a vízdij szerinti mértékben csak majd kétszeres áron mindenkinek ki kell fizetni, akkor is, ha a cég el sem viszi a szennyvízet. Mindegy, hogy addig kivel vitették el, hány vállalkozás megy csődbe, adja fel a vállalkozását, hogy így drágább lett a lakosnak, a rendelet szerint a számlázás megtörténik és lakos: fizess.
Nos, itt hol a választás szabadsága, drága fideszesek? Speciel tőlem nehéz a szívás - nekik, mert gyengék a gépeik - és a két év alatt, még a két éve megrendelt munkát sem vitték el a mai napig.
Ez kettős mérce, egyszer nekem megadatik a választás szabadsága, mondja, de máshol a balkéz ezt semmibe veszi és kötelezővé a szolgáltatást. A rendeletben nincs nem teljesítésre semmi, visszafizetésre semmi, erőszakosan csak a lakos pénzére írt rendelet.
De ilyenekkel, több tízezer ember jogával senki nem foglalkozik, sem a sajtó, - egyik része sem - sem a felsőbb szervek, sem az igazságszolgáltatás, sem a fogyasztóvédelem, mert a fidesz a dolgok megítélésében is kettős játékot játszik.
De ki foglalkozik a lottó furcsa nyerési statisztikájával, a nyilvánvaló csalással, a húzásnál is csalnak már a huzó kiválasztásával is, lásd net blogok. (a kihúzott személy hamarabb indul el a székéről, mint ahogy kimondták volna a jogát rá, vissza lehet nézni a videokon (magyarázat az volt, a fény gyorsabban terjed, mint a hang.), de ez máskor is megfigyelhető volt. Védekezés a polgárokkal szemben a Tv részéről: azóta nem mutatják a közönséget.
Mindenki azt gondolja a húzásnál csalnak, de hogyan?
Nem a húzásnál csalnak, hanem az adatbázis kezeléssel, kivesznek nyertes játékot, betesznek mikor megvan a 3 milliárd (ez a leggyakoribb szám), vagy több, de mindig egy jól behatárolható összegnél. Persze négy nagynyeremény után betesznek a statisztika javítására két kisebb telitalálatost, de a buli folyik tovább, most is. Hogyan lehetséges smittelő 3,5 milliárdos nyereménye? vagy az esküvői hozomány 3 milliárdja.
Szóval a kettős mérce tetten érhető.

hidroponi 2015.03.13. 09:43:47

@Muad\\\'Dib: de hiaba nyomna olyan blogokat az index ami szerinted szar, az emberek 2-3 alkalom utan mar ra sem neznenek..

ezt hivjak piaci alapon mukodesnek, az indexnek nem eri meg szarokat reklamozni. 1-1x feltunnek szarok, de ha senkinek nem kell akkor legkozelebb mar nem ajanljak..

♔bаtyu♔ 2015.03.13. 10:16:54

Most már értem, mi ez a hihetetlenül nagy izzadságszag itt az indexen. Orbán jövő kedden megbukik, Orbánt márc. 15-én elsöpri a népharag és hasonló baromságok.

Tegye fel a kezét az, aki azt mondja, hogy ha a ballibsi kormány kerülne hatalomra, akkor ezek az index bloggerek a közmédiában alkalmazva vissza fogják utasítani hasonlóan nagy juttatásaikat.

♔bаtyu♔ 2015.03.13. 10:18:31

@hidroponi: Elmondanám, hogy a (politikai) blogok látogatottsága itt az indexen pontosan ugyanakkora lenne, ha csak a cím lenne. Itt mindenki a hsz-ért jön, a poszt úgyis hetente mindig ugyanaz.

♔bаtyu♔ 2015.03.13. 10:21:34

@jogalany: Na most ennek amúgy az az oka, hogy a szippantás azért lehetett olcsóbb, mert a sofőr egyszerűen elengedte a közelben a termést.

Te azt fizeted meg, hogy ezek tutira nem szennyezik a környezetet és ez még mindig olcsóbb, mint megadóztatni valamiféle környezettisztítási adóval a csatornázatlan ingatlanok tulajdonosait.

sas70 2015.03.13. 10:36:00

@♔bаtyu♔: Ja ez az igazolás! Ugyan már te is, ti is ezt csinálnátok!
Nekem teljesen mindegy, hogy közpénzből ki a hülye, ha hülye! És akkor menjen a picsába!
Persze mindenkinek joga van hülyének lenni, csak ne az én pénzemből legyen az!
A cuclizmusban is azt utáltam rohadtul, hogy meg akarták mondani, én mit szeressek, mit nézzek, mit csináljak. Már akkor sem azt csináltam, úgyhogy ezután sem fogom! Nem nézem, nem olvasom azt, azokat, akiket nem akarok. Csak kurva nagy különbség, hogy ha ez "piaci" alapon történik akkor tönkre megy. Állami, adófizetői pénzen, végső soron az én pénzemen meg ne tartsanak el zsíros állásokban hülyéket. Tök mindegy, hogy milyen színezetű, pártállású, világnézetűek!

♔bаtyu♔ 2015.03.13. 10:42:58

@sas70: Ne kínlódjál már, egyszerűen ez van és kész.

Egyébként sem tartom ezt akkora dolognak. Gyurcsányék alatt a ballibsi blogger keres, Orbánék alatt a jobber, ennyi.

Ugyan már, ki a faszom kényszerít bármire is? Hány újságot olvastál végig a Kádár rendszerben, hány politikai posztot olvastál el itt az indexen, vagy máshol? Mert én talán hatot 5 év alatt, de szerintem te sem többet. Akkor miről beszélünk?

Nem a bérbloggerek csökkentik a GDP-t.

bela 2015.03.13. 13:02:34

Örülök, hogy maradtak a jobboldalon is olyanok, akiknek nem tetszik a rendszer. Az ember hajlamos elfeledni, hogy jobboldal nem egyenlő a fideSS agyhalott támogatóival, akik számára Viktor a megkérdőjelezhetetlen bálvány.

jogalany 2015.03.14. 00:22:42

@♔bаtyu♔:
Te valamit nagyon nem értesz, vagy megfelelni akarsz a fizetésedért. Nem az árról van szó a szennyvízszippantás kötelező kifizetésével kapcsolatban, hanem annak kötelező jellegéről. Arról, hogy megszabják hogy a munkát csak egy vállalkozó cégnek KELL kifizetned és ez független attól, hogy elvégzi e a munkát vagy sem. Arról van szó, hogy az eu alapszabályát a vállakozás szabadságát elveszik, arról van szó, hogy az ember szabd választási jogát, hogy kiválassza a piacról kivel, kívánja a munkát elvégeztetni elveszik, arról van szó, hogy nem nézik szabad embernek az embert!
Ne mosd el a lényeget, a g..i fidesz szemét módszeréről, hogy így akarják, hogy az Ő vállalkozásuknak legyen munkája, mert olyan szarul dolgoznak, hogy az egyéni vállalkozók előtte lemosták őket a szabad piacon. Ezért elvették tőlünk, a szabad piacot, az eu alapelvét, az ember szabad választás jogát. Ennek tökéletes folyamodványa a vasárnapi zárva tartás, amit a felmérés szerint a lakosság 2/3 -a elutasít. Ott is gyenge elméjűnek nézik az embereket, megalázzák a szabad embert. Ilyen a Kádári időkben egy sem történt. Római jogon mondom, Orbánnak mennie kell.
süti beállítások módosítása