Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Így gyűlölködtök ti

2015.03.05. 10:02 | Írta: Lakner Dávid

fb11.jpg

Írták már azt a kedves olvasónak Facebook-komment formájában, hogy „bárcsak a kutyák tépnének szét úgy hogy semmi ne maradjon belőled te mocskos féreg"? Esetleg azt, hogy „aztkivanom neked, hogy egy pittbull ragja ki a picsadbol azt a nyomoronc porontyodat te semmirekello szopos ribanc"? Nem?

Az a jó a Kuruc.infóban és híveiben, hogy rendre bizonyítják saját előfeltevéseiket: hogy az ún. média manipulál, hazudik, tényként kezel ki tudja, honnan szedett információkat, míg az agyatlan olvasó elsőre bevesz mindent, és öt perc alatt fel lehet annyira hergelni, hogy rögtön vérszomjas vadállattá változzon. Ezt láthattuk most is. A Kuruc.info egy olvasójára hivatkozva azt írta, képekkel ellátva: egy albertfalvai lány (akinek feltételezett származása persze a Kuruc és kommentelői számára döntő tényező volt) pitbullviadalokat szervez, ezekről pedig képeket is közzétett Facebook-oldalán. (Amiket állítólag később törölt oldaláról.) A Kuruc.info cikke szerint ezután valaki privát üzenetben kérte őt számon, mire elkezdett magyargecizni meg arról írni, hogy „a kutya heletted doglik meg de majd jottok ti is."

A kommentelők persze rögtön fel is keresték Fruzsina Facebook-oldalát, a fentiekhez hasonló kommenteket elhelyezve rajta. Miután a lány egy korábbi bejegyzésében arra utalt, hogy várandós, már arról is megindult a polémia, hogy a gyereket ki kell-e rugdosni belőle, vagy esetleg elég csak a nővel végezni. Volt, aki csoportos, harci kutyákkal felszerelt kirándulást javasolt Albertfalvára, de olyan is akadt, aki a Kuruc.info cikke alatt azon értetlenkedett: „Kezdjük ott, hogy milyen kutya az ami nem megy ösztönből a cigányra?"

fb22.jpg

Azt már persze egy másik kommentelőnek kellett beírnia: a képek a netről vannak, nem a lány mészároltatta le a rajtuk szereplő kutyákat hidegvérrel. Érdekes, hogy ez ezek szerint nem derült ki „olvasónk" számára, aki pedig a mellékelt kép és az azon lévő görgetősáv szerint hosszabban elcsevegett Fruzsinával. A képen látható üzenetváltás viszont olyan, mintha épp csak megszólították volna egymást: milyen beszélgetés volt ez előtt elképzelhető?

A kutyás képeket látva is számos kérdés felmerülhet bennünk: például hogy lehet, hogy Fruzsina csak ezen két fotója lett visszadátumozva? A Kuruc.infóra kitett képek mindegyikén ott az ezt jelző ikon, ellenben Facebook-oldala szerint ez más képek esetében nem volt szokása a lánynak. Miért nem időrendi sorrendben vannak a kirakott képen a Facebook-fotók? (Azon, ahol az adatlap fotói előtt látszik a privát beszélgetés.) És miért ijedt volna meg a lány a fenyegetéstől, hogy ez rendőrségi ügy, ha egyszer nem is ő készítette a képeket?

Sok-sok kérdés, de végső soron mind lényegtelen: ha a lány tényleg kirakta ezekkel a hozzászólásokkal a netről szedett képeket, és tényleg írt ilyeneket privátban, az is sokkal kevésbé súlyos, mint a rá érkező pszichopata reakciók. Kirugdosni belőle a gyereket, széttépetni harci kutyákkal? A kurva életbe már, ti normálisak vagytok?

A jelek szerint a lány nem szervezett semmiféle kutyaviadalt, de simán elképzelhető, hogy nem is tett ki ilyen képeket, és nem is válaszolt ilyeneket privátban. Miért ne? Ma már bármilyen képet lehet hamisítani, ezeket is összeállíthatta valaki az otthonában. Ha a saját két szemünkkel akarunk meggyőződni a dolgokról, azt látjuk: Fruzsinának egy ilyen képe sincs kinn sehol, és Facebok-kommentjeiben sem írt olyanokat, mint állítólag privátban. Az oldalán visszagörgetve egyetlen hasonló, agresszív stílusú kommentet sem találni: az ilyeneket a Kuruc.info olvasói okádták ki magukból százával a cikk megjelenése óta.

A legszomorúbb, hogy erre ma már mindenki legyint szinte: jó, hát a Kuruc.info hazudik és uszít, az olvasói pszichopata őrültek, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább. Pedig valójában ezek az olvasók sem (csak) ilyenek. Tudom, mert az egyik ismerősöm nekem is hasonló stílusú kommentben reagált a Facebook-oldalán a cikkre. Egyébként egy kedves, barátságos lány. De azért „ezeket kéne halomra gyilkolni."

Ha a kutyás képekhez tényleg Fruzsina fűzött ilyen megjegyzéseket, ha tényleg ő írt ilyeneket privátban, az persze nem szép dolog. De ez jelen esetben édes mindegy. (Már Fruzsina szempontjából, a Kurucéból és a kommentelőkéből az azért érdekes, hogy vajon hamisítványok alapján kezdtek-e el gyűlölködni egy random emberre.) Mindenesetre a lány nemrég azt írta Facebook-oldalán: „Szeretném jelezni h ami rolam terjeda kuruc infon az nemigaz természetesen szoval köszönöm annak aki megprobál tönkre tenni ilyen aljas modon." Lentebb azt írta: a privát üzenetek sem tőle származnak, „léteznek hekkerek." Eszerint tehát vagy tényleg nem ő írta, vagy ő sem tartja ezt a stílust a nyilvánosság előtt vállalhatónak. Szemben a sok száz kommentelővel, akik a sokkal durvább megnyilatkozásaikat igen.

fb33.jpg

Tudom, hogy a cigány-nemcigány együttélés sok helyütt problémás, többeknek vannak rossz tapasztalataik. Ez a lány nem tehet róla, és elképesztő, hogy ilyen reakciókkal kell szembesüljön. Szerintem a kedves kommentelők képzeljék el, mit éreznének, ha ezen megjegyzéseik miatt több százan esnének nekik a Facebook-oldalukon, és álmodoznának a kegyetlen és vérszomjas meggyilkolásukról. Persze, olyanoknak nem feltétlenül érdemes magyarázni, akik helyénvaló reakciónak tartják egy fiatal nő ilyen stílusban való letámadását, és akik előbb fognak egy kutya képével együtt érezni, mint egy emberi lénnyel, mégis: fogjátok már fel, hogy ezzel csak magatokról állítjátok ki a lehető legnegatívabb bizonyítványt. Nektek, a ti lelketeknek lesz rosszabb. Mindenesetre a gyilkossággal való nyilvános fenyegetőzés szerencsére még mindig előbb ütközik a Btk.-ba, mint az, ha valaki egy rég törölt képen állítólag odakommenteli a roncsolt képű kutyához, hogy „eeez kész, looool."

(A képeken lévő kommentek Fruzsina Facebook-oldalán láthatóak. Érdemes a kommentek lájkolóinak számát is nézni.)

komment

Címkék: agresszió gyűlölet gyűlölködés Kuruc.info

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr37242583
süti beállítások módosítása