Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Frau Bundeskanzlerin, das ist ein Witz! – avagy így ne tüntess Orbán ellen

2015.02.02. 09:34 | Írta: pinter.bence

108015_vajda_zoltan_gulyas_balazs_heller_agnes_kesz_zoltan_hammer_ferenc_es_szekely_sandor_a_kossuth_teren.png

Vasárnap este ismét tüntettek Orbán Viktor ellen, most is civilek, mint a netadós tüntetések óta olyan sokszor. Civil és civil között azonban van különbség: fontos tárgyalni is röviden arról, hogy micsoda.

Tavasz jön, Orbán megy – ezzel a címmel hirdettek tüntetést Angela Merkel látogatása elé különböző civilek. Nem fogunk arra sok szót vesztegetni, miért iszonyú nagy butaság ez a cím, mert akinek szeme van látja. Orbán nem megy sehova, még nagyon jó ideig. Kevesebben szavaztak rá, mint korábban, csökken a Fidesz támogatottsága is, de senkinek ne legyenek illúziói. Ráadásul ha Orbán megy, akkor maximum a Jobbik jön, de biztos, hogy nem az Orbánváltó Összefogás.

A tüntetés szónokai között ott volt az elviselhetetlen Hammer Ferenc, az örök Heller Ágnes, a kétes indítékkal működő Szolidaritás vezetője, a magánnyugdíjas Facebook-csoport képviselője és a netadós tüntetések szervezője, az egyre kínosabb Gulyás Balázs. Na meg Kész Zoltán, a baloldal által támogatott, egyébként független piacpárti jelölt a kétharmadról is döntő veszprémi választáson. Csodás válogatás, nézzék meg videón:

Ne menjünk bele a tüntetésesztétikába se. Nem ettől függ egy tüntetés ereje. A netadós tüntetésen több tízezer ember vonult, pártállástól függetlenül, szónoklat alig volt – ez adta az erejét. Azóta a tüntetések ereje fogy, a szónokok száma nő, az érdeklődés csökken. Most 5-7 ezer ember volt kíváncsi az újabb orbánváltó happeningre. Hamarosan be kell látni, hogy ezek a havi rendszerességgel megrendezett események önmaguk paródiájává váltak és nem képviselnek semmiféle valódi jelentőséget. Főleg ha ilyen rettentő kínosak, mint a fenti videóból látszik.

Ezen a ponton komoly demarkációs vonalat kell húznunk viszont civil és civil, szervező és szervező között, ahogy azt rendkívül meglepő módon a kormány által fizetett főcivil, Fricz Tamás is megtette nem olyan régen. Vannak azok a lelkes és bizonyára jószándékú civilek, akik a jelenlegi baloldal megreformálásában, átszervezésében, esetleg jelenlegi alakulatainak újbóli összekovácsolásában látják az ország felemelkedését: mindennek persze mintegy előfeltételéül szabva, hogy Orbánnak mindenképpen el kell takarodnia, mert ő egyedül a patásördög, aki megrontja az országot. Szögezzük le, hogy ez a társaság – a fenti – egy furcsa fantáziavilágban él.

Aztán van egy más felfogású csoportosulás – a MostMi csoport, Vágó Gábor és köre, illetve a Kettős Mérce szerzői köre –, akikkel valószínűleg nagyon sok mindenben nem értenék egyet, mint ahogy ők sem egymással. Az elmúlt huszonöt év megítélésében azonban azt hiszem, konszenzus uralkodik, nagyjából az alapján, amit pár hete a Mandineren írtam:

Így tehát ha valaki azt mondja, hogy Orbánnak mennie kell, akkor ki kell mondania, hogy Gyurcsánynak is mennie kell, kibővítve pedig azt, hogy az elmúlt 25 évet meghatározó, gyűlöleten alapuló, szellemi polgárháborút előidéző gondolkodásmódnak és az ezt tudatosan szító politikusoknak, politikai alakulatoknak és holdudvaroknak kell mennie. Pártállástól függetlenül.

Be kell látni, hogy nem Orbán Viktor Magyarország problémáinak forrása. Orbán Viktor és a Fidesz jelenleg a legfőbb tünete annak, hogy Magyarország nagyon nagy bajban van. Nem működik a demokrácia, nem működik a társadalmi szolidaritás, nincs párbeszéd, nincsenek olyan alapvető értékek, melyeket mindenki elfogadna. A korábban már röviden elemzett DEKA, a korábbi kormányváltó összefogás, a mostani tüntetés résztvevőinek nagy része úgy gondolja, hogy első sorban Orbán Viktornak kellene mennie, aztán valahogy megszerezné a hatalmat az európai értelemben progresszív baloldal, aztán eljönne a felvilágosodás meg a Kánaán.

Tévedés. Nem tagadom, hogy Orbán Viktor és kormánya káros tevékenységet folytat: a szabadság általában vett csorbításával, a piacgazdaság torzításával, a lenyúlásra kihegyezett gazdaságpolitikával, a retrogád politikai gondolatok propagálásával, a felelőtlen külpolitikával árt a Fidesz-kormány az országnak. Viszont a választási rendszer módosítása és a durva propaganda ellenére is világos, hogy a választók újra megválasztották Orbán Viktort miniszterelnöknek. Ez van. Ez a szomorú helyzet pedig az elmúlt huszonöt év kudarcának az élő bizonyítéka. A baloldal és a jobboldal, illetve a '89-ben létrehozott intézményrendszer kudarca.

Nem Orbán Viktort kell leváltani. Meg kell kezdeni a legalsóbb szinteken a társadalmi párbeszéd helyreállítását, ezáltal a közös célok tisztázását. El kell érni, hogy egy felelős programmal előálló pártnak legyen egyáltalán esélye – ez pedig nem megy a társadalom alapvető átformálása nélkül. Be kell láttatni a választókkal, hogy az orosz orientáció semmilyen formában nem az ország érdeke, hogy a lassan kádárira torzított korlátozott piacgazdaság csak egy bizonyos fokig hozhat eredményeket, hogy a 2010 óta kiépülő szabadsághiányos rendszer is csak bizonyos fokig lehet eredményes. Magyarul, hogy nem véletlenül buktattuk már meg egyszer a Kádár-rendszert.

A cél tehát: az alapvető közös célok megtalálása. Ehhez az első lépés nem Orbán távozása, hanem az elmúlt huszonöt év felülvizsgálata Orbánostul, Gyurcsányostul.

64 komment · 1 trackback

Címkék: tüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr557132443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Frau Bundeskanzlerin, das ist ein Witz! – avagy így ne tüntess Orbán ellen 2015.02.02. 15:26:01

Hamarosan be kell látni, hogy ezek a havi rendszerességgel megrendezett események önmaguk paródiájává váltak és nem képviselnek semmiféle valódi jelentőséget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 09:43:43

Utcabál, gágogás, jó hangulat, drogozás. Mindez a balliba életstílus szerves része.

2015.02.02. 10:34:34

@maxval bircaman szerkesztő: Setét vagy fiam, mint az éjszaka.

MACISAJT 2015.02.02. 12:39:53

"Most 5-7 ezer ember volt kíváncsi az újabb orbánváltó happeningre. "

Ebbe bizonyára beleszámoltad azokat is akik a " tüntetésről"
szóló cikkeket, posztokat olvasták..:P

MACISAJT 2015.02.02. 12:40:40

@maxval bircaman szerkesztő: ("Utcabál, gágogás, jó hangulat, drogozás. Mindez a balliba életstílus szerves része. ")

Örülj hogy tél van...
Különben megint láthattad volna heller ágnes pucér hasát..:P

2015.02.02. 12:48:35

"ha Orbán megy, akkor maximum a Jobbik jön"

A blogger hülye.

nnnnnnnn 2015.02.02. 13:43:18

balliberális ellenzék által szervezett tüntetés, civilekhez semmi köze. már az első mondat hazugság. ja és örülhettek ha 2500 odavezényelt dk-s meg ballib és maszopnyik ott volt, nem kell itt 5-7ezret írni.
amúgy annyiban igaza van a blognak, hogy a ballib ellenzéken csak röhögni lehet, annyira szánalmas szarok.

jotekony koc 2015.02.02. 13:47:30

Nagy szarban vagyunk, de azert Orban maradjon. Vilagos beszed.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.02. 14:02:13

Valóban gáz ez a sztori úgy ahogy van. 2015 van, de még mindig nincs reális alternatíva. Ez csak arra jó, hogy a narancs-szoponcok álló pöccsel gúnyolódhassanak, ahogy a korábbi kommentekben is látható.

5perc 2015.02.02. 14:06:06

Szerintem elég normális társaságok is voltak a tüntetések szervezők között, akik még csak nem is voltak balliberálisok, míg azt nem kezdte hazudni róla a kormánypropaganda.
Orbánnak persze az a jó, ha baloldali* ellenfelei vannak, mert azok mindenki szemében tehetetlen bénakacsák. Inkább azon csodálkozom, hogyha minden oldalon ilyen nyilvánvalóan ostoba a kormánypolitika, a jobboldali szavazóknak miért nincs igénye egy értelmes jobboldali pártra.

*csak kényszerűségből használom a bal és jobboldali jelzőt, mivel egy szemernyi igazságtartalma sem maradt.

KUHULIN 2015.02.02. 14:08:53

@5perc: Ne izgulj, ha valamelyik kezd megerősödni, majd megjelenik Gyurcsány "civilként" és akkor annyi...! :)
Fidesz és Mszp(DK/Együtt) nem létezhet egymás nélkül!

Móg 2015.02.02. 14:27:44

Szóval ráérünk orbánleváltáson gondolkodni ha majd Józsi bácsi meg Mari néni alulról építkezve kormányzóképes párt alkotnak.Mondod.
Én meg ugy halottam,hogy a rákos daganatot ki kell vágni míg nem késő.Aztán majd lehet a további terápián gondolkodni.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 14:32:21

"Nem Orbán Viktort kell leváltani. "
Nem leváltani, hanem leültetni. Sittre, hogy a műanyag lakat is rárohadjon!
Amíg ez a maffia van a nyakunkon, addig itt semmit sem lehet tenni.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 14:34:34

@$$$=$$$: és ti, kedves narancsmaffiózók, ti mik vagytok? :D
Egy részetek ostoba birka, aki gondolkodásra képtelenül bégeti, hogy víííktorr, vííííktorrr, a maradék meg ugyanolyan bűnöző, mint a fidesz maffia vezetői.

csoio csagasz 2015.02.02. 14:34:37

orbánt és az összes talpnyalóját veled együtt a sittre.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.02.02. 14:37:13

A baloldal alapvető problémája szerintem az, hogy jelenleg nincs olyan embere, mint a Fidesznek Orbán Viktor. Mielőtt bárki megkövezne, kifejtem:

1. Van víziója. Hogy jó vagy rossz az más kérdés (szerintem alapvetően rossz, de van ebben az országban 2 millió ember aki a jelek szerint nem így gondolja), de egyáltalán van neki valamilyen.

2. Ügyes politikus. Legalábbis törökgábori értelemben mindenképpen az. Nem csak jó szónok és ügyes taktikus, de észleli, hogy mi foglalkoztatja éppen a közvéleményt és (legalábbis az esetek többségében) képes a maga javára kihasználni a témát. Azaz populista. Ugyanakkor a populizmus nem feltétlenül rossz dolog, ha mértékkel alkalmazzák és a helyén kezelik, mert azt fejezi ki a választók számára, hogy az adott politikus érti a problémáikat és foglalkozik is azokkal. A jelenlegi ellenzékkel szerintem éppen az a fő probléma, hogy nem eléggé populista; döntő részben olyan kérdésekkel foglalkozik és olyan üzenetekkel operál (köztársaság, szabadságjogok, emberi jogok stb.) ami a választók döntő többségét egyszerűen nem érdekli illetve amilyenekkel nem lehet tömegeket megszólítani.

3. Kitartó. Orbán a rendszerváltás idején kezdte a politizálást és bár azóta jónéhány vereséget el kellett szenvednie, mégis sikerült megkerülhetetlen politikussá válnia. Nagy szerepe volt ebben annak is hogy ügyes politikus, de annak is, hogy nem adta fel akkor sem, amikor beleszaladt egy-egy pofonba. Ezzel simán szembe lehetne állítani mondjuk Bajnait, akitől sokat vártunk anno, de egy választási kudarc után abba is hagyta az egészet, ahelyett, hogy hibáiból tanulva ismét nekikezdjen építkezni. Márpedig évekig tartó aprómunka, szervezetfejlesztés és a kemény politikai csaták bevállalása nélkül a Fidesz ellen senki sem fog választást nyerni.

További probléma, hogy a fenti tulajdonságokkal rendelkező emberek nem csak úgy potyognak az égből, hanem ki kell őket "nevelni", ahhoz meg idő kell és tér, azaz egy olyan politikai párt, melybe bekerülve ezeket a készségeket a politikus el tudja sajátítani. Nyugaton, különösen az angolszász rendszerekben ennek megvan a maga hagyománya. Az ottani vezető politikusok rendszerint végigjárják a szamárlétrát a párton belül, míg elnökök vagy miniszterelnökök lesznek. A tág értelemben vett magyar baloldalnak azonban Horn Gyula óta nem sikerült kitermelnie a saját szervezetén belül ilyen embereket. Ennek a levét isszuk most.

KUHULIN 2015.02.02. 14:43:30

@pythonozok: "Nem leváltani, hanem leültetni. Sittre, hogy a műanyag lakat is rárohadjon!"
Aha. Nagyon érdekelnének az ötleteid! Odamész, hogy Viktor komám, sétálj már be a börtönbe, mert szerintem tolvaj vagy...(?)

hanta boy 2015.02.02. 14:52:41

Számomra mindig megmosolyogtató, amikor jönnek ezzel, hogy mink civilek vagyunk!!

A jó édes anyucikátok ...az...az a civil!

Itt van a Gulyás Gergely, a Gurmai Antinő Zita MSZP-s EU képviselő fiacskája, amúgy MSZP-tag és alapszervezeti titkár.....

Heller Ágica ugorjunk... eddig kb. 6 különböző pártnak (Magyar Kommunista Párt, MDP, MSZMP, MSZP, SZDSZ,...) ja, civil...

Vajda Zoltán a FŐCIVIL.....ja 16. kerben önkormányzati képviselő az Összefogás (MSZP, DK, EGYÜTT-2014, PM, Liberálisok, Munkáspárt, és a Szocdemek) színeiben...ő aztán tényleg, de tényleg civil....

Esetleg civil lehet az a vadbarom Hammer, de azt jobb, ha a tüntizők legközelebb a tünci közelébe sem engedik, annyira égő....

Ahogy Kóka mondaná: Kemény csapat!!!!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 14:52:56

@KUHULIN: ezt rábízom egy fidesz-mentes bíróságra.
Nyugdíjpénzek hol vannak? Ez szvsz önmagában is elég lenne.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 14:53:47

@hanta boy: baromarc! A civil mióta jelenti, hogy nem lehet a résztvevők közt párttag?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.02.02. 15:01:35

@pythonozok:
"A civil mióta jelenti, hogy nem lehet a résztvevők közt párttag?"

Eredetileg úgy volt, hogy ők attól civilek, hogy nem engednek maguk közé politikust. Meg hogy minden politikai erőt oldalfüggetlenül elküldenek melegebb éghajlatra. Ez a baloldal jelenlegi pártkínálatát elnézve érthető, a baj csak az, hogy a választásokon pártok indulhatnak, mozgalmak nem.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 15:06:38

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: és ez mikor volt így utoljára? Szerintem a civil arról szól, hogy nem pártvezérelt.

Balt 2015.02.02. 15:23:05

@hanta boy: horngábori értelemben. :) (Nem kókány.)

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.02.02. 15:24:21

@pythonozok: "Szerintem a civil arról szól, hogy nem pártvezérelt."

Ezzel egyetértek. Csakhogy nem elég civilnek lenni, annak is kell látszani. Ennyi erővel a CÖF is civil.

De ez szerintem mellékkérdés. Az nyilvánvaló, hogy ez a mozgalom ebben a formában előbb-utóbb el fog halni, mint az előző ciklusban. Hogy ez ne történjen meg, ahhoz vagy párttá kell alakulni, vagy be kell állni egy létező párt mögé.

Balt 2015.02.02. 15:26:50

@pythonozok: Itt civil legfeljebb a horgászegyesület meg a kutyamenhely. Vagy az se.

Göntér László 2015.02.02. 15:30:38

Amikor valamelyik politikai erő csak odáig jut, hogy aktuális miniszterelnök takarodj, akkor elveti a megosztás magját. Szerintem az ilyen szlogenekkel nem lehet a magyarságot egységes nemzetté kovácsolni. Tudomásul kell venni, hogy a nemzet felemelését az enyémtől eltérően is láthatják mások, akik ettől még nem lesznek sem árulók, sem ütődöttek. Ezért én nem zárom ki egyik párt képviselőit és híveit sem a magyarság soraiból és nem tartom elképzelhetetlennek azt sem, hogy Orbán, vagy
Gyurcsány, vagy rajtam kívül bárki más, miniszterelnök
legyen. Ahhoz, hogy ilyen helyzet előálljon, az kell, hogy más legyen a közhatalom felépítése, a választási
hogy más legyen a közhatalom felépítése, a választási törvény és a pártok legyenek elválasztva az államtól. Nem az állam felépítésétől, hanem az állam működtetésétől. Ezt én reális lehetőségnek tartom amit az alábbiak mutatnak:
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese
ktkj.blog.hu/2011/09/26/merlegen_a_kepviselok_es_a_kepviseleti_intezmenyek

eßemfaßom meg áll 2015.02.02. 15:33:23

@Móg: ha a rákos daganattal egyuttal a fejet is levágod akkor sokra mentél vele....

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 16:00:38

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: mijaza CöF??
(gyk:
- Az én apukámnak meg CSÉB-je van!
- .... miazaCSÉB??? :~(

:D)

Franctuggya... azért van némi különbség ezek közt a félcivilek meg a bajerzsóttiék között. Még ebben a tekintetben is. (vagy nem a CÖF békamenetelt a fidesz "vívmányai" mellett kiállva?)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 16:01:21

@eßemfaßom meg áll: attól is függ kis viagraszökevény, hogy milyen állatról van szó. Van állat, aminek hiába vágod le a fejét, még tovább él. :D

empoftla 2015.02.02. 16:13:15

@maxval bircaman szerkesztő: Higgadt, bölcs, nagy államférfihez való kíváló külpolitika - az Orbán kormány érdemeinek szerves része.
A magyar ballibek meg színesítik a palettát (az, hogy a ballib nyugati sajtóban mi jelenik meg, az meg kit érdekel?)

turista a saját országában 2015.02.02. 16:21:25

Imádom, mikor jól szitált középosztálybeli, huszonéves nyikhajok elmúlthuszonötéveznek.

turista a saját országában 2015.02.02. 16:22:05

25évezés helyett köszönd meg anyádnak, hogy fölnevelt...

high up! 2015.02.02. 16:22:43

@maxval bircaman szerkesztő:

Az vagy te az index blogon, ami Tovaris Orbaneszku (bálványod) Európának: a különbejáratú elmebetege.

Amúgy nincs Bulgáriában elég kecske, állandóan erre a ballib szóra kell rájszolnod?

sorstalan gáz 2015.02.02. 16:28:49

Kedves nézőink!

A "Hófehérke és a hét óriás" előadást látják kóser interpretációban (kettő törpe influenza miatt igazoltan távol

high up! 2015.02.02. 16:32:10

És a 90%-nyi Átlaghülyemagyar naponta az asztalra csap és aszongya, hogy:
Rohadék rendszer! Teljes szopás az életem!

És a nagy esze már szállítja is a megoldást:

a) Azért nehogy má eltakaríccsuk Orbánt, á, minek? Majd párbeszédelünk vele, oszt majd meghallhgat minket, oszt majd úccsinájja, hogy nekünk jó legyen. Erre fogjuk kényszeríteni!

b) Marad otthon, nyakig süppedve a foteljában (és a sörében), bámul bele a tünetetés közvetítésbe, aztán kifakad: Há bammeg, csak 7 ezren mennek el? Há bammeg így akarják megdönteni Orbánt? Há bammeg ezek nem viszik ám semmire!

Csak így tovább Átlaghülyemagyarok, tobább a 25 éves permanerns birkalét zsákútján.

FOLYTASSUK!

Béláim! Rátoltuk! 2015.02.02. 16:33:39

Értelmezgetünk; ítélkezgetünk; utálkozgatunk; tüntetgetünk; kommentálgatunk, stb.

Ami bizonyos: vezető, és vezető párt nélkül nem lesz változást, váltást kikényszerítő erő. Talán 2018-ban, ha...

Okoskodok én is egy kicsit két idézettel.

Az első Nagy László: Menyegző

"összeesküdve örökre a jóra, igazra,
gyönyörűségre, a legszilajabb álmon is túl
a rendre, hogy általunk jönne világra,
vegye tudomásul a tenger, a szüntelen ostrom:
okosak a vének, ruganyos a vének tanácsa,
megengedik: IME, TESTETÖLTHET AZ IGE, HA TUD,"

S a tüntetés margójára még egy idézet (Anouilh: Becket vagy Isten becsülete):

"Minékünk, Szentatyám, nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan, mit akarunk. A szándékok mélységes bizonytalansága bámulatos cselekvési szabadságot biztosít!"

Miért untatlak ezzel benneteket? Mert meggyőződésem: (meg)szervezett erő(központ) nélkül nem lesz változás. A bázisdemokrácia szabályai a forradalmi változások ellen hatnak. S ezt sokan, sokféleképp elmondták már nekünk, tanulnunk kellene már belőle. És hogy igaz magyar módjára hogyan? Megmondta nekünk már Petőfi (25 éves volt akkor, 1848): www.youtube.com/watch?v=pGstQJiaVMY

turista a saját országában 2015.02.02. 16:33:57

"... az elmúlt 25 évet meghatározó, gyűlöleten alapuló, szellemi polgárháborút előidéző gondolkodásmódnak és az ezt tudatosan szító politikusoknak, politikai alakulatoknak és holdudvaroknak kell mennie. Pártállástól függetlenül."

A z e l m ú l t h u s z o n ö t é v b e n - minden elfogultság nélkül állíthatom, ebben az országban kizárólag a jobboldal vívott szellemi polgárháborút. Nyitotta a frontot az MDF -KDNP-KKGP tandem, folytatta a máig tartó harcot a Fidesz, illetve jobbszélen a MIÉP, majd a belőle kinövő Jobbik.

A bal-liberális oldal pedig mikor fölvette a kesztyűt, mikor nem. De reagálnia kellett az ellene indított ideológiai háborúra, és közel sem olyan agresszív hangnemben és eszközökkel, de kénytelen volt elhatárolnia magát attól a szellemi mocsoktól, amit az 1945 előtti világban rekedt magát jobboldalnak nevező semmirekellők zúdítottak a rendszerváltás óta az országra és rájuk is.

high up! 2015.02.02. 16:34:32

@Göntér László:

A választás sose arról szól, hogy a népet nemzeti egységbe kovácsolod, hanem arról, hogy te tudod-e jobban beetetni az Átlaghülyemagyarok többségét vagy a másik.

2010-ig ez a maszopnak jobban sikerült, 2010 óta Orbaneszku a nagyobb néphülyítő.

FOLYTASSUK

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.02. 16:41:18

@high up!: Ha még sokat magyarozol, lehet, hogy háromezren se maradtok, ráadásul meg is fázol a hidegben.

Tudományos libsizmus 2015.02.02. 16:41:30

@turista a saját országában:
Ezt a rizsát melyik sztálinista brosúrából kopiztad ide?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 16:44:40

@high up!:

Nincsenek bálványaim.

A ballib szó az országrontás jelképe, ennyi az egész.

A bolgár ballibek pl. inkább a jobboldalon vannak. Azaz az egész nem oldal kérdése.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 16:46:04

@high up!:

Az átlagmagyar bölcs, s tudja nem szabad Orbánt eltakarítani, minden hibája ellenére se, mert az alternatíva sokkal rosszabb.

Tudományos libsizmus 2015.02.02. 16:48:15

@Móg:
"... a rákos daganatot ki kell vágni míg nem késő."

Jól mondod:) Az a baj mindössze, hogy áttételes. A SZDSZ után itt van nekünk a DK meg a Külön, meg természetesen a "civilek".

Nzoltan 2015.02.02. 16:51:35

@MACISAJT: Meg a külföldi túristákat. :-)

5perc 2015.02.02. 16:58:37

@Tudományos libsizmus: És akkor a kdmp-t még nem is említetted. Talán véletlenül?

empoftla 2015.02.02. 18:16:42

@maxval bircaman szerkesztő: Így van, az átlagmagyar (az aki nem vándorolt ki a nyugatra a jobb élet reményében) az bölcs.

sztd 2015.02.02. 21:57:48

"Nem működik a demokrácia, nem működik a társadalmi szolidaritás, nincs párbeszéd, nincsenek olyan alapvető értékek, melyeket mindenki elfogadna."

Erre szokás azt mondani, hogy bullshit. A valóság az, hogy
- működik a demokrácia. Túlságosan is működik. A részletekről sosem a nép dönt, összességében régóta az van, amit a nép akar. 2002-ben jóléti rendszerváltást akartak, és lényegében megkapták. 2006-ban a kölcsönös utálatot akarták, a szavazásnak az volt az értelme, hogy ne a másik kormányozzon. A gyűlöletet is megkapták, meg is lett az eredménye 2010-re. 2010-re mindennek az elsöprését akarták, és ez is teljesült. 2014-ben azt akarták, hogy maradjon az egyetlen erő, aki tud kormányozni, de azért valamennyire fogja vissza magát. Ez is teljesülni látszik.
Az árát persze mindnek azóta is fizetik, de végül is nem mindig pontosan olyan amire vágyunk, mint amilyennek hinni szeretnénk.
- van társadalmi szolidaritás: az összes árvíznél, vagy vörösiszap esetén, vagy 10 éve a cunami idején, mindig van gyűjtés, hatalmas pénzeket adnak össze. Csak éppen ez a társadalom csak a bajban segít. Egyébként a többség úgy van vele, hogy mindenki maga felel a sorsáért.
- párbeszéd valóban nincs.
- vannak olyan alapvető értékek, melyeket mindenki elfogad. A mindenki természetesen eufemizmus, ilyenkor a társadalom döntő többségére kell gondolni. A félreértés ott van, hogy a cikkíró nem fogadja el ezeket. Általános érték, hogy ne szóljanak bele az én dolgomba, én se szólok bele a máséba. Az is, hogy a magasban úgyis fejünk felett döntenek, én pedig megpróbálok kibújni alóla. Az illiberális demokrácia is ilyen (mindenkinek mindent szabad, de mindenki viselkedjen rendesen). A többi politikai erő, vagy még inkább az egész magyar társadalom hibáztatása is alapvető és mindenki által elfogadott társadalmi érték/közmegegyezés. Ezt még a szerző is elfogadja.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 22:06:10

@sztd: működő demokráciáról beszélni ott, ahol a szavazásra jogosultak fele sem megy el szavazni, és akik elmennek, azok közt ott van szinte az összes fidesz szavazó. Ráadásul egy normális választási rendszerben ennek a söpredéknek messze nem lehetett volna kétharmada, azt csak úgy csalták össze, hogy magukra igazították a körzeteket és a játékszabályokat.
Szóval ilyen körülmények közt eleve röhej működő demokráciát emlegetni.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.02.02. 22:38:52

@pythonozok: "működő demokráciáról beszélni ott, ahol a szavazásra jogosultak fele sem megy el szavazni, és akik elmennek, azok közt ott van szinte az összes fidesz szavazó. Ráadásul egy normális választási rendszerben ennek a söpredéknek messze nem lehetett volna kétharmada, azt csak úgy csalták össze, hogy magukra igazították a körzeteket és a játékszabályokat.
Szóval ilyen körülmények közt eleve röhej működő demokráciát emlegetni."

1. A szavazásra jogosultak fele igenis elment szavazni, 61,24 5 volt a részvétel.

2. A mozgósítás minden kampány központi eleme, a legfejlettebb, legtisztább demokráciákban is. Az a párt, amelyiknek a támogatói jobban mobilizálhatók, előnyben van. Ettől még simán legitim a választás eredménye.

Andras J Fazekas 2015.02.02. 22:55:50

Nincs orosz orientáció, csak magyar érdek és orosz gáz van.

Egyéb mondanivaló híján a többit a magyar balfék ellenzék agyalta ki és terjeszti.

Kár ezeket ismételgetni.

Az EU-s szankciók óta, miután lecsökkent a kereskedelmi forgalom az EU tagállamok és Oroszország között, az USA 20 százalékkal növelte oroszországi kereskedelmét.

E kérdéskörben talán őnáluk volna érdemes reklamálni.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.03. 08:40:25

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: parlamenti választások adataira nem emlékszem, de még az általad említett arány is nagyon alacsony. Önkormányzatin sok helyen a 40%-ot sem érte el, ha jól emlékszem. És működő alatt én azt értem, ha emberek mennek szavazni, nem a jelen állapotot, mikor az egyik párt szavazóinak többsége csupa zombi.
Hogy legitim? Törvény szerint igen, de emlékeim szerint itt működő demokráciáról volt szó.

népoldali 2015.02.03. 11:39:30

DRÁGA NAIV EMBER!

Már megint formálni akarjátok a népet? Már megint "szemléletváltoztatni" akartok?Na ,Orbán helyében most kérném a kávét...

Pont ez a messianisztikus küldetéstudat, a népet "saját érdekében" megváltoztatni kivánó társadalom-mérnökösdi az, ami mindig bedugult,soha nem vezetett sehová. Értsétek meg,NEM KELLKETEK,nem azért mert a megátalkodott,tohonya magyarok eleve fasiszták,hanem mert NEM ÉRTHETŐ az egész felfogástok,"haladó,felvilágosult"/brrr.../ eszmerendszeretek,kinaiul van egy átlagembernek.

Népünk zsigerileg ,öntudatlanul elutasitja a rátiukmált "izmusokat".Egész történelmünk nem állt másbol,mimt az épp aktuális "vezetö eszmerendszer külföldi urai,,és hazai vazallusai elleni hadakozásbol.Nem kellett tatár,török,Habsburg,ruszki,és most a jenki sem.Ideológiájukkal együtt.

Orbán tika egyszerű: ÚGY MUZSIKÁL AHOGY A NÉP TÖBBSÉGE TÁNCOLNI AKAR! Felejtsétek el Budapestet az ország a vidék. Zombibak nevezni,lesajnálni,állandóan nevelni akarni a népet,na ez üt vissza.

Annak adják az emberek a szivüket,de szavazataikat is,aki LEGJOBBAN megközeliti azt a sajátos mentalitást ami,kimondatlanul,a ménk,,épp úgy mint egyedi nyelvünk is. Az ember nem racionális lény,döntéseinek többsége a tudatalattiból ered. Még a legjobb indulatú megváltoztatási kisérletet is ösztönösen elutasitják,minden más népnél jobban.A "változás " szó nálunk negatív értelmű.

Nincs jobb vagy baloldal,csak pénz-és népoldal.
A pénzoldalon vannak "ŐK",a fejesek,az elit,a média és sajnos bizony a Ti eszmerendszeretek ,a liberalizmus,meg az egész demokrácia -projekt,idegenül,érthetelenül,messze...

A másik odalon vagyunk "MI": mindenki aki nem akar "belszólni közös dolgainkba",aki MUNKÁS,tehát bármiféle szellemi vagy anyagi javat hoz létre, akinek egy vágya van:becsülettel eltartani családját,itt és most,és nem valami "boldog "jövőben".

ŐK OTT FENT, MI ITT LENT,
ŐK OTT A PÉNZOLDALON,MI ITT A NÉPOLDALON...
Ez ma az igaz törésvonal...

Persze tonnyáni elemzést összeirhatnak okos enetellektuellek,de tessék évekig hajnali 3 kor kelni hogy a reggeli buszt elérjük a müszakkezdésre,de elöbb még megetetni az állatokat,aztán este ugyanez,hát persze hogy nem fog elmzést nézni,legfelejebb a Nóta tévét...

Az északi sarkvidék dermesztő hidege sivatagi forróság ahhoz ajeges űrhöz képest,ami belvárosi-.városi-médiatizált enetellekteullek -akár jóhiszemű- felfogása, és népünk többségének generációk óta átöröklött,moccanthatatlan mentalitása között huzódik.
"Átalakitani" "reformálni" :tengercseppeket szitán számolni.
HA EGY VÁLTOZÁS NEM SZERVES,EGYMÁSBAÉPITKEZŐ,MINT A SEJTEK A SZERVEZETBEN,AZ CSAK MESTERSÉGES, ERÖSZEKOS LEHET,EZÉRT KONTRAPRODUKTIV.
Mint ezt a "haladó erők"1789 óta látványosan produkálták.

Csak az a növény él meg,amit befogad a föld!

Üdv.
nepoldali@hotmail.hu

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.03. 12:34:30

@népoldali: szabadnép félóránkat hallhatták fidesz droidunk tolmácsolásában.
Kérjük, álló tapssal üdvözöljék!

népoldali 2015.02.03. 12:44:45

@pythonozok: Köszönöm,pihenj,kérem helyet foglalni.
Most konkrétumok,cáfolatok,elérvek,ellenérvek?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.03. 13:26:07

@népoldali: konkrétum? Íme egy újabb fasz, aki azt képzeli magáról, hogy beszélhet "a nép" nevében. Csak annyi önkritikád sincs, hogy észrevedd.

sztd 2015.02.04. 09:15:19

@pythonozok: Mese.

- Az emberek (már akiket érdekelt, hogy mi van), elmentek szavazni. Egy demokráciában a többiek csak bevételforrásként vagy közhangulat szinten számítanak. Ez azonban igaz Overdose csodalóra vagy a Rácz Péter Rikárdo gyerekre is, akik szintén nem szavaz(hat)nak. A részvétel mondjuk egy USA elnökválasztáshoz képest egyértelműen magas volt. Nyugat-Európában hagyományosan alacsonyabb a részvétel (ebben azok az országok jelentenek kivételt - pl. Belgium - ahol kötelező szavazni).
- a játékszabályokat az MSZMP is magára igazította. 1994-ben ezért lehetett az MSZP-nek 29%-os listás eredmény mellett 54%-os többsége. A korábbi választókörzeteket azért nem lehetett (az alkotmánybírósági döntés ellenére) megváltoztatni, mert nagyon balra torzítottak. Most ugyanez van jobbra-torzításban, csak most a max. 15% eltérés szabálya is érvényesül. Angol vagy USA jellegű választási rendszerben még elsöprőbb lenne a Fidesz-fölény.

A lényeg, hogy nem röhej, hanem a ténykérdés a demokrácia léte. Ha nem tetszik (ami egyébként elég általános, mondhatnám konszenzus-közeli vélemény) az más kérdés. A röhej az, hogy a nem tetszést a tények letagadásával fejezi ki valaki (Magyarországon egyébként ez is általános).

népoldali 2015.02.04. 10:33:38

@pythonozok: Tehát:
Létezik- e valóban jobb VAGY baloldal?Nem egy a kettő?
Milyen a milliók szemében az elfogadottsága a "demokráciának"?
Az általános elutasítás nem az egész rendszer elutasítása?
Kinek kéne szolgálni kit: a "demokratikus "elveknek a népet,vagy népnek a demokráciát?
Ki képviseli ma legnagyobb választói réteget,a nemszavazók,a legyintők,a "Közöny Pártjának "tömegeit?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.04. 11:10:19

@népoldali: létezhet-e olyan, aki egyszemélyben jogosult szólni "a nép" nevében?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.04. 11:14:45

@sztd: fura, hogy a folyton csalást emlegető fideszes horda ezt akkoriban nem emlegette. Talán rosszul tudod? (körzetekre gondolok, csak mobilon macerás idézni)
Az emberek közül elment szinte minden fideszes, ezt a jól ismert birkaszellemetekre alapozom, a többség meg otthon maradt. Ezekről kb. annyit lehet biztosan tudni, hogy sokmindenre vágynak, csak arra nem, amit a fideszes maffia művel.

sztd 2015.02.04. 12:01:49

@pythonozok:
Nem tudom rosszul. Elég olyanokba belegondolni, hogy Debrecen csak 3 körzetet kapott, miközben már a rendszerváltáskor is meghaladta a lakosságszáma Miskolcét, amelyik 4 körzetet kapott. Csepel is lényegében ezért rendelkezett 2 körzettel, a lakosságszám ezt nem indokolta már akkor sem.

A helyzet az, hogy azok között a körzetek között is lehetett választást nyerni, ahogy a baloldal is tudhat elméletben a jelenlegi körülmények között (1990-ben és 1998-ban ez sikerült is).
Egy ilyen rendszer kialakítása nem szép, de amíg emberek írják a törvényeket, evidens. Ettől még demokrácia van/lehet. Az USA-ban is eljátsszák, Nagy-Britanniában is a munkáspártnak lejt kicsit a pálya (illetve lehet, hogy mióta Cameron van hatalmon, azóta annyira nem).

Az eljárásnak az a lényege, hogy az egyik oldal szavazói a körzetek többségében alapesetben enyhe többségben vannak, míg a másik oldal szavazói kevesebb körzetben vannak óriási többségben.

A bibi akkor van (ezt szívta meg az MSZP és ez a Fidesz veszélye is), ha a az oldal nagyobb mértékben gyengül meg. Ekkor ugyanis az enyhe többségű körzetek tömegesen válnak enyhe kisebbségűvé, és a másik oldal (amennyiben egységes) tarolni fog. A gyengüléstől függ a tarolás mértéke.

A jelenlegi helyzet viszont ettől is eltér. Jelenleg csak egy darab egységes oldal van, és ő visz mindent. Amit fent írtam, akkor lesz releváns, ha megjelenik a másik oldal is színen. 2018-ra elvben kikristályosodhat.

Csalás akkor van, ha mondjuk a számolás után szándékosan más az eredmény, mint ami a törvényesen bedobott cédulák konkrét száma alapján lehetett volna, jelentős tömegeket (törvénytelenül) nem engednek szavazni, stb. Mellesleg a jobboldalnak volt szokása állandóan csalást emlegetni vereség esetén, de úgy tűnik, már ez is közös értékké vált.

sztd 2015.02.04. 12:05:15

@pythonozok: Aki nem szavaz ellene, az arra bízza a döntést, aki elmegy szavazni. Azt lehet ezzel kifejezni, hogy neki mindegy ki jön. Vagy mind jó, vagy mind rossz. (Miután 30 fölötti listára lehetett szavazni, kénytelen vagyok arra hivatkozni, hogy mind jó volt neki, vagy elég jó, hogy ne menjen el ellene szavazni.)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.04. 12:30:58

@sztd: és hogy vinnyognál most, ha mondjuk az imádott fideszed birkái maradnak a seggükön és mondjuk Gyurcsányék kormányoznának ugyanezzel a módszerrel elcsalt választások után.

sztd 2015.02.04. 14:30:55

@pythonozok: Nagyjából ugyanígy. Az 1994-es választások idején lényegében ez történt.
Akkor sem a stílusukkal volt igazán bajom (pedig ugyanezt csinálták, csak Bod Péter Ákos nem maradhatott MNB-elnök szemben Simor Andrással).
süti beállítások módosítása