Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Ő nem lehet Charlie, a francia hatóságok szerint legalábbis biztos nem

2015.01.22. 10:42 | Írta: pinter.bence

10941240_889617147737228_1873958627_n.jpg

Tizenhat éves fiút tartóztatott le a francia rendőrség, miután Facebook-oldalán egy Charlie Hebdot kritizáló karikatúrát osztott meg. Korábban egy humoristát tartóztattak le, mivel a terrortámadással viccelt. Úgy látszik, a franciák is csak addig Charlie-k, amíg éppen kedvük tartja. Villámposzt.

Je suis Charlie – hirdették politikusok, újságok és magánszemélyek világszerte Twittertől Facebookig, címlaptól címlapig pár héttel ezelőtt, jelezve, hogy kiállnak a szólásszabadság mellett. Én is megírtam, hogy ha nem is pattanok fel a jesuis-vonatra, mindenesetre a szólásszabadságot alapvető értéknek tartom akkor is, ha a Kurucinfó történelemhamisító cikkeiról, Maksa Zoltán gyenge poénjairól vagy ún. vallásgyalázásról van szó. Ez formálta Európát Európává, és hacsak nem nyílt uszításról van szó, nincs értelme korlátozni.

A Charlie Hebdo már korábban is kiverte a biztosítékot párszor provokatív karikatúráival, de a legmagasabb szinteken jelezték, hogy Franciaországban elfogadható a működésük. Nem úgy azoké az embereké, akik a Charlie Hebdo-t valamilyen formában kritizálják. Ők ugyanis terroristák. Január 14-én egy humorista viccelt a terrortámadásokkal, letartóztatták. Most egy 16 éves fiú fordította ki a Charlie Hebdo egyik címlapját, Charbot, a meggyilkolt főszerkesztőt ábrázolva rajta, fent megtekinthetik. Őt is letartóztatták.

Hát akkor ennyit a sok Charlieról.

13 komment · 1 trackback

Címkék: szólásszabadság Franciaország Charlie Hebdo

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr897096975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ő nem lehet Charlie, a francia hatóságok szerint legalábbis biztos nem 2015.01.22. 10:52:01

Úgy látszik, a franciák is csak addig Charlie-k, amíg éppen kedvük tartja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fggeri 2015.01.22. 11:25:16

"a legmagasabb szinteken jelezték, hogy Franciaországban elfogadható a működésük."

Éppen ellenkezőleg. A legmagasabb szinten többször kérték az újságot, hogy vegyenek vissza, mert tevékenységük alapvetően szembemegy az ország hosszútávú diplomáciai érdekeivel, (amely elsősorban az arab világot jelenti).

sztd 2015.01.22. 12:03:54

Szerintem itt van egy félreértés.

Az illetők azt írták ki mindenhova, hogy "én vagyok Charlie".

Milyen dolog lenne egy Charlie-nak, hogy őt gúnyolják, miközben gúnyolni csak neki szabad? Valószínűleg elfogadhatatlan, és ezt ki is nyilvánították. A Charlie Hebdo féle gúnyolás belefér, a másik oldali pedig nem. Ilyen egyszerű.

Nyugigumi 2015.01.23. 03:08:33

Amit szabad Jupiternek...

Barbaarb 2015.01.23. 07:55:45

Nagyon meglepő számomra egy 16 éves fiútól ilyen szintű kreativitás és érzék. Ez szerintem egy roppant tehetséges srác attól függetlenül, hogy hogyan ítéljük meg ezt a konkrét esetet.

Egyébként te legalább következetes vagy a szólásszabadságot illetően, még ha nem is értünk egyet. Mert hol van az a határ, amitől a nyílt uszítás érvényt szerez magának? Én úgy érzem, hogy a nyilvános sértés elítélendő, és volt már sok jogi támadás a CH ellen, de a jog mindig megvédte őket. Ezeken a szabályokon kellene szerintem változtatni egyrészt, mert a sértés szerintem elítélendő, másrészt mert ilyen következményei lehetnek. És ebben a témában egyébként egyetértek a pápával.

szvsz 2015.01.23. 08:18:42

Türelmetlenül várom az eddig énvagyokcsárlihebdozó/szólásszabadságozó kommentelők 'őszinte' felháborodását (ld. bekiáltás blog/rajzokkal se uszíts)...
Bár ők elmagyarázták, hogy az egyik rajz uszít, a másik nem (az érv az, hogy s z e r i n t ü k egyik uszít, a másik meg nem - hja, a Gorcsev Iván féle vaslogika a mai napig kikezdhetetlen), nyilván itt is ez a helyzet.

Muad\\\'Dib 2015.01.23. 08:18:53

Az ilyen baromságok borzalmasan sokat ártanak a jelen helyzetben. Annak ellenére, hogy a CH karikatúráit illetően nem volt egységes álláspont, mégis egy világon átívelő egység jött létre azzal kapcsolatban, hogy a szólás és sajtószabadság az egyik legfontosabb vívmánya a modern társadalmaknak, és ezt igenis meg kell védeni a szélsőségesek támadásai ellenére.
Erre most a degenerált barmok jó alaposan alárúgnak annak az elvnek, ami végre egy oldalra állított szinte mindenkit. Mert ezek után egy teljesen hétköznapi muzulmán mit fog gondolni? Belőle bárki hülyét csinálhat, őt lehet sérthetni, megalázni, a sajtószabadság nevében, de vannak olyanok, akik felülemelkednek ezen az elven?

Szolo 2015.01.23. 08:27:26

Már legalább a Mohamed-karikatúrák óta mindenkinek nyilvánvaló, hogy a szólásszabadság határait mindig egyedileg határozzák meg. @Nyugigumi: tömören fogalmazta ezt meg. A Mohamed-karikatúrákra adott arab válasz-karikatúrák leközlését is büntette a Nyugat.
Érdemes a felszínen tartani ezt a problémát, de a francia diák elővigyázatosabb lehetett volna. Jó tanulság ez.

szvsz 2015.01.23. 08:44:59

@Muad\\\'Dib: "hétköznapi muzulmán mit fog gondolni"
Csaxolok, nem fog, hanem gondol. A helyzet eddig is ez volt a kettős mércével, és még annak is teljesen nyilvánvaló volt, aki (pl. itt, azaz kül. blogok kommentjei) váltig erőltette az ellenkezőjét. Most leginkább ezeknek rugtak alá és ezért nagyon hízik a májam.

Ali Lali 2015.01.23. 09:20:46

Íme a korlátlan liberális sajtó és szólásszabadság! Most legalább megtudtuk pontosan liberálisék mit is értenek alatta! Ha bármikor pampognak csak a két rajzot kell egymás mellett bemutatni, aláírva, hogy ez egy posztumusz liberális hős rajza, ezért pedig börtönbüntetés jár. /Pedig a rajzokon szereplő 2 alak kőzött történelmi jelentőségben is ég és föld a különbség!/

szvsz 2015.01.23. 12:20:05

Hát nem tolonganak a korábban szólásszabadságozók...

NaNehogyMár 2015.01.23. 13:11:37

Hááát...assem tudom, nevessek, vagy sírjak......inkább legyintek........megérett a világ a pusztulásra.

NaNehogyMár 2015.01.23. 18:35:56

éééésss....le is került a címlapról. Milyen érdekes.
süti beállítások módosítása