Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Minden rendben, már a jó időn is dolgozunk!

2013.03.31. 10:07 | Írta: wutshername

cenz.jpg

Ebben az országban minden rendben. Ciprust sajnáljuk, az új pápa húsvéti fellépéseit pedig határtalan izgalommal várjuk. Az időjárás pocsék, de a felelőst már keressük.

Ma szót ejtünk arról is, hogy a baloldali kormányzás ideje alatt egyszer sem csökkent az államadósság, de Orbán Viktor 2011-ben 3 százalék alá tudta azt szorítani. Hogy hogyan? Meg hogy ez már két éves sztori? Az most mindegy, gondolj az adásidőre! Jöhetne egy bevágás arról is, hogy nőtt a foglalkoztatottság. Hogy már három napja erről beszélünk? Nem baj, ünnep van, biztosan akad, aki még nem hallotta. Szóval kellene ide egy közgazdász, aki elmondja, hogy szépen növekedünk. Esetleg megjegyzi, hogy elmúltnyolcév és kettősmérce. Van még, aki ehhez a nevét adja? Nincs? Jó, akkor nyúljunk mélyebben a zsebünkbe, elvégre a mi költségvetésünk még mindig ötvenszer nagyobb, mint mondjuk az RTL2-é. Na, ennyi elég is, majd sport és fiatalok. Ja! Ki lesz a műsorvezető? Jegyezze meg, hogy ezek a fiatalok nem azok a rendbontó huligánok – igen, ez a szóösszetétel jó is lesz –, akik tudatlanul az utcán hőbörögnek. Remek, köszönöm! Munkára!

Így indulhat a nap a Kossuth Rádióban 2013 húsvét vasárnapján, és a reggeli adás pontosan eszerint alakul. Szerencsére nagyszombat estéjén ismét leadták az m1-en az adást arról, hogy a jókedv tanulható, úgyhogy panaszra igazán senkinek sem lehet oka. Az MTVA dolgozik. Az MTVA-ban mindenki hálás, aki dolgozhat. (Borbás Marcsi különösen hálás lehet egyébként, mert neki jelenleg annyi műsora fut, hogy a néző kivétel nélkül mindegyik műsorsávban ki van téve a veszélynek, hogy irritáló visongására riad.)

*

A kormányváltás óta mintegy ezer embert küldtek el a közmédiától. Jelentős részüket valószínűleg rettenetesen rosszul érintette az elbocsátás, de néhány sóhajba öröm is vegyülhetett: nekik legalább épségben maradt a gerincük. A fogaskerekeknek persze forogniuk kell, 240 főt a Start munkaprogram keretében, egy háromnapos gyorstalpaló után állítottak a menesztettek helyére. A munkaprogrammal együtt a százmilliós éves költségvetésű intézmény 444 millió 529 ezer 205  forint támogatást kapott „a kulturális értékek digitalizációjára”. A fordulattal néhányan az elbocsátottak közül is visszakerültek a közmédiához, köztük olyanok is, akiket eleve az archiválásért felelős területről menesztettek – természetesen jóval kevesebb bérért, jóval rövidebb időre, egyéb kedvezőtlen feltételek mellett.

Azt nem tudni, hogy az elbocsátottak közül hányan csatlakoztak a tiszta közszolgálati csatornákért demonstráló Nagy Navarro Balázshoz, de ex-kollégáik munkáját látva, hallva lélekben biztosan egyre többen. Aki fizikailag nem, azok közül pedig legalább egy személy más irányba lépett: Szabó Máté ombudsmannál jelezte, hogy kurva nagy gáz van. De a jogi fórumok malmai lassan őrülnek: hogy alapvető problémák vannak, arról csak ez év márciusában adott ki közleményt az ombudsman. A Start ugyanis azoknak szól, akik hátrányos helyzetűek, Budapestnél rosszabb munkaerő-piaci adottságokkal rendelkező területen élnek, nincs felsőfokú végzettségük vagy érettségiük.

A jobboldali sajtó mindeközben arról ír: „az elmúlt időben javult Magyarország megítélése a világsajtóban”, aztán arról, hogy kettős a mérce (az már csak ebben a kontextusban vicces, hogy a cikk címe „Hová tűnik az objektivitás..?”), a közmédia médiatémában meg csak annyit közöl, hogy Magyarországon élő külföldieknek angol nyelvű bullshitgenerátort indítanak. Pénzért. Az MTVA ballépéséről hallgatnak.

*

Én szerencsés gyerek vagyok, munkám van, saját lakásban élhetek. Ha visszamegyek a szülői házba, a húsvéti zserbóra dupla adag csokit tud tenni anyukám, sőt még kalácsra is futja. Nálunk mindenhol be van kötve az internet, a kábeltévé, hozzánk napilap jár. Nekünk többnyire konzervatív az értékrendünk, de nem vagyunk vakok. Családom és én tanulhattunk, mi átlátunk a szitán. Nekünk van választásunk, és mi nem a közmédiát választjuk – legfeljebb ha éppen túl alacsony a vérnyomásunk. Mi nem Orbánra szavazunk.

De sokaknak nincs ma választása Magyarországon. Sokaknak csak kenyér van, mert vége a hónapnak, és ingyenes köztévé. Nincs iskola, tudás, nincs igény a valós információra. A reményre van igény, azt meg okos emberek közvetítik rádióhullámokon. A reményre van igény, meg aki mondja. Orbánra.

Meg aki mondja. A közmédiásra. Nem a székház előtt éhségsztrájkoló közmédiásra, hanem a gerinc nélkül munkába csúszóra, aki azért maradhatott helyén, mert a „munkáját jól végző szakemberek” egyike. Aki a helyén marad, mert az ő gyerekének is kell a falat. Aki elhallgat, aki torzít, aki félrenéz, amikor szelektál. Akinek tartás nélküli háta esténként bőségesen terített asztal előtt görnyed. És a munkahelyéről – éppen ezért – nem áll fel.

10 komment · 1 trackback

Címkék: demagógia közmunka közmédia elbocsátások közszolgálati média MTVA Kossuth Rádió Start

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr935185215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden rendben, már a jó időn is dolgozunk! 2013.03.31. 11:52:02

Ebben az országban minden rendben. Ciprust sajnáljuk, az új pápa húsvéti fellépéseit pedig határtalan izgalommal várjuk. Az időjárás pocsék, de a felelőst már keressük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

states1 2013.04.01. 11:03:08

Nehéz manapság alternatívnak lenni, túl vagyunk Dunakeszin, Szentendrén, a Tárki 10 százalék alattiján, és hiába még a kíváló német rajzfilmgyártás sem tudja úgy látszik felpörgetni kedvenc pártjukat. Éppen most olvasom, hogy a szocik bocsánatot kértek a Tárkitól, amiért az első sokk hatására hülyeségeket kezdtek terjeszteni a közvélemény-kutató cégről. Ezzel alighanem sikerült a Sas-kabaré színvonala alá is küzdeni magukat Mestreházyéknak, nem csak a 10 százalék alá. Alternatíváék meg alighanem kezdhetnek valami alternatíva után nézni, ami a jövő évi választásokat illeti...

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.01. 11:53:35

@states1: az Alternatíva tagjai kizárólag fiatalok, azok között meg genetikai képtelenség MSZP-szimpatizánst találni.

Azok a kis köcsögök, akik elhitték az internacionalista hangadóknak, hogy a hittanóra miatt majd nem verhetik a kukijukat, maximum az LMP-vel vagy az "Együtt 2014 szavazónk van" formációval rokonszenveznek. De én például nagyon drukkolok a Fidesznek.

Larry Silverstein 2013.04.01. 14:37:04

1. Persze, akit kirúgtak az véletlen sem volt káder, tehát egyenes a gerince...:)

2. Sok duma szokott lenni arról is hogy csökkenteni kell az állam méretét, de ha kirúgnak valakit az ilyen.

3. Az meg hogy a közmédia kormányoldalra elfogult, valódi világszenzáció!

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.01. 15:20:32

A végén majdnem elsírtam maga, olyan megható...

"A kormányváltás óta mintegy ezer embert küldtek el a közmédiától. Jelentős részüket valószínűleg rettenetesen rosszul érintette az elbocsátás"
Épp' most magyarázták el egy másik blogon tanult emberek, hogy az állami munkahely az rossz. Aki ilyen helyen dolgozik, az csak egy élősködő a társadalom hátán. Sőtt még azt is, hogy aki ilyen helyen dolgozik, az azért teszi, mert nem lenne képes megállni a helyét a versenyszférában.

A magyar emberek amúgy is mindig megkapják a kritikát, hogy még mindig nem értik igazán a kapitalizmus lényegét: még mindig az államtól várják a mannát, ahelyett, hogy saját maguk gondoskodnának magukról.

Egyébként pedig tényleg jobbra tolódott egy kicsit a közszolgálat. Valljuk be, volt honnan...

midnight coder 2013.04.01. 15:45:37

Az MTV 8 éven át az MSZP kifizetőhelye és kádertemetője volt. Most meg buktak az elvtársak. 2014-ben meg kell nyerni a választást és ismét el lehet helyezni sok-sok jóelvtársat - persze, csak a következő választásokig.

A jó megoldás a közmédia bezárása lenne, esetleg a helyét is be lehetne vetni sóval, de ezt nyilván egyik kormány sem teszi meg - mindegyiknek kell a jó kis ingyenreklám, és el kell helyezni a bukott sztárokat.

dean23 2013.04.01. 16:19:42

Az egész állami pénzen eltartott közmédiát be kellene szántani! Bárki is volt kormányon a műsorok szarok, a hírek hamisak voltak! Na meg lehetett hol kilopni az adófizetők pénzét!

incze 2013.04.01. 16:21:07

@states1: Le vannak maradva, de azért nem AKKORA hülyeség: ezeket a választási preferencia kutatásokat a Századvég és a Tárki sokáig közösen csinálták (amíg a Századvég nem lett a kormányzat házi intézménye és kifizetőhelye). Csak keressél "Századvég-Tárki" (ne felejtsd az idézőjelet) kulcsszóval.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.01. 16:22:48

@Larry Silverstein: "3. Az meg hogy a közmédia kormányoldalra elfogult, valódi világszenzáció!"

Ép ésszel felfoghatatlan (valójában persze álnaiv, képmutató) az a visszatérő kifogás, hogy a Fidesz pártosan dotál. Könyörgök, kit kellene pénzelnie, az Amerikai Népszavát? Az MSZP-kormánytól sem várom el, hogy az ellenoldalt tömje, az ugyanis kimerítené az öncsonkítás gondolatát.

A Fidesz meg a lehetőségeihez képest nagyon-nagyon méltányos, én a helyében sokkal pregnánsabb őrségváltást vezényeltem volna le (legalább 100 százalékosat, de lehet, hogy valahogy azt is elintézném, hogy a jövőben se lehessen teljesen letörölni a táblát, télen a biztonság kedvéért bele kéne vésni az Alaptörvénybe, hogy a közdolgozók 50 százalékának az ellenzékről kell érkeznie. Több értelme lenne, mint a női kvótának.)

Pan Modry 2013.04.01. 16:37:42

Nagyon helyeslem hogy csokkentettek az mtv letszamat, azt nem hogy politikai befolyas alatt van.

Larry Silverstein 2013.04.01. 17:38:36

@Pan Modry: Nem hiszem hogy reális elvárás állami TV-nél, vagy bármilyen TV-nél az elfogulatlanság. Ez csak mítosz, több helyről kell informálódni.

@Foray Nándor: Én nem látok bele, de ahol mégis (Nemzeti Színház, Nemzeti Bank) ott az látszik hogy a kormány betartja a maximális elvárható méltányt vagyis kivárja a szerződések lejártát.
süti beállítások módosítása