Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Május tizenöt

2013.03.15. 10:27 | Írta: Foray Nándor

gyor_kismegyeri_hadijatek1.jpg

Bármily kultikus a Habsburg-relativizálás, Magyarország gazdasága komoly kárát látta az alávetettségnek, szóval nem volt méltatlan a rebellió. Csakhogy 19. századi szabadságharcunkat 40 éves fáziskéséssel vívtuk, ennek megfelelően kilátástalan volt. Gyáva népek? Előtte még akadt szövetségesünk az osztrákok és az oroszok ellen. A nagy lehetőség 1809-ben adódott, amikor I. Napóleon francia császár proklamációt (kiáltványt) intézett a magyarokhoz, melyben felajánlotta számukra a Habsburg Birodalomtól való elszakadást, a nemzeti szuverenitást. A magyar nemzet válasz gyanánt – jó tett helyében rosszat várj – inszurrekciót (felkelést) hirdetett a francia törekvés rovására.

Csupán néhány értelmiségink szimpatizált a nagy forradalmárral – köztük Batsányi János költő –, a magyar parasztság lapított, tartott a francia hegemóniától, a magyar nemesség konkrétan felfegyverkezett ellene (a máramarosi nemesek pénz híján kantártalan lóval, gatyaszárban...), így hát Napóleon kénytelen volt beköszönni Magyarországra is. Maga a győri csata nem sikeredett olyan szégyenletesre, mint amilyennek Petőfi Sándor ábrázolta, sőt a magyar katonák derekasan helyt álltak a francia túlerővel szemben, a futás már a vereség után következett. Ám ettől csak siralmasabb a tanúsított magatartás. Napóleon nélkülünk verte véres péppé az osztrákokat abban az évben, Wagramnál, és nélkülünk kényszerített kegyetlen békefeltételeket Bécsre. Kihagytuk az évtized buliját.

Széchenyi István reformkori ténykedéséről híres. Kevesen tudják, hogy 1813-ban a fiatal gróf – aki persze 1809-ben is labanc szerepet töltött be –, a legnagyobb magyar küldte a svédeket a franciákra (azt hiszem, október 17-én), ezáltal nem jelentéktelen részt játszva a francia birodalom összeomlásában. A franciáknak hátat fordító magyarok végül azoktól az oroszoktól kaptak ki 1849-ben, akik korábban háromszor árulták el Napóleont (a lunéville-i, a pozsonyi és a tilsiti békét követően). Milyen érdekes: az 1813-as katasztrófáért 13 vértanúval fizettünk; a birodalmát elvesztő Napóleon 1821-ben végrendelkezett és halt meg – 100 évvel később iktatódott be a jogrendszerbe a trianoni békeszerződés.

Velünk ellentétben a lengyelek látták, hogy a Poroszország-Oroszország-Monarchia Bermuda-háromszögben kiben van az egyetlen remény: Gorodnyán például az ő huszáraik mentették ki Napóleont a kozákok patái közül, vert helyzetben, visszavonuláskor is kitartottak mellette. A lengyel nép, mellyel szeretünk sorsközösséget vállalni, végső soron nekünk is köszönheti, hogy 1815-ben felfalta az orosz medve, pontosabban a saját apja meggyilkolásához asszisztáló, saját fővárosát fölgyújtató, baromállat I. Sándor cár. A lengyel történelem innentől kezdve ismert. Mi Világos előtt 40 évvel az oroszokkal szövetséges osztrákokat pártoltuk.

Helytelen konzekvencia, hogy „jó lóra tettünk, Napóleon veszített végül” (négy esztendő múlva), hisz nem veszít, ha a Habsburg Birodalom idejében szétesik, ami rajtunk állt vagy bukott. Egy francia császárság és magyar királyság közé szorított kis Ausztria nem jelentett volna veszélyt Franciaországra nézvést, ezzel Oroszország európai bejárata megszűnik, Poroszország elszigetelődik. Napóleon három kontinentális ellenfele közül kiiktathattuk volna az egyiket, aminek következtében dominóként dőlt volna a többi. De egy autonóm magyar államot amúgy se sűrűn hódíthatott volna vissza a Habsburg-ház.

Miközben 1849 vagy épp 1956 igazságtalanságán kesergünk, emlékezzünk arra, hogy amikor megadatott a lehetőségünk az önállósodásra, akkor a feudalizmust, a függést, I. Ferencet és a Szent Szövetséget választottuk, valamint hátba döftük jóakarónkat. Ne bagatellizáljuk el 1809-et, hatásai messzire nyúlnak: a megszilárdult monarchia vezetett az I. világháborúba, az pedig a II.-ba. A kis káplár főmumusa, Anglia azóta is királyság! A napóleoni eszme bukásával stabilizálódott a régi rend, késett a jobbágyfelszabadítás, szárba szökkent a kommunizmus. Március 15-én jusson eszünkbe május 15. Akár nevezzük át a Szabadság hidat Napóleon híddá.

„Magyarok! Eljött azon szempillantás, melyben visszanyerhetitek régi függetlenségteket. […] Szerezzétek most vissza nemzeti lételeteket; legyetek ujra, a kik valaha voltatok! Válaszszatok királyt magatoknak, olyan királyt, a ki érettetek országoljon, a ti hazátoknak kebelében, ti közöttetek lakjék, és a kit a ti polgártársaitok és katonáitok vegyenek körül! Gyülekezzetek azért össze Rákos mezejére, őseitek szokása szerint; tartsatok ott nemzeti gyűlést és adjátok tudtomra végzéseiteket.”

(Részlet Napóleon schönbrunni kiáltványából)

11 komment

Címkék: történelem történettudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr355124537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Csaba Tibor 2013.03.15. 10:41:54

Mintha az ifjú Julien Sorelt hallanám a Vörös és Feketéből :)

Dzsentrisvihák 2013.03.15. 12:09:51

Tény, hogy geopolitikából már akkor is voltak érdekes húzásaink, de.

A retrospektív ítélkezésnek, és a "mi lett volna, ha" típusú kérdéseknek ebben az esetben sincs túl sok értelme, pláne ha választ is adunk rájuk.

Napóleont ugyanis valóban elkalapálták, mint a százasszöget (ez előbb-utóbb valószínűleg a Habsburgok időben történő kifingatása után is bekövetkezett volna), a franciák visszakotródtak Békacomblandba, az osztrákok meg itt maradtak a nyakunkon, s borítékolható, hogy amennyiben a császár oldalán küzdöttük volna végig a háborút, kegyetlen bosszút állnak ("függetlenség" ide, vagy oda, attól még itt voltunk a szomszédban, a felvetésed szerint éppen tönkrevert, vesztes félként; 1918 megmutatta, hogy az mennyire buli...).

Valamilyen szinten tehát jól látta a magyar uralkodóosztály, hogy ebben a konfliktusban nem éri meg a "messziről gyütt ember"oldalára állani, mert Csigazabálisztán már akkor is fél kontinensnyire volt tőlünk, a labanc meg fél köpésre...

Azt pedig már csak mellékesen jegyezném meg, hogy bukolikus bagatellizálás azt állítani, hogy '48-ért csupán 13 vértanúval fizettünk volna (kegyetlen bosszú, meg ilyenek, tudod).

Plusz Napóleont se nevezném olyan hatalmas jóakarónknak. A függetlenséggel kecsegtető kiáltvány két célt szolgált: inkább mi verjük le neki a sógorokat, ha már kéznél vagyunk (mert azt leshetted volna, hogy az osztrákok csak úgy rábólintanak a mi elszakadásunkra, akkor az ő seregeikkel nézhettünk volna farkasszemet), és persze hálából frissen szerzett "függetlenségünkért" rögtön be is hódolhattunk volna neki, vértelenül, köszönetképpen.

Szóval a fokozódó nemzetközi helyzet már akkor se volt habostorta.

Harald Blåtand 2013.03.15. 13:43:51

Ez nagyon jó írás volt.
@Dzsentrisvihák: azt hagyod ki szerintem a számításból, és ez az,amit a poszt jól lát, hogy a labanc egyszerűen már nem lett volna komoly tényező, ha 1809-ben a sarkunkra állunk. Nem tudtak volna visszajönni. Napóleon el volt tökélve a nagyon-nagyon intenzív tökönrúgásukra, így is kipicsázta őket az Adria teljes partvidékéről, Velencéből és Tirolból,ha mi elszakadunk, a Habsburgoknak, mint nagyhatalomnak lőttek. Elvegetálhattak volna az örökös tartományok roncsain még esetleg, de max. a Vesztfáliai Királyságon uralkodó Bonapartével lettek volna egy súlycsoportban,nem a Francia Császárságon uralkodóval. És érdekes belegondolni (oké, fantázia, de mégis), hogy milyen kifutása lett volna 1813-nak, ha nincs Osztrák Császárság, ami elárulja Napóleont. Végül is oroszországi katasztrófa ide vagy oda, a közép-európai hadszíntéren Napóleon a lützeni és a bautzeni csatával konszolidálta a helyzetét, és ha az áruló labancok helyett hű magyarjai támogatására számíthat... kihozhatott volna egy erős döntetlent Sándorral, egy második Tilsitet. A magyar reformkor gőzerővel és vihartempóban indul be, bő három évtizeddel előrehozott jobbágyfelszabadítás...

Dzsentrisvihák 2013.03.15. 17:26:25

@Harald Blåtand:

Talán. Én azért nem becsülném le a rohadékokat. Plusz Napóleon összeurópai birodalma kissé ingatag lábakon állt, elég pl. ha megnézzük mennyire szerették a népek azokat a helytartókat, akiket a nyakukba ültetett.
Szóval előbb-utóbb bukott volna a mutatvány, mert valaki borítja az asztalt (ez már csak egy ilyen kontinens). Lehet, hogy nem pont 1813-ban, hanem egy kicsit később.
De persze könnyen lehet, hogy nincs igazam (mondjuk abban biztos vagyok, hogy még ha sikerrel le is rázzuk a labanc igát, akkor is francia függésbe kerültünk volna, csöbörből vödörbe...).
(A reformkor viharos beindulásában se vagyok túl biztos, de az már tényleg tök más tészta szerintem, még ha szintén egy nagyon érdekes, sőt, még érdekesebb vitaanyag is.)
Ezt már sosem tudjuk meg, pedig valóban érdekes végigvezetni a lehetőségeket.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.03.15. 18:03:37

@Dzsentrisvihák: Igen, mikor felvetem, hogy Napóleon milyen jó arc volt, mindig azzal jönnek, hogy "ugyan már, csak képmutató".

Hát persze, hogy nem a magyar nő két szép szeméért kürtölte ki a kiáltványt, hanem elsősorban önös államérdekből. De nem mindegy végső soron? Biztos bizonyos francia függésbe kerültünk volna, ám összességében jobban jártunk volna szerintem.

Tök megfontoltan állítom, hogy az egész világtörténelmet konszolidálta volna Magyarország betársulása. Nem azért, mert mi vagyunk a világ közepe, ez jéghideg logika:

Magyarország kiválása -> Habsburg Birodalom eljelentéktelenedése -> Oroszország kiszorulása (hiszen Lengyelország sem engedi be) -> Poroszország elszigetelődése -> Napóleon gondtalansága

Ezek után holmi spanyol meg egyéb népek nem bírták volna megdönteni a trónját. Még a három naggyal szemben is csodával határos győzelmeket aratott. Apróbb nyűgjei akadtak a francia császárságnak, azonban egy Habsburg Birodalom kidőlésével megszilárdult volna. (A szakadatlanul zúgolódó spanyolokat így is sikerült elnyomnia.)

Arra akarok kilyukadni, hogy ha Napóleon rákényszeríti a saját, felvilágosult, polgári jogrendszerét Európára (akár Oroszországot is beleértve): hamarabb zajlik le a jobbágyfelszabadítás (Oroszországban csak 1861!!! -> kommunizmus!!!!!), hamarabb a munkásosztály fejlődése, megelőzvén VAGY legalábbis előrehozván a marxizmust... Szóval ezek a játszmák a 19. században lejátszódhattak volna. A 20. század érdeklődés hiányában elmaradhatott volna bizony. Komoly dolgok ezek.

Ebből világos, miért jártunk volna jobban: inkább a Code Napoléon (mely mára sem avult el teljesen!), mint a Tanácsköztársaság meg a többi.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.03.15. 18:27:47

@Dzsentrisvihák: Még valami: lehet, hogy vesztettünk volna Napóleon oldalán, na és az miben lett volna más, mint 1849? Nem mindegy? Végül is megkíséreltük, csak épp szövetséges nélkül... Sokkal rosszabbul nem jártunk volna, ha korábban próbáljuk.

De hát akkor a Szent Szövetséget szerettük. 1815, amikor deklarálták a régi rendet, az a ludas. Szerintem 1815-ben kezdődött a 20. század.

Dzsentrisvihák 2013.03.15. 19:10:55

@Foray Nándor:
A megközelítés maga érdekes, van is benne ráció, egy percig se vitatom, sőt, bár lett volna ilyen rózsás a kép.

Csak annyiban igazítanám ki, hogy egy ilyen eseménysor nem pusztán a XX. századot, de a XIX. második felét is teljesen átírta volna. Értsd Magyarországon valószínűleg nem létezett volna olyan formában a reformkor, ahogy azt ma ismerjük, mert ahhoz kellett a Monarchia fazekára a Habsburg fedő, amitől gyűlhetett a gőz, és beindulhattak a folyamatok (a dacnak hatalmas a hajtóereje - minden rosszban van valami jó, ugyebár). Egy francia függés valószínűleg nem teremtett volna ilyen intenzív erjesztő hatást (vagy legalábbis nem egészen ugyanabba az irányba hatót).

Aztán ott van annak az örök igazságnak a kérdése, mely szerint gyarmatnak lenni sohasem jó. Márpedig a császárságban sem lettünk volna mások. Sőt meg merem kockáztatni, ha már fölmerült a reformkor és 1848, ha engedelmeskedünk a kiáltvány felhívásának, az nem jelentett volna mást, mint instant kiegyezést.
Az már a sógorokkal se jött össze valami jól, pláne érdekes lett volna egy abszolút Talleyrand szellemiségű reláció... (lásd: Talleyrand miránk vonatkozó "intelmeit")

A jobbágyfelszabadítás valóban felkavarta volna az állóvizet, a munkásosztály helyzetének javítása pedig akár ki is válthatta volna a kommunizmus lázálmát. Ezekkel tényleg az egész emberiség jobban járt volna, az igaz.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy egy idegen hatalom által levezényelt, felülről kontrollált forradalmat olyan jól viselt volna az akkori néplélek (bármelyik népé), mint azt ebből a távlatból, a jelen tudásunkkal feltételezzük (az említett dac akkor nem a Habsburg önkény, hanem a francia reformkísérlet ellen irányult volna, még ha pragmatikusan szemlélve ez nem is lett volna kifizetődő, az emberi lélek és önérzet már csak ilyen...).
Kicsivel tágabb intervallumban nézve kiütköztek volna a repedések, és megjelentek volna igen jelentős törésvonalak, melyek mentén könnyen széteshetett volna a birodalom (hisz Napóleon Franciahonban sem aratott osztatlan sikert, s az arisztokrácia jelentős része alig várta, hogy hátba döfhessék a császárt, hát még európai szinten).

Amúgy tényleg érdekes a téma fölvetése, magam pedig nagy rajongója vagyok Napóleonnak, szóval negatív elfogultságról szó sincs esetemben. Inkább kissé pesszimista objektivitással próbálom végigvezetni a lehetőségeket, de pusztán azért, mert általában így gondolkodom.

Dzsentrisvihák 2013.03.15. 19:16:58

@Foray Nándor:

A második bekezdést adom.

Az elsőt nem feltétlenül, mert amennyiben a napóleoni háborúk vége minket a vesztes oldalon talál, a büdös életben nem lett volna itt reformkor, meg hasonlók, mert akik levezényelhették volna (a politikai, szellemi elit), azok nagy valószínűséggel vagy a megtorlások áldozataivá váltak volna, vagy emigrációba kényszerülnek. Sőt, utána még kiegyezés sem lett volna, csak egy, az Isten tudja meddig eltartó, gigantikus Bach-korszak...

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.03.15. 19:38:05

@Dzsentrisvihák: Na igen, ennek a Napóleon-ellenes felkelésünknek az érzelmi vetülete kimaradt a cikkből, pedig megér egy misét. De te is ráéreztél, hogy itt bizony emocionális tényezők (is) ösztökéltek.

Nem véletlen, hogy akik rokonszenveztek Napóleonnal, azok értelmiségiek (ergo gondolkodók) voltak. A parasztok megszokták az adott akol melegét, talán nemeseink is eleget szidták a Habsburgokat, mégis, mikor életük fenekestül történő felforgatására kaptak ajánlatot még idegenebbektől, akkor nem merték megkockáztatni.

Tudod, ez olyan, mint mikor szidod az anyád, szidod az anyád, bárcsak elhagyhatnád, aztán egyszer csak beállít külföldről a sose látott, gazdag apád, azzal az ajánlattal, hogy magával visz, te meg megrettensz, és nemet mondasz, és maradsz anyádnál. Lelkileg valami ilyesmi játszódhatott le a magyarokban.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.03.15. 19:54:33

Jaaa, én egyszer már le is vezettem lépésről lépésre, hogy mi lett volna, ha. Persze ez csak egy, idealista forgatókönyv.

alternativa.blog.hu/2012/07/25/elkurtuk_nem_kicsit_2

Dzsentrisvihák 2013.03.15. 21:00:15

@Foray Nándor:

Valóban optimista forgatókönyv, de akár így is történhetett volna. Ebben a műfajban ez a szép :)

A magyar-Habsburg viszonnyal kapcsolatban jól látod a dolgokat, kissé stockholm-szindróma szerűen viszonyultunk hozzájuk, ami minden volt csak szerencsés nem. Életünket, és vérünket... Lótököt kellett volna fölajánlani a megfelelő időben, nem ezeket...
Az érzelmek pedig úgy általában akkoriban óriási szerepet játszottak a népek életében.
Főleg az idealista/optimalista, hazafias érzelmek voltak képesek hihetetlen energiákat csatornázni. Ironikus, hogy a mai kor pont ezt az erőforrást óhajtja kipurgálni a népekből, és közben töketlen mód csodálkozik, hová tűnik a hegyeket mozgatni képes erő az emberiségből...? Na mindegy, ez már nem biztos, hogy teljesen ide tartozik...
süti beállítások módosítása