Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

A szakadék szélén

2013.01.17. 10:48 | Írta: pinter.bence

4.jpg

Tárgyal az ellenzék, párttá alakul az Együtt 2014, liberális pártot alapít Fodor Gábor, az LMP meg próbál egyensúlyozni. Az egyetlen közös pont pedig az, hogy Orbán Viktornak és a Fidesznek mennie kell.

Ez nem mellesleg egy érthető közös pont. Orbán Viktornak és a Fidesznek mennie kell. A jelenlegi kurzus arcpirító dolgok mögé áll be, egyre csak gyűlnek az elfogadhatatlan, kínos és magyarázhatatlan intézkedések és megszólalások, egyre csak kerülnek elő az újabb és újabb emberek, akiknek nem hogy felelős pozícióban, de a közéletben sem kéne, hogy helyük legyen. A sikertörténetnek kommunikált kormányzati intézkedések nagy része valójában bukta, és általában, a kommunikáció borzalmas (gondolok itt például a menetrendszerű DK-s antirasszista tüntetés idején kifeszített molinóra: ne állj a gyilkosok pártjára? és az azeri baltás gyilkossal mi van? ti meg ne álljatok a cigányok kiirtására buzdító fazon pártjára, helló, vagy legalább mondjatok valamit: ne Bayerről, hanem arról, hogy két állampolgárt már megint megkéseltek ott, ahol két hét alatt rendnek kellett volna teremnie).

Az nem kérdés,

hogy eléggé gyászos a gazdasági és pénzügyi helyzet, nem vitatja senki. A megmaradó források elosztása azonban még borzalmasabb: talán nem az oktatásba kéne minél több pénzt fektetni? Nem kéne, hogy ez prioritás legyen? A rohamtempóban hozott törvények, az átgondolatlan, de legalább nagyszabású reformok, a jogrendszer semmibe vétele, az elemi elegancia teljes hiánya: kétségbeejtő. Az pedig, hogy megint előkerült a tizenharmadik havi nyugdíj ötlete, végképp bizonyítja, hogy megint nem egy, a közösség érdekeit szem előtt tartó vezetés ül a kormányrúdnál, hanem egy olyan alakulat, mely bármi áron meg akarja nyerni a következő választást. A sokat emlegetett kétharmados felhatalmazást, melyet a kormány tényleg megkapott, hülyeségek sorára pazarolta el, miközben egy csomó kérdés évtizedek óta megoldása vár. Ugyanilyen felelőtlen vezetés ült ott az elmúlt húsz évben is. Nincs változás, nincs remény.

Vagy mégis van?

Kisülhet valami előremutató az ellenzéki összefogásból? Elhihetjük, hogy ők, akik ugyanezt csinálták évekig, majd most észhez térnek, és rendes kormányzást fognak folytatni, ami majd felemeli az országot a nyomorból? Én nem bíznék benne. Annyiból persze lehet jobb a helyzet, hogy nem ilyen undorítóan nyilvánvaló pártkatonák ülnek majd a közmédiában, vagy hogy Mesterházy Attila nem akar majd feltolni egy turulszobrot minden polgár seggébe. De hogy születhetnek-e értelmes válaszok és megoldások a legfontosabb kérdésekre, az eléggé vitatható.

Fent azt írtam, hogy a kurzusváltás érthető közös pont. Érthető, de nem elég. Programokat kéne írni, papírra kéne vetni azokat az elképzeléseket, melyek kiemelhetik Magyarországot a jelenlegi helyzetből, amit leginkább a szakadék széle” jelzővel lehetne illetni. Azonban van egy olyan érzésem, hogy ez nem fog megtörténni. Egészen egyszerűen azért, mert nincs rá igény. Kering néha ez a pszeudo-Széchenyi idézet, hogy a népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Széchenyi vagy nem, igazságot találhatunk ebben a mondatban. Addig, amíg a választópolgárok többségének elég az, ha négyévente leválthatják az aktuális kurzust, addig nem kell programokat irkálni, elég bedobni, hogy egymillió új munkahely, rosszabbul mint négy éve, meg ilyesmi. És amíg ez elég, addig el vagyunk veszve.

6 komment · 1 trackback

Címkék: közélet belpol

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr165023194

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szakadék szélén 2013.01.17. 11:13:02

Orbán Viktornak és a Fidesznek mennie kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.17. 11:45:34

Akkor a mandinerre nem is írsz többet?

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.01.17. 12:12:16

Én ezért nem tartom magam demokratának. Ennek a represszív ciklikusságnak csakis antidemokratikus államreformmal lehetne végét venni: például a szavazatok súlyozásával (a nyugdíjasok szavazata kevesebbet érne). Más kiút nincsen, mert a hülyék mindig többségben lesznek, azaz a demokrácia kudarc.

"A gazdaságban a verseny kényszeríti ki a minőséget. Ennek analógiájára konszenzus született arról, hogy a vezetőket is versenyeztetni kell, mivel akkor nyújtanak megfelelő teljesítményt, ha négyévente a nép dönt sorsukról.

Utóbbi azonban tévedés. Éppen az ellenkezője igaz. Egy vezető ugyanis úgy meri megtenni a szükséges lépéseket, ha biztosítva érzi pozícióját. Amikor fennáll a veszély, hogy félreállítják, megbuktatják, pár év múlva leszavazzák, akkor politizál taktikusan, akkor demagogizál, akkor gazdálkodik a pártérdeknek megfelelően, a hosszú távú közjó rovására. Ha 10 év vagy korlátlan idő áll rendelkezésére, ha a mámorító ideológia, a politikai rendszer, a személyi kultusz masszív háttámlát képez mögötte, abban az esetben van bátorsága a fájdalmas eljárásokat keresztülvinni. Különben szociális népszavazás, sőt akár előrehozott választás. A nép hülye, rá még közvetett hatalmat sem érdemes bízni. Közvetlenet pláne nem. A képviseleti demokrácia fatális paradoxona, hogy kontárok nevezhetik ki a szakembereket.

Azt felesleges is mondani, hogy a stabil hatalom se garancia a jó vezetésre. De igazán jó vezetés kizárólag stabil hatalom révén valósulhat meg. Amennyiben csak a szakmának kell megfelelnie, nem saját orrukig se látó laikusoktól függ."

gepnarancs.hu/2012/08/harom-passzus-a-tekintelyuralmak-termeszeterol/

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.01.17. 12:27:48

Ja, és épp ezért NEM SZABAD mennie Orbánnak. Ha megy Orbán, kezdődik elölről a kör.

pinter.mate 2013.01.17. 14:10:41

Nem tudom, mi a bajotok, ez egy remek Dési Jánost parodizáló publicisztika lett. Oh, wait...

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.01.17. 16:10:42

@pinter.mate: Nekem nincs bajom, én ugyan bírom Orbánt és drukkolok neki, de elfogadom, hogy más meg nem. Ebbe nem kívántam most belemenni. Abban viszont nagyon is egyezik a meglátásom Bencéével, hogy a népi omnipotencia módfelett destruktív (Orbán kormányzására nézvést is).

Karcolt lendület 2013.01.28. 11:29:46

@Foray Nándor:
"Egy vezető ugyanis úgy meri megtenni a szükséges lépéseket, ha biztosítva érzi pozícióját. Amikor fennáll a veszély, hogy félreállítják, megbuktatják, pár év múlva leszavazzák, akkor politizál taktikusan, akkor demagogizál, akkor gazdálkodik a pártérdeknek megfelelően, a hosszú távú közjó rovására."
Nem igaz, egy vezető akkor meri megtenni a szükséges lépéseket, ha van hozzá tehetsége.
A magyar- illetve a tömegdemokráciák jelenlegi állásának az a problémája, hogy politikai marketingbe hihetetlen energiákat fektetnek és azt hiszik, azzal mindent el lehet intézni, egy szervezet kormányzási és menedzselési képességeivel viszont semmit nem törődnek. Ebbe belebukott Gyurcsány is és bele fog Orbán is: egész egyszerűen ha a marketingesek által lefestett világból semmi nem igaz - mert képtelenek a való világban igazzá tenni -, akkor az csak a hazugság bizonyítéka. Ha egy focicsapatba a játékosokat frizura, nyilatkozóképesség, a szerződtetésből leeső jatt vagy marketingérték és nem focitudás, nem az adott posztra megfelelés szerint válogatják, akkor egy edző nyilatkozhatja minden meccs után, hogy már elégedett volt a játékkal és látja a bíztató jeleket, el lesz zavarva.
süti beállítások módosítása