Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Kibújni a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező anyánkból: megalkuvás

2013.01.16. 08:50 | Írta: Herizonford

fugitive 2.jpg
1. Délután öt van, talán negyed hat. A Nyugatinál szállok fel a hármas metróra, és a szerelvényben iszonyatosan büdös van. Magamhoz térek a kábulatból és látom is: egy hajléktalan fekszik az egyik padon, lábai kissé maga alá húzva. A padlón szatyor, benne két kétliteres petpalack (az egyikben vörös-, a másikban fehérbor), és – valószínűleg – némi hányás. Én munkából jövök, kicsit fáj a fejem. A fejem egyébként mindig fáj, ha túlórázom. A bűz egyre jobban idegesít.

Az Arany János utcánál felszáll egy ritkuló hajú, feketekabátos srác. Amint meglátja a hajléktalant, azonnal sértve érzi magát, le is ül vele szemben. „Micsinász?! Minek fekszel? Mi van, ha mások leülnének, te szar?” kérdezi a hajléktalant, ülve. A hajléktalan a Deák térig feltápászkodik (a szerelvényben még büdösebb lesz), néhányszor elkiáltja magát, hogy „hagyjanak már engem békén”, majd kissé teátrálisan síni kezd.  A feketekabátos arc tovább piszkálja.

Nem tudom, kinek a pártjára álljak. Mi köze a feketekabátosnak ahhoz, hogy hajléktalan mit csinál? Ha én feküdnék a padon, nem szólna. A hajléktalan ellenben tényleg istentelenül büdös. Metróállomáson viszont nem aludhat, hiszen ott kamerák vannak. Végül is hajlandó vagyok a Nyugatitól a Corvin-negyedig elviselni a bűzt, ha ezzel hozzájárulok valakinek az életben maradásához. Hadd aludjon. A feketekabátos viszont tovább szapulja. „Jegyed sincsen, menjél már innen!” Nem tudom, hogy a hajléktalannak van-e jegye. Nekem egyébként nincsen, egy tízes gyűjtőjegyből kezeltem le egy korábban már lekezelt jegyet, az ellenőrök nem vették észre. Eldöntöm: a hajléktalan pártjára állok. Mormolom is, hogy „Önnek mégis mi köze van hozzá, hogy kinek van és kinek nincs jegye?”, de senki nem hallja amit mondok. Egy metrókocsi területének ötödén sem tudom tematizálni a közbeszédet, az ország meg 93 000 négyzetkilométeres.

Leszállok. A közeli antikváriumban átveszek egy két hete megrendelt, angol nyelvű Bradbudy-kötetet. Az eladó nagyon kedves, ráadásként egy ingyen könyvet is választhatok. Szabó Dezső – Ady. A hajléktalanról szépen lassan megfeledkezem.

2. Hét óra múlt,

a CEU Popper termében ülök, Debussyt és Kodályt hallgatok csellón és zongorán. A helyiség tele van. Kodály népieskedése az előadás vége felé kissé már unalmas. A táskámban egy elfogadható minőségű rozé a CBA-ból. Elhoztunk két műanyag poharat is, mert találtunk egy felbontott csomagot a poharak között. Valaki más bontotta fel, mi csak kivettünk még 2 poharat. Minek vennénk meg 20 darabot? A CBA különben is a Lázár-testvéreké.

3. Fél kilenc,

az Erzsébet téren isszuk a rozét a műanyag poharakból. Franciaországban és Bulgáriában is ittam már ennél sokkal jobb bort olcsóbban, de végül is ez is elfogadható. Negyed óra múlva már kifejezetten finom. Navracsics Tiborról beszélgetünk, arról, hogy mennyire készek lettünk volna piedesztálra emelni ezt az embert csak azért, mert kimondta Bayer Zsolt ótvar cigányozása kapcsán azt, ami egyébként elvárható. Arról is beszélgetünk, hogy mennyire jó fej a Tomcat ügyében eljáró bírónő. Aztán rájövünk, hogy nem különösebben jó fej, pusztán csak normális.  X. (a srác, aki velem van) kifejti, hogy a magyar politika minden politikust megőrjített eddig, leszámítva talán Deutsch Tamást és Szanyi Tibort, de ők eleve nem voltak normálisak, nem volt hová megőrülniük. X-szel egyetértünk abban, hogy csak és kizárólag egy szempontból jó, hogy létezik magyar állam a Kárpát-medence közepén, mégpedig azért, mert Budapest belvárosában így nem tud hozzánk lépni valaki csak úgy egy késsel és elvenni a kabátunkat. X kabátja egyébként annak idején több százezer forintba került, és igazából X öccséé, aki jelenleg épp egy elég nívós amerikai egyetemen tanul sportösztöndíjasként. X. családja mellesleg azóta a kabát árának többszörösét fizette be az államkasszába, hiszen X. egy igen közeli rokona SZDSZ-es képviselő volt, és mint ilyen, kiemelkedő szerepe volt annak a magyar hazának a romba döntésében, ami most ugye ezer sebből virágzik, így pedig fizetniük kellett.  Az persze mindegy is, hogy X. család is pénzből él, és igenis súlyosan érinti őket az ilyesmi.

Eszembe jut a metrós hajléktalanos sztori, elmesélem X-nek. Ő azt mondja, bizonyos felmérések szerint Budapesten van annyi hely a hajléktalanszállókon, ahány hajléktalan van a városban, de az igazi hajléktalanokat általában kitúrják a Budapestre érkező idénymunkások, akiknek – mivel már nem nagyon vannak munkásszállók – nincs máshová menniük, és a hajléktalanszállókon is szívesebben szállásolnak el olyanokat, akik relatíve tiszták és másnap dolgoznak. Így viszont a hajléktalan hajléktalannak marad a hármas metró a Nyugati és a Corvin-negyed között.

Beszélgetünk még Szerbiáról, Koszovóról, Albániáról, festményekről, a magyar-szlovák viszonyról és az MTI működéséről is.

4. Beülünk

a Király utcán egy új helyre, még sosem voltunk itt. Eléggé fenszi minden, mindkettőnknek tetszik a bár, iszunk, beszélgetünk. Amikor végzünk, szólunk a pultosnak, hogy fizetni szeretnénk, ő pedig biztosít bennünket arról, hogy azonnal jön a pincér. Várunk egy darabig. Meg még egy darabig. Én úgy döntök, leszaladok a mosdóba, a várt számlából a rám eső rész fedezetét X-nél hagyom. A mosdóban a két takarító (egy fiatal srác és egy idősebb nő) hevesen hangsúlyozva, a mondataikba cigány szavakat keverve, beszélget annyira bensőségesen, ahogyan én nem tudtam soha senkivel.

Visszaérek az asztalunkhoz, a pincér még mindig sehol. Várunk. Szólunk. Várunk. Lelépjünk? Lépjünk le! Leléptünk.

7 komment · 2 trackback

Címkék: herizonford

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr25020861

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tarlós pártján 2013.02.04. 11:15:03

2012 vége óta lehetett tudni, hogy a hajléktalanok visszakerülnek a budapesti utcákra és aluljárókba. A folyamat fokozatos felháborodást váltott ki a járókelőkből, a főpolgármester szemrehányást tett az Alkotmánybíróságnak és az ombudsmannak, ám a ki...

Trackback: Kibújni az állandó lakcímmel rendelkező anyánkból: megalkuvás 2013.01.16. 16:26:01

Mi köze a fekete kabátosnak ahhoz, hogy hajléktalan mit csinál?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.01.16. 14:18:07

Akkor most „Hogyan gondolkodjunk normálisan” című kurzusunk következik, öveket becsatolni!

Végigszenvedve a fenti irományt, nincs több kétségem afelől, hogy szerzője egy tipikus liberális véglény, aki nagy jódolgában képtelen mit kezdeni a társadalmi, kulturális és erkölcsi normákkal, ehelyett inkább relativizálja azokat, hogy önigazolást nyerjen tetteire.
Kitűnő állatorvosi lova annak, hogy miként gondolkodik az a vérszopó réteg, amely bizony-bizony derekasan kivette a részét ennek az országnak a szétzüllesztéséből, és nem kizárólag a Parlamentben, vagy az önkormányzatokban.

Vegyük szépen sorra, hogy miért:

1.

A hajléktalanos élménytúra valóságtartalma egy ponton erősen megkérdőjelezhető, de haladjunk szép sorjában.
A hajléktalan bizony ne a BKV-n akarjon már áttelelni, ha nem gond. A többség ugyanis igen kemény pénzeket fizet havonta eme szolgáltatásért, tehát nem holmi igazságtalan kasztrendszer, előítélet, vagy szélsőséges elhajlás végett nem tűri a csöveseket a járműveken.
Az, hogy a kedves posztoló épp bliccel, még nem menti föl a hajléktalant, inkább magát a szerzőt süllyeszti ugyanarra az erkölcsi, morális szintre. Sőt, még inkább az alá, hiszen ő tudatában van (vagy legalábbis kéne, hogy legyen), hogy amit tesz, az potyautas magatartás, ergo a közjavak ellenszolgáltatás nélküli kihasználása a többi ember kárára (mert mi ugyanúgy megvesszük azt a rohadt bérletet, vagy jegyet).
Az, hogy valaki, minő borzalom, rászól a csövesre, inkább becsülendő, mintsem elítélendő. Jegy/bérlet nélkül semmi keresnivalója a metrón, a szégyen inkább az, hogy nem a társaság tagbaszakadt ellenőrei/biztonsági őrei (mely trollhadsereg a többi utassal szemben bármikor kész az emberkedésre) penderítik ki onnan.
Úgyhogy ne higgye a kedves szerző, hogy a hajléktalan mellé állása valamiféle erkölcsi magaslatokba emeli, sőt… De ha már így esett, akkor legalább tessék értelmesen kiállni a vélt igazáért. Erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban megtörtént volna az a lanyha kísérlet a „közbeszéd tematizálására”. Ugyanis a posztolónak, hacsak nem most esett át gégemetszésen, nem igazán okozhatott nehézséget egy kétszer kétlépéses területen a többiek tudomására hozni a véleményét. Ja, kérem, hogy akkor valószínűleg ő el lesz küldve az anyjába, és így inkább kussol, majd beálmodozza magának, hogy bizony ő hősiesen odamondott, csak senki sem hallotta… Háááát, svejceri soványságú történet… De ha még el is hangzott a „kemény” feddés, talán nem motyogni kellett volna, akkor biztos meghallják.

2.

„Kodály népieskedése” – meg eszed tokja, az. Kíváncsi lennék, hogy aki még sznobnak is csapnivaló, az minek jár koncertre…?

„A CBA különben is a Lázár-testvéreké.” – És? Akkor már akár el is lophattátok a poharakat? Ez fölment a lopás ténye alól (nem az anyagi érték a lényeg, hanem a tett; aki nem érzi, hogy ezzel mi a baj, annak üzenem, pont ezért kell erkölcs és hitoktatás az iskolákba)? Ez a gondolatmenet kísértetiesen emlékeztet Mohácsi Viktória eszmefuttatására, miszerint ha Marian Cozma cigányozott, akkor szabadon felkoncolható. Gratulálok.

Akárcsak a magyargyűlölethez, minden szinten. Tudod, még mindig nyitva áll az út az „orbáni diktatúrából” nyugatra, ha kell csomagolni is segítek.

3.

A több százezer forintos kabátban borozgató SZDSZ-es haver sajnáltatását nehéz nyomdafestéket tűrő szavakkal kommentálni… Jaj, szegényéknek még adózniuk is kell, szörnyű… Hatalmas önuralom kell, hogy ne hajítsam ki a monitort az ablakon…

A hajléktalanos témához annyit, hogy nem a vendégmunkások miatt nem mennek szállóra a csövesek, nem kiszorítják őket onnan, hanem azokra a helyekre fekszenek be az ingázók, amiket a sok topi üresen hagy. Miért? Mert nem hajlandók bemenni a szállóra, hiszen ott többnyire kevés holmijukat is ellopják, és csak tetvesebbek lesznek, mint voltak. Ezeket nem az ujjamból szopom, tessék beszélgetni a hajléktalanokkal, ill. visszaemlékezni a tüntetésükre. Ott elhangzott ugyanis, hogy nem pénzt szeretnének ők, hanem olyan értékmegőrzőket, ahova azt a néhány valamijüket besuvaszthatják, anélkül hogy valaki elcsórná tőlük. Mert így tudnának takarékoskodni, legalább minimálisan. Ezt a hajléktalanszállók nem oldják meg, szóval sokan inkább be se mennek. Ennyit a „kitúrásról”.

4.

Jáj, de bensőségesek ezek a cigányok… Köszönjük a „mese habbal”-t, metró hőse...

Végül remek lenyomata beteg gondolkodásmódotoknak, hogy mert nem jön a pincér, fizetés nélkül távoztok. Nagyjából 13 éve látogatok különböző vendéglátó ipari egységeket, kicsiket, nagyokat, felkapottakat, periférikusakat, igényeseket és ótvarosokat. Soha, egyszer eszembe nem jutott volna fizetés nélkül meglógni, még talaj részegen se. Pláne, hogy utána mindezt valamiféle hőstettnek állítsam be.

Szóval, szép vagy, pajtás, mondhatom, de most már legalább mindenki láthatja, milyen ember osztja itt a fellengzős sódert akármilyen ügyben is.
Ne a közbeszédet akard te tematizálni, hanem inkább szállj jó mélyen magadba, és gondold át kicsit az életedet. Ha arra jutsz, hogy minden rendben, akkor menthetetlenül suttyó vagy.

dagiiron 2013.01.16. 17:00:43

Tipikus liberális értelmiségi/baloldali. Nem fizet semmiért, de azt nagy pofával. Megloptad a BKV-t, megloptad a vendéglátóipari egységet (majd a pincér fizethetett helyetted), s mindezt egy nap. Látszik, miért vagy kiakadva Bayerra, elvégre finoman szólva is lazán kezeled a törvényeket, s jobb helyeken már közelről ismerkedhetnél a BTK-val.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.01.16. 21:15:25

Mi köze "Herizonfordnak" ahhoz, hogy a fekete kabátos mit csinál?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.01.16. 21:20:50

"X-szel egyetértünk abban, hogy csak és kizárólag egy szempontból jó, hogy létezik magyar állam a Kárpát-medence közepén, mégpedig azért, mert Budapest belvárosában így nem tud hozzánk lépni valaki csak úgy egy késsel és elvenni a kabátunkat. "

Hogy mi?

Paul Pot 2013.01.16. 22:04:06

@Akitlosz: egy közösség tagjai lemondanak velük született jogaik egy részéről a szuverén javára, cserébe a szuverén védelmet és stabilitást biztosít a közösség tagjai számára. ez a szerződéselméletek lényege.
felvilágosodás meg ilyenek. hobbes, locke, rousseau és barátaik. de ezzel bizonyára te is tisztában vagy.

Kelemen Csaba 2013.01.20. 18:41:05

..."mert Budapest belvárosában így nem tud hozzánk lépni valaki csak úgy egy késsel és elvenni a kabátunkat".
Ez egy kissé ironikusra sikeredett. De, ha a bejegyzés egésze az, akkor az idézett rész valótlansága miatt nem illik a "műbe".

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.01.20. 19:48:26

Szerintem ez csak stílusparódia, egy műlibsi írás. Ennyire fogyatékos lény egyszerűen nem élhet. Ha mégis, akkor ma este is van miért elszomorodni.
süti beállítások módosítása