Itt is megtalálsz minket.

HTML

Mi ez itt?

Nem vagyunk múlt nélkül. 2008-2009-ben papírlapot adtunk ki Győrben, most pedig felköltöztünk az internetre, mert még maradt bennünk mondanivaló. Minden hozzászólásnak örülünk, a posztok szerzőik álláspontját tükrözik, nem a kollektíváét.

Papírlapot? Tényleg?

Tetszik?

Erről beszélünk

Kossuth tér visszatér?

2010.11.25. 22:00 | Írta: bukovics

 
Szép hagyományt idézett fel az a csütörtök esti spontán civil kezdeményezés, amely a Facebookon pont huszonnégy óra alatt szerveződve nagyjából két-háromszáz embert tudott rávenni arra, hogy a Kossuth téren tüntessen a kormány gazdaságpolitikája ellen. Komoly politikai beszédek nem voltak, politikusok viszont igen: az LMP-től Tordai Bence és Schiffer András jött el.

„Végre lehet tüntetni" - mondták többen is fél kilenc felé, amikor erősen úgy tűnt, csak lesz itt este valami civil ellenállós dolog az Orbán-Matolcsy-féle gazdaságpolitikai akármi ellen. A csütörtöki tüntetés a tulajdon szentségéért, a magánnyugdíjpénztári vagyonunkért, a jogállamért állt ki. „Az mégsem járja, amit tegnap Matolcsy úr többek között bejelentett az Estében" - írják, célozva arra, hogy hát finoman szólva sem teljesen oké, amit a kormány a nyugdíjakkal csinál. És tényleg. Matolcsy bejelentése valószínűleg nagyobb tüntetéscunamit indít el, mint a Lázár-féle Alkotmánybíróság-korlátozás: az MSZP szombati naggyűlésén kívül számos civil szervezésű demonstráció előkészületeiről tudunk - az mondjuk más kérdés, hányan mennek el ezekre a rendezvényekre és hogy ezek mennyit érnek. De most nézzük inkább, mi volt csütörtökön.

Bár nyolcra volt meghirdetve, lelkes tüntetésfüggőként már háromnegyed nyolckor kint voltunk a Kossuth téren a kettősmércés kollégákkal - ekkor hat tüntetőnek tűnő valaki és négy rendőr jelezte, hogy itt talán lesz valami. Bár a demonstráció szervezője még nem volt jelen, már elég korán sikerült észrevennünk pár fővárosi Societas-aktivistát, akik régi Fidesz-szórólapokkal kezükben nagy valószínűséggel azért érkeztek ide, hogy szerepeljenek a Hírszerző/HVG holnapi fotógalériájában. Nyolc körül lehettünk körülbelül ötvenen, nyolc után tíz perccel százhuszan, fél kilencre nagyjából két-háromszázan. Abszolút békés volt mindenki, még a szívünknek kedves „Komcsik, haza!” rigmus sem hangzott el, pedig hát van miért.

Politikai beszéd abszolút

nem volt - a szervező direkt kérte is, hogy ez ne egy pártpolitizálós dolog legyen, amire rátelepednek a pártok, satöbbi. A kétszáz fős tömeg alkotta kör kvázi közepére állva mondtak ketten pár szót arról, hogy hát azért nem lenne rossz, ha ez a jogállamdolog megmaradna, meg hát azért a nyugdíjakat sem kéne ellopni. A közönség soraiban két LMP-s politikust sikerült kiszúrnunk: Tordai Bencét, a párt szóvivőjét és Schiffer Andrást, a parlamenti frakció vezetőjét, ők azonban nem nagyon igyekeztek szerepelni, pláne nem szóhoz jutni, holott a lehetősége ennek mindenkinek megvolt. Azt, hogy ez az egész mennyire spontán (de leginkább békés és aranyos) volt, szépen mutatta az is, hogy miután a két, egyenként körülbelül háromperces beszéd lement, valahogy senki nem tudta, mi jön most, mit kellene csinálni, ezért a tér mellett elhaladó kettes villamos ablakából még legalább fél órán át azt lehetett csak látni, hogy itt áll egy csomó ember, akik cigiznek és beszélgetnek - egy transzparens, egy „Orbánt a Dunába, Matolcsyt meg utána” szólam nem volt. Már a Kossuth tér sem a régi, mondhatnánk.

Mint valami ki-fagy-meg-előbb-verseny, sokkal inkább olyan volt ez: Schiffer András parlamenti sztorikat mesélt, valaki üveg vörösborral melegített, akadtak, akik mint kiderült, csak a kutyájukat hozták le sétáltatni, de itt ragadtak, hátha lesz valami érdekes. Semmi indulat, semmi kétségbeesés, semmi düh - mintha mindenki beletörődött volna, hogy úgyis mindig a Fidesznek lesz igaza. Kérdés, meddig marad ez így.

Mindenképpen szeretnénk minden civil szervezésű tüntetésen ott lenni és írni róluk, ezért ha tudsz ilyet, neadjisten pont te szervezed, igazán írhatnál nekünk mailt!

11 komment · 1 trackback

Címkék: kormány tüntetés kossuth tér lmp schiffer andrás tordai bence

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativa.blog.hu/api/trackback/id/tr862473670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem járt le a régi lemez 2010.11.26. 00:05:13

A Matolcsy-féle gazdaságpolitika eddigi csúcspontjának, a nyugdíjak államosításának és en bloc az Orbán-kormány eddigi működésének köszönhetően ismét leporolhatjuk régi kedvenc tüntetős szlogenjeiket. Ismét szólhat a "Mocskos komcsik!", a &qu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hippopotamus 2010.11.26. 00:17:15

Csak höbörögjetek a idős hozzátartozótok éhen fognak halni,gratulálok a felbújtótoknak , a magányyugdíj pénzét hamarosan temetésre költitek.:(((((

papoppe 2010.11.26. 02:10:12

@hippopotamus: csakis a tiédre, hogy táncoljak a sírodon, pöcsfej

azazello 2010.11.26. 08:37:55

úgy látszik ez a legújabb fidesz-párti agitprop duma a manyup-intézkedés védelmében. "ha ellenzed a manyup-vagyon államosítását, éhhalálra ítéled a szüleidet, mert emiatt nem lesz nekik nyugdíjuk".

zseniális. a demogógia, az megy.

jó volt a tudósítás :)

-gyaloggalopp- 2010.11.26. 08:41:10

Volt hideg... Rövidgatyában és vékony futófelsőben voltam, de megérte. Arra jó volt az egész, hogy láthassuk: hipp-hopp össze lehet rántani erőfeszítés nélkül párszáz embert, akiknek pártkötődéstől függetlenül is véleménye van. Akkor kis erőfeszítéssel párezer, nagy erőfeszítéssel meg... mennyi embert is lehetne összerántani? Erre jó, ha Tisztelt Honatyáink újra odafigyelnek. Mert az már nagy baj lesz, ha hirtelen lehull azok szeméről is a narancsszínű szemfedél, akik most még nagyban isszák a citrusízű mézes nektárt, amit csepegtetnek nekik.

-gyaloggalopp- 2010.11.26. 08:50:53

Vannak dolgok, amik nem narancs, vörös, zöld vagy kék színűek. Az ellenzék egyöntetűen elítéli a kormány mostani dolgait - oké, nem tehetik meg, hogy "egyetértenek nyilvánosan", így mindenki más és más szegmensébe köt bele például a tervezett nyugdíj-jogszabályok változtatásának, de a lényeg ugyanaz: elítéli. És hiszem, hogy a kormánypárt szimpatizánsai közt is vannak, aki ne...m értenek egyet, csak most még nem merik mondani, vagy esetleg még maguk sem hiszik el, hogy itt valami nagyon nem úgy történik, mint ahogy azt tavasszal remélték.

kodó tamás 2010.11.26. 09:36:58

jo lenne ha schiffer és tsai nem lennének ott. akkor legközelebb ígérem elmegyek én is...
aki azt hiszi hogy ők kicsit is különböznek, azok naivak.
nem dolgoztak SOHA életükben semmit. és nem is tisztességesek...

lmp=fides2.

hippopotamus 2010.11.26. 12:50:39

@bukovics:
Torpanjál már meg egy kicsit, ,,,,,meg se öregszel ,a magánnyugdij kassza alján már csak a kuncogó filléreket látod.Proletár őszinteséggel haladtok a betonba.Családfád alsó ágán ülsz .

hippopotamus 2010.11.26. 12:52:41

@bukovics:
bocs nem neked írtam.....papoppe-nek válaszoltam.....

hippopotamus 2010.11.26. 12:53:25

@papoppe:

Torpanjál már meg egy kicsit, ,,,,,meg se öregszel ,a magánnyugdij kassza alján már csak a kuncogó filléreket látod.Proletár őszinteséggel haladtok a betonba.Családfád alsó ágán ülsz .

Dr. Cica75 2010.11.28. 01:51:42

@hippopotamus: Kurva anyád mocskos hazaáruló fideszbérenc! Nem szégyelled magad?
süti beállítások módosítása